Το πανηγυριώτικο κλίμα μετά το Eurogroup

Κώστας Καλλίτσης, Δημοσιευμένο: 2017-02-25

Μετά το Eurogroup της Δευτέρας, η κυβερνητική ηγεσία καλλιεργεί ένα πανηγυριώτικο κλίμα απόλυτα ταιριαστό με τον Καρνάβαλο και απολύτως ασύμβατο με την πραγματικότητα, την κρισιμότητα των καιρών και τα καθήκοντά της.

Με ηχηρές δηλώσεις, υπουργοί διαλαλούν ότι «η εποχή των θυσιών έχει τελειώσει», η κρίση είναι παρελθόν, «φεύγουμε απ’ τα μνημόνια, αλλάζουμε εποχή». Και από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν τον τόνο, εκδίδοντας ανακοινώσεις με ευτελέστατο ή/και ψευδές προπαγανδιστικό περιεχόμενο, που ίσως δυσχεράνουν τη χώρα στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την Τρίτη. Οταν, για παράδειγμα (ως μαθητές του Βαρουφάκη), εκθέτουν πρόσωπα του Eurogroup ή παρουσιάζουν κάποιες πρώιμες συζητήσεις ως αποφάσεις, δήθεν, και ως περιφανείς νίκες της «πολιτικής διαπραγμάτευσης».

Και είναι ενδιαφέρον ότι αυτά και άλλα παρόμοια, τα λένε υπουργοί που δεν έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις. Δεν μετέχουν σε αυτές, αποφεύγουν να μετέχουν στην πρακτική προετοιμασία της ελληνικής πλευράς (ώστε να διατηρούν το προνόμιο να λένε εκ των υστέρων «τι έπρεπε να γίνει» και «ελεύθερα» να κρίνουν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και, ειδικά, τους υπουργούς που κάνουν την διαπραγμάτευση...) και δεν κατανοούν ούτε τους κανόνες διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης (εξ ου και οι συνήθεις ανοησίες περί «τεχνικής» και περί «πολιτικής» διαπραγμάτευσης). Αλλά, σε αντίθεση με τους διαπραγματευτές, όλοι αυτοί οι κύριοι εμβριθώς μελετούν (μόνο) τις δημοσκοπήσεις και αμετακλήτως (αγνοώντας το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο...) αποφαίνονται ποιοι φόροι και πόσο πρέπει ανυπερθέτως να μειωθούν το 2019...

Η πλάκα πρέπει να τελειώνει. Η πραγματικότητα δεν μπορεί να παραποιείται συστηματικά και βάναυσα, χωρίς κόστος – και για τον ελληνικό λαό.

Τι προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup; Προβλέπει ότι η Βουλή θα νομοθετήσει τώρα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2019, προκειμένου το ΔΝΤ να πειστεί ότι είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέχρι τότε και, άρα, να αποφασίσει ότι θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα νομοθετηθούν δύο δέσμες μέτρων. Μία, με μέτρα περιοριστικά (υφεσιακά) κι άλλη μία με μέτρα επεκτατικά (τόνωσης της οικονομίας). Οι δύο δέσμες θα έχουν την ίδια συνολική αξία, τα μέτρα καθεμιάς θα αθροίζονται στο ίδιο ύψος δισ. ευρώ, συνολικά.

Ωστόσο, εξασφαλισμένη είναι μόνο η εφαρμογή των μέτρων της περιοριστικής δέσμης – που στον πυρήνα της έχει τη μείωση του αφορολογήτου και τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, ήτοι τη μείωση των συντάξεων. Αυτά τα μέτρα θα επιβληθούν σε κάθε περίπτωση, όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα – άσχημα, καλά ή ακόμη και πολύ, ανέλπιστα καλά.

Η εφαρμογή των μέτρων της δεύτερης δέσμης, για την τόνωση της οικονομίας, δεν θα γίνει αυτόματα, τελεί υπό αίρεση. Συγκεκριμένα:

– Αν το φθινόπωρο του 2018 εκτιμηθεί ότι το 2019 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ χωρίς να απαιτούνται νέα μέτρα, θα εφαρμοστούν και τα νομοθετημένα επεκτατικά μέτρα στο σύνολό τους.

– Αν εκτιμηθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς νέα μέτρα θα υπολείπεται του 3,5% (π.χ., κατά 1 ποσοστιαία μονάδα), τότε τα επεκτατικά μέτρα θα είναι περικομμένα αναλόγως, κατά το ίδιο ποσοστό (στο παράδειγμα, κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ).

