Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της Δημοκρατικής Αριστεράς
01/12/2015
Η διακήρυξη της Κυβέρνησης για ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΠΑΔΕΙΑ, σε όλες τις βαθμίδες, από μηδενική βάση θα μπορούσε να είναι θετική.

Έρχεται όμως σε αντίθεση με την πρακτική που η ίδια η κυβέρνηση ακολουθεί αφού συγχρόνως με την εξαγγελία της έναρξης του εθνικού διαλόγου φέρνει Σχέδιο νόμου για την Έρευνα, με σκοπό να ψηφιστεί αμέσως, και ανακοινώνει ότι θα φέρει πριν το τέλος του χρόνου μίνι νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια!

Αν αυτό δεν είναι υπονόμευση της ίδιας της έννοιας του εθνικού διαλόγου είναι απλή κοροϊδία, εφόσον καλεί σε διάλογο αφού έχει πρώτα νομοθετήσει, όπως αυτή θέλει!
 
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 01/12/2015
Στη Γαλλία η «Monde», όπως έγραψε σ’ ένα εξαιρετικό της ρεπορτάζ στα «Νέα» (20/10/2015) η Κίττυ Ξενάκη, άνοιξε μια συζήτηση με το ερώτημα, «υπάρχουν ακόμη αριστεροί διανοούμενοι;». Η εφημερίδα αναφέρθηκε σε «νεοαντιδραστικούς μιντιακούς ψευτοδιανοούμενους» οι οποίοι κυριαρχούν στα εξώφυλλα των γαλλικών περιοδικών και των εφημερίδων, στο prime time της γαλλικής τηλεόρασης, στις λίστες με τα ευπώλητα βιβλία». Η Ελληνίδα δημοσιογράφος συνοψίζοντας τη συζήτηση γράφει για την αγωνιώδη αναζήτηση της «Monde» για ένα δημόσιο διάλογο επαγρύπνησης και στοχασμού από ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να διαλύσουν «την ομίχλη των ιδεολογικά ταραγμένων καιρών».
 
Συνέντευξη στο matrix24, 30/11/2015

Πριν από περίπου τρεις μήνες τέθηκε αυτό το ερώτημα όταν η χώρα κινδύνεψε να μείνει εκτός ευρωζώνης με τα γνωστά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε δόθηκε η συναίνεση παρά την αναποτελεσματική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και η χώρα παρέμεινε στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. με την στήριξη 220 βουλευτών. Και ενώ η στήριξη δόθηκε για να αποφευχθούν νέες εκλογές, αντί να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας πήγε ο ίδιος την χώρα σε εκλογές με το διχαστικό σύνθημα τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν και στη συνέχεια έκανε κυβέρνηση και πάλι με τους ΑΝΕΛ με οριακή πλειοψηφία 155 βουλευτών.

 
Κώστας Καλλίτσης, 29/11/2015

Υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για να μη γίνει οποιοδήποτε βήμα προς την κατεύθυνση της συνεννόησης: Το πολιτικό προσωπικό να επικαλείται την έκδηλη απουσία της κατά το παρελθόν για να δικαιολογήσει την αποφυγή της σήμερα. Ο ένας να επικαλείται ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε κάποτε σύνθημα «εμείς ή αυτοί». Και ο άλλος ότι η νυν αντιπολίτευση, όταν ήταν κυβέρνηση, αρνιόταν και να τον συναντήσει έστω, χαρακτηρίζοντάς τον τόσο επικίνδυνο για τη δημοκρατία (ως ένα από τα δύο άκρα...) ώστε να αρνηθεί ακόμα και να τον υποδεχτεί και να του παραδώσει το Μέγαρο Μαξίμου.

 
Η εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
28/11/2015

Η χώρα μας βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η πολιτική που ασκείται οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερα αδιέξοδα. Δεν έχει φανεί η διέξοδος από μια πορεία που υποβαθμίζει το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και απειλεί την ίδια την επιβίωση ενός ευρέως φάσματος κοινωνικών στρωμάτων.
Η σκληρή αυτή πραγματικότητα αλλά και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης καθρεφτίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε για το 2016 και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής και στον οποίο δεν διαγράφεται κανένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Η εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ

Η Απόφαση της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της ΔΗΜΑΡ

Αποχωρούμε από τα αδιέξοδα(το κείμενο των 17 μελών της ΚΕ, που απεχώρησαν από την ΔΗΜΑΡ)

 

 
Γιάννης Αργυρός, badiera.gr, 26/11/2015
Δεν πέρασαν ούτε 70 ημέρες από το ραντεβού με την κάλπη και είναι διάχυτη η «πικρή» γεύση στην κοινωνία όσο και το πολιτικό σύστημα πως πολύ σύντομα θα βρεθούμε και πάλι μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξέχασε πολύ γρήγορα τις αντιμνημονιακές ρητορείες και τα λαμπερά, δήθεν φιλολαικά συνθήματα, διαπιστώνοντας στην πράξη πόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή ενός μνημονίου σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς καλά προετοιμασμένο σχέδιο. Το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη διακατέχονται από ένα απίστευτο μίγμα αναποτελεσματικότητας και ιδεοληψιών, ικανό από μόνο του να ρίξει την χώρα στα βράχια είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συντείνει στην επερχόμενη πολιτική χρεοκοπία.
 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, http://www.huffingtonpost.gr, 25/11/2015

H χώρα στην κατάσταση την οποία βρίσκεται δεν μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά με οριακές πλειοψηφίες. Μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση στηρίζεται πλέον σε 153 βουλευτές. Το κυριότερο όμως είναι ότι είναι πλέον φανερό σε όλους ότι δεν είναι κυβέρνηση τετραετίας και δεν έχει ούτε καν βραχυπρόθεσμη προοπτική. Σε κάθε περίπτωση στόχος πρέπει να είναι να μην πέσει η χώρα στα βράχια. Και δυστυχώς η κυβέρνηση με τις ιδεολογικές εμμονές και αυταπάτες της οδηγεί την χώρα προς τα εκεί με πιθανή συνέπεια την εκ νέου διακινδύνευση της παραμονής της στην ευρωζώνη. Οι δε εταίροι με τις δικές τους ιδεολογικές εμμονές σπρώχνουν προς την ίδια κατεύθυνση

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 23/11/2015

Στο δημοκρατικό πολίτευμα, όσο σοβαρός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης, άλλο τόσο σοβαρός είναι και ο ρόλος της αντιπολίτευσης∙ όχι μόνο επειδή εξασφαλίζει τον θεσμικό έλεγχο της κυβέρνησης αλλά επειδή ταυτόχρονα συντηρεί την ελπίδα μιας εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης. Το χτεσινό φιάσκο των εκλογών στη ΝΔ αποτελεί τη γραφική εξαίρεση αυτής της διαδικασίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση πάσχει πλέον, επισήμως, από αυτοκτονικό ιδεασμό —δίνοντας παράλληλα «το φιλί της ζωής» στη φυλλορροούσα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα—, επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στη μείζονα δημοκρατική διαδικασία των εσωτερικών κομματικών διαδικασιών για την εκλογή νέου αρχηγού.

