Βλέπω ρήγμα στην κυβέρνηση

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Γιώργο Μελιγγώνη, Τύπος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-01-23

-Κύριε πρόεδρε, μόλις πριν λίγες μέρες, απευθύνατε κάλεσμα συνεργασίας προς τους Οικολόγους, με τη δημιουργία ενός μόνιμου φόρουμ διαλόγου. Θα βλέπατε ακόμη και πολιτική συμπόρευση μαζί τους;

Αποτελεί σταθερή μας επιλογή η σύγκλιση των ιδεών της Αριστεράς και της Οικολογίας.

Τη σύγκλιση αυτή δεν την αντιλαμβανόμαστε ως μια συγκόλληση του χώρου της Δημοκρατικής Αριστεράς με το χώρο των Οικολόγων-Πρασίνων.

Μας ενδιαφέρει ένας νέος προγραμματικός επαναπροσδιορισμός που οργανικά θα ενώνει τις ευαισθησίες της κοινωνικής κριτικής με τις διεκδικήσεις για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Μας ενδιαφέρει ένας προγραμματικός ορίζοντας που η ριζοσπαστική αμφισβήτηση του σημερινού καπιταλιστικού μοντέλου θα συμπίπτει με την οικολογική θεώρηση για τον πλανήτη, για τον τρόπο ζωής, για την οικονομία.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. απευθύνει προτάσεις συνεργασίας και συμπόρευσης στους οικολόγους - πράσινους μέσα στα κινήματα, στα αυτοδιοικητικά σχήματα, στις κινήσεις πολιτών.

-Η πολιτική κίνηση των Δημαρά-Οικονόμου είναι πλέον γεγονός. Μια και είστε σε ανοιχτή γραμμή μαζί τους, αναρωτιέμαι ως πού μπορεί να φτάσει πολιτικά η διάθεση για συζήτηση, που υπάρχει και από τις δύο πλευρές…

Έχουμε ανάγκη από νέες συνθέσεις στην πολιτική. Η ΔΗΜ.ΑΡ. σταθερά υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη να υπερβούμε το παραδοσιακό κομματικό σύστημα. Αυτό που οδήγησε, είτε από θέσεις διακυβέρνησης είτε από θέσεις αντιπολίτευσης, στη σημερινή κρίση. Η ίδια η δημιουργία της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ένα στοιχείο της αμφισβήτησης του οχυρωμένου αριστερού λόγου σε βεβαιότητες και καταγγελίες, έξω από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τις προτεραιότητες του τόπου. Όλοι μας, θα πρέπει να δούμε την ανάγκη μιας πλατιάς πολιτικής συμμαχιών.

-Δεν είναι λίγο περίεργο στα σχέδιά σας για διάλογο και συνεργασία να χωρούν οι Οικολόγοι και το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών, αλλά όχι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Οι διαφωνίες μας με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τον χαρακτήρα της Αριστεράς ήταν ο βασικός και κύριος λόγος για τον οποίο δυνάμεις που σήμερα βρίσκονται στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αποχώρησαν από τον Συνασπισμό.

Ο αριστερός ευρωπαϊσμός, η μεταρρυθμιστική πολιτική, η πολιτική οικολογία είναι στοιχεία της πολιτικής μας ταυτότητας. Εντάσσουμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, ειδικά μέσα στις συνθήκες της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Σταθερή και συνεχής πολιτική μας είναι η αντίθεση στο νεοφιλελευθερισμό, η διεύρυνση της δημοκρατίας, η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, η οικολογική ανάπτυξη, η δημοκρατική ολοκλήρωση και η προοδευτική ευρωπαϊκή πορεία.

Αυτές οι επιλογές μας, εξ’ αντικειμένου, δεν διαμορφώνουν συνθήκες διαλόγου με το ΣΥΡΙΖΑ.

-Τον περασμένο Ιούνιο, το δικό σας ρεύμα αποχώρησε από τον ΣΥΝ και δημιούργησε τη Δημοκρατική Αριστερά. Αναρωτιέμαι υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να γυρίσει ο χρόνος πίσω ή αν έχετε κλείσει οριστικά την πόρτα στην Κουμουνδούρου…

Η ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε άμεσα στο διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας μας και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Αποτελεί, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς. Αποτελεί σήμερα μια ιστορική επιταγή, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας στην κατεύθυνση της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της οικολογικής ανάπτυξης.

Εμείς, ως νέο κόμμα της Αριστεράς που έρχεται όμως από μακριά και πάει μακριά, δεσμευόμαστε, παράλληλα με τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής και υπεύθυνης πρότασης εξόδου από την κρίση, να ενισχύσουμε μεθόδους και πρακτικές που θα φέρνουν την «πολιτική στους πολίτες» και τους «πολίτες στην πολιτική». Να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της χρεοκοπίας και της παρακμής. Να αναδειχθούμε ως η Αριστερά της δημιουργίας, της κριτικής σκέψης και της πολιτιστικής αναγέννησης.

