Αρχείο κειμένων: Κείμενα της εβδομάδας 26, (27-3), Ιούνιος 2022 - Σελίδα: 1

Ο ακροδεξιός κίνδυνος είναι μπροστά μας

Κωστής Παπαϊωάννου, Συνέντευξη στον Νίκο Λιονάκη, Αυγή, 03/07/2022

Ο ακροδεξιός κίνδυνος είναι μπροστά μας» προειδοποιεί ο Κωστής Παπαϊωάννου με αφορμή τη μεγάλη έρευνα του ΣΗΜΕΙΟΥ για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς», σε συνεργασία με την aboutpeople. Ο διευθυντής του ΣΗΜΕΙΟΥ επισημαίνει ότι με τη Χ.Α. συγκροτήθηκε σχέση αντιπροσώπευσης για κομμάτι του ελληνικού λαού που έσπασε με την καταδίκη της, αλλά αναζητά άλλον τρόπο έκφρασης.

Εκ του πονηρού η σύνδεση απλής αναλογικής και αστάθειας

«Διαφωνώ με την επιχειρηματολογία που αντιπαραθέτει στην απλή αναλογική την κυβερνητική αστάθεια»

Μιχάλης Σταθόπουλος, Συνέντευξη στον Σπύρο Ραπανάκη, Η Αυγή, 03/07/2022

O Mιχάλης Σταθόπουλος, διακεκριμένος νομικός με πλούσια και βαθιά πολιτική εμπειρία, έχοντας διατελέσει, μεταξύ άλλων αξιωμάτων, υπουργός σε κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, μιλάει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Σχολιάζει και αναλύει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τον περιορισμό του δικαιώματος των αμβλώσεων υπογραμμίζοντας τις αδυναμίες του αμερικανικού συστήματος και τις δυνατότητες παρέμβασης από την πλευρά του Λευκού Οίκου. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη σταθερή υποστήριξή του στο σύστημα της απλής αναλογικής, τονίζοντας ότι η κριτική περί ακυβερνησίας και αστάθειας γίνεται εκ του πονηρού.

Εισιτήριο Μαδρίτη, Αθήνα, Λευκωσία

Κυριάκος Πιερίδης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 03/07/2022

Κατά τη διήμερη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (29-30/6) «κλείδωσε» η συμφωνία της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία με εκατέρωθεν πολιτικές δεσμεύσεις για τις σχέσεις τους ως μελλοντικών συμμάχων εντός ΝΑΤΟ. Η Σουηδία και η Φινλανδία πήραν το πράσινο φως για ταχεία ένταξη στη Συμμαχία κάτω από την αδήριτη ανάγκη για θωράκιση απέναντι στην επιθετικότητα Πούτιν. Σε αντάλλαγμα καθόρισαν το πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν από κοινού με την Τουρκία όλα τα ζητήματα που η τελευταία έθεσε επιτακτικά στο τραπέζι. Σε τριμερές μνημόνιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δράση οργανώσεων (PKK/FETO), το εμπάργκο όπλων, αλλά και η συμμετοχή της Τουρκίας στον μόνιμο μηχανισμό ασφάλειας της Ε.Ε., την PESCO.

Η ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

Στέργιος Καλπάκης, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, 03/07/2022

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία, αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει και την ακρίβεια. Διεθνείς κρίσεις και οι δύο που στην Ελλάδα πήραν έκταση πολύ μεγαλύτερη από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πολιτική της υπήρξε πολλαπλασιαστής τους.

Μετά την Μαδρίτη

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, 02/07/2022

«Εμείς στην Τουρκία συνδυάσαμε την παραδοσιακή ισλαμική μας κουλτούρα με τις κοσμικές και δημοκρατικές μας δομές. Αποδείξαμε ότι μια μουσουλμανική χώρα μπορεί να στρέψει το πρόσωπο προς την Δύση και να ενσωματωθεί στον Δυτικό κόσμο».

