Έχω τη βαρειά αίσθηση ότι παρακολουθώ φαινόμενα παρακμής. Έξω από την αίθουσα όλοι μιλάνε για τη σύγκρουση Αλαβάνου-Τσίπρα. Μέσα στην αίθουσα σιωπή ασυρμάτου. Δεν γνωρίζουμε τις εκτιμήσεις του σ. Αλαβάνου. Δεν θεώρησε χρήσιμο να τις κάνει γνωστές στο κόμμα του. Γνωρίζουμε τις προσχηματικές εκτιμήσεις του σ. Τσίπρα. “Είχαμε, λέει, κάποια οργανωτικά προβλήματα”. Που σημαίνει ότι ούτε αυτός θεώρησε χρήσιμο να κάνει γνωστές στο κόμμα τις πραγματικές εκτιμήσεις του.
Λεωνίδας Κύρκος, Συνέντευξη στο Φώτη Παπούλια, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2009-06-14
Να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Συνασπισμός να ακολουθήσει νέα πορεία, ζητάει με τόλμη ο Λεωνίδας Κύρκος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή υπήρξε ένα λάθος που το πληρώσαμε με μια ήττα. Το εγχείρημα έφτασε στο τέλος του και δεν βλέπω να έχει περιθώρια εξόδου από αυτό το αδιέξοδο», υποστηρίζει ο ιστορικός ηγέτης της αριστεράς.
Και επισημαίνει ότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αλλά θέμα επανεκτίμησης της γραμμής και των μεθόδων» και θεωρεί κομβικό ζήτημα για τον Συναπισμό, αυτό των συνεργασιών και της απάντησης στο ερώτημα «μετά τον δικομματισμό, τι;».
Η ηγεσία του ΣΥΝ να αφουγκραστεί τα μηνύματα της 7ης Ιουνίου και την αγωνία των πολιτών
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Σπύρο Κάραλη, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-06-14
Να «βγάλει τις ωτασπίδες» και να αφουγκραστεί τα μηνύματα της 7ης Ιουνίου και την αγωνία των πολιτών, καλεί την ηγεσία του ΣΥΝ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ». Ο κ. Κουβέλης κάνει λόγο για τρία κέντρα αποφάσεων που λειτουργούν στο κόμμα και δημιουργούν προβλήματα, αναφέρεται στην ανάγκη διαλόγου εκτός των κομματικών θυρών και τονίζει ότι η ενότητα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από τη λογική των περιχαρακώσεων σε εσωκομματικές πλειοψηφίες.
Παρά την πρωτοφανή οικονομική και πολιτική κρίση στην Ε.Ε. οι κάλπες των ευρωεκλογών κατέγραψαν μια μεγάλη συντηρητική μετατόπιση και μια ακόμη άνοδο της αποχής που κατά μέσον όρο άγγιξε το 56,7% του εκλογικού σώματος.
Τα δεξιά κυβερνητικά κόμματα, αλλά και τα ακροδεξιά και τα κατά των μεταναστών σχήματα παρουσίασαν άνοδο, με αποτέλεσμα η νέα ευρωβουλή να κυριαρχείται από τις συντηρητικές δυνάμεις.
Η ευρωπαϊκή αριστερά σε όλες της τις εκδοχές σημειώνει υποχώρηση, με μεγάλους χαμένους τους σοσιαλδημοκράτες.
Ο ΣΥΝ οφείλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και χωρίς υπεκφυγές το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα από τις ευρωκάλπες.
Φοβάμαι ότι η ηγεσία του ΣΥΝ συμπεριφέρεται όπως η Ν.Δ. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι πήρε το μήνυμα αλλά επιμένει με πείσμα στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται ούτε γενικόλογες αυτοκριτικές, ούτε μεγάλα λόγια όπου «τα αλλάζουμε όλα» και στην ουσία «δεν αλλάζουμε τίποτα».
