06/07/2015

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί θετική εξέλιξη την σύγκληση, έστω και καθυστερημένα, του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με στόχο την εθνική συνεννόηση, καθώς και το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε.
Στις αμέσως επόμενες ημέρες πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για βιώσιμη λύση. Η ρήξη με τους εταίρους πρέπει να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Οι εταίροι οφείλουν να στηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Εταίροι και κυβέρνηση πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συγκερασμού των διαφορών και όχι αδιαλλαξία.
Χρειάζεται μία βιώσιμη συμφωνία για να αποκλειστούν οριστικά τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη. Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι ακραία υφεσιακά μέτρα

 
ΔΗΛΩΣΗ του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος
05/07/2015

Ο ελληνικός λαός ψήφισε σε ένα δημοψήφισμα που δεν χρειαζόταν. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν μπορούσε να δώσει λύση σε αυτό το πολυσύνθετο ζήτημα της χώρας μας. Δεν μπορούσε και δεν μπορεί να συνοψίσει το πρόβλημα σε ένα μόνο ερώτημα. Διεξήχθη με πρωτοφανείς ταχύτατες διαδικασίες που δεν επέτρεπαν την ανάπτυξη επιχειρημάτων και το ερώτημα που τέθηκε δεν βοηθούσε στο να δοθεί μια σαφής απάντηση των πολιτών για το τι δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα είναι απολύτως σεβαστή. Μόνο που αυτό το ΟΧΙ, εκ του ερωτήματος που τέθηκε, δεν προσδιορίζει μονοσήμαντα και την πολιτική διαχείρισή του εκ μέρους της κυβέρνησης.

 
Μιχάλης Σαμπατακάκης, 07/07/2015

Η χρεοκοπία, το 61% και η αποχώρηση Σαμαρά (μετά την αποχώρηση Βενιζέλου), ξεκλείδωσαν τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Στο εξωτερικό μέχρι στιγμής είναι κλειδωμένες.
Η αντιπολίτευση μετά το 61%, δεν αμφισβητεί (σε αυτή τη φάση) την κυριαρχία του Αλ. Τσίπρα. Δεν είναι δηλ. με το «όπλο παρά πόδα» (όπως ήταν ο Αντ. Σαμαράς και ο Β Βενιζέλος) για να τον αντικαταστήσει και άρα προσφέρει συναίνεση.
Ο Αλ. Τσίπρας ξέρει πως η χώρα είναι στη χρεοκοπία και πρέπει πάση θυσία να την αντιστρέψει, να μην σκάσει δηλ. η απασφαλισμένη χειροβομβίδα στα χέρια του. Με σαφήνεια θέλει να υπογράψει συμφωνία.

 
Σάκης Παπαθανασίου, 06/07/2015

Η μη υπογραφή συμφωνίας έως την 30η Ιουνίου και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος – ανεξαρτήτως προθέσεων – οδήγησε τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά.

Μέσα από το δημοψήφισμα με εκκωφαντικό τρόπο εκφράστηκε η διαμαρτυρία προς τις πολιτικές που απαιτούν οι δανειστές και η απόρριψη των κομμάτων που άσκησαν κυβερνητική πολιτική. Επιβεβαιώθηκε η πολιτική εμπιστοσύνη προς τον Αλέξη Τσίπρα και επιδιώχθηκε να το δοθεί ένα επιπλέον διαπραγματευτικού ατού. Το αποτέλεσμα επήλθε βεβαίως με την επιχειρηματολογία ασφάλειας ότι το ΟΧΙ εμπεριείχε την παραμονή εντός ευρώ και την επίτευξη συμφωνίας εντός 48 ωρών.

 
Γαβρίλης Λαμπάτος, 06/07/2015

Το δημοψήφισμα σαν πολιτική κίνηση κινούνταν στα όρια του πολιτικού τυχοδιωκτισμού.
Η χώρα έχει μπει σε αχαρτογράφητα νερά και η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση. Οι διαπιστώσεις αυτές όμως δεν πρέπει να μας οδηγήσουν να αγνοήσουμε την δυναμική του συγκεκριμένου αποτελέσματος. Κατά την γνώμη μου είναι αναγκαίο να επισημανθούν:
α) Η αναξιοπιστία στα μάτια της κοινής γνώμης του παλιού πολιτικού προσωπικού, είτε αυτό βρίσκεται στο χώρο της κεντροδεξιάς, είτε της κεντροαριστεράς. Ειδικά ο χώρος της νεολαίας που βιώνει με δραματικό τρόπο την κρίση αποστρέφεται πλήρως το πολιτικό προσωπικό που είχε ηγετικούς ρόλους πριν από το 2010.

 
Γιώργος Γιάνναρος, 06/07/2015
Το περίφημο δημοψήφισμα έγινε και έβγαλε ξεκάθαρο νικητή. Ο σοφός ελληνικός λαός απάντησε με ένα βροντερό ΟΧΙ στο ερώτημα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και όσοι στηρίξαμε με θέρμη το ΝΑΙ ηττηθήκαμε κατά κράτος. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλοί αλλά εγώ θα σταθώ σε δύο που θεωρώ τους σημαντικότερους.

Πρώτον, η νίκη του ΟΧΙ είναι μια προσωπική νίκη του Αλέξη Τσίπρα. Η στρατηγική που στηρίχθηκε στη μετατροπή του ερωτήματος σε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του και δευτερευόντως στην κυβέρνηση του, κέρδισε πανηγυρικά.
 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 06/07/2015

Το θεσμικά διάτρητο δημοψήφισμα και η παρωδία του εκλογικού διλήμματος έληξε με μια συντριπτική νίκη του «ΟΧΙ». Είναι η πρώτη φορά που ένα ληγμένο δημοσιονομικό “non paper” τέθηκε σε δοκιμασία και επισφραγίστηκε από μια λαϊκή «εκτόνωση υπερηφάνειας». Πρόκειται για μια θριαμβευτική αλλά και πύρρειο νίκη του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος που κατάλαβε το διπλό της χαρακτήρα του δημοψηφίσματος ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ερμήνευσε το ποσοστό της νίκης του μέσα από την ιδιάζουσα πολιτική μοναξιά της ήττας του. Αμέσως μετά το αποτέλεσμα, και μέσα σε λίγες ώρες, ο κ. Τσίπρας έκανε όσα δεν έκανε σε τόσους μήνες.

 

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν χρειαζόταν καθώς η αβεβαιότητα εντείνεται αντί να τερματιστεί. Ζητήσαμε να αποσυρθεί. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.
Καλούμε πλέον να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε διχαστικές συνθήκες και σε πόλωση. Χρειάζεται ενότητα αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
Επιδιώκουμε να υπάρξει συμφωνία για να ανασάνει η κοινωνία, κάτι που είναι απαραίτητο και σήμερα ιδίως μετά την απόφαση για δημοψήφισμα, με τις κλειστές τράπεζες, τον έλεγχο κεφαλαίων, τους περιορισμούς αναλήψεων, το στέγνωμα της αγοράς, την απελπισία των συνταξιούχων και την απόγνωση των επιχειρήσεων.
Στο δημοψήφισμα, η Δημοκρατική Αριστερά λέει ΝΑΙ στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, ΝΑΙ στην λύση και ΟΧΙ στη ρήξη. Η θέση μας είναι θέση της παράδοσης του αριστερού ευρωπαϊσμού, που δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και τα μνημόνια.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Εφημερίδα των Συντακτών, 05/07/2015

Μια από τις επιμέρους αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε όσους θέλουν να παραμείνουμε στον δρόμο που μας υποδεικνύει η σημερινή Ευρώπη και σε όσους αντιστέκονται έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνονται την πολιτική σε ένα πλαίσιο υπερεθνικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι ενώ οι εταίροι μας μιλούν με αριθμούς, ο απώτερος στόχος τους είναι ιδεολογικός: να πνίξουν εν τη γενέσει ένα κίνημα που απειλεί ολόκληρο το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα. Και απαιτεί, μετά τη νίκη του στις εκλογές, να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού αποδεχόμενοι τις προτάσεις της κυβέρνησης. Πρόκειται για άποψη, η οποία ικανοποιεί συναισθηματικά μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, παραβιάζοντας όμως την κοινή λογική.

