Να πάμε σε ανοιχτό διάλογο με ΚΙΔΗΣΟ και Ποτάμι

Το Debate της Κεντροαριστεράς

Θόδωρος Μαργαρίτης, Συνέντευξη στον Δ. Παπαγεωργίου, www.thecaller.gr, Δημοσιευμένο: 2016-01-22

Ποιες θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας οι εξελίξεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς; Πως τάσσεστε στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά;

Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά είναι σε θετική κατεύθυνση. Ανοίγει τη συζήτηση για το μέλλον του χώρου. Αναφερόμαστε στο προοδευτικό Κέντρο, την Σοσιαλδημοκρατία, την Ανανεωτική Αριστερά και την Οικολογία. Ο χώρος πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά χωρίς τις αγκυλώσεις και τα σχήματα του παρελθόντος. Ωστόσο πρέπει σε αυτήν την κατεύθυνση να κάνουμε σταθερά μετρημένα βήματα και όχι ένα άλμα, το οποίο μπορεί να είναι και άλμα στο κενό. Επομένως, πρέπει να κάνουμε αυτό που εμείς λέμε χαριτωμένα ‘’ο ΣΥΡΙΖΑ της Κεντροαριστεράς’’ δηλαδή ένας φορέας με συνιστώσες. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία. Και αύριο μεθαύριο μακάρι να έρθει το Ποτάμι, οι Πράσινοι κτλ, ώστε αυτή η μεταβατική φάση να ωριμάσει τις συνθήκες για να προχωρήσουμε στα επόμενα θέματα. Από την πρόταση της Γεννηματά λοιπόν, κρατάω την κατεύθυνση, τον στόχο και επισημαίνω ότι χρειάζεται ένας οδικός χάρτης ρεαλιστικός, με βήματα, τα οποία δεν πρέπει ούτε να τα κάνουμε βιαστικά, καθώς εμπεριέχουν τον κίνδυνο αναπαραγωγής μάχης μηχανισμών, ούτε όμως να μείνουμε προσκολλημένοι στα σχήματα του παρελθόντος.

Η ΔΗΜΑΡ, δεν φοβάται καπέλωμα του εγχειρήματος από το ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε με την Ελιά και άλλα εγχειρήματα του χώρου;

Δύο επισημάνσεις εδώ: Εάν συμβεί, το ΠΑΣΟΚ θα υποστεί και τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής του. Δηλαδή ένα θέλει να μετατρέψει ένα τέτοιο σχήμα σε βιτρίνα της Χαριλάου Τρικούπη, αυτό θα τιμωρήσει και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον. Νομίζω ότι η διαδρομή που έχει ακολουθήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δείχνει ότι γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές να γίνει μια συνεργασία σε ισότιμη βάση, στην οποία προφανώς το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος εταίρος. Πρέπει να νικάμε κάθε μέρα τους εαυτούς μας. Και το ΠΑΣΟΚ να νικά τα σχήματα και τις δεσμεύσεις του παρελθόντος και εμείς να ξεπεράσουμε κάποια δόγματα της Ανανεωτικής Αριστεράς και να κάνουμε ένα βήμα που αυτός όλος ο χώρος θα διαμορφώσει μια νέα ποιοτική σύνθεση.

Οσον αφορά ειδικά το Ποτάμι, θα συνεργαζόσασταν με ολόκληρο το κόμμα δεδομένου ότι έχει άτομα που ανήκουν στην Κεντροαριστερά αλλά και την Κεντροδεξιά, ή εκεί έχετε κάποιες κόκκινες γραμμές;

