Οι εκλογές παραμένουν αυτοδιοικητικές

Ασημίνα Ξηροτύρη, Συνέντευξη στον Ίωνα Τσώχο, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2010-10-31

xyrotiri

Ο πρωθυπουργός έδωσε καθαρά πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές του Νοεμβρίου συνδέοντάς τις με γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Εσείς, ως Δημοκρατική Αριστερά, επιμένετε ότι έχουν πρωτίστως αυτοδιοικητικό χαρακτήρα;

-Κάνετε λάθος. Πολύ έγκαιρα ο συνδυασμός μας, που στηρίζεται από ενεργούς πολίτες και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, με τη Διακήρυξη και το Πρόγραμμά του δήλωσε ότι θα δώσει τη μάχη στις εκλογές τόσο με τα πολιτικά κριτήρια της κρίσης και του μνημονίου , αλλά και με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Γιατί εκτός από το μεγάλο πρόβλημα της κρίσης και του απαράδεκτου μνημονίου με τις αντιλαϊκές πολιτικές και την δραστική περικοπή των αναπτυξιακών δαπανών, τίθεται το μεγάλο θέμα της μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση, της ανατροπής του άδικου πρότυπου ανάπτυξης και του πελατειακού συστήματος της Διοίκησης, που μας οδήγησε στην κρίση.

Γιατί πρέπει να υλοποιηθούν και στην Αυτοδιοίκηση πολιτικές που θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τα αποτελέσματα της κρίσης, θα εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και θα θεμελιώνουν τη βάση της αειφόρου ανάπτυξης, με έμφαση σε πρωτοβουλίες και επενδύσεις σταθερών θέσεων εργασίας και στη στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων των Περιφερειών.

Γιατί πρέπει το κράτος να προχωρήσει στην ουσιαστική Αυτοδιοίκηση, στην Αποκέντρωση και στην Περιφερειακή συγκρότηση των νέων δομών για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τον ανασχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής.

Πιστεύετε ότι η πόλωση που φέρνουν τα πρωθυπουργικά διλήμματα μπορεί να αποβεί σε βάρος υποψηφιοτήτων σαν τη δική σας;

-Νομίζω ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Η επιλογή του Πρωθυπουργού να αναφερθεί στην ανάγκη εθνικών εκλογών διαμορφώνει ένα πεδίο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης που τροφοδοτεί το ξεπερασμένο πολιτικό σύστημα, που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι η εκλογολογία λειτουργεί αποπροσανοτολιστικά από τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, γιαυτό θα κινηθούν μακρυά από το κλίμα της πόλωσης, το οποίο τροφοδοτείται από το στερεότυπο του δικομματισμού και θα επιμείνουν διεκδικητικά τόσο για την διέξοδο από τις ασφυκτικές και άδικες ρυθμίσεις του μνημονίου, όσο και για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και την ανάδειξη αυτόνομων, προοδευτικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων που θα την υπηρετήσουν .

Ο κατακερματισμός στο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς καλά κρατεί. Ο κ. Αλαβάνος και το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, για παράδειγμα, είναι «με το ενάμισι πόδι» έξω από το ΣΥΡΙΖΑ. Νιώθετε ότι με τις εξελίξεις αυτές η ΔΑ δικαιώνεται για την απόφασή της να πει «αντίο» στο ΣΥΝ;

-Οι εξελίξεις και τα προβλήματα στο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι σημαντικές, με πολλαπλές όψεις και αιτίες. Μας πληγώνουν! και γιαυτό δεν τίθεται θέμα δικαίωσης για την απόφαση που πήραμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να προχωρήσουμε στο νέο φορέα, ιδιαίτερα μέσα στη βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση και την κατάρρευση του πελατειακού κράτους. Όμως πολιτικό αυτό ζήτημα μας απασχόλησε και θα μας απασχολήσει επί πολύ και μετά τις εκλογές.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η ΔΑ επιδίωξε και επέτυχε σε πολλούς Δήμους την κοινή κάθοδο με αριστερές δυνάμεις του ΣΥΝ, της οικολογίας και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και ειδικότερα στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω του πολύπλευρου χαρακτήρα τους, όπως και των βασικών αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται, δοκιμάζονται τα διαφορετικά πολιτικά σχέδια περιφερειακών πολιτικών και κατευθύνσεων ανάπτυξης και έτσι οι αντίστοιχες συνεργασίες δεν επιτεύχθηκαν.

