Θανάσης Θεοχαρόπουλος, huffingtonpost, 03/02/2016
Η λύση δεν θα προέλθει μονόπαντα από την ανάπτυξη όπως «νεοφιλελεύθεροι και λαϊκιστές» ομονοούν. Εμείς προσθέτουμε μια ακόμη σημαντική παράμετρο στην ανάπτυξη. Η αύξηση της απασχόλησης, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η ίδια η ανάπτυξη, αλλά και το πολύ ευρύτερο θέμα του συνδυασμού του αναδιανεμητικού με το κεφαλοποιητικό σύστημα αποτελούν πτυχές μιας συνολικής προοδευτικής πρότασης. Πρόταση που αφήνει παγερά αδιάφορο τόσο τον κ. Μητσοτάκη υπερασπιστή της σύγκρουσης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και τον ριζοσπάστη κ. Τσίπρα που αν και «ριζοσπάστης» δεν θέλει καθόλου να σπάσει τα αυγά του ασφαλιστικού. Αν δεν σπάσουμε όμως τώρα τα αυγά που είναι οι κοινωνικές ανισότητές του συστήματος, δεν θα υπερβούμε την οικονομική και κοινωνική κρίση”.
 
Πρόταση νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
02/02/2016

Πρόταση Νόμου προς το Υπουργείο Εργασίας κατέθεσε σύσσωμη η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα.
Με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδιώκεται η νομοθέτηση των ακόλουθων υποχρεώσεων για την Κυβέρνηση:


1. Επέκταση του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος από 1η Απριλίου 2016
2. Του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής του ΤΕΒΑ, με την πλήρη αποκέντρωσή του στις Περιφέρειες της χώρας.
3. τη διασφάλιση προστασίας της Α΄ κατοικίας για όσους εντάσσονται στο νόμο 3869/2010
4. 1500 ευρώ o ακατάσχετος λογαριασμός και προστασία προνοιακών, αναπηρικών επιδομάτων και κάθε μορφής βοηθημάτων ή οικονομικών ενισχύσεων που χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες ή πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς και αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους αγρότες, με βάση τους κανονισμούς ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ.
5. την πρόσθετη στελέχωση των ΚΕΠ για την υποστήριξη των δράσεων κοινωνικής προστασίας.
6. την ανάκτηση αυτοτέλειας των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας όλων των γεωγραφικών περιφερειών της χώρας.

 
Στέργιος Καλπάκης, 04/02/2016

Ένα χρόνο πριν, η προοπτική μιας δυναμικής διαπραγμάτευσης που γεννούσε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιούργησε ένα ευρύ ρεύμα στήριξης της προσπάθειας που υπερέβαινε τα εκλογικά ποσοστά των δύο κομμάτων.
Σήμερα, παρά τη βίαιη προσαρμογή στην πραγματικότητα της διακυβέρνησης, η θέση της χώρας μας στον κόσμο παραμένει σε αμφισβήτηση. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ισχυρές αντιδράσεις από τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται από την πολιτική της, ενώ ανησυχία προκαλεί η επανεμφάνιση αντιδραστικών στοιχείων που νομίζαμε ότι σκόρπησαν με την υποχώρηση των «κινημάτων της πλατείας» και την αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, www.tovima.gr, 03/02/2016

...Πολιτικό Κέντρο σημαίνει πολιτικές συμβιβασμού μεταξύ των δυο ταξικών άκρων, ενώ πολιτικές μετριοπάθειας στο κέντρο σημαίνει διακυβέρνηση που βασίζεται στις συμμαχίες του ενός ή του άλλου ταξικού «άκρου» με τα μεσαία στρώματα. Αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τις απολίτικεςλογικές του μεσαίου ή ενδιάμεσου χώρου. Πολιτικές στο κέντρο σημαίνει μετριοπαθείς πολιτικές,από τα αριστερά και τα δεξιά, προάσπισης της Δημοκρατίας από τους εξτρεμισμούς. Η Μετριοπάθεια όμως είναι η μαγική λέξη που εντέχνως όλα τα ελληνικά κόμματα αποσύρουν από τις διακηρύξεις τους. Γι’ αυτό και ακούμε τα διάφορα περί Προοδευτικού, Μεταρρυθμιστικού, Ριζοσπαστικού, και εγώ δεν ξέρω τι άλλο Κέντρου, αλλά δεν ακούμε τίποτα για μετριοπαθείς πολιτικές στο κέντρο ή έστω και για Μετριοπαθές Πολιτικό Κέντρο.

 
Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 02/02/2016

Με περισσό κυνισμό ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος στη χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή (ενικός – Νίκος Χατζηνικολάου) παραδέχθηκε ότι οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι μικρομεσαίοι, δηλαδή έχουν κάποια δουλειά και δηλώνουν κάποιο εισόδημα, “πηγαίνουν στο θεό”. Φαντάζομαι ότι εννοούσε πως εκτινάσσονται στα ύψη και δεν κυριολεκτούσε.

Παρόλα αυτά και απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό έχω να δηλώσω τα εξής:
1. Εάν μετά από 30 περίπου χρόνια δικηγορίας δεν είμαι σε θέση με τα σημερινά δεδομένα να πληρώνω Εφορία και Εισφορές, τι θα γίνει όταν οι εισφορές μου θα πάνε στο θεό;

 
Αλέξανδρος Παπουτσής, 02/02/2016

Ο Ματέο Ρέντσι είναι ο 56ος πρωθυπουργός της Ιταλίας από το Φεβρουάριο του 2014. Έχει εκλεγεί, επίσης, δήμαρχος της Φλωρεντίας το 2009 και Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος στις 15 Δεκεμβρίου του 2013. Γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1975 και σπούδασε εκεί Νομική. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες προκριματικές εκλογές για τη θέση του Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος. Στις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2012 κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από τον Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι.

 
Θόδωρος Μαργαρίτης, 02/02/2016

Με τον Φώτη συμπορεύτηκα πολλά χρόνια. Θέλω να πω όμως με αφορμή την σημερινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα καθαρά μια σκέψη .

Ο Φ. Κουβέλης είχε μια ιστορική διαδρομή με προβεβλημένες θέσεις για πάρα πολλά χρόνια.Πιστεύω ότι αντί να διεκδικεί νέους ρόλους μέσα από την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχει την υπομονή να κάτσει για λίγο στην "άκρη" ώστε να σκεφτεί την πορεία του,τα όποια λάθη του,τις νέες προτεραιότητες. Λυπάμαι...

Ο αναστοχασμός είναι ο καλύτερος δρόμος από την αγωνία για κεντρικούς ρόλους.

Και μάλιστα από έναν πολιτικό που έπαιξε πολλούς!

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 01/02/2016

Γράφτηκαν πολλά σχόλια και άρθρα για την παράσταση του Εθνικού θεάτρου με τον τίτλο «Η ισορροπία του Nash», φορτισμένα όπως πάντα από την ιδιαιτερότητα του θεατρικού υλικού (ενσωμάτωση κειμένων του Σάββα Ξηρού) αλλά και από τις ενίοτε ακραίες αντιδράσεις, που έφθασαν ως τη Βουλή. Υπό την πίεση αυτών των αντιδράσεων, άλλωστε, η παράσταση «κατέβηκε». Και, κάπως έτσι, άρχισε, για άλλη μια φορά, η συζήτηση για το «εύκολο» θέμα της υπόθεσης: τη λογοκρισία. Η σκηνοθέτιδα κ. Πηγή Δημητρακοπούλου, με τις δηλώσεις της, φρόντισε ήδη άλλωστε να θυματοποιήσει τον εαυτό της, μιλώντας για λιθοβολισμούς και δικτατορίες: «Νόμισα πως δεν ζω στην Ευρώπη του 2016, αλλά σε κάποια μακρινή χώρα της Ασίας, απ’ αυτές που λιθοβολούν τους “ασεβείς”.

