Η σημερινή Ευρώπη ΄δεν αρέσει΄

Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-03-07

Καταθέτοντας 12 συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ και υποψήφιος στο εσωκομματικό δημοψήφισμα, Δημήτρης Παπαδημούλης, σημειώνει ότι η "Ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι κοινωνική και δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει". Αν και, όπως λέει, έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο προνομιακός αποδέκτης μιας στροφής προς τα αριστερά που συντελείται τα δυο τελευταία χρόνια. Διεκδικώντας και πάλι τη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, ο Δ. Παπαδημούλης θεωρεί εφικτό αλλά όχι δεδομένο τον στόχο των τριών ευρωβουλευτών.

* Ποιο είναι το συμπέρασμα μετά από πέντε χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο; Υπάρχουν δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης;

Σαφώς ναι, αν και το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει ακόμη τις αρμοδιότητες που απαιτείται και που διεκδικούμε. Ο Συνασπισμός νιώθει σαν το "ψάρι στο νερό" στην Ευρωομάδα της Αριστεράς. Η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και η θέση της Ελλάδας μέσα σ’ αυτήν, διαμορφώνουν μεγάλα πεδία για καθημερινή, αριστερή παρέμβαση με ανανεωτικό δυναμισμό και ριζοσπαστικό κοινωνικό χρώμα.

Μέσα από μια πυκνή κοινοβουλευτική δράση, που καταγράφεται και στα επίσημα πρακτικά του Ευρωκοινοβουλίου, πετύχαμε αρκετά. Νιώθουμε περήφανοι όσοι δουλέψαμε συλλογικά γι’ αυτό. Γιατί συνεχίζουμε μια πολύχρονη θετική παράδοση. Αυτή η δράση πιστώνεται υπέρ του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κοινό περιουσιακό μας στοιχείο και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε, βαδίζοντας προς τις ευρωεκλογές.

* Έχει πάει πίσω η ευρωπαϊκή ενοποίηση;

Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε βαθιά κρίση και "δεν αρέσει". Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές εντείνουν επικίνδυνα τις κοινωνικές ανισότητες. Το έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατίας απομακρύνει τους πολίτες. Οι κυρίαρχες επιλογές της Κομισιόν και του Συμβουλίου προωθούν μια ενοποίηση αλά καρτ με βάση τις νεοφιλελεύθερες προτεραιότητες. Ο Συνασπισμός και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, διεκδικούμε μια ριζικά διαφορετική πορεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε μια Ευρώπη, πιο ενωμένη πολιτικά, με πιο ισχυρή κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική, με δραστικά αυξημένο κοινοτικό προϋπολογισμό, ενεργή και αυτόνομη στα προβλήματα της παγκόσμιας ειρήνης και όχι ουραγό των ΗΠΑ. Η ενίσχυση του συναισθήματος ευρωαδιαφορίας και ευρωδυσφορίας των πολιτών, θέτει επί τάπητος την ανάγκη δημοκρατικής αναθεμελίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αυριανή Ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι κοινωνική και δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει. Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλει να βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της σημαντικής πολιτικής και κοινωνικής μάχης.

* Τι διακυβεύεται συνολικότερα για την Ευρώπη τον Ιούνιο;

Ο Συνασπισμός και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εμπνεόμαστε από έναν αριστερό ευρωπαϊσμό. Διεκδικούμε μια ριζική αλλαγή, στην πορεία της ενοποίησης και τους νέους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς, μέσα από μια πορεία αντίθεσης με τον νεοφιλελευθερισμό και τον ευρωατλαντισμό. Με πρωταγωνιστές τους λαούς, τους πολίτες και τα κινήματά τους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα είναι πιο ισχυρή στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλουμε σε αυτό.

* Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση;

Συμπυκνώνοντας το "συνασπισμικό κεκτημένο" αλλά και το Μανιφέστο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τις ευρωεκλογές, καταθέτω 12 συγκεκριμένα σημεία:

1. Αντικατάσταση του «νεοφιλελεύθερου κορσέ» του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα Σύμφωνο για την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Κοινωνική Προστασία και την Απασχόληση.

2. Δραστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ

3. Υπαγωγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου

4. Υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, των κοινωνικών υπηρεσιών, του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας.

5. Ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με δικαιότερη κατανομή των επιδοτήσεων υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών.

6. Ενίσχυση του Ευρωκοινοβουλίου, της διαφάνειας και της συμμετοχής των πολιτών.

7. Διεκδίκηση μιας νέας Συνταγματικής Συνθήκης, με ουσιαστική συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων και δημοψηφίσματα σε όλες τις χώρες.

8. Κατοχύρωση της πλήρους απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας ως βασικό συστατικό μιας κοινωνικής Ευρώπης.

9. Ισότητα των φύλων ως αναπόσπαστο στοιχείο σε όλες τις πολιτικές.

10. Καθιέρωση της οικολογικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές της Ένωσης. Ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας.

11. Κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για τους μετανάστες. Απόκρουση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

12. Αποκλεισμός του πολέμου ως μέσου επίλυσης των διεθνών προβλημάτων. Κοινή εξωτερική πολιτική, ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ, για την κατάργηση του οποίου αγωνιζόμαστε.

