Υπόθεση και της Αριστεράς η διακυβέρνηση
Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις προεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ
Φώτης Κουβέλης, 20 ερωτήσεις. Συνένευξη στη Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-02-16
Δεν υπάρχει καμία δύναμη στον Συνασπισμό που μπορεί να επιβάλλει σιωπητήριο, απαντά μέσω των «ΝΕΩΝ» στους επικριτές του από το εσωτερικό της Κουμουνδούρου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.
Λίγες ημέρες μετά τις... συντροφικές επιθέσεις που δέχτηκε κυρίως εξαιτίας της πρότασής του για ψήφο ανοχής ή εμπιστοσύνης προς μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουβέλης επαναφέρει το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας, στο οποίο ο ΣΥΝ δεν μπορεί να μένει αδιάφορος, καλώντας όσα στελέχη έχουν διαφορετική άποψη να το πουν μπροστά στην κοινωνία.
Ο Φώτης Κουβέλης δεν θεωρεί ότι θα τεθεί θέμα διοικητικών μέτρων εις βάρος του και υπενθυμίζει σε όσους πιστεύουν ότι επέρχεται διάσπαση του κόμματος ότι «ο ΣΥΝ ανήκει σε όλους. Όλοι μαζί τον οικοδομήσαμε και τον οικοδομούμε».
Κύριε Κουβέλη,η διαφοροποίησή σας από την ηγεσία του ΣΥΝ στα θέματα συνεργασιών ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι «δεν πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι σε θέματα διακυβέρνησης» και συνεχίστηκε με την εκδοχή σας γύρω από τη δυνατότητα να δοθεί ψήφος ανοχής ή εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.Μήπως η επόμενη παρέμβασή σας θα μπορούσε να αφορά και την προεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις προεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες απαιτούν προγραμματικές συμφωνίες και συμπτώσεις θέσεων. Κι αυτό το στοιχείο απουσιάζει. Μπορεί όμως να υπάρξει κοινή πολιτική δράση των δυνάμεων που διακηρύσσουν την αντίθεσή τους στη Δεξιά, μέσα και έξω από τη Βουλή, εκεί που υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, πρέπει να μένει αδιάφορος για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας. Αυτήν την υπευθυνότητα, με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας που σώρευσε η νεοφιλελεύθερη πολιτική, αξιώνουν οι πολίτες. Ποιος- και μέσα στον ΣΥΝ - πιστεύει ότι δεν τον ενδιαφέρει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης; Όποιος το πιστεύει να το πει δημοσίως μπροστά στην κοινωνία.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει η σύγχρονη ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά να μη θέλει να επηρεάζει, με το περιεχόμενο των προγραμματικών της θέσεων και με τις πολιτικές πρωτοβουλίες της, το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας προς όφελος της κοινωνίας. Κι αυτό δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τη σταθερή επιλογή της να υπερασπίζεται την αυτονομία της και να έχει αγωνιστική την παρουσία της στο δημοκρατικό κοινωνικό κίνημα.
Κοινωνική πλειοψηφία
Υποστηρίζετε μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας.Με ποιες δυνάμεις και πώς;
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προωθήσει ένα συνεκτικό σύνολο εναλλακτικών προτάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, που να απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας, να αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο και δικομματικό πλαίσιο και να ανοίγουν δρόμους για τη δημοκρατική και σοσιαλιστική πορεία της χώρας. Να διαμορφώσει, με βάση τις προγραμματικές του θέσεις, την εναλλακτική πρόταση εξουσίας, στηριγμένη σε μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Έτσι, είναι δυνατό να μετατοπισθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί προς τα αριστερά.
Ένα τέτοιο σχέδιο αμφισβητεί συγκεκριμένα τη διαιώνιση του αποδυναμωμένου δικομματισμού. Έχει δυσκολίες η υλοποίησή του. Δυσκολίες που αναφέρονται στις προϋποθέσεις και στα στοιχεία υλοποίησής του. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται εφησυχασμό ή αναγκαστική αυτοπεριχαράκωση του κόμματος. Αντιθέτως, πρέπει να αποτελεί μια ανοιχτή πολιτική πρόσκληση και πρόκληση, που θα απευθύνεται στους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες, στις γειτονικές πολιτικές δυνάμεις και στις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας.
Κάποια στελέχη του ΣΥΝ σάς προκάλεσαν να καταθέσετε την πρότασή σας περί ψήφου ανοχής ή εμπιστοσύνης,ώστε από τα χαμηλά ποσοστά που θα συγκέντρωνεόπως είπαν- στην ψηφοφορία,να κατανοήσετε ποια είναι η γραμμή στο κόμμα.Τι τους απαντάτε;
Έχω επίγνωση των εσωκομματικών συσχετισμών. Διεκδικούμε όμως να είμαστε παρόντες στην παραγωγή σύγχρονης αριστερής πολιτικής, στην έκφρασή της, στην κατάθεσή της. Οι απόψεις μας και οι προτάσεις μας γόνιμα τροφοδοτούν τη σύγχρονη, ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά και δείχνουν τη χρήσιμη και αναγκαία, κατά τη γνώμη μου, πορεία της. Η καταγραφή τους και η ανάδειξή τους στην κοινωνία αποτρέπουν την ασφυξία τους μέσα στις εσωκομματικές πλειοψηφίες και μειοψηφίες, οι οποίες εξάλλου δεν είναι στατικές και αμετακίνητες, με δεδομένη τη δυναμική των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, τις οποίες θέλω να πιστεύω ότι όλοι παρακολουθούμε και αξιολογούμε. Οι αποφάσεις βέβαια είναι υπόθεση της πλειοψηφίας. Καταστατικά όμως συμφωνήσαμε ότι η λειτουργία του ΣΥΝ στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στη δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Κι αυτό οφείλουμε όλοι να το υπερασπιζόμαστε σ΄ ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Δεν υπάρχει καμία δύναμη στον ΣΥΝ που μπορεί να επιβάλλει σιωπητήριο.
