Κοινωνική ανάγκη το αίτημα της πολιτικής αλλαγής

Χάρης Τσιόκας, http://anoixto-parathiro.blogspot.gr/, Δημοσιευμένο: 2021-05-03

Η πρόταση της ΝΔ για τις θεματικές ενότητες του Ταμείου Ανάκαμψης συνθλίβει την παραγωγική βάση της χώρας και διευρύνει ανισότητες

Αδιαμφισβήτητα μεσούσης της κρίσης η δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης από την ΕΕ αποτελεί θετικό γεγονός .Δεδομένου μάλιστα ότι στην «Γερμανική Ευρώπη» κυριαρχούν δυνάμεις που επιδιώκουν την αυτορρύθμιση της αγοράς με θύματα τους αδύναμους κρίκους .

Συγκριτικά όμως, με βάση τους σύγχρονους παγκόσμιους ανταγωνισμούς που επιταχύνουν παραγωγικά μοντέλα πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού με κοινωνική ανθεκτικότητα, χαρακτηρίζεται δειλό , ίσως και ανεπαρκές.

Αν ισχύσουν οι συμφωνίες, πχ για την ολοκλήρωση της πράσινης μετάβασης μέχρι το 2050 , εύλογα γεννάται το ερώτημα , ποιοι θα είναι οι αποδέκτες των παραγωγικών και κοινωνικών επιπτώσεων που θα αποκλειστούν;

Επιβάλλεται λοιπόν η επανεξέταση τόσο του παραγωγικού όσο και του κοινωνικού μοντέλου για να υπάρξει ένταξη στον παγκόσμιο οικονομικό καταμερισμό με κοινωνική συνοχή και πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά.

Η Αμερική του Μπάιντεν επενδύει ήδη πάνω από 2,5 τρισ. γι’ αυτό το σκοπό

Η Ευρώπη με τα 750 δις υπολείπεται. Είναι όμως μια θετική αφετηρία προκειμένου οι χώρες μέλη με τα αλλά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα να σχεδιάσουν την επανεκκίνηση των οικονομιών

2. Στην Ελλάδα εκτός από τους πόρους από ΚΑΠ , ΕΣΠΑ ΠΔΕ κτλ από το ταμείο ανάκαμψης θα αντιστοιχούν για τα επόμενα 5 χρόνια 32 δισ.

Υπάρχει οικονομική βάση για επανεκκίνηση

Ευκαιρία αλλά και κίνδυνος ανάλογα με τους αποδέκτες των παρακάτω προϋποθέσεων που δεσμευτικά θέτει το Ταμείο.

Γιατί είναι θέμα της κάθε κυβέρνησης σε ποιους θα δίνει πρόσβαση στην πράσινη ανάπτυξη ,τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την διαχείριση των κοινωνικών αγαθών (πχ υγεία παιδεία, ασφάλιση κτλ) .

Με ποιους λοιπόν και για ποιους προτείνει η ΝΔ να γίνει αυτό;

Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν πως η ΝΔ μονομερώς και χωρίς διάλογο ανακοίνωσε ένα σχέδιο που στην πράξη εκχωρεί τα κριτήρια πρόσβασης για τις τρεις θεματικές ενότητες σε μεγάλους Ευρωπαϊκούς κολοσσούς και αυτό συνθλίβει συνθλίβει την εγχώρια παραγωγή.

Καμία λέξη για πρόνοιες πρόσβασης στην εγχώρια νεανική επιχειρηματικότητα και εργασία.

Και όχι μόνο με τα προαπαιτούμενα που επιχειρεί να νομοθετήσει αντικαθιστά την κερδοφορία από την κερδοσκοπία! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς όταν :

Επιχειρεί διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων με εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα αντι για κίνητρα στην ποιότητα η τη συνέργια για την ανταγωνιστικότητα της παραγωγικής βάσης κτλ.

Αντί για κοινωνική συνοχή ανοίγει την κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών υγείας , παιδείας ,ασφάλισης κτλ

Τα κριτήρια πρόσβασης στους πόρους για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακο μετασχηματισμό προσφέρονται σε ξένα ολιγοπώλια .Σε ποια κέντρα εκχωρεί τους στρατηγικούς για τη χώρα τομείς των δικτύων ?

Έτσι όμως στραγγαλίζονται οι πλέον των 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διογκώνεται η ανεργία ,καταστρέφεται την εγχώρια παραγωγή.

Ολοκληρώνεται και ο Απρίλης που είναι ο χρόνος κατάθεσης του σχεδίου και δεν έχει αρθρωθεί ακόμα, έστω και συμβολικά, πρόταση για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγικής βάσης . Αναφέρομαι στα κριτήρια ένταξης στις θεματικές ενότητες του ταμείου! Καμία Τραπεζική στήριξη στο αναγκαίο κεφάλαιο συμμετοχής , στα χρέη, στη ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων .

3. Ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως το μεγάλο μέρος των πόρων θα διατεθεί μέσω των υφιστάμενων τραπεζών.

