Η Σοσιαλδημοκρατία είναι κίνηση, αλλά όχι «Δράση»

Γιώργος Σιακαντάρης, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2014-06-19

sakantaris

Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης η Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα προκαλούσε, το λιγότερο, καχυποψία στους κόλπους όλων των εκδοχών της Αριστεράς (κομμουνιστογενούς, ανανεωτικής, ριζοσπαστικής και σοσιαλιστικής). Ανεξάρτητα από τις ιστορικές και ιδεολογικές αιτίες γι’ αυτήν την καχυποψία, νομίζω ότι αξίζει να αναφερθώ εν συντομία στο τι διαφορετικό κόμισε αυτή στην πολιτική ζωή της ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Η διαμορφούμενη ακόμη από την εποχή του Μπερνστάιν Σοσιαλδημοκρατία απέρριψε τον οικονομισμό, ο οποίος ήταν η κυρίαρχη σκέψη στην Αριστερά της εποχής. Ιστορικά η Σοσιαλδημοκρατία δεν αποτέλεσε κάποιο συμβιβασμό μεταξύ του Φιλελευθερισμού και του Μαρξισμού, αλλά μια νέα πρόταση για το πρωτείο της πολιτικής έναντι της οικονομίας. Πρωτείο που ούτε ο Φιλελευθερισμός ούτε ο Μαρξισμός αναγνώριζαν. Σήμερα ο οικονομισμός κυριαρχεί στη νεοφιλελεύθερη σκέψη. Αυτό αντανακλάται στην αντίληψη που επικρατεί στις συνθήκες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία εισήλθε σε βαθιά κρίση, όταν εισχώρησε στη λογική που παρέδιδε το πρωτείο στην οικονομία αντί στην πολιτική, στο χρηματοπιστωτικό αντί στο παραγωγικό κεφάλαιο, στο λιγότερο κράτος αντί στο κράτος των υπηρεσιών… Η όποια εκδοχή της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας απέτυχε, όταν ακολούθησε ανορθολογικές δαπάνες στο όνομα των συντεχνιακών συμφερόντων και του λαϊκισμού και όχι πολιτικές για τη συγκρότηση ενός μοντέλου παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Η Σοσιαλδημοκρατία δεν ανέτρεψε τον καπιταλισμό, αντιθέτως τον έσωσε. Από αυτή την οπτική γωνία «πρόδωσε» όσους ήθελαν να τον ανατρέψουν. Την ίδια όμως στιγμή αυτός ο διασωσμένος καπιταλισμός δεν είχε πλέον καμία σχέση με το ανεξέλεγκτο laissez-faire. Η μεταπολεμική Σοσιαλδημοκρατία συμπυκνώθηκε στο τετράπτυχο υψηλές δημόσιες δαπάνες - προοδευτική φορολογία - πλήρης απασχόληση - λελογισμένες αυξήσεις μισθών. Ένα τετράπτυχο που μπορούσε να λειτουργήσει στο πλαίσιο των εθνών κρατών. Τίποτα όμως δεν προδικάζει ό,τι αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως αποτελούσε πολιτική απόφαση η δημιουργία του κράτους παροχής υπηρεσιών, η αναδιανομή και ο στόχος της μείωσης των ανισοτήτων, κυρίως μέσω της άσκησης κατάλληλων προοδευτικών φορολογικών πολιτικών, έτσι μπορεί να αποτελέσει πολιτική απόφαση η διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού και παγκόσμιου κεϊνσιανισμού, με το πρωτείο της πολιτικής και της κοινωνίας έναντι της οικονομίας, αλλά και του κράτους.

Σήμερα, όπως υποστηρίξαμε ο Φίλιππας Σαχινίδης και εγώ σ’ ένα άρθρο μας στα Νέα (13-06-2014) με τίτλο «Ζητείται Σοσιαλδημοκρατία», αυτή οφείλει να καταθέσει προτάσεις για «την εποπτεία των τραπεζών, για τη φορολογική συνεργασία, για το ζήτημα του ελέγχου των χρηματοοικονομικών αγορών, για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη που διέπει τη λειτουργία της ΕΚΤ έτσι ώστε η νομισματική πολιτική να υπηρετεί όχι μόνο τον στόχο της σταθερότητας των τιμών αλλά και την αύξηση της απασχόλησης». Αυτά οφείλουν να είναι το Σχέδιο της υπάρχουσας ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και το Σχέδιο της υπό διαμόρφωση ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας.

Είναι ένα πράγμα να αποδεχτούμε ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας, κύριος αλλά όχι μοναδικός υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση, με δεδομένη την κατάρρευση του ελληνικού κρατισμού και την άρνηση των εταίρων να χρηματοδοτήσουν τη χώρα με βάση κάποιο άλλο σχέδιο, όφειλε να αποδεχτεί το Μνημόνιο. Είναι όμως άλλο πράγμα να δεχτούμε ό,τι αυτό το Μνημόνιο μπορεί να αποτελεί και το ελληνικό κεντροαριστερό σχέδιο ανασυγκρότησης. Είναι διαφορετικό η Κεντροαριστερά να συνομιλεί με τη Δράση και το όποιο Φιλελεύθερο Κέντρο, όλοι έχουν πολλά να ωφεληθούν απ’ αυτό τον διάλογο και άλλο το πρόγραμμα της Δράσης να είναι το πρόγραμμα της Κεντροαριστεράς. Είναι άλλο πράγμα η Φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία και άλλο πράγμα η Νεοφιλελεύθερη «Σοσιαλδημοκρατία» των ενδιάμεσων πόλων.