 
Μιχάλης Χάλαρης, badiera.gr, 22/11/2015

Η Κυριακάτικη αποτυχία της ΝΔ να συντονίσει και να πραγματοποιήσει εσωκομματικές διεργασίες για την ανάδειξη του Προέδρου του κόμματος που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη σημαντικότατη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι, παρότι φαντάζει υπερβολικό, μέρα ορόσημο για την αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος της χώρας. Ο πολιτικός χάρτης της Ελλάδας είναι διαφορετικός από την Κυριακή το πρωί. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις, καθώς αναδεικνύει με εμφατικό τρόπο την ανικανότητα των ηγετικών στελεχών μιας ιστορικής παράταξης και τον υποβιβασμό της σε παίκτη κατηγορίας “Β εθνικής”.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, ΤΟ ΒΗΜΑ, 22/11/2015
Στην ελληνική δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε μετά τη στυγνή δολοφονία 130 πολιτών στο Παρίσι κυριαρχούν δύο τάσεις. Η μία δηλώνει τη λύπη της - όταν τη δηλώνει - για τα θύματα αλλά σπεύδει να τη συμψηφίσει με τις ευθύνες των Δυτικών, οι οποίοι «έστρωσαν τον δρόμο» στην τρομοκρατία. Οι τζιχαντιστές, υποστηρίζεται, δολοφονούν επειδή είναι στο περιθώριο, επειδή οι Δυτικοί επενέβησαν στον ισλαμικό κόσμο, επειδή οι αραβικές χώρες έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης, επειδή οι Σοβιετικοί αρχικά και οι Αμερικανοί στη συνέχεια επενέβησαν στο Αφγανιστάν.
 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 22/11/2015

Η Πορτογαλία είχε μπει σε πρόγραμμα διάσωσης ένα χρόνο μετά την Ελλάδα, τον Απρίλιο 2011. Δανειοδοτήθηκε με 78 δισ. ευρώ - το ένα τρίτο όσων δόθηκαν στην Ελλάδα. Μια τριετία αργότερα, κατάφερε να βγει στις αγορές. Και την περασμένη Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, πέτυχε το πιο εντυπωσιακό: Δανείστηκε 1,1 δισ. ευρώ για διάρκεια ενός έτους και με αρνητικό επιτόκιο, ώστε το μέσο επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 0,006%!
Δηλαδή, πολλοί θέλησαν να τη δανείσουν, θεωρώντας την τόσο ασφαλή ώστε να μη ζητούν τόκο ή, ακόμη περισσότερο, να πληρώνουν επειδή τη δανείζουν.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην Αγγ. Σπανού, Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, 22/11/2015

Ο κύκλος πολιτικής αστάθειας υπάρχει σταθερά, δεν άνοιξε τώρα. Η αναπαλαιωμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δώσει ούτε οικονομική ούτε πολιτική σταθερότητα. Πήγαμε τους τελευταίους 10 μήνες τρεις φορές στις κάλπες, δύο για εκλογές και μία για δημοψήφισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθερά αυταπάτες. Η επτάμηνη διαπραγμάτευση ξεκίνησε από το «δεν χρειάζεται η χώρα χρήματα» και οδηγήθηκε στο τρίτο μνημόνιο. Σε κάθε επιμέρους διαπραγμάτευση κυβέρνηση κάνει το ίδιο λάθος, οδηγούμαστε χρονικά στο τελευταίο σημείο και στην συνέχεια δέχεται τα πάντα καθώς είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Δυστυχώς δεν μαθαίνει ούτε από τα λάθη του ο ΣΥΡΙΖΑ.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Εφημερίδα των Συντακτών, 21/11/2015
Πολύ γρήγορα παλιώνουν τα γεγονότα στις μέρες μας. Δεν ξέρω αν φταίει η τηλεκακομαθημένη προσοχή μας που εστιάζεται αμέσως στο καινούργιο σβήνοντας από τη μνήμη αυτό για το οποίο μαλλιοτραβιόμασταν χθες, ή αν ο χρόνος όντως έχει πυκνώσει και το ένα τράνταγμα διαδέχεται το άλλο με αστραπιαία ταχύτητα.

Κι επειδή έχω αναλάβει την υποχρέωση να γράψω ένα κείμενο, αισθάνομαι άβολα μη μπορώντας να προβλέψω για ποιο θέμα θα μιλάει το πανελλήνιο όταν το κείμενο δημοσιευτεί.
 
Μιχάλης Μιχαήλ, www.protagon.gr, 19/11/2015

Δειλά και με μικρά, αργά βήματα προχωρούν οι εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Σ΄ όλο της το φάσμα, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ, στο Ποτάμι και στον χώρο των ανένταχτων, ο διάλογος είναι ζωηρός για την αναζήτηση κοινού τόπου σύγκλισης όλων των πλευρών, όμως δεν έχει ακόμη βρεθεί το μίνιμουμ πλαίσιο στο οποίο θα μπορέσουν να χωρέσουν όλοι. Μέχρι στιγμής το μοναδικό σημείο στο οποίο όλοι συμπίπτουν είναι ότι η πολυδιάσπαση δεν ωφελεί κανένα και, συνεπώς, είναι απαραίτητη η ενωμένη πορεία του χώρου.

 
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, Εφημερίδα των Συντακτών, 19/11/2015
Το τελευταίο διάστημα έχει ασκηθεί από πολλές πλευρές σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, για επανάληψη αρνητικών πρακτικών του παρελθόντος, που συνοψίζονται στην μετεκλογική λαφυραγώγηση των δημόσιων αξιωμάτων από «αποτυχόντες πολιτευτές» και στελέχη «του κομματικού σωλήνα», χωρίς υψηλό μορφωτικό επίπεδο και αποδειγμένα τεχνοκρατικά προσόντα.

Η κριτική αυτή όμως, παρότι έχει βάση, εκκινεί από λάθος αφετηρία, εκλαμβάνοντας, αξιωματικά το μεν συνταγματικό κράτος, στο σύνολό του, σαν ουδέτερο διοικητικό μηχανισμό αποκομμένο από τις πολιτικές εξελίξεις τα δε δημόσια αξιώματα απλώς σαν υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις,
 
Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, badiera.gr, 19/11/2015
Επί δεκαετίες ίσχυε το πολιτικό αξίωμα ότι η Αριστερά είναι ο εκφραστής των λαϊκών στρωμάτων, των αδύνατων, των μη προνομιούχων, αυτών που δεν έχουν φωνή και πρόσβαση.

Συνηθίζαμε να λέμε ότι η Αριστερά είναι για τα δύσκολα. Γνωρίζαμε ότι σε εποχές ευμάρειας και προόδου δεν πρόκειται η Αριστερά να αποκτήσει πλειοψηφία και να γίνει κυβερνητική δύναμη.

