΄Κόκκινη γραμμή΄ η ΄μη μετατροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε κόμμα΄

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Βασίλη Κωστούλα, TVXS.gr, Δημοσιευμένο: 2009-12-15

Τον ανακαθορισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, σε επίπεδο πολιτικής αλλά και λειτουργίας, αξιώνει η Ανανεωτική Πτέρυγα δια στόματος του κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος μιλώντας στο tvxs.gr διασαφηνίζει: «στις προθέσεις μας δεν είναι να διαλύσουμε ή να διασπάσουμε το ΣΥΝ». Ωστόσο, υπογραμμίζει ως «κόκκινη γραμμή» τη «μη μετατροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε κόμμα ή την απόκτηση δομών κόμματος».

-Τι πρέπει να κρατήσουμε από τις πρόσφατες διεργασίες στον Ανανεωτικό χώρο;

Νομίζω ότι εκείνο στο οποίο κατέληξε το Συντονιστικό της Ανανεωτικής Πτέρυγας είναι ότι χρειάζεται ανακαθορισμός της λειτουργίας αλλά και της πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αυτά είναι τα ζητήματα. Και βεβαίως, δεν είναι διαδικαστικό θέμα εάν κάποιο μέλος του ΣΥΝ θα πάρει ή δεν θα πάρει κάρτα μέλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται η πολιτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α -όσο και του ΣΥΝ, της βασικής συνιστώσας- να υπηρετεί τη σύγχρονη αριστερά, την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά επί της ουσίας.

-Με βάση τα σημερινά δεδομένα, επιθυμείτε την αναμόρφωση ή την κατάργηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α;

Εμείς ζητάμε την ανακαθοριστική διαδικασία κυρίως της πολιτικής του και βεβαίως της λειτουργίας του, αλλά επειδή βλέπω ότι υπάρχουν τεράστια ζητήματα, υπάρχουν προβλήματα, αυτός ο ανακαθορισμός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και τα ζητήματα με ποια πολιτική και ποιες συνιστώσες συμφωνούν.

Θεωρώ ότι αλλοιώνεται η πολιτική του (ΣΥΝ) πρόταση, θέση και διεκδίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συμμαχικό κόμμα, διαμορφώθηκε και λειτουργεί -πρέπει να λειτουργεί- στη βάση ενός πολιτικού προγράμματος, αλλά δεν φτάνει αυτή η συμφωνία προγραμματικού χαρακτήρα, διότι κάθε φορά υπάρχουν συμπεριφορές, πολιτικές πρακτικές που αλλοιώνουν ακόμη και στο συμφωνημένο, στο πλαίσιο του συμμαχικού σχήματος, πρόγραμμα.

-Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» για τους Ανανεωτικούς σε σχέση με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α και κατ’ επέκταση σε σχέση με το ΣΥΝ;

Θα πρέπει να θεωρήσουμε ως «κόκκινη γραμμή» στις σχέσεις του ΣΥΝ με το ΣΥΡΙΖΑ τη μη μετατροπή του σε κόμμα ή την απόκτηση δομών κόμματος, και κάτι τέτοιο φαίνεται ότι προωθείται συστηματικά. Διότι για παράδειγμα η καθιέρωση οργάνων και σωμάτων ανά περιφέρεια, ανά νομαρχιακή περιοχή, τι είναι; Είναι μορφή κόμματος και θα βρεθούμε μπροστά σε κρίσιμα και εξαιρετικά σύνθετα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, για παράδειγμα οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποιος θα αποφασίζει; Θα αποφασίζουν οι τοπικές οργανώσεις ή θα λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις με την ομοφωνία που έχουμε αποφασίσει και ιδρυτικά στο πλαίσιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

-Η ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου της Ανανεωτικής Πτέρυγας έχει ήδη ερμηνευθεί από πολλούς ως «σκλήρυνση» της στάσης της. Αντιλαμβάνεστε κι εσείς με αυτόν τον τρόπο τις επιλογές σας;

Εκείνο το οποίο επιδιώξαμε ήταν η σαφήνεια των θέσεών μας, και θεωρώ ότι αυτή η σαφήνεια είναι χρήσιμη και ειλικρινής πολιτική στάση.