 
Νίκος Τσούκαλης, 04/07/2015

Αμέσως και με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων επί του δημοψηφίσματος, οι ψυχραιμότεροι και οι πλέον νηφάλιοι από τους πολίτες και των δύο πλευρών θα κατανοήσουν τη ματαιότητα του εγχειρήματος. Και από τη Δευτέρα θα γίνουν πιο αντιληπτές οι σοβαρές έως ολέθριες συνέπειές του.
Και αυτό ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ…
Πριν τη ψηφοφορία και ανεξαρτήτως της επιλογής σας ας αναρωτηθείτε:
1) Πως θα κατανεμηθεί η «Αξιοπρέπεια» των Ελλήνων σε περίπτωση οριακού αποτελέσματος υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής; 51% «αξιοπρέπεια» και 49% «Εθελοδουλία» και τούμπαλιν;!

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 04/07/2015

Η κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς και αυθαίρετα να επιβάλει μια τριπλή στέρηση στον ελληνικό λαό:
(α) Να του στερήσει τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, τα 3,5 δισ. ευρώ που θα μας έδινε η ΕΚΤ και τα 12 δισ. ευρώ που θα μας έδινε το ΔΝΤ – συνολικά, τα 27 δισ. ευρώ περίπου που δεν τα κέρδισε ο ίδιος, αλλά είχαν συμφωνηθεί από τις αρχές του 2015.
(β) Να του στερήσει τη (μοναδική) ασφάλεια που προσέφερε η υπαγωγή της χώρας σε πρόγραμμα της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αφήνοντάς την, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, έκθετη σε κινδύνους ατυχήματος και στη βεβαιότητα επιβολής σκληρότερων μέτρων.
(γ) Να του στερήσει την πρόσβαση στις καταθέσεις του και στις λειτουργίες των τραπεζών, καθώς προκάλεσε τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει τη χορήγηση νέας ρευστότητας στις τράπεζες έναντι των καταθέσεων που χάνονται.

 
Μιχάλης Σαμπατακάκης, www.badiera.gr, 03/07/2015

Είναι προφανές ότι το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι το Ναι η το Όχι στην Ευρώπη και το Ευρώ. Οι συνέπειες του αφορούν και την ομαλή οικονομική ζωή της χώρας (έστω και με λιτότητα) χωρίς χρεοκοπία, αλλά και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας εντός της Ευρώπης και όχι στη χορία των ασταθών κρατών που την περιβάλλουν (Ουκρανία, αραβικές χώρες κ.α.). Όσο για τη Ρωσία και την Κίνα, είναι γνωστό ότι αυτές μας θέλουν εντός της Ε.Ε.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 03/07/2015

Ελπίζω πως από την Κυριακή δεν θα ζούμε στιγμές πανωλεθριάμβου. «Θριάμβου» για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και πανωλεθρίας από την έξοδο της από τον πολιτισμό. Πώς φτάσαμε ώς εδώ;
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς απορεί γιατί η κυβέρνηση προχωρεί σε δημοψήφισμα, ενώ τίποτα δεν ήταν οριστικό. Ο Γιούνκερ δήλωσε πως η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη και κανένα τελεσίγραφο δεν υπήρξε. Ο βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ δεν καταλαβαίνει πώς ένας πρωθυπουργός τοποθετεί το κόμμα του πάνω από τη χώρα του. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Die Welt» Αντρέ Τάουμπερ γράφει πως δεν καταλαβαίνει γιατί ο κ. Τσίπρας προσέβαλε τους πάντες.

 
Γιώργος Σιακαντράρης:Ευρωπαϊκός Πολιτισμός ή βαρβαρότητα της εθνικής απομόνωσης
02/07/2015
Την Κυριακή ψηφίζουμε Ναι στην Ευρώπη και το ευρώ. Αυτό που καλούμαστε την Κυριακή να αποφασίσουμε είναι αν είμαστε με τον ευρωπαϊκό Πολιτισμό ή με την βαρβαρότητα της εθνικής απομόνωσης. Τέρμα στις αμφισημίες όπως συνεχώς υποστηρίζει και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Για να το τεκμηριώσω αυτό θα ξεκινήσω με μια αναφορά στην εκ μέρους του Τόνι Τζαντ περιοδολόγηση της ιστορίας της μεταπολεμικής Ευρώπης και θα δείτε στη συνέχεια τους λόγους για τους οποίους το κάνω.

Ο Τζαντ αναφέρεται σε τέσσερις μεγάλες περιόδους στην Ιστορία τής μετά τον πόλεμο Ευρώπης.
 