Δίκαια από την άλλη παινευόμασταν ότι η Αριστερά έχει το ηθικό πλεονέκτημα, είναι η πολιτική δύναμη της διαφάνειας, της εντιμότητας, της αξιοκρατίας, της αξιοπιστίας, των καθαρών λόγων, της δημοκρατικής συμπεριφοράς και στάσης των στελεχών της.
 
Μια εκδήλωση, ένα βήμα, πολλές ελπίδες. Εκδήλωση -Συζήτηση στο ΤΙΤΑΝΙΑ
18/11/2015

Σοσιαλδημοκρατία και ανανεωτική αριστερά. Δυο όμοροι πολιτικοί χώροι, μετά το πετυχημένο «πείραμα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις εκλογές, συζήτησαν το βράδυ της Τετάρτης στη κατάμεστη αίθουσα του Τιτάνια για την προοπτική της Μεταρρυθμιστικής προοδευτικής Κεντροαριστεράς στη Ελλάδα, τη σημερινή δύσκολη κατάσταση και την αναγκαία διεύρυνση του κοινωνικού χώρου που καταλαμβάνει η Κεντροαριστερά.

Το ζητούμενο και η αγωνία όλων-τονίστηκε από τους ομιλητές- είναι ένα: Το αποτέλεσμα. Οι ιδέες να γίνουν πράξη.

Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωποι του ευρύτερου φάσματος των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Από το ΠΑΣΟΚ η  Εύα Καϊλή, από τη ΔΗΜΑΡ ο  Θόδωρος Μαργαρίτης, από τις Κινήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Π.Κ. Ιωακειμίδης, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο προερχόμενος από το «Ποτάμι»  Π. Τατσόπουλος. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος.

Παρευρέθηκαν πολλά κορυφαία στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις κινήσεις πολιτών. Μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, Μιχάλης Τζελέπης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γιάννης Τούντας, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λάζαρος Λοτίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Θάνος Μωραΐτης, Χρήστος Πρωτόπαππας, οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, Νίκος Τσούκαλης και Γιώργος Κυρίτσης, ο Πέτρος Κουναλάκης,η πρώην ευρωβουλευτής Άννα Καραμάνου, ο Ηλίας Κικίλιας πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος.

 
Ανδρέας Μπελιμπασάκης, www.protagon.gr, 17/11/2015

Όταν η φωτογραφία του Σάββα Ξηρού, με τον απαραίτητο κραυγαλέο τίτλο, εμφανίσθηκε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων για πρώτη φορά το 2002, ήμουν σχεδόν έτοιμος να ορκισθώ ότι τον γνώριζα. Τον είχα δει σε διαδήλωση; Ευτυχώς δεν το έκανα.

Όποιος «περπάτησε» στα στέκια των Εξαρχείων στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές του ’80, θα θυμάται αναρίθμητους αριστερούς όλων των τάσεων, με το ίδιο ύφος, με πανομοιότυπες ενδυματολογικές αναζητήσεις, έτοιμους στις συζητήσεις τους, να ξεκινήσουν πόλεμο για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε κανείς να αποκωδικοποιεί τις σκέψεις του Μαρξ και του Λένιν.

 
Δημήτρης Χατζησωκράτης, www.liberal.gr, 17/11/2015

Η «γενιά του Πολυτεχνείου» είχε ξεκάθαρα και σαφή μέτωπα. Η νεανική αμφισβήτηση υπερκαθορίζονταν από την αντίθεση και αντίσταση στη χούντα.
Μέσα από τον αντιδικτατορικό αγώνα βγήκαμε από το μοναχικό πλήθος, δοκιμάσαμε τις συγκινήσεις της συλλογικής δημιουργίας, της συντροφικότητας, της επικοινωνίας.
Η «ευκολία» αυτή σήμερα έχει εκλείψει. Ευτυχώς βέβαια...

Οι σημερινοί νέοι και νέες, που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν ούτε πόλεμο, ούτε δικτατορία, ούτε υπαρκτό σοσιαλισμό, αλλά ζουν σε ένα κόσμο γεμάτο ανισότητες, διακρίσεις, αποκλεισμούς, περιθωριοποίηση, μεταναστευτικά ρεύματα, φανατισμούς και βία, έχουν όλο το χρόνο, αλλά και την ιστορική ευθύνη να ξαναπιάσουν στα χέρια τους το νήμα της ιστορίας από την αρχή.

 
Ανδρέας Μπελιμπασάκης, www.protagon.gr, 16/11/2015
Δείτε το διάγγελμα Ομπάμα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Δείτε μετά το διάγγελμα του Τζορτζ Μπους «τζούνιορ» για το Αφγανιστάν, λίγες ημέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Τέλος, εάν αντέξατε, δείτε και το διάγγελμα του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου για το Ιράκ και την επιχείρηση «καταιγίδα της ερήμου» το 1991.

Με μια δόση ελαφρότητας μπορούμε να πούμε ότι είναι μάλλον εύκολη υπόθεση, να επιχειρήσει κανείς να ανιχνεύσει τις σκέψεις και προθέσεις των «ισχυρών» αυτού του κόσμου για το ζήτημα της ασφάλειας. Η απάντηση θεωρείται δεδομένη. Και πριν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 16/11/2015

Θέατρα, γήπεδα, εστιατόρια, δρόμοι, στέκια, χώροι ψυχαγωγίας: το «ιερό μίσος» αυτή τη φορά επέλεξε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, επιλέγοντας ως στόχο την ίδια την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών. Το μακελειό στο Παρίσι δεν ήταν η πρώτη πράξη ενός ακήρυχτου πολέμου αλλά η τελευταία αιματηρή πρόκληση σε μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών, που προκαλούν πλέον τις οικουμενικές αξίες της ανθρωπότητας. «Αλλαχού Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) φώναζαν οι εκτελεστές και «μάρτυρες» για να δικαιολογήσουν το άδικα ξοδεμένο αίμα. Κι όμως. Κανένας Θεός δεν θέλησε αυτή τη σφαγή.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 15/11/2015

Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και, παρά τα δεινά που συνέβησαν το 7μηνο της πρώτης κυβερνητικής θητείας, του έδωσε νέα καθαρή εντολή. Με την προσδοκία (όχι να κάνει θαύματα, αλλά) να αρχίσει να κάνει όσα δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με δυο λόγια, ελπίζοντας ότι θα αρχίσει να αλλάζει το οικονομικό μοντέλο, να απελευθερώνονται οι παραγωγικές δυνάμεις από το ασφυκτικό πλαίσιο των πελατειακών-παρασιτικών σχέσεων, να σταματήσει η καταστροφή θέσεων εργασίας και, σταδιακά, να δημιουργούνται νέες.

 
Aνακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι
14/11/2015
Σκίτσο του Αρκά

Η πολλαπλή δολοφονική επίθεση στο Παρίσι με εκατοντάδες θύματα και τραυματίες προκαλεί παγκόσμιο αποτροπιασμό, τόσο για τον τρομοκρατικό της χαρακτήρα, όσο και την απάνθρωπη λογική των δραστών. Όλα αλλάζουν στην Ευρώπη από σήμερα. Η επίλυση των αναταραχών στην Μέση Ανατολή με την συνδρομή της Ε.Ε. και διεθνών οργανισμών είναι η μόνη απάντηση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην προσπάθεια κάποιων να καταστήσουν την Ευρώπη αρένα μαχών. Η αμείλικτη μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεί μείζον ζήτημα.