Ποιότητα των Θεσμών και Φορολογία

Ηλίας Κικίλιας, KReport, 02/07/2022

Ηλίας Κικίλιας
Ηλίας Κικίλιας
Οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι παρά την ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία είναι ασφαλής, δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν συνειρμούς με τις διαβεβαιώσεις προ 14 ετών, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, για την θωρακισμένη ελληνική οικονομία. Οι συνθήκες είναι, προφανώς, εντελώς διαφορετικές, αλλά οι δηλώσεις έχουν ως κοινό γνώρισμα να καθησυχάσουν τους πολίτες ότι οι δυσκολίες είναι προσωρινές. Το πολύπτυχο θέμα της ασφάλειας, άλλωστε, έχει καταστεί το κρισιμότερο ζήτημα της εποχής μας.

Άλλη μια χαμένη ευκαιρία;

Παντελής Καψής, Athens Voice, 01/07/2022

Ό, τι καλύτερο συνέβη σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τον τελευταίο καιρό είναι η άρση του τουρκικού βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν. Δεν αφορά άμεσα τη χώρα μας. Στο μέτρο που δένει πιο στενά την Τουρκία στη δυτική συμμαχία ωστόσο, βοηθά να πετύχουμε τον στόχο μας: ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο. Διότι κατά τα άλλα η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας κοιμάται ύπνο βαθύ.

Σκάνδαλο Novartis: Βαρύτατα εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός, να ζητήσει συγγνώμη…

Γιώργος Καρελιάς, www.News247.gr, 01/07/2022

Το σκάνδαλο Novartis είχε διεθνείς, σχεδόν παγκόσμιες, διαστάσεις. Αλλά μόνο στην Ελλάδα πετύχαμε ένα παγκόσμιο ρεκόρ: ούτε ένας υπεύθυνος έχει τιμωρηθεί έστω με μια μέρα φυλακή ή με ένα ευτελές πρόστιμο. Ούτε ένας.

Μας λείπει ήδη ο Ηλίας Νικολακόπουλος

ΠΑΝΔΗΜΟ ΤΟ ΑΝΤΙΟ

30/06/2022

Ο Αποχαιρετισμός του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΛΑΖΩΝΙΤΗ
Ο Ηλίας μας. Ο άνθρωπος μας. Που τόσα μας έμαθε. Τόσα μας έδωσε. Ο Ηλίας μου. Μεγάλη καρδιά που νόμιζα πως όλα πάντα θα τα χωράει. Τελείωσαν οι λέξεις μου. Λιάκο μου στα δροσερά της μνήμης μας πάντα θα σουλατσάρεις μέχρι να ξαναβρεθούμε στην αριστερή γωνία του ουρανού μας. Καλό σου πέρασμα Φίλε
(Από το fb του ΔΧ)

Εγχώριες, πρωταρχικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κόντρα στην ενεργειακή εξάρτηση & την ακρίβεια

Άρθρο του Βασίλη Τσολακίδη, Συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού για το Περιβάλλον την Ενέργεια και το Κλίμα, πρώην Προέδρου του ΚΑΠΕ

Βασίλης Τσολακίδης, enainstitute.org, 29/06/2022

Η χώρα μας ακολουθώντας τη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης της ΕΕ επέλεξε το φυσικό αέριο (ΦΑ), ως μεταβατική ενεργειακή πηγή, όταν αυτό προσφερόταν άφθονο κυρίως από την Ρωσική Ομοσπονδία, σε σχετικά χαμηλές τιμές και ως -υποτίθεται- λιγότερο επιβλαβές από τον άνθρακα (λιγνίτη).

Ο ˮθεσμικόςˮ Μητσοτάκης και η επιχείρηση ˮδώσε και μένα μπάρμπαˮ…

Γιώργος Καρελιάς, www.News247.gr, 28/06/2022

Αν ο πρωθυπουργός ήταν «θεσμικός», όπως λένε ο ίδιος και οι υπουργοί του, θα έκανε εδώ και τώρα μία από τις επόμενες δύο κινήσεις.

Η πρώτη θα ήταν να δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά «εκλογολογία, τέλος. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023». Και δεν θα αναζητούσε το πρόσχημα για πρόωρες εκλογές τη μία στη «μακρά προεκλογική περίοδο» και την άλλη στο «τοξικό κλίμα», για να καταλογίσει την ευθύνη στην αντιπολίτευση και για τα δύο.
Σύνολο καταγραφών: 13

Αρχείο κειμένων

Κείμενα της εβδομάδας 26, (27-3), Ιούνιος 2022

Σύνολο καταγραφών: 13

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι