Δημήτρης Χατζησωκράτης, 18/12/2014

Η απόφαση για επίσπευση της εκλογής ΠτΔ και μονομερή ανάδειξη υποψηφίου ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Την ονόμασα «η ΖΑΡΙΑ των 180». Οι Σαμαράς -Βενιζέλος είπαν το δικό τους alea jacta est.
Όσο και αν ο κ. Βενιζέλος φέρεται δηλώσας ότι: «είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τα πάντα», ο κ. Σαμαράς, αλλά πλέον και όλα τα στελέχη της ΝΔ, επιμένουν ότι: « δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις παρά μόνο ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ». Βεβαίως, ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟ από το Μνημόνιο ο πρωθυπουργός διακήρυττε ότι αναζητούσε τέλος Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη, μέχρις ότου υποχρεώθηκε σε πλήρη αναδίπλωση από το Eurogroup στις 6 Οκτωβρίου και τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές μέχρι νεοτέρας! Το μόνο που δεν έχει πει, αλλά είναι βέβαιο ότι θα το υποστεί, είναι η ΚΑΘΑΡΗ ΗΤΤΑ του μεγίστου στόχου. Αυτού της παραμονής του στην κυβέρνηση ως τον Ιούνιο του 2016.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 17/12/2014

Η περίπτωση του Ρωμανού με έβαλε σε ορισμένες σκέψεις σχετικά με τον νεοελληνικό «φιλελευθερισμό». Πολλές φορές γίνεται αναφορά στον ελληνικό «εξαιρετισμό» σε σχέση με το ευρωπαϊκό μοντέλο. Ως παραδείγματα αναφέρονται η μεγάλη ανοχή της ανομίας και της βίας ως μέσο επίλυσης των διαφορών, ο μη διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας, η απίθανη έκταση των συνωμοσιολογικών θεωριών, η θεωρία του ανάδελφου έθνους, η απουσία σταθερών αστικών θεσμών και των αντίστοιχων σ’ αυτούς κοινωνικών τάξεων κλπ.
Όλα αυτά πιστεύω ότι είναι ακριβή. Βεβαίως είναι τεράστιο πρόβλημα, όταν η οποιαδήποτε ανάλυση των πολιτισμικών χαρακτηριστικών μιας χώρας αποκόπτεται από το ιστορικό της παρελθόν. Μια ανάλυση που «παραγκωνίζει» την ιστορία δεν συμβάλλει στην «κοινωνιολογική κατανόησή» των παθογενειών.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 14/12/2014

Ποιο είναι το πρόβλημά μας με τις αγορές; Σύμφωνα με μια δαιμονολογική θεώρηση, οι αγορές διακρίνονται για τον σαδισμό τους. Δεν θα μας δανείσουν ούτε ευρώ αν δεν διευρυνθεί η λιτότητα, δεν συρρικνωθεί το κράτος σε αφρικανικά επίπεδα, αν δεν κατασταλεί κάθε κοινωνική διαμαρτυρία, αν -ίσως- δεν αναστείλουμε αυτοβούλως το εκλογικό δικαίωμά μας μέχρι νεωτέρας. Αυτά, είναι φτηνή προπαγάνδα κοινωνικής υποταγής.
Στη βάση της δαιμονολογικής, αναπτύσσεται η «αγωνιστική» θεώρηση, σύμφωνα με την οποία πρέπει/μπορούμε να γράψουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας τις αγορές, ως αν ήμασταν το σύγχρονο γαλατικό χωριό που μένει ανυπότακτο μέσα σε όλη την αυτοκρατορία. Δυστυχώς, δεν διαθέτουμε το μαγικό φίλτρο ούτε κάποιον Πανοραμίξ.

 
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Βασ. Σκουρή, Realnews, 14/12/2014

Αυτό που κυρίως μας απασχολεί είναι να συμβάλουμε ώστε ο άξονας των πολιτικών εξελίξεων να μετακινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση. Στο συνέδριό μας αποφασίσαμε ομόφωνα ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ είναι αδιαπραγμάτευτη. Το επαναλαμβάνω και με την ευκαιρία που μου δίνετε, μήπως και επιτέλους το ακούσουν όσοι μοχθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι θα διαλυθούμε. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι και θα παραμείνει παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Και από αυτή τη θέση θα καθορίσουμε όταν έρθει η ώρα και την εκλογική μας τακτική.

 
Σόνια Γ. Τσιτήλου, 12/12/2014
Η κ. Μάρω Δούκα στο πρόσφατο βιβλίο της με τίτλο «Έλα να πούμε ψέματα» αναφέρεται σε υπαρκτά πρόσωπα και γεγονότα του εμφυλίου πολέμου στον νομό Χανίων Κρήτης, όπου μεταξύ άλλων κάνει εκτενή αναφορά στον πατέρα μου, Γιώργο Τσιτήλο μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα Κρήτης. Η εποχή ήταν ούτως ή άλλως ταραγμένη και γνωρίζουμε ότι για τα πρόσωπα και τις ερμηνείες των γεγονότων υπάρχουν αρκετές εκδοχές που εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης.
 
Δημήτρης Οικονομίδης, 12/12/2014

Πριν από κάποια χρόνια, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, με έναν τουλάχιστον άκομψο πολιτικά και καταστατικά τρόπο, απέκλεισε το Μιχ. Παπαγιαννάκη από την υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας και πρόκρινε το σημερινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Με την απόφαση αυτή, ουσιαστικά άρχιζε να παίρνει σάρκα η αναθεώρηση και οπισθοδρόμηση όλου του ιδεολογικού και αξιακού πλαισίου του χώρου. Πήρε και τα οστά με τη ραγδαία «συριζοποίηση» και «ριζοσπαστικοποίηση» του χώρου.
Όπως έλεγε και ο Αγγ. Ελεφάντης, άρχιζε η καταχνιά και η αντάρα, άρχιζαν ενέργειες και λογικές που δεν θα λάμπρυναν τις παραδόσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς.

 
Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΔΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ»

Η πρόωρη εκκίνηση της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας εκφράζει την αποτυχία της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα συναινέσεων που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό αφορά πρωτίστως την αλλαγή πολιτικών ώστε να σταθεί δυνατή η ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας.
Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε με την ψήφο μας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας να συμβάλλουμε στην παράταση της θητείας αυτής της κυβέρνησης και στη συνέχιση των ίδιων πολιτικών.
Η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής είναι στην πραγματικότητα μια κίνηση για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Είναι μια κίνηση τα νέα μέτρα να ληφθούν μετά τις εκλογές. Το ζήτημα όμως είναι να μη ληφθούν νέα επαχθή μέτρα.

 
H παρέμβαση του Σάκη Παπαθανασίου

Η μεταρρύθμιση είναι μια έννοια με ιστορικό βάθος. Συνδέθηκε με μια πορεία κοινωνικών κατακτήσεων και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
Η χρήση της έννοιας της μεταρρύθμισης άλλαξε σταδιακά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ταυτίστηκε με μια απάντηση στις προκλήσεις της τεχνολογικής μεταβολής και της διεθνοποίησης των οικονομικών λειτουργιών που έγινε με κύριο γνώμονα την αύξηση των κερδών.
Αυτό οδήγησε στην επικράτηση μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που αποσκοπεί σε μια οικονομία αποκλειστικά προσανατολισμένη στην αγορά με κατάργηση του ρυθμιστικού ρόλου της πολιτικής επί της οικονομίας, αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων και αύξηση των ανισοτήτων.