 
Ρωμανός Οικονομίδης, badiera.gr, 13/11/2015
Διάβασα κι εγώ τις προάλλες το κείμενο του Ν. Ρωμανού και του Π. Αργυρού. Μετά την ανάγνωσή του είχα δύο επιλογές: να το προσπεράσω αβασάνιστα ή να προβληματιστώ. Επέλεξα το δεύτερο, παραμερίζοντας το γεγονός ότι η σημερινή αναρχία που επικαλείται το κείμενο είναι απο-ιδεολογικοποιημένη και συμβαδίζει με το κοινό έγκλημα. Επικεντρώθηκα στο γεγονός ότι η αναρχία βρίσκει ευήκοα ώτα σε μεγάλο μέρος των νέων –σαν κι εμένα- αλλά και ότι στην Ελλάδα δε συζητάμε και επί της ουσίας για θέματα όπως αυτό, η τρομοκρατία, o φασισμός κα με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η Δημοκρατία ως αδύναμη.
 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, Έθνος, 12/11/2015
Ασ’ φαντασθούμε ότι τα τεστ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν γίνονταν για να παραμείνουν απλώς βιώσιμες, αλλά ότι εκτιμούσαν τις ανάγκες χρηματοδότησης για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Ας φαντασθούμε ότι σε αυτόν τον διευρυμένο στόχο ανακεφαλαιοποίησης συμβάλλουν ιδιώτες, επιχειρήσεις, τράπεζες -με την κατάλληλη διαχείριση στοιχείων του ενεργητικού τους- και η πολιτεία αποδεχόμενη να δανειστεί και να αυξήσει το χρέος της.

Ας φαντασθούμε επίσης ότι ύστερα από αυτήν την «επιθετική» ανακεφαλαιοποίηση, τραπεζίτες, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων συμφωνούν σε ένα πρόγραμμα αναπτυξιακών ενεργειών χρηματοδοτουμένων από τη διοχέτευση ρευστότητας με ελάχιστο κόστος.
 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, www.liberal.gr, 12/11/2015

Σήμερα χρειάζεται να ειπωθούν αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Εδώ που έφθασε η χώρα, χρειάζονται άμεσα τολμηρές αλλαγές, βαθιές τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Άμεσα. Έστω και στο και πέντε, γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες. Το κύριο ζήτημα είναι ότι η αναπαλαιωμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ξέρει ή δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει την δουλειά. Το μίγμα έλλειψης ικανότητας-γνώσεων, έλλειψης εργατικότητας και ιδεοληψιών είναι ικανό από μόνο του να ρίξει την χώρα στον τοίχο. Δεν χρειάζεται βοήθεια από έξω.

 
Θόδωρος Μαργαρίτης, www.liberal.gr, 11/11/2015
Από ορισμένους μπαίνει συχνά στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το ενδεχόμενο της σταδιακής του προσχώρησης στην κεντροαριστερά ή κάποιοι άλλοι θέτουν επίσης ευθέως το θέμα συμπόρευσής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ με το κυβερνητικό κόμμα.

Προφανώς στην πολιτική και με την δύναμη των ιδίων των εξελίξεων τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί προκαταβολικά. Ωστόσο για να μιλήσουμε σοβαρά πρέπει να σταθούμε σε ορισμένα προβλήματα.
 
Σχόλιο με αφορμή το ΚΑΛΕΣΜΑ στην αυριανή πανελλαδική απεργία
Δημήτρης Χατζησωκράτης, 11/11/2015

Επειδή με αφορμή το ΚΑΛΕΣΜΑ του Τμήματος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην αυριανή πανελλαδική απεργία γράφονται, υπερασπιστικά, διάφορα απίθανα θα ήθελα να υπογραμμίσω:

Η βασική θέση του ΚΚΕεσωτερικού, της Ανανεωτικής Αριστεράς γενικότερα ήταν, από την πρώτη στιγμή και σε αντιπαράθεση, αρχικά, με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, ότι τα συνδικάτα πρέπει να είναι ακηδεμόνευτα και αυτόνομα από κυβέρνηση, εργοδοσία και κόμματα! Η περίφημη αυτονομία του μαζικού κινήματος!

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 09/11/2015

Με αφορμή τις «προσωπικές απόψεις» του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη γύρω από το ποντιακό ζήτημα, ζήσαμε, τις τελευταίες ημέρες, ένα ενδιαφέρον ντόμινο λεκτικής αλλά και σωματικής βίας, με τελικό (και ελπίζω, τελευταίο) θύμα τον κ. Κουμουτσάκο. Το περιστατικό της απρόκλητης επίθεσης εναντίον του βουλευτή της Ν. Δ. πυροδότησε μια σειρά εμπρηστικών δηλώσεων, τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης όσο και εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ στιγμάτισε ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης τον Υπουργό Παιδείας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει τη Ν Δ για «ακροδεξιά ολίσθηση».

 
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, http://www.chronosmag.eu, 09/11/2015

Φαινομενικά, τίποτα δεν έχει αλλάξει μετά το νέο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν περίπου τα ποσοστά που είχαν, στην κυβέρνηση μετέχουν και πάλι οι –ανεκδιήγητοι– ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι απλώς άλλαξαν θέση, ενώ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή ενίσχυσαν ανεπαίσθητα τις δυνάμεις τους. Με λίγα λόγια, όλα μοιάζουν ίδια και απαράλλακτα, εξ ού και οι κατηγορίες προς την κυβέρνηση ότι οι εκλογές οδήγησαν απλώς σε έναν ανούσιο ανασχηματισμό.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 08/11/2015

Η αξιωματική αντιπολίτευση, στην παραζάλη της εσωκομματικής αναμέτρησης, βυθίζεται στη δημαγωγία. Χωρίς καν να αντέχει έναν εσωτερικό διάλογο, άλλοτε ανοηταίνει δείχνοντας ηθικό αυτουργό της ναζιστικής βίας τον Ν. Φίλη, άλλοτε το γυρίζει στο τσάμικο «Η Μακεδονία είναι Ελληνική», παγίως επικαλείται μια μαγική συνταγή μείωσης των δαπανών χωρίς (βεβαίως…) καμία απόλυση. Η άλλη αντιπολίτευση, που ήθελε να συγκυβερνήσει για να εφαρμόσει το μνημόνιο, ανακαλύπτει πόσο βολική είναι η απλή καταψήφιση των προαπαιτούμενων και η ανέξοδη απαγγελία μιας «άλλης» (απορία ψάλτου...) πολιτικής.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Συνέντευξη στην Αγγ. Σπανού, Freesunday, 08/11/2015

Την αντίθεση «λογικής-ανορθολογισμού, μεταρρύθμισης-συντήρησης, μετασχηματισμού-στασιμότητας και, κυρίως, Διαφωτισμού-σκοταδισμού» υπογραμμίζει ο διδάκτορας Κοινωνιολογίας – συγγραφέας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Γ. Σιακαντάρης. Πιστεύει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι με τον συντηρητικό κρατισμό, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι “ψάχνονται” και ο προοδευτικός μεταρρυθμισμός είναι ορφανός».