Γενικά εμείς καλούμε όλο το Ποτάμι, γιατί όταν συζητάς με ένα κόμμα, συζητάς με όλο το κόμμα, χωρίς να επιχειρούμε μια απόπειρα διείσδυσης τροτσκιστικού χαρακτήρα, για να βρούμε αυτούς που είναι κοντά σε εμάς. Το εάν το Ποτάμι όμως, σαν συλλογικότητα, αποφασίσει να συνεργαστεί με την Δημοκρατική συμπαράταξη, είναι δικό του θέμα. Όπως δικό τους θέμα είναι, σε ψηφοφόρους, παράγοντες και στελέχη που προέρχονται από την Σοσιαλδημοκρατία και βρίσκονται στο Ποτάμι, να καθορίσουν την δικιά τους επιλογή. Εμείς όμως θέλουμε το Ποτάμι, σαν σύνολο όπως θα θέλαμε και σαν σύνολο τις συλλογικότητες της Πολιτικής Οικολογίας να ακολουθήσουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το σχήμα του ‘’ΣΥΡΙΖΑ της Κεντροαριστεράς’’, κατοχυρώνει την πολιτική και κομματική αυτονομία των σχηματισμών, ώστε να μην υπάρχει και η αγωνία του καπελώματος. Γιατί από την ώρα που υπάρχουν συνιστώσες, υπάρχει και η αρχή του consensus. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ έχω και μια θετική εμπειρία από την διαδρομή μου στον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη φάση με την ΕΑΡ και τις δυνάμεις του ΚΚΕ και στη φάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν διάφορες συλλογικότητες προσπάθησαν να φτιάξουν ένα κοινό σχήμα με όλα τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν.

Την Ενωση Κεντρώων την προσκαλείτε;

Θεωρητικά, ναι. Εγώ προσωπικά έχω ένα κράτημα στην ΕΚ, γιατί μου δίνει ένα άρωμα προσωρινότητας και δεν μου δίνει την σαφήνεια μιας πολιτικής και ιδεολογικής δέσμευσης και μάλιστα βαθιάς. Η Ανανεωτική Αριστερά για παράδειγμα μπορεί να είχε μικρά ποσοστά και μάλιστα η ΔΗΜΑΡ ηττήθηκε στις εκλογές του Γενάρη 2015, ωστόσο έχει ιδεολογικά προτάγματα τα οποία έχουν ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Η Ενωση Κεντρώων δεν καταλαβαίνω εάν έχει αναφορά στο παλιό Κέντρο ή εάν είναι κάτι πιο νεωτερικό. Παρόλα αυτά όμως, προφανώς και έχει τη θέση και χώρο για να μιλήσει σε αυτόν το διάλογο.

Αυτή η αίσθηση προσωρινότητας δεν ισχύει και για το Ποτάμι; Από τη στιγμή που έχει φυγόκεντρες τάσεις και ένα θολό ιδεολογικό στίγμα;

Το Ποτάμι, έχει ένα σύνολο πιο πλούσιων επεξεργασιών με το οποίο μπορείς να συζητήσεις, αλλά συνυπογράφω ότι κρατά μια ασάφεια στο ιδεολογικό και πολιτικό του στίγμα. Διότι πράγματι συγκατοικούν δυνάμεις φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, οι οποίες μπορούν θαυμάσια να συνεργάζονται για να βρουν μια κυβερνητική λύση, αλλά δύσκολα μπορούν να συγκατοικούν στο ίδιο κόμμα.

Πως θα οριοθετηθείτε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ εάν το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς τελεσφορήσει;

Καταρχήν η Αριστερά με την Κεντροαριστερά, φυσικά είναι πιο κοντά, το λέει και η λέξη. Εχω ένα ερώτημα βέβαια το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερά. Και τολμώ να πω αυτήν την βέβηλη διατύπωση, γιατί πολλές από τις πρακτικές του δείχνουν ότι δεν έχουν σχέση με τις παραδόσεις της Αριστεράς. Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια αλαζονεία όποτε συζητάμε για τον προοδευτικό χώρο. Αναπαράγει μάλιστα και ηγεμονισμούς που στο παρελθόν είχαν καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώσει μια καθαρή πρόταση συνεργασίας, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αναστοχασμό και αυτοκριτική. Στην τελική, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τα σφάλματα τους.

Στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ή σε στελέχη θα απευθυνόταν ένα τέτοιο εγχείρημα;

Φυσικά και θέλουμε τον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να πω ότι υπάρχει μια κινητικότητα ανθρώπων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και έχουν τις ευαισθησίες της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς, που ξανακοιτούν με άλλο μάτι και λιγότερη δυσπιστία, το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οσον αφορά τα στελέχη είναι δύσκολο ειδικά τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, αλλά σε επίπεδο ψηφοφόρων, σαφώς και τους θέλουμε.

Οσον αφορά την ΝΔ; Μετά την εκλογή Μητσοτάκη, πολλοί είπανε –και προερχόμενοι από τη σοσιαλδημοκρατία-, ότι η Κεντροαριστερά θα γίνει δεκανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη και μπορεί ακόμη και να απορροφηθεί. Πως οριοθετείστε εσείς;

Καταρχήν η εκλογή του κ. Μητσοτάκη είναι θετική. Και του εύχομαι καλή επιτυχία. Ξεκαθαρίζω όμως ότι η κεντροαριστερά είναι ανταγωνιστική με την κεντροδεξιά, η συνύπαρξη τους στην κυβέρνηση μπορεί να γίνεται για λόγους εθνικής συνεννόησης, όμως δεν αποτελεί ταύτιση στα μεγάλα ιδεολογικά και προοδευτικά ζητήματα. Ως ΔΗΜΑΡ, νιώθουμε περήφανοι όταν ακούμε την κ. Γεννηματά να μιλά με έναν αναστοχαστικό τρόπο για τη συγκατοίκηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και την συγκυβέρνηση όπου εμείς φύγαμε νωρίτερα.

Το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γιώργο Παπανδρέου τους θέλετε;

Κοιτάξτε εμείς είπαμε εξαρχής ότι πρέπει να συμμετάσχουν όλοι. Είμαστε ανοικτοί. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι και το ΚΙΔΗΣΟ θα προχωρήσει στις δικές του τομές. Στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον αρχηγός ο Βενιζέλος, στην ΔΗΜΑΡ δεν είναι πλέον ο Κουβέλης, νομίζω ότι πρέπει και στο ΚΙΔΗΣΟ να υπάρξει μια κάποια ανανέωση.

Σε ένα μεγάλο βαθμό η στρατηγική της ΔΗΜΑΡ περί σταδιακής απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο δικαιώθηκε. Εάν μπαίνατε τώρα σε μια κυβέρνηση, τι θα αλλάζατε;

Πρώτα από όλα δεν θα είχαμε αυτό το καταστροφικό επτάμηνο. Θα είχαμε μια καλύτερη διαπραγματευτική γραμμή και δεν θα ήμασταν σαν την σημερινή κυβέρνηση που είναι η πιο μνημονιακή ever. Εάν σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις βρίσκονταν στο τιμόνι, εκτιμώ ότι θα είχαμε και καλύτερες συμμαχίες στην Ευρώπη και καλύτερες ισορροπίες στις ασκούμενες πολιτικές. Θα διορθώναμε κάποια αρνητικά σημεία και θα διορθώναμε κάποια άλλα θετικά (του Μνημονίου).

Τον Φώτη Κουβέλη θα τον θέλατε σε αυτό το εγχείρημα;

O Φώτης Κουβέλης έπρεπε να έχει συνδράμει σε αυτό το εγχείρημα. Η δημιουργία της ΔΗΜΑΡ ήταν μια αναζήτηση στον χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Φοβάμαι όμως ότι στον κ. Κουβέλη υπάρχει ένα άλλο στοιχείο. Κάποια στελέχη στον χώρο που έχουν κάνει μεγάλη διαδρομή, πρέπει να ξέρουν πότε πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω. Οι ενέργειες που παρακολουθούμε αυτόν τον καιρό, δείχνουν ότι προσπαθεί να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε για κάποιον καιρό να παραμείνει ανένταχτος και να παρακολουθεί τις εξελίξεις για ένα διάστημα. Κάποιοι πρέπει να καταλαβαίνουν πότε κλείνει ένας κύκλος

Θέματα επικαιρότητας: Σοσιαλδημοκρατία

Γιώργος Θεοτοκάς

Δύσκολος ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ να γίνει εναλλακτικός πόλος εξουσίας

Γιώργος Θεοτοκάς, 2023-07-04

O αποκλεισμός από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάθε πιθανότητας συνεργασίας...

