Τον Καμμένο η κυβέρνηση θα τον πληρώσει. Να μην την "πληρώσει" η χώρα.
Δημήτρης Χατζησωκράτης, 30/03/2015

...Η λογική που διαφαίνεται από τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τις ακριτομυθίες στελεχών του του είδους: «άσε τον Καμμένο να ασχολείται με τα εθνικά του, το στράτευμα και τα γεωστρατηγικά και να μας αφήνει ήσυχους για όλα τα άλλα…Οικονομικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά, μεταναστευτικό, προστασία του πολίτη, αντιεξουσιαστικό χώρο», φαίνεται καθαρά πως έχει κοντά ποδάρια.

Πριν αρχίσει να καθίσταται όλως διόλου επικίνδυνη για τη χώρα απαιτείται εγρήγορση και προφανώς άμεσος κυβερνητικός επανασχεδιασμός.

Τον Καμμένο η κυβέρνηση θα τον πληρώσει. Να μην την "πληρώσει" η χώρα.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 30/03/2015

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά το τέλος της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, ένας πολίτης πλησίασε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και τον ρώτησε με ειλικρινή αγωνία: «τι θα κάνετε με τους ψεκασμούς στο Πεντάγωνο την άλλη Κυριακή;» [1] Το περιστατικό είναι ενδεικτικό για ένα ευρύτερο φαινόμενο. Όλο και περισσότερο, τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το χρέος ούτε η περίφημη «επιθετική διαπραγμάτευση» αλλά η ίδια η περιγραφή και η ερμηνεία της πραγματικότητας.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 29/03/2015
Τα success stories ήταν ιστορίες της πλάκας. Ολοι πλην (ολίγων) Μεσσηνίων το γνωρίζαμε. Οταν ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση, η χώρα ήταν παγιδευμένη λόγω του βραχύτατου της παράτασης που είχε επιδιωχθεί, η οικονομία σε διαδικασία αποεπένδυσης, το πρωτογενές πλεόνασμα εν πολλοίς λογιστικό και φθίνον, ενώ το κράτος ήταν σε αποσύνθεση, οι διεθνείς αγορές κλειδωμένες, η αδυναμία πληρωμής μιας δόσης στους πιστωτές ή μισθών και συντάξεων στους δικαιούχους ήταν ο άμεσος κίνδυνος. Η σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους ήταν επιτακτικά αναγκαία. Βεβαίως, η διαπραγμάτευση θα γινόταν με μια ευρωπαϊκή ηγεσία που ζει στην εποχή του νεοσυντηρητικού παγετώνα.
 
Μαρία Ρεπούση, Εφημερίδα των Συντακτών, 27/03/2015

Με ρωτούν συχνά αν είμαι ΔΗΜΑΡ. Δεν είμαι απαντώ. Η ΔΗΜΑΡ, κατά τη γνώμη μου, εξάντλησε όλο το πολιτικό της κεφάλαιο που ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και για την Αριστερά και για τη χώρα. Σήμερα είναι μια ομάδα ανθρώπων που παραμένουν βασικά στην Αγίου Κωνσταντίνου για διάφορους λόγους, όχι αναγκαία πολιτικούς. Οι περισσότεροι μου είναι συμπαθείς και σε κάθε περίπτωση αξιόλογοι.

Σε ό,τι με αφορά, παρέμεινα βουλευτής της ΔΗΜΑΡ μέχρι τέλους για λόγους πολιτικής ηθικής παρότι διαφωνούσα σε πολλά και ταυτόχρονα έβλεπα ότι οδηγείται στην εξαΰλωσή της. Μετά τις ευρωεκλογές του 2014 βεβαιώθηκα ότι δεν πρόκειται να ανακάμψει.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 27/03/2015

Πριν μερικές μέρες έγινε μια εκδήλωση με θέμα "Η Ελλάδα στην κρίση και η ανάγκη για ένα σύγχρονο Σοσιαλδημοκρατικό Φορέα". Εκεί συζητήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους στην Ελλάδα οι δυνάμεις της κατακερματισμένης «κεντροαριστεράς» κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε μια μελέτη με τίτλο «Αλληλεγγύη και προσαρμογή στην Ελλάδα της κρίσης», που υπογράφουν οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης και Σταύρος Ζωγραφάκης, στην οποία μεταξύ των πολλών φορολογικών ανισοτήτων, οι ερευνητές κατέδειξαν ότι το 10% των φτωχότερων νοικοκυριών είχε την πενταετία της κρίσης απώλεια εισοδήματος της τάξεως του 86%, την ίδια στι

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, www.tovima.gr, 25/03/2015

Πριν από περίπου ένα μήνα επιτεύχθηκε μία τετράμηνη μεταβατική συμφωνία με τους εταίρους, μία συμφωνία σε θετική κατεύθυνση που εμπεριέχει πολλά από τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει μία πολιτική σε μία χώρα με έντονα προβλήματα ρευστότητας, ανεργίας και φτωχοποίησης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Στην πολιτική όμως το timing είναι παράμετρος αποφασιστικής σημασίας. Σήμερα, όχι αύριο, πρέπει να παρουσιασθεί και να εφαρμοσθεί στην χώρα μας ένα ευρύ πλέγμα δομικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς που θα αλλάξει τη χώρα.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 24/03/2015

Έχει ειπωθεί ότι η κορύφωση της δημοκρατίας είναι η στιγμή που ο πολίτης, μόνος του, ελεύθερος και πίσω από το παραβάν, διαλέγει ένα ψηφοδέλτιο, το βάζει στον φάκελο και ρίχνει όσα περίσσεψαν στη σακούλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υποχρεούται, όταν δεν βρίσκεται μπροστά στην κάλπη, να επαναλάβει την ίδια κίνηση, δηλαδή να πει ένα ολοκάθαρο «ναι» ή «όχι», γιατί στο μακρύ διάστημα μεταξύ εκλογών έχει τη δυνατότητα να αποτιμήσει τις διαφορετικές απόψεις με τρόπους λιγότερο απόλυτους, όπως π.χ. να εγκρίνει μερικές συγκεκριμένες θέσεις ενός κόμματος απορρίπτοντας τις υπόλοιπες.

