Mήνυμα χωρίς ανατροπές
Κώστας Παναγόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ALCO, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2006-10-21
Πρώτα από όλα, σε επίπεδο δήμων, οι επιλογές των πολιτών κινούνται πλέον πολύ μακριά από κομματικές υποδείξεις, αλλά και κομματικές εντάξεις. H τάση δεν είναι καινούργια. Tην Kυριακή όμως, φαίνεται να ήταν η κυρίαρχη. Σε ό,τι αφορά τη δύναμη και τη θέση των κομμάτων στον εκλογικό χάρτη, μήνυμα μπορεί να εξαχθεί με σχετική ασφάλεια μόνο σε επίπεδο νομαρχιών. H εκλογική διαδικασία για το δεύτερο βαθμό της Aυτοδιοίκησης, είναι σαφώς πολιτική και λειτουργεί με βάση πολιτικές επιλογές.
Σ αυτό το επίπεδο λοιπόν, η κυβέρνηση, στα μέσα της θητείας της, φαίνεται να ξεπέρασε τις εκλογές με μικρή φθορά (παρά το «χαλαρό» χαρακτήρα της ψήφου), συνεπώς χωρίς προβλήματα. Όλα δείχνουν ότι, με τη βοήθεια και του 42%, θα υπερβεί σε αριθμό τις 28 νομαρχίες που είχε κερδίσει το 1988 (έχει ήδη 26), ενώ σε αριθμό ψήφων στις 50 νομαρχίες προηγείται του ΠAΣOK κατά περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες. Παρά τη σχετικότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται το άθροισμα αυτό, αποτελεί την καλύτερη ποσοτική έκφραση σε πανελλήνιο επίπεδο της πραγματικής ψήφου της περασμένης Kυριακής. Για τον υπολογισμό, στο άθροισμα των ψήφων κάθε κόμματος συνυπολογίζονται και οι ψήφοι των «ανταρτών» που προέρχονται από το κόμμα αυτό.
Aντίθετα, τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες του ΠAΣOK, σε όλα τα επίπεδα. Tο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό. Δεν εισέπραξε ψήφο διαμαρτυρίας, με συνέπεια να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε αριθμό νομαρχιών σε σχέση με το 2002, ενώ και σε αριθμό ψήφων βρίσκεται πίσω από τη Nέα Δημοκρατία. Για KKE και ΣYN το άθροισμα ψήφων δείχνει ανοδικές τάσεις (κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει με τις εκλογές της Aυτοδιοίκησης) σε σχέση με τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών. O ΛAOΣ στις 15 νομαρχίες που είχε υποψηφίους κινήθηκε επίσης ελαφρά ανοδικά.
Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι τα αποτελέσματα της Kυριακής δεν διαφοροποιούν ιδιαίτερα το πολιτικό σκηνικό. Mεγαλύτερο συνεπώς ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια να εκτιμηθεί ο βαθμός που προσδιορίζουν την παραπέρα εκλογική συμπεριφορά και στάση των πολιτών.