 
Φώφη Γεννηματά, 31/01/2016

Πριν από 15 ημέρες πήρα την πρωτοβουλία να προτείνω ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την συνδιαμορφώση ενός ενιαίου πολιτικού οργανισμού – με την μορφή συμπαράταξης – όλων των δυνάμεων της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, και της Κεντροαριστεράς.

Η πρόταση όπως κατέγραψε και η μέτρηση της κοινής γνώμης στο “Βήμα”, είχε θετική αποδοχή από τους πολίτες, “τάραξε τα νερά”, προκαλώντας ένα έντονο και δημιουργικό διάλογο στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αντιμετωπίζω όλες τις κριτικές κ τις προτάσεις ως καλόπιστες κ απαντώ να προχωρήσουμε.

 
Κώστας Καλλίτσης, 31/01/2016

Δύο μεγάλα προβλήματα που η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει αμοιβαιότητα έχουν ορθωθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρώτο παρουσιάστηκε το πρόβλημα του χρέους, που παραμένει άλυτο – το ελληνικό χρέος είναι βαρύ για την ίδια τη χώρα μας, αλλά δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό του ευρωπαϊκού χρέους. Αντιθέτως, το συνολικό (δημόσιο και ιδιωτικό) ευρωπαϊκό χρέος σταθερά διογκώνεται και επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς όλοι, είτε είναι σε θέση να το εξυπηρετούν είτε δεν είναι, υποχρεωτικά περιορίζουν τη ζήτησή τους, με αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

 
Η εισήγηση του Προέδρου Θ. Θεοχαρόπουλου

Στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς έγινε ομόφωνα αποδεκτή η εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

... Το καμπανάκι έχει κτυπήσει και η κυβέρνηση νομίζει πως είμαστε στην εκκίνηση. Άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει όλες τις ενέργειες της. Στη δε Ε.Ε. πρέπει να συντονιστούν εκείνες οι δυνάμεις που έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί κοινή αντιμετώπιση και ορισμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης να μην επαναφέρουν θέματα σχετικά με την συνθήκη Σένγκεν γιατί απαιτείται περισσότερη και όχι λιγότερη Σένγκεν για την αντιμετώπιση του διεθνούς αυτού προβλήματος.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της Κ.Ε.

 

 
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Μεταρρύθμιση, 31/01/2016

.. Θεωρώ αναγκαίο ο ευρύτερος χώρος μας να αυτοπροσδιορίζεται και να ονοματίζεται ως η ελληνική σοσιαλδημοκρατία, ως ο χώρος που πρέπει να αρχίσει και στην Ελλάδα να θεωρείται ως εντασσόμενος στο πραγματικό δίπολο: Δεξιά –Αριστερά. Αυτό που στη Γαλλία λένε οι «Αριστερές της Γαλλίας» έτσι και στην Ελλάδα του 2016 εντός του υπερσυνόλου της ευρύτερης ελληνικής Αριστεράς να θεωρείται ότι εντάσσεται η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και κατ΄ επέκταση ο υπό συγκρότηση χώρος της Δημοκρατικής Προοδευτικής Μεταρρυθμιστικής Παράταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΛΑΕ, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ. είναι κόμματα που ανήκουν στην αριστερά, αλλά δεν είναι η δική μας αριστερά. Και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και αυτά τα κόμματα είναι χώροι πρωτίστως ανταγωνιστικοί απέναντι στη Δεξιά, αλλά και ανταγωνιστικοί μεταξύ τους.

Σταθερά βήματα με συναινέσεις

Η ελληνική Σοσιαλδημοκρατία

Ούτε προοδευτικό κέντρο, ούτε Μεταρρυθμιστικός πόλος

ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΔΗΣΟ, ανέντακτες προσωπικότητες ΝΑΙ. Λεβέντης ΟΧΙ

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ έχει κύριο ρόλο στο εγχείρημα


 
Γιώργος Καμίνης, Συνέντευξη στην Β. Κεχαγιά, Τα Νέα, 30/01/2016
Κάτι καινούργιο χρειάζεται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ομως πριν από την όποια προσπάθεια για ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου απαιτείται προγραμματική συζήτηση. Μέσα από αυτήν τη διαπίστωση ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δηλώνει προσηλωμένος στις προτεραιότητες της πόλης και ακυρώνει τα σενάρια που τον εμφανίζουν πρόθυμο να ηγηθεί ενός ενιαίου κεντροαριστερού σχήματος. «Δεν αντιμετωπίζω τον δήμο ως σκαλοπάτι πολιτικής ανέλιξης» λέει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», με την επισήμανση πως παρά την πίεση που υφίσταται ο ενδιάμεσος χώρος (μεταξύ Αριστεράς - Δεξιάς) διατηρεί το πολιτικό βάρος του.
 
Δημήτρης Φερέτος, 29/01/2016
Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται όλο και πιο έντονα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει το επικοινωνιακό του χαρτί –αναφέρεται χαρακτηριστικά : επαναφορά 13ης σύνταξης, σκίσιμο Μνημονίων, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και μια σειρά άλλων φόρων που επιβλήθηκαν επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, εν ολίγοις τη γενικότερη επαναφορά στην προ Μνημονίων εποχή- το οποίο τον ανέδειξε στην κυβέρνηση, αλλά δεν… ρέφαρε.

Ολοένα και περισσότεροι κλάδοι εργαζομένων, κατεβαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι ,με αφορμή την καυτή πατάτα του Ασφαλιστικού, για την πολιτική που οδηγεί στην ύφεση και την κοινωνική αποσταθεροποίηση.
 
Νίκος Διακουλάκης, Μεταρρύθμιση, 27/01/2016

Έχει καθιερωθεί, έχοντας αποκτήσει σχεδόν θεσμικό χαρακτήρα στην κεντροαριστερά, μια ρητορική που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο την προοπτική, ακόμη και την ύπαρξη της, ως πολιτικής παράταξης, γιατί δεν συνοδεύεται από σχέδιο και πράξεις για το μέλλον της.

Είναι η ρητορική που αρκείται, αφενός, στη διεκτραγώδηση του κατακερματισμού και της συρρίκνωσης της παράταξης και αφετέρου, στη διαπίστωση της ανάγκης για ενότητα, ανανέωση και ανασυγκρότηση, με στη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 26/01/2016

Η κυβέρνηση γιορτάζει τα πρώτα γενέθλια της παραμονής της στην εξουσία, περικυκλωμένη από απεργιακές κινητοποιήσεις, με σύμβολα τα τρακτέρ και τα ταγιέρ. Πρόκειται βέβαια για διακριτές, κοινωνικά και ταξικά, κατηγορίες και ομάδες, με κοινή ωστόσο συνισταμένη την αντίδραση στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας. Η πρώτη ομάδα άλλωστε (οι αγρότες) είχε λάβει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι θα στηριχθεί το εισόδημά της καθώς και ο πρωτογενής τομέας, ήδη από τότε που ο πρωθυπουργός έβγαζε έναν πύρινο προεκλογικό λόγο, ανεβασμένος σε τρακτέρ.

 
Μιχάλης Πολυδώρου, THE TOC, 25/01/2016

«Οι πρόγονοί μας ήταν σοφοί, ανακάλυψαν την πυρίτιδα αλλά έφτιαχναν μόνο πυροτεχνήματα», ήταν μια από τις ιστορικές φράσεις του Μάο Τσε Τουνγκ. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσων Σχινάς Παπαδόπουλος μάλλον παράλλαξε τη φράση, μετατρέποντας σε «πυροτεχνήματα» τη σοφία των προγόνων του. Την πιο εύστοχη απάντηση σε όσα είπε, σε αυτή την ανίερη επίδειξη τροπαίων αριστερών αγωνιστών, την έχει δώσει ο Μανώλης Αναγνωστάκης αναφερόμενος στο «ορυχείο» της «αντιστασιολογίας».