 
Γιώργος Λακόπουλος, THE TOC, 23/03/2015

Ας κάνουμε έναν σύντομο λογαριασμό: δεν υπάρχουν λεφτά για τους μισθούς τις συντάξεις και τα δάνεια, το εμπορικό ισοζύγιο επιδεινώθηκε, η βιομηχανική παραγωγή καταποντίζεται, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν βγαίνει, το χρέος μεγαλώνει… Στοπ, αυτά αρκούν.
Δεν υπάρχει χρεία άλλων στοιχείων για να ερμηνευθεί η κυβερνητική στροφή προς το ρεαλισμό .Ούτε είναι δύσκολη η πρόβλεψη για την πορεία εφεξής. Η κατάσταση των πραγμάτων υποχρεώνει την κυβέρνηση σε ολική επαναφορά. Το θέμα είναι να το κάνει σωστά αυτή τη φορά.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 22/03/2015

Ποιο είναι το «διά ταύτα» μετά την 4ωρη νυκτερινή διαπραγμάτευση της Πέμπτης; Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει σαφείς προτάσεις πολιτικής. Δεσμεύτηκε για (α) την υιοθέτηση και τη συστηματική, συνεπή, σταδιακή υλοποίηση αξιόπιστων, σοβαρών μεταρρυθμίσεων και (β) για τη δραστική βελτίωση της συνεργασίας μας με τους εκπροσώπους των εταίρων εδώ, στην Αθήνα. Εφτασε η ώρα, λοιπόν, να αποσαφηνίσουμε τι, εμείς, θέλουμε να κάνουμε.
Η συγκράτηση των κυρίων Σόιμπλε και Βαρουφάκη μακριά από τη ροτόντα, την Πέμπτη, βοήθησε στη θετική εξέλιξη. Η καγκελάριος Μέρκελ πήρε την ευθύνη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επίσης.

 
Ανδρέας Μπελιμπασάκης, www.protagon.gr, 22/03/2015

Από την εμφάνιση των περίφημων ναπολεόντειων μπαλέτων μεγάλων σχηματισμών πεζικού με στολή παρέλασης, μέχρι τα «έξυπνα όπλα» και τα Stealth, οι προθέσεις, οι στόχοι τα χαρακτηριστικά και τα ηθικά διλήμματα του πολέμου ελάχιστα άλλαξαν. Έτσι και τώρα, η ιστορική περίοδος που διανύουμε καταγράφει την αγωνία και την πρόθεση των μεγάλων χωρών, να αποκτήσουν και να συντηρήσουν τους φυσικούς πόρους που χρειάζονται. Η μάχη για το πετρέλαιο και το νερό* είναι παλαιά και γνωστή

 
Αλέξανδρος Παπουτσής, www.badiera.gr, 21/03/2015

Πολλοί ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ έχοντας την ελπίδα πως θα μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αυτές ήταν οι προσδοκίες του συνόλου του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι γεγονός πως στην κάλπη υπέρ του έφτασαν πολίτες με διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές ταυτότητες. Η προοπτική όμως μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα μία υπόθεση που εκκρεμεί. Από την άλλη όμως δεν μπορούν να μείνουν στο απυρόβλητο πλείστες όσες επιλογές που σκιαγραφούν μια διαφαινόμενη πολιτική συμμαχία που οδηγεί σε αντίθετη κατεύθυνση.

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, Έθνος, 19/03/2015

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε τα αλλάζει όλα. Αποτελεί τη μεγάλη διεκδίκηση για μία άλλη Ευρώπη απέναντι στη μονολιθική προσέγγιση της Γερμανίας, που ύστερα από προσπάθεια 4 ετών εδραιώθηκε και πέτυχε. Οι χώρες της ΕΕ που έχουν ενταχθεί βλέπουν ήδη τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης. Τα επιτόκια στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία περιορίστηκαν σημαντικά. Οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις στην πραγματική οικονομία αυξάνονται, η ζήτηση αναθερμαίνεται…, οι οικονομίες παίρνουν μπροστά. Και εμείς;

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 19/03/2015

Οι πολιτικές της κυβέρνησης στις οποίες συγκαταλέγεται και η διοργάνωση λαϊκών πανηγύρεων για τον εορτασμό των εθνικών εορτών της χώρας, κατόρθωσε ιδιαίτερα μεγάλο. Ενώ όλη η Ευρώπη θεωρούσε ότι η χώρα για να βγει από την κρίση χρειάζεται οικονομικές μεταρρυθμίσεις, κατορθώσαμε να πείσουμε τους πάντες ότι οι μεταρρυθμίσεις που οφείλουμε να κάνουμε, πρέπει να έχουν κυρίως πολιτισμικό και παιδευτικό χαρακτήρα.

Γιατί αλήθεια, ποιας χώρας το Υπουργείο Άμυνας κατέχει ιστορικά αρχεία και αντί να τα παραδώσει στην ιστορική επιστήμη απειλεί με αυτά μια άλλη χώρα και όχι την ιδεολογία που βρίσκεται πίσω απ’ αυτά τα αρχεία;

 
Δημήτρης Χατζησωκράτης, 17/03/2015

Στο ΤΑΙΠΕΔ, που θα καταργούνταν σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μεταβιβάζεται δια καταργήσεως και το Αττικό Παράκτιο Μέτωπο( άρθρο 24 παράγραφος 2 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου "Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας").

Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται σ΄αυτό το Ταμείο δεν μπορούν να επιστρέψουν στο δημόσιο. Τα ποσά από την εκποίησή τους πηγαίνουν κατ’ ευθείαν και αποκλειστικά στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

 
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στη Δημ. Κρουστάλλη, Το Βήμα της Κυριακής, 15/03/2015

“Το ποσοστό 0,50% που έλαβε η ΔΗΜΑΡ, ακριβέστερα το σχήμα Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν συντριπτικό”, παραδέχεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει διαδικασία συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Μαΐου, δηλώνοντας ότι αποσύρεται από την ηγεσία του κόμματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής.
«Προσωπικά νιώθω την ευθύνη της ήττας. Είπα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος επειδή θέλω να γίνει πραγματική ανανέωση, από τον πρόεδρο του κόμματος έως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής» παρατηρεί και προσθέτει: «Είμαι και θα είμαι παρών στην πρώτη γραμμή μέσα από τη συλλογικότητα της ΔΗΜΑΡ και στην πολιτική ζωή του τόπου». O κ. Κουβέλης-σύμφωνα με το Βήμα- επισημαίνει ότι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, “δεν ηττήθηκε η πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά το κόμμα”.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 15/03/2015

Κάποια προβλήματα, ίσως είναι τεχνητά. Παράδειγμα, ίσως δεν ήταν αναγκαία η περικοπή των συντάξεων, εφόσον -όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης και ευθαρσώς επιβεβαίωσε ο υπουργός του- έγινε ως συνέπεια λαθεμένων μελετών της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (όχι ως συνέπεια της έλλειψης χρημάτων, όπως αφελώς πιστεύαμε). Αφού πρόκειται για λάθος, δεν μένει παρά το υπουργείο να επαναφέρει τις συντάξεις στο αρχικό ύψος τους και μάλιστα αναδρομικά, πριν προσφύγουν οι συνταξιούχοι σε ένδικα μέσα - όπως νομιμοποιούνται.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Φ. Πεταλίδη, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 15/03/2015

Η ΔΗΜΑΡ δεν έγινε για να είναι χρήσιμη για τη ΔΗΜΑΡ και τα στελέχη της αλλά για να μπορεί να είναι χρήσιμη στην κοινωνία. Είναι γεγονός εξάλλου ότι οι πολίτες μπερδεύτηκαν από τις αμφισημίες και από τις διαφορετικές θέσεις που εξέφραζαν τα στελέχη της και ευθύνεται η ΔΗΜΑΡ που τα επέτρεψε όλα αυτά και όχι η κοινωνία. Σήμερα από τους 17 εκλεγέντες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ του 2012, παρόντες, πέραν του Προέδρου, είναι μόλις 2. Από τους υπόλοιπους ορισμένοι είναι βουλευτές του Ποταμιού, του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Κυβέρνησης ή ακόμη και βουλευτές της ΝΔ. Για την κατάσταση αυτή ευθύνες δεν μπορεί παρά να υπάρχουν, τόσο στους βουλευτές, όσο και στην ηγεσία.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS, 15/03/2015
Η χώρα χρειάζεται άμεσα μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο. Δεν χρειάζονται, ούτε απορρυθμίσεις, ούτε απλές ρυθμίσεις οι οποίες δεν επιλύουν μακροπρόθεσμα τα δομικά και εγγενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Για να γίνουν όμως επιμέρους μεταρρυθμίσεις απαιτείται άμεσα η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης για την έξοδο από την κρίση. Γιατί μέχρι σήμερα η χώρα είχε ως μοναδικό σχέδιο τα μνημόνια, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε πρώην Υπουργός Οικονομικών.
 
Μαρία Γιαννακάκη, www.badiera.gr, 14/03/2015

Ξεκίνησαν χθες(13/3) και κορυφώνονται αύριο (15/3) με την Πορεία Μνήμης που θα πραγματοποιηθεί από την Πλατεία Ελευθερίας έως τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης

Ξεκινώντας από τη θέση του Jean Paul Sartre, το 1944, ότι “ο αντισημιτισμός δεν είναι απλά μια εβραϊκή υπόθεση, αλλά ευρύτερα θέμα ουσίας για μια δημοκρατία”, ας σταθούμε στο τι διαφοροποιεί τον αντισημιτισμό από τις άλλες μορφές διακρίσεων και ρατσισμού.
Ο αντισημιτισμός είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο: αλλάζει εκφάνσεις, μορφές, ρητορική, αλλά είναι η πιο δραματική απόδειξη ότι ο σκοτεινός Μεσαίωνας δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τον δικαιωματικό 21ο αιώνα.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 13/03/2015

Γερμανοί και Έλληνες πολίτες ζουν στον κόσμο της κυριαρχίας των εθνικών στερεοτύπων. Γερμανικές εφημερίδες προσβάλλουν όλους τους Έλληνες, τηλεσχολιαστές και γιουροβιζινικές τηλεπερσόνες πετούν τη μια ανοησία πίσω από την άλλη, για τους Έλληνες, γενικά. Γερμανοί πολίτες, φωτογραφισμένοι, κρατώντας εφημερίδες με το ΟΧΙ στην Ελλάδα, ζητούν την εκδίωξη της Ελλάδας όχι μόνο από το ευρώ, αλλά από την ιστορία της Ευρώπης. Κάποιοι τύποι στέλνουν απειλητικές επιστολές σε Έλληνες που εργάζονται στη Γερμανία. Όλοι οι Έλληνες ταυτίζονται με τον όποιο αλαζόνα και αγενή υπουργό και αυτόματα γίνονται όλοι «αλαζόνες και αγενείς». Χώρια που δεν χρειάζεται να υπάρχει πρότυπο υπουργού για να χαρακτηριστούν τεμπέληδες και αμόρφωτοι όλοι οι Έλληνες.