-Πόσο μακριά ή πόσο κοντά θεωρείτε ότι είναι σήμερα το ενδεχόμενο απόσχισης της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το ΣΥΝ, ελέω ΣΥ.ΡΙΖ.Α;

Εμείς δίνουμε την πολιτική μας μάχη, αγωνιζόμαστε για τα πολιτικά στοιχεία, που προέχουν ως υποχρέωση από την πλευρά του ΣΥΝ, και βεβαίως και στο βαθμό που ο ΣΥΝ είναι δυνατό να διαμορφώσει τέτοιες καταστάσεις και στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δεν είμαι ούτε απαισιόδοξος, ούτε αισιόδοξος. Εκείνο το οποίο διεκδικούμε είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις στις οποίες προαναφέρθηκα: ο ανακαθορισμός, κυρίως στο επίπεδο της πολιτικής.

-Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Ανανεωτικής Πτέρυγας, σε αυτό το πλαίσιο;

Εμείς θεωρούμε ως επόμενα βήματα, πρώτον, να αναδεικνύουμε συνεχώς την δική μας πολιτική πρόταση που έχουμε τη βεβαιότητα ότι υπηρετεί τη σύγχρονη αριστερά, την αριστερά με τον αριστερό της ευρωπαϊσμό. Το δεύτερο: διεκδικούμε μέσα στα όργανα του ΣΥΝ να ανακαθοριστούν και απόψεις και συσχετισμοί, και αυτή την προσπάθεια την καταβάλλουμε συστηματικά στη βάση και των όσων δικαιούμαστε από το καταστατικό ως αναγνωρισμένη τάση που λειτουργεί με κανόνες απόλυτης διαφάνειας.

-Θεωρείτε ότι υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξης της Ανανεωτικής Πτέρυγας ως μιας αυτόνομης πολιτικής δύναμης; Και κατά πόσο αυτό είναι στις άμεσες προθέσεις σας;

Στις προθέσεις μας δεν είναι να διαλύσουμε ή να διασπάσουμε το ΣΥΝ. Στις προθέσεις μας είναι ο κόσμος της ανανεωτικής αριστεράς να έχει τη δυνατότητα της έκφρασης, της συμμετοχής και της αποτελεσματικής συνδιαμόρφωσης της πολιτικής του ΣΥΝ.

-Αναφορικά με την αλληλεπίδραση του ΣΥΝ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με τη σημερινή κυβέρνηση; Υπάρχει κι εκεί διαφοροποίηση, ως προς την επικοινωνία με το κυβερνών κόμμα.

Εμείς υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή ότι εκείνο που πρέπει να προσδιορίζει την αντιπολιτευτική μας στάση είναι η προγραμματική αντιπολίτευση, η αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση. Πράγμα που σημαίνει ότι η αντιπολίτευση που ασκείς πρέπει να είναι στη βάση των δικών σου προγραμματικών θέσεων και δεσμεύσεων. Διότι με αυτό το πρόγραμμα διαμορφώσαμε και τη σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Όποιες θετικές ρυθμίσεις υπάρχουν, όποιες επιλογές γίνονται προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, αυτές και θα τις υποδεικνύουμε, και θα τις στηρίζουμε και θα αποκρούουμε -αυτή είναι η πρότασή μας- κάθε πολιτική συμπεριφορά η οποία αναπαράγει τη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική.

-Ως προς την προοπτική διαλόγου με την κυβέρνηση;

Έχω πει και έχω υποστηρίξει ότι κανείς δεν πρέπει εκ των προτέρων να αρνείται το διάλογο. Βεβαίως, και αυτός που προσκαλεί σε διάλογο οφείλει να δίνει τα στοιχεία, τους άξονες του διαλόγου, έτσι ώστε ο διάλογος να είναι ουσιαστικός και όχι προσχηματικός. Αν ο διάλογος διαμορφώνεται και αναδεικνύεται ως μια διαδικασία επικοινωνιακού χαρακτήρα για τη διαμόρφωση της άποψης στην ελληνική κοινωνία ότι υπάρχουν συναινέσεις εκεί που δεν υπάρχουν, τότε αυτός ο διάλογος όχι μόνο δεν είναι χρήσιμος, είναι αναποτελεσματικός και εξυπηρετεί ακριβώς την προώθηση μιας πολιτικής η οποία δεν έχει σχέση με την προσπάθεια που πρέπει να γίνεται για την εξυπηρέτηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

-Καταλογίζετε το συγκεκριμένο στη σημερινή κυβέρνηση;

Η σημερινή κυβέρνηση όφειλε, όταν προσκαλούσε σε διάλογο, να δώσει τους βασικούς άξονες αυτού του διαλόγου. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Στο διάλογο που ξανοίγεται μπροστά μας, με τη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ορθά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, θα προσέλθει. Και γνωρίζω ότι θα προσέλθει με θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις.

