Νέα κυβέρνηση απ΄την παρούσα Βουλή

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στην Αγγ. Σπανού, Freesunday, Δημοσιευμένο: 2013-11-10

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

-Γίνεται διαπραγμάτευση με την Τρόικα;

Διαπραγμάτευση γίνεται, αλλά για τα μείζονα της τρέχουσας περιόδου γίνεται, κατά την εκτίμησή μας, σε λάθος βάση. Ο λόγος είναι ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν λαμβάνεται υπόψη η προεξοφλημένη αναδιάρθρωση του χρέους η οποία θα δημιουργήσει νέα μακροοικονομικά δεδομένα ως προς το ύψος και το είδος του περίφημου «δημοσιονομικού κενού». Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση έχει βρεθεί εν μέσω μιας διελκυστίνδας που προκύπτει από την διαφορετική ατζέντα του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σταθερή στη θέση ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα. Η συζήτηση το 2014 πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας διευρυμένης αναδιαπραγμάτευσης αναφορικά με την πολιτική της επόμενης τριετίας με στόχο την ενεργοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Οτιδήποτε άλλο βαθαίνει την ύφεση και καταβυθίζει την οικονομική κατάσταση των πολιτών.

-Αποκλείετε το ενδεχόμενο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ υπό προϋποθέσεις στην κυβέρνηση;

Δεδομένης της ακολουθούμενης πολιτικής αλλά και των τρόπων και μεθόδων με την οποία αυτή η πολιτική υλοποιήται το βρίσκω απίθανο. Συνεχίζω όμως να ελπίζω ότι σε όλα τα κόμματα, επομένως και στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., θα πρυτανεύσουν συν τω χρόνω οι πιο μετριοπαθείς και ανοιχτές στην ουσιαστική συνεργασία λογικές. Διότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι μονόδρομος. Αυτό βέβαια απαιτεί και μια κουλτούρα συνεργασίας η οποία δυστυχώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει.

-Θα φτάσει η κυβέρνηση ως το 2016, όπως λέει ο πρωθυπουργός;

Ο Φώτης Κουβέλης έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη του τόπου να μην πάμε σε εκλογές. Στην απόλυτη ανάγκη για αλλαγή πολιτικής, που μπορεί να την εγγυηθεί και στηρίξει μια κυβέρνηση που μπορεί να προέλθει από τη Βουλή αυτή. Τα πρόσωπα έρχονται δεύτερα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες εκφράζονται κατά της προσφυγής σε εκλογές.

Ισχυρίζομαι, με τη σειρά μου, ότι μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας και αναγκαίων δεσμεύσεων, στο φως και της πρόσφατης εμπειρίας. Το πρωτεύον είναι η συμφωνία στις πολιτικές. Σε μια τέτοια προοπτική η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη- το έχει αποδείξει –να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Από εκεί και πέρα εκτιμώ ότι με πολύ μεγάλη δυσκολία η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την θητεία της. Δεν είναι μόνο τα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθεί αλλά και οι μικροκομματικοί σχεδιασμοί στους οποίους η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ανοσία.

-Από τότε που η ΔΗΜΑΡ έφυγε από την κυβέρνηση χάνει δυνάμεις. Δεν είναι αυτός ένας λόγος για αυτοκριτική και αναθεώρηση;

Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Όχι όμως άνευ όρων. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι εργαλείο για την προώθηση της ατζέντας μας όχι αυτοσκοπός. Η αποχώρησή μας ήταν, αναμφισβήτητα, ένα σοκ. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες για να «απορροφηθεί» το γεγονός και να κατανοηθεί η στάση μας. Πολύ περισσότερο όπου, με την πάροδο του χρόνου, θα αναδεικνύονται και οι αιτίες, που μας οδήγησαν, πέραν της αφορμής- αιτίας της επέμβασης στην ΕΡΤ. Σήμερα, μετά τη δημοσκοπική κάμψη των δύο πρώτων μηνών, οι συνεχείς δημοσκοπήσεις των τελευταίων 45 ημερών δείχνουν ότι επανερχόμαστε στα ποσοστά του τελευταίου εξαμήνου πριν την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση. Τα οποία και τότε δεν μας ικανοποιούσαν ούτως ή άλλως…