 
93 χρόνια από τη γέννησή του
Ανδρέας Μπελιμπασάκης, www.badiera.gr, 11/03/2015
«Τι θα απομείνει από τη φιλοσοφία του εικοστού αιώνα;» ρώτησαν τον Γάλλο φιλόσοφο Εντγκάρ Μορέν. “Το έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη!” απάντησε.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης (1922 – 1997), φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του 20ου αιώνα. Διευθυντής σπουδών στη Σχολή Ανώτερων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού από το 1979, οι απόψεις του επηρέασαν τους επαναστατικούς κύκλους της εποχής εντός και εκτός γαλλικών συνόρων. Η αναγνώριση του ιδίου όμως άργησε να έρθει, καθώς χρησιμοποιούσε διάφορα ψευδώνυμα (Pierre Chaulieu, Paul Cardan, Marc Noiraud κ.α) από το 1945 εώς το 1970.
 
Αλέξης Παπουτσής, Θεσσαλονίκη, 09/03/2015

Η στήριξη της νέας κυβέρνησης ξεπερνά κατά πολύ την αθροιστική εκλογική επίδοση των δύο κομμάτων που την απαρτίζουν. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές αυτό καθώς η μετεκλογική στήριξη στην εκάστοτε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση είναι σύνηθες φαινόμενο και συμπυκνώνει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του εκλογικού σώματος. Ως εκ τούτου δεν είναι ασφαλές κριτήριο ορθότητας επιλογών και στρατηγικών στο οποίο μπορεί να βασιστεί μία επιχειρηματολογία. Όχι ότι δεν έχει αξία ή ότι δεν επιδρά στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά δεν μπορεί η τελευταία να ασκείται με βάση αυτό το κριτήριο.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 08/03/2015

Η οικονομική συγκυρία στην Ευρώπη βελτιώνεται. Η κατανάλωση ενισχύεται καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει από τα 100 δολ./βαρέλι, που ήταν τον περασμένο Ιούνιο, στα 51 δολ./βαρέλι. Το φτηνό ευρώ ενισχύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Η ισοτιμία έχει πέσει στο 1,0976 με το δολάριο (χαμηλό 12ετίας) και τείνει προς το 1:1, εκεί που ήταν όταν γεννήθηκε το ευρώ πριν από 15 χρόνια. Πρώτα θετικά στοιχεία εμφανίζονται στις οικονομίες Ισπανίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας. Και στην Ιταλία προβλέπεται επιστροφή σε μικρή ανάπτυξη μέσα στο τρέχον τρίμηνο.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 08/03/2015

Για τις πρόσφατες και παρθενικές διαπραγματεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους/δανειστές μας έχουμε μάθει σχεδόν τα πάντα: ποιος είπε τι και πότε, τι εννοούσε, πώς αντέδρασαν οι άλλοι κ.ο.κ. Το ίδιο ισχύει και για τις αποτιμήσεις, οι οποίες κυμαίνονται από το «κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο» μέχρι το «βαφτίσαμε το κρέας ψάρι» (τόσο ευρεία είναι η γκάμα, ακόμα και μέσα στην Κουμουνδούρου). Παρ’ όλα αυτά, όμως, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω ορισμένες κινήσεις της κυβέρνησης, όχι για λόγους ιδεολογικούς -αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση- αλλά επειδή έχω την εντύπωση ότι παραβιάζουν τους στοιχειώδεις κανόνες της κοινής λογικής. Θα περιοριστώ στα δύο κυριότερα παραδείγματα.

 
Μαρία Γιαννακάκη, 08/03/2015

Σε μια ιδανική κοινωνία, μια θεματική ημέρα, όπως η σημερινή, δε θα είχε καμία αξία. Όμως, επειδή πόρρω απέχουμε από μια ιδανική κοινωνία, τέτοιες θεματικές ημέρες και επέτειοι είναι πάντα εδώ, για να μας θυμίζουν όσα έχουν κατακτηθεί, αλλά κυρίως, όσα μένουν ακόμη να κατακτηθούν.
Ζητήματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι θέματα ποιότητας Δημοκρατίας και, είναι προφανές, ότι η γυναίκα δεν έχει ακόμη αποκαταστήσει τη σχέση της με τη Δημοκρατία.
Σήμερα καλό είναι να επικεντρωθούμε σε ορισμένες κατηγορίες γυναικών, οι οποίες αγνοούν τη μέρα που η Δύση τούς έχει αφιερώσει.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 06/03/2015

Η υπόθεση του «πακέτου Χατζηγάκη» και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία τα έτη 2008-2009 δόθηκαν αγροτικές ενισχύσεις ασυμβίβαστες με την κοινοτική νομοθεσία αναδεικνύει τον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων στην χώρα μας αμέσως πριν έρθει στο προσκήνιο η οικονομική κρίση και αποκαλύπτει μία απαράδεκτη φιλοσοφία άσκησης πολιτικής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γενικό Δικαστήριο, οφείλουν να ανακτηθούν αγροτικές ενισχύσεις ύψους μεγαλύτερου από 300 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν σε Έλληνες αγρότες το 2008 και το 2009, επειδή κρίνονται ασύμβατες με την εσωτερική αγορά.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 06/03/2015

Αν κάποιος πολιτικός αναλυτής το 2009 έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ σε πέντε χρόνια θα είναι έβδομο κόμμα με ποσοστό κάτω από το 5%, όλοι θα θεωρούσαν ότι επιδιώκει να προβοκάρει την πολιτική ανάλυση.
Το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε μια πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας που κατανοεί -με στρεβλό και επιδοματικό/κρατικίστικο τρόπο- πως σοσιαλισμός σημαίνει καλυτέρευση της ζωής των πολιτών κυρίως με την οικοδόμηση προνοιακών δομών. Ουσιαστικά, εξέφραζε το αστικό αίτημα για μια ευημερούσα κοινωνία. Στον αστικό εκσυγχρονισμό βρίσκεται ο κωδικός με τον οποίο μπορεί κανείς να ανοίξει τα δεδομένα που καταγράφουν τι ήταν το ΠΑΣΟΚ, τι προσπάθησε να εκφράσει, πού πέτυχε, πού και γιατί απέτυχε. Τα αιτήματα για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν αιτήματα κάθε συνεπούς με τον εαυτό του αστικού εκσυγχρονισμού.