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 07/11/2015

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο επιδέχεται πολλές αναγνώσεις. Μια απ’ αυτές, μάλλον παραμελημένη, δείχνει πόσο έχουμε προοδεύσει αν αναλογιστούμε ότι στο παρελθόν, δηλαδή πριν από μερικές δεκαετίες, μια διαφαινόμενη άνοδος της Αριστεράς, πόσω μάλλον η επικράτησή της, θα αντιμετωπιζόταν ως θανάσιμος κίνδυνος και θα ενεργοποιούσε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του μετεμφυλιακού κράτους.

Την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου, όμως, ο Τσίπρας μετακόμισε στο Μαξίμου ως φυσικό επακόλουθο του αποτελέσματος, το οποίο ουδείς αμφισβήτησε. Οι καιροί έχουν όντως αλλάξει.

 
Απλές σκέψεις από ένα απλό μέλος
Κώστας Μπαλάνος, 06/11/2015

Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, παρά τις σημερινές της δυσκολίες, αποτελεί ουσιαστικό και αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής ζωής του τόπου και είναι χρέος μας να της δώσουμε τις δυνατότητες να παίξει το ρόλο που της αξίζει. Σε ένα πολιτικό τοπίο τόσο ευμετάβλητο και ασταθές, σε μια κινούμενη άμμο, σε μια κοινωνία που προσπαθεί να διακρίνει ποιός λέει αλήθειες και ποιός εκμεταλλεύεται καταστάσεις, με έναν ταλαιπωρημένο λαό που αγωνιά και προσπαθεί να γαντζωθεί από κάπου, δεν είναι καθόλου παράξενο που κόμματα με έντονο λαϊκισμό εμφανίζουν κατακόρυφη άνοδο. Σ’ αυτή τη δύσκολη αλλά και ασαφή συγκυρία, η παρουσία και παρέμβαση μας, είναι όχι μόνο χρήσιμη για τον τόπο, αλλά και επιβεβλημένη.

 
Θόδωρος Μαργαρίτης, 06/11/2015

Η επίθεση ακροδεξιών τραμπούκων στους βουλευτές της ΝΔ χθες στην συγκέντρωση των Ποντιακών οργανώσεων είναι απαράδεκτη και φασιστική.

Η αμηχανία της αστυνομίας και μάλιστα έξω από το κοινοβούλιο συνιστά πολιτικό ζήτημα. Οι ανοησίες ότι για την επίθεση των ακροδεξιών ηθικός αυτουργός είναι ο Φίλης και οι άστοχες δηλώσεις του, μου θυμίζουν την άλλη ανοησία των «αγανακτισμένων» αριστερών στις πλατείες που δικαιολογούσαν τότε με παραπλήσιο συμψηφιστικό τρόπο τις επιθέσεις σε πολιτικούς –όπως για παράδειγμα στον Κωστη Χατζηδάκη- με την θεωρία ότι «ηθικός αυτουργός» είναι το μνημόνιο.

 
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου για τα συνταξιοδοτικά και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 212/27/ΕΕ
05/11/2015

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Θα ψηφίσει βέβαια εκείνα τα άρθρα και τις ρυθμίσεις τα οποία είναι απαραίτητα για να γίνει μια ουσιαστική εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στις κοινοτικές Οδηγίες, γιατί αυτό επιτάσσει η λογική μας.

Θα θέλαμε να δείτε σοβαρά τις τροπολογίες τις οποίες έχουμε καταθέσει. Οι τροπολογίες αυτές δείχνουν το πώς χρειάζεται να υπάρχει συναίνεση. Συναίνεση ζητάτε. Δείξτε το πραγματικά στις τροπολογίες τις οποίες έχουμε φέρει!

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, Μεταρρύθμιση, 05/11/2015

Η όψη του νησιού έχει αλλάξει. Οι παραλίες είναι βαμμένες κόκκινες από τα σωσίβια παρά τις προσπάθειες να μαζεύονται κάθε τόσο. Ντόπιοι και τουρίστες παρακολουθούν ως αξιοθέατο (εάν δεν έχουν βαρεθεί την επανάληψη), την άφιξη των λέμβων που προσεγγίζουν τις ακτές σε σειρά.

Πρόσφυγες φθάνουν στα παράλια, φιλούν το χώμα, ζητωκραυγάζουν δακρυσμένοι, αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και ευχαριστούν το Θεό για τη σωτηρία τους. Εικόνες τόσο δραματικές που δύσκολα αφήνουν κάποιο ασυγκίνητο.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, 05/11/2015

Ο Υπουργός Παιδείας είναι μια πληθωρική προσωπικότητα, η οποία κατά καιρούς με τις δηλώσεις της προκαλεί έντονες συζητήσεις. Τις περισσότερες φορές οι δηλώσεις του αδικούν τις γνωσιακές του αποσκευές, οι οποίες σε αντίθεση με τις άδειες βαλίτσες του Πρωθυπουργού, είναι γεμάτες, ανεξάρτητα με το αν έχει πάρει το πτυχίο της Νομικής ή όχι. Τον Φίλη τον έχω πολλές φορές μεμφθεί στην αρθρογραφία μου, αλλά αυτή τη φορά αισθάνομαι την ανάγκη να ταχθώ στο πλευρό του, ως πολιτικού και πολίτη και όχι ως ιστορικού, που δεν είναι.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ
05/11/2015
Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση από ομάδα ακροδεξιών τραμπούκων εις βάρος του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου στο σημερινό συλλαλητήριο των Ποντιακών Οργανώσεων.

Οι άστοχες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας δεν δικαιολογούν την έκρηξη εθνικιστικών και μισαλλόδοξων αντιλήψεων.

Οι αρνητές του ολοκαυτώματος των Εβραίων δεν μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές του Ελληνικού πατριωτισμού. Καμιά ανοχή, κανένας συμψηφισμός.

Ο Δημοκρατικός κόσμος είναι πάντα απέναντι στις φασιστικές συμπεριφορές.
 
Θωμάς Ψύρρας, 05/11/2015

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι όσα υπόγραψε ο Τσίπρας τον Ιούνιο σε συνδυασμό με την απομάκρυνση της ομάδας Λαφαζάνη ορίζουν μια σαφή μετατόπιση του Σύριζα προς την κεντροαριστερά κι ότι όσο περνάει ο καιρός αυτή η στροφή θα γίνεται ακόμη περισσότερο εμφανής έτσι ώστε τελικά ο Σύριζα να γίνει ο μόνος πειστικός εκφραστής της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Η άποψη αυτή όμως βασίζεται σε μια επιθυμητική εξήγηση που παραγνωρίζει τα εσωτερικά δεδομένα του Σύριζα:

 
Νίκος Διακουλάκης, Μεταρρύθμιση, 02/11/2015

Η συγκρότηση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία ενοποίησης των κεντροαριστερών σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Είχαν προηγηθεί η συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και η δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως ένα διευρυμένο, ενωτικό εκλογικό σχήμα στο οποίο εντάχθηκαν και στελέχη από τις πολιτικές κινήσεις και τις τοπικές πρωτοβουλίες για την κεντροαριστερά, δημιουργώντας το νέο σχήμα: «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία».

