Θανάσης Λεβέντης: Μας ενδιαφέρει μια ευρύτατη συμπόρευση με το χώρο των Οικολόγων Πρασίνων, με πλατιά προοδευτικά αυτοδιοικητικά σχήματα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΣΤΟ 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Δημοσιευμένο: 2010-06-11

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Βρισκόμαστε εδώ μαζί με τους συντρόφους μου, Θόδωρο Μαργαρίτη και Δημήτρη Χατζησωκράτη, για να υποδηλώσουμε με τον πιο θερμό τρόπο τη θέλησή μας για μια κοινή πορεία της Ανανεωτικής Αριστεράς και των Οικολόγων – Πρασίνων.

Υποστηρίξαμε εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ την ανάγκη αυτής της κοινής πορείας. Διαφωνήσαμε με την ηγεσία του κόμματός μας το 2007 όταν σε μια ενδεχόμενη πράξη συνεργασίας, αρνήθηκε τον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, πιέζοντας να χαθεί η οικολογική κατεύθυνση κάτω από τον τελικό τίτλο ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, αυτές τις εξετάσεις τις έχουμε περάσει όλοι μαζί. Γνωριζόμαστε…

Φίλοι και Φίλες,

Έχουμε την άποψη που είχε πάντα ο σύντροφός μας Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ότι στην Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνικο-πολιτική συμμαχία των ιδεών της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας. Αυτή δεν πρέπει να είναι ένα «άθροισμα» αλλά μια πολλαπλασιαστική δύναμη σύγκλισης των ευαισθησιών για τις κοινωνικές προτεραιότητες υπέρ των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και της γενικής οπτικής με την αειφόρο ανάπτυξη.

Μίλησε σε αυτή την κατεύθυνση πολύ σοφά η Μαρία Βασιλάκου στην εκδήλωση για τη μνήμη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Το επαναλαμβάνουμε κι εμείς:

Πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να υπάρξει αυτή η στρατηγική σύγκλιση, σεβόμενοι τις αυτονομίες των χώρων, την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια, τις διαδρομές, τις επί μέρους κατευθύνσεις.

Προερχόμαστε από ένα χώρο που αργά αλλά σταθερά συνειδητοποιεί ότι δεν φτάνει μόνο η κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα, δεν επαρκούν αντιλήψεις παραγωγισμού, δεν υπάρχουν μόνο τα ζητήματα του κέρδους.

Θεωρούμε ότι η κριτική στον καταναλωτισμό, η περιβαλλοντική οπτική, η πράσινη οικονομία, συγκροτούν ένα εναλλακτικό λόγο, μια ριζικά διαφορετική κατεύθυνση. Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς, μετά τη ρήξη στο συνέδριο του ΣΥΝ. Επιδιώκουμε με διαδικασία αυτοοργάνωσης και ανοιχτής διαβούλευσης να συζητήσουμε σε όλη την Ελλάδα με μέλη του ΣΥΝ, τον κόσμο της Ανανεωτικής Πτέρυγας, απογοητευμένους από το ΠΑΣΟΚ, φίλους μας με οικολογικές παρεμβάσεις για μια νέα πολιτική πρόταση. Θέλουμε μια Αριστερά της ευθύνης, της συμμετοχής, της Οικολογίας, του μεταρρυθμισμού. Ζούμε άλλωστε μια εποχή που κυριαρχείται από τη βαθειά οικονομική κρίση της χώρας με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του ΠΑΣΟΚ μέσα από το ΔΝΤ και από την άλλη μια αναποτελεσματική παλαιοκομμουνιστική αριστερή αντιπολίτευση που με τα στερεότυπά της δεν μετασχηματίζει την αμφισβήτηση του δικομματισμού σε μια νέα μεταπολίτευση.

Δεν μας ενδιαφέρει όμως να περιμένουμε τη χρεωκοπία της χώρας για να αποδείξουμε την κακοδαιμονία του καπιταλισμού. Μας ενδιαφέρει να οικοδομήσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για να πάει η χώρα μπροστά με κοινωνικές πολιτικές και νέα μοντέλα ανάπτυξης.

Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο.

Φίλοι και φίλες,

Το φθινόπωρο θα έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Την ίδια ώρα εμείς θα κορυφώνουμε τις διαδικασίες ανασύνταξης του χώρου μας. Σε κάθε περίπτωση όμως μας ενδιαφέρει μια ευρύτατη συμπόρευση με το χώρο των Οικολόγων Πρασίνων, με τις δυνάμεις της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με πλατιά προοδευτικά αυτοδιοικητικά σχήματα, να οργανώσουμε «από τα κάτω» εναλλακτικές λύσεις. Στηριγμένοι σε προγραμματικές βάσεις με ανοιχτούς ορίζοντες και συγκεκριμένες προτάσεις.

Είμαστε ανοιχτοί για μια σοβαρή συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα.

Νομίζουμε ότι με μια γενναία πολιτική συμμαχιών στην αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξουμε την πορεία της. Να γίνει όπλο στα χέρια των πολιτών και όχι μια ακόμα γραφειοκρατική αλυσίδα. Επομένως, μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Μπορούμε να τα κάνουμε μαζί.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας.

Θέματα επικαιρότητας: Μετά το 6ο ΣΥΝέδριο

Ειδήσεις/ Δηλώσεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ακόμη και η επετειακότητα προσφέρει τη δυνατότητα να στοχαζόμαστε

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-11

Σπύρος Δανέλλης

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχικότητα

Σπύρος Δανέλλης, 2023-10-01

Γιώργος Ιωακειμίδης

«Η περιφέρεια είναι ευκαιρία για περισσότερη εξουσία στους πολίτες»

Γιώργος Ιωακειμίδης, 2023-09-30

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Αλέξης Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη

2023-05-23

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Αγώνας για να μην προκύψει μια ανεξέλεγκτη ΝΔ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-23

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευθύνη

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-17

Σωκράτης Φάμελλος

Φρένο στις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σωκράτης Φάμελλος, 2022-10-16

Ορκίσθηκε Υπουργός Τουρισμού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ορκίσθηκε Υπουργός Τουρισμού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

2019-05-04

×