Αλήθεια τι ποσοστό από την Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ,τον αγροτοδιατροφικό τομέα κτλ είχαν πρόσβαση μέχρι τώρα; Λιγότερο από 5%.

Γιατί τώρα θα ανταποκριθούν οι συστημικές τράπεζες όταν η πρόσβαση στο πρόγραμμα θα θέτει ως προϋπόθεση μεταξύ των άλλων να έχει η ΜΜεπιχειρηση κεφάλαιο συμμετοχής τουλάχιστον στο 20%του προγράμματος…

Δυστυχώς η ΝΔ επιδιώκει την «αυτορρύθμιση» της αγοράς ρουσφέτι στους ισχυρούς και ημέτερους.

Ρητορικά ερωτήματα:

Γι’ αυτό δεν υπάρχει ρήτρα ποσοστού εγχώριας συμμετοχής στην παραγωγή πράσινης ενέργειας ή ψηφιακού μετασχηματισμού και άρσης των ανισοτήτων;

Ρήτρες που η Γερμανία πρόβλεψε για τη χώρα της …

Γι’ αυτό προσπερνά όχι μόνο πρωτοβουλίες αναπροσανατολισμού των χρηματοδοτήσεων των συστημικών τραπεζών αλλά το κυριότερο αρνείται την ενεργοποίηση της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας όπως τόλμησαν άλλες χώρες του Νότου πχ Πορτογαλία;

4.Τα προηγούμενα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου! Ε;iναι ανάγκη να διεκδικηθεί ένα άλλο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Και αυτό προϋποθέτει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους που μεταξύ των άλλων θα φορούν

-την παραγωγική ανασυγκρότηση με ένταξη στο ταμείο ανάκαμψης των ΜΜΕπιχειρησεων στοχεύοντας στην ενίσχυση, αναβάθμιση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας!

-την δημιουργία ταμείου νεανικής επιχειρηματικότητας και εργασίας .Με περίοδο χάριτος και διαγραφής ποσοστού του χρέους όταν επιτυχώς ολοκληρωθεί. Κίνητρο που εφαρμόζουν χώρες για την στήριξη και ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγικής βάσης και την επιστροφή των νέων από το εξωτερικό

-την ενεργοποίηση κ αναβάθμιση της αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς και την αλλαγή των τραπεζικών κριτηρίων για την ένταξη στα προγράμματα των ΜΜΕ ,των αγροτών και των συγκριτικών τομέων της ελληνικής οικονομίας.

Και όχι μόνο.

Με στόχο την άρση των γεωγραφικών και κοινωνικών ανισοτήτων επιβάλλεται περιφερειακή, τομεακη;h και τοπική διάσταση σ όλα τα προγράμματα με δεσμεύσεις minimum ποσοστού πρόσβασης στους αντίστοιχους πόρους .

– Στρατηγική τόνωσης της προσφοράς και της ζήτησης με αναγνώριση της εργασίας ως συντελεστή της ανάπτυξης ,με ενίσχυση υποδομών των κοινωνικών αγαθών υγείας παιδείας ,ασφάλισης κτλ

5.Καθίσταται προφανές ότι οι πόροι για επανεκκίνηση υπάρχουν.

Η Ελλάδα έχει λόγους να σπάσει τον φαύλο κύκλο της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης .

Και αυτό μπορεί να γίνει με πολιτική αλλαγή, με προοδευτική διακυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον Αλ. Τσίπρα καταθέτει σε δημόσια διαβούλευση το εναλλακτικό σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης με αξιόπιστο τρόπο. Ας διεκδικήσουμε δημοκρατικά την εφαρμογή του.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλα θα ξαναειδωθούν το βράδυ των εκλογών

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-03-25

Κώστας Καλλίτσης

Αλλαγές με οριακή αυτοδυναμία;...

Κώστας Καλλίτσης, 2023-03-25

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Ελλάδα-Τουρκία: από την αντιπαράθεση στη αμοιβαία συμφέρουσα επίλυση

Αλέξης Ηρακλείδης, Ανδρέας Στεργίου, Θόδωρος Τσίκας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης,, 2023-03-25

Μετά τα Τέμπη: η νέα πολιτική πραγματικότητα

Γιάννης Λούλης, 2023-03-24

«Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ υψηλής γραφειοκρατίας και υπερπλουσίων»

Φιλίππα Χατζησταύρου, 2023-03-18

Οι Κύπριοι, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-18

Η άνοιξη δεν ήρθε γιατί πήρε λάθος… τρένο

Ρούλης Κοκελίδης, 2023-03-17

Οι πλατείες και η αυτοδυναμία

Δημήτρης Χόνδρος, 2023-03-13

Από το Ριάντ… στο Μπακού!

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-03-13

Το Κυπριακό στο καλάθι των ευρωτουρκικών

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-12

Χρήστος Σπίρτζης

Εμείς μιλάμε με έγγραφα, η κυβέρνηση με λόγια του αέρα

Χρήστος Σπίρτζης, 2023-03-12

×