Έχουμε διαφορές με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Μιχ. Ψύλλο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοσιευμένο: 2015-06-02

- Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος;

Απάντηση: Επειδή η πορεία των πολιτικών εξελίξεων δείχνει ότι η Δημοκρατική Αριστερά, ως δύναμη της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, έχει να προσφέρει στη χώρα. Αρκεί να πορευτούμε συλλογικά. Να γυρίσουμε σελίδα. Να γίνει το τολμηρό βήμα προς μία προοδευτική πολιτική και όχι προς τη συντήρηση κατεστημένων δομών. Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να απαντήσουμε θετικά, με στόχο να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Σε όλη την πορεία μου στη Δημοκρατική Αριστερά, ποτέ δεν αρνήθηκα να συνεισφέρω από οποιαδήποτε θέση στη συλλογική μας προσπάθεια. Αυτό πράττω και σήμερα.

- Μετά την κυβερνητική απόπειρα της ΔΗΜΑΡ και τα όσα ακολούθησαν, με αποτέλεσμα τη βαριά εκλογική ήττα, τι έχει να προσφέρει σήμερα η ΔΗΜΑΡ;

Απ.: Η Δημοκρατική Αριστερά, αρχικά, προσπάθησε να εκφράσει τους πολίτες που αναζητούσαν ένα κόμμα σύγχρονο στη δράση του, ανανεωτικό στην πολιτική του, που χωρίς αμφισημίες στον πολιτικό του λόγο απαντάει στις προκλήσεις της εποχής, αγνοώντας τις βεβαιότητες του παρελθόντος. Με τα στοιχεία αυτά πρέπει να ξανασυναντηθούμε σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει λάθη σε εκείνη την περίοδο, κυρίως ως προς την έλλειψη σχεδιασμού του κόμματος για τη συμμετοχή και αποχώρηση από την κυβέρνηση. Αλλά όλα αυτά, πλέον, έχουν κριθεί. Τώρα πρέπει να βρεθεί διέξοδος από το αδιέξοδο για τη χώρα. Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε απορρυθμίσεις, η νέα κυβέρνηση έχει πολλά αντιμεταρρυθμιστικά στοιχεία στην πολιτική της. Εδώ ακριβώς είναι ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ως μεταρρυθμιστική δύναμη της Αριστεράς.

- Ποια είναι η κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει; Εκείνη που λένε ορισμένοι, δηλαδή τη συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας ή εκείνη που είχε τεθεί και λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές, τη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Την κατεύθυνση επαναφοράς του ανανεωτικού και μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα του κόμματος. Την κατεύθυνση των ιδρυτικών μας αρχών και ιδεών και όχι την κατεύθυνση ετεροπροσδιορισμού.

Η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να αποκτήσει ξανά το διακριτό της πολιτικό πλαίσιο, με βάση τις αρχές της ανανεωτικής Αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η κρίση δεν θα ξεπεραστεί αν δεν προωθηθεί μία πραγματικά προοδευτική πολιτική. Η διαδικασία συνάντησης με τις δυνάμεις που θα ανταποκριθούν στο αίτημα για μία βιώσιμη και ευρεία προοδευτική πλειοψηφία μπορεί να αποτελέσει στοιχείο των πολιτικών λύσεων της επόμενης περιόδου. Η πορεία της χώρας, στη βάση και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και για τις συνεργασίες. Το περιθώριο των συνεργασιών μας με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας συναρτάται με τον βαθμό που θα διαφοροποιηθούν από τις συντηρητικές πολιτικές και θα αντιπαρατεθούν στον νεοφιλελευθερισμό.

Η στάση μας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται από την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει ακόμη να έχει αποφασίσει ποια πολιτική τελικά θα ακολουθήσει. Υπάρχουν μπρος-πίσω στην πολιτική του. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε οριστική συμφωνία με τους εταίρους, σε ρήξη με τον αριστερισμό και τον εθνικολαϊκισμό, τότε μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Αν, αντίθετα, ενταθούν τα αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης με νέες ζημιές στην πραγματική οικονομία και με «περιπέτειες» εντός ή εκτός Ευρωζώνης, τότε εμείς, η ανανεωτική και μεταρρυθμιστική Αριστερά, δεν μπορεί παρά να συνεχίζουμε να διαφωνούμε με αυτή την πολιτική.

-Πώς εκτιμάτε τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας;


Απ.: Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν διασφαλίζεται όταν υπάρχουν παλινδρομήσεις στη διαπραγμάτευση, σενάρια χρεοκοπίας εντός ή εκτός Ευρωζώνης και σενάρια ρήξης με τους εταίρους. Επίσης, δεν διασφαλίζεται με τις πολιτικές τής προηγούμενης κυβέρνησης που οδήγησαν σε φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας πληθυσμού και σε υψηλή ανεργία, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι ευρωσκεπτικιστικές φωνές.

Η κυβέρνηση, αρχικά, πολιτικοποίησε το ελληνικό ζήτημα, κακώς όμως δεν προετοιμάσθηκε κατάλληλα και για τις τεχνικές συζητήσεις. Έγινε, όμως, ένα σοβαρό διαπραγματευτικό λάθος. Δεν εξασφαλίσθηκε ταυτόχρονα η χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας. Σήμερα, όχι αύριο, πρέπει να παρουσιασθεί και να εφαρμοσθεί στη χώρα μας ένα ευρύ πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς που θα αλλάξει τη χώρα.