 
Παρέμβαση του Φίλιππου Σαχινίδη

Έχουν συμπληρωθεί επτά χρόνια από την εκδήλωση της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης και της μόνης που είχε ως αφετηρία, όχι κάποια χώρα της περιφέρειας αλλά την Μέκκα του καπιταλισμού, τις Η.Π.Α.
Η κρίση αυτή μεταφέρθηκε στην Ευρώπη μέσω του Ην. Βασιλείου και στη συνέχεια στην ευρωζώνη.
Σήμερα, οι περισσότερες εκτός ευρωζώνης οικονομίες που χτυπήθηκαν από την κρίση, έχουν – σε μεγάλο βαθμό – αποκαταστήσει τις απώλειες που προκάλεσε αυτή στα εισοδήματα και την απασχόληση.
Η ευρωζώνη όμως, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τις συνέπειες της δεύτερης ύφεσης, αυτής που ξεκίνησε το 2012 και κινδυνεύει να βιώσει στασιμότητα και αποπληθωρισμό.

 
Παρέμβαση του Γιάννη Μπαλάφα

«Από τον τίτλο της σημερινής εκδήλωσης εκδήλωσης προκύπτει μια ανάγκη να συζητήσουμε αυτά τα δύο ζητήματα μαζί και ταυτόχρονα, παρόλο που το καθένα θα μπορούσε να αποτελεί χωριστό θέμα διαλόγου για ώρες.
Είναι ανάγκη που έρχεται με μεγάλη κοινωνική ορμή οι έντονες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που κάνουν το ενδεχόμενο των εκλογών ορατό να οδηγήσουν σε μια αλλαγή σελίδας, σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και ανακοπής της κατρακύλας σε μια προοδευτική διακυβέρνηση όπως λέει και ο τίτλος της εκδήλωσης.
Δεν είναι μόνο το πεδίο της οικονομικής πολιτικής που απατούνται προοδευτικές ρήξεις και τομές. Όλες οι πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής καθημερινότητας έχουν διαβρωθεί από έναν νεοσυντηρητισμό ως αποτέλεσμα και της οικονομικής κρίσης αλλά όχι μόνο της οικονομικής κρίσης, της κρίσης πλαισίου αρχών και αξιών που είχε εκδηλωθεί και πριν την κρίση και μας οδήγησε εκεί

 
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 08/12/2014

Οι χειρισμοί, που ξεκίνησαν με τις ανακοινώσεις περί «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο στις αρχές του Οκτωβρίου, για να καταλήξουν στην αποδοχή της ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής, με άδηλο ακόμα το «έγκαιρο κλείσιμο» της πέμπτης αξιολόγησης από της τρόικα και με τα πολλά ερωτηματικά για την εξέλιξη της υπόθεσης « βιώσιμη μείωση του χρέους», αναδεικνύουν, σε κάθε περίπτωση, μια πραγματική έλλειψη διαπραγματευτικών δυνατοτήτων της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ασκούμε ιδιαίτερη κριτική στην κυβέρνηση για μειωμένη πολιτική διορατικότητα και την θεωρούμε κατώτερη των περιστάσεων, που η χώρα μας βιώνει.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 07/12/2014

Τον Νοέμβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανήσυχη για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είχε απευθύνει ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τι θα μπορούσε να κάνει αν ένα κράτος της Ευρωζώνης οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Η απάντηση του κ. Τρισέ ήταν ότι δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα, αυτό θα πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ. Διότι (α) δεν υπάρχει μηχανισμός χρηματοδότησης κρατών της Ευρωζώνης και (β) η διάσωση (bailout) κράτους της Ευρωζώνης απαγορεύεται από την ιδρυτική συνθήκη, τη συνθήκη του Μάαστριχτ («Καθημερινή», 14.12.2008).

 
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στη Δημ. Κρουστάλλη, Το Βήμα της Κυριακής, 07/12/2014

Επιμένει στην ανάγκη μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης ο Φώτης Κουβέλης. «Αν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση της διαμόρφωσης ενός ελάχιστου κοινού τόπου για την αναδιάρθρωση του χρέους, όλα θα ήταν ευχερέστερα. Και για τη σημερινή και για την αυριανή κυβέρνηση» δηλώνει στο «Βήμα». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι οι διαρκείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης έθρεψαν τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, ότι εδώ και καιρό «διαχειριζόμαστε και δεν διαπραγματευόμαστε». Ο κ. Κουβέλης προαναγγέλλει τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και απευθύνει προειδοποίηση στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στη συλλογή υπογραφών για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ο καθένας έχει την άποψή του, επισημαίνει, στο τέλος όμως οφείλουμε να σεβαστούμε τις συλλογικές αποφάσεις.

 
Για να υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία σε μια ΠΡΟΤΑΣΗ, είναι αναγκαίο κάθε «συμβαλλόμενος» να αναγνωρίζει σε αυτή μια σημαντική πλευρά, που καλύπτει επιδιώξεις του.
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Ημερησία, 06/12/2014

H ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με Εκλογή Προέδρου, Εκλογές τον Μάη και Αναθεώρηση του Συντάγματος, που καταθέσαμε δημόσια οι 7 της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, πρέπει να θεωρείται ως μια ενιαία πρόταση –πακέτο, που απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.Ξεκινήσαμε από την διάχυτη διαπίστωση ότι η οι πολίτες της χώρας αναζητούν την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, την ομαλή μετάβαση, την αλλαγή με σταθερότητα, χωρίς να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

 
Σάκης Παπαθανασίου, www.badiera.gr, 05/12/2014

Ο κ Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και της διεξαγωγής εκλογών το Νοέμβριο του 2015. Στην ίδια λογική κινούνται ανεξάρτητοι βουλευτές, βουλευτές κομμάτων, ορισμένοι βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, προτάσσοντας ως επιχείρημα την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Σε αυτές τις προτάσεις “ξεχνιέται” το πραγματικό διακύβευμα της περιόδου που διανύουμε. Αυτό δεν είναι άλλο από το ποιος και πώς θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές για την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, τις μεταρρυθμίσεις που θα δεσμευτούμε ότι θα υλοποιήσουμε τα επόμενα δύο χρόνια και τις ρυθμίσεις για τη μείωση του χρέους.

 
Δημήτρης Χατζησωκράτης, www.badiera.gr, 05/12/2014

Από ορισμένους/ες φίλους/ες για την Πρόταση των 7 της ΔΗΜΑΡ τέθηκε ένα ζήτημα. «Πως προωθείται αυτή η ΠΡΟΤΑΣΗ για ΣΥΜΦΩΝΙΑ με Εκλογή Προέδρου, Εκλογές τον Μάη και Αναθεώρηση του Συντάγματος από μέλη κορυφαίου οργάνου του κόμματος, όταν στο εντελώς πρόσφατο 3ο Συνέδριό μας αποφασίσαμε να μην ψηφίσουμε κανένα Πρόεδρο και να πάμε σε εκλογές».

Θα μου επιτρέψετε να υποστηρίξω- το έκανα άλλωστε και στην Εκτ. Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ- ότι η «ΠΡΟΤΑΣΗ των 7» δεν αντιβαίνει κατ΄ουδένα τρόπο στην ουσία της Συνεδριακής μας απόφασης.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 05/12/2014

Στα τέλη του 19ου προς τις αρχές του 20ου αιώνα ένα κατηγορώ τάραξε τα νερά της εποχής. Το κατηγορώ του Εμίλ Ζολά κατά του αντισημιτισμού και του εθνικισμού αφύπνισε τις κοιμισμένες, στην αγκαλιά της Μπελ Επόκ, συνειδήσεις των πνευματικών ανθρώπων. Στα τέλη όμως του 20ου και στις αρχές του 21ου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ κυριαρχεί ένα άλλο κατηγορώ, αυτό του Νεοφιλελευθερισμού. Σύμφωνα με αυτό, γι’ όλα τα δεινά ένας είναι ο ένοχος, οι δημόσιες δαπάνες. Σ’ αυτό δεν πρωταγωνιστούν οι πνευματικοί άνθρωποι, αλλά οι περίφημες αγορές και στα καθ’ ημάς η τρόικα.