 
Ρωμανός Οικονομίδης, www.badiera.gr, 05/03/2015

Πολλές φορές είναι εντυπωσιακή η χρησιμότητα της Μαρξιστικής σκέψης στην ανάλυση καταστάσεων και την εξαγωγή συμπερασμάτων, όταν μεταφέρεται και εναρμονίζεται στα δεδομένα της σημερινής εποχής. Η θεωρία των σταδίων ίσως αποτελεί ένα τέτοιο εργαλείο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στις οικονομικά αδύναμες χώρες η πλήρης εφαρμογή του καπιταλισμού είναι αναγκαίο στάδιο πριν το ξεκίνημα της προσπάθειας για εγκαθίδρυση σοσιαλισμού. Με τα σημερινά δεδομένα είναι προφανές ότι δε μιλάμε για τον ίδιο με τότε σοσιαλισμό, θα μπορούσαμε όμως να τον αντιστοιχίσουμε με δημοκρατικό σοσιαλισμό ή αριστερή σοσιαλδημοκρατία.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 04/03/2015

Η νέα κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν συνάδουν με το πρόγραμμα μιας αριστερής διακυβέρνησης. Ως εκ τούτου θα επιλέξει ένα ελληνικό «τρίτο δρόμο» με κύρια χαρακτηριστικά τη συνέχισή τους σε επιλεγμένους τομείς όπως κάποια ακίνητα, και ίσως κάποιο μικρό αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Βεβαίως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τις απέρριψε συλλήβδην στον τομέα του. Και ο Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε ότι «το νερό και την ενέργεια- ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ- δεν τα πειράζει κανείς.

 
Αλέξανδρος Παπουτσής, www.badiera.gr, 03/03/2015

Οποιαδήποτε αποτίμηση κυβερνητικού έργου σε μόλις ένα μήνα κρίνεται πρόωρη και ευάλωτη σε υποκειμενισμό. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που το κόμμα ή τα κόμματα που αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση βρίσκονται για πρώτη φορά σε αυτή τη θέση. Όμως ας μας επιτραπεί μία παρέκκλιση, μία εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Είναι τόσο πυκνός ο πολιτικός χρόνος, είναι τόσο κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που κάθε λανθασμένη στρατηγική, κάθε λανθασμένη τακτική, κάθε ολιγωρία και λανθασμένη εκτίμηση οδηγεί τους φορολογούμενους στο κρατικό ταμείο και τις δημόσιες δαπάνες στο κρεβάτι του Προκρούστη. Μερικά σημεία αυτού του μήνα.

 
Σάκης Παπαθανασίου, www.badiera.gr, 03/03/2015

Το ζητούμενο σήμερα για τη ΔΕΗ δεν είναι να αυξήσει τις παροχές προς τους εργαζόμενους της, να επαναφέρει προνόμια σε συνδικαλιστές και να κάνει προσλήψεις ( αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη) με σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Όποιες δυνατότητες έχει η ΔΕΗ πρέπει να αξιοποιηθούν α) για την υποστήριξη των συμπολιτών μας που ζουν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας και γενικότερα την ενίσχυση του κοινωνικού τιμολογίου β) για τη συνέχιση της λήψης μέτρων μείωσης της τιμής του παρεχόμενου ρεύματος προς τις παραγωγικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε αυτές να μειώσουν το κόστος τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

 
Αρχές Μαΐου το Συνέδριο

Η επιλογή της κυβέρνησης για τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015 στο Eurogroup ήταν η αναγκαία πράξη προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και να αποφύγει την χρεοκοπία. Συνιστά ένα συμβιβασμό, που επικαθορίζεται από τη ανισοβαρή σχέση δανειζόμενου-εταίρου και δανειστή. Διασφαλίζει επιπλέον στη νέα ελληνική κυβέρνηση χρόνο τεσσάρων μηνών προκειμένου να έλθει σε επαφή με την αμείλικτη πραγματικότητα των πραγματικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και να προετοιμάσει μια επωφελέστερη για τη χώρα μας διάδοχη Συμφωνία. Η κυβέρνηση οφείλει βέβαια να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη Συμφωνία.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 01/03/2015

Ανάσα για τέσσερις μήνες; Ισως. Ο στόχος της μη άμεσης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη επετεύχθη. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η τρόικα είναι παρελθόν. Τώρα, ισχυρίζεται, υπάρχουν μόνο οι «θεσμοί», δηλαδή η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ας μη χαλάσουμε από τώρα το όνειρο.
Η κυβέρνηση κατέθεσε τις προτάσεις της για τη φοροδιαφυγή, την πάταξη της διαφθοράς και τη διοικητική μεταρρύθμιση. Ανεξάρτητα από τον βαθμό αποδοχής τους και πολύ περισσότερο από τον βαθμό υλοποίησής τους, δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως το δημοσιονομικό κενό μετά τις εκλογές αυξάνεται και τα προτεινόμενα μέτρα ίσως δεν αρκούν για να το καλύψουν.

 
5 σκέψεις για το κρίσιμο ελληνικό τετράμηνο
Δημήτρης Χατζησωκράτης, www.MarketNews.gr, 01/03/2015

...Η κυβέρνηση διαπράττει σοβαρό σφάλμα με την επιμονή της για λόγους επικοινωνιακούς να προσπαθεί να εμφανίσει ότι η Συμφωνία της 20/02/15 είναι σε ευθεία αντιστοίχιση με την προεκλογική ρητορική της κατάργησης των Μνημονίων, του κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Η συνέχιση της ρητορικής του λαϊκισμού, πέραν των εσωκομματικών δυσκολιών στο κυβερνητικό πλέον κόμμα, θα δυσκολέψει, αν δεν ακυρώσει, τη ρεαλιστική στροφή σε πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν χρόνια και τη διασφάλιση σταθερής ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

 
Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Μιχάλης Κυριακίδης
31/03/2015
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Βουλής για να ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Όσοι όμως παρακολουθήσαμε τη συζήτηση, δεν γίναμε σοφότεροι για τα όσα η κυβέρνησή μας διαπραγματεύεται με τους εταίρους, αλλά αντιθέτως ακούσαμε γενικόλογες κορώνες και ασάφειες…
 
Π.Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 30/03/2015
Η «ρήξη» (rupture) είναι μια από τις απαγορευμένες λέξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Όποιος τη χρησιμοποιεί συνήθως το πληρώνει ακριβά. Παρά ταύτα, κυβερνητικά στελέχη με ιδιαίτερη άνεση χρησιμοποιούν αναφορές σε «ρήξη» στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.
 