Συγκροτήσαμε γιαυτό ένα ψηφοδέλτιο που σκοπεύει να μείνει και να εργασθεί για την ενδυνάμωση του θεσμού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Περιφέρειας, παρεμβαίνοντας με αριστερές θέσεις στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών .

Τι φέρνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μια τυχόν εκλογή του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που βάσει των δημοσκοπήσεων, φαίνεται αρκετά πιθανή;

-Ότι έφερε και στην Νομαρχιακή . Μία επικοινωνική και πελατειακή διαχείριση των προβλημάτων. Μία ερασιτεχνική, προσωποκεντρική διοίκηση της Νομαρχίας, που τελευταία σκιάζεται από υποθέσεις που διερευνά η δικαιοσύνη. Για όσα έργα υλοποιήθηκαν και κυρίως την εξασφάλιση των πόρων αναδεικνύονταν πάντα τα στοιχεία της προσωπικής επαφής και για όσα καθυστερούν ή απέτυχαν οι ευθύνες μεταφέρονται σε τρίτους. Στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα και η επικοινωνική τακτική δεν θα μπορεί να καλύψει τις αδυναμίες, ενώ η πελατειακή πολιτική θα αφυδατώσει τον νέο θεσμό.

Από την άλλη πλευρά αποτελεί υποκρισία για τη ΝΔ που έφερε τη χώρα στην ανάγκη καταφυγής στο μνημόνιο να εμφανίζεται ως αντιμνημονική δύναμη, όπως και ο κ. Ψωμιάδης που ήταν υποψήφιος αρχηγός της. Εδώ μπερδεύεται η πολιτική με την ταχυδακτυλουργία.

Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής σας πρότασης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

-Η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, παρά την κεντρική και τη συνοριακή της θέση, το πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και τους ενεργούς κατοίκους βρίσκεται αναπτυξιακά στο μηδέν ! και σήμερα κινδυνεύει να βυθισθεί.

Γίνεται επιτακτική η ανάγκη για ολοκληρωμένο περιφερειακό προγραμματισμό και σαφή χρηματοδοτικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη συνέργια, την οικονομική αλληλεγγύη, τη διάχυση των ωφελειών και την εδαφική συνοχή.

Για ένα ενιαίο, δημοκρατικό σχεδιασμό και τεκμηριωμένη ιεράρχηση, των έργων των βασικών οδικών, σιδηροδρομικών και λοιπών αξόνων μεταφοράς, των έργων κοινωνικού εξοπλισμού, προστασίας και ανάδειξης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

Για χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό, μέσα από τις νέες δομές της Αυτοδιοίκησης, της μητροπολιτικής διοίκησης, με ουσιαστική μέριμνα για την τόνωση της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών.

Για την ενίσχυση στην πράξη της διασυνοριακής συνεργασίας με την υλοποίηση και εφαρμογή διασυνοριακών προγραμμάτων.

Τελικά ο «Καλλικράτης», έτσι όπως δομήθηκε, αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο ή το «μακρύ χέρι» του μνημονίου στην Αυτοδιοίκηση;

-Η ανησυχία μας μήπως το νέο πλαίσιο «Καλλικράτης» δεν προσβλέπει στην αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά αποτελεί δημοσιονομική ανάγκη και επιταγή του μνημονίου είναι διάχυτη. Όμως η θεσμοθέτηση με τον Καλλικράτη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι ένα βήμα, επί της αρχής, που θα κινδυνεύει να μείνει μετέωρο αν :

Δεν επιτευχθεί ο περιορισμός του κεντρικού κράτους στον επιτελικό του ρόλο.

Δεν αναβαθμισθούν οι αρμοδιότητες των συλλογικών οργάνων, Περιφερειακό Συμβούλιο, έναντι των μονοπρόσωπων οργάνων, Περιφερειάρχης, ο οποίος γίνεται ένας μικρός Κυβερνήτης.