 
05/12/2014

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Τσούκαλης, ερωτηθείς για το τι πρόκειται να πράξει σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η εθνική συνεννόηση, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτήν την βουλή, διευκρινίζει τις προθέσεις του, δηλώνοντας:

«Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ουσιαστικά συνιστά μια έκκληση προς τα δύο κόμματα τη Ν.Δ, και τον ΣΥΡΙΖΑ, να εξευρεθεί ο ελάχιστος κοινός τόπος σε δύο κορυφαία θεσμικά ζητήματα όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η υλοποίηση κάτι τέτοιου, προϋποθέτει την απαραίτητη συμφωνία των δύο κομμάτων.

Εύχομαι να γίνει αποδεκτή και από τα δύο κόμματα και δηλώνω με σαφήνεια ότι αν δεν καταστεί αυτό δυνατόν, δεσμεύομαι απολύτως από τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ και δεν πρόκειται να ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

 
Το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών όλων των κρατουμένων
04/12/2014

Πρόταση τροπολογίας για το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών κρατουμένων με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού κατέθεσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης και Νίκος Τσούκαλης. Το κείμενο της προτεινόμενης τροπολογίας, έχει ως εξής:

"Σε περίπτωση διαφωνίας του αρμοδίου Συμβουλίου για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενο επιτυχόντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από γνώμη του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακής (ΚΕΣΦ), μπορεί να χορηγήσει την άδεια με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του.

 
Η ΠΡΟΤΑΣΗ των 7 της ΔΗΜΑΡ
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στον Ανδρ. Μπελεγρή, protothema.gr, 04/12/2014

Η πρόταση για συμφωνία, που καταθέσαμε δημόσια χθες, αντιμετωπίζει το ζήτημα «εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» όχι ως ένα μεμονωμένο θέμα αλλά ως ενταγμένο στο πλαίσιο της εξαιρετικά δύσκολης και εύθραυστης πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας της χώρας, Στο τέλος του 2014 - αρχές 2015, ή αλλιώς της περιόδου που προσδιορίζεται ως ύστερη μνημονιακή και μεταμνημονιακή. Με την έννοια αυτή η πρόταση για συμφωνία με εκλογή Προέδρου, εκλογές τον Μάη και αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να θεωρείται ως ενιαία πρόταση –πακέτο, που απευθύνεται σε όλες της πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

 
Πρόταση που κατατέθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
03/12/2014
Στην παρούσα κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα, η εθνική ανασυγκρότηση απαιτεί συνεργασίες, συμφωνίες και ευρύτατες συναινέσεις. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας, που επιδιώκει την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναληφθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία, που θα έχει ως στόχο την «εθνική συνεννόηση», στα εξής σημεία, που αποτελούν στο σύνολό τους και μόνο ενιαία πρόταση:
 
Παναγιώτης Παναγιώτου, Έθνος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 30/11/2014

Μετά το Παρίσι συνειδητοποιήθηκε από την κυβέρνηση πλήρως η αλλαγή «όλων των δεδομένων» πάνω στα οποία στηρίχθηκε η «στρατηγική της» που είχε αποτυπωθεί στις φράσεις «τέλος στα μνημόνια και η επιτήρηση», «έξοδος από την κρίση» και «απευθείας χρηματοδότηση από τις αγορές». Ταυτόχρονα φαίνεται ότι καταπίπτουν και οι περισσότερες από τις «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που η ολοκλήρωσή της είναι προϋπόθεση για μια συμφωνημένη «επόμενη μέρα» με τους δανειστές. Ενώ παραμένει ενεργός και ο ρόλος του ΔΝΤ μέχρι να ολοκληρωθεί και το δικό του πρόγραμμα, που λήγει το 2016.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 30/11/2014

Η Ιρλανδία μπήκε σε πρόγραμμα τον Νοέμβριο 2010, πήρε 85 δισ. ευρώ και βγήκε μετά μια 3ετία. Η Πορτογαλία μπήκε Απρίλιο του 2011, πήρε 78 δισ. ευρώ, βγήκε μετά μια 3ετία. Εμείς μπήκαμε τον Μάιο 2010, κι ενώ έχουμε πάρει πάνω από 200 δισ. ευρώ, μένουμε για πέμπτο χρόνο - και βλέπουμε. Η Ελλάδα μπήκε στην κρίση με 12,6% ανεργία κι έχει 26,6%, η Ιρλανδία με 13,9% και τη μείωσε στο 13,1%, η Πορτογαλία με 12% και την έφτασε στο 16,5%. Στην Ελλάδα μειώθηκαν οι επενδύσεις 40%, στην Ιρλανδία 6%, στην Πορτογαλία 30%. Η Ελλάδα έχασε 25% του ΑΕΠ της, η Ιρλανδία κέρδισε 4,6%, η Πορτογαλία έχασε 4,4%.

 
Νίκη Φούντα, Συνέντευξη στη Γ. Σαδανά, ΑΞΙΑ, 29/11/2014

Θα προέκρινα μία κυβέρνηση συνεργασίας που θα γινόταν με ίσους πολιτικούς όρους, με στόχο την εθνική διαπραγμάτευση και τα κρίσιμα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα του τόπου. Από τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα, μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Με ρεαλιστικούς όρους βέβαια, προφανώς και η επόμενη κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα έχει για κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω κοινοβουλευτικής δύναμης. Και προφανώς αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από την προηγούμενη συγκυβέρνηση στην οποία αναγκαστήκαμε να μπούμε, για λόγους εθνικού συμφέροντος και διατήρησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

 
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Δημ. Αλειφερόπουλο, ΑΓΟΡΑ, 29/11/2014

Το πρόσφατο συνέδριό μας αποφάσισε, σχεδόν ομόφωνα, ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι αδιαπραγμάτευτη. Το δεύτερο που αποφάσισε είναι ότι ο τόπος έχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης. Η εκλογική τακτική μας θα αποφασισθεί στον κατάλληλο χρόνο, με σταθερή την επιλογή μας για την οργανωτική και πολιτική μας αυτονομία. Και επειδή μου δίνετε την ευκαιρία, ας το επαναλάβω: η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να γίνει παράρτημα κανενός. Οι λόγοι, άλλωστε, που κατέστησαν αναγκαία την ίδρυσή της, όχι μόνο δεν εξέλειψαν, αλλά παραμένουν απολύτως επίκαιροι και σήμερα.

 
Κωστής Παπαϊωάννου, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 26/11/2014

«Η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει». Ο στίχος από το υπέροχο «Σαράβαλο» του Γ. Αγγελάκα έρχεται στον νου όποτε ακούω κάποιον να μας μαλώνει όλους για την κρίση. Μετά το εμβληματικό «μαζί τα φάγαμε» του Θ. Πάγκαλου ήρθε και η Ελ. Κούρκουλα: «Μη σας φανεί ακραίο, αλλά μήπως ο κάθε Έλληνας δεν ήταν ένας μικρός Τσοχατζόπουλος; Δήλωσε κανείς την πραγματική αξία του σπιτιού που αγόρασε;». Κυνική εξίσωση της συστηματικής καταλήστευσης δημόσιου πλούτου με τη φοροδιαφυγή. Ωμή καθολίκευση του χαρακτηρισμού του μεγαλοαπατεώνα για έναν ολόκληρο λαό. Διαθέτουν όντως απύθμενο θράσος κάποια αποσυρμένα ή αζήτητα στελέχη του πολιτικού προσωπικού.