– Αν εκτιμηθεί ότι χωρίς νέα μέτρα θα υπερβούμε τον στόχο 3,5%, θα εφαρμοστούν πλήρως, όλα τα νομοθετημένα επεκτατικά μέτρα. Και το επιπλέον ποσό, όσο είναι η υπέρβαση, θα το διαχειριστούμε κατά το δοκούν. Βεβαίως, αυτό δεν είναι παρά σενάριο φαντασίας.

Στο Eurogroup, αν υπήρξε επιτυχία, είναι η εξής: Επιτεύχθηκε μια συμφωνία, που είναι η αρχή για το ξεκλείδωμα της αξιολόγησης. Η αρχή – όχι το τέλος. Τα βήματα για το ξεκλείδωμα είναι πέντε: (α) Να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα που ξαναρχίζει την Τρίτη και να υπάρξει συμφωνία άμεσα. (β) Να συμφωνηθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2019 και, σε άμεση συνάρτηση, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. (γ) Να αποφασίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι συμφωνεί με τα προηγούμενα και τα κρίνει ικανοποιητικά ώστε να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα. (δ) Αφού γίνει αυτό, να ξεκινήσει η διαδικασία για τη χορήγηση στη χώρα της δανειακής δόσης. (ε) Μέσα σε αυτό τον χρόνο, δηλαδή κάποια στιγμή αφού γίνει το (α), ο κ. Ντράγκι να αποφασίσει ότι δέχεται την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ετσι και τότε ξεκλειδώνει η αξιολόγηση...

Η προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές καθυστερεί επικίνδυνα. Ισως βρισκόμαστε στο όριο. Δεν θα προλάβουμε να ολοκληρωθούν τα πέντε βήματα πριν από τις εκλογές στη Ολλανδία. Εκτακτο Eurogroup δεν θα γίνει. Αν τρέξουμε, ίσως προλάβουμε το Eurogroup τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Μετά το 2015 και το 2016 κινδυνεύουμε να χάσουμε το 2017. Τα καραγκιοζιλίκια βλάπτουν. Τα ψέματα, επίσης. Και δεν έχουμε χρόνο.

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Φίλιππος Σαχινίδης

O προϋπολογισμός του 2019, ο Ευκλείδης και ο Καντονά

Φίλιππος Σαχινίδης, 2018-12-01

Ο προϋπολογισμός του 2019 που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

Περισσότερα

Η επιστολή Κοτζιά

Γιάννης Βλαστάρης, 2018-10-23

Σύντροφε Αλέξη,Όταν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, θα γνωρίζεις,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από εδώ και στο εξής, εντονότερη αβεβαιότητα…

Κώστας Καλλίτσης, 2018-10-21

Από εδώ και στο εξής, η πολιτική αβεβαιότητα γίνεται εξαιρετικά...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Παιχνίδια εξουσίας

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2018-10-19

Είναι φορές που η Αριστερά δυστυχώς παίρνει την οσμή από...

Περισσότερα

Αλλο τι θέλω, άλλο τι μπορώ

Τάσος Παππάς, 2018-10-16

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται εντόνως για τη συνεργασία...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

H μπέσα και η μπαμπεσιά

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-10-15

Όλα άρχισαν όταν ο παράταιρος εταίρος της κυβέρνησης έβγαζε...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Ομοιος ομοίω αεί πελάζει

Στέργιος Καλπάκης, 2018-10-15

...Αλήθεια, για πόσο ακόμη ο κ. Τσίπρας θα κάνει ότι δεν βλέπει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Ποιος έχει ανάγκη από συνωμότες;..

Κώστας Καλλίτσης, 2018-10-14

Κάποιοι συνωμότησαν εναντίον της ελληνικής οικονομίας;...

Περισσότερα

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

2024-03-06

Πριν από 18 μήνες, σχεδόν όλοι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι...

Κώστας Καλλίτσης

Κάτι βλέπουν;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-03

Εν αρχή, οι τιμές είχαν αρχίσει να πιέζονται λόγω της σταδιακής...

Κώστας Καλλίτσης

Τί έμαθε ο αγρότης;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-18

Ποιο είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν...

Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-01-31

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ το περασμένο...

Κώστας Καλλίτσης

Στην Ευρώπη, θέλουμε βιομηχανία;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-28

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε καταφατικά, διαβάστε δύο σημαντικές...

×
×