Ο Φώτης Προβατάς ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων

Δημοσιευμένο: 2010-08-06

Αθήνα, 05.08.2010

Προς τη Συντονιστική Γραμματεία και τη Δημοτική Ομάδα της Ανοιχτής Πόλης

Αγαπητές/οί συντρόφισσες/οι,

Πριν λίγες μέρες, στις 22.07.2010, συνεδρίασε διευρυμένη η Συντονιστική Γραμματεία της Ανοιχτής Πόλης με κύριο θέμα της τη «συζήτηση της απόφασης για τα αυτοδιοικητικά του Πανελλαδικού Συντονιστικού ΣΥΡΙΖΑ (συνημμένη εισήγηση), τρόποι υλοποίησης και εξειδίκευσης».

Ευθύς εξαρχής της συνεδρίασης τόνισα την κατηγορηματική διαφωνία και αντίθεσή μου σ’ αυτή τη θεματολογία και ως προς τη διαδικασία και ως προς την ουσία της. Ως προς τη διαδικασία, επειδή είναι ανήκουστο μια δημοτική κίνηση που ξεκίνησε με τόσο ευρεία πολυσυλλεκτική συσπείρωση – αυτόνομη και καθ’ υπέρβαση των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων των μελών της – να καταντήσει να συζητά, να εξειδικεύει και να υλοποιεί τις αποφάσεις του οποιουδήποτε πολιτικού φορέα, ως να είναι ο αυτοδιοικητικός του κομματικός βραχίονας. Ήταν, άλλωστε, εξαρχής συμφωνημένο ότι όσα μέλη πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων συμμετείχαν στην αυτόνομη δημοτική μας κίνηση, την Ανοιχτή Πόλη, όφειλαν να λειτουργούν ως ελεύθερες προσωπικότητες και όχι φυσικά ως ομάδες χειραγώγησης των υπολοίπων με τη μεταφορά ή και την επιβολή της οποιασδήποτε κομματικής γραμμής ή απόφασης. Ως προς την ουσία, επειδή θεωρώ κατεδαφιστικές για την τοπική αυτοδιοίκηση αυτές καθαυτές τις επιλογές της Πολιτικής Απόφασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτουν ως μοναδικούς στόχους των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοέμβρη, τη συσπείρωση κατά της τρόικας, των κυβερνητικών μέτρων, του Καλλικράτη, και τη μετατροπή των αυτοδιοικητικών εκλογών «σε κεντρική πολιτική μάχη, σε διαδικασία δημοψηφισματικής καταδίκης του Μνημονίου, των μέτρων και της κυβέρνησης». Έστω και αν, σε πείσμα αυτών των δημοψηφισματικών επιλογών και προς άρσιν πάσης τυχόν παρεξηγήσεως, η Απόφαση αμέσως μετά διευκρινίζει ότι όλα αυτά υλοποιούνται βέβαια «πάντα με σεβασμό στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα» των εκλογών!

Αντίθετα, τόνισα για μια ακόμη φορά και σε αυτή τη συνεδρίαση, ότι οι καταστροφικές για την Αθήνα πολιτικές των συντηρητικών δημοτικών αρχών επί είκοσι-πέντε συνεχή χρόνια, με επιστέγασμα τη σημερινή εξαθλίωση της πρωτεύουσας από την επιδρομή της απερίγραπτης «εξουσίας Κακλαμάνη», επιβάλλουν στην Ανοιχτή Πόλη να αναλάβει άμεσα μεγάλες πρωτοβουλίες, επίμονες και αποφασιστικές, μπροστά στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη 2010, για τη διαμόρφωση ενός νικηφόρου μετώπου σωτηρίας της πόλης μας που θα προσπαθήσει να συσπειρώσει όσες δημοκρατικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις, κινήσεις πολιτών και αδέσμευτες προσωπικότητες συμφωνούν σε ένα minimum αυτοδιοικητικό πρόγραμμα με στόχο την εκκαθάριση επιτέλους «της κόπρου του Αυγείου» και την ανάδειξη μιας έντιμης, δημοκρατικής, οραματικής και αποτελεσματικής δημοτικής αρχής που θα συνεγείρει τους Αθηναίους πολίτες, ώστε να αναμετρηθούμε όλοι μαζί, με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της πόλης στους χαλεπούς καιρούς που έρχονται.

Λυπάμαι, που - παρά τις έντονα διαφοροποιημένες από την εισήγηση, ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες τοποθετήσεις αρκετών μελών της διευρυμένης Γραμματείας της Ανοιχτής Πόλης - δεν μπόρεσα και πάλι να σας πείσω. Επιτρέψτε μου, παρ’ όλα αυτά, να κρατώ ως κοινή παρακαταθήκη τις θετικές στιγμές και προσπάθειες αυτής της κοπιαστικής τετραετίας, αλλά και να εκφράσω την προσωπική μου πικρία για τα πολλά που μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν καθώς και για όσα δεν χρειαζόταν να συμβούν αλλά συνέβησαν.