 
Ριχάρδος Σωμερίτης, 24/11/2014

Την βύθιση της Ακαδημίας (πρόταση Α. Τρίτση) την θυμάστε οι σχετικά παλαιότεροι; Θα δημιουργούσε από την Πανεπιστημίου ως τη Σόλωνος, πίσω από τη Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία και μπροστά από το πνευματικό κέντρο του Δήμου, το προαύλιο της Νομικής Σχολής και το κτήριο Παλαμά (Πανεπιστήμιο) ένα πανέμορφο ιστορικό και αρχιτεκτονικό σύνολο χωρίς εμπόδιο για την κυκλοφορία. Γέλασαν μερικοί, χρήματα δεν βρέθηκαν κι ας υπήρχαν τότε, το σχέδιο ξεχάστηκε.
Την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων την γνωρίζετε. Μία τεράστια πεζοδρόμηση από την Πειραιώς ως το Στάδιο. Αυτό το έργο κι αν ήταν αναγκαίο και όλοι ο αγκάλιασα με εξαίρεση την τότε δημοτική δεξιά

 
Σάκης Παπαθανασίου, 23/11/2014

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι δεν χρειάζεται τώρα διαπραγμάτευση για το χρέος και ότι θα ήταν καλύτερο αυτή να γίνει όταν η Ελλάδα θα είναι ισχυρή. Είναι όμως αυτό το καλύτερο για τη χώρα; Μπορούμε άραγε να απαλλαγούμε έστω προσωρινά από το χρέος και να επανέλθουμε σε δεύτερο χρόνο για να το ρυθμίσουμε;
Είναι κοινή πεποίθηση ότι το χρέος βαραίνει την ελληνική οικονομία, δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για ένα ογκόλιθο που μπορείς να τον αφήσεις στην άκρη του δρόμου και να επανέλθεις μετά με “μοχλούς και φορτηγά” για να τον ρυμουλκήσεις.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 23/11/2014

Η Ελλάδα είχε μπει σε πρόγραμμα διάσωσης (Μνημόνιο) αφού είχε δανειστεί, για τελευταία φορά, με περίπου 6%, σε μια εποχή που υπήρχε σπάνις κεφαλαίων διεθνώς, εξαιτίας της μεγάλης κρίσης. Υστερα από 4 ½ χρόνια, σήμερα, παρότι υπάρχει αφθονία διεθνών κεφαλαίων που αναζητούν κερδοφόρες τοποθετήσεις, η χώρα μας βρίσκεται πάλι στη μαύρη λίστα των διεθνών αγορών.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία: προχθές, οι αποδόσεις του ελληνικού 3ετούς ομολόγου ήταν 6,85% ενώ της Πορτογαλίας ήταν 1,06%, της Ιταλίας 0,73% και της Ισπανίας 0,57%. Του ελληνικού 5ετούς ήταν 7,1%, της Ιρλανδίας 0,44%, της Πορτογαλίας 1,63%. Και οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου κινούνται σταθερά στην περιοχή του 8% συν, ενώ του πορτογαλικού στην περιοχή του 3% και του ιταλικού και ισπανικού στη ζώνη του 2%.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 22/11/2014

Ας πούμε ότι δεν ζούμε στην Ελλάδα της κρίσης, ότι ζούμε κάπου όπου δεν θεωρούνται όλες οι δαπάνες εμπόδια στην ανάπτυξη. Ας υποθέσουμε επίσης ότι εκεί δεν επικρατεί η νεοκλασική θεωρία, η οποία αντιμετωπίζει τα δημόσια οικονομικά όπως τα οικονομικά μιας οικογένειας ή μιας επιχείρησης.
Ας υποθέσουμε ότι ζούμε σε μια χώρα που οι αριστερές πολιτικές της δυνάμεις δεν υποτιμούν την ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, οι οποίοι βεβαίως δεν μπορούν να επιτυγχάνονται εις βάρος της κοινωνικής πρόνοιας. Ας υποθέσουμε τελικά ότι ζούμε σε μια ιδανική σοσιαλδημοκρατική χώρα.

 
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Δημ. Κουκλουμπέρη, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 22/11/2014

Η κυβέρνηση καταβάλλει το κόστος λανθασμένων επιλογών και βεβιασμένων τακτικών κινήσεων. Έχοντας υιοθετήσει εδώ και καιρό το σενάριο του “success story”, επιχείρησε να βγει στις αγορές χωρίς να έχει διασφαλίσει το αναγκαίο περιβάλλον. Επαναλαμβάνοντας μάλιστα σε όλους τους τόνους ότι το χρέος είναι βιώσιμο, απομάκρυνε την πιθανότητα αναδιάρθρωσής του. Το αποτέλεσμα ήταν – εκεί που το κυβερνητικό επιτελείο διαφήμιζε το «τέλος των μνημονίων» – να βρεθεί απέναντι σε νέες πιεστικές απαιτήσεις των δανειστών και να καλείται να υιοθετήσει επιλογές που προσβάλλουν το πολιτικό σύστημα της χώρας, απονομιμοποιούν την κοινοβουλευτική τάξη και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 18/11/2014

Αγαπητοί νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ «χούντα δεν γνωρίσαμε ούτε δημοκρατία», αναφέρετε σε μια ανακοίνωσή σας, με αφορμή την απόφαση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ να ζητήσουν τη φύλαξη των χώρων τους από αστυνομικές δυνάμεις εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Επιτρέψτε μου να σας εκθέσω την άποψή μου γι’ αυτή τη θέση σας.
Στον ελληνικό δημόσιο διάλογο δεν γίνεται καθαρό τι είναι και τι εννοούμε με τον όρο Δημοκρατία, γι’ αυτό και βρίσκουν ανταπόκριση τέτοια συνθήματα όπως «η χούντα δεν τελείωσε το 73», «χούντα είναι θα περάσει», «χούντα δεν γνωρίσαμε ούτε δημοκρατία».

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 17/11/2014

Εδώ και πολλά χρόνια, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνοδεύεται από τις προβλέψιμες επικολυρικές εξάρσεις, που επιβάλλει η εύκολη πολιτική ρητορεία και η γνώριμη κομματική ιδιοτέλεια. Στα χρόνια της κρίσης, δίπλα σε αυτό το φαινόμενο προστέθηκε και η ανιστόρητη αντιμνημονιακή συνθηματολογία: «Ένα, δύο, τρία, πολλά Πολυτεχνεία. Η χούντα δεν τελείωσε το ‘73» φώναζαν προχτές οι φοιτητές που διαδήλωναν στο Σύνταγμα, χωρίς να μπορούν προφανώς να ξεχωρίσουν τις διαφορές ανάμεσα στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος από τους συνταγματάρχες και στη σημερινή κρίση μιας χρεοκοπημένης χώρας, που βρίσκεται στο καθεστώς μιας επίπονης επιτήρησης. Οι εν λόγω φοιτητές αγνοούσαν πάντως το σημαντικότεροα: πως πράγματι «η Χούντα δεν τελείωσε το ’73», γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, τελείωσε το ’74, με το βαρύ κόστος, μάλιστα, της κυπριακής τραγωδίας.