 
Γαβρίλης Λαμπάτος, 02/11/2015

Με τον χαρακτηρισμό αυτό τίτλο στο ομώνυμο βιβλίο του Mark Mazower ανέδειξε τις σκοτεινές πτυχές της Ευρωπαϊκής ιστορίας τον τελευταίο αιώνα.
Αυτές οι σκοτεινές πλευρές επανέρχονται στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες.
Αξιοποιώντας την ανθρώπινη τραγωδία των προσφύγων ακραίες πολιτικές δυνάμεις κυριαρχούν σε πολλές χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ουγγαρία είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Πολωνία της ¨Αλληλεγγύης¨, με τους μεγάλους Πολωνούς διανοητές που ενέπνευσαν το κίνημα αυτό, δίνει τη θέση της στους ακροδεξιούς που επικράτησαν στις τελευταίες εκλογές προβάλλοντας έναν ακραίο ξενοφοβικό λόγο σε ένα έθνος μεταναστών όπως οι Πολωνοί.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, www.tanea.gr, 02/11/2015

Θα ήταν φάρσα, αν δεν ήταν τραγωδία όλα αυτά που συμβαίνουν με τα ισοδύναμα των κυβερνητικών ιδεοληψιών. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χαθεί στη μαύρη τρύπα της αναζήτησης ισοδυνάμων, μια στα φορολογικά με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, μια στο ασφαλιστικό με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και μια στο ΦΠΑ για την παιδεία με την επάνοδο στη σκέψη, τελικά, να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο βόειο κρέας. Και εντωμεταξύ, των ισοδυνάμων η χώρα παραπαίει.

 
Μετά τη συνάντηση με τον Αν/τή Υπουργό Γιάννη Μουζάλα
02/11/2015

Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Αν/τή Υπουργό  Γιάννη Μουζάλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε τα εξής για το φλέγον ζήτημα:

«Η προσφυγική κρίση κλιμακώνεται μέρα με την μέρα. Η χώρα ενώ βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης καλείται παράλληλα να σηκώσει ένα απίστευτο κοινωνικό και οικονομικό βάρος που δεν το αντέχει. Είναι πιθανόν σύντομα να προκληθούν ισχυρές παρενέργειες. Η Ελλάδα μεταβάλλεται χωρίς δυνατότητα επιλογής, σε αποθήκη ψυχών εξαιτίας της έλλειψης ξεκάθαρης εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς στρατηγικής.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 02/11/2015

«Η Ευρώπη με κάνει και ντρέπομαι». Με το γνωστό ύφος της ανακύκλωσης συγκινητικών στερεοτύπων, ο πρωθυπουργός δήλωσε από το βήμα της Βουλής, με αφορμή το νέο προσφυγικό ζήτημα, ότι η «ο ελληνικός λαός έδωσε ένα μεγάλο μάθημα στους Ευρωπαίους». Ας προσέξουμε αυτό το ενδιαφέρον ρητορικό παιχνίδι της νέας πολιτικής αναμέτρησης με τους εταίρους μας. Από τη μια μεριά βρίσκεται ο «ελληνικός λαός» και από την άλλη οι «Ευρωπαίοι», στη γενικευτική και ολοποιημένη εκδοχή τους∙ από τη μια μεριά βρίσκεται ο πρωθυπουργός και από την άλλη «η Ευρώπη», στιγματισμένη μάλιστα από το αίσθημα της «εσωτερικής» ντροπής του Έλληνα ηγέτη.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 01/11/2015

Η ανάπτυξη είναι δική μας δουλειά. Που θα την κάνουμε μόνο αν έχουμε ένα εθνικό σχέδιο, που θα υπερβαίνει το Μνημόνιο και θα προσδιορίζει τρόπους υλοποίησής του. Γιατί κανένα Μνημόνιο δεν έχει στόχο την ανάταξη και ανάπτυξη της χώρας. Τα Μνημόνια έχουν συγκεκριμένο στόχο: Να περιορίσουν τους κινδύνους που δημιουργεί η Ελλάδα για τον υπόλοιπο κόσμο και δη την Ευρώπη, και να διασφαλίσουν ότι θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Ετσι, θα μπορέσουμε να βγούμε πάλι στις αγορές. Με αυτήν την έννοια, τα Μνημόνια διασφαλίζουν τους δανειστές, όχι την ανάταξη και την ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτά, επαφίενται σε εμάς.

 
Ισμήνη Μώρου, 01/11/2015

Οι εσωτερικές εμπλοκές της χώρας, οι οποίες παράλληλα μετατρέπονται και σε εξωτερικές, όπως απελευθέρωση πράξεων αναγκαστικής κατάσχεσης ή δεσμεύσεις μισθών-συντάξεων, πλειστηριασμοί, εξώσεις, αλαλούμ για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, ΕΝΦΙΑ, εφιαλτικά σενάρια για τα τέλη κυκλοφορίας, και άλλα «ων ουκ έστι αριθμός», επισκιάζουν τον τελευταίο καιρό την βελτίωση της οικονομίας, της υγείας, της παιδείας, των επενδύσεων, του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και όποιες άλλες διεργασίες στην καθημερινή μας ζωή.

 
Το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Θα μας συνοδεύει τα 3 επόμενα χρόνια

Το Πλήρες κείμενο σε pdf

Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Χρίστος Αλεξόπουλος
29/11/2015

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ιδιαιτέρως μετά την δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οι προσπάθειες για την διαμόρφωση μιας σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής πρότασης προς την ελληνική κοινωνία αυξάνουν.
Βέβαια στον μέχρι τώρα διάλογο, ο οποίος δεν είναι συστηματικός, δεν συμμετέχουν όλοι οι σχηματισμοί, που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, όπως είναι το Ποτάμι.

 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 28/11/2015

Η παροιμία λέει - και συγγνώμη για την αναπαραγωγή μιας κάπως ακατάλληλης διατύπωσης - πως «αν κατουράς στη θάλασσα, θα το βρεις στο αλάτι». Και η παροιμία επιβεβαιώνεται θεαματικά αυτές τις ημέρες.
Πάρτε για παράδειγμα τη Νέα Δημοκρατία.Το 2009 άλλαξε βιαστικά, εν κινήσει, το καταστατικό της ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού και υιοθέτησε μια αμφιλεγόμενη διαδικασία «λαϊκής συμμετοχής»

 
Πάσχος Μανδραβέλης
Η Καθημερινή, 27/11/2015
Αρκεί μια βόλτα σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της χώρας για να πείσει ακόμη και τον πιο ένθερμο υποστηρικτή των δημοκρατικών διαδικασιών, ότι η δημοκρατία δεν λείπει από τα ελληνικά ΑΕΙ. Αντιθέτως, έχει τόση πολλή που ο καθείς μπορεί να βάψει το πανεπιστήμιο στο χρώμα που θέλει, να χτίσει τον πρύτανη της απαρέσκειάς του, να διακόψει όποιο μάθημα δεν γουστάρει, να προπηλακίσει κάθε ομιλητή με τον οποίο διαφωνεί.
 
