Δ. Παπαδημούλης: «Παρών» στο σύνολο και υπερψηφίζουμε επιμέρους διατάξεις που θεωρούμε θετικές.

Δημοσιευμένο: 2009-12-03

Η Ολομέλεια συζητά το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και είναι ένα νομοσχέδιο που η Κυβέρνηση επικοινωνιακά το προβάλλει ως τη ναυαρχίδα της πολιτικής αναδιανομής, που χαρακτηρίζει τη νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Λυπάμαι αλλά οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προεκλογικά το περίφημο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης είχατε υποσχεθεί ότι θα είναι 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αμέσως μετά τις εκλογές, το αναπροσαρμόσατε στο 1,6 δισ. Τελικά, υπό την πίεση της δημοσιονομικής στενότητας, μίκρυνε ακόμη παραπάνω και έφτασε ένα δισεκατομμύριο, άρα είναι ένα δειλό, ανεπαρκές βήμα αναδιανομής. Το βασικότερό του όμως μειονέκτημα είναι ότι είναι εφάπαξ, μία και έξω, λες και οι ανισότητες, η ακραία φτώχεια, η ανέχεια, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν στον κόσμο μοίρα και δεν έχουν ούτε σύνταξη, ούτε εισόδημα, ούτε κοινωνική ασφάλιση, θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας στο τέλος του 2010.

Λέτε «ναι», αλλά φορολογούμε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Ε, και εκεί -με συγχωρείτε- «έσταξε η ουρά του γαϊδάρου»! Δεν θα υποτιμήσουμε το μέτρο αυτό, αλλά το ένα δισεκατομμύριο εισφορά στα κέρδη, κύριε Υφυπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, είναι πεντέμισι φορές λιγότερα απ’ όσα αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις κέρδισαν μόνο από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών τα προηγούμενα πέντε χρόνια με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αν υπάρχει κάτι που αποδεικνύει ότι δεν είναι σπουδαία σοσιαλιστικό αυτό το νομοσχέδιο, είναι η ευκολία, με την οποία, όχι απλώς το επικρότησε, αλλά και το χαιρέτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος βγήκε και στα κεραμίδια από την πρώτη στιγμή και είπε «βεβαίως να δώσουμε», γιατί ξέρει ο άνθρωπος ότι δίνει ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά που μάζεψαν με τα υπερκέρδη της προηγούμενης περιόδου και με τις φοροαπαλλαγές. Ούτε σοσιαλιστής είναι, ούτε πολύ κιμπάρης είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή, είπε τα εξής: Εμείς θέλουμε μία γενναιότερη και μόνιμη πολιτική αναδιανομής, που να παίρνει από τους έχοντες και κατέχοντες και να δίνει στη φτώχεια, να δίνει στην ανέχεια, να μειώνει το δείκτη των ανισοτήτων. Γιατί; Διότι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ένα εφάπαξ πρόβλημα, το οποίο λύσαμε με μία εφάπαξ ρύθμιση, έχουμε το μεγαλύτερο δείκτη ανισοτήτων, εμείς, η Εσθονία και η Πορτογαλία, στην Ευρώπη των 27. Έχουμε το μεγαλύτερο δείκτη ανισοτήτων. Είμαστε η μόνη χώρα, μαζί με την Ουγγαρία, που δεν έχει οποιαδήποτε καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το λεγόμενο κοινωνικό κράτος, ο λεγόμενος κοινωνικός μισθός που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι υποβαθμισμένο και είμαστε στον πάτο της ευρωζώνης μαζί με την Πορτογαλία και με τις λιγότερες δημόσιες δαπάνες για παιδεία, για δημόσιες δαπάνες, για υγεία. Το ασφαλιστικό μας έχει αναλογιστικό έλλειμμα, αν το προβάλλει κανείς στο μέλλον, αλλά δίνουμε τις χαμηλότερες συντάξεις. Επομένως, προτείναμε και είπαμε -καθαρές κουβέντες- ότι είμαστε διατεθειμένοι να υπερψηφίσουμε ακόμα και αυτό το δειλό μέτρο, αρκεί η κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει ένα βήμα τολμηρότερο:

Πρώτον, να δεσμευτεί ότι αυτή η πολιτική αναδιανομής δεν θα είναι μιας χρήσης, αλλά θα ενταχθεί ως μόνιμη πάγια πολιτική με τροποποίηση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, με αντίστοιχη αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Το αρνήθηκε η πλειοψηφία. Δεύτερον, ας γίνει γενναιότερο αυτό, γιατί 150 ευρώ που θα πάρουν οι περισσότεροι ως πρώτη δόση με το επίδομα αυτό, είναι λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα. Ας μη φορολογήσουμε τα υπερκέρδη με 5% από 5 εκατομμύρια και πάνω και κλιμακωτά 5, 7, 10 όπως προτείνει το νομοσχέδιο, αλλά ας είναι η φορολόγηση 10% επί των κερδών για όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, μεταξύ των τριακοσίων πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων, από 5 εκατομμύρια και πάνω.

Έτσι, θα είχαμε έσοδα υψηλότερα τουλάχιστον κατά 50% και επομένως θα μπορούσαμε να έχουμε 50% υψηλότερο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να έχουμε και διεύρυνση των δικαιούχων προς κατηγορίες που σήμερα δεν καλύπτονται. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μισθωτοί, ανασφάλιστοι που δουλεύουν με μπλοκάκι –έχω υπόψη μου ότι τέτοιες προτάσεις έγιναν και μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο και δεν υιοθετήθηκαν- δεν καλύπτονται.