 
Χρήστος Μαχαίρας, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 17/11/2014

Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και η επικοινωνιακή υποστήριξη που τις συνόδευσε στηρίχθηκαν επί μήνες στην εκτίμηση ότι, περί τα τέλη του έτους, η λαβή της τρόικας θα χαλαρώσει. Το σενάριο προέβλεπε, μάλιστα, ότι οι δανειστές θα προικοδοτούσαν το σχήμα Σαμαρά – Βενιζέλου με μία αναδιάρθρωση του χρέους – ή, έστω, με μία πρόγευση επωφελούς διευθέτησής του – που θα αποδεικνυόταν ικανή να ενισχύσει τη γραμμή της «σταθερότητας» και, τελικά, να γυρίσει το εκλογικό παιχνίδι.

 
Σκέψεις με αφορμή τα 41 χρόνια από το «Πολυτεχνείο»
Νίκος Δελφάκης, 17/11/2014

Στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, η φοιτητική νεολαία βρισκόταν, πάντα, ένα σκαλί παραπάνω από άλλες κατηγορίες τής κοινωνίας, ως προς τις αναζητήσεις, τις ευαισθησίες, τους αγώνες, γενικά. Σπουδαίες μελέτες έχουν γραφτεί και διδακτορικές διατριβές για τον ρόλο της σε όλη την ιστορία της χώρας, από την ελληνική επανάσταση (βλ. Ιερός Λόχος) και σε όλη την μετέπειτα πορεία τού νέου ελληνικού κράτους. Οι καινούριες ιδέες, από τον 19ο αιώνα, ακόμα, που ήταν ο ρομαντισμός και η «εθνική ολοκλήρωση», έπειτα οι σοσιαλιστικές – κοινωνικές ιδέες, ύστερα ο εκσυγχρονισμός τού κράτους, το γλωσσικό ζήτημα, ακολούθως η μεγαλειώδης αντίσταση στην κατοχή, το Κυπριακό, οι αγώνες του 114 και του 15% για την παιδεία, η αντίσταση στη χούντα κλπ, πρωτίστως έβρισκαν ευήκοα ώτα και ανταπόκριση στη φοιτητική νεολαία.

 
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ
15/11/2014

Θα το πράξουμε καλύτερα αν διαμορφώσουμε μια πολιτική συμπαράταξη στην οποία η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχει με το δικό της στίγμα σε μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία. Αυτή η πολιτική συμπαράταξη προϋποθέτει τη συνάντηση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει ισότιμα στο διάλογο με κόμματα, με ανεξάρτητες κινήσεις, με ανένταχτους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, για να εξασφαλιστεί η ισχυρή παρουσία μιας τέτοιες συμπαράταξης στις πολιτικές εξελίξεις.

 
Διοικητική Μεταρρύθμιση – τι κάναμε
Αντώνης Μανιτάκης,

•Η αξιολόγηση των δομών όλων των υπουργείων, ένα τεράστιο έργο, έχει ολοκληρωθεί και έχει εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

•Τα νέα οργανογράμματα και τα προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα. Για πρώτη φορά η ελληνική δημόσια διοίκηση θα έχει μια σταθερή και ορθολογική δομή, σύμφωνη με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, που δεν θα τροποποιείται αυθαίρετα και με βάση την πελατειακή λογική.

.•Για πρώτη φορά επίσης γίνονται περιγράμματα θέσεων εργασίας, ώστε κάθε δημόσιος υπάλληλος να ξέρει ακριβώς ποια καθήκοντα καλείται να επιτελέσει, με ποια προσόντα, σε ποια θέση

 
Δικαιοσύνη- Τι κάναμε
Αντώνης Ρουπακιώτης,

-ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

-ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΟ-ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ — ΕΣΠΑ

-Ι. Νόμοι
-ΙΙ. Σχέδια Νόμων

-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΔΔΑΔ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2013

 
Υφυπουργός ΠΑΙΘΠΑ -Τι κάναμε
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου,


Ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια όλης της χώρας Τριετούς διάρκειας (2013-2015) μέσω ΕΣΠΑ ύψους 70 εκ. € (ήδη έχει δρομολογηθεί για την επόμενη χρονιά)

-7000 Αναπληρωτές Καθηγητές επιλεγμένοι αξιοκρατικά σε αντίθεση με πρακτικές παρελθόντων ετών σύμφωνα με τα μόρια από τον πίνακα αναπληρωτών.

-Δράση κοινωνικής συνοχής, μείωσης της σχολικής διαρροής και εξομάλυνσης κοινωνικών ανισοτήτων.

-511 Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλη τη χώρα

-45.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα και 70.000 για την επόμενη χρονιά

 
Υφυπουργός Υγείας- Τι κάναμε
Φωτεινή Σκοπούλη,

Οι υποκειμενικοί όροι συμμετοχής μου.

Ανέλαβα την ευθύνη της Υφυπουργού θεωρώντας ότι:

• κάτω από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας, οι πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούσαν την τρικομματική κυβέρνηση θα είχαν ως διττό στόχο α) τον εξορθολογισμό των δαπανών στην Υγεία και β) την απόδοση των εξοικονομούμενων πόρων σε τομείς που δεν ήταν αναπτυγμένοι ή που χρειάζονταν ιδιαίτερη ενίσχυση.

 
Γενική Γραμματέας του ΕΚΔΔΑ-Τι κάναμε
Άννα Αναγνωστοπούλου,

Το έργο που αναφέρεται παρακάτω, έγινε την χρονική περίοδο Οκτωβρίου 2012 – Ιουνίου 2013, κατά την οποία ήμουν Γενική Γραμματέας του ΕΚΔΔΑ, ύστερα από πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) προς την Τρικομματική Κυβέρνηση. Αρμόδιος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στον οποίο υπάγεται το ΕΚΔΔΑ, ήταν ο Αντώνης Μανιτάκης. Πίστευα και πιστεύω στην καθιέρωση μόνιμου Γενικού Γραμματέα ως ανώτατη ιεραρχία της Διοίκησης, ή έστω με θητεία 5ετή ως αρχή. Αυτό άλλωστε απαιτεί, πέραν οποιασδήποτε νομοθετικής αλλαγής και άλλες διαδικασίες επιλογής. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, κατά συνέπεια με την αλλαγή της Κυβέρνησης, υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση αυτή.

 
Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,- Τι κάναμε
Μάρω Ευαγγελίδου,

Με την ευκαιρία υποβολής του παρόντος απολογιστικού σημειώματος των εργασιών της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τόσο η Γενική Γραμματέας όσο και η Ομάδα των συνεργατών της, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ κο Ευ. Λιβιεράτο -με τον οποίο συνεργαστήκαμε κυρίως σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης- και τον Αν Υπουργό κο Στ. Καλαφάτη -με τον οποίο είχαμε ευρύτερη συνεργασία σε θέματα απορριμμάτων, βιοποικιλότητας και προστατευόμενων περιοχών, σύνδεσης περιβάλλοντος / χωροταξίας και περιβαλλοντική αδειοδότηση κρίσιμων τομέων όπως οι εξορύξεις και οι τουριστικές υποδομές- για το κλίμα εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκε, σ΄ αυτήν την πρότυπη για το ελληνικό πολιτικό σύστημα συνεργασία

 
Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- Τι κάναμε
Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος,

Η ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013ΚΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014-2020

Οι προτεραιότητες της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν, αφενός, η επιτάχυνση της υλοποίησης του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) -με αποδοτικότητα, ποιότητα και διαφάνεια- και, αφετέρου, η έγκαιρη προετοιμασία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

 
Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας - Τι κάναμε
Μιχάλης Κανδαράκης,

Η ανάληψη καθηκόντων στο ΣΕΠΕ, έγινε στα μέσα Οκτωβρίου 2012 και ενώ το Σώμα είχε μείνει "ακέφαλο" πάνω από δύο μήνες. Όπως ήταν αναμενόμενο, είχε συσωρευτει μεγάλος όγκος διαδικαστικών υπηρεσιακών θεμάτων, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Επιπλέον, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας βρισκόταν μπροστά σε μια διαδικασία ριζικής εσωτερικής του αναδιοργάνωσης και ανασχεδιασμού των διαδικασιών του. Το μεν πρώτο σχετίζεται με τη διαδικασία διοικητικής μεταρρύθμισης του ΥΔΙΜΗΔ, ενώ το δεύτερο, με την διεξαγωγή ανεξάρτητης αξιολόγησης αναγκών από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, η οποία επισήμανε τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές του συστήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία και τις εγχώριες ιδιομορφίες.