Δημήτρης Χριστόπουλος
Χρόνος, 30/03/2015

Η ιστορία της ιδιότητας του έλληνα πολίτη
από τα Επαναστατικά Συντάγματα ώς τις αρχές του 21ου αιώνα


*«Tο Ελληνικόν Έθνος, το υπό την φρικώδη Οθωμανικήν δυναστείαν, μη δυνάμενον να φέρη τον βαρύτατον και απαραδειγμάτιστο ζυγόν της τυρρανίας, και αποσείσαν αυτόν με μεγάλας θυσίας, κηρύττει σήμερον διά των νομίμων Παραστατών του, […] την Πολιτικήν αυτού Ύπαρξιν και Ανεξαρτησίαν».

 
Άγγελος Βολιώτης
www.badiera.gr, 30/03/2015
Δεν ξέρω πόσο απασχολεί τους πολίτες , πόσο σύνθετο και σημαντικό κρίνεται το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης, με ό,τι βέβαια αυτές αντανακλούν και έχουν ως συνέπεια στη γεωπολιτική θέση της χώρας και στη πολύπαθη όσο και δεινή οικονομική μας κατάσταση.
 
Παύλος Τσίμας
huffingtonpost, 29/03/2015
Εκτός εξωφρενικών προσδοκιών, πάντως, η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο ήταν, κατά γενική ομολογία, επιτυχής. Η επιτυχία ήταν, εν πολλοίς, αναμενόμενη και προεξοφλημένη. Η πρόσκληση δεν θα ερχόταν καν, αν και οι δύο πλευρές δεν είχαν προσυμφωνήσει ότι έχουν την πρόθεση να συμφωνήσουν. Αλλά, ίσως, η επιτυχία να ήταν λίγο μεγαλύτερη του αναμενομένου.
 
Ανδρέας Πετρουλάκης
www.protagon.gr, 27/03/2015

Για το κείμενο αυτό (protagon.gr 17/03/15), ο Π. Καμένος έκανε αγωγή 1.000.000ευρώ,   ναι ενός εκατομμυρίου ευρώ,  στον συγγραφέα!!!!!!!!!! Εκφοβισμός είπατε;

.... Τα φλογερά εθνικιστικά και αντιευρωπαϊκά παραληρήματα του κ. Καμμένου αντανακλούν και χρεώνονται σε όλη την Κυβέρνηση- αυτός δεν κάθεται στα αυγά του σαν τον κ. Καρατζαφέρη. Άνοιξε βεντέτα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έδωσε τον τόνο στην κήρυξη του ψυχρού πολέμου εναντίον της Γερμανίας- μια χαρά στρώνουμε το έδαφος για να πάμε να ζητήσουμε λεφτά, τη στιγμή που εκείνος απτόητος απολαμβάνει τον ρόλο του παίζοντας πόλεμο στο Αιγαίο με Απάτσι και φρεγάτες. Μέχρι και η τέως προστατευόμενή του κ. Ραχήλ Μακρή αναρωτήθηκε αν κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να ξοδεύει τα λεφτά μας σε οπερέτες. Δυστυχώς κάνει. Την κυβέρνηση σαν τα μούτρα του.

 
Νικηφόρος Αντωνόπουλος
Μεταρρύθμιση, 27/03/2015
Να ‘ναι καλά ο άνθρωπος! Για τον Τσίπρα λέω, που αξιώθηκα να τον δω να βαδίζει στο κόκκινα χαλί, έξω από την καγκελαρία, αγέρωχος – λίγο μαδημένος μου φάνηκε, αλλά πρωθυπουργός είναι, ας μη του το χαλάσω … – πλάι πλάι με την «μαντάμ Μέρκελ» και να επιθεωρεί τα γερμανικά στρατά…
 
Π.Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 26/03/2015
Μετα τις πρόσφατες εξελίξεις και ιδιαίτερα την πολλαπλών συμβολισμών συναντηση του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, η βαθύτατα ζημιογόνος αντιπαράθεση μνημονιακών – αντιμνημονιακών φθάνει στο οριστικό τέλος της. Η αντιπαράθεση γίνεται πολιτική.
 
Δημήτρης Φύσσας
The Insider, 24/03/2015
Διαβάστε μια οποιαδήποτε ιστορία της Επανάστασης, ακόμα και μία από τις θεωρούμενες «συντηρητικές» (Τρικούπης, Κόκκινος, Εκδοτική Αθηνών κ.λπ.) ή ανατρέξτε σε απομνημονεύματα αγωνιστών. Θα δείτε πολύ εύκολα ότι:
 
Θανάσης Μαυρίδης
www.capital.gr, 23/03/2015
Η Ευρώπη ζητάει από τον κ. Τσίπρα την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνησή του. Είτε το κάνουν επίτηδες είτε δεν έχουν ακόμη καταλάβει ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Να το πούμε κι αλλιώς! Το να ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να εφαρμόσει μία αμιγώς φιλελεύθερη πολιτική είναι σαν να ζητάει κανείς από έναν χριστιανό να πει απέξω το Κοράνι.
 
