Λευκός καπνός

Γιάννης Μεϊμάρογλου, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2016-04-03

Η συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά άναψε μια ακόμα σπίθα απ” αυτές που φωτίζουν κατά – σπάνια πια – διαστήματα την ελπίδα για κάτι καινούργιο και μεγάλο στον προοδευτικό χώρο.

Καιρός ήταν. Η επιτροπή πρωτοβουλίας την οποία οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να στηρίξουν θ” αποτελέσει και την τελευταία μάλλον προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής παράταξης ικανής να παίξει καθοριστικό ρόλο στις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις.

Η άμεση συγκρότηση και λειτουργία της επιτροπής αυτής, με την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική εκπροσώπηση, θα σηματοδοτήσει θετικά το νέο εγχείρημα, θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού και φιλελεύθερου κέντρου, θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες που απογοητευμένοι επέλεξαν από καιρό τον μοναχικό δρόμο της αποχής.

Σε δύο σημεία είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε αυτή τη στιγμή.

Ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι καταστροφική για τη χώρα και η περαιτέρω παραμονή της στη εξουσία μόνο κινδύνους εγκυμονεί. Και ότι η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνο με την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ενός σχεδίου ριζοσπαστικής ανασυγκρότησης που πρέπει να καταστρωθεί άμεσα με την αξιοποίηση όλου του δυναμικού που διαθέτει ο χώρος μας. Το σχέδιο αυτό πρέπει να αποτελέσει τη βάση του επόμενου προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας με την εξασφάλιση ευνοϊκού συσχετισμού δυνάμεων.

Η νέα προσπάθεια που ξεκινάει, δεν θα έχει καμιά τύχη αν αγνοηθεί η αρνητική εμπειρία που καταδίκασε σε αποτυχία τις προηγούμενες.

Η προσπάθεια για ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου δεν αποσκοπεί στην αποκατάσταση και δικαίωση πολιτικών προσώπων ή πολιτικών που ασκήθηκαν στο παρελθόν. Η ιστορία θα τα εκτιμήσει όλα αυτά. Και δεν αποσκοπεί βέβαια στην αναβίωση ή την επιβίωση πολιτικών οργανισμών. Γι αυτά αποφασίζουν οι ψηφοφόροι στην κάλπη.

Θέλουμε ν” αλλάξουμε την Ελλάδα, να την βγάλουμε από την αιώνια κρίση, θέλουμε να χτίσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο, ένα αξιοπρεπές μέλλον.

Ούτε και πρέπει να επιτρέψουμε ένα τέτοιο εγχείρημα να κλειστεί μέσα σε τοίχους με ατέρμονες μυστικές διαβουλεύσεις. Θα πετύχει μόνον αν γίνει υπόθεση της προοδευτικής Ελλάδας. Μπορούν παράλληλα και σε συνδυασμό με την σύσταση της επιτροπής πρωτοβουλίας, να συσταθούν αντίστοιχες επιτροπές σε όλη τη χώρα που θ” αγκαλιάσουν και θα εκφράσουν τις ζωντανές, τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, τις δυνάμεις που ασφυκτιούν μέσα στον παραλογισμό της γραφειοκρατίας, που νοιώθουν σε κάθε βήμα τους την έχθρα της εξουσίας απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις, που βλέπουν τις προσπάθειές τους να πηγαίνουν χαμένες, τα όνειρα και τις αξίες τους να ποδοπατιούνται, τη ζωή τους να υποβαθμίζεται από κάθε άποψη.

Όλες αυτές οι δυνάμεις θα αποδοκιμάσουν και θα αποτρέψουν τους τυχόν προσωπικούς ή κομματικούς ανταγωνισμούς, θα ενθαρρύνουν τις προσπάθειες σύγκλισης, θα εξασφαλίσουν την ενωτική πορεία του εγχειρήματος.

Οι προοδευτικοί πολίτες δεν μπορούμε και δεν πρέπει να σταθούμε σαν τους καθολικούς στο Βατικανό, αγωνιόντας και περιμένοντας να βγει λευκός καπνός.

Γιατί δεν αναζητούμε – άλλον ένα – Πάπα. Αγωνιζόμαστε για μια ενιαία και ισχυρή προοδευτική παράταξη, ανανεωμένη σε πρόσωπα, φρέσκια σε ιδέες, αποτελεσματική στην πράξη.

Αυτή τη φορά ας μην πάμε με το μικρότερο κακό.

Ας πάμε μ” εμάς!

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ-ΠΟΤΑΜΙ_ΚΙΔΗΣΟ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

×