Έχει ομως σημασία η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μια ψευδοαριστερή γλώσσα, με στοιχεία λεκτικού παληκαρισμού και ενός τσαμπουκά που εδραιώνεται στο περίφημο «δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε».

 
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, Το Βήμα της Κυριακής, 24/01/2016
Η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου δεν είμαι ένα ζήτημα αγοράς. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Προϋποθέτει δε και συνεπάγεται, πρώτα και πάνω από όλα, τον επικοινωνιακό πλουραλισμό, όχι μόνον διότι τον επιβάλλει το (αναθεωρημένο) άρθρο 15 του Συντάγματος (επιτάσσοντας την τήρηση των αρχών της ισότητας, της αντικειμενικότητας και την ποιότητας) αλλά και διότι αποτελεί το βασικό αξιολογικό κριτήριο για το αν μια τηλεοπτική πραγματικότητα είναι όντως συμβατή με την ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία, όπως αυτή έχει διαπλασθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.
 
Μια απάντηση σε άρθρο της Αυγής
Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 24/01/2016

Στην Αυγή και στο φύλλο της Κυριακής 24.1.2016 ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός και στο άρθρο του με τίτλο «Καζάνι και κατσαρόλα», αφού διαπιστώνει ότι «μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά…», δηλαδή «..όλο το σινάφι του χρήματος, του ξεπλύματος, του ξεπουλήματος…και τα κόμματα της αντιπολίτευσης…» επιτίθενται στην Κυβέρνηση, που «προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται..», διερωτάται: ποια εναλλακτική λύση έχουν να προτείνουν άραγε;
«Διότι – κατά τον αρθρογράφο- εμείς πάντα, μα πάντα στην Αριστερά, όταν βάζαμε ζήτημα να φύγει μια Κυβέρνηση, είχαμε και πρόταση τι να έρθει στη θέση της. Πρόταση στοιχειωδώς ρεαλιστική βέβαια ….». Και καταλήγει:

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 24/01/2016

Η Χάνα Αρεντ υποστήριζε πως υπάρχουν δυο «Αριστερές». Η πρώτη έχει ως κεντρικό της χαρακτηριστικό τον οίκτο και η δεύτερη τη δικαιοσύνη και τη μείωση των ανισοτήτων. Βεβαίως αν ζούσε σήμερα η Αρεντ θα μπορούσε να γράψει και για τη νεοφιλελεύθερη «Δεξιά του οίκτου». Ο νεοφιλελευθερισμός δεν αρνείται πως στο πλαίσιο της αγοράς παράγονται αυτά που ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν αποκαλεί «κοινωνικά απορρίμματα». Θεωρεί όμως υπεύθυνα για αυτό τα ίδια «τα απορρίμματα» και όχι την αγορά. Ως λύση για αυτά «τα απορρίμματα» προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας. Αυτό το νεοφιλελεύθερο «δίχτυ ασφαλείας» στην Ελλάδα εκλαμβάνεται ως «αριστερή ιδέα».

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 24/01/2016

Δύο από τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη στη 10ετία που άρχισε φέτος και που, αν επιβεβαιωθούν, θα έχουν τις πιο βαριές συνέπειες, είναι η κλιματική αλλαγή (1ος) και η εξ ανάγκης μαζική μετανάστευση (4ος). Και μεταξύ των κινδύνων που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβεβαιωθούν είναι πάλι η εξ ανάγκης μαζική μετανάστευση (1ος) και η κλιματική αλλαγή (3ος). Μεταξύ 29 κινδύνων, αυτούς ξεχώρισαν 750 ειδικοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί που συμμετείχαν στο Φόρουμ του Νταβός και απάντησαν στην Global Risks Perception Survey, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ. Παράλληλα με αυτούς τους δύο κινδύνους, άλλος ένας ήταν αναβαθμισμένος: Η αστάθεια που απειλεί τις κοινωνίες.

 
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου συγκαλούνται, ταυτόχρονα, σε όλη τη χώρα τα περιφερειακά όργανα
22/01/2016
Το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε:

1.Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα κινηθεί με την πολιτική της αυτονομία με αυτοδύναμη στρατηγική σε αντιπαράθεση με την δεξιά και τον αριστερό λαϊκισμό. Προχωράμε σταθερά στα επόμενα βήματα για ένα ισχυρό πόλο της σοσιαλδημοκρατίας του προοδευτικού κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς που θα αποτελέσει κρίσιμο καταλύτη για τη αλλαγή των συσχετισμών, για τη διέξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών.
 
Το Debate της Κεντροαριστεράς
Θόδωρος Μαργαρίτης, Συνέντευξη στον Δ. Παπαγεωργίου, www.thecaller.gr, 22/01/2016

Γενικά εμείς καλούμε όλο το Ποτάμι, γιατί όταν συζητάς με ένα κόμμα, συζητάς με όλο το κόμμα, χωρίς να επιχειρούμε μια απόπειρα διείσδυσης τροτσκιστικού χαρακτήρα, για να βρούμε αυτούς που είναι κοντά σε εμάς. Το εάν το Ποτάμι όμως, σαν συλλογικότητα, αποφασίσει να συνεργαστεί με την Δημοκρατική συμπαράταξη, είναι δικό του θέμα. Όπως δικό τους θέμα είναι, σε ψηφοφόρους, παράγοντες και στελέχη που προέρχονται από την Σοσιαλδημοκρατία και βρίσκονται στο Ποτάμι, να καθορίσουν την δικιά τους επιλογή.

 
Τζίμης Οικονομίδης, 22/01/2016

Από επιλογή και σεβόμενος τα 40+ χρόνια κοινής διαδρομής, δεν είχα σχολιάσει ποτέ δημόσια τα λεγόμενα και τη στάση του Φώτη Κουβέλη. Άκουσα τη συνέντευξή του στην «πρωινή ζώνη» της ΕΡΤ.

Θα αφήσω το πόσους «εξορθολογισμούς» σημείωνε ότι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του, που ΑΝ τους έκανε, όχι μόνο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν, αλλά ούτε κάν ΣΥΡΙΖΑ….

Θα αφήσω στην άκρη την έννοια της "κριτικής στήριξης" στον ΣΥΡΙΖΑ, δίκη κυβερνητικού εκπροσώπου, γιατί είναι μια πολιτική άποψη και έχω τοποθετηθεί με το διαφορετικό δρόμο που πήρα όταν αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ.

 
Θόδωρος Μαργαρίτης, 22/01/2016

Παρακολουθώ ορισμένα στελέχη που αποχώρησαν από την ΔΗΜΑΡ και επιθυμούν την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ να επικαλούνται τα ίδια επιχειρήματα όσων προσχωρήσαν στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο μετά το 1980.
Δηλαδή την επίκληση του δικομματισμού, του διπολισμού, με το σχήμα ’’συντήρηση ή πρόοδος" ή με την παραλλαγή του " δεξιά ή αριστερά".
Έχουμε δηλαδή την αναβίωση του δόγματος Κουτσόγιωργα (η μάχη ανάμεσα στο "φως" και στο "σκοτάδι") που χρησιμοποιήθηκε εκείνα τα χρόνια ενάντια στο ΚΚΕ, στο ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ή σε μικρότερες δυνάμεις όπως η Σοσιαλιστική Πορεία και επιδίωκε επίσης την συρρίκνωση μετριοπαθών τάσεων.

 
Αλέξανδρος Παπουτσής, 21/01/2016

Οι πολιτικές, ιδεολογικές διαφορές και ρεύματα είναι ένα εγγενές θα έλεγα χαρακτηριστικό του ευρύτερου πολιτικού χώρου μας. Θα έπρεπε να είναι πλούτος, υλικό για διάλογο και πολιτική ζύμωση που θα κατέληγε σε ένα συνθετικό προγραμματικό κείμενο.

