Κοινωνικό κράτος με δίχτυ ασφαλείας
H πρώτη Επίκαιρη Επερώτηση της ΔΗΜΑΡ
Δημήτρης Χατζησωκράτης, ΠΑΡΟΝ, Δημοσιευμένο: 2011-08-07
Την Παρασκευή που μας πέρασε (05/08/11) η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έφερε για συζήτηση στη Βουλή με Επίκαιρη Επερώτησή της το εκρηκτικό ζήτημα της ανεργίας, της φτώχειας, του αποκλεισμού, του ελλιπούς κοινωνικού κράτους και της άμεσης ανάγκης να διασφαλιστεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας.
Δεν επέλεξε τυχαία το θέμα της πρώτης Επερώτησή της- με βάση τις δυνατότητες που της δίνονται από τον κανονισμό της Βουλής!
Ήταν ξεκάθαρη η επιλογή να εστιάσει στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η πολλαπλώς αποδιαρθρωμένη κοινωνία της!
Όταν σήμερα, στην Ελλάδα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, η ανεργία καλπάζει- η Ελλάδα είναι δεύτερη στην ΕΕ, δεύτερη και στην ανεργία των νέων κάτω των25 ετών, με το εφιαλτικό 38,5 % σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat για τον Ιούνιο του 2011-, με το 16% των ανέργων να φαίνεται ότι θα αποτελεί το κατώφλι, αναμένοντας έναν εφιαλτικό χειμώνα. Όταν τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων υφίστανται τις δραματικές συμπιέσεις. Όταν περίπου το 25% των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τότε η πρωταρχική φροντίδα ενός κόμματος της αριστεράς δεν μπορεί να είναι άλλη από την προώθηση προτάσεων και διεκδικήσεων πρωταρχικής προτεραιότητας, για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα αποτελούν το αναγκαίο δίχτυ προστασίας.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με την Επερώτησή της ζήτησε από την κυβέρνηση να αντιληφθεί το αίσθημα αβεβαιότητας των πολιτών για το μέλλον και να προωθήσει αποτελεσματικά μέτρα στήριξης, ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Ζήτησε ουσιαστικό επαναπροσανατολισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας για την ανακούφιση όσων πλήττονται από την κρίση.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ παρουσίασε τις συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις της που αποβλέπουν σε ένα κοινωνικό κράτος ικανό, αποτελεσματικό και ευαίσθητο στις διαφορετικές ταυτότητες των πολιτών. Ένα νέο κοινωνικό κράτος δικαίου χωρίς ευνοημένους και αποκλεισμένους, χωρίς προνομιούχους και ξεχασμένους, χωρίς ευγενή και λαϊκά ταμεία, με ίσα κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες. Ένα κοινωνικό κράτος ικανό: που να διασφαλίζει στις παλιές και καινούργιες μειονότητες δικαιώματα, υπηρεσίες και αγαθά που να είναι ανάλογα με την τεράστια συνεισφορά που δίνουν στον εθνικό πλούτο. Ένα κοινωνικό κράτος αποτελεσματικό: που να μειώνει τη φτώχεια και να αναδιανέμει πόρους όχι οριζόντια αλλά με επιλεκτικότητα, εκεί που υπάρχει ανάγκη, αντί να αναπαράγει τις κοινωνικές ανισότητες. Ένα κοινωνικό κράτος βιώσιμο: χωρίς αλόγιστες σπατάλες.
Στο πλαίσιο της Επίκαιρης Επερώτησης δεν ήταν δυνατόν να τεθεί το σύνολο των πεδίων εφαρμογής του κοινωνικού κράτους. Δόθηκε όμως η δυνατότητα να αναδεχθούν μια σειρά από θέσεις και προτάσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας, της εργασιακής επισφάλειας, της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.
Μέτρα για την επέκταση του προνοιακού επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας. Σταδιακή αντικατάσταση των άνισων και πολυάριθμων οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων σε ένα ενιαίο επίδομα παιδιού, με έναρξη καταβολής από το πρώτο παιδί. Επιλογή της λογικής του ανασχεδιασμού του επιδόματος ενοικίου σε μη ανταποδοτική βάση, ώστε να ωφελούνται και οι φτωχές οικογένειες που σήμερα δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του ΟΕΚ. Ενοποίηση των επιδομάτων ΑΜΕΑ σε ένα νέο επίδομα αναπηρίας.
Μέτρα σχετικά με την διασφάλιση της αναβάθμισης των δομών προστασίας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες. Στήριξη των προνοιακών προγραμμάτων. Συμβολή στην αναδιοργάνωση του δικτύου παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε κάθε δήμο της χώρας. Αύξηση της χρηματοδότησης των προνοιακών ιδρυμάτων. Εγγύηση της πρόσβασης στα βασικά κοινωνικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην υγεία, τη στέγαση και την παιδεία σε μετανάστες, οι οποίοι πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.
ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της φτώχειας και του αποκλεισμού.
Ο σχεδιασμός και η σταδιακή εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εύλογο χρονικό διάστημα, αποτέλεσε την κατακλείδα και έκκληση του Φώτη Κουβέλη προς τον Υπουργό Εργασίας.
Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να αναμασούν το επιχείρημα δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις και θέσεις…