Σπύρος Λυκούδης:«Κόκκινη γραμμή» η διάχυση του ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγχρονη Αριστερά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αυτοδιοίκηση χωρίς τη σύγχρονη ματιά πολιτικών και αυτοδιοικητικών συνεργασιών

Δημοσιευμένο: 2010-04-07

lykos

Ο Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, στους 90,4, και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Μαριτίνα Ζαφειριάδου, δήλωσε:

Δημ: Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε συνέντευξη ότι δέχεται εκατέρωθεν εισηγήσεις για διάσπαση του ΣΥΝ, αναφερόμενος προφανώς στην Ανανεωτική Πτέρυγα και στο Αριστερό Ρεύμα. Εσείς, ως Ανανεωτική Πτέρυγα, έχετε εισηγηθεί διάσπαση του ΣΥΝ;

Ήταν άκομψη έκφραση κι έχω την εντύπωση ότι δεν πατάει πουθενά. Εκτός αν δέχεται εισηγήσεις περί διάσπασης ο πρόεδρος του ΣΥΝ κι εμείς δεν τις ξέρουμε. Σ’ ένα συνέδριο όποιος πάει με στόχο τη διάσπαση είναι πολιτικά παράφρων. Στο συνέδριο πάει κάποιος με την πολιτική φιλοδοξία κάτι που «τρίζει» να το στηρίξει, να το κρατήσει όρθιο κι όχι να το διαλύσει. Επομένως, από τη δική μας την πλευρά, δεν πάμε με καμία διάθεση διάσπασης, ούτε με στόχο διάσπασης. Πάμε να οικοδομήσουμε κάτι που νομίζουμε και πιστεύουμε –και νομίζουμε ότι έχουμε δίκιο- ότι τρίζει. Εάν κάποιος θεωρεί ότι η άποψη του να στηριχθεί ένα «σπίτι» ισοδυναμεί με διάσπαση, είναι δικό του θέμα. Για εμάς δεν είναι.

Δημ: Δεν σας προβληματίζει δηλαδή ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ λέει επισήμως ότι δέχεται εισηγήσεις για διάσπαση και από την Ανανεωτική Πτέρυγα;

Προφανώς θα εννοεί κάτι διαφορετικό, δεν ξέρω. Ας μας το πει σε κάποιο όργανο για να το απαντήσουμε. Τι ακριβώς εννοεί, δεν ξέρω. Αν δέχεται από άλλες πλευρές εισήγηση για διάσπαση, δεν το γνωρίζω. Από πλευράς Ανανεωτικής Πτέρυγας, δεν δέχεται. Από εκεί και πέρα φαντάζει και λίγο γραφικό αυτό. Διότι στο σημερινό ΣΥΝ, έτσι όπως είναι τα πράγματα και οδηγούμαστε στο συνέδριο, δεν ξέρω ποιος θα διασπαστεί έναντι ποίου. Και δεν είναι χιούμορ. Δεν ξέρω ποιος είναι εναντίον ποιου αυτήν την ώρα. Είμαστε σε έναν κατακερματισμό πολιτικών τοποθετήσεων κι έτσι δεν είμαι πολύ βέβαιος ποιος είναι εναντίον ποιου.

Δημ: Πιστεύετε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για διάσπαση του ΣΥΝ προς τον κ. Τσίπρα από άλλες πλευρές;

Επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί, ποιος εννοεί ότι του εισηγείται κάτι τέτοιο. Και να διασπαστεί ο ΣΥΝ έναντι ποίου; Αν δείτε σήμερα το πολιτικό τοπίο, το χάρτη του χώρου μας –όχι μόνον του ΣΥΝ- είναι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του άλλου μισού, με την έκδοση μάλιστα και δύο εφημερίδων-περιοδικών, μαζί και τα δύο τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν τον πολιτικό ρόλο του ΣΥΝ, στον ΣΥΝ υπάρχουν δύο τμήματα στην πλειοψηφία που δεν συμφωνεί το ένα με το άλλο. Και τα τέσσερα κομμάτια, όλα μαζί, ενώνονται μόνο σε ένα σημείο, πώς θα αντιμετωπίσουν την Ανανεωτική Πτέρυγα. Και μετά επανέρχονται στη δική τους διαφωνία. Αν αυτός ο χάρτης σας πείθει ότι είναι εύκολη η παρατήρηση του ποιος θέλει να διασπαστεί, εμένα δεν μου είναι καθόλου εύκολο.

Δημ: Ο κ. Τσίπρας επίσης δήλωσε ότι «το κόμμα μετά το συνέδριο δεν θα πρέπει να είναι ομοσπονδία τάσεων, όπως είναι σήμερα»…

Ομοσπονδία τάσεων το κόμμα μας δεν είναι. Ο ΣΥΝ είναι ένα πολυτασικό κόμμα. Όποιος θέλει να δώσει άλλη διάσταση στον πολυτασικό χαρακτήρα του κόμματος για να προχωρήσει σε ένα άλλου τύπου κόμμα, μπορεί να περιγράφει αυτήν την εικόνα όπως ακριβώς θέλει. Αλλά δεν πρόκειται για ομοσπονδία τάσεων, πρόκειται για ένα πολυτασικό κόμμα. Εάν υπάρχει η εκτίμηση ότι χρειάζεται να αντικατασταθεί το σημερινό πολυτασικό μας κόμμα από ένα κόμμα «μονολιθικό», όποιος το πιστεύει να το πει στα ίσα. Να μην δίνει διαφορετική εικόνα από αυτήν που υπάρχει.