Μισέλ Χαζαναβίσιους
Le Monde, 25/11/2015
Είναι επίσημο λοιπόν! Μας έχετε κηρύξει τον πόλεμο, και το πιο απογοητευτικό από όλα είναι ότι δεν φοράτε ούτε στολές, ούτε διακριτικά, δεν μπορούμε να σας αναγνωρίσουμε, άρα δεν ξέρουμε ποιος είναι ο εχθρός, ενάντια σε ποιον να αμυνθούμε, να παλέψουμε.

Ωστόσο, ακόμα και εάν κάθε νεκρός μας αντιπροσωπεύει μία νίκη σας, μάθετε ότι δεν πρόκειται να νικήσετε. Για να λέμε την αλήθεια, αυτό φαντάζει αδύνατον. Διότι, ό,τι και να κάνετε δεν πρόκειται να μας αλλάξετε.
 
Πάνος Σκοτινιώτης
Μεταρρύθμιση, 25/11/2015
Τελικά μόνο «αθώα», όπως φαίνεται, δεν είναι η «ώρα που αποφάσισε να μιλήσει και να τα πει όλα» ο έκπτωτος μονάρχης. Τα όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται στο χώρο της ΝΔ, ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της περασμένης Κυριακής, δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ριζική αναδιάρθρωση του κομματικού σκηνικού.
 
Νικόλας Σεβαστάκης
Lifo, 22/11/2015
Το Παρίσι των δολοφονημένων είναι πια ο τόπος που μας υποχρεώνει να ξανασκεφτούμε τη θέση μας. Το Παρίσι της μαζικής σφαγής από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους μας υπενθυμίζει, με τον πιο σκληρό τρόπο, την πραγματικότητα ενός πολέμου. Και ο πόλεμος αυτός είναι συγκεκριμένος, όχι άλλο ένα ρητορικό σχήμα του συρμού: τον έχει κηρύξει ο ολοκληρωτικός τζιχαντισμός στη Δύση.
 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 21/11/2015
Όποιος εκλεγεί αύριο θα είναι ο όγδοος αρχηγός στην ιστορία της ΝΔ - ο ένατος, αν μετρήσουμε τον «μεταβατικό» Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αν, βέβαια, είναι άλλος ο νικητής της αυριανής αναμέτρησης.

Το εσωκομματικό δράμα έχει, συνεπώς, επαναληφθεί πολλές φορές για να παράγει από μόνο του κάποια ιδιαίτερη συγκίνηση.
 
Γιάννης Μεϊμάρογλου
Έθνος, 19/11/2015
Όσο μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει την πλατεία της Βαστίλης από την πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι, τόσο μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τα ιδανικά της επανάστασης του 1789 και την πτώση της Βαστίλης από τον σκοταδισμό των αδίστακτων τζιχαντιστών δολοφόνων. Δεν δικαιολογείται καμιά έκπληξη για την εγκληματική επίθεση της περασμένης Παρασκευής
 
Νικόλας Σεβαστάκης
Lifo, 18/11/2015
Το Παρίσι των δολοφονημένων είναι πια ο τόπος που μας υποχρεώνει να ξανασκεφτούμε τη θέση μας. Το Παρίσι της μαζικής σφαγής από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους μας υπενθυμίζει, με τον πιο σκληρό τρόπο, την πραγματικότητα ενός πολέμου. Και ο πόλεμος αυτός είναι συγκεκριμένος, όχι άλλο ένα ρητορικό σχήμα του συρμού: τον έχει κηρύξει ο ολοκληρωτικός τζιχαντισμός στη Δύση.
 
Κώστας Καρακώτιας
Έθνος, 18/11/2015
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015. Ισως η ημερομηνία αυτή να σηματοδοτεί τη μεταφορά του εξτρεμιστικού ισλαμικού πολέμου στην Ευρώπη, με αυξημένη μάλιστα ισχύ. Η δυναμική ισλαμική μειοψηφία, που εκφράζεται από το Ισλαμικό Κράτος, έχει εξαπολύσει έναν «ιερό» πόλεμο κατά της Ευρώπης και της Δύσης, αλλά και εναντίον όποιου έχει μια διαφορετική ερμηνεία της ίδιας καταγωγικής θρησκείας
 
Κατερίνα Ανέστη
www.protagon.gr, 16/11/2015
Όσο στην Ελλάδα διαχειριζόμασταν τα συναισθήματα που πυροδότησε η αιματοχυσία στους δρόμους του Παρισιού, βάζοντας γαλλικές σημαίες στις φωτογραφίες μας στο facebook και χρησιμοποιώντας με προσήλωση το #JesuisParis, στην μακελεμένη πόλη, έγραφαν #PorteOuverte.
 
Π.Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 16/11/2015
Οι ευρύτερες συνέπειες της φρικαλέας τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι με τόσα αθώα θύματα θα είναι αναπόφευκτα πολλαπλές για την ίδια τη Γαλλία, την Ευρώπη, το περιφερειακό και διεθνές σύστημα. Πρώτα απ’όλα, απ’εδώ και πέρα η Γαλλία δεν θα είναι η ίδια. Η πρώτη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο επίθεση τέτοιας μαζικής έκτασης στο έδαφός της θα επιφέρει αλλαγές τόσο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό όσο και στον εξωτερικό της προσανατολισμό
 
Άννα Διαμαντοπούλου
Έθνος, 15/11/2015
Η Ιστορία δείχνει πως τα ανθρώπινα κύματα είναι εξίσου ισχυρά με το τσουνάμι. Γκρεμίζουν τείχη, ρίχνουν κυβερνήσεις. Το νέο προσφυγικό ζήτημα των 3 ηπείρων, με ροές από την Αφρική και την Ασία προς την Ευρώπη, είναι αποτέλεσμα των νέων μορφών πολέμων από μη κρατικούς στρατούς, με αιτίες στις ανισότητες, στα συμφέροντα και στις θρησκείες. Η αντιμετώπιση του προβλήματος επιτόπου απαιτεί συνδυασμό στρατιωτικού τύπου παρεμβάσεων και μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακών μέτρων.
 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 14/11/2015
Σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του, ως υπουργός Προ-Πο, ο Γιάννης Πανούσης είχε πει πως «δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά Αστυνομία». Σε κάποιες γειτονιές του ΣΥΡΙΖΑ, η δήλωση εξελήφθη ως προσβολή. Ως casus belli. Και για την ανοιχτή κήρυξη του πολέμου δόθηκαν γρήγορα χίλιες αφορμές
 
Νίκος Δήμου
www.protagon.gr, 14/11/2015

Ήρθε λοιπόν πιο κοντά μας το μαύρο σκοτάδι του φανατισμού - και απλώθηκε πάνω από την «Πόλη του Φωτός».
Αυτή είναι νέα κήρυξη πολέμου. Μπορεί να μη νιώσαμε την πρώτη, της 11/9 (μερικοί ανεγκέφαλοι χάρηκαν κιόλας που χτυπήθηκαν οι Αμερικανοί) αλλά τώρα μας αφορά άμεσα.
Η Γαλλία είναι η χώρα που μας έδωσε τον διαφωτισμό, τη σύγχρονη δημοκρατία, τα ατομικά δικαιώματα. Είναι η πατρίδα από όπου ξεκίνησε η ελληνική Επανάσταση. Όποιος χτυπάει τη Γαλλία, χτυπάει όλους μας.