-Ένα γενικότερο σχόλιο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης έως σήμερα;

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πάρα πολλά, υπόσχεται πολλά και απομένει να δούμε το αποτύπωμα όσων έχει υποσχεθεί και των όσων εξαγγέλλει. Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά, πέρα από τα εκφωνούμενα προγράμματα, πέρα και ανεξάρτητα από τις προεκλογικές υποσχέσεις, η πολιτική κρίνεται στην εφαρμογή της, και η εφαρμογή δεν γίνεται γενικώς και αορίστως, γίνεται στο πολύ σκληρό πεδίο της οικονομίας και της οικονομίας, εκεί που υπάρχουν και αντιτιθέμενα συμφέροντα και οικονομικά κέντρα, τα οποία πιέζουν και θα συνεχίσουν να πιέζουν για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

-Οπότε είναι, λέτε, νωρίς ακόμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων;

Θα ήταν πρόωρο, και επειδή το παράδειγμα μπορεί να εξυπηρετεί την κατανόηση του πολιτικού μου ισχυρισμού, απομένει να δούμε ποια θα είναι η φορολογική κλίμακα, απομένει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το κοινωνικό κράτος, αυτό το αποσαθρωμένο κοινωνικό κράτος, απομένει να δούμε -και αυτό είναι το κύριο- ποιος θα επωμισθεί τα βάρη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εμείς, προφανώς, διεκδικούμε να μην τα επωμισθούν εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη, καμία συμμετοχή σε πράξεις ευθύνης για τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η χώρα. Με άλλα λόγια, οι οικονομικά ασθενέστεροι δεν χρωστάνε τίποτε.

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Μπούμερανγκ η Χαλκιδική

Παντελής Καψής, 2013-06-07

Πριν από λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου μια φοιτητική εργασία...

Περισσότερα

Mια πολιτική απορία σχετικά με την απόφαση της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Άρης Τσουκνίδας, 2010-07-22

Διάβασα την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Ανοιχτός διάλογος με τις λαϊκές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ

Φώτης Κουβέλης, 2010-05-16

Ο ΣΥΝ είναι το σπίτι μας, είναι το κόμμα που επιλέξαμε πριν...

Περισσότερα

Το γαλακτοϊχθυοπωλείο του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Σπιτσέρης, 2010-05-12

Την ώρα που οι ανανεωτικοί του Συνασπισμού εξέφραζαν με...

Περισσότερα

Έχουμε όρια για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σπύρος Λυκούδης, 2010-05-09

Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης η Ελλάδα οδηγείται...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Να πει ο Αλ. Τσίπρας ποιοί εισηγήθηκαν διάσπαση...

Φώτης Κουβέλης, 2010-04-18

Οι ανανεωτικές ιδέες και θέσεις της Αριστεράς υποστηρίχθηκαν...

Περισσότερα

"Αποχωρούμε από την οργάνωση της νεολαίας. Είμαστε πλέον μέλη του Συνασπισμού"

2010-04-18

....Δεν έχουμε αυταπάτες ότι περνώντας στο κόμμα πάμε σε...

Περισσότερα
Νίκος Φωτίου

M’ αρέσει αυτό το σύστημα το καουμποϊκό

Νίκος Φωτίου, 2010-04-13

Πολύς λόγος τελευταία στα συν/συριζικά στέκια για την “αντισυστημική...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Στέργιος Καλπάκης

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, 2024-11-26

Μετά από όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε απαιτούνται...

Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Αντώνης Λιάκος

Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, 2024-11-24

Δεδομένων του κατακερματισμού, της απώλειας επιρροής και...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνέδριο καμπής…

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-11-07

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει τις εργασίες του το Έκτακτο...

Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

Μαριλένα Κοππά

Κάποιες σκέψεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Μαριλένα Κοππά, 2024-10-26

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και εξαιρετικά...

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, 2024-10-19

Συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, 51 χρόνια από τότε που...

Θόδωρος Τσίκας

Ελλάδ, Ισραήλ και κρίση στη Μέση Ανατολή

Θόδωρος Τσίκας, 2024-10-12

Στη χώρα μας ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται μεταξύ δύο...

×
×