Ενας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-06-05

45153976 438836169979718 5318064300164644864 n

Την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της επιβολής της περιοριστικής μνημονιακής πολιτικής, συντελέσθηκαν στην Ευρώπη και στη χώρα μας τεκτονικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές.

Παραδοσιακά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αποδυναμώθηκαν, άλλα, που συνειδητοποίησαν τις νέες συνθήκες και αντιτάχθηκαν στις πολιτικές της λιτότητας, συνεργάστηκαν με την Αριστερά, ενώ νέες αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις αναδείχθηκαν δυναμικά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, προβάλλοντας μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση.

Σε πείσμα των απολογητών του νεοφιλελευθερισμού, η Ιστορία και οι ιδεολογίες δεν τελείωσαν το 1989. Η αντίθεση Αριστεράς και Δεξιάς, προόδου και συντήρησης παραμένει κυρίαρχη, καθώς εκπορεύεται από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και ανισότητες. Εχει πάντα νόημα, όσο υπάρχουν διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα, ισχυροί και αδύναμοι, συσσώρευση πλούτου και εκμετάλλευση.

Στην Ευρώπη αναδεικνύεται πλέον η ανάγκη συγκροτημένης έκφρασης ενός προοδευτικού αριστερού πόλου απέναντι στην Ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό, που να εκφράζει ευρύτερες προοδευτικές, αριστερές, σοσιαλιστικές, κεντροαριστερές και οικολογικές δυνάμεις.

Αναπτύσσεται ήδη ο σχετικός διάλογος ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, που διαχωρίζουν τη θέση τους από τους νεοφιλελεύθερους συμβιβασμούς, και τους Πράσινους. Εξάλλου, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία οι κυβερνήσεις συνεργασίας Σοσιαλιστών και Αριστεράς δείχνουν τον εναλλακτικό δρόμο προοδευτικών κυβερνητικών συνεργασιών.

Σήμερα αντιπαρατίθενται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις και πολιτικές. Με την κρίση της πανδημίας κατέρρευσε το νεοφιλελεύθερο αφήγημα. Αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ η ανάγκη του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους, η σημασία των δημόσιων πολιτικών, παρεμβάσεων και επενδύσεων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εμμένει στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της και αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την εφαρμογή στην οικονομία της λογικής της «ανοσίας της αγέλης» προς όφελος των λίγων και ισχυρών, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Ενας άλλος δρόμος, όμως, είναι αναγκαίος και εφικτός, δρόμος οικονομικής ανάκαμψης, κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και προοπτικής. Χρειάζεται με σχέδιο και αλληλεγγύη να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πρωτόγνωρης κρίσης που ζούμε.

Απαιτείται ένα συνολικό προοδευτικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης, όπως προτείνουμε στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ», με γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα ενισχύσεων και ρευστότητας για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μισθών, της ζήτησης και των θέσεων εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ύφεσης, των «λουκέτων», της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αποτελεί πολιτική και κοινωνική ανάγκη η συγκρότηση και στη χώρα μας ενός σύγχρονου και πλειοψηφικού προοδευτικού αριστερού πόλου, με πολιτικό πρόγραμμα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά, με όραμα για το μέλλον, για μια κοινωνία με δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, με απαντήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, των διευρυνόμενων κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο του ελληνικού λαού αποτελεί τον κεντρικό κορμό του αριστερού προοδευτικού χώρου. Η συλλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στοχεύει στην ανασυγκρότηση και στη διεύρυνση με βάση τις κοινές μας αξίες, την πολιτική και προγραμματική μας πρόταση.

Στόχος μας η διατύπωση ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου, που να εκφράζει μια προοδευτική κοινωνική συμμαχία και πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των επιστημόνων και των επαγγελματιών, του αγροτικού κόσμου, των κοινωνικά αδύναμων και της νεολαίας. Με τις ιδέες και τις θέσεις μας απευθυνόμαστε στην κοινωνία, στους προοδευτικούς ανθρώπους που αγωνιούν και επιθυμούν μια προοδευτική κοινωνική προοπτική.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την ανάπτυξη ενός ευρύτερου διάλογου, χωρίς ηγεμονισμούς, για την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων με τις άλλες προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλές φορές απευθύνει σχετικό κάλεσμα. Μια πρόσκληση που είναι ακόμη πιο επίκαιρη στη νέα κρίση που αντιμετωπίζουμε και στην προοπτική της διεξαγωγής των επόμενων εκλογών με απλή αναλογική.

Η απλή αναλογική εκ των πραγμάτων θέτει επί τάπητος το ζήτημα της συσπείρωσης και της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβερνητικής προοπτικής. Από την πλευρά μας, εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει στη Βουλή, στην κοινωνία και στα κινήματα πεδίο σύγκλισης των προοδευτικών κοινωνικών και των πολιτικών δυνάμεων που είναι απέναντι στη Δεξιά και στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτή είναι η πρόκληση και η ανάγκη της εποχής μας, στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν, να τοποθετηθούν και να απαντήσουν όλα τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα της χώρας μας.

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωπαϊκή Αριστερά

Φίλιππος Σαχινίδης

Κρίσεις, οικονομικά παραδείγματα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-06-26

Οι κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας και οι αλλαγές στις...

Περισσότερα
Γιάννης Μπουρνούς

Καθόρισε τη γενιά μας, καθόρισε την ευρωπαϊκή και την ελληνική Αριστερά

Γιάννης Μπουρνούς, 2021-07-17

Οι διαδηλώσεις στη Γένοβα (19-21 Ιουλίου 2001), ενάντια στη σύνοδο...

Περισσότερα
Λουτσιάνα Καστελίνα

Η Ροσάντα μάς δίδαξε να αγωνιζόμαστε και να σκεφτόμαστε

Λουτσιάνα Καστελίνα, 2020-09-27

Η Ροσάντα δεν ήταν σε κανένα κόμμα, αλλά έμεινε ως το τέλος...

Περισσότερα
Θανάσης Γιαλκέτσης

Μια αιρετική και αμετανόητη κομμουνίστρια

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2020-09-22

Η είδηση του θανάτου της Ροσάνα Ροσάντα (πέθανε προχθές...

Περισσότερα
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2020-06-05

Την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής...

Περισσότερα

Πορτογάλοι και Ισπανοί δείχνουν τον δρόμο!

Τάσος Παππάς, 2019-12-03

Μετά τη συμφωνία της σοσιαλδημοκρατίας με τη ριζοσπαστική...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Γιατί ζηλεύω την Πορτογαλία

Κώστας Καλλίτσης, 2019-05-19

«Αυτές οι μισθολογικές αυξήσεις δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Κληρονομιές και διαθήκες

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2017-08-27

Ανάμεσα στα άλλα που επικαλέστηκε ο υπουργός κ. Σταύρος...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

×
×