Δεν είναι τόσο απίθανο, δεν είναι ανέφικτο αλλά δεν είναι και εύκολο. Είναι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα εφικτό. Βέβαια η κρίση – χρεωκοπία μας έχει φέρει σε ένα σημείο όπου οι παλιές ( σχετικά) εύκολες συνταγές δεν είναι πλέον επίκαιρες. Κράτος και δανεισμός εξυπηρετούσαν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις. Μέσω μεγάλων δαπανών και η κατανάλωση ήταν υψηλή αλλά και κάποιοι εκσυγχρονισμοί λάμβαναν χώρα ( όχι όσοι θα έπρεπε αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα).

 
Δήλωση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
21/01/2016

Τα μέτρα που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και φορολογικό των αγροτών θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας και αύξηση των ελλειμμάτων. Οι αγρότες φορολογούνται ήδη όπως και οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες με αλλαγή που έγινε αρχές του 2013 με τα βιβλία εσόδων-εξόδων. Σε εκείνη την κοινωνικά δίκαιη αλλαγή, δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν απέναντι. Τώρα προχωρά σε μέτρα που θα οδηγήσουν σε πλήρη συρρίκνωση της παραγωγής. Όσον αφορά τις σημερινές αγροτικές κινητοποιήσεις, άραγε ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να πιστεύει ότι αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες βοηθούν την διαπραγμάτευση;

 
Γιάννης Αργυρός, www.badiera.gr, 19/01/2016

Σε λίγα εικοσιτετράωρα συμπληρώνονται 365 μέρες της πρώτης φοράς αριστερά στην εξουσία. Ένας χρόνος που σημαδεύτηκε από την ατελείωτη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη με τους δανειστές και κατέληξε στην πλήρη διάψευση των προσδοκιών για πολιτική λύση με τη μέθοδο του εκβιασμού των αγορών προς την ευρωζώνη. Τα επιτόκια δανεισμού τελικά δεν ανέβηκαν παρά το «ηρωικό» δημοψήφισμα και τα τσάμικα στην πλατεία Συντάγματος ενώ ο κίνδυνος του Grexit οδήγησε στο ταπεινωτικό όσο και επώδυνο τρίτο μνημόνιο.

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, www.liberal.gr, 19/01/2016

Το ελληνικό καπιταλιστικό μόρφωμα συγκροτείται από τις πελατειακές πολιτικές σχέσεις και την ιεραρχική δομή επιχειρηματικών συμφερόντων που μέσω κρατικοδίαιτων μηχανισμών διαμόρφωσε ισχυρά ολιγοπώλια. Χρηματοδότης του όλου συστήματος– της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης επιχειρήσεων μέχρι και των πολιτικών πελατειακών σχέσεων– ήταν οι τράπεζες, μέσω εκτεταμένων και επιλεκτικών δανείων σε επιχειρήσεις, και μέσω της αγοράς ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου με πλήρη αδιαφορία για την πελατειακή χρήση των κεφαλαίων. Σε αντάλλαγμα οι κυβερνήσεις μεριμνούσαν για την ολιγοπωλιακή «ησυχία» του τραπεζικού συστήματος και τη δυνατότητά του να λειτουργεί με ικανά περιθώρια κέρδους που επιβάρυναν ανεμπόδιστα το κόστος χρήματος στην πραγματική οικονομία.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 18/01/2016

Αναμφισβήτητα, η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ φαίνεται να δρομολογεί ευρύτερες εξελίξεις σε όλη την κομματική γεωγραφία. Έχει ήδη αποκωδικοποιηθεί το τριπλό της πολιτικό μήνυμα, που συνοψίζεται στα εξής : α) στην υπέρβαση της «καραμανλικής» δεξιάς (και του διακριτικού της φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ), β) στην ηλικιακή ανανέωση της ηγεσίας της ΝΔ γ) στην πιθανή μετατόπιση της συντηρητικής παράταξης σε πιο «κεντροδεξιές» θέσεις. Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, πολλοί έσπευσαν, μάλλον αμυντικά, να χαρακτηρίσουν το νέο πρόεδρο της ΝΔ ως «νεοφιλελεύθερο». Αρκεί όμως αυτός ο χαρακτηρισμός για να αντιμετωπιστεί η νέα κινητικότητα στο χώρο της Δεξιάς, ιδίως όταν αυτή σηματοδοτεί βαθύτερες διεργασίες, τουλάχιστον για το χώρο της αντιπολίτευσης ;

 
Παντελής Οικονόμου, 18/01/2016

Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη ανάγκη είναι να βάλουμε μπροστά καινούργιες δουλειές, ώστε να επανέλθει η ζωή μας σε φυσιολογικές συνθήκες. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται σημαντικά κεφάλαια για επενδύσεις. Όπως επίσης σημαντικοί πόροι απαιτούνται για να αποφύγουμε και άλλους κύκλους μειώσεων στις συντάξεις, αυξήσεων των εισφορών και των ορίων ηλικίας και να μη καταρρεύσει η κοινωνική ασφάλιση.
Και όμως ούτε η σημερινή, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση καταπιάστηκαν με το θέμα αυτό. Η μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών, πρώην και νυν, προτιμούν να «αντιπαρατίθενται» στα ΜΜΕ με σκοπό τη φθορά του κομματικού (ή και εσωκομματικού) αντιπάλου.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 17/01/2016

Ολες οι ανεπτυγμένες χώρες μεταρρύθμισαν το ασφαλιστικό τους σύστημα τις τελευταίες δύο 10ετίες. Εμείς μένουμε στο μοντέλο του 1960, που αφενός δεν μπορεί να συντηρηθεί, αφετέρου αποτελεί ανάχωμα στην οικονομική μεγέθυνση – ανάλογο με το χρέος. Αλλά δεν ξεκινάμε ορθολογικά (πώς θα γίνει βιώσιμο και δικαιότερο το σύστημα), συνεχίζουμε πελατειακά: Πως δεν θα φανεί ότι κόβονται οι συντάξεις, έως το 2018.

Κατά μία ερμηνεία, έως ότου γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές...

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Το Βήμα της Κυριακής, 17/01/2016
Οι εξελίξεις με την εκλογή προέδρου στην συντηρητική παράταξη, βεβαίως και επηρεάζουν την κομματική ζωή του τόπου. Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί το αντίθετο. Όμως «η ανάγκη δημιουργίας του πόλου της Σοσιαλδημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου ούτε θέλει ούτε μπορεί να την εκφράσει, οι πολιτικές του δε οδηγούν σε νέα αδιέξοδα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί ακριβώς το πολιτικό όχημα αυτής της συζήτησης και μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο αυτής της προσπάθειας.
 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στη Φ. Γιωτάκη, Έθνος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 17/01/2016

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος για την Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η αδράνεια, το σημειωτόν και η κυριαρχία μίας τάσης δικαίωσης με όρους παρελθόντος αντί της φυγής προς τα εμπρός. Τώρα έφθασε η ώρα για άλματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Να υπερβούν όλοι τους κομματικούς εγωισμούς και τις μικροκομματικές περιχαρακώσεις. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποκτήσει άμεσα πανελλαδική δομή, περιφερειακά όργανα και να μην είναι μόνο υπόθεση κορυφής. Να αποκτήσει κινηματικά χαρακτηριστικά. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να μετατραπεί σε έναν ευρύ χώρο που να συμμετέχουν όσοι βρίσκονται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 16/01/2016

Από τότε που άρχισε η κρίση, ακούγεται ολοένα και πιο συχνά η άποψη ότι η μεταπολίτευση έκλεισε τον κύκλο της. Κι όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, το αν θα συμφωνήσουμε ή όχι εξαρτάται από το τι σημαίνει μεταπολίτευση, δηλαδή από το νόημα που αποδίδουμε σε όσα συνέβησαν τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στα γεγονότα. Γιατί η μεταπολίτευση είναι κυρίως ένας τρόπος τού σκέπτεσθαι ή μια περιρρέουσα ιδεολογική ατμόσφαιρα, η οποία δύσκολα συνοψίζεται, αλλά όλοι ξέρουμε ότι ανέτρεψε αυτή που προηγήθηκε, κι αν πιστέψουμε τους προάγγελους του θανάτου της, θα αποδειχθεί διαφορετική από εκείνη που έπεται.

