Χρειαζόμαστε πρόγραμμα!

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2008-11-26

Το υπεσχημένο «πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης» θα παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τις προτάσεις του εκκινώντας, οι 27 ηγέτες της Ένωσης θα πρέπει στις 11-12 Δεκεμβρίου να αποφασίσουν με ποιες πολιτικές θα αντιμετωπίσουν την ολοένα πιο απειλητική για τα εισοδήματα και για την απασχόληση ύφεση που εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας το αναμένουν για να δουν τι περιθώρια πρόσθετων δαπανών και μειώσεων φόρων μπορούν να βρουν για τον νέο προϋπολογισμό που κατέθεσαν στη Βουλή με το μότο της «υπευθυνότητας». Αλλά ακόμα και παραδοσιακά ένθερμοι υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής διαπιστώνουν ότι πρόκειται για τον πιο πλασματικό προϋπολογισμό των τελευταίων δεκαετιών. Η συγκράτηση του ελλείμματος στα όρια που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας επιτυγχάνεται μόνο με εντελώς εξωπραγματικές προβλέψεις: για κάθε ευρώ πρόσθετο εισόδημα που θα παραχθεί του χρόνου, ο κ. Αλογοσκούφης υποθέτει ότι θα εισπράξει 2,37 ευρώ πρόσθετους φόρους! Αμφισβητήσιμη είναι άλλωστε η ίδια η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ 2,7% το 2009, όπως και πολλές από τις προβλέψεις για τις δαπάνες, της υγείας λόγου χάρη όπου έχουν καταρρεύσει οι πληρωμές. Πάνω σε έναν τέτοιο προϋπολογισμό η όποια συζήτηση σχετικά με την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων ανάγεται στη σφαίρα των προσχημάτων.

Συνολικά για την Ευρώπη ωστόσο, η επίτευξη συμφωνίας για μιαν αναγκαία δημοσιονομική τόνωση που θα περιορίσει το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης έχει μεγάλη σημασία. Οι έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές. Όπως έχει γίνει γνωστό, το πρόγραμμα της Επιτροπής προβλέπει μια δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, 130 δισ. ευρώ, η οποία θα προέλθει κυρίως από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών- μελών, μειώσεις φόρων, του ΦΠΑ ιδίως, και αυξήσεις δαπανών ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε επιμέρους χώρα. Μόνο συμπληρωματικά θα συμβάλει ο κοινοτικός προϋπολογισμός, όχι με νέους πόρους, αλλά επισπεύδοντας κάποιες χορηγήσεις των διαρθρωτικών ταμείων που είχαν εγκριθεί για την περίοδο 2007-2013. Για δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να χρηματοδοτηθούν προγράμματα ευρωπαϊκής κλίμακας ενάντια στην ύφεση, ξεπερνώντας και το πρόβλημα των διαφορετικών επιτοκίων, δυσβάσταχτα υψηλών στις χώρες με μεγάλα ελλείμματα και χρέος σαν τη δική μας, τίποτα δεν έχει ακουστεί μέχρι στιγμής. Καθοριστική στη συντηρητική αυτή κατεύθυνση φαίνεται να είναι η στάση της Γερμανίας, η οποία φέρει το μεγάλο βάρος του κοινοτικού προϋπολογισμού και δεν θέλει την αύξησή του. Η καγκελάριος Μέρκελ μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί απέρριψαν εξάλλου προχθές την ιδέα μιας γενικευμένης μείωσης του ΦΠΑ, χωρίς μιαν αντιπρόταση για όλην την Ευρώπη. Μπροστά στην επιδεινούμενη ύφεση μια δημοσιονομική επέκταση στο 1% του ΑΕΠ είναι λίγη (το ΔΝΤ εισηγείται 2% παγκοσμίως.) Αλλά η εναπόθεσή της σε κάθε κυβέρνηση χωριστά, «ανάλογα με τις συνθήκες», την κάνει ακόμα ανεπαρκέστερη.