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ
Πάτρα Καλλιπολίτη
Γιατί στην Κουμουνδούρου κάποιοι βλέπουν πίσω από τις πρωτοβουλίες και τις απόψεις υμών και της ανανεωτικής πτέρυγας το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος;
Ο ΣΥΝ ανήκει σε όλους. Όλοι μαζί τον οικοδομήσαμε και τον οικοδομούμε. Ο ΣΥΝ είναι δημιούργημα και έκφραση των δυνάμεων που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της Αριστεράς, των δυνάμεων που εμπνέονται από τα ιδανικά και τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας και θεωρούν οικουμενική και αδιαπραγμάτευτη την αξία της δημοκρατίας. Αυτά υπερασπιζόμαστε και αναδεικνύουμε. Όσοι πιστεύουν ότι οι πολιτικές μας θέσεις απειλούν με διάσπαση τον ΣΥΝ είναι ή αφελείς ή προσχηματικά το υποστηρίζουν.
Ανδρέας Δράκος
Θα ήθελα με το χέρι στην καρδιά να μού πείτε εάν θα αποδεχόσασταν τη συμμετοχή σας σε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα πλαισίωναν και στελέχη άλλων πολιτικών χώρων.
Αναζητώ και καθορίζω τη συμμετοχή μου στην πολιτική, σταθερά και επίμονα, μέσα στη συλλογικότητα του κόμματός μου, με τις ιδέες μου, τις απόψεις μου και την επιδίωξή μου να πορευθεί ο ΣΥΝ με συνέπεια και χωρίς ταλαντεύσεις στον δρόμο της σύγχρονης Αριστεράς.
Πιστεύετε ότι κάποιοι μέσα στον ΣΥΝ σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο της διαγραφής σας; Φοβάστε ότι εάν τηρηθεί με ευλάβεια το καταστατικό του κόμματός μπορεί να βρεθείτε εκτός ψηφοδελτίων;
Όχι, δεν το πιστεύω. Δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι ε πιθυμούν να αντιμετωπίζουν τις πολιτικές μας θέσεις και απόψεις με διοικητικά μέτρα.
Ανδρέας Καρκανεβάτος
Γιατί πολώνεται το κλίμα γύρω από το ευρωψηφοδέλτιο στον ΣΥΡΙΖΑ;
Έχω τη γνώμη ότι το ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να εξασφαλίζει τη δυνατότητα έκφρασης όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, θεωρώ ότι στις δύο πρώτες θέσεις πρέπει να είναι στελέχη του Συνασπισμού και όπως αυτά θα οριστούν από το εσωκομματικό δημοψήφισμά μας. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η χρήσιμη πολιτική επιλογή, η οποία υπηρετεί την αποτελεσματικότητα της εκπροσώπησής μας στην ευρωβουλή, με σταθερή πολιτική επιδίωξη τον αριστερό ευρωπαϊσμό μας και απομακρύνει αντιπαλότητες και πολώσεις.
Κώστας Παρασκευαΐδης
Αγαπητέ κ. Κουβέλη, πιστεύετε ότι στις εκλογές ο ΣΥΝ μπορεί να έρθει ενώπιον της τελευταίας του ευκαιρίας να συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της χώρας και να απαλλαγεί από το σύνδρομο του μικρού κόμματος;
Η Αριστερά οφείλει να μην έχει σύνδρομα. Δεν είναι ταγμένη να περιορίζεται στη διαμαρτυρία και καταγγελία και να απέχει από τη δυνατότητα του επηρεασμού και της δυναμικής διαμόρφωσης του περιεχομένου της διακυβέρνησης της χώρας. Η «ευκαιριακή αντιμετώπιση» όμως λίγο απέχει από τον «καιροσκοπισμό». Η συμμετοχή στη διακυβέρνηση της χώρας απαιτεί και αξιώνει την ύπαρξη προϋποθέσεων. Αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις τότε η συμμετοχή γίνεται ανώφελος και πολιτικά επικίνδυνος αυτοσκοπός.
Νίκος Μπούρου
Με ποιον τρόπο το κόμμα σας θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα με τα νοσοκομεία και τα φακελάκια των γιατρών;
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η λειτουργία του, ως βασικός τομέας του κοινωνικού κράτους, απειλείται και απαξιώνεται, με ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής. Μέσα στην απαξίωσή του αυτή και στην κακή λειτουργία του βρίσκονται και οι συμπεριφορές με τα «φακελάκια», που σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτες και παράνομες. Κατά συνέπεια εκείνο που προέχει είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΣΥ, η στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού και βεβαίως η πάταξη παράνομων συμπεριφορών. Αυτές οι συμπεριφορές εκτρέφονται και συντηρούνται από τη δυσλειτουργία του ΕΣΥ.