Περισσότερα

Ορντολιμπεραλισμός, κοινωνική οικονομία της αγοράς και σοσιαλδημοκρατία

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-06-20

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια διάχυτη σε κύκλους της Κεντροαριστεράς...

Περισσότερα

Η ακύρωση της Κεντροαριστεράς

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-05-31

Από την Ιταλία στην Ισπανία και από τη Σουηδία στη Φινλανδία...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Τι εστί σοσιαλδημοκρατία;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-02-05

Μετά την ήττα της υποτιθέμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Ποια σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει το 2022;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2022-01-08

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το αίτημα «ανανέωσης» είναι οι...

Περισσότερα
Νικόλας Σεβαστάκης

Η σοσιαλδημοκρατία, πάλι;

Νικόλας Σεβαστάκης, 2021-11-25

Μια ιστορία μετ’ εμποδίωνΕδώ και χρόνια ακούγεται και...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Η δύσκολη επάνοδος της Σοσιαλδημοκρατίας

Σωτήρης Βαλντέν, 2021-11-16

Η εκλογική νίκη του Σολτς, απρόσμενη μέχρι πριν από μερικούς...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Επιστρέφει η Σοσιαλδημοκρατία;

Γιάννης Βούλγαρης, 2021-10-23

Λίγα χρόνια πριν οι αναλυτές διαπίστωναν τον «θάνατο» της...

Περισσότερα

Άρθρα

Ζητούμενο η ποιότητα  της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ζητούμενο η ποιότητα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

2024-09-28

Αν την ευθύνη για την χρεοκοπία και την πολυεπίπεδη κρίση...

Πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

2024-09-26

Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Θόδωρος Τσίκας

Κρίσιμο όριο ο χειμώνας για το ουκρανικό μέτωπο

Θόδωρος Τσίκας, 2024-09-29

Ο χειμώνας αλλάζει τις συνθήκες του πολέμου στην περιοχή...

Γεράσιμος Μοσχονάς

Λάμψη, ταλέντο και μετά κενό

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2024-09-22

Εν αρχή ην το γνωστικό κενό. Η μη καλή γνώση της χώρας, του...

Κώστας Καλλίτσης

Ποιόν συμφέρει;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-09-22

Οι τιμές τροφίμων και άλλων ειδών λαϊκής κατανάλωσης ήταν...

Γιάννης Δρόσος

Η καθαίρεση

Γιάννης Δρόσος, 2024-09-16

Για ζητήματα κρίνει αποφασιστικά το ίδιο το κόμμα, μέσω...

Στέργιος Καλπάκης

3 σημεία για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στέργιος Καλπάκης, 2024-09-12

Η διχαστική ομιλία Κασσελάκη στην έναρξη των εργασιών της...

Θόδωρος Τσίκας

Τί σημαίνει η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία

Θόδωρος Τσίκας, 2024-09-08

Η Θουριγγία και η Σαξονία, στις οποίες έγιναν εκλογές, είναι...

Φυλάκιση δια πάσαν νόσον

Πάσχος Μανδραβέλης, 2024-10-02

...Στο σύνθετο πρόβληµα της παραβατικότητας των ανηλίκων,...

Ελληνοτουρκικά, εξαΰλωση του ρεαλισμού

Κώστας Κωστής, 2024-09-22

Δεν είμαι ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, πολύ περισσότερο...

Κώστας Καλλίτσης

Από τον Λέττα στον Ντράγκι

Κώστας Καλλίτσης, 2024-09-15

Στην Ευρώπη το είχαμε όλοι, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, ανάγκη,...

Καταστατικό ΣΥΡΙΖΑ: Από την άγνοια, στη διαστρέβλωσή του

Τρύφων Αλεξιάδης, 2024-09-14

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν ξανά στη δημοσιότητα...

×
×