Τολμηρές πρωτοβουλίες για να αλλάξουμε της παραδοσιακές δομές της οικονομίας μας.
Παναγιώτης Κακαλέτρης, Δημοσιευμένο: 2011-05-30
<<Ο Όμιλος Μυτιληναίου, που κατέχει το 43% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και έχει εκχωρήσει εδώ και μερικούς μήνες το μάνατζμεντ κατέστησε σαφές στο υπουργείο Οικονομικών ότι επιθυμεί να επιστρέψει και μάλιστα δωρεάν (με ένα ευρώ) στο δημόσιο τις μετοχές του.
Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει ακόμα την απάντησή του η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική. Για μεν τον Όμιλο Μυτιληναίου αποτελεί μια στρατηγική κίνηση επιλογών για δε το δημόσιο η αποδοχή της πρότασης το θέτει ενώπιον της ανάγκης να βρει επενδυτή ο οποίος θα πάρει είτε το μειοψηφικό ποσοστό και το μάνατζμεντ είτε ακόμα και την πλειοψηφία.>>
Οι βιομηχανίες εκτός από κεφάλαια και ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον χρειάζονται και επιστήμονες που με την ερευνά τους θα δίνουν την δυνατότητα στην βιομηχανία να παράγει καινοτόμα προϊόντα. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μελλοντική ανάπτυξη θα προέλθει από την αύξηση της παραγωγικότητας που οφείλεται στην καινοτομία. Η καινοτομία και η παραγωγικότητα θα πρέπει να είναι στην κορυφή της αναπτυξιακής ατζέντας.
Η καινοτομία από την Κυβέρνηση θα ήταν να παραχωρήσει το 20% στα Πανεπιστήμια . Η ΕΛΒΟ μπορεί να γίνει το όχημα για την συνεργασία πανεπιστημίων και βιομηχανιών ώστε η έρευνα και η καινοτομία να βρίσκουν διέξοδο στην παραγωγή και στην αγορά. Συστήματα εναλλακτικών καυσίμων, λογισμικό, συστήματα πλοήγησης, ηλεκτροκινητήρες, είναι λίγες από τις εφαρμογές που μπορούν να ενσωματωθούν στα νέα αυτοκίνητα.
Τολμήστε και παραχωρήστε ένα 20% και δώστε την δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να κάνουν την ερευνά τους ,τα όνειρα τους πλούτο για την χώρα μας.
Πόσοι από εμάς γνωρίζαμε ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 17 μικρομεσαίες εταιρείες με 1000 εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης, που παράγουν προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας(Εφημερίδα Βήμα ανάπτυξη σελ.9 29-05-11).
Ποιο θα ήταν το μέλλον για την ΕΑΒ ,ΕΛΒΟ και άλλες εταιρείες τεχνολογίας εάν πανεπιστήμια , μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες ,επενδυτές ,συμμετείχαν στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα να αναπτύξει ανταγωνιστική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας.
Τολμήστε και ανοίξτε την συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους για τον τρόπο συνεργασίας πανεπιστημίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.