Θανάσης Γιαλκέτσης:Από την επαναπολιτικοποίηση της οικονομίας εξαρτάται η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
02/07/2015

Ζούμε μια πολύ δραματική φάση της κρίσης και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο δεν δρομολογείται ένα ευρωπαϊκό New Deal και στον βαθμό που κανείς από το εξωτερικό δεν θα μας προσφέρει κάποιο γενναιόδωρο σχέδιο Μάρσαλ, δεν είναι εύκολο να βρούμε μια δημοκρατική διέξοδο από το πιεστικό δίλημμα μεταξύ οικονομικής ασφυξίας (της ασφυξίας που συντηρούν προγράμματα διάσωσης που δεν θεραπεύουν την ύφεση και τη μαζική ανεργία) και οικονομικής «καταστροφής» (της καταστροφής που προκύπτει από την αδυναμία πληρωμής του χρέους και πτώχευση). Από αυτά τα δύο κακά το πρώτο μου φαίνεται μικρότερο.

 
Θ. Θεοχαρόπουλος: Δεν υποκύπτουμε στον λαϊκισμό. Είμαστε και θα είμαστε η ευρωπαϊκή, ανανεωτική Αριστερά
02/07/2015

“Με το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, διευκολύνεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα λύνει το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας, θα περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πακέτο και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι διαπραγματεύσεις με αυτό τον τρόπο θα συνεχιστούν ώστε άμεσα να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία, η οποία θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και τα άλλα κράτη μέλη. Εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά επιμένουμε για την επίτευξη συμφωνίας. Με τον τρόπο αυτό θα τερματιστεί η αβεβαιότητα και θα μπορέσει να ανασάνει η ελληνική κοινωνία”.

Αυτό επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, στην εκδήλωση «Ελλάδα-Ευρώπη: Το κοινό μας αύριο» που διοργάνωσε η Δημοκρατική Αριστερά την Πέμπτη το βράδυ. Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Γιαλκέτσης, ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ο κοινωνιολόγος Γιώργος Σιακαντάρης και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Συντόνισε την συζήτηση η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βάλια Πετούρη.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Έθνος, 01/07/2015

Στο μυθιστόρημα του Πορτογάλου νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου «Πέτρινη Σχεδία» η Χερσόνησος της Ιβηρικής ξαφνικά αρχίζει να αποχωρίζεται από τη Γηραιά Ηπειρο. Η Ευρώπη ανακουφισμένη βλέπει τους «τεμπέληδες» Ισπανούς και Πορτογάλους να απομακρύνονται. Η ευρωπαϊκή νεολαία στους δρόμους κραυγάζει «Είμαστε όλοι Ιβηρες». Οι ΗΠΑ περιμένουν τους Ιβηρες να προσαράξουν και να ενταχθούν στη ζώνη επιρροής τους. Μόνο που κάποια στιγμή συνειδητοποιούν όλοι πως η «προσάραξη» δεν θα είναι ασφαλής για ολόκληρη την υφήλιο. Προφητικό.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 30/06/2015

Έγραφα χτες («Θα ξανανοίξουν οι τράπεζες;») ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, για να μας δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουμε σε πρόγραμμα και μετά την Τετάρτη 1.7. 2015, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τη δυνατότητα να δίνει στις ελληνικές τράπεζες νέα ρευστότητα. Διότι, διαφορετικά, από την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανολογείται βάσιμα, από την προσεχή Δευτέρα…) οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν λεφτά, θα έχουν στεγνώσει. Δεν θα μπορούν να δώσουν ούτε 60 ούτε 50 ούτε 10 ευρώ, διότι, απλά, δεν θα έχουν.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 30/06/2015

Μετά από το φιάσκο της δήθεν σκληρής και δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το κομματικό του αδιέξοδο σε απειλή εθνικής καταστροφής. Κανείς δεν θα πίστευε, πριν από μερικές εβδομάδες, πως θα υπήρχε πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας που θα έκλεινε με δική του πρωτοβουλία τις τράπεζες ενός σύγχρονου κράτους, πως θα «έπλεκε το εγκώμιο της αξιοπρέπειας» —εμπνευσμένος προφανώς από τις ουρές εξουθενωμένων ανθρώπων μπροστά στα ATM—, και πως θα μετέτρεπε τον ιδεασμό της πολιτικής αυτοκτονίας της χώρας του σε απαρχή διάλυσης της Ευρωζώνης.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 29/06/2015
Ας δούμε τα πραγματικά δεδομένα. Τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα ταμεία τους, στη διάθεσή τους 3,5 δισ. ευρώ περίπου, ήτοι περίπου 1,5 δισ. ευρώ με μορφή ρευστού χρήματος και περίπου άλλα 2 δισ. ευρώ σε λογιστική μορφή. Αυτά είναι όλα τα λεφτά που διαθέτουν.