 
Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ- Tι κάναμε
Σάκης Κουρουζίδης,

Η βασική λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιορίζεται στις επιθεωρήσεις στο περιβάλλον (σε κάθε δραστηριότητα, δημόσια ή ιδιωτική, για τη λειτουργία της οποίας απαιτείται –και- περιβαλλοντική αδειοδότηση), την ενέργεια (μόνον στον έλεγχο του θεσμού των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης των κτηρίων), στη δόμηση (εποπτεία του θεσμού των ελεγκτών δόμησης) και στα αυθαίρετα (σε συνεργασία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις).

Η γενική αντίληψη πάνω στην οποία στηρίχθηκε η δουλειά μου ξεκινούσε με την παραδοχή ότι οι έλεγχοι αποτελούν εργαλείο προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά, ταυτόχρονα, είναι και αναπτυξιακό εργαλείο.

 
Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας- Τι κάναμε
Βασίλης Μάγκλαρης,

Σημαντικότερα Πεπραγμένα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για την περίοδο: Αύγουστος 2012 – Ιούνιος 2013

•Σχεδιασμός και Κατάρτιση του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού 2014-2020.Προετοιμασία της Στρατηγικής για την Έρευνα και Καινοτομία – Διαμόρφωση κατευθύνσεων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για την Νέα Προγραμματική Περίοδο.Διαβούλευση με τις περιφέρειες για την Ανάπτυξη Στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3), συμμετοχή στα Αναπτυξιακά Συνέδρια των Περιφερειών, επιτόπιες επισκέψεις και συζητήσεις με τις Περιφερειακές Αρχές. Διαβούλευση με Υπουργεία και εκπροσώπους του παραγωγικού Τομέα.

 
Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ)- Τι κάναμε
Ιωάννης Σπιλάνης,

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση για πρώτη φορά στη χώρα ολοκληρωμένης στρατηγικής και αναπτυξιακής πολιτικής που να καλύπτει το σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας με βάση τη συνταγματική επιταγή (άρθρα 101 και 106) ήταν ο βασικός στόχος που ανέλαβε να υλοποιήσει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ) στη περίοδο από τον Αύγουστο 2012 μέχρι σήμερα. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος ύπαρξης της σήμερα μετά τη σταδιακή ενίσχυση των περιφερειακών δομών της χώρας και ιδιαίτερα με πρόσφατη διοικητική διάρθρωση της χώρας με αιρετές Περιφέρειες, ισχυρούς Δήμους και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

 
Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Παύλος Τσίμας
huffingtonpost, 16/12/2014
Και ξαφνικά ο διεθνής Τύπος πλημμύρισε και πάλι Ελλάδα! Δεκάδες δημοσιεύματα, αναλύσεις ειδικών- και λιγότερο ειδικών- εμφανίζουν την Ελλάδα ως το φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη και την απειλεί με καταστροφή- αφού πρώτα καταστρέψει η ίδια τον εαυτό της. Η κακόφημη λέξη Grexit επιστρέφει. Βάσιμοι φόβοι, υπερβολικοί φόβοι ή σχεδιασμένη τρομοκρατία; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
 
Ξενοφών Γιαταγάνας
Μεταρρύθμιση, 15/12/2014
...Εδώ αρχίζει λοιπόν το δικό μου όνειρο: οι παλαιοί ηγέτες αποσύρονται με τιμή, αίροντας τις προσωπικές αντιπαλότητες και ανοίγοντας το δρόμο για τη συνεργασία νέων πολιτικών, ανδρών και γυναικών, πάνω σε μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Οι τέσσερεις προαναφερθείσες συνιστώσες –πιθανότατα μαζί και με άλλες μεταρρυθμιστικές συλλογικότητες- υπό μια αντιπροσωπευτική ηγεσία αποτελούμενη από τους νεώτερους και δυναμικότερους εκφραστές τους συγκροτούν εκλογικό συνασπισμό που πετυχαίνει διψήφιο ποσοστό, κοντά στο 20%, στις προσεχείς κάλπες οψέποτε στηθούν
 
Γιάννης Μηλιός
Κυριακάτικη Αυγή, 14/12/2014
Η μελέτη των Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου, Γιάννη Μηλιού και Σπύρου Λαπατσιώρα «Για να τελειώνουμε με τη λιτότητα: Μια προοδευτική πρόταση για το ζήτημα του χρέους στην Ευρωζώνη» αποτελεί μια αριστερή πρόταση για το πρόβλημα του δημόσιου χρέους στη ΖτΕ συνολικά, η οποία δείχνει ότι είναι εφικτή η αντιμετώπιση του χρέους με τρόπο που να καταργεί την «παγίδα λιτότητας». Μία από τις κεντρικές ιδέες της πρότασης είναι το μορατόριουμ πληρωμής τόκων και χρεολυσίων, το οποίο θα επιτρέψει σε προοδευτικές κυβερνήσεις να αποκτήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο άσκησης κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών.
 
Αντώνης Καρακούσης
Το Βήμα της Κυριακής, 14/12/2014
Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επανέφεραν την Ελλάδα και πάλι στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.Ο διεθνής Τύπος και τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα προσπαθούν να αξιολογήσουν την επίσπευση της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.
 
Πιέρ Μοσκοβισί
Συνέντευξη στην Ελ. Βαρβιτσιώτη, Η Καθημερινή της Κυριακής, 14/12/2014
«Δεν είναι άλλη μία επίσκεψη της τρόικας, αλλά του επιτρόπου που είναι φίλος της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ότι η ακεραιότητα της Ευρωζώνης είναι εγγύηση για την Ελλάδα και έχουμε όλα τα εργαλεία για να το κάνουμε αυτό», δηλώνει ο Πιερ Μοσκοβισί.
 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 13/12/2014
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να χάνει το δίκιο του επειδή έχει ζητήσει τόσες πολλές φορές, από τόσο νωρίς (από το φθινόπωρο 2012!) και με τόσο διαφορετικά επιχειρήματα την επίσπευση των εκλογών, ώστε κανείς να μην πολυπροσέχει πια το επιχείρημα που επικαλείται κάθε φορά ή να το θεωρεί προσχηματικό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό καθ’ εαυτό, το στερνό του επιχείρημα δεν είναι βάσιμο.
 
Φώτης Γεωργελές
Athens Voice, 10/12/2014
- Πρέπει πάντα να προσπαθείς να σώζεις μια ζωή.

- Δεν μπορείς όμως να υπερασπίζεσαι τη ζωή απειλώντας με θάνατο τους άλλους.

