Τιμάρια

Γιώργος Λακόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2013-08-08

Ισως το βασικότερο πρόβλημα της πρώτης κυβέρνησης Σαμαρά, με την τρικομματική υποστήριξη, ήταν η εξωθεσμική λειτουργία της. Το Υπουργικό Συμβούλιο, ως ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής, υποκαταστάθηκε από τις συναντήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών. Ωσπου προέκυψε ότι εκτός από τους τρεις τα έλεγαν και ανά δύο - πίσω από την πλάτη του τρίτου.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο καθυστερήσεις και αυτοαναιρέσεις - ακόμη αναζητείται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο -, αλλά και ο ακρωτηριασμός της τρικομματικής συνεργασίας με τις μανούβρες που έκανε το «σύστημα Σαμαρά» στην υπόθεση της ΕΡΤ. Η αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη υπήρξε πλήγμα και ας λένε μερικοί υπουργοί σήμερα ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται πιο εύκολα χωρίς τη ΔΗΜΑΡ.

Το χούΙ όμως δεν κόβεται. Η διάθεση για εξωθεσμική λειτουργία συνεχίζεται, απλώς το πεδίο εφαρμογής άλλαξε. Η πολιτική δεν χαράσσεται σε συναντήσεις των δύο, πλέον, πολιτικών αρχηγών. Κανείς, όμως, δεν ξέρει πού λαμβάνονται οι αποφάσεις. Πάντως όχι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκλήθηκε για λίγα λεπτά, όταν ανακοινώθηκε η σύνθεσή του και για καμιά ώρα και κατ’ ανάγκην προκειμένου να επικυρώσει τύποις τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Η νοοτροπία που βάζει τους θεσμούς στο κρεβάτι του Προκρούστη εκτείνεται και πέραν των συνόρων, και για την ακρίβεια ίσχυσε για το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Αμερική. Στην πιο κρίσιμη αποστολή της θητείας του, ο Πρωθυπουργός δεν έχει δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Σαν να είναι προσωπική υπόθεση και δεν πρέπει να μπει άλλος στο κάδρο. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον άκομψο: σήμερα εκτελεί ο ίδιος χρέη υπουργού αφού οι Αμερικανοί τον υποχρέωσαν κατά κάποιον τρόπο να συναντηθεί με τον δικό τους υπουργό Εξωτερικών.

Από την άλλη πλευρά ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ως υπουργός Εξωτερικών, απεδέχθη τον αποκλεισμό του από το ταξίδι στις ΗΠΑ και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λειτουργεί σαν να υπάρχουν δύο κυβερνήσεις - ή εν πάση περιπτώσει δύο υπουργικά συμβούλια που συνεργάζονται. Συγκάλεσε για δεύτερη φορά συνεδρίαση των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα ανεβεί και στη Θεσσαλονίκη με δικό του κλιμάκιο.

Κυβέρνηση με δύο επικεφαλής, σε δύο τιμάρια, στο τέλος θα έχει και δύο πολιτικές. Αλλωστε ενώ το κυβερνητικό σχήμα λειτουργεί εδώ και 45 ημέρες, η προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων που θα ορίζει τη λειτουργία του δεν υπάρχει ακόμη. Θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο και αν... Μπροστά το κάρο και πίσω το άλογο.

Το συμπέρασμα είναι ότι και αυτή τη φορά η ενότητα της κυβέρνησης υπονομεύεται από τα κόμματα που τη στηρίζουν. Αν συνεχίσουν έτσι, η κυβερνητική κούρσα θα καταλήξει όπως έλεγε ο πολωνός συγγραφέας Στάνισλαβ Λεμ: «Μια ιπποδρομία Δούρειων Ιππων».

Θέματα επικαιρότητας: Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

×