Μέχρι πότε φτάνουν αυτά τα λεφτά; Εφόσον οι αναλήψεις γίνονται μόνο μέσω των ΑΤΜs, οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι τα λεφτά θα τελειώσουν περί τα τέλη της εβδομάδας. Τότε θα στεγνώσουν όλες οι τράπεζες.

Και μετά, τι θα γίνει; Υπάρχουν δύο ενδεχόμενες εξελίξεις, δύο πραγματικά σενάρια.
 
ΘΩΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΑΛΕΣΙΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΚΑΡΤΣΟΛΙΑΣ ΤΑΚΗΣ, ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΜΗΝΑΣ, 29/06/2015

Η επιστροφή στη δραχμή θα πλήξει βάναυσα και ανεπανόρθωτα τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και θα ευνοήσει όσους διαθέτουν πλούτο, ιδιαίτερα αυτούς που τον έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό

• Στο δημοψήφισμα η επιλογή είναι ανάμεσα στην παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια ή στη δραχμή και την απομόνωση.

• Η επιλογή μας είναι ΝΑΙ στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, την πολιτική ομαλότητα, το κοινωνικό κράτος, τις δημοκρατικές κατακτήσεις σαράντα ετών, για μια ασφαλή και κοινωνικά δίκαιη πορεία στην Ευρώπη της συνοχής και της αλληλεγγύης

 
Θόδωρος Μαργαρίτης, 29/06/2015

«Θα πράξουμε όπως ο Λ.Κύρκος και ο Ηλ.Ηλιου όταν το 1978 δεν φοβήθηκαν να παραμείνουν μέσα στην βουλή -μαζί με την Δεξιά και το Κέντρο -υπέρ της ένταξης στην ΕΟΚ, ενώ στους δρόμους τότε οι διαδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ φώναζαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».
Θα ασκήσουμε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να φοβόμαστε ότι απομακρυνόμαστε από την Αριστερά, όπως δεν φοβήθηκαν ο Μπ.Δρακόπουλος και ο Μ.Παρτσαλίδης μέσα στα στρατοδικεία της χούντας να ασκήσουν κριτική στην εισβολή των τανκς στην Πράγα.
Ξέρουμε ότι το ΝΑΙ μαζί με την ΝΔ είναι πιθανά για κάποιους ενοχλητικό αλλά και το ΟΧΙ μαζί με τους ΑΝΕΛ και την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι αποκρουστικό.

 
Σάκης Παπαθανασίου, 29/06/2015

Η κυβέρνηση, υπό το κράτος διαρκώς αυξανόμενων απαιτήσεων των δανειστών, παρέπεμψε σε δημοψήφισμα την αποδοχή η μη της πρότασης τους.
Η διαδικασία του δημοψηφίσματος προβλέπεται στο σύνταγμα. Όμως η κυβέρνηση επιλέγει να διεξαχθεί στην εκπνοή του προγράμματος στήριξης, με έλεγχο των ροών του τραπεζικού συστήματος, χωρίς επαρκές διάστημα διαλόγου και με ερώτημα που δεν προκρίνει με ακρίβεια τι πρέπει να πράξει στη συνέχεια η κυβέρνηση.
Το δημοψήφισμα λειτουργεί ως προσωρινή λύτρωση από τις πραγματικές δυσκολίες της διαπραγμάτευσης.

 
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ 28/06/2015

Συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία – 66% .