Δημ: Επίσης ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ενότητα με το ΚΚΕ δεν προϋποθέτει απόλυτη ιδεολογική συμφωνία, αλλά προϋποθέτει βούληση, επαναφέροντας ουσιαστικά τη συζήτηση στη συγκρότηση τρίτου πόλου της Αριστεράς.

Εμείς, ως Ανανεωτική πτέρυγα, και εγώ προσωπικά έχουμε πάρα πολλές φορές υποστηρίξει ότι χρειάζεται πραγματικά, επί της ουσίας, μια συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς στο επίπεδο της συνεργασίας. Άνετα μπορούμε να συνεργαστούμε σε κοινά ζητήματα στα οποία συμπίπτουν οι απόψεις μας με το ΚΚΕ. Αυτό το πράγμα είναι τελείως διαφορετικό από την άποψη και την πρόταση περί ενότητας με το ΚΚΕ. Για να ενωθείς με ένα άλλο κόμμα χρειάζονται σαφείς ιδεολογικοί άξονες πάνω στους οποίους έχεις συμφωνήσει. Σήμερα τέτοιου είδους συμφωνίες πάνω σε ιδεολογικούς και πολιτικούς άξονες δεν υπάρχουν με το ΚΚΕ. Είναι άλλο πράγμα να επιθυμείς να συνεργαστείς με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς σε κοινούς τόπους και σε κοινά σημεία κι άλλο να μιλάς για την ενότητα με το ΚΚΕ, που σημαίνει επανένωση του κομμουνιστικού κινήματος, που σημαίνει τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Όχι ότι δεν είναι σεβαστή μια τέτοια άποψη, αλλά ας διατυπωθεί ευθέως για να αντιμετωπιστεί.

Δημ: Άλλωστε ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της Ε.Ε. και του ευρώ, δικαιώνοντας ουσιαστικά την Ανανεωτική Πτέρυγα στο θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού του κόμματος σε αντίθεση με το ΚΚΕ που έχει εντελώς διαφορετική άποψη πάνω στο θέμα αυτό…

Προφανώς. Νομίζω ότι ως πρόεδρος του ΣΥΝ ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατεύθυνση από το να επαναλάβει τη βασική στρατηγική και φυσιογνωμιστική επιλογή του δικού μας κόμματος, που είναι ο αριστερός ευρωπαϊσμός.

Δημ: Στο συνέδριο του κόμματος θα στηρίξετε για αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα;

Δεν θέλω να πάρω την ευθύνη μιας απάντησης σε αυτό το ζήτημα. Η Ανανεωτική Πτέρυγα δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη τέτοια ζητήματα. Κατά την προσωπική μου άποψη, δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα, πρόθεση δηλαδή υποστήριξης άλλης υποψηφιότητας. Είναι νωρίς, ειλικρινά δεν έχουμε κουβεντιάσει τέτοιο ζήτημα.

Δημ: Πολλοί από το κόμμα σας υποστηρίζουν ότι έχουμε συγκυβέρνηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Βλέπετε κάτι τέτοιο;

Είναι απίστευτες πολιτικές υπερβολές που δεν βοηθούν να προσεγγίσουμε το πραγματικό πρόβλημα της χώρας σήμερα. Είναι τελείως επιφανειακές κρίσεις και έξω από κάθε σοβαρότητα για το πού βρίσκεται η χώρα και πού βαδίζει.

Δημ: Επιμένετε για συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές;

Εμείς υποστηρίξαμε -και μάλιστα με εισήγηση που μάλιστα την κατέθεσα εγώ στην Κεντρική Επιτροπή την προηγούμενη Κυριακή- ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε επιλογές που να αφήνουν ανοιχτές τις δυνατότητες ώστε η δική μας η Αριστερά να βρεθεί στο κέντρο του θεσμού. Να βρεθεί μέσα στο θεσμό με ανοιχτά όλα της τα ενδιαφέροντα. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις πολύ μεγάλες εδαφικές περιοχές, όπως είναι οι περιφέρειες, όπου υποθέτω ότι η μάχη θα δοθεί με υπουργούς και πρώην υπουργούς που θα κατέλθουν από τα δύο κόμματα εξουσίας και που εκεί ο χώρος δεν μπορεί παρά να είναι αυτόνομος, πιστεύω ότι σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα πρέπει οι τοπικές οργανώσεις και οι δημοτικές κινήσεις να κάνουν τις επιλογές τους με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο τους και να επιλέξουν τα ευρύτερα δυνατά συνεργασιακά σχήματα.

