Από τον Φ. Ηλιού στον Ν. Κοτζιά
Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Τύπου, Δημοσιευμένο: 2017-07-15
Το κείμενο ήταν κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα και το κλίμα υστερίας της εποχής. Kαι η αλήθεια είναι ότι με γεωγραφικούς όρους αποτύπωνε την πραγματικότητα, για αυτό και καλούσε τους πολιτικούς να ασχολούνται με το κομμάτι εκείνο της Μακεδονίας που βρισκόταν στην ελληνική επικράτεια. Ως γνωστόν, η γεωγραφική έκταση της Μακεδονίας τριχοτομείται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και FYROM.
Υποτίθεται ότι ο χρόνος βοηθάει και απαλύνει τα πάθει. Για αυτό και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, διαπρύσιος υποστηρικτής του έντιμου συμβιβασμού με τους ακατανόμαστους γείτονες, σημείωνε ότι «σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει». Δυστυχώς, έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που Ελλάδα και FYROM είχαν έλθει πιο κοντά στη λύση, και το ζήτημα συνεχίζει να μας ταλανίζει. Έχουμε σπαταλήσει τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο, χωρίς, επί της ουσίας κανένα κέρδος και όφελος για τα Ελληνικά συμφέροντα.
Ο ΥΠΕΞ της FYROM σε συνέντευξή του στο Reuters ανακοίνωσε ότι υπάρχει η σκέψη για δημοψήφισμα με αντικείμενο το όνομα. Ταυτοχρόνως κάλεσε την Ελλάδα να συμβάλει στην επίλυση μιας εκκρεμότητας που σέρνεται εδώ και πολλά χρόνια.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η χώρα μας είναι πλέον χωρίς εθνική γραμμή. Τόσο ο κ. Κοτζιάς, όσο και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης και Γ. Κατρούγκαλος, αρνούνται να πουν δημοσίως ποια είναι η επίσημη θέση της Ελλάδας. Φαίνεται από τα μισόλογα που λένε ότι έχει εγκαταλειφθεί η πάγια θέση περί «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό».
Πολύ φοβόμαστε ότι και σε αυτό το ζήτημα έχει επέλθει η πλήρης μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Τσίπρας έλεγε «άλλα λέμε όταν έχουμε 3% και άλλα όταν έχουμε 17%». Το διαπιστώσαμε (και) με τη σιωπή των στελεχών του στο Κυπριακό, το βλέπουμε να διαμορφώνεται στη συζήτηση για την ονομασία της FYROM. Πρόκειται, δηλαδή, για την απόλυτη ιδεολογική κυριαρχία των κυρίων Κοτζιά και Καμμένου!