Οι δύο άλλες προτάσεις α) για “όχι στην αιώνια φτώχεια” και β) για “αποχή με πολιτική πρόταση από το δημοψήφισμα” έλαβαν 22% και 12%, αντίστοιχα}

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

 
Γιώργος Σιακαντάρης, www.badiera.gr, 27/06/2015

Ακούω και διαβάζω ότι το δίλημμα με την Ευρώπη ή εκτός της Ευρώπης, το δίλημμα αν είμαστε Ευρωπαίοι ή αντιευρωπαίοι είναι ένα πλαστό δίλημμα. Διαβάζω ότι «η διχοτόμηση της κοινωνίας ανάμεσα σε φιλοευρωπαίους και αντιευρωπαίους είναι επικίνδυνη και παραπλανητική”.

Αν κατάλαβα καλά, αυτό σημαίνει ότι η πράξη δημιουργίας της Ανανεωτικής Αριστεράς, στο γενετικό κώδικα της οποίας υπάρχει η πίστη στην Ενωμένη Ευρώπη του Διαφωτισμού, αποτελούσε «μια επικίνδυνη και παραπλανητική» πράξη.

 
Χρήστος Μαχαίρας, www.badiera.gr, 27/06/2015

Κάθε απόπειρα να διχαστεί η κοινωνία στη βάση απλουστευτικών και πλαστών διλημμάτων, όπως το “ευρωπαίοι – αντιευρωπαίοι”, υποσκάπτει τη διαπιστωμένη και σταθερή βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να παραμείνει η χώρα στην τροχιά της ευρωζώνης.

Χρέος όλων των παραγόντων της δημόσιας ζωής, στο μέτρο που αντιστοιχεί στον καθένα, είναι να διασφαλίσουν ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

 
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ
27/06/2015

Η χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Χρειάζεται να κυβερνηθεί υπεύθυνα από μία κυβέρνηση που μόλις πριν 5 μήνες πήρε νωπή λαϊκή εντολή. Όταν υπάρχουν σοβαρά διλήμματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν με μία δημοψηφισματική λογική. Οποιοδήποτε ερώτημα σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα ερμηνευθεί εξ αντικειμένου ως ερώτημα παραμονής ή όχι στην ευρωζώνη. Η αβεβαιότητα θα συνεχισθεί αντί να τερματιστεί.

Δήλωση 4 μελών της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ, που μειοψήφισαν

Η δήλωση του Φώτη Κουβέλη

 

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 25/06/2015

Πολλές ώρες και πολλές μέρες πριν από τη χθεσινή κατάληξη των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με τους εταίρους, ακούγονταν μερικές φωνές από το μπλοκ που επεδίωκε και απαιτούσε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, οι οποίες ζητούσαν να αφεθεί ο Αλέξης Τσίπρας «να βγάλει το φίδι από την τρύπα». Είναι εύλογη η αγανάκτηση κατά των «αγανακτισμένων» συριζαίων, οι οποίοι ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να αποκαλούν «προδότες» όσους εφάρμοσαν τα προηγούμενα Μνημόνια. Χυδαιολογούν και υβρίζουν ακόμη αυτοί που καλούνται να υπερψηφίσουν μια συμφωνία στην οποία προβλέπεται η εφαρμογή ενός ιδιαίτερα σκληρού πακέτου μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ για το 2015-16

 
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, 24/06/2015

Η υπογραφή θα μπορούσε να υπάρξει πριν από τέσσερις, πριν από τρεις, πριν από δύο, πριν από ένα μήνα με την αποφυγή του αυξανόμενου δημοσιονομικού κόστους, αλλά κυρίως με την αποφυγή της ραγδαίας χειροτέρευσης της πραγματικής οικονομίας, των συνεχώς απομειούμενων προοπτικών σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Ας δεχθούμε, προς στιγμή, πως αυτό τελικά θα είναι και το κόστος της μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ από τη «Θεσσαλονίκη» στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα του 2015, για την οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις-και αυτό δεν πρέπει και αυτές τις ώρες να το ξεχνάμε- φέρουν το κύριο βάρος.

 
Βαγγέλης Ιντζίδης, www.badiera.gr, 22/06/2015

Η μακέτα του σπιτιού μου δεν είναι το σπίτι που μένω. ή καλύτερα η μακέτα του σπιτιού μου είναι μια ανάλυση του σπιτιού που μένω σε ένα επίπεδο περισσότερο αφαιρετικό. Μπορώ λοιπόν να λάβω υπόψη τις λογικές δυνατότητες από τη μελέτη της μακέτας αλλά στο επίπεδο της εμπειρίας, δηλαδή στο επίπεδο μιας πραγματωμένης από την κοινωνική χρήση μακέτας (μένοντας σπίτι), παράγονται διαφοροποιήσεις σε αναγκαιότητες και κανόνες.Στη δεύτερη περίπτωση η εμπειρία προσφέρεται προς αναστοχασμό και ανάλυση μέσω της ιστορίας.