Δημ: Με την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα επαναφέρει την εκλογή με το 50+1 και τη μεγέθυνση των δήμων, θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η αυτοτελής εκπροσώπηση της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει για πρώτη φορά να βρεθεί χωρίς δημάρχους.

Αυτό που λέτε είναι σωστό, αλλά εγώ πάω και πέραν αυτού. Η σύγχρονη Αριστερά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση χωρίς τη σύγχρονη ματιά των πιο πλατιών πολιτικών και αυτοδιοικητικών συνεργασιών. Διότι τα τοπικά ζητήματα είναι τα ζητήματα που έχουν το λιγότερο «χρώμα» από οποιοδήποτε άλλο κεντρικό θέμα.

Δημ: Ως Ανανεωτική Πτέρυγα βάλατε «κόκκινη γραμμή» ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΝ, που είναι η μη διάχυση του ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτήν την «κόκκινη γραμμή» η πλειοψηφία την υπερβεί, τι θα συμβεί;

Εμείς πάμε στο συνέδριο –ένα συνέδριο που πιστεύουμε ότι περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει, γι αυτό και δεν το θέλαμε- με πρόθεση ένα σπίτι που «τρίζει» να το στηρίξουμε για να μην πέσει. Εάν αυτό το σπίτι, το οποίο πάμε για να το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αποφασίσει ότι αυτοδιαλύεται για να διαχυθεί σε ένα άλλο σχήμα, αυτό κάνει τελείως διαφορετική την εικόνα. Άρα και τελείως διαφορετική τη δική μας αντιμετώπιση.

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Μπούμερανγκ η Χαλκιδική

Παντελής Καψής, 2013-06-07

Πριν από λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου μια φοιτητική εργασία...

Περισσότερα

Mια πολιτική απορία σχετικά με την απόφαση της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Άρης Τσουκνίδας, 2010-07-22

Διάβασα την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Ανοιχτός διάλογος με τις λαϊκές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ

Φώτης Κουβέλης, 2010-05-16

Ο ΣΥΝ είναι το σπίτι μας, είναι το κόμμα που επιλέξαμε πριν...

Περισσότερα

Το γαλακτοϊχθυοπωλείο του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Σπιτσέρης, 2010-05-12

Την ώρα που οι ανανεωτικοί του Συνασπισμού εξέφραζαν με...

Περισσότερα

Έχουμε όρια για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σπύρος Λυκούδης, 2010-05-09

Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης η Ελλάδα οδηγείται...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Να πει ο Αλ. Τσίπρας ποιοί εισηγήθηκαν διάσπαση...

Φώτης Κουβέλης, 2010-04-18

Οι ανανεωτικές ιδέες και θέσεις της Αριστεράς υποστηρίχθηκαν...

Περισσότερα

"Αποχωρούμε από την οργάνωση της νεολαίας. Είμαστε πλέον μέλη του Συνασπισμού"

2010-04-18

....Δεν έχουμε αυταπάτες ότι περνώντας στο κόμμα πάμε σε...

Περισσότερα
Νίκος Φωτίου

M’ αρέσει αυτό το σύστημα το καουμποϊκό

Νίκος Φωτίου, 2010-04-13

Πολύς λόγος τελευταία στα συν/συριζικά στέκια για την “αντισυστημική...

Περισσότερα

Ειδήσεις/ Δηλώσεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ακόμη και η επετειακότητα προσφέρει τη δυνατότητα να στοχαζόμαστε

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-11

 Κύριε Χατζησωκράτη, υπήρξατε μέλος της Γραμματείας της...

Σπύρος Δανέλλης

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχικότητα

Σπύρος Δανέλλης, 2023-10-01

Μια Κρήτη αλλιώς, της αειφορίας, της γνώσης και της ευημερίας,...

Γιώργος Ιωακειμίδης

«Η περιφέρεια είναι ευκαιρία για περισσότερη εξουσία στους πολίτες»

Γιώργος Ιωακειμίδης, 2023-09-30

Πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους δημάρχους....

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας γνωρίζουν...

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Τι είναι εκείνο που βάρυνε στην απόφασή σας να αποδεχτείτε...

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κατεβαίνει στην κούρσα της διαδοχής για την ηγεσία του...

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Ζαχαριάδης ανοίγει...

Αλέξης Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη

2023-05-23

Δεν έχω κανένα λόγο να κρατήσω την εντολή. Δεν έχω κανένα...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Αγώνας για να μην προκύψει μια ανεξέλεγκτη ΝΔ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-23

Χάσαμε τη μάχη στις εκλογές της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ. Δεν υπάρχει...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευθύνη

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-17

Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β1 Αθηνών, ΒΟΡΕΙΟΣ Τομέας 52...

Σωκράτης Φάμελλος

Φρένο στις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σωκράτης Φάμελλος, 2022-10-16

Την ύπαρξη νέας γενιάς υπερκερδών στην προμήθεια ηλεκτρικής...

Ορκίσθηκε Υπουργός Τουρισμού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ορκίσθηκε Υπουργός Τουρισμού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

2019-05-04

Αποδέχθηκα την πρόταση του πρωθυπουργού γιατί είμαι βαθιά...

×
×