- Υπάρχουν προϋποθέσεις για τη στήριξη της κυβέρνησης;

Απ.: Η κυβέρνηση εκλέχτηκε με εντολή για λύση εντός ΕΕ και Ευρωζώνης με πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Επιδίωξη πρέπει να είναι άμεσα μία οριστική συμφωνία, ένας προωθητικός συμβιβασμός εντός ευρωζώνης και ΕΕ. Θα είμαστε ανακόλουθοι αν δεν στηρίξουμε μία οριστική συμφωνία εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων και με μεταρρυθμιστικές τομές, γιατί η αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει. Εξάλλου, στηρίξαμε τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά στη συνέχεια δεν την στήριξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφωνία, μεταξύ άλλων, έγκειται στο ότι η κυβέρνηση δεν υλοποίησε όσα η ίδια υπέγραψε σε εκείνη τη συμφωνία, με αποτέλεσμα να υπάρξει αδιέξοδο λόγω και της στάσης των εταίρων.

Όσον αφορά τα ζητήματα που δεν σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση, η αντιμεταρρύθμιση που προωθήθηκε στην παιδεία όπου, ουσιαστικά, πήγε τη χώρα 33 χρόνια πίσω, στον νόμο του 1982, είναι χαρακτηριστική περίπτωση στην οποία διαφωνούμε. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι έως σήμερα δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι όχι μόνο είχαμε αλλά έχουμε και σήμερα σημαντικές διαφορές με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

- Βλέπετε εκλογές ή συμφωνείτε με όσους ζητούν δημοψήφισμα;

Απ.: Εκτιμώ ότι αν η κυβέρνηση βρεθεί σε αδιέξοδο, είτε με τους εταίρους, είτε στο εσωτερικό της, θα προχωρήσει σε εκλογές. Οι συνεχόμενες, όμως, εκλογές δεν λύνουν τα οικονομικά προβλήματα μιας χώρας. Αυτήν τη χρονική στιγμή δεν υπάρχει αίτημα της κοινωνίας για πολιτική αλλαγή. Συνεπώς, γιατί να γίνουν εκλογές μέσα σε λίγους μήνες; Θα προκληθούν εκλογές στη χώρα για να λυθούν τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ; Στην πολιτική πρέπει, επιτέλους, να λέμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το κόστος.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, αν υπάρξουν σοβαρά διλήμματα, αυτά δεν μπορούν να λυθούν με τη λογική του άσπρου-μαύρου. Οποιοδήποτε ερώτημα θα ερμηνευθεί εξ’ αντικειμένου ως ερώτημα παραμονής ή όχι στην Ευρωζώνη. Η αβεβαιότητα θα συνεχισθεί αντί να τερματιστεί. Η κυβέρνηση μόλις πριν 3,5 μήνες πήρε ξεκάθαρη εντολή για λύση εντός ΕΕ και Ευρωζώνης με πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση και όχι για ρήξη. Όταν κυβερνάς πρέπει να προσαρμόζεσαι με βάση τις καινούριες συνθήκες για να μην έρθεις σε αδιέξοδα, πρέπει να μην εγκλωβίζεσαι σε μη ρεαλιστικές προεκλογικές υποσχέσεις, όπως η εύρεση επιπρόσθετων 11,36 δισ. ευρώ που απαιτούσε το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Θέματα επικαιρότητας: Έκτακτο Συνέδριο ΔΗΜΑΡ

Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

2015-06-07

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 4ου συνεδρίου...

Περισσότερα
Η εναρκτήρια ομιλία  του Φώτη Κουβέλη στο 4ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Η εναρκτήρια ομιλία του Φώτη Κουβέλη στο 4ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

2015-06-05

Οι αριστεροί είναι δρώντα πρόσωπα που αξιοποιούν την εμπειρία,...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση ιδεών και πολιτικών πρακτικών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2015-06-05

Το περιθώριο των συνεργασιών μας με τις δυνάμεις του δημοκρατικού...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

«Ανθρωπιστική κρίση» ή «ψευδοκοινωνικό πρόβλημα», ΣΥΡΙΖΑ ή αντί- ΣΥΡΙΖΑ: τα μη διλήμματα της αυτόνομης ΔΗΜΑΡ.

Γιώργος Σιακαντάρης, 2015-06-03

Ο πολιτικός κύκλος τους τελευταίους μήνες κινείται από...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Έχουμε διαφορές με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2015-06-02

Η στάση μας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται από την ασκούμενη...

Περισσότερα
Δημήτρης Οικονομίδης

Το χθες, το σήμερα, το αύριο!

Δημήτρης Οικονομίδης, 2015-06-02

Φαίνεται πια ότι η απάντηση στη κρίση και την νεοφιλελεύθερη...

Περισσότερα

Βαγγέλης Ιντζίδης, Υποψήφιος για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ

2015-05-30

Στον παρόντα πολιτικό χρόνο διαφαίνεται πλέον καθαρά πως...

Περισσότερα
Μαρία Γιαννακάκη

Ευρωπαϊσμός και ευρωπαϊστές. Μύθοι, πραγματικότητα, αναγκαιότητα

Μαρία Γιαννακάκη, 2015-05-28

Ο ευρωπαϊσμός, ως όρος και εννοιολογικό περιεχόμενο, ήταν...

Περισσότερα

Άρθρα

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

×
×