Επιπλέον, μεγάλη είναι η υποστηρικτική προπαγάνδα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας: Από 300 μέχρι 1.300 ευρώ επίδομα. Ας είμαστε ειλικρινείς και σοβαροί. Ελάχιστοι θα πάρουν 1.300 ευρώ το χρόνο. Αυτοί που έχουν χαμηλό εισόδημα και έξι παιδιά και πάνω. Πόσοι είναι αυτοί; Πάρα πολύ λίγοι. Ζήτησα τον αριθμό από τον αρμόδιο Υπουργό στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Δεν μου δόθηκε ποτέ, γιατί θα φαινόταν ότι είναι πάρα πολύ λίγοι.

Οι περισσότεροι θα πάρουν 300 και 400 ευρώ το χρόνο. Πολύ λίγα για να ζεσταθεί η φτώχεια τους, πολύ λίγα για να ζεσταθεί η αγορά.

Χρειαζόμαστε μία μονιμότερη και γενναιότερη πολιτική αναδιανομής. Αν η Κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει μέχρι τέλους και στην Ολομέλεια να αρνείται αυτές τις δύο προτάσεις που κάναμε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα υιοθετήσει τη στάση «παρών» στο σύνολο του νομοσχεδίου και θα υπερψηφίσει εκείνες τις επιμέρους διατάξεις του, τις οποίες θεωρούμε θετικές.

Μία τελευταία κουβέντα: Σε λίγες μέρες θα ψηφίσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής τον Προϋπολογισμό. Κι εκεί πάλι θα γίνει κουβέντα περί αναδιανομής. Έχουμε, όμως, ένα μεγάλο έλλειμμα και σε αυτή τη συζήτηση. Όσοι είδαν προσεκτικά τις χθεσινές δηλώσεις στις Βρυξέλλες, μετά το ECOFIN και το EUROGROUP, διαπίστωσαν δύο πράγματα:

Πρώτον, ο Προϋπολογισμός που ακόμη η Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής δεν έχει συζητήσει, βρίσκεται ήδη στον αέρα καθώς ο κ. Αλμούνια μας προϊδέασε για συμπληρωματικό Προϋπολογισμό εντός του 2010.

Δεύτερη παρατήρηση: Όσοι ανακουφίστηκαν από τις χθεσινές δηλώσεις στις Βρυξέλλες, λυπάμαι να τους πω ότι αυτές οι δηλώσεις δεν ήταν δωρεάν. Δυστυχώς, συνοδεύονται από δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση.

Έρχονται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σκληρά μέτρα και για την εισοδηματική πολιτική και για το φορολογικό και για το ασφαλιστικό και για τους κοινωνικά ασθενέστερους, όχι για τους έχοντες και κατέχοντες, όχι για τους αέναους φοροδιαφεύγοντες, μέτρα που μακάρι να διαψευστώ, αλλά θα μοιάζουν πιο πολύ με το πρόγραμμα το προεκλογικό της Νέας Δημοκρατίας, παρά με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις/ Εισηγήσεις

Κώστας Ζαχαριάδης

Ώρα γενναίων πολιτικών επιλογών

Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, 2024-01-08

Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να κάνει...

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

2023-10-26

Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, εμείς θεωρούμε την εργασία...

Έφη Αχτσιόγλου

Για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-07-15

H ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις πρόσφατες εκλογές δεν ήταν κεραυνός...

Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα

Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα

2022-03-01

Απαιτείται εθνική σύνεση, ναι σε σκληρές κυρώσεις, αλλά...

Να υψωθεί  φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης

Να υψωθεί φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης

2020-10-06

Κάθε δημοκρατικός/ή πολίτης, στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση...

Ο Θαν Θεοχαρόπουλος στην εκδήλωση των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

Ο Θαν Θεοχαρόπουλος στην εκδήλωση των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

2019-03-04

...Το εάν μία ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων,...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για μια γενναία και ρηξικέλευθη συνταγματική αναθεώρηση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-02-13

“Το Σύνταγμα αποτελεί την πυξίδα για τη λειτουργία των...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ΔΗΜΑΡ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-01-24

Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ σήμερα.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2018-06-03

1. Σταδιακή απαγκίστρωση από τα Μνημόνια2. Η ΟΜΟΦΩΝΗ θέση...

Το Ολοκαύτωμα των δικών μας Εβραίων, δοκιμάζει τα όρια της λογικής

Το Ολοκαύτωμα των δικών μας Εβραίων, δοκιμάζει τα όρια της λογικής

2018-01-31

...Ποιοι θρήνησαν το 1945 τους εξαφανισμένους γείτονές τους;...

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Αυτός ο προϋπολογισμός αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της έλλειψης όχι μόνο αριστερής αλλά κάθε ευαισθησίας

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Αυτός ο προϋπολογισμός αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της έλλειψης όχι μόνο αριστερής αλλά κάθε ευαισθησίας

2017-12-12

Για να υπερβεί η χώρα την κρίση επιτέλους χρειάζεται αλλαγή...

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η ανακύκλωση της φτώχειας δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση.

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η ανακύκλωση της φτώχειας δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση.

2017-11-20

Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με την διαστρέβλωση...

×
×