Η κρίση κυριαρχίας της Ευρώπης

Joschka Fischer, www.euro2day.gr, Δημοσιευμένο: 2011-08-07

Η Ε.Ε. πρέπει να συνδυάσει μεγαλύτερη σταθερότητα, μεταφορά κεφαλαίων και αμοιβαία αλληλεγγύη για να αποφύγει την κατάρρευση. Αν όμως οι ηγέτες της δεν προσπαθήσουν, η ήττα τους -και η ήττα της Ευρώπης- είναι δεδομένη, κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και αντικαγκελάριο της Γερμανίας, κ. Joschka Fischer.

To αντίδοτο ασυδοσίας στα blogs

Τα προβλήματα της έγκυρης ενημέρωσης, οι απαγορεύσεις και η ελευθερία στον Τύπο

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-08-07

Το Διαδίκτυο είναι εκ κατασκευής του το πιο παγκοσμιοποιημένο εργαλείο που ανέπτυξε ποτέ ο άνθρωπος. Χτίστηκε έτσι, ώστε πολίτες από κάθε γωνιά της Γης, να μπορούν να ανταλλάσσουν απρόσκοπτα πληροφορίες. Είναι ταυτόχρονα και το πιο αποκεντρωμένο εργαλείο, το πλέον δημοκρατικό.

Κοινωνικό κράτος με δίχτυ ασφαλείας

H πρώτη Επίκαιρη Επερώτηση της ΔΗΜΑΡ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, ΠΑΡΟΝ, Δημοσιευμένο: 2011-08-07

dx2011

Την Παρασκευή που μας πέρασε (05/08/11) η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έφερε για συζήτηση στη Βουλή με Επίκαιρη Επερώτησή της το εκρηκτικό ζήτημα της ανεργίας, της φτώχειας, του αποκλεισμού, του ελλιπούς κοινωνικού κράτους και της άμεσης ανάγκης να διασφαλιστεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας.
Δεν επέλεξε τυχαία το θέμα της πρώτης Επερώτησή της- με βάση τις δυνατότητες που της δίνονται από τον κανονισμό της Βουλής!
Ήταν ξεκάθαρη η επιλογή να εστιάσει στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η πολλαπλώς αποδιαρθρωμένη κοινωνία της!

Eπίκαιρη επερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς σχετικά με τη στήριξη του κοινωνικού κράτους

H κεντρική ομιλία του Φώτη Κουβέλη

Δημοσιευμένο: 2011-08-06

...Εδώ πρώτα απ΄όλα θέλουμε να δούμε, στο μείζον ζήτημα της κατάρτισης και επανακατάρτισης μια πραγματικότητα που βοά!
Δεν αρκεί να ανακοινώνετε μέτρα! Πρέπει να γνωρίζετε ότι και εμείς παρακολουθούμε, και πολλοί άλλοι τι ακριβώς συμβαίνει!
Οι προτάσεις σας είναι ήδη διατυπωμένες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανθρώπινου δυναμικού. Εδώ και δύο περίπου χρόνια. Και ενώ υπάρχουν πιστοποιημένοι φορείς κατάρτισης, που θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο, ΟΥΤΕ μια Ώρα ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ.
Ούτε ΜΙΑ ΩΡΑ!
Επί πλέον, χωρίς ένα κρατικό σχεδιασμό που να προσδιορίζει προς τα πού βλέπουμε ή επιδιώκουμε να προχωρήσει η ανάπτυξη, ποιοί κλάδοι είναι οι πρωταρχικά επιλέξιμοι-έστω ξεκινώντας από εκεί που όλοι θεωρούμε προφανή έτσι ώστε προς αυτούς να σχεδιαστεί η κατάρτιση και επανακατάρτιση, η κυβέρνηση δεν κάνει επιλογές. Δεν σχεδιάζει. Έτσι πέραν των άλλων δεν θα υπάρχει αποτελεσματικότητα.

Η επίπονη παραγωγική αναδιάρθρωση

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2011-08-06

Η μεγάλη κουβέντα που ανακυκλώνεται τον τελευταίο καιρό είναι η «παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας». Πρέπει να γίνει διότι μεγαλύτερο και από το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι το πρόβλημα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα αυτό είχε φτάσει το 2008 στα 35 δισ. ευρώ.

Το ευρώ στο δίχτυ της αράχνης

Γιάνης Βαρουφάκης, www.protagon.gr, Δημοσιευμένο: 2011-08-05

Το ευρώ, ισχυρίζομαι πάνω έναν χρόνο, έχει μπει στην διαδικασία της αποδόμησης. Η επέκταση στην Ισπανία και στην Ιταλία ήταν αναμενόμενο αποτέλεσμα (α) της προβληματικής δόμησης της ευρωζώνης και (β) του προβληματικού μηχανισμού (του European Financial Stability Fund, EFSF) με το οποίο η Ευρώπη προσπάθησε να γιατρέψει τα συμπτώματα της Κρίσης που οφείλεται στο (α).