- Θυμόμαστε ακόμα τον Μάη του ’68 ή το «φράουλες και αίμα» των αντιπολεμικών διαδηλώσεων του ’67 για το Βιετνάμ, επειδή ήταν μοναδικές στιγμές. Στιγμιαίες εκρήξεις στο χρόνο που συμπύκνωναν την επιθυμία των νέων για μια άλλη εξέλιξη, λιγότερο συντηρητική και υποκριτική.
 
Παύλος Τσίμας
http://www.huffingtonpost.gr, 09/12/2014
Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς- ποτέ δεν κατάλαβα γιατί- είναι συνδεδεμένες με τον τζόγο. Ακόμη και οι πιο συντηρητικοί και «μετρημένοι» άνθρωποι, τέτοιες μέρες, μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν την τύχη τους στην πράσινη τσόχα. Ε, λοιπόν, φέτος το παιχνίδι των γιορτών δεν θα είναι η πόκα, το μπλακ τζακ ή η αθώα «31». Θα είναι το 180.
 
Αντώνης Λιάκος
http://www.chronosmag.eu, 07/12/2014
Στα 1944 ο εσωτερικός εμφύλιος στην Ελλάδα βάραινε πλέον αποφασιστικά στις αποφάσεις για τη διεξαγωγή του πολέμου και για την τροπή που θα έπρεπε να πάρουν τα πράγματα.

Πριν λήξει ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, η Ελλάδα έγινε το πρόπλασμα της μεταπολεμικής αναμέτρησης. Οι επιδιώξεις των μεταπολεμικών νικητών διαμορφώθηκαν σταδιακά και εμπειρικά.
 
Παύλος Τσίμας
06/12/2014
Αν οι πολίτες μιας δημοκρατίας έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν κυβέρνηση αλλά δεν μπορούν με τίποτε να αλλάξουν πολιτική πόσο πραγματική είναι αυτή η δημοκρατία; Κι αν μια οικονομική πολιτική που επιδεινώνει δραματικά το επίπεδο της ζωής των πολλών και αυξάνει την ανεργία, στο όνομα της μείωσης του δημοσίου χρέους, δεν καταφέρνει εν τέλει ούτε το χρέος να μειώσει, πώς είναι δυνατόν να μην αλλάξει η πολιτική αυτή;
 
Π.Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 05/12/2014
Ένα μείζον πρόβλημα είναι ότι συμπολίτευση και, κυρίως, αντιπολίτευση δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν επαρκώς τι ακριβώς σημαίνει Ευρώπη και τι είναι «ευρωπαϊκό». Εάν καταλάβαιναν, η συμπολίτευση δεν θα μιλούσε τόσο άκαιρα για «καθαρή έξοδο» από το Mνημόνιο, η αντιπολίτευση δεν θα μιλούσε για καθαρό κούρεμα χρέους και άλλα φαιδρά
 
Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 04/12/2014
Με τη φράση «Εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτοί θα χορεύουνε, δεν θα παίζουνε αυτοί το ζουρνά και εμείς θα χορεύουμε...», ο Αλέξης Τσίπρας οριοθέτησε σε ομιλία του το Σαββατοκύριακο τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις αγορές. Μαγκιά και παλικαριά θα πουν μερικοί, καθώς στη ελληνική κοινωνία οι ψευτοπαλικαρισμοί συγκινούν πολλούς, κυρίως αυτούς που προτιμούν να αγνοούν τη διεθνή πραγματικότητα και να «παραμυθιάζονται» με τέτοιου είδους μαγκιές…
 
Παναγιώτης Λιαργκόβας
Συνέντευξη στον Αλ. Κλώσσα, www.huffngtonpost.gr, 04/12/2014

Την πρόταση η Ελλάδα να διαπραγματευτεί για μια διακοπή της πληρωμής όλων ή μέρους των τόκων για 4-5 ή και περισσότερα χρόνια και τη χρησιμοποίηση των αντίστοιχων ποσών για επενδύσεις, καταθέτει με συνέντευξη του στη HuffPost Greece ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας.

 
Θανάσης Βασιλείου
The Insider, 01/12/2014
Η έλευση της τρόικας για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, συνοδεύτηκε με επιβολή σκληρών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες όσον αφορά τους σπάταλους και «μη παραγωγικούς τομείς» (εκπαίδευση, σχολεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγεία, δημόσιες επενδύσεις, υποδομές, κ.ά.). Συνοδεύτηκε από περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και μεγάλη αύξηση της φορολογίας.
 
Σήφης Πολυμίλης
Το Βήμα της Κυριακής, 30/11/2014
Το τέλος μιας σχέσης είναι πάντοτε επώδυνο. Σπάνια γίνεται χωρίς ακραίες συγκρούσεις, χωρίς τραύματα. Και αυτό όφειλε να το γνωρίζει η κυβέρνηση, που σήκωσε από πολύ νωρίς τη σημαία του διαζυγίου με τα μνημόνια και το ΔΝΤ και τώρα πληρώνει τα επίχειρα της βιασύνης και της επιπολαιότητάς της.
 
Πάσχος Μανδραβέλης
Η Καθημερινή της Κυριακής, 30/11/2014
Ένας από τους βασικούς λόγους κατάρρευσης του ελληνικού κράτους είναι το καθεστώς των εξαιρέσεων επί παντός. Φτιάχνονται νόμοι με γενική ισχύ και μετά αρχίζουν οι τροπολογίες με ειδική ισχύ. Αυτό είναι κι ένα από τα βασικά σημεία τριβής με την τρόικα.
 
Αλέξης Παπαχελάς
Η Καθημερινή της Κυριακής, 30/11/2014
Η ελληνική κοινωνία έχει υποφέρει πολύ. Δεν της αξίζει να υποφέρει άλλο, γιατί οι αντοχές τελειώνουν. Ενας απίστευτος συνδυασμός πείσματος, ανεπάρκειας και ανευθυνότητας απειλεί και πάλι τη χώρα. Το πείσμα είναι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και των ομοϊδεατών του, οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» και επιδεικνύουν απέναντί της πολύ λιγότερη ανοχή από ό,τι σε άλλες χώρες, που έχουν πολύ μικρότερη πρόοδο σε κρίσιμους τομείς.
 
Γιάννης Βούλγαρης
Τα Νέα, 29/11/2014
Στο Παρίσι και στο Λονδίνο εκδηλώθηκε η διπλή εμπλοκή της ελληνικής περίπτωσης. Στο Παρίσι, η τρόικα των δανειστών κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να στηρίξει πολιτικά την κυβέρνηση προσυπογράφοντας μια εύκολη για την Ελλάδα έξοδο από το Μνημόνιο. Από την Πέμπτη η κυβέρνηση κινείται σε ένα δυσμενέστερο πολιτικό κλίμα έχοντας λίγο χρόνο για να ανατάξει την κατάσταση.
 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 29/11/2014
Σαν να ισορροπούμε και πάλι σε τεντωμένο σκοινί. Σαν να ακροβατούμε ξανά στη ζώνη της αβεβαιότητας. Σαν να ξαναζούμε ημέρες του 2012, αυτήν τη φορά με άρωμα Παρισίων.

Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, έχει κανείς την αίσθηση ότι η πολιτική στέκει αμήχανη, αδύναμη απέναντι σ’ αυτόν τον χορό των δαιμόνων που στήνεται πάλι από την αρχή.
 
Παντελής Μπουκάλας
Η Καθημερινή, 25/11/2014
Ο κ. Τσοχατζόπουλος, ένας μύθος του καθ’ ημάς σοσιαλισμού, παραλίγο αρχηγός του κόμματος που κυβέρνησε στα μισά χρόνια της μεταπολίτευσης, στη φυλακή από καιρό. Στον κ. Παπαντωνίου, επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επιβλήθηκε τετραετής φυλάκιση με αναστολή. Ενα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. στην Αυτοδιοίκηση και σπουδαίος αθλητής του παρελθόντος, ένας μύθος-σύμβολο, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, στη φυλακή· επίσης από καιρό.
 
