Επέτειος εξέγερσης Πολυτεχνείου: όχι στον φασισμό
Διονύσης Γουσέτης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2010-11-17
Τριακοστή έβδομη επέτειος, σήμερα, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στον φασισμό. Παρότι κανένας «-ισμός» δεν στεριώνει ως ιδεολογία στην κατακερματισμένη κοινωνία μας, εντούτοις οι φασιστικές συμπεριφορές είναι σήμερα περισσότερο εξαπλωμένες στη χώρα μας απ’ όσο το 1973. Τότε ανήκαν στη δικτατορική κυβέρνηση. Σήμερα έχουν διευρυνθεί.
Εδραιώθηκε η ατιμώρητη παραβίαση της νομοθεσίας, κατ’ εξοχήν φασιστική συμπεριφορά. Δημόσια κτίρια καταλαμβάνονται, νόμοι αγνοούνται, διόδια δεν πληρώνονται, βουλευτής καπνίζει θρασύτατα σε κλειστό χώρο εξευτελίζοντας τον νόμο που ψήφισε, συντεχνίες διακόπτουν την κυκλοφορία, φασίστες διαδηλωτές πυρπολούν εργαζομένους. Το ΚΚΕ προώθησε και εξωράισε την τζάμπα αυθαιρεσία ως δήθεν «πολιτική ανυπακοή».
Υιοθετείται η ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης, με συνθήματα όπως «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» ή «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι». Στοχοποιούνται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: μειονότητες, Ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες. Κυριαρχούν καταστροφές, εμπρησμοί, πλιάτσικο, με αιχμή τον Δεκέμβρη του 2008. Πολιτικοί αντίπαλοι φιμώνονται: ο κ. Παυλόπουλος, ως ΥΠΕΣ, απαγόρευσε στη «Δράση» να προβληθεί τηλεοπτικά στις ευρωεκλογές, ακόμα και με δικά της έξοδα. Η Δράση δικαιώθηκε από το ΣτΕ, αλλά ένα χρόνο αργότερα!
Πολίτες διώκονται για τα φρονήματά τους. Χαρακτηριστικό θύμα είναι η καθηγήτρια Θάλεια Δραγώνα. Σε άρθρο της -στο τρέχον τεύχος του περιοδικού The Athens Review of Books- μας θύμισε δημοσίευμα του υπερπατριώτη Γ. Φωτιάδη στον «Αδέσμευτο Τύπο» (27/9/2010), ο οποίος συνόδευσε το όνομά της με τη φράση «καμιά “17Ν” δεν τους πείραξε, ενώ θα έπρεπε τέτοια “σκουλήκια” να τα εξαφανίζουν για να μην τολμούν να βγαίνουν άλλα...». Η φασιστικής έμπνευσης φράση συνιστά και προτροπή σε φόνο. Αλλά κανένας εισαγγελέας δεν παρενέβη. Ισως διότι το έδαφος για τον φασισμό είχαν προλειάνει πολιτικοί, δεξιοί και αριστεροί (Μίκης Θεοδωράκης) και βουλευτές που μιλούσαν για «συμμορία Δραγώνα». Ισως διότι η «συμμορίτισσα» υπερασπιζόταν τα τσιγγανόπουλα να γίνουν δεκτά από εκπαιδευτικούς και γονείς στα σχολεία. Από τις απειλές που δέχτηκε δεν έλειπε και ο αντισημιτισμός. Ανώνυμος φασίστας της μηνούσε ηλεκτρονικά: «Εσύ παλιοεβραία (...) οι μέρες σας τελειώνουν, τα σκυλιά τρέχουν λυμένα...». Η κ. Δραγώνα εξωθήθηκε σε παραίτηση από τη θέση της ειδικής γραμματέως του υπ. Παιδείας. Η κυβέρνηση την άφησε ακάλυπτη, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει ακάλυπτη την καθηγήτρια Μαρία Ρεπούση από ανάλογες φασιστικές επιθέσεις, δεξιές και αριστερές.
Αν τερματιστεί ο οργανωμένος φασισμός, τότε ο αυθόρμητος κοινωνικός θα περιοριστεί και δεν θα έχει μέλλον. Είναι αυτό απαραίτητο, ιδιαίτερα τώρα. Εχει αποδειχτεί ιστορικά ότι η οργή από την οικονομική κρίση δεν ωθεί τις μάζες στην Αριστερά, όπως αφελώς ελπίζουν μερικοί που την καλλιεργούν, αλλά στον δεξιό φασισμό. Τα κόμματα και οι οργανώσεις ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ανατροπή της Κυριακής τούς απέδειξε ότι η τόλμη ανταμείβεται.