Γιατί δεν πείθει σήμερα η Αριστερά;

Αντώνης Μιχαηλίδης, Δημοσιευμένο: 2011-08-05

Στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ της 10ης Ιουλίου 2011 βρήκα στη βιβλιοπαρουσίαση δυο βιβλία. Στο ένα από αυτά αφιερώνω την παρούσα ανάρτηση. Πρόκειται για ένα έργο του Ιταλού γλωσσολόγου και φ ιλοσόφου Ραφαέλε Σιμόνε, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο 3 της Ρώμης. Πρόκειται για το βιβλίο "Το μειλίχιο τέρας" (εκδ. Πόλις). Σε αυτό λοιπόν το έργο του ο Σιμόνε αποδίδει τη μείωση της πειθούς της Αριστεράς σε τέσσερις λόγους:

Οι προτάσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Δημοσιευμένο: 2011-08-04

Οι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θανάσης Λεβέντης και Νίκος Τσούκαλης, εν όψει της δεύτερης ανάγνωσης στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ του Νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» κατέθεσαν στην Πρόεδρο της Επιτροπής τις αναλυτικές προτάσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για το εν λόγω νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων.

Το πλήρες κείμενο των προτάσεων έχει ως ακολούθως:

Ελεύθερη κατασκήνωση-camping

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ζητούν τροποποίηση της νομοθεσίας

Δημοσιευμένο: 2011-08-04

Επανέρχονται οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με ερώτησή τους στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

...Η τροποποίηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι επιβεβλημένη ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Ο αποκλεισμός της δυνατότητας της ελεύθερης κατασκήνωσης συνιστά αποκλεισμό για τους μη διαθέτοντες τα οικονομικά μέσα που απαιτούνται για άλλου είδους διακοπές ή ακόμα και οργανωμένες κατασκηνώσεις, αν και υπάρχει εναλλακτική λύση. Μάλιστα, σύμφωνα με την απάντηση στην ανωτέρω ερώτηση του Υπ. Πολιτισμού, «η αποποινικοποίηση της ελεύθερης κατασκήνωσης θα μπορούσε να επιτευχθεί αφού προηγουμένως τα συναρμόδια υπουργεία διαμορφώσουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τις κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορεί ο φυσιολάτρης να απολαμβάνει τη φύση, παράλληλα όμως να την προστατεύει και να την αναδεικνύει.

Γρ. Ψαριανός: Ανεπηρέαστοι οι μισθοί των ιερατικών λειτουργών από τις περικοπές του Μεσοπρόθεσμου

Ερώτηση Προς τους υπουργό Οικονομικών, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Δημοσιευμένο: 2011-08-03

psarianos

Βρισκόμαστε στο έτος 2011 μ. Χ. Όλη η Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος των επιταγών του ΔΝΤ. Όλη;… Όχι βέβαια! Υπάρχει μια κατηγορία εργαζομένων, των οποίων οι μισθοί έχουν εξαιρεθεί από τις μειώσεις και περικοπές που επιβλήθηκαν το 2010 και το 2011 στους μισθούς όσων πληρώνονται από το Δημόσιο. Πρόκειται ασφαλώς για τους ιερατικούς λειτουργούς. Ούτε στο Μνημόνιο ούτε στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπονται περικοπές στους μισθούς της άνωθεν κατηγορίας δημοσίων λειτουργών.

Βλέπε Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

Ν. Tσούκαλης: Έκκληση για συλλογική αντίδραση στην επιχειρούμενη εκτέλεση του περιβάλλοντος της χώρας μας

Προς όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας

Δημοσιευμένο: 2011-08-02

niktsouk
Αγαπητοί φίλοι

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής, του εφαρμοστικού νόμου για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είχα αναφέρει πως πρόκειται για «σχέδιο εν ψυχρώ εκτέλεσης του Περιβάλλοντος και της Χωροταξίας στη χώρα μας» κάτι για το οποίο είχε διαμηνύσει σαφώς, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών του δηλώσεων, ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι εξελίξεις έκτοτε είναι ραγδαίες. Ήδη ψηφίστηκε το ν/σ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας όπου ανατράπηκαν διαχρονικά δεδομένα για τις λατομικές δραστηριότητες. Αυτές τις μέρες συζητούνται στην ολομέλεια της βουλής τόσο το ν/σ περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων,

«Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις»

Ένα ακόμη σύντομο ανέκδοτο για την καταστροφική περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Θέμης Δημητρακόπουλος, Δημοσιευμένο: 2011-08-02

themisalem

Μετά την πολυσυζητημένη «επική επέλαση» κατά των αυθαιρέτων –στην πραγματικότητα κατά του περιβάλλοντος, με την επιχειρούμενη αντισυνταγματική νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης και, το χειρότερο, χωρίς πειστικό σχέδιο για την οριστική εξάλειψη αυτού του απαράδεκτου φαινομένου στο μέλλον– η κυβέρνηση δια του νομοσχεδίου του υπουργείου ΠΕΚΑ για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις παρουσιάζεται πανέτοιμη να απορρυθμίσει πλήρως την –όποια, τελοσπάντων, έχει απομείνει– περιβαλλοντική προστασία, ερχόμενη σε κατάφωρη αντίθεση τόσο με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 14
×
×