Από τον Φ. Ηλιού στον Ν. Κοτζιά

Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Τύπου, Δημοσιευμένο: 2017-07-15

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχε κυκλοφορήσει ένα κείμενο με περίπου 250 υπογραφές υπό τον τίτλο «H Ελληνική Μακεδονία είναι Ελληνική». Βασικός συντάκτης του κειμένου ήταν ο ιστορικός, ιδρυτής των ΑΣΚΙ, Φίλιππος Ηλιού και ανάμεσα στις υπογραφές φιγουράριζε και αυτή του Άγγελου Ελεφάντη, εκδότη του περιοδικού «Πολίτης». Οι δυο προαναφερθέντες ήταν εμβληματικά πρόσωπα για το χώρο της διαρκούς ανανέωσης των ιδεών της αριστεράς και-υποτίθεται-σημείο αναφοράς για πολλούς από τους σημερινούς κυβερνώντες.

Το κείμενο ήταν κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα και το κλίμα υστερίας της εποχής. Kαι η αλήθεια είναι ότι με γεωγραφικούς όρους αποτύπωνε την πραγματικότητα, για αυτό και καλούσε τους πολιτικούς να ασχολούνται με το κομμάτι εκείνο της Μακεδονίας που βρισκόταν στην ελληνική επικράτεια. Ως γνωστόν, η γεωγραφική έκταση της Μακεδονίας τριχοτομείται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και FYROM.

Υποτίθεται ότι ο χρόνος βοηθάει και απαλύνει τα πάθει. Για αυτό και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, διαπρύσιος υποστηρικτής του έντιμου συμβιβασμού με τους ακατανόμαστους γείτονες, σημείωνε ότι «σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει». Δυστυχώς, έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που Ελλάδα και FYROM είχαν έλθει πιο κοντά στη λύση, και το ζήτημα συνεχίζει να μας ταλανίζει. Έχουμε σπαταλήσει τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο, χωρίς, επί της ουσίας κανένα κέρδος και όφελος για τα Ελληνικά συμφέροντα.

Ο ΥΠΕΞ της FYROM σε συνέντευξή του στο Reuters ανακοίνωσε ότι υπάρχει η σκέψη για δημοψήφισμα με αντικείμενο το όνομα. Ταυτοχρόνως κάλεσε την Ελλάδα να συμβάλει στην επίλυση μιας εκκρεμότητας που σέρνεται εδώ και πολλά χρόνια.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η χώρα μας είναι πλέον χωρίς εθνική γραμμή. Τόσο ο κ. Κοτζιάς, όσο και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης και Γ. Κατρούγκαλος, αρνούνται να πουν δημοσίως ποια είναι η επίσημη θέση της Ελλάδας. Φαίνεται από τα μισόλογα που λένε ότι έχει εγκαταλειφθεί η πάγια θέση περί «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Πολύ φοβόμαστε ότι και σε αυτό το ζήτημα έχει επέλθει η πλήρης μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Τσίπρας έλεγε «άλλα λέμε όταν έχουμε 3% και άλλα όταν έχουμε 17%». Το διαπιστώσαμε (και) με τη σιωπή των στελεχών του στο Κυπριακό, το βλέπουμε να διαμορφώνεται στη συζήτηση για την ονομασία της FYROM. Πρόκειται, δηλαδή, για την απόλυτη ιδεολογική κυριαρχία των κυρίων Κοτζιά και Καμμένου!

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×