 
Μαρία Γιαννακάκη, Μεταρρύθμιση, 22/06/2015

Όσο διάστημα δεν εφαρμόζεται η συμφωνία του Μινσκ και απλά συνεχίζονται οι κυρώσεις, οι συνέπειες για την Ένωση είναι ολοένα και πιο δυσάρεστες. Όχι μόνο οι οικονομικές, αλλά κυρίως γιατί η Ρωσική Ομοσπονδία γίνεται πόλος έλξης για τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις της Ευρώπης. Η νέα ιδεολογία των «Putin-Verstehers» (που καταλαβαίνουν και υποστηρίζουν τον Putin) σχετίζεται με το μίσος κατά της ενωμένης Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρώπη επέλεξε τη διαδικασία των Μονίμων Αντιπροσώπων, δηλαδή διπλωματική και όχι πολιτική οδό, για να παρατείνει τις κυρώσεις για ένα ακόμη εξάμηνο.

 
Είναι κακό που βγαίνει ο κόσμος στις πλατείες;
Στέργιος Καλπάκης, 22/06/2015

Μήπως δεν είναι δίκαιος ο αγώνας των διαδηλωτών κατά της λιτότητας και υπέρ μίας Ευρώπης δημοκρατίας και αλληλεγγύης; Βεβαίως και είναι. Από την άλλη όμως δεν είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των πολιτών για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεκδίκησή τους μέσω του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη»; Στο σημείο που βρίσκεται η διαπραγμάτευση, το σενάριο της ρήξης κερδίζει πόντους και ο φόβος για το Grexit είναι δικαιολογημένος.

Η διεξαγωγή ωστόσο των δύο συγκεντρώσεων δημιουργεί ορισμένους προβληματισμούς.

 
Χρήστος Μαχαίρας, THE TOC, 21/06/2015

Εδώ που φτάσαμε, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: η Ελλάδα βρίσκεται σε υπαρξιακό σταυροδρόμι. Κι αν απόψε το βράδυ η σύνοδος κορυφής οδηγήσει σε ένα νέο αδιέξοδο, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Το αντίθετο. Θα μπούμε σε νερά απολύτως χαρτογραφημένα. Στα νερά της απελπισίας και της απόγνωσης, που θα πνίξουν τους πιο φτωχούς, θα βυθίσουν τη χώρα και θα γυρίσουν την Αριστερά, σε όλες τις αποχρώσεις της, δεκαετίες πίσω.
Πώς φθάσαμε όμως έως εδώ; Είναι υπεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ, που, κατά τη δημοφιλέστερη μιντιακή εκδοχή, ξόδεψε άσκοπα τα πλεονεκτήματα της ανόδου του στην εξουσία και οδήγησε τα πράγματα στο “σημείο μηδέν” ή η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και συνθέτη απ όσο παρουσιάζεται;

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 21/06/2015

Ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες μέρες το τερμάτισε. Αντί να εκδιώξει τον Βαρουφάκη, με τον λόγο του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε στην άποψη του υπουργού του των Οικονομικών. Ο Γιούνκερ και ο Σουλτς τα είπαν έξω από τα δόντια.

Είναι εμπάθεια αυτή η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι έλλειψη κατανόησης των πολύ μεγάλων αλλαγών που αυτός κομίζει στην Ευρώπη; Είναι φθόνος έναντι μιας Αριστεράς που κατόρθωσε να έρθει στην εξουσία, ενώ η σοσιαλδημοκρατική εκδοχή της ψάχνει τα βήματά της; Οχι, δεν είναι κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, είναι μια προσπάθεια να μην ταυτιστεί για πάντα στις συνειδήσεις των πολιτών η Αριστερά με αυτό που συμβαίνει σήμερα.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 21/06/2015

Αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός φαίνεται με πολλούς τρόπους. Φαίνεται με τις δημοσκοπήσεις, όπου 80