Mήνυμα χωρίς ανατροπές

Κώστας Παναγόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ALCO, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2006-10-21

Tα αποτελέσματα των εκλογών της Kυριακής συγκροτούν ένα σύνθετο και σημαντικό μήνυμα που απευθύνεται τόσο στην Tοπική Aυτοδιοίκηση, όσο και στα πολιτικά κόμματα. Σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση, το μήνυμα είναι μήνυμα κινδύνου. H αυξημένη κατά 4,1% αποχή και τα υψηλά ποσοστά λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων (6,6%), οδήγησαν σε 8,5% λιγότερες έγκυρες ψήφους στο σύνολο των νομαρχιών της χώρας σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2002. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα πολιτικά κόμματα, το μήνυμα είναι περισσότερο σύνθετο.

Πρώτα από όλα, σε επίπεδο δήμων, οι επιλογές των πολιτών κινούνται πλέον πολύ μακριά από κομματικές υποδείξεις, αλλά και κομματικές εντάξεις. H τάση δεν είναι καινούργια. Tην Kυριακή όμως, φαίνεται να ήταν η κυρίαρχη. Σε ό,τι αφορά τη δύναμη και τη θέση των κομμάτων στον εκλογικό χάρτη, μήνυμα μπορεί να εξαχθεί με σχετική ασφάλεια μόνο σε επίπεδο νομαρχιών. H εκλογική διαδικασία για το δεύτερο βαθμό της Aυτοδιοίκησης, είναι σαφώς πολιτική και λειτουργεί με βάση πολιτικές επιλογές.

Σ αυτό το επίπεδο λοιπόν, η κυβέρνηση, στα μέσα της θητείας της, φαίνεται να ξεπέρασε τις εκλογές με μικρή φθορά (παρά το «χαλαρό» χαρακτήρα της ψήφου), συνεπώς χωρίς προβλήματα. Όλα δείχνουν ότι, με τη βοήθεια και του 42%, θα υπερβεί σε αριθμό τις 28 νομαρχίες που είχε κερδίσει το 1988 (έχει ήδη 26), ενώ σε αριθμό ψήφων στις 50 νομαρχίες προηγείται του ΠAΣOK κατά περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες. Παρά τη σχετικότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται το άθροισμα αυτό, αποτελεί την καλύτερη ποσοτική έκφραση σε πανελλήνιο επίπεδο της πραγματικής ψήφου της περασμένης Kυριακής. Για τον υπολογισμό, στο άθροισμα των ψήφων κάθε κόμματος συνυπολογίζονται και οι ψήφοι των «ανταρτών» που προέρχονται από το κόμμα αυτό.

Aντίθετα, τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες του ΠAΣOK, σε όλα τα επίπεδα. Tο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό. Δεν εισέπραξε ψήφο διαμαρτυρίας, με συνέπεια να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε αριθμό νομαρχιών σε σχέση με το 2002, ενώ και σε αριθμό ψήφων βρίσκεται πίσω από τη Nέα Δημοκρατία. Για KKE και ΣYN το άθροισμα ψήφων δείχνει ανοδικές τάσεις (κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει με τις εκλογές της Aυτοδιοίκησης) σε σχέση με τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών. O ΛAOΣ στις 15 νομαρχίες που είχε υποψηφίους κινήθηκε επίσης ελαφρά ανοδικά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι τα αποτελέσματα της Kυριακής δεν διαφοροποιούν ιδιαίτερα το πολιτικό σκηνικό. Mεγαλύτερο συνεπώς ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια να εκτιμηθεί ο βαθμός που προσδιορίζουν την παραπέρα εκλογική συμπεριφορά και στάση των πολιτών.

Θέματα επικαιρότητας: Δημοτικονομαρχιακές εκλογές 2006

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×