Η Σοσιαλδημοκρατία φυσικά και δεν μπορεί να ταυτίζεται με την άρνηση φαινομένων όπως η δημοσιονομική πειθαρχία, ο έλεγχος των δαπανών, η ανταγωνιστικότητα, η αποδοτικότητα και οι ορθολογικές επιλογές στην ελεύθερη οικονομία. Σήμερα όμως το πρόβλημα στην όποια υπό διαμόρφωση ελληνική Σοσιαλδημοκρατία ή Κεντροαριστερά είναι αλλού. Ένα ρεύμα ιδεών που επικαλείται την Κεντροαριστερά ή την Σοσιαλδημοκρατία αποδέχεται όλα τα ιδεολογήματα περί της ενοχής του κράτους και της πολιτικής για την εμφάνιση και τα δεινά της κρίσης. Αυτή η Κεντροαριστερά καταπίνει αμάσητα τα ιδεολογήματα που θέλουν κάθε κρατική δαπάνη να είναι αντιαναπτυξιακή. Η Κεντροαριστερά του περίφημου ενδιάμεσου πόλου ξεχνά ότι το μικρότερο και λιγότερο δαπανηρό κράτος στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών είναι πολύ ακριβότερο και πολύ πιο δαπανηρό στον τομέα των κοινωνικών και ψυχολογικών παρενεργειών από την απουσία κράτους πρόνοιας. Ενώ επίσης, και το κυριότερο, ένα κράτος που αφήνει ανυπεράσπιστους τους πολίτες του στους κινδύνους της ανεξέλεγκτης ελεύθερης αγοράς, θα κληθεί να πληρώσει πολλά περισσότερα λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, που προκύπτει απ’ αυτή του τη συμπεριφορά.

Η Κεντροαριστερά ενώ είναι κίνηση, όπως το ήθελε ο Μπερνστάιν, και ως τέτοια πρέπει συνεχώς να δρα, δεν μπορεί να είναι «Δράση». Το πρόγραμμα της δεν μπορεί να είναι νεοφιλελεύθερο, αν και η ίδια χρειάζεται να ενσωματώσει τον Κλασικό και τον Πολιτικό Φιλελευθερισμό στα προτάγματά της. Ναι τον Κλασικό Φιλελευθερισμό, τον οποίο αγνοεί ο Νεοφιλελευθερισμός.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Γεράσιμος Μοσχονάς

Πού πάει η αριστερά στην Ευρώπη

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-09-13

Με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, τα κομμουνιστικά...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

«Υποστήριξα σταθερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να συμπορευθεί πολιτικά με την ΕΛ.ΑΣ».

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-18

-Η Ομιλία ,στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ , -Η ΔΗΛΩΣΗ παραίτησης στα...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευελπιστώ ο Αλέξης να παίξει ένα κεντρικό ρόλο.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-01-31

...Eπειδή κοινός στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού...

Περισσότερα
Γεράσιμος Μοσχονάς

Από τα ”εάν” στην πολιτική επιτάχυναση

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-01-07

Στο διεθνές πεδίο, το 2025 ήταν χρονιά αναταραχής και αστάθειας....

Περισσότερα

Άρθρα

Ο Ηλίας Κασιδιάρης και το σκοτεινό «βαθύ κράτος»

Δημήτρης Ψαρράς, 2026-09-16

Χτες το πρωί, λίγο πριν από την «τελετή αποφυλάκισης του...

Θόδωρος Τσίκας

Η Ευρώπη αλλάζει. Μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο που αποφασίζει;

Θόδωρος Τσίκας, 2026-09-18

Η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...

Η Αριστερά στην λογιστική λαιμητόμο

Κωστής Καρπόζηλος, 2026-09-13

...Στη χώρα μας, υπό την εμπειρία της βαριάς οικονομικής...

Η Ακροδεξιά του λουκάνικου

Ξένια Κουναλάκη, 2026-09-13

«Συναισθήματα», «άνθρωποι», «αφήγημα», «ενσυναίσθηση»....

Γεράσιμος Μοσχονάς

Πού πάει η αριστερά στην Ευρώπη

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-09-13

Με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, τα κομμουνιστικά...

Κώστας Καλλίτσης

Τί εξυπηρετεί η αύξηση των επιτοκίων;

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-13

Όποιος καεί στον χυλό, φυσά και το γιαούρτι. Ίσως η τραυματική...

Το αντίδοτο

Παύλος Τσίμας, 2026-09-12

Αν κάνετε μια βόλτα στο Μαγδεμβούργο, στις όχθες του Έλβα,...

«Η εναλλακτική» ιατρική και ο μπλε σκορπιός

Κώστας Γιαννακίδης, 2026-09-11

Για ποιο λόγο οι άνθρωποι καταφεύγουν σε «εναλλακτικές...

Τρίτη θητεία;

Παύλος Τσίμας, 2026-09-07

Όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπληρώνει...

Κώστας Καλλίτσης

Για να μείνουν όλα ίδια

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-06

…. Το νέο διεθνές περιβάλλον, καθώς αρχίζει να βαραίνει...

Γιώργος Σιακαντάρης

Κοστολογήσεις και δεξιά ηγεμονία

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-04

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν συνεκτική...

Το φάντασμα που σκοτώνει την πολιτική

Μαρία Καρακλιούμη, 2026-09-03

Η οικονομική κρίση δίδαξε στη χώρα, με τον πιο επώδυνο τρόπο,...

×
×