 
Πάνος Σκοτινιώτης, Μεταρρύθμιση, 16/01/2016

Στο ποδόσφαιρο όποια ομάδα κερδίσει το κέντρο συνήθως κερδίζει και το παιγνίδι. Το ίδιο, σε συνθήκες κανονικότητας, συμβαίνει και στην πολιτική.

Την περίοδο της κρίσης ο κανόνας αυτός παραβιάστηκε. Το πολιτικό σύστημα βρέθηκε εντελώς ανέτοιμο να διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Και εγκλωβίστηκε στα μνημόνια. Με συνέπεια να στρεβλωθεί εντελώς το περιεχόμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και να κυριαρχήσει το απατηλό δίπολο “μνημόνιο – αντιμνημόνιο”.

 
Φώφη Γεννηματά, Τα Νέα, 16/01/2016

Διανύουμε την πιο σκληρή μεταπολεμική περίοδο.

Η κρίση βρήκε το πολιτικό μας σύστημα ανέτοιμο και ανώριμο να επιτύχει την αναγκαία συνεννόηση που οι δραματικά νέες συνθήκες καθιστούσαν εθνική αναγκαιότητα. Αντιθέτως ευδοκίμησαν ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η αξιοποίηση της πρωτοφανούς κρίσης για κομματικό όφελος και πολιτικές καριέρες. Ομως τα «κοντά πόδια του ψέματος» εξάντλησαν τον διασκελισμό τους. Είναι η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης. Για όλους.

 
Τάκης Γασπαράτος, 13/01/2016

Από όσα διαβάζω και ακούω από πολιτικούς, πολιτικούς αναλυτές, δημοσιογράφους ή πολίτες, αντιλαμβάνομαι πως η εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. προσδίδει,στο πολιτικό τοπίο αίσθηση ρευστότητας. Ότι, δηλαδή, δρομολογεί αναταράξεις και αλλαγές στην κομματική γεωγραφία του τόπου.
Είναι έτσι; Αποδεχόμαστε λοιπόν πως ένα πρόσωπο είναι από μόνο του ικανό για τέτοιες ανατροπές; Η δική μου γνώμη είναι πως όχι. Αναμφισβήτητα ο ρόλος όποιας ή όποιου ηγείται ενός πολιτικού οργανισμού είναι σημαντικός.

 
Γιάννης Αργυρός, www.liberal.gr, 13/01/2016

H εκλογή-ανατροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ήρθε περίπου ως βότσαλο στη λίμνη του πολιτικού συστήματος. Ξαφνικά άλλαξαν όλα. Η πολιτική ηγεμονία του πρωθυπουργού που του χάρισε τρείς άνετες νίκες μέσα σε λιγότερο από δώδεκα μήνες άρχισε να αμφισβητείται. Πλέον υπάρχει νέος αντίπαλος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που αναγκάζει όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να βελτιωθούν. Όσοι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα κόμπαζαν για εύκολο και άνετο διεμβολισμό των όμορων κομμάτων, -όταν και αν εμφανιζόταν τα δύσκολα στη βουλή-, τώρα ρίχνουν τους τόνους και προβλέπουν νέες πολιτικές ισορροπίες.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, 12/01/2016

Η εκλογή Μητσοτάκη ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να είναι μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη, όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά και για τη διαμόρφωση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Θα μπορεί όμως να γίνει και το εφαλτήριο για περαιτέρω συρρίκνωση του υπό διαμόρφωση σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Τηρουμένων των αναλογιών στη ΝΔ έγινε ό,τι το 1996 με την εκλογή Σημίτη. Όπως τότε οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ, παρόλο που δεν αγαπούσαν τον Σημίτη, τον ψήφισαν γιατί ήταν ο μοναδικός που εγγυόταν την παραμονή τους στην εξουσία, έτσι και τώρα ο Μητσοτάκης ψηφίστηκε ως ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον Τσίπρα.

 
Μανόλης Ι. Βελεγράκης, 11/01/2016

Σε ένα εκτενές (μάλλον υπερβολικά) άρθρο μου υπό τον τίτλο “Μια πρώτη πολιτική και οικονομική αποτίμηση της όξυνσης της ελληνικής κρίσης”, μετά τη συμφωνία της 12/13 Ιουλίου 2015, αφού εξέθεσα την πορεία προς την κρίση και την τοποθέτηση κρίσιμων παικτών σε αυτήν, έδειξα σημείο προς σημείο για ποιους λόγους η συμφωνία που ήδη εκτελείται είναι αυτή καθ’ αυτή (δηλαδή ανεξάρτητα από την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας και εγκατάλειψης της ευρωζώνης… overnight) χειρότερη και από αυτή που τέθηκε στο δημοψήφισμα ακόμα. Τελείωνα ωστόσο με την παρατήρηση ότι τόσο το δυσμενές περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής, όσο και οι δυσκολίες από την τραπεζική αργία και τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων δεν θα διαφοροποιούσαν ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 10/01/2016

Πολλοί, μεταξύ αυτών ο Τζ. Σόρος, εκτιμούν ότι το «σημερινό διεθνές περιβάλλον θυμίζει έντονα την κρίση του 2007-08».
Η συζήτηση συνήθως επικεντρώνεται στην Κίνα. Η οικονομία της αναπτυσσόταν με ρυθμό 10% ετησίως από το 1980 έως το 2008, με μοχλό τις επενδύσεις για εξωστρέφεια, που απορροφούσαν το 38% του ΑΕΠ, είτε με αυτοχρηματοδότηση είτε μέσω της κεντρικά σχεδιασμένης τραπεζικής χρηματοδότησης, που έφτασε στο 120% του κινεζικού ΑΕΠ το 2002 και έκτοτε έμεινε στο ίδιο ύψος. Από το 2008 ήταν σαφές ότι αυτό το εξωστρεφές μοντέλο είχε φτάσει στα όριά του. Επρεπε να συγκρατηθεί ο ρυθμός επενδύσεων και να ενταθεί ο ρυθμός της εσωτερικής κατανάλωσης.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 09/01/2016

Ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα του προγράμματος διάσωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με στόχο να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία και να ξεφορτωθεί την τρόικα των δανειστών. Αυτό ακριβώς, χωρίς αναγκαστικά τη λαϊκίστικη ορολογία που μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει να χρησιμοποιεί (ξεφόρτωμα της τρόικας), έπρεπε να είναι η σημαία σύσσωμου του, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, φιλοευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος.

 
Σταμάτης Μαλέλης, Η Καθημερινή, 09/01/2016

Οι πρόσφατες έρευνες της κοινής γνώμης καταδεικνύουν ότι το πολιτικό κενό που υπάρχει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία συνεχώς διευρύνεται. Καθημερινά και περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι είναι άστεγοι ανάμεσα στα δύο κόμματα που συνθέτουν τον σύγχρονο διπολισμό. Η δημιουργία μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς δεν αποτελεί μόνο ανάγκη κάλυψης γεωγραφικά ενός πολιτικού χώρου, αλλά κυρίως ανάγκη να εκφραστούν μεγάλα κοινωνικά στρώματα, τα οποία είναι περιθωριοποιημένα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Κυρίως όμως αποτελεί και την πλέον ουσιαστική πρόταση για το τέλος του φαύλου κύκλου της υπανάπτυξης.