Δεν αναδειχθούν και λειτουργήσουν οι νέοι θεσμοί που συνδέουν τους φορείς εξουσίας της Αυτοδιοίκησης με την κοινωνία, όπως η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, το Συμβούλιο Ένταξης των Μεταναστών.

Τα νέα αιρετά όργανα δεν έχουν τα εργαλεία και τη δυνατότητα να παράξουν αναπτυξιακή πολιτική για την περιοχή τους .

Αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα των βαθμίδων και αρμοδιοτήτων της αποκεντρωμένης διοίκησης, παράλληλα με τις πολιτικές και το σχεδιασμό για τη κεντρική διοίκηση.

Η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα «έμαθαν» ή «διδάχτηκαν» επί δεκαετίες να τα περιμένουν όλα από την Αθήνα. Θα μπορέσουν σήμερα, με το νέο τοπίο, να αποβάλουν αυτή τη νοοτροπία και να οικοδομήσουν αυτάρκεις το μέλλον τους;

-Η Κεντρική Μακεδονία έχει ένα κεφάλαιο ανθρώπων, εμπειριών, ιδεών και γνώσης, που συνεχώς εμπλουτίζεται και ενεργοποιείται. Έχει πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, που αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις ανάπτυξης και απασχόλησης.

Αυτό που έμαθαν πολύ καλά οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι όλα αυτά αγνοούνται, ακόμη και περιθωριοποιούνται από την κεντρική σκηνή και την πολιτική εξουσία. Γι’ αυτό και τα θεωρούμε πολύτιμα! και είμαι βέβαιη ότι θα εργασθούμε διεκδικητικά και αποτελεσματικά όλοι μαζί και στη νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για να αναδειχθούν και αξιοποιηθούν ισόρροπα, με κοινωνική και περιβαλλοντική εγρήγορση, με δημοκρατικό σχεδιασμό και χρηστή διαχείριση των πόρων. Σήμερα η δίνη της κρίσης και του μνημονίου μας πιέζει πολύπλευρα και είναι πολλοί αυτοί που δεν τα βγάζουν πέρα. Τους καλούμε να συμμετέχουν στους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς, να επιλέξουν ικανούς, προοδευτικούς ανθρώπους που θα τους υπηρετήσουν και να διεκδικήσουν μαζί μας αυτά που μας ανήκουν, για το σήμερα και το μέλλον των παιδιών τους .

Θέματα επικαιρότητας: Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Να αφουγκρασθούμε το λευκό, άκυρο και την αποχή.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2010-11-21

...Οφείλουμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία, πρωταρχικά...

Περισσότερα
Αλέξης Οικονομίδης

Οι 9½ εβδομάδες του Γιώργου Καμίνη

Αλέξης Οικονομίδης, 2010-11-19

Ο Γιώργος Καμίνης πέτυχε το αδιανόητο. Αυτό, που ακόμη και...

Περισσότερα

Τα όρια του αντιμνημονιακού λαϊκισμού

Ανδρέας Παππάς, 2010-11-17

Πρώτα συμπεράσματα, με την ολοκλήρωση και του δεύτερου...

Περισσότερα

Ένα τόσο δα χαμόγελο

Νίκος Γεωργιάδης, 2010-11-17

Θεός παίζει περίεργα παιγνίδια, όπως εξηγεί και ο μακαρίτης...

Περισσότερα

edito324

Φώτης Γεωργελές, 2010-11-17

Αν στη Θεσσαλονίκη είχε αρχίσει πριν μερικά χρόνια, στην...

Περισσότερα
Γεράσιμος Γεωργάτος

Η επιτυχία της δημοκρατικής αριστεράς είναι νίκη της λογικής και του πολιτισμού

Γεράσιμος Γεωργάτος, 2010-11-17

Από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών συνάγονται...

Περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Οργάνωση Θεσσαλονίκης: H εκλογική νίκη είναι μονό η αρχή

2010-11-17

Η εκλογική επιτυχία του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη...

Περισσότερα

Αναζητώντας την έλλογη Αριστερά

Ηλίας Μαγκλίνης, 2010-11-17

Εκτός από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει «κι ένα άλλο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

×
×