Τα κόλπα πιάνουν μόνο μια φορά…

Γιώργος Καρελιάς, www.News247.gr, Δημοσιευμένο: 2021-09-01

Τον Ιούλιο του 2019 πήραν τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη και είχαν να λένε για την «κεντρώα διεύρυνση», που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα που το «χαρτί Χρυσοχοίδης» κάηκε σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι ανάλογο με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Θα είχαν να λένε «να, ως και υπουργούς του Τσίπρα αξιοποιούμε».

Τα «πώς» και τα «γιατί» του φιάσκου με τον Αποστολάκη έχουν πλέον εξαντληθεί. Ολες οι πλευρές έχουν πει την άποψή τους και ο καθένας πιστεύει αυτό που θέλει. Ένα είναι αδιαμφισβήτητο. Οτι ο διπλός στόχος του ανασχηματισμού απέτυχε οικτρά κατά 50% και μένει να δούμε τι θα γίνει με το άλλο μισό.

Το πρωθυπουργικό προφίλ-του «μεταρρυθμιστή» και «κεντρώου» που αξιοποιεί στελέχη προερχόμενα από άλλα κόμματα- επλήγη δις. Πρώτα με την αποπομπή Χρυσοχοίδη και μετά με το φιάσκο της (μη) υπουργοποίησης του Αποστολάκη. Οι αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα από όσους-μη δεξιούς- μέχρι χτες υμνούσαν κάθε επιλογή του Μητσοτάκη είναι προειδοποιητικές για τη συνέχεια. Μια κρίσιμη μάζα μη δεξιών ψηφοφόρων, που οδήγησε στην αυτοδυναμία του 2019, δεν πρέπει πια να θεωρείται δεδομένη. Αυτοί οι ψηφοφόροι είναι ούλτρα αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, αν λείψουν από την κάλπη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι απρόβλεπτο, ό, τι κι αν λένε οι δημοσκοπήσεις σήμερα.

Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίζει κι έναν άλλον κίνδυνο από την άλλη πλευρά της, την ακραία δεξιά. Μοιραία, λοιπόν, πρέπει να κάνει κινήσεις και προς τα εκεί. Η υπουργοποίηση του Πλεύρη έχει και τέτοια στόχευση. Μαζί με τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη-τα πάλαι ποτέ πουλέν του Καρατζαφέρη στο ΛΑΟΣ- υπολογίζεται ότι μπορούν να ανακόψουν την όποια πιθανή μετακίνηση ακροδεξιών ψηφοφόρων. Όμως, τώρα πια, ο Πλεύρης είναι υπουργός και δεν θα μπορεί να λέει όσα ανατριαχιστικά έλεγε για τους μετανάστες και τα εμβόλια ως βουλευτής του ΛΑΟΣ. Επομένως, οι κάθε είδους ρατσιστές, αρνητές και ψεκασμένοι, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του δεξιού κομματιού του εκλογικού φάσματος, ενδέχεται να στραφούν αλλού. Κι έτσι η ΝΔ να υποστεί δεύτερο πλήγμα.

Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ πήγαν για μαλλί και μπορεί να βγουν(διπλά) κουρεμένοι. Και το «κεντρώο» προσωπείο να αποκαλυφθεί και ακροδεξιούς να χάσουν. Το κόλπο έπιασε το 2019 και η ΝΔ του Μητσοτάκη με αέρα στα πανιά της πέτυχε όλους τους στόχους της. Πορεύθηκε με πρώτο όπλο την προπαγάνδα, δηλαδή την εικόνα, αλλά «τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα».

Πόσο μάλλον τα προβλήματα. Διότι τα προβλήματα είναι εδώ. Και δεν αντιμετωπίζονται εσαεί με προπαγάνδα και κόλπα. Δηλαδή, μπορεί να μην ισχύει πια αυτό που έλεγε Ναπολέων, ότι «ο λαός ποδηγετείται με χάντρες και καθρεφτάκια»…

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Άρθρα/ Πολιτική

Στην τελική ευθεία

Άγγελος Τσέκερης, 2023-03-29

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλα θα ξαναειδωθούν το βράδυ των εκλογών

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-03-25

Γιάννης Δρόσος

Εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας

Γιάννης Δρόσος, 2023-03-29

Από «το θέλω» μέχρι «το μπορώ», δρόμος πολύς

Τάσος Παππάς, 2023-03-29

Κωνσταντίνου και Ελένης

Παντελής Μπουκάλας, 2023-03-29

Κώστας Καλλίτσης

Αλλαγές με οριακή αυτοδυναμία;...

Κώστας Καλλίτσης, 2023-03-25

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Ελλάδα-Τουρκία: από την αντιπαράθεση στη αμοιβαία συμφέρουσα επίλυση

Αλέξης Ηρακλείδης, Ανδρέας Στεργίου, Θόδωρος Τσίκας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης,, 2023-03-25

Μετά τα Τέμπη: η νέα πολιτική πραγματικότητα

Γιάννης Λούλης, 2023-03-24

«Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ υψηλής γραφειοκρατίας και υπερπλουσίων»

Φιλίππα Χατζησταύρου, 2023-03-18

Οι Κύπριοι, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-18

Η άνοιξη δεν ήρθε γιατί πήρε λάθος… τρένο

Ρούλης Κοκελίδης, 2023-03-17

×