 
Aπάντηση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην «Ανοιχτή Επιστολή» του Ι. Γρυσπολάκη.
Athens Voice, 08/01/2016

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης μίας ισχυρής παράταξης της σοσιαλδημοκρατίας που θα αποτελέσει τον έναν από τους δύο πόλους στην πολιτική ζωή του τόπου. Οι εξελίξεις με την εκλογή προέδρου στον άλλο πόλο, της συντηρητικής δεξιάς παράταξης, βεβαίως και επηρεάζουν την κομματική ζωή του τόπου. Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί το αντίθετο. Όμως «η ανάγκη δημιουργίας του ενιαίου αυτού πόλου της Σοσιαλδημοκρατίας και του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου είναι εκ των ων ουκ άνευ». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Βέβαια η ταχύτητα με την οποία εμείς θα κινηθούμε δεν πρέπει να εξαρτάται από τις εξελίξεις στην συντηρητική παράταξη.

 
Athens Voice, 08/01/2016

Σε λίγες ημέρες εκλέγεται πρόεδρος του ενός εκ των δύο κομμάτων, που μεσουράνησαν μετά τη Μεταπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία κυβέρνησε μόνη της επί 15,5 χρόνια, ενώ συγκυβέρνησε με άλλα κόμματα επί 4 χρόνια.
Σήμερα, που η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε τα τελευταία 41 χρόνια, σήμερα, που πρωθυπουργός είναι ο πλέον ανεπαρκής, που βιώσαμε τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά και ο έχων έλλειψη έστω και των ελάχιστων προσόντων για να καταλάβει τη θέση του κυβερνήτη μιας χώρας σε πολιτισμική παρακμή, είναι αδήριτος η ανάγκη συγκρότησης των δύο πόλων λειτουργίας μιας αστικής ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, ΕΘΝΟΣ, 07/01/2016

Κραυγάζοντες μεγαλοστομούντες κατά πάντων με αοριστολογίες και ανερμάτιστα επιχειρήματα. Ιδεοληπτικοί, ημιμαθείς και ασυγκρότητοι ανέλαβαν ως ριζοσπαστική απαίτηση της κοινωνίας (τους) να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων με όσα που ξέρουν (!) και με αυτά που φαντάζονται (!).
Η «δυναμική» αρχή έγινε με τους «αγανακτισμένους» που ανέλαβαν να θέσουν τα θεμέλια του σύγχρονου «ριζοσπαστισμού». Ενα ανομοιογενές πλήθος (ανάξιων, επάξιων και διακεκριμένων, ακραίων εθνικιστών και διεθνιστών), που χλεύαζε και προπηλάκιζε… με αρχηγούς φυλών να διεκδικούν την ηγεσία του, με κριτήρια του ισχυρότερου χλευασμού και προπηλακισμού…

 
Ρούλα Παλαιολογοπούλου, 06/01/2016

Όταν ιδρύθηκε το κόμμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ πριν από πέντε χρόνια, δημιούργησε πολλές ελπίδες. Και όχι μόνο σε εμάς που το φτιάξαμε, αλλά και σε αρκετόν ακόμα κόσμο που είχε γοητευτεί από τις τότε υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις. Πολλοί εντάχθηκαν τότε στις γραμμές μας και ακόμα περισσότεροι έγιναν ψηφοφόροι μας. Στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν απανωτά εκείνο το διάστημα, πήραμε ένα αρκετά καλό ποσοστό. Πολύ καλή ήταν και η επίδοσή μας στις Δημοτικές Εκλογές.

 
Βασίλης Τραϊφόρος, 06/01/2016

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει την γέννησή της όχι μόνο στις προεκλογικές ανάγκες των πολιτικών φορέων, αλλά και στην ανάγκη για την διαμόρφωση ενός πόλου της σοσιαλδημοκρατίας με όρους και προϋποθέσεις μακρυά από την παλαιοκομματική λειτουργία,με προγραμματική σύγκλειση σε βασικά θέματα ,και με την προοπτική της περαιτέρω συνεργασίας των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ.

Η αρχή ήταν καλή ,και με ελάχιστες εξαιρέσεις,η προεκλογική περίοδος σε επίπεδο ηγεσίας ,αλλά κύρια σε επίπεδο βάσης (Νομαρχιακές Επιτροπές) ήταν ομαλή ,με μικρές παραφωνίες που άπτονται προσωπικών φιλοδοξιών.

 
Το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Θα μας συνοδεύει τα 3 επόμενα χρόνια

Το Πλήρες κείμενο σε pdf

Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Π.Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 03/02/2016
Η Ελλάδα μπορεί de facto να οδηγηθεί εκτός «καθεστώτος Σένγκεν» για την ελεύθερη διακίνηση ατόμων (τυπικά έξοδος χώρας δεν προβλέπεται) λόγω παραλείψεων και αδυναμίας να υλοποιήσει δεσμεύσεις (π.χ. κέντρα υποδοχής – hotspots) αλλά και αποτυχίας να διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική πάνω στο θέμα η οποία, μεταξύ άλλων, θα έθετε την Ευρώπη «ενώπιον των ευθυνών της».
 
Κώστας Σημίτης
Μεταρρύθμιση, 02/02/2016
Το ερώτημα, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πορεύεται προς ένα αδιέξοδο, έχει τεθεί επανειλημμένα τους περασμένους μήνες με διάφορες αφορμές. Το μεταναστευτικό κύμα, οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η πτώση της αξίας του ευρώ έναντι εκείνης του δολαρίου, η αυξανόμενη απήχηση των ευρωσκεπτικιστών, το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση έχουν προκαλέσει αμφιβολίες – αν το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει την πιθανότητα να συνεχισθεί με επιτυχία.
 
Ανδρέας Πετρουλάκης
www.protagon.gr, 02/02/2016
Κανονικά θα έπρεπε ο διάλογος Νίκου Βούτση και Ζωής Κωνσταντοπούλου να δίνει τέλος σε κάθε παρεξήγηση. Ασχέτως της διαφοράς ύφους των δύο Προέδρων, γίνεται σαφές ότι στο διαζύγιο του περασμένου καλοκαιριού ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε το σπίτι και η ΛΑΕ πήρε την οικοσκευή. Δηλαδή το ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενο, αφήνοντας στους πρώην συντρόφους της ένα λαοπρόβλητο κενό. Αυτό το αριστερό κενό τώρα γεμίζει με δεξιά πολιτική, και ο τωρινός ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μοιραία ένα κόμμα απόλυτου υπαρξιακού αδιεξόδου.
 
Θεόδωρος Χατζηπαντελής
Μακεδονία, 31/01/2016

Ώστε το 85% των αγροτών δηλώνει κάτω από 5.000! Ώστε ο μέσος φόρος είναι 300 ευρώ όταν ο μέσος είναι για τους άλλους 950! Καλώς ήρθατε στην κόλαση που φτιάξατε…
Θα πρέπει επιτέλους η ελληνική κοινωνία να μιλήσει με ειλικρίνεια για ό,τι μας συμβαίνει. Τα έσοδά μας, από φόρους και εισφορές, είναι παρακάτω από τα έξοδά μας σε μισθούς και συντάξεις; Οι απαντήσεις είναι πολλών ειδών.

 
Βασιλική Σιούτη
Η Καθημερινή της Κυριακής, 31/01/2016

Η συμπλήρωση ενός χρόνου από τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και οι πρώτες εκατό μέρες της δεύτερης διακυβέρνησής τους, επιβεβαιώνουν τις υποψίες όσων η καλοπιστία είχε όρια.
Είναι πλέον προφανές ότι πρόκειται για μία πολιτικά ερμαφρόδιτη κυβέρνηση με οπορτουνιστική ηγεσία, της οποίας ο σκοπός δεν ήταν άλλος από την κατάληψη της εξουσίας – όταν είδε ότι αυτό ήταν εφικτό λόγω της ιδιαίτερης πολιτικής συγκυρίας.