Νίκος Μουζέλης
Το Βήμα της Κυριακής, 25/11/2014
Η σοσιαλδημοκρατία έκανε την εμφάνισή της στον 19ο αιώνα σαν μια κίνηση που αρχικά είχε και επαναστατικές / μαρξιστικές και εξελικτικές / ρεφορμιστικές τάσεις. Η πόλωση μεταξύ των δύο προσανατολισμών πήρε την πιο χαρακτηριστική μορφή της στη διαμάχη μεταξύ της λενινιστικής επαναστατικής στρατηγικής (ως προς τον τρόπο υπέρβασης του καπιταλισμού) και αυτής του Μπερνστάιν.
 
Δημήτρης Χριστόπουλος
Το Βήμα της Κυριακής, 23/11/2014

Τον Ιούλιο του 2013 ο Γιάννης Αντετονκούμπο εγκατέλειπε την Ελλάδα για τον μαγικό κόσμο του NBA. Ο πρωθυπουργός μας τον ξεπροβόδισε με μια εικόνα της Παναγίας και τις ευχαριστίες εκ μέρους του ελληνικού λαού επειδή «τιμούσε τα εθνικά χρώματα». Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1994 και όπως χιλιάδες άλλα παιδιά μεταναστών, μέχρι να δεχθεί την υπερατλαντική κλήση δεν ήταν έλληνας πολίτης.

 
Γιώργος Τσεμπελής
Το Βήμα της Κυριακής, 23/11/2014
Σε άρθρο στο «Βήμα της Κυριακής» (5.10.2014) πρότεινα την αναθεώρηση του συνταγματικού άρθρου 110 γιατί «κλειδώνει» το Σύνταγμα και εμποδίζει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Επίσης υποστήριξα ότι το Ελληνικό Σύνταγμα είναι μεγάλο (27.000 λέξεις), κλειδωμένο (άρθρο 110) και κακό. Επιπλέον δείχνω με στατιστικές αναλύσεις δεδομένων από τις χώρες του ΟΟΣΑ ότι τέτοια συντάγματα συνδυάζονται με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και μεγάλη διαφθορά.
 
Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης
Το Βήμα της Κυριακής, 23/11/2014
Το ελληνικό Σύνταγμα του 1864 υπήρξε η σημαντικότερη κατάκτηση του δημοκρατικού φιλελευθερισμού στην ελληνική πολιτική ζωή του 19ου αιώνα. Η σημασία του ως μνημείου πολιτικού λόγου και πολιτικής σκέψης ξεπερνά τα όρια της επιστήμης του Συνταγματικού Δικαίου και οπωσδήποτε δεν μπορεί να αξιολογηθεί αποκλειστικά στο πλαίσιο μιας φορμαλιστικής νομικής προσέγγισης.
 
Δημοσθένης Κούρτοβικ
Τα Νέα, 22/11/2014

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καμιάς εθνικής επετείου ο εορτασμός δεν έχει εκφυλιστεί τόσο πολύ όσο αυτός του Πολυτεχνείου. Κάτι με το ψυχόδραμα της τελετουργικής βίας των αντιεξουσιαστών, κάτι με τις λιτανείες που λέγονται πορείες και ψάλλουν το «Νίκας τοις ευσεβέσι» σε αριστερίστικη μετάφραση, κάτι με τις γλυκερές ρητορείες

 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 22/11/2014
Η διαπίστωση είναι κοινή: αυτό που ονομάζεται «πολιτική αβεβαιότητα» ρίχνει μια βαριά σκιά πάνω από τη χώρα. Δυσκολεύει την έξοδό της από την εξαετή υφεσιακή δοκιμασία. Αδυνατίζει τη διαπραγματευτική της θέση. Αδικεί την τεράστια και βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε - με υπερβολικά μεγάλη δόση λιτότητας και ασυγχώρητα άδικη κατανομή των βαρών.
 
Μιχάλης Μητσός
Τα Νέα, 22/11/2014

Οι συνηθισμένοι πολιτικοί όταν υφίστανται μια μεγάλη ήττα διορθώνουν την πορεία τους επί το συντηρητικότερο, το συμβατικότερο, το ασφαλέστερο. Ελπίζουν να ικανοποιήσουν έτσι τον μέσο πολίτη, που είναι κατά τεκμήριο συντηρητικός. Αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι συνηθισμένος πολιτικός. Είναι ένας οραματιστής

 
Νίκος Σιδέρης
17/11/2014
Η κατάληψη του Πολυτεχνείου είναι η τελευταία συλλογική εποποιία της Ελληνικής ιστορίας. Πέρα από τις πολιτικές της επιπτώσεις, δημιούργησε τρία στοιχεία διιστορικά, που σημαδεύουν τα πνεύματα:
 
Γιώργος Παπασπυρόπουλος
http://aristeristrouthokamilos.blogspot.com, 17/11/2014

Το Ποτάμι έκανε τον Ιούνιο το ιδρυτικό του συνέδριο και ψήφισε θέσεις και καταστατικό. Το παράδοξο αυτού του κόμματος δεν είναι τόσο η ασάφειες στην πολιτική του γραμμή (που διαμορφώνεται καθημερινά) αλλά ακριβώς η δομή και λειτουργία του.

 
Γιώργος Καπόπουλος
ΕΘΝΟΣ, 17/11/2014
Το μήνυμα από τη Σύνοδο του G20 στο μακρινό Μπρισμπέιν της Αυστραλίας μοιάζει με ευχή ή καλύτερα με εξορκισμό: ο στόχος για αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης μέσα στην επόμενη πενταετία κατά 2% χωρίς αναφορά σε πολιτικές, εργαλεία και κυρίως διασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας, αλλά και χωρίς την παραμικρή διασφάλιση για τις επιλογές της Γερμανίας, που έχει αναδειχτεί σε παγκόσμιο οικονομικό ταραξία, είναι ευχή.
 
Νίκος Μπίστης
Έθνος, 17/11/2014
Σαν σήμερα πριν από 41 χρόνια έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οσοι πήραμε μέρος σε αυτήν και στην κατάληψη της Νομικής, δικαιολογημένα τις θεωρούμε κορυφαίες στιγμές της ζωής μας και συμβολή μας όχι μόνο στην πτώση της Δικτατορίας αλλά και στην εγκαθίδρυση της καλύτερης ποιοτικά και μακροβιότερης Δημοκρατίας που γνώρισε το ελληνικό κράτος.
 
Μάκης Μπαλαούρας
Εποχή, 16/11/2014
...Η «γενιά» μας, με εισαγωγικά γιατί ποτέ δεν υπήρξε καμία γενιά ενιαία, όπως η γενιά της Αντίστασης είχε και τον Γλέζο είχε και τους ταγματασφαλίτες Κουρκουλάκο ή Παπαδόγκωνα, η «γενιά» μας, λοιπόν, αυτοί δηλαδή που αγωνίστηκαν στη δικτατορία έχουν, εφόσον σεβάστηκαν τους κώδικες που διαμορφώσαμε, ανεξάρτητα την πολιτική ή κοινωνική μετέπειτα ένταξή τους, έναν δικό τους συναισθηματικό νήμα που τους τυλίγει.
 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 2828 | Σύνολο από 20/02/2004: 11,352,942 | Μοναδικά IP: 461,858