Τεκτονικές αναδιατάξεις στη γηραιά ήπειρο μετά την εισβολή των Ρώσων

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δημοσιευμένο: 2022-03-17

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, με την παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, και ο συνεχιζόμενος πόλεμος, εδώ και 22 ημέρες, άνοιξε ένα άλλο πεδίο τρομακτικής ανασφάλειας και ανισορροπίας στην ήπειρό μας, με συνέπειες που ακόμα δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε, αλλά αντιλαμβανόμαστε σίγουρα ότι οι αναδιατάξεις θα είναι τεκτονικές.

Είναι πρόωρο να γίνει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση του οικονομικούς αντίκτυπου του πολέμου παγκοσμίως.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των συγκρούσεων και το πώς θα είναι ο κόσμος την επόμενη μέρα.

Όψεις ακραίως ανησυχητικές συνιστούν το ξεκίνημα μιας νέας κούρσας εξοπλισμών με την επαναστρατιωτικοποίηση της Γερμανίας αλλά και η γενικευμένη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε ολόκληρη την Ήπειρο. Στην ίδια κατεύθυνση την κούρσα των εξοπλισμών ακολουθούν και οι σκανδιναβικές χώρες με τη σουηδική κυβέρνηση πριν μια βδομάδα να ανεβάζει τις στρατιωτικές δαπάνες της στο 2% του ΑΕΠ...

Πρόκειται για τραγική εξέλιξη καθώς πολύτιμοι πόροι που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, την προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της επισφάλειας και της φτώχειας, τώρα θα εκτραπούν σε μέσα αμοιβαίας καταστροφής θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την ποιότητα ζωής αλλά και το μέλλον καθαυτό των νέων γενιών. ..

Θέματα επικαιρότητας: Διεθνή

Άρθρα/ Πολιτική

×