 
Γιάννης Βούλγαρης
Τα Νέα, 30/01/2016
Ίσως ήρθε ο καιρός ο κ. Τσίπρας να βάλει γραβάτα. Οχι για να συνομιλήσει με το «κίνημα της γραβάτας» αλλά για να συνειδητοποιήσει ο ίδιος πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα για το κόμμα του. Η συμμετοχή του στο γνωστό πάνελ του Νταβός έκανε εξόφθαλμη την αλλαγή. Η ενδυματολογική σημειολογία του κ. Τσίπρα, μόνος χωρίς γραβάτα, έχει πάψει να εκπέμπει την αντισυμβατικότητα ενός νεαρού ριζοσπάστη ηγέτη.
 
Χρήστος Χωμενίδης
Τα Νέα, 30/01/2016
Στο βρετανικό Κοινοβούλιο, τα έδρανα της αντιπολίτευσης βρίσκονται αντίκρυ στα έδρανα της συμπολίτευσης. Οι βουλευτές είναι παραταγμένοι όπως οι αντίπαλες ομάδες στο βόλεϊ, με ένα μεγάλο τραπέζι αντί για δίχτυ ανάμεσά τους και τον προεδρεύοντα του Σώματος σε ρόλο διαιτητή. Ολοι μιλάνε από τις καρέκλες τους - υπερυψωμένο βήμα για τον αγορητή δεν υπάρχει.
 
Μιχάλης Μητσός
Τα Νέα, 30/01/2016
Μας απειλούν, λέει, με έξωση από τη Σένγκεν, παρότι ξέρουν ότι αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, επειδή δεν έχουν άλλο τρόπο να πιέσουν την Αθήνα. Εξυπνο. Ασε που μπορεί και να είναι αλήθεια. Ας περάσουμε τώρα στους μύθους.
 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 30/01/2016
Την Κυριακή στο γήπεδο, την Τρίτη στη Βουλή είδαμε πρόβες ενός έργου - ας το ονομάσουμε «δικομματισμός reloaded» - που δεν είναι, ακόμη, βέβαιο ότι θα δούμε και σε κανονική παράσταση.

Η ιστορία είναι γνωστή.

Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης έζησε κοντά τέσσερις δεκαετίες αδιατάρακτου (σχεδόν) πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού.
 
Γιάννης Μεϊμάρογλου
Μεταρρύθμιση, 28/01/2016
Αν ισχύει ότι στην πολιτική ο χρόνος έχει ιδιαίτερη σημασία, τότε στα χρόνια της κρίσης η αλήθεια αυτή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Γιατί οι εξελίξεις μέσα στην κρίση υπήρξαν καταιγιστικές, σαν ένα μεγάλο τσουνάμι που ήρθε να ανατρέψει βεβαιότητες και να καταρρίψει εικονικές πραγματικότητες δεκαετιών.
 
Γιάννης Πανούσης
27/01/2016

Είναι πολύ άχαρο να μιλάς για σένα ή μάλλον για τις προτάσεις/πράξεις σου.
Φτάνει όμως κάποια στιγμή που η «συμπλεγματική αχ-αριστεία τους» ξεπερνάει τα όρια.
• Τους έλεγα: «θα μπουν 1.000.000 μετανάστες και δεν αντέχει η χώρα»
Με έλεγαν: Καλοπερασάκια χωρίς ευαισθησίες.
Τώρα τρέχουν για hotspots στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεν βγάζουν άχνα.
• Τους έλεγα: «Πρέπει να κάνουμε ειδική συμφωνία με το Σένγκεν ή να τους προλάβουμε».
Με έλεγαν: Άσχετο.

 
Cas Mudde
Μεταρρύθμιση, 25/01/2016

Το κείμενο του Cas Mudde που ακολουθεί, δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2016 στο The Huffington Post, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Κεντρική διαπίστωση του συγγραφέα είναι ότι ο απολογισμός ενός χρόνου με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι ιδιαίτερα αρνητικός. Ανικανότητα διακυβέρνησης, καιροσκοπισμός, βεβαιότητα ότι «κατείχε την απόλυτη αλήθεια», κλασική λαϊκιστική φρασεολογία χαρακτηρίζοντας τους αντιπάλους ως «εχθρούς», «προδότες», ακόμα και «τρομοκράτες», είναι μερικές από τις διαπιστώσεις του συγγραφέα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Συνακόλουθα, η διεθνής απομόνωση που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τη χώρα.

 
Νίκος Μπίστης
ΕΘΝΟΣ, 25/01/2016
Μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται η τελευταία πράξη του δράματος της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κατάρρευση της κυβέρνησης γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς και η δεύτερη κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα χρόνου. Ο Φρανκενστάιν που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται με μανία κατά του δημιουργού του, ο οποίος τον κορόιδεψε υποσχόμενος μάλιστα ότι αποκλείεται να τον κοροϊδέψει
 
Σώτος Κτωρής
www.badiera.gr, 25/01/2016
Αποτελεί θεμελιακό αξίωμα της κυρίαρχης ελληνοκυπριακής πολιτικής αφήγησης πως, από τη δεκαετία το 1950, η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στις διεκδικήσεις της στην Κύπρο. Ωστόσο, μια αντικειμενικότερη ανάγνωση της κυπριακής πολιτικής της Τουρκίας αναδεικνύει πως αυτό συνιστά ένα μυθοπλαστικό ιδεολόγημα. Η τουρκική στάση στο Κυπριακό, είτε ως αποτέλεσμα ευρύτερων γεωστρατηγικών συγκυριών, είτε συνεπεία της κατά καιρούς πολιτικής ισορροπίας στο νησί, είτε λόγω κοινωνικοπολιτικών μεταβολών στην ίδια την Τουρκία παρουσίασε, διαχρονικά, σοβαρές διαφοροποιήσεις.
 
Κώστας Χλωμούδης
Μεταρρύθμιση, 24/01/2016

Οι επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη λιμενική βιομηχανία και στη χώρα μας, μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο ως άστοχες…
Αφορά και στη μέθοδο αλλά και τελικά στο αποτέλεσμα…
Η ανάθεση εξ’ ολοκλήρου αυτής της διαδικασίας στο ΤΑΙΠΕΔ, ανέδειξε την υψηλή στην καλύτερη περίπτωση άγνοιας της ιδιαιτερότητας και των χαρακτηριστικών της λιμενικής βιομηχανίας…

 
Ζώης Τσώλης
Το Βήμα της Κυριακής, 24/01/2016
930.000 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι οικογενειάρχες, βρίσκονται στους δρόμους σε μπλόκα, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καθώς θίγονται από την επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των Ταμείων τους στο ύψος των εισφορών που καταβάλλουν εδώ και δεκαετίες οι μισθωτοί και οι εργοδότες τους στο ΙΚΑ.
 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 23/01/2016
«Δηλαδή, ο Ομπάμα θα έπρεπε να κρατήσει στο γραφείο του τους ανθρώπους του Μπους; Ή ο Ολάντ τούς επιτελείς του Σαρκοζί;»

Η ρητορική αυτή ερώτηση ήταν το κεντρικό επιχείρημα στην απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση μετά τον μεγάλο (και απολύτως δικαιολογημένο) θόρυβο που προκλήθηκε για τον διορισμό, ως μετακλητών υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης του Δημοσίου, ανθρώπων που μόνο προσόν είχαν τις αγωνιστικές τους περγαμηνές,
 
Χρήστος Χωμενίδης
Τα Νέα, 23/01/2016
Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα «Το κιβώτιο» του Αρη Αλεξάνδρου αποτελεί - μεταξύ των άλλων - και μια αλληγορία για την Αριστερά στον Εμφύλιο: Ενα απόσπασμα επιλέκτων του Δημοκρατικού Στρατού διατάσσεται να μεταφέρει ένα σιδερένιο κλειδωμένο κιβώτιο από μια πόλη σε μια άλλη εν μέσω εχθρικών πυρών και πάσης φύσεως αντιξοοτήτων.
 