-Τελικά, η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας ανεξάρτητων, με τη συμμετοχή των βουλευτών της Ντόρας Μπακογιάννη, θα ήταν μια κάποια λύση για να αξιοποιήσετε όλες τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής;

Η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξαρτήτων βουλευτών θα μπορούσε να συντελέσει στην αξιοποίηση των προβλέψεων του Κανονισμού της Βουλής. Οι υπαρκτές όμως διαφορετικές πολιτικές θέσεις και απόψεις μεταξύ τους είναι δυνατόν να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία μιας τέτοιας κοινοβουλευτικής ομάδας και ενδεχομένως συγχύσεις σε ό,τι αφορά την πολιτική εικόνα των ανεξαρτήτων βουλευτών. Για το λόγο αυτό, δε θα συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών.

-Η κυβερνητική πολιτική έχει θέσει την οικονομία και τη κοινωνία σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Θα αντέξει η κυβέρνηση την πολιτική και κοινωνική ύφεση;

Η κοινωνία είναι τεμαχισμένη και η ανασφάλειά της γιγαντώνεται. Η χώρα αντιμετωπίζει έκρηξη ύφεσης, ανεργίας, πληθωρισμού, συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης. Έχει εμπλακεί, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε ένα φαύλο κύκλο αλληλοδιαδόχων μέτρων, άνισων και κοινωνικά άδικων, χωρίς να είναι ορατός ο δρόμος εξόδου από την κρίση και, προ πάντων, με μια κοινωνία όρθια. Η κοινωνία ήδη αντιδρά. Η αντοχή της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ασκήσει. Αν εμμείνει στη σημερινή πολιτική της, η αντοχή της θα δοκιμασθεί και δεν θα αποφύγει το ρήγμα στη συνοχή της.

-Πολλοί ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου σηκώνει το βάρος που θα έπρεπε να σηκώσει μια οικουμενική κυβέρνηση ή ένας μεγάλος συνασπισμός και «βλέπουν» εκλογές. Με δεδομένο ότι η δική σας αριστερά δεν είναι αδιάφορη για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, πώς και πού θα τοποθετούσατε το κόμμα σας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, της όποιας μορφής, προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες και πολιτικές συμπτώσεις για την ασκούμενη πολιτική. Αυτά τα στοιχεία απουσιάζουν. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν είναι αδιάφορη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Πρωτίστως όμως ενδιαφέρεται για το πολιτικό περιεχόμενο της διακυβέρνησης. Με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπάρχουν περιθώρια συμμετοχής μας σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Θέματα επικαιρότητας: Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Θανάσης Αθανασίου

Εμμονές από το παρελθόν...

Θανάσης Αθανασίου, 2011-06-30

Την ώρα που ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία...

Περισσότερα

Σκέψεις μέσα στα ερείπια

Τάκης Θεοδωρόπουλος, 2011-06-28

Πώς είναι δυνατόν μια ομάδα ανθρώπων να εισβάλλει με την...

Περισσότερα

Τέλος το έλλειμμα σε μια νύχτα...

Γιώργος Προκοπάκης, 2011-06-27

Με αγωνία παρακολουθήσαμε τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες...

Περισσότερα
Κώστας Κάρης

Απαντήσεις και όχι προφητείες

Κώστας Κάρης, 2011-06-26

Σε τελική ευθεία η ψήφιση της νέας συμφωνίας με την Ευρωπαική...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Στις Βρυξέλλες ψάχνουν όρους για το νέο δάνειο, στην Αθήνα πλήρης αβεβαιότητα

Ελίζα Παπαδάκη, 2011-06-26

Όπως ακριβώς αναμενόταν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν...

Περισσότερα

Σε απόγνωση το σύστημα εξουσίας

Τάσος Παππάς, 2011-06-26

Από ορισμένα σήματα που εκπέμπει το σύστημα εξουσίας καταλαβαίνεις...

Περισσότερα
Πόπη Διαμαντάκου

Μήπως να κάνουµε και κάνα τάµα;

Πόπη Διαμαντάκου, 2011-06-23

Να προσευχηθούµε γιατην ελληνική οικονοµία προτείνουν...

Περισσότερα

Ένα βήμα μπρος δυο βήματα πίσω

Ευθύμης Δημόπουλος, 2011-06-23

Πρόσφατα η ΔΗΜΑΡ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Παύλος Τσίμας

Καίγοντας εμπιστοσύνη

Παύλος Τσίμας, 2024-03-02

Την πρώτη φορά που μια δημοσκόπηση έθεσε το ερώτημα «πόση...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

×
×