Νίκος Μπογιόπουλος
www.enikos.gr, 23/03/2015
Ο αγώνας για τα δίκαια του λαού, εφόσον είναι τέτοιος, η αφιέρωση των ικανοτήτων (επαγγελματικών, νομικών, επιστημονικών, τεχνικών κλπ), των δυνατοτήτων και των γνώσεων του καθενός σε αυτόν τον πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, δεν μπορεί να γίνεται και να διεξάγεται με ιδιωτικά συμφωνητικά για παρακράτηση 12% επί των δικαιωμάτων του λαού…
 
Φίλιππος Σαχινίδης
Η Καθημερινή της Κυριακής, 22/03/2015
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την ταχεία απομείωση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους με δεδομένη την αδυναμία πρόσβασης στις αγορές επανήλθαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης προτάσεις για την παράλληλη κυκλοφορία νομίσματος ως λύση ανάγκης. Οι προτάσεις αυτές διατυπώνονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για αποφυγή συνέχισης της κρίσης με διαφορετική όμως τελική στόχευση.
 
Άννα Διαμαντοπούλου
22/03/2015
Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας μια δραματική στιγμή έχοντας, όμως, σπάνια πολιτικά πλεονεκτήματα.

Έχει τεράστια λαϊκή υποστήριξη που του δίνει τη δύναμη να ορίσει ακόμη και το κόμμα του και όχι να ορισθεί από αυτό.

• Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου είναι εμφανώς έτοιμα να υποστηρίξουν ένα σχέδιο από κοινού.

• Οι εταίροι έχουν κάθε λόγο να προβούν σε συμβιβασμούς από τη μεριά τους όταν απέναντι τους έχουν ομοψυχία που εγγυάται μακρόχρονη πολιτική σταθερότητα.
 
Νίκος Παναγιωτόπουλος
www.newpost.gr, 22/03/2015
Μια βασική αρχή του φιλοσοφικού δικαίου όπως πολύ σοφά διατύπωσε ο Γερμανός φιλόσοφος Μανουέλ Καντ είναι: «Το ηθικό είναι νόμιμο, αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό».

Για πρώτη φορά με κυβέρνηση αριστεράς τέθηκε θέμα ηθικής τάξης για έναν Υπουργό της, δεν θα μείνω στην ουσία της καταγγελίας από την εφημερίδα το Βήμα άλλωστε δόθηκαν οι εξηγήσεις και οι απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα και όλοι καταλάβαμε τι ισχύει και τι όχι.
 
Πέτερ Μπόφινγκερ
huffingtonpost, 22/03/2015
«Ειδικά με μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυτά τα οποία ως τώρα δεν εφαρμόστηκαν, ώστε αυτοί που έχουν τα λεφτά να συνεισφέρουν πραγματικά αυτό που τους αναλογεί στην χρηματοδότηση της χώρας», δηλώνει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» για την γερμανική Οικονομία Πέτερ Μπόφινγκερ και ζητά να δοθεί λίγος χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση.
 
Γιάννης Βούλγαρης
Τα Νέα, 21/03/2015
Η κατάσταση της χώρας εξελίσσεται παρανοϊκά και αφύσικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές ξεσπαθώνοντας κατά της λιτότητας και σήμερα συζητάμε μήπως δεν πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές ευαγγελιζόμενος την ανάπτυξη και σήμερα η χώρα βρίσκεται στα όρια της πτώχευσης, η μικρή ανάκαμψη του 2014 ανακόπηκε και η ύφεση/λιτότητα για το 2015 είναι πλέον δεδομένη.
 
Νίκος Μπίστης
Μεταρρύθμιση, 20/03/2015
Η εκδήλωση μας δεν γίνεται εν κενώ σε συνθήκες εργαστηρίου. Παρακολουθεί και επηρεάζεται από το ζοφερό κλίμα που επηρεάζει όλη την χώρα. Όλα αυτά που θα συζητήσουμε, για ιδρυτικά η συμβατικά Συνέδρια, για νέο φορέα είναι πιθανό να ανατραπούν στην πράξη από τις εξελίξεις. Έλεγα από την πρώτη στιγμή ότι μετράμε μέρες μέχρι το ατύχημα η την επώδυνη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Λευτέρης Κουσούλης
Athens Voice, 19/03/2015
Μέσα στο σκηνικό της έξαρσης και της διεκδικούμενης υπερηφάνειας, δεν θα μπορούσε να λείψει. Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής του ελληνικού κοινοβουλίου για το λογιστικό έλεγχο του χρέους.

Πρόκειται για μια πομπώδη εξαγγελία, που επιδιώκει την κατασκευή μιας κυβερνητικής αλήθειας. Για να αντικρουστεί η απλουστευτική αφήγηση, όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου, που θέλει «τους Έλληνες να χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν», καθώς αυτό επιτάσσει η «δικαιοσύνη» και η «αλήθεια».
 
Λευτέρης Κουγιουμουτζής
www.badiera.gr, 18/03/2015
Και ξαφνικά, γέμισε το διαδίκτυο νεκρολογίες. «Σοκαρισμένη» η κοινωνία παρακολουθεί την τραγική κατάληξη της υπόθεσης του νεαρού σπουδαστή στη γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων.

Για ένα μήνα και κάτι, έδιναν κι έπαιρναν τα ρεπορτάζ και τα άρθρα. Κάποια, ελάχιστα, εξυπηρέτησαν με ψυχραιμία την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και της κοινοποίησης του θέματος, μήπως και βρεθεί ο άτυχος φοιτητής.
 
Αμάρτια Σεν
εφημερίδα των Συντακτών/Le Point, 14/03/2015
Κυκλοφόρησε πρόσφατα και στη γλώσσα μας το βιβλίο του Ινδού νομπελίστα οικονομολόγου Αμάρτια Σεν «Η ιδέα της δικαιοσύνης» (μετάφραση Γιώργος Χρηστίδης, επίμετρο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, εκδόσεις «Πόλις»). Η ακόλουθη συνέντευξη του Αμάρτια Σεν δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό Le Point.
 