Αγαπητές/οί συντρόφισσες/οι,

Θεωρώ ότι στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες η δημόσια σιωπή σημαίνει συνενοχή κι αυτό είναι αδύνατον να το αποδεχτώ. Η σταδιακή διολίσθηση–κατολίσθηση της δημοτικής μας κίνησης σε διαδικασίες και θέσεις όπως οι παραπάνω, που δεν έχουν καμιά μα καμιά σχέση με τα ιδρυτικά προγραμματικά κείμενα και τις από κοινού συνομολογημένες ιδρυτικές θέσεις της Ανοιχτής Πόλης, η προϊούσα μετεξέλιξη των οργάνων της σε όργανα ομοσπονδιακού χαρακτήρα με εκπροσώπους των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, η διακηρυγμένη πρόθεση «επανίδρυσής» της με όσα προφανή σηματοδοτεί ο όρος, οι παρασκηνιακές ίντριγκες και μάχες χαρακωμάτων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ για την αδιαφανή επιλογή και επιβολή του νέου υποψήφιου δημάρχου της δημοτικής κίνησης, δεν επιτρέπουν περιθώρια άλλων επιλογών.

Σ’ αυτή τη μεταλλαγμένη Ανοιχτή Πόλη δεν αναγνωρίζω πια τον εαυτό μου, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι που μαζί ξεκινήσαμε αυτό το ελπιδοφόρο ταξίδι πριν τέσσερα χρόνια. Έτσι, από σήμερα Πέμπτη 05.08.2010, ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, σας ενημερώνω ότι διαχωρίζω πλέον αμετάκλητα και δημόσια τη θέση και τις ευθύνες μου.

Ελπίζω, οι δρόμοι μας – ίσως όχι όλων, αλλά πολλών μέχρι χθες συνταξιδιωτών – θα διασταυρωθούν και πάλι στην αυτοδιοικητική μας πορεία.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Φώτης Προβατάς

Δημοτικός Σύμβουλος - Πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων

-----

Αθήνα, 05.08.2010

Προς τον κ. Θεόδωρο Μπεχράκη,

Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων.

Κύριε Πρόεδρε,

Σας δηλώνω ότι από σήμερα, Πέμπτη 05.08.2010, σε συνέχεια σχετικής επιστολής μου προς τη Δημοτική Ομάδα της Ανοιχτής Πόλης, είμαι ανεξάρτητο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων.

Με τιμή

Φώτης Προβατάς

Δημοτικός Σύμβουλος - Πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων

---

09.08.2010

σ. Νίκο Φίλη,

Διευθυντή της Αυγής.

Νίκο,

Σου έστειλα την επιστολή ανεξαρτητοποίησής μου από την Ανοιχτή Πόλη, μετά τη διαβεβαίωσή σου ότι θα τη δημοσιεύσεις, κάτι άλλωστε απόλυτα αυτονόητο, αφού προφανώς ενδιαφέρει πολλούς αναγνώστες της Αυγής.

Αντί γι’ αυτό, δημοσιεύθηκαν, την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010, μόνο επιλεγμένα αποσπάσματα της επιστολής, που προδίνουν το πραγματικό νόημά της, διευκολύνοντας έτσι τον μειωτικό σχολιασμό εκ μέρους της εφημερίδας και τα απαξιωτικά «εισαγωγικά» που τον διανθίζουν.

Θεωρώ ότι το ελάχιστο που δικαιούμαι, έστω ως αναγνώστης της Αυγής, όπως και πολλοί άλλοι, είναι να ιδώ δημοσιευμένη, έστω και εκ των υστέρων, αυτούσια την επιστολή μου στην εφημερίδα μας.

Φώτης Προβατάς

ΥΓ. Αντίθετα, αν και διαφωνώ επί της ουσίας, εκτιμώ ιδιαίτερα τον πολιτισμένο πολιτικό σχολιασμό της ανεξαρτητοποίησής μου από τους παραμένοντες συντρόφους μου της Ανοιχτής Πόλης.

Θέματα επικαιρότητας: Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Ειδήσεις/ Δηλώσεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ακόμη και η επετειακότητα προσφέρει τη δυνατότητα να στοχαζόμαστε

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-11

Σπύρος Δανέλλης

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχικότητα

Σπύρος Δανέλλης, 2023-10-01

Γιώργος Ιωακειμίδης

«Η περιφέρεια είναι ευκαιρία για περισσότερη εξουσία στους πολίτες»

Γιώργος Ιωακειμίδης, 2023-09-30

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Αλέξης Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη

2023-05-23

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Αγώνας για να μην προκύψει μια ανεξέλεγκτη ΝΔ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-23

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευθύνη

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-17

Σωκράτης Φάμελλος

Φρένο στις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σωκράτης Φάμελλος, 2022-10-16

Ορκίσθηκε Υπουργός Τουρισμού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ορκίσθηκε Υπουργός Τουρισμού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

2019-05-04

×