* Πού οφείλεται η δημοσκοπική κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι δημοσκοπήσεις στέλνουν μηνύματα και σ’ εμάς. Οι πολίτες ζητούν και περιμένουν από εμάς περισσότερα. Έχουμε ασφαλώς και αδυναμίες, γίνονται και λάθη. Δεν χρειάζεται αυταρέσκεια, ούτε επανάπαυση. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο προνομιακός αποδέκτης μιας στροφής προς τα αριστερά που, έστω και με διακυμάνσεις, συντελείται τα τελευταία δύο χρόνια. Αν αξιοποιήσουμε όλα μας τα ατού, με συλλογικότητα, σύνθεση απόψεων και συσπείρωση δυνάμεων, μπορούμε να πάμε πολύ καλά και στις Ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου και στις εθνικές κάλπες. Μην ξεχνάτε ότι πριν από ενάμιση χρόνο ανεβήκαμε από το 3% στο 5%. Προσωπικά, προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.

* Πού βάζετε τον πήχη για τις επικείμενες ευρωεκλογές;

Ο στόχος για ένα διψήφιο ποσοστό στις Ευρωεκλογές και η εκλογή 3 ευρωβουλευτών είναι απολύτως εφικτός, αλλά δεν είναι δεδομένος. Για να εκλέξουμε 4 ευρωβουλευτές, όπως έθεσε τον κομματικό μας στόχο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, θα πρέπει να κάνουμε ένα άλμα προς τα επάνω. Χρειαζόμαστε ένα ποσοστό της τάξης του 15%. Το βέβαιο είναι ότι οι Ευρωεκλογές δε θα είναι δημοψήφισμα όπως λέει ο Γ. Παπανδρέου ή όπως θα θέλει ο Κ. Καραμανλής. Οι Ευρωεκλογές γίνονται με απλή αναλογική, χωρίς κυβερνητικά διλήμματα. Ο πολίτης στέλνει εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο και ταυτόχρονα μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας. Αξιολογεί τι έχουν κάνει τα κόμματα το προηγούμενο διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο. Και στα τρία αυτά κριτήρια, είμαστε καλά τοποθετημένοι και δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι.

* Τελικώς, είναι μια δημοκρατική διαδικασία ή μια μάχη των τάσεων το εσωκομματικό δημοψήφισμα;

Στις 8 και 9 Μαρτίου 15.000 μέλη περίπου του ΣΥΝ καλούνται να επιλέξουν ψηφίζοντας μαζικά, κατά συνείδηση και με άψογες δημοκρατικές διαδικασίες. Το συλλογικό μας συμφέρον είναι να πάμε όσο ψηλότερα γίνεται στις ευρωεκλογές και είναι υπέρτερο από τις θεμιτές επιδιώξεις προσώπων και τάσεων. Οργανώνουμε μια συγκριτική αξιολόγηση συναγωνιστικών υποψηφιοτήτων κι όχι ένα εσωκομματικό πόλεμο. Η δικιά μου συμβολή είναι η δουλειά στην ευρωβουλή και την κοινωνία και η διαρκής προσπάθεια αποτελεσματικής εκπροσώπησης του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μου καταλογίζεται ως μειονέκτημα ότι δεν ανήκω στην πλειοψηφούσα τάση. Ο Αλέκος Αλαβάνος εκλεγόταν για πολλά χρόνια από τα μέλη μας επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, χωρίς να ανήκει στην τότε πλειοψηφούσα τάση. Όλοι αυτό το χειροκροτούσαμε ως υγιές, δημοκρατικό και θετικό για τον ΣΥΝ. Γιατί όχι και τώρα; Το 2004 τα μέλη του ΣΥΝ έκαναν την έκπληξη, υπερβαίνοντας τασικούς διαχωρισμούς και ανατρέποντας προγνωστικά. Για το 2009 ένα είναι βέβαιο. Από τις 10 Μαρτίου θα δώσουμε όλοι μαζί την μάχη των ευρωεκλογών.

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωεκλογές 2009

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Σοβαρό πολιτικό λάθος διέπραξε ο Π. Kοροβέσης

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2009-08-30

Το όλο θέμα έρχεται στην επικαιρότητα σήμερα, εκτιμούμε...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΣYN- ΣΥΡΙΖΑ. Το παράδοξο της ευρύτητας

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2009-07-12

Η σχέση ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ –ΣΥΡΙΖΑ διέπεται και από ένα …ΠΑΡΑΔΟΞΟ....

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Μη σηκωθεί άλλη ’κόκκινη κάρτα’...

Φώτης Κουβέλης, 2009-07-06

Μεγάλη στροφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων με πολιτικούς...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Δεν γνώριζα την πρόσκληση προς ΚΚΕ

Φώτης Κουβέλης, 2009-06-14

Να «βγάλει τις ωτασπίδες» και να αφουγκραστεί τα μηνύματα...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Συντηρητική στροφή

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-06-10

Τούτη η βαθιά οικονομική κρίση που ζει ο κόσμος έχει ένα...

Περισσότερα

Γιατί αποδοκιμάστηκε (και) ο ΣΥΡΙΖΑ

Προκόπης Δούκας, 2009-06-10

Από αυτό εδώ το βήμα (“Cheeprah opos Oprah?”, τ. 201) η υπεράσπιση ενός...

Περισσότερα

Το κόμμα μας υπέστη σοβαρή πολιτική ήττα

Άννα Φιλίνη, 2009-06-09

Η Άννα Φιλίνη σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Προεκλογικές σημειώσεις 2009

Γιάννης Βούλγαρης, 2009-05-30

«H καλυτερη δημοσκοπηση ειναι η καλπη» λεει μια τρεχουσα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×