Η έννοια της επιτυχίας στην πολιτική

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-02-08

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ένα άρθρο του Χρήστου Λάσκου με τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ: δυο-τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτό», το οποίο και διάβασα με τη δέουσα προσοχή, όπως πάντα. Για όσους δεν έτυχε να το πάρει το μάτι τους, το θέμα ήταν οι κινήσεις και οι συζητήσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου που θα καθορίσει την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.

Η πρόθεσή μου όμως δεν είναι να συμβάλω στη συζήτηση. Γιατί αυτό που κίνησε την προσοχή μου ήταν η εξής φράση που αφορά την Αριστερά γενικότερα και όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θεωρώ στην αριστερή πολιτική ως κριτήριο “αλήθειας” την “επιτυχία”».

Μερικές φορές το σημαντικό είναι κάτι που δεν ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει, κάτι που απορρυθμίζει τους αυτοματισμούς της σκέψης μας επειδή μας αναγκάζει να σκεφτούμε, αντί να επιδοκιμάσουμε ή να αποδοκιμάσουμε ανάλογα με τις δεδομένες πεποιθήσεις ή συχνότερα τις προκαταλήψεις μας. Αυτό μας παρακινεί να κάνουμε το απόφθεγμα του Χ. Λάσκου.

Οταν το διάβασα, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα –και το σκέφτηκα για πρώτη φορά– ήταν ότι οι περισσότεροι το έχουμε έμπρακτα υιοθετήσει, χωρίς όμως να το ψάξουμε και χωρίς να το διατυπώσουμε ρητά, δηλαδή παραγνωρίζοντας τη σημασία του. Και επιπλέον, συνειδητοποίησα ότι και συμφωνώ και διαφωνώ.

Συμφωνώ διότι ως ψηφοφόρος της ανανεωτικής Αριστεράς, δηλαδή του Συνασπισμού, επέλεγα ένα κόμμα μικρό και συνεπώς πολιτικά αποτυχημένο, το οποίο θεωρούσε νίκη το να μπει στη Βουλή.

Αν το κριτήριο ήταν η επιτυχία, θα έπρεπε να είμαι είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη Νέα Δημοκρατία, και δεν μετανιώνω που ούτε καν διανοήθηκα να το κάνω. Η αλήθεια, δηλαδή αυτό που ο καθένας μας θεωρεί καλό και σωστό, δεν εξαρτάται από τον βαθμό της γενικής αποδοχής της όπως καταγράφεται μέσω των εκλογών στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες.

Ταυτόχρονα, όμως, διαφωνώ διότι, καταφεύγοντας στην ίδια λογική, το ΚΚΕ μπορεί να εμμένει στον μαρξισμό-λενινισμό του προσπερνώντας την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού σαν να μη συνέβη σχεδόν, με το σκεπτικό ότι σε τελική ανάλυση η Ιστορία θα το δικαιώσει.

Ή, ακόμα χειρότερα, το κάθε ακροαριστερό γκρουπούσκουλο μπορεί να οχυρωθεί μέσα στην απόλυτη αλήθεια του, αγνοώντας το τι συμβαίνει ή διαβάζοντας τα πράγματα με έναν τρόπο που επιβεβαιώνει αυτό που οι πολύ αριστεροί θεωρούν αξιωματικά σωστό.

Ετσι εξηγούνται δηλώσεις του τύπου ότι μια σπίθα χρειάζεται για να τιναχθεί ολόκληρος ο κόσμος στον αέρα. Οπως και η Δευτέρα Παρουσία, το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο να συμβεί αύριο.

Ενας τρόπος να αποφύγουμε αυτήν τη μάλλον ιδιοτελή επιχειρηματολογία, η οποία επιτρέπει σε κάποιους να διατηρήσουν τις ιδεολογικές εμμονές τους, θα ήταν ίσως να εξετάσουμε προσεκτικά τους όρους που χρησιμοποιούμε.

Κατ’ αρχάς, η επιτυχία δεν είναι ευθέως ανάλογη με την αλήθεια, διότι μετράμε την μεν και εννοούμε την δε. Η πολιτική επιτυχία είναι σαν εκείνη στο ποδόσφαιρο: το πρωτάθλημα το παίρνει όποια ομάδα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς, κάτι αντικειμενικό και συνεπώς μετρήσιμο, και όχι η ομάδα που έπαιξε την καλύτερη ή την πιο θεαματική μπάλα, κάτι υποκειμενικό και αστάθμητο.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στις εκλογές. Δεν τις κερδίζει όποιος λέει την αλήθεια, αλλά όποιος πείσει τους ψηφοφόρους ότι η δική του ανάγνωση και πρόταση είναι καλύτερη από την ανάγνωση και πρόταση των αντιπάλων του. Αρα, ο Χρήστος Λάσκος έχει δίκιο όταν δηλώνει πως δεν θεωρεί στην πολιτική ως κριτήριο αλήθειας την επιτυχία στις κάλπες.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η έννοια της αλήθειας αποδεικνύεται εξίσου προβληματική. Το μυαλό πάει στο δύο και δύο ίσον τέσσερα. Στην πολιτική όμως αλήθεια σημαίνει την ορθότερη ανάγνωση της πραγματικότητας με κριτήρια που δηλώνονται εκ των προτέρων. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η αλήθεια μιας ιδεολογικής στάσης μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη.

Εδώ βρίσκεται το καίριο σημείο. Το ΚΚΕ και τα ακροαριστερά γκρουπούσκουλα έχουν κάθε δικαίωμα να εμμένουν στις μειοψηφούσες και συνεπώς ανεπιτυχείς απόψεις τους, αλλά σφάλλουν για τον εξής λόγο: αντί να τις υποστηρίξουν επικαλούμενοι και αποδεχόμενοι ταυτόχρονα τη βάσανο της κριτικής σκέψης, τις διατηρούν και τις επαναλαμβάνουν μονότονα διότι τις έχουν καταστήσει μη διαψεύσιμες.

Δηλαδή, ό,τι και να συμβεί, οι αναγνώσεις της πραγματικότητας που προτείνουν παραμένουν ως έχουν. Θωρακισμένες και ακλόνητες, όπως όλα τα δόγματα και οι εξ αποκαλύψεως αλήθειες.

Το θέαμα είναι μάλλον ειρωνικό, θα έλεγα: βλέπουμε τους κατ’ εξοχήν άθεους να υπερασπίζονται την πολιτική τους ιδεολογία με όρους θεολογικούς.

Άρθρα/ Πολιτική

Βλασφημία

Μιχάλης Μητσός, 2026-06-02

Κάπου μας μπέρδεψε ο δήμαρχος – και περιλαμβάνω αυτούς...

Θόδωρος Τσίκας

Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Θόδωρος Τσίκας, 2026-05-28

Η πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν δεν αποτελεί απλώς...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Πλανεύτρα εξουσία

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-05-27

Και τι δεν έχει κάνει τούτος ο κυβερνήτης που μας έτυχε!...

Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Γιάννης Βούλγαρης

Οταν οι πολιτικοί λοιδορούν τη δημοκρατία

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-05-23

Το έχουμε πλέον εμπεδώσει εδώ και δεκαετίες. Εκτός από τη...

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

Δυσκυβέρνητες πολιτείες

Παύλος Τσίμας, 2026-05-16

Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς τα τελευταία...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνεδριακή απόφαση για ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο νέο κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-16

Μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα...

Στη σκιά της καχυποψίας

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-05-15

Αιφνιδιαστική κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα ή αιφνιδιαστική...

×
×