Πάσχος Μανδραβέλης
Η Καθημερινή, 12/03/2015
Στο σόου της εθνικοπατριωτικής πλειοδοσίας που έστησε για λόγους προσωπικής προβολής η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής έκανε τη μεγαλύτερη προσφορά: πάνω από 500 δισ. ευρώ μέτρησε τις γερμανικές αποζημιώσεις· εκατό λιγότερα από εκείνα του Αρτέμη Σώρρα. Ετσι αποδεικνύεται ότι ο δρόμος προς την ακροδεξιά είναι στρωμένος με ποταπές προθέσεις.
 
Ξένια Κουναλάκη
Η Καθημερινή, 12/03/2015
Προχθές το βράδυ ήμουν σε μια εκδήλωση στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Η συζήτηση, με θέμα τις ελληνογερμανικές σχέσεις στη διάρκεια της κρίσης, ολοκληρώθηκε με μια αισιόδοξη διαπίστωση από τα χείλη Γερμανού ιστορικού: πως η ένταση που βιώνουμε σήμερα είναι μια υποσημείωση στη μακρά παράδοση σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
 
Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 11/03/2015
Καθημερινά διαπιστώνουμε την επιπολαιότητα με την οποία η δήθεν αριστερή κυβέρνηση χειρίζεται τα μεγάλα θέματα της χώρας. Επιπόλαιη, χωρίς σχέδιο, χωρίς συντονισμό, αλλά και προκλητική, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις σχέσεις μας ακόμη και με φιλικές χώρες, τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας στην ΕΕ.
 
Παντελής Μπουκάλας
Η Καθημερινή, 10/03/2015
Πάνε πέντε χρόνια τώρα που, παρά τα αλλεπάλληλα «σωστικά προγράμματα» ή ακριβώς εξαιτίας τους, οι λέξεις «ασφυξία», «βρόχος», «θηλιά», «στο απόσπασμα», «τελευταία ευκαιρία», «Grexit», «ώρες φόβου», «τελεσίγραφο» κυκλοφορούν με συχνότητα εξουθενωτική ως γιγαντότιτλοι στα ελληνικά και ξένα πρωτοσέλιδα και ως αγχωμένοι και αγχογόνοι τίτλοι ειδήσεων στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δελτία.
 
Νίκος Μπίστης
09/03/2015
Η ζημιά που έχει προκαλέσει στην χώρα η ενός μηνός συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ανυπολόγιστη. Ερείσματα που με επιμονή και συστηματικότητα οικοδομήθηκαν τα χρόνια της μεταπολίτευσης βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Αμφισβητείται πλέον ανοικτά έξω αλλα και μέσα στην Ελλάδα - ακόμα χειρότερα και στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης- η χειρολαβή της ΕΕ και του ευρώ
 
Ανδρέας Πετρουλάκης
www.protagon.gr, 08/03/2015
...Η θεσμοθέτηση και μαζικοποίηση της ρουφιανιάς από τον υπουργό Οικονομικών πριν από τραγελαφική πρόταση ήταν μία οδυνηρή έκπληξη για τη μετάλλαξη του κόμματος που στην πολιτική γεωγραφία εμφανίζεται ως ο κληρονόμος της παρακαταθήκης της μη σταλινικής αριστεράς στη χώρα μας.
 
Γιάννης Βούλγαρης
Τα Νέα, 07/03/2015
Πόση «εθνική αξιοπρέπεια» δείχνεις όταν η πρώτη έγνοια σου είναι να αλλάξουν οι λέξεις για να «περάσει» η πολιτική στροφή που προσπαθείς στην κοινή γνώμη της χώρας; Ο έμφυτος εθνικιστικός βερμπαλισμός που διατρέχει την ελληνική ιδεολογία από τη Δεξιά έως την Αριστερά συγκρούεται για άλλη μια φορά με τον πολιτικό ορθολογισμό.
 
Παντελής Μπουκάλας
Η Καθημερινή, 07/03/2015
Σαν τίτλος τουλάχιστον, το «Τι να κάνουμε» του Λένιν παραμένει τμήμα της παγκόσμιας αριστερής παράδοσης. Οτι συμβαίνει το ίδιο και με το περιεχόμενο του βιβλίου, δεν είναι βέβαιο, για τους ίδιους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως όταν τσιτάρει κάποιος το «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε», έχει διαβάσει όντως το «Κομμουνιστικό μανιφέστο» του Μαρξ και του Ενγκελς.
 
Παύλος Τσίμας
huffingtonpost, 05/03/2015
Μπορεί ένας αριστερός να κυβερνά μια χώρα, στην σημερινή Ευρώπη, και να παραμένει αριστερός; Κάπως έτσι είχα διατυπώσει την ερώτηση προς τον Δημήτρη Χριστόφια, τον κομουνιστή Πρόεδρο της Κύπρου, μια από τις τελευταίες, πικρές ημέρες της θητείας του.
 
03/03/2015

«Υπερασπιζόμαστε τον κριτικό λόγο»

Δεκάδες πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, επιστήμονες με κείμενο που υπογράφουν υπερασπίζονται το δικαίωμα στην κριτική και την ελευθερία του λόγου, με αφορμή την αγωγή που έχει υποβάλει ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά της Athens Review of Books .

 
Μάνος Στεφανίδης
www.topontiki.gr, 02/03/2015

Εκτός από ηρωισμούς, ξέρει κανείς τη δουλειά;

Ένα πολιτικό κείμενο που δεν υπακούει στις σκοπιμότητες της συγκυρίας, ούτε καλύπτεται πίσω από βολικά ψεύδη, είναι πάντα κέρδος. Αυτό αποκόμισα από την επιστολή Μηλιού. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και ως εξουσία το μικρό κόμμα που ήταν στα πέτρινα χρόνια.

 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 5444 | Σύνολο από 20/02/2004: 12,068,396 | Μοναδικά IP: 469,226