Γιάννης Μπαλαμπανίδης
Συνέντευξη στην Αθ.Μιχαλακέα, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 23/01/2016
Ο Γιάννης , διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, στο βιβλίο του «Ευρωκομμουνισμός: Από την κομμουνιστική στη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή Αριστερά» (εκδ. Πόλις), που αποτελεί επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής του διατριβής, καταθέτει μια υποδειγματικά δομημένη μελέτη, ιστορική αναδρομή σε ένα πολιτικό ρεύμα που ανανέωσε και διατύπωσε με νέους όρους την αριστερή ευρωπαϊκή ταυτότητα.
 
Κώστας Χλωμούδης
Μεταρρύθμιση, 22/01/2016
Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις μια καθεστηκυία αντίληψη, που εδώ και χρόνια έχει περάσει ως κανόνας, στα ελληνικά δεδομένα και που αφορά στην ορθολογική ή όχι αξιολόγηση του φορολογικού καθεστώτος των εχόντων εισόδημα από ναυτιλιακή δραστηριότητα. Η φορολογική τους συμβολή μέχρι σήμερα, ρυθμίζεται με ιδιαίτερους νόμους (Α.Ν. 89/1967, 378/68 , 27/75, 2234/94 άρθρο 4, 3427/2005 κλπ…).
 
Ιάσων Σχινάς-Παπαδόπουλος
http://www.stokokkino.gr/, 18/01/2016
... Πάντα για το κόμμα, μόνο για το κόμμα, για κανέναν ρουφιάνο, για κανένα αφεντικό και σε αυτούς δεν θα απολογηθώ ούτε εγώ ούτε η οικογένεια μου. Γιατί ο καθένας έχει επιλέξει να βάλει πλάτη για να μην χάσουμε συλλογικά, βάζει πλάτη για να αλλάξει αυτή η βρωμιά που υπάρχει γύρω μας και μας πνίγει.

...Και η μάνα μου 30 χρόνια μαχόμενη δικηγόρος δεν περίμενε τον ΣΥΡΙΖΑ για να ζήσει, γιατί ο πατέρας μου τόσα χρόνια δουλειά, δουλειά, δουλειά

...Κι ο αδερφός μου 10 χρόνια κοντά εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και τώρα εκεί που πρέπει να βοηθήσει κι αυτός βοηθάει... Ποτέ δεν ζητήσαμε, ποτέ δεν περιμέναμε ανταμοιβή, το κόμμα μας ζήτησε να βάλουμε πλάτη και βάλαμε, γιατί αυτό είναι το σωστό, γιατί πάντα στην αριστερά χρωστάμε και δεν μας χρωστάει...
 
Ελένη Βαρβιτσιώτη
Ο επικεφαλής του προγράμματος διαπραγματεύσεων του Χάρβαρντ, καθηγητής Ρόμπερτ Μονούκιν, Η Καθημερινή της Κυριακής, 17/01/2016
Την περασμένη εβδομάδα το τμήμα διαπραγματεύσεων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέδωσε την ετήσια λίστα με τις δέκα χειρότερες διαπραγματεύσεις της χρονιάς. Στην πρώτη θέση τοποθετήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και η διαπραγμάτευση που έκανε με τους Ευρωπαίους εταίρους.
 
Γεράσιμος Γεωργάτος
Μεταρρύθμιση, 14/01/2016
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε στην ηγεσία της ΝΔ βάλλοντας με σαφήνεια κατά του λαϊκισμού, κατά του πελατειακού κράτους και υπέρ ιδιωτικής οικονομίας έναντι του κρατισμού. Απευθύνεται έτσι σε ένα ακροατήριο πέραν του κόμματός του.
 
Δημήτρης Σαρδελιάνος
badiera.gr, 14/01/2016
Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αρνητικά στοιχεία τα οποία θα μεγιστοποιηθούν αν δεν υπάρξουν άμεσες κινήσεις από τον χώρο, που θέλει να προσδιοριστεί, ως έκφραση της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα ή Κεντροαριστεράς ή Μεταρρυθμιστική Αριστερά ή όπως αλλιώς θέλετε να τον πείτε.
 
Π.Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 13/01/2016

Η ανάδειξη του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ συνιστά μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται, ως εχθρός του λαϊκισμού, να εμφορείται από μεταρρυθμιστικές ιδέες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία του κράτους και επομένως μπορεί να εκσυγχρονίσει το λόγο, πολιτική αλλά και οργάνωση και λειτουργία της συντηρητικής παράταξης.

 
Γιώργος Μεντζελίδης
http://www.polvpol.blogspot.gr/, 11/01/2016
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής Προέδρου στη ΝΔ και νικητής αναδείχτηκε με 51% ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά από αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που «πανηγυρίζουν» για την εκλογή Μητσοτάκη ενώ άλλοι τόσοι σχεδόν είναι αυτοί που εκφράζουν την πικρία τους .
 
Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 09/01/2016
Τι τελικά σημαίνει η πρόταση του κ. Κατρούγκαλου και της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό; Θα έχουμε μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις; Θα υπάρξουν μειώσεις στις νέες συντάξεις, θα παραμείνουν οι ίδιες ή σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξουν μάλιστα και αυξήσεις, όπως διατείνεται η κυβέρνηση;
 
Στέργιος Πιτσιόρλας
Συνέντευξη στον Γ. Φιντικάκη, Τα Νέα, 09/01/2016
Χαιρετίσματα λοιπόν στον... κρατισμό

Ανοιγμα στην Κεντροαριστερά για να δημιουργήσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τον μεγάλο πολιτικό πόλο απέναντι στη ΝΔ απευθύνει ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μέσα από τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Το κάλεσμα Πιτσιόρλα έρχεται σε μια στιγμή που και οι αυριανές εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στον ευρύτερο εκσυχρονιστικό χώρο αλλά και την Κεντροαριστερά.
 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 09/01/2016
... Είναι μια στιγμή αυτογνωσίας αυτή που ζούμε. Η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν απότομη, τραυματική και για όσους δεν συμμερίστηκαν τις κινούσες αυταπάτες το τραύμα μοιάζει ίσως περιττό και το τίμημα υπερβολικά υψηλό. Αλλά αφού στην πράξη αποδείχθηκε αδύνατον να το αποφύγουμε, ας εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα πιάσει τόπο, ότι δεν θα πάει χαμένο.
 
Γιάννης Βούλγαρης
Τα Νέα, 09/01/2016
«Οπως η Ιστορία μάς έχει αποδείξει, τα μεγάλα και σημαντικά τα πετύχαμε ενωμένοι». Αυτή την εθνική κοινοτοπία την έχουμε ακούσει δεκάδες φορές, την ακούσαμε άλλη μια φορά από τον κ. Παυλόπουλο στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα. Συνηθίζεται ο κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απευθύνει ενωτικές παραινέσεις και ο συγκεκριμένος προσπαθεί επιπλέον να βοηθήσει πολιτικά την κυβέρνηση Τσίπρα.
 
Αριστείδης Μπαλτάς
Αυγή, 04/01/2016

Κοινωνία. Κίνημα, Κόμμα, Κυβέρνηση, Κράτος, Καθεστώς. Ιδού τα έξι πεδία σχέσεων και σημασιών που διαμορφώνουν το πλαίσιο δράσης της Αριστεράς. Τα πεδία είναι διακριτά: καθένα υπόκειται στους δικούς του προσδιορισμούς και διέπεται από τους δικούς του τρόπους λειτουργίας, κίνησης και μετασχηματισμού. Αλλά ταυτόχρονα αυτά διαπλέκονται με πολλούς κρίκους. Κάθε πεδίο είναι μόνο μερικώς ή σχετικά αυτόνομο ως προς την κοινωνία εν γένει. Ας δούμε κάποιες διασυνδέσεις.

 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 886 | Σύνολο από 20/02/2004: 14,384,629 | Μοναδικά IP: 486,915