 
Γιώργος Μεντζελίδης
badiera.gr, 11/11/2015
Και τι έγινε τελικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ; Σχεδόν τίποτε. Ναι σχεδόν τίποτε. Ποιος σώθηκε, ποιος κέρδισε από αυτή τη ματωμένη ιστορία;

Ιδεοληπτική εμμονή, πολιτική υστερία, εθνολαϊκισμοί, παράλογες αποφάσεις, πολιτικός παλιμπαιδισμός, Βαρουφάκιοι και μεταβαρουφάκιοι τσαρλατανισμοί, ανοησία και ατέλειωτος ερασιτεχνισμός οδήγησαν τη βαριά πληγωμένη οικονομία και τους πολίτες σε ημιθανή πλέον κατάσταση.
 
O Aixmiros
www.aixmi.gr, 09/11/2015

Οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη ελληνική ιστορία. Δεν έχω ακούσει δε κάτι παρόμοιο και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Καθηγητής της Εγκληματολογίας ο Γιάννης Πανούσης -όχι όποιος κι όποιος πολιτικάντης- αποκαλύπτει απειλές εναντίον του και κατηγορεί βουλευτές και ανώτατο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για εκλεκτικές συγγένειες με την τρομοκρατία!

 
Σήφης Πολυμίλης
ΤΟ ΒΗΜΑ, 08/11/2015
Το ότι καταναλώνουμε περισσότερη ιστορία από αυτήν που μπορούμε να παράγουμε δεν είναι καινούργιο. Ο λαϊκισμός και η μιζέρια των τελευταίων χρόνων όμως έχουν συμβάλει στο να διογκωθεί αυτή η, τρόπος του λέγειν, κουλτούρα της εθνικιστικής κομπορρημοσύνης και σε συνδυασμό με το άλλο προσφιλές χαρακτηριστικό του νεοέλληνα, την τζάμπα μαγκιά, να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που οδηγεί σε τερατογενέσεις.
 
Κώστας Γεωργουσόπουλος
Τα Νέα, 07/11/2015
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι είμαστε αρχαιόθεν λαός προσφύγων, εξορίστων και μεταναστών. Για «χαμένες πατρίδες» δεν έγραψαν μόνο οι πρόσφυγες συγγραφείς του ’22, αλλά επίσης ο Φρύνιχος και ο Αισχύλος!
 
Κώστας Ρεσβάνης
www.protagon.gr, 07/11/2015
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν για ποιους λόγους ο Αλέξης Τσίπρας υπουργοποίησε και στις δύο κυβερνήσεις του τον Πάνο Καμμένο και κατέκτησε έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ τον τίτλο του πρώτου αριστερού (όπως λέει) κόμματος που συγκυβέρνησε με ένα ακροδεξιό. Οι δέκα μήνες που κυβερνάει ο κ. Τσίπρας είναι, άραγε, αρκετές για να δοθεί απάντηση; Νομίζω πως ναι.
 
Κύριο Άρθρο
Τα Νέα, 07/11/2015

Οταν ένας τραμπούκος έχει τη δυνατότητα να γρονθοκοπεί βουλευτή στον Αγνωστο Στρατιώτη και να διαφεύγει ανενόχλητος, τότε η δημοκρατία μας έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Οταν οι χρυσαυγίτες μπορούν να λύνουν και να δένουν στο προαύλιο της Βουλής, όταν τα μέλη του Ρουβίκωνα μπορούν να εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο, τότε η δημοκρατία μας είναι όμηρος των ακραίων.

 
Γιάννης Βούλγαρης
Τα Νέα, 07/11/2015
Τα κρούσματα είναι καθημερινά για να μπορεί κάποιος να τα αγνοήσει ή να τα δικαιολογήσει. Η κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν μια συστηματική κατάληψη του κράτους. Η κατεύθυνση έχει δοθεί κεντρικά, από την κορυφή διαχέεται προς τα κάτω, αλλά συμπληρώνεται και επαυξάνεται από τη «φυσική» ροπή όλων των κλιμακίων της διοικητικής - κομματικής στελέχωσης ενός οιονεί μαζικού κόμματος να καταλάβει πόστα και κέντρα ισχύος.
 
Στέφανος Τζανάκης
Τα Νέα, 07/11/2015
Τι θα είχε συμβεί αν αντί του Γιώργου Κουμουτσάκου της ΝΔ, τη γροθιά είχε εισπράξει η κεφαλή του Γιάννη Μιχελογιαννάκη του ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος έδινε επίσης το «παρών» στη συγκέντρωση των ποντιακών σωματείων; Θα θεωρούσε η ΝΔ τον Νίκο Φίλη ως υποκινητή των επεισοδίων; Θα κατηγορούσε η κυβέρνηση τη ΝΔ για «ακροδεξιά ολίσθηση»;
 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 07/11/2015
Τον μακρινό Απρίλιο του 1985 ο Γιώργος Ρωμαίος, πρώην γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, ευρωβουλευτής τότε, έστειλε στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου μιαν εμπιστευτική επιστολή για το θέμα της τηλεόρασης. «Είναι προφανές» έγραφε, «ότι σύντομα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη λειτουργία ιδιωτικών τηλεοράσεων και στην Ελλάδα.
 
Άγγελος Στάγκος
Η Καθημερινή, 03/11/2015
Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η προσφυγική κρίση να προκαλέσει τόσο σοβαρά τραύματα στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επουλωθούν. Εξασθενημένη ήδη από την οικονομική κρίση η συνοχή των Ευρωπαίων, δοκιμάζεται τώρα ακόμη περισσότερο από τη μετακίνηση πληθυσμών προς την Ευρώπη.
 
01/11/2015

...Αυτή την περίοδο στην πολιτική κάνω μια προσπάθεια γιατί δεν θέλω να είμαι πολιτικό δεκανίκι κανενός, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ. Αυτό το έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου και το τόνισα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Είμαι αντιδεξιός και αντι- ΣΥΡΙΖΑ.

 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 1952 | Σύνολο από 20/02/2004: 13,902,335 | Μοναδικά IP: 483,809