Χωρίς κοινό λόγο και κοινή πορεία η Αριστερά
Θανάσης Λεβέντης, Συνέντευξη στον Κ. Αττία, Η ΣΦΗΝΑ, Δημοσιευμένο: 2009-05-15
«Είναι μια καθιερωμένη πρακτική και των δυο μεγάλων κομμάτων που τους ευνοεί για να φανατιστούν οι πολίτες, να γίνουν οπαδοί και αντί να σκεφτούν τα προβλήματα και να δουν ποιες λύσεις προτείνει το κάθε κόμμα, να δουλεύουν με το συναίσθημα και να παραβλέπουν την ουσία. Σε όλες τις εκλογές γίνεται αυτή η αναμέτρηση μ’ αυτόν τον τρόπο. Εμείς το θεωρούμε επιζήμιο, να μην πω και ολέθριο, για τα λαϊκά συμφέροντα. Θέλοντας να κρύψουν ότι δεν έχουν μεγάλες διαφορές σ’ αυτό που προτείνουν, ότι η συμπεριφορά τους η κυβερνητική Κι η σκανδαλολογική, αν θέλετε, ήταν η ίδια ουσιαστικά, βρίσκουν τον τρόπο να δημιουργούν φανατισμό».
Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι έτσι απαξιώνονται γενικώς οι ευρωεκλογές, οπότε η καλύτερη απάντηση των ψηφοφόρων θα ήταν η αποχή;
«Η αποχή είναι η χειρότερη λύση γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται συνολικά η πολιτική και οι άνθρωποι αποστρέφουν το πρόσωπό τους από τα κοινά. Δυστυχώς αυτό δεν συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων. Απεναντίας, τα διαιωνίζει και αφήνει το πεδίο ελεύθερο σ’ αυτούς τους επιτήδειους, θα έλεγα διαχειριστές αυτού του τρόπου της πολιτικής, ο οποίος όμως όχι μόνο δε λύνει προβλήματα, αλλά τα επιδεινώνει».
Η Αριστερά έχει ευθύνες για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί; Ο κ. Μανώλης Γλέζος, για παράδειγμα, ζητεί ενότητα… Μήπως η διάσπαση της Αριστεράς συμβάλει στην απογοήτευση του κόσμου;
«Όλοι έχουν ευθύνες, αλλά τις μεγάλες ευθύνες τις έχουν οι μεγάλοι, πάει αναλογικά, βάλτε τα ποσοστά και θα δείτε αναλογικά ποιες είναι οι ευθύνες. Η Αριστερά έχει τη μεγάλη ευθύνη γιατί δεν έχει καταφέρει να βρει κοινό λόγο και κοινή πορεία. Εδώ υπάρχουν ευθύνες, ίσως από πολλές πλευρές, η κύρια όμως είναι στο ΚΚΕ, το οποίο δεν δέχεται να συζητήσει καν με τους άλλους, κι αυτό δεν βοηθάει. Γιατί ο κόσμος όταν δεν βρίσκει μια πειστική λύση μένει σκεπτικός, αδιάφορος, περιθωριοποιείται σε τελευταία ανάλυση και είναι ότι το χειρότερο».
Ποιο σημείο θεωρείτε ως «αχίλλειο πτέρνα της Κυβέρνησης;
«Δυστυχώς, όλο αχίλλειους πτέρνες έχει αυτή η Κυβέρνηση. Και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, αλλά αυτή ακόμα χειρότερα. Η οικονομία πάει στο γκρεμό, το περιβάλλον έχει κρεουργηθεί και ιδιαίτερα στην Αττική, και μιλάω σαν άνθρωπο που κατάγεται από την Ελευσίνα και το Θριάσιο. Όσον αφορά την υγεία, είναι σε αξιοθρήνητη κατάσταση. Δεν επιτρέπεται μια χώρα που θέλει να λέγεται σύγχρονη να έχει αυτό το επίπεδο. Έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, πολλές δυνατότητες, τι μας λείπει; Πρώτον, πολύ χαμηλά κονδύλια για την υγεία, δεύτερον, δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σήμερα το 80% των ασθενειών, ακόμα και πολλές μορφές καρκίνου, μπορούμε να τις προλάβουμε. Αυτό όμως δεν το πετυχαίνουμε με την οργάνωση που έχουμε. Δεν έχουμε καν κέντρα υγείας αστικού τύπου, μόνο δυο έχουμε, άντε και άλλα δυο στα σκαριά. Ούτε καν ένα υγειονομικό χάρτη να ξέρουμε τι μας χρειάζεται και που. Όλα αυτά είναι μειονεκτήματα που δεν επιτρέπονται. Τα εργασιακά δικαιώματα, η ανεργία, η νεολαία….».
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει κάποια χαρακτηριστικά «lifestyle, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή της κυρίας Σάνκο, η συμμετοχή του κ. Τζουλιάνι, πατέρα του νεκρού διαδηλωτή…. Αν κάποιος έλεγε ότι αυτό είναι ένα ψηφοδέλτιο εντυπώσεων, τι θα απαντούσατε;
«Ξέρετε ότι τα κόμματα επιδιώκουν να κερδίσουν το μεγαλύτερο δυνατό ακροατήριο κι από αυτήν την άποψη θέλουν και πρόσωπα γνωστά και πρόσωπα που σηματοδοτούν κάτι, έναν αγώνα, μια προοπτική, μια ιστορία. Όλα αυτά προσπαθεί κάθε κόμμα να τα εκφράσει και μέσα από το ψηφοδέλτιό του μερικές φορές τα καταφέρνει καλύτερα, άλλες λιγότερο καλά. Κάτι ανάλογο προσπαθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ».
Και ο ΣΥΡΙΖΑ , όμως, ακολουθεί επιθετική τακτική απέναντι στους Οικολόγους, με τους οποίους είχε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας….
«Δεν α έλεγα ότι ακολουθεί επιθετική πολιτική…..Μάλιστα είχαν γίνει και γίνονται κατά περιόδους διάφορες συζητήσεις και επικοινωνίες, αν θέλετε, και κοινοί αγώνες, γιατί με τους Οικολόγους παλεύουμε από κοινού. Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά θητεία και προσφορά στα οικολογικά θέματα, κάτι που ορισμένοι το αγνοούν και λένε «α, αυτός ονομάζεται οικολόγος ή είναι οικολόγος, αυτός μόνο ασχολείται με οικολογικά». Προσωπικά πρέπει να σας πω ότι μέσα στην τελευταία πενταετία έχω κάνει το λιγότερο 500 ερωτήσεις μέσα στη Βουλή για οικολογικά θέματα. Για όλη την Ελλάδα, για τον Ασωπό, για το Μαρκόπουλο….. Οι πρώτοι που τα ανακινήσαμε ήμασταν εμείς, αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται, χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε οι μόνοι. Άλλωστε, η οικολογική ευαισθησία θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει παντού και ότι ουαί και αλίμονο αν δε δείξουμε όλοι ευαισθησία…..Ήδη είναι μισοκατεστραμμένη η χώρα μας».