-Υπάρχει ή όχι σχίσμα στη ΔΗΜΑΡ;

Δεν υπάρχει σχίσμα. Υπάρχουν, βεβαίως, διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς θα προχωρήσει καλύτερα η αναγκαία ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, η πορεία για τον ΤΡΙΤΟ ΠΟΛΟ. Εμείς όταν συζητάμε είμαστε και …θορυβώδεις! Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και συντροφικότητα. Η ΔΗΜΑΡ δεν φοβάται τις εσωτερικές διαφωνίες. Επιδιώκουμε την πολυσυλλεκτικότητα η οποία εξορισμού συνεπάγεται διαφορετικές απόψεις. Οι δημοκρατικές μας διαδικασίες διασφαλίζουν τόσο την ελεύθερη ανάπτυξη αυτού του διαλόγου όσο και την συντεταγμένη κατάληξή του. Άλλωστε έχουμε το 2ο Συνέδριό μας τον προσεχή Δεκέμβριο

-Τι είναι αυτό που διχάζει τα στελέχη; Ότι άλλοι θέλουν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε ένα συμμαχικό σχήμα και άλλοι όχι;

Ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Ας δούμε όμως το θέμα σε όλη του την έκταση.

Όλοι/ες έχουμε συμφωνήσει στην ανάγκη ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με τη συμμετοχή αριστερών, σοσιαλιστών, οικολόγων, προοδευτικών πολιτών που ανήκουν είτε σε συγκροτημένα πολιτικά σχήματα είτε όχι. Είναι αυτό που λέμε ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ, άλλοι/ες το λένε η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Ως Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ έχουμε προσδιορίσει ότι στην υπόθεση αυτή, της δημιουργίας του Τρίτου Πόλου, πρέπει να υπάρχει σαφής οριοθέτηση, ΑΣΚΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ από τη μια, ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ από την άλλη.

ΝΑΙ, λοιπόν, στον ευρύτερο ΔΙΑΛΟΓΟ για την υπόθεση αυτήν ! Δεν συζητάμε όμως ούτε γενικά ούτε εν κενώ. Κανείς/μία δεν μπορεί να πει όχι στην οριοθέτηση. Τουλάχιστον προς τα αριστερά υπάρχει μεγάλη συμφωνία. Προς τα δεξιά όμως; Εδώ υπάρχει το μείζον ζήτημα. Γιατί προς τα δεξιά, στη φάση αυτή που διανύουμε δεν είναι απλώς η παραδοσιακή Δεξιά, η ΝΔ, είναι οι ασκούμενες πολιτικές που προσδιορίζουν το παρόν και το μέλλον του τόπου. Κι εδώ συμμετέχει και συμβάλλει το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

-Η ηγεσία αποκλείει το διάλογο με το ΠΑΣΟΚ αλλά συνεργάζεται με τον Α. Λοβέρδο και τον Χ. Καστανίδη. Βγάζει νόημα;

Να συμπληρώσω το ερώτημά σας για το απαντήσω συνολικά. Και είναι δυνατόν να μην θέλετε να συζητάτε π.χ. με τον Αλιβιζάτο, τον Βούλγαρη, την Καστρινάκη και τον Πολίτη από την «κίνηση των 58;

Περί αυτού πρόκειται; Εμείς θέλουμε να συζητούμε και με όλους/ες αυτούς/ες- και το κάναμε και χθες, θα το κάνουμε σήμερα και προφανώς και αύριο. Όπως επίσης θέλω να κουβεντιάζω και με τον Σαχινίδη και τον Γρηγοράκο και τον Μανιάτη και τον Ρήγα.

Αυτό είναι το ζήτημα; Το ζήτημα είναι το τι ακριβώς θα συζητάμε! Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας για την Ομοσπονδιακή Ευρώπη, για το πώς θα διαμορφώσουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, μπορεί να είναι επαρκείς για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα μείζονα προβλήματα του σήμερα;

Η ιδέα ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ όταν προτείνεται, γενικώς, είναι αποδεκτή. Στη σημερινή όμως πολιτική συγκυρία αποτελεί ένα ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΟΡΜΑΛΙΣΜΟ. Θα αποδεχθούμε μια φυγή προς τα εμπρός, αγνοώντας την πραγματικότητα που χτίζεται μέρα με την μέρα; Αγνοώντας τις μικρές και μεγάλες πολιτικές αποφάσεις που διαμορφώνουν το σήμερα και καθορίζουν το αύριο των πολιτών;

Το όλο ζήτημα είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ με τη θέση του στην Κυβέρνηση. ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ. Το έχω πει σε διάφορους τόνους. Αν αύριο το σημερινό ΠΑΣΟΚ άλλαζε θέση στο πολιτικό σκηνικό, τότε όλα θα έπρεπε να τα δούμε από την αρχή.

-Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, όταν μετείχε στην κυβέρνηση, έχει συναντηθεί δύο φορές στις Βρυξέλλες με τον Μ. Σουλτς αλλά τώρα που ήρθε στην Αθήνα δεν τον είδε. Είναι λογικό;

Ο κ. Σουλτς, τον οποίον και εκτιμώ, ήλθε στην Αθήνα για να εγκαινιάσει από το Νότο την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Επιτροπής της EE. Δεν ζητήθηκε συνάντηση, ούτε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ από την πλευρά του την επιδίωξε. Ο λόγος ήταν ότι στη σημερινή συγκυρία η συνάντηση θα συνεπάγονταν συνειρμούς, που οφείλαμε να αποτρέψουμε. Εξηγούμαι:

Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει αποφασίσει σε ποιο ευρωπαϊκό κόμμα θα ενταχθεί. Θα το πράξει στο προσεχές Συνέδριο. Θα υπάρξει εισήγηση προς το Συνέδριο, αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις που έχει αναλάβει η ηγεσία του κόμματος εντός των προσεχών ημερών.

-Θα συζητήσετε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές εφόσον πάρει τη διερευνητική εντολή;

Οι πολιτικές συνεργασίες δεν είναι προϊόν ιδεολογικών προδιαθέσεων (αν και αυτές παίζουν ρόλο). Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων θέσεων όπως αυτές εκφράζονται κάθε φορά σε συνδυασμό με τα διλλήματα που θέτει η ίδια η πολιτική συγκυρία. Όταν η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει, μπροστά σε προκηρυγμένες βουλευτικές εκλογές, το ζήτημα της διακυβέρνησης του τόπου, τότε είναι προφανές ότι, μπροστά στα μείζονα ζητήματα που θα τίθενται τότε, θα διατυπωθούν και δημόσια οι προγραμματικοί όροι και οι προϋποθέσεις συμβολής της ΔΗΜΑΡ. Με την παρρησία και το αίσθημα ευθύνης, που χαρακτήριζαν τη στάση της και στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Αλλά και με την εμπειρία του ενός χρόνου συμβολής στη διακυβέρνηση του τόπου.

-Το σχόλιό σας για την επέμβαση στην ΕΡΤ;

Η ΔΗΜΑΡ διαφώνησε κατηγορηματικά με την επιλογή της κυβέρνησης για τη βίαιη αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης και την απόρριψη κάθε συμβιβασμού. Οι μήνες που πέρασαν ανέδειξαν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής επιλογής.

Το αυταρχικό πρότυπο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, εμφάνισε προχθές την αναμενομένη κατάληξη της εφαρμογής του. Την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Περισσότερα

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Περισσότερα
Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Μετά τις εκλογές έχει διαμορφωθεί ένα πρωτόγνωρο πολιτικό...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Και τώρα τι; Το πολιτικό σκηνικό αυτό που περιλαμβάνει τα...

Περισσότερα
Γιώργος Σωτηρέλης

Μετά τα Συνέδρια τί; ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προκλήσεις των καιρών

Γιώργος Σωτηρέλης, 2022-06-08

Είναι αναμφισβήτητο ότι η ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Η κεντροαριστερή «πολυκατοικία» και οι «μηχανικοί» της: γρίφοι και προσδοκίες

Πάνος Σκοτινιώτης, 2021-12-19

Θα ξεκινήσουμε από πέντε παραδοχές:Η πρώτη παραδοχή είναι...

Περισσότερα
Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Καφές ή τσάι (και συμπάθεια)

Γιάννης Μπαλαμπανίδης, 2021-12-18

Σε μια από τις κωμωδίες των αδελφών Μαρξ, η αεροσυνοδός...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

×
×