Πυρκαγιές και καμμένα μυαλά

Μιχάλης Κυριακίδης, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2017-08-18

Αν παρακολουθήσει κανείς με τη βοήθεια του διαδικτύου τις περιόδους των πυρκαγιών, θα διαπιστώσει την ίδια εικόνα. Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές να δίνουν μια άνιση μάχη με τις φλόγες, οι κυβερνήσεις να καλύπτουν την ανεπάρκειά τους πίσω από θεωρίες συνομωσίας και η αντιπολίτευση να καταγγέλλει την ανεπάρκεια της κάθε κυβέρνησης.

Σε όλα αυτά υπάρχει μια δόση αλήθειας. Είναι, ωστόσο, δύσκολο να διακρίνει κανείς πού βρίσκεται η αλήθεια και πού ο μύθος και η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει μια τέτοια καταστροφή, που οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη αμέλεια και ανοησία.

Αυτό που φροντίζουν οι κυβερνώντες είναι κυρίως η δημόσια εικόνα τους, αντί να οργανώσουν σωστά την αντιπυρική προστασία της χώρας. Έτσι στις πυρκαγιές του 2007 που στοίχισαν, εκτός των άλλων, τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας, ο μεν τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας απέδωσε την καταστροφή στον «στρατηγό άνεμο», το δε επιτελείο τού τότε πρωθυπουργού Καραμανλή, επιχείρησε να συνδεθούν οι καταστροφικές δασικές πυρκαφιές με διεθνές σχέδιο «ανατροπής» του και το περιώνυμο όσο και αμφιλεγόμενο σχέδιο «Πυθία» για την υπονόμευσή του. Ο ίδιος δε, εμφανίστηκε – κατόπιν εορτής- με «στολή εκστρατείας» στην ήδη κατεστραμμένη από τον «στρατηγό άνεμο» και τους «διεθνείς συνωμότες», περιοχή.

Την ίδια εικόνα ζήσαμε και φέτος. Η ανικανότητα σχεδιασμού καλύφθηκε πίσω από τις ίδιες ή ανάλογες θεωρίες συνωμοσίας, με στόχο να πλήξει την πρώτη –φορά- αριστερή κυβέρνηση- την ώρα που φλεγόυαν η χώρα, ο δε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα καμμένα για να διαπιστώσει πως «η ζημιά δεν ήταν δα και τόσο μεγάλη».

Όσο μεγαλύτερη ανικανότητα υπάρχει, τόσο μεγαλύτερη έμφαση στην εικόνα του εκάστοτε πρωθυπουργού, ο οποίος, φυσικά, είναι στόχος διεθνούς συνωμοσίας.

Και όταν περάσει το καλοκαίρι, θα τα ξεχάσουμε όλοι, έως τις νέες πυρκαγιές το επόμενο καλοκαίρι.

Η αντιπολίτευση μιλά για την ανάγκη συγκρότησης ενός «Εθνικού Σχεδίου» για τη διαχρονική αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Μάλιστα, μετά τις πυρκαγιές του 2007, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με πρόεδρο τον νυν Πρόεδρο της ΝΔ, παρέδωσε πόρισμα για εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Και λοιπόν;

Όπως διαπιστώνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, το σχέδιο αυτό μένει στα συρτάρια και δυστυχώς, πολλά από όσα είχαν τότε επισημανθεί, δεν υλοποιήθηκαν…Το επανέφερε με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, για να πάρει την απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι πρόκειται για «επικοινωνιακού σόου» του Κυρ. Μητσοτάκη…

Τι να σχολιάσει κανείς…

Καμμένα μυαλά!

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Άρθρα/ Περιβάλλον-Οικολογία

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Από τον Κολοσσό στον Mad Max (Σώζοντας το ελληνικό καλοκαίρι)

Παύλος Τσίμας, 2023-07-29

Τι ζούμε;

Κρυσταλλένια Μανάβη*, 2023-07-28

Τα δάση καίγονται …τον χειμώνα

Ελευθέριος Σταματόπουλος, 2023-07-26

Ρόδος, Αττική, Εύβοια, Αχαΐα, Κέρκυρα

Παντελής Μπουκάλας, 2023-07-25

Όταν το δάχτυλο δείχνει το δρόμο, οι αδιάφοροι κοιτούν το δάχτυλο

Σπύρος Τσαγκαράτος, 2023-07-25

Κλιματική αλλαγή: Κι όμως μπορούμε από σήμερα να πάρουμε μέτρα

Νίκος Χαραλαμπίδης, 2023-07-24

Κώστας Καλλίτσης

Να σώσουμε τα δάση -όσο κι αν κοστίζει!

Κώστας Καλλίτσης, 2023-07-23

Δασοπυρόσβεση: το δόγμα εκκένωση-εναέρια καταστολή δεν αρκεί

Βαγγέλης Αποστόλου, 2023-07-20

«Κέρβερος», «Χάρων» και μετά τι;

Παντελής Μπουκάλας, 2023-07-18

Nα δράσουμε σήμερα για να περιορίσουμε το χάος από την κλιματική αλλαγή αύριο*

Φρανς Τίμερμανς, 2023-07-15

×