Εντυπωσιακός ήταν στο μεταξύ ο προϋπολογισμός που παρουσίασε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ. Προβλέπει και αυτός μια δημοσιονομική τόνωση στο 1% του ΑΕΠ, 20 δισ. στερλίνες, περιλαμβάνοντας την άμεση μείωση του ΦΠΑ κατά 2,5 μονάδες (από 17,5% σε 15%) για δεκατρείς μήνες με ισόποση αύξηση του φόρου σε πετρέλαιο, ποτά και τσιγάρα, πολύμηνες παρατάσεις στις υποχρεώσεις μικρών επιχειρήσεων στην Εφορία και την κοινωνική ασφάλιση, διάφορες ελαφρύνσεις αλλά και επαναφορά του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για εισοδήματα 150.000 λιρών, επιδόματα για παιδιά, συνταξιούχους και άλλες εισοδηματικές ενισχύσεις, επενδύσεις στην κοινωνική στέγη, σχολεία, ενέργεια χαμηλού άνθρακα, υποδομές. Αλλά προβλέπει επίσης ότι από τον συνδυασμό αυτής της τόνωσης και των λόγω της ύφεσης μειωμένων εσόδων και αυξημένων δαπανών, το δημόσιο έλλειμμα θα φτάσει το 2009 στο 8% του ΑΕΠ, και ότι το δημόσιο χρέος θα ανέβει από το 41% του ΑΕΠ φέτος στο 57% το 2013-14, πριν αρχίσει πάλι να υποχωρεί.

O βρετανικός προϋπολογισμός, με την ικανότητα τεκμηριωμένων προβλέψεων πέντε χρόνια μπροστά, είναι σίγουρα διδακτικός για όσους εδώ ασχολούνται με τα δημόσια οικονομικά. Πέρα από κάθε αμφιβολία λανθασμένες ήσαν οι ελληνικές πολιτικές που επί πολλά χρόνια υψηλών ρυθμών ανάπτυξης διατηρούσαν δημόσια ελλείμματα και μεγάλο χρέος. Αλλά πρέπει αυτά τα λάθη να τα πληρώσουν τώρα αδιακρίτως εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, οι οικονομικά ασθενέστεροι; Δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε επιτρέπεται όμως για την ανακούφισή τους τώρα να ληφθούν μέτρα που θα υπονομεύσουν ακόμα περισσότερο το αύριο. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που θα προστατεύσει τους ασθενέστερους, θα ενισχύει την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας και, ταυτόχρονα, με ανακατανομές μέσω του προϋπολογισμού θα δημιουργεί χρονολογημένα τις προϋποθέσεις για να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Θα ξοδέψει σήμερα αλλά θα πείθει ότι θα εξυγιάνει κατόπιν. Το επεξεργάζεται κανείς;

Θέματα επικαιρότητας: Χρηματοπιστωτική κρίση

Ο κόσμος του μαύρου κύκνου

Joschka Fischer, 2009-05-08

Στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση η εικόνα ενός μαύρου...

Περισσότερα

Απογαλακτισμός από το «αποθεματικό δολάριο» θα έκανε καλό και στις ΗΠΑ

Τζόζεφ Στίγκλιτς, 2009-04-25

Ενα νέο αποθεματικό νόμισμα που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Αλλαγή λογικής επιβάλλει η κρίση

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-04-22

Φρικτή θα είναι η φετινή χρονιά συρρίκνωσης της παγκόσμιας...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Εκμεταλλεύονται την κρίση

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-04-15

Μηδενική ανάπτυξη φέτος, μείωση της απασχόλησης γύρω στο...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Η ύφεση είναι εδώ!

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-04-12

Στάσιμη θα είναι φέτος η ελληνική οικονομία, προβλέπει...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Γέφυρα η κρίση

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-04-08

Είναι καλό ότι συνήλθαν στις 2 Απριλίου οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων...

Περισσότερα

Η κρίση υπογραμμίζει τις διαφορές ΗΠΑ- Ευρώπης

Joschka Fischer, 2009-04-03

Στις όχθες του Ρήνου και στην Πράγα, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή...

Περισσότερα

Πήραμε πολύ μεγάλο ρίσκο

Thomas Friedman, 2009-04-02

Δεν περιμένω πολλά από τη συνάντηση της G20, αλλά εάν είχα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

2024-03-06

Πριν από 18 μήνες, σχεδόν όλοι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι...

Κώστας Καλλίτσης

Κάτι βλέπουν;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-03

Εν αρχή, οι τιμές είχαν αρχίσει να πιέζονται λόγω της σταδιακής...

Κώστας Καλλίτσης

Τί έμαθε ο αγρότης;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-18

Ποιο είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν...

Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-01-31

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ το περασμένο...

Κώστας Καλλίτσης

Στην Ευρώπη, θέλουμε βιομηχανία;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-28

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε καταφατικά, διαβάστε δύο σημαντικές...

Κώστας Καλλίτσης

Ελντοράντο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-14

Ο πληθωρισμός είχε αρχίσει ανοδικά τινάγματα ήδη από το...

Κώστας Καλλίτσης

Κυκλοφορεί και παράγει ευφορία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-12-30

Οι προβλέψεις των αναλυτών των διεθνών οργανισμών για την...

×
×