Αργήσαμε να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας με αποτέλεσμα να δεχθούμε ισχυρό πλήγμα, λέει ο Δ.Παπαδημούλης στο Εθνος
Αργήσαμε ως οφείλαμε να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας και αυτό έδωσε το δικαίωμα στους αντιπάλους μας να μας συκοφαντήσουν, με αποτέλεσμα να δεχθούμε ισχυρό πλήγμα στην εικόνα μας Με την επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ«έχασε καθαρά», δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στο σενάριο της διάσπασης του ΣΥΝ, αφήνοντας ωστόσο το υπονοούμενο ότι ελάχιστοι από την πλειοψηφία το εύχονται ή το επιδιώκουν.
Ευρωεκλογές χωρίς τη συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών: αυτό ήταν το κύριο χαρακτ a;ριστικό της αναμέτρησης της προηγούμενης Κυριακής. Μετά τις βουλευτικές εκλογές της Ινδίας, οι ευρωεκλογές αποτελούν τη μεγαλύτερη δημοκρατική εκλογική διαδικασία του κόσμου. Κι όμως, από τα 375 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Ευρώπης των "27", μόνο ένα ποσοστό 43% προσήλθε στις κάλπες για να εκπέμψει το δικό του μήνυμα στους ευρωκράτες των Βρυξελλών.
Κάκη Μπαλλή, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-06-14
Θριάμβευσε η κεντροδεξιά στην Ευρώπη; Η απάντηση εξαρτάται από τον ορισμό του θριάμβου. Εάν εκλογικός θρίαμβος είναι η εντυπωσιακή αύξηση των ποσοστών, η σαφής επιβράβευση των πολιτικών επιλογών εκ μέρους των ψηφοφόρων, τότε η απάντηση είναι αρνητική. Εάν όμως θρίαμβος είναι η νίκη έναντι των κύριων αντιπάλων, τότε πράγματι η Κεντροδεξιά θριάμβευσε, επειδή κατακρημνίστηκε η Σοσιαλδημοκρατία.
Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-06-14
Η ευρωπαϊκή αριστερά, όπως αυτή εκφράζεται στην ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, πέρασε από το 5.2% στο 4.3% και από τους 42 στους 31 ευρωβουλευτές. Οι Γερμανοί της Αριστεράς (Die Linke), οι Γάλλοι του Αριστερού Μετώπου, οι Πορτογάλοι του Αριστερού Μπλοκ αλλά και οι Κύπριοι του ΑΚΕΛ είναι οι κερδισμένοι των ευρωεκλογών αυτών καθώς αύξησαν τις δυνάμεις τους.
Ελίζα Παπαδάκη, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-06-14
Κάποιες πρώτες θετικές ενδείξεις στην αμερικανική και τη βρετανική οικονομία ωθούν τους πιο αισιόδοξους να ελπίζουν σε ανάκαμψη το φθινόπωρο. Όχι στην Ευρωζώνη όμως, όπου οι προοπτικές διατηρούνται δυσμενείς, ανέλυε τη Δευτέρα το ΔΝΤ. Όσο για την; Ελλάδα, επικρατεί σύγχυση. Με την Εθνική Τράπεζα να προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,4% φέτος, ο υπουργός Οικονομίας μόλις επιβεβαίωσε στο Λουξεμβούργο τις εντελώς εξωπραγματικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για το έλλειμμα ετοιμάζοντας τις πρώτες ασπιρίνες...
Πριν από λίγες ημέρες διοργανώθηκε στην Αθήνα από τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Εl Ρais» συμπόσιο με θέμα τη σοσιαλδημοκρατία, την οικονομική κρίση και την Ευρώπη. Μεταξύ των εισηγητών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην ηγέτης του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Μάσιμο ντ΄ Αλέμα. Θεώρησα τότε ότι η ομιλία του ήταν αρκετά απαισιόδοξη.
Nα ξεκινήσουμε από τα πραγματικά στοιχεία: η πολιτική συμμετοχή έχει βάσανα, η πολιτική αποχή είναι εύκολη. Η πρώτη απαιτεί να θυσιάσεις τουλάχιστον ένα πρωινό ανά δύο ή τρία χρόνια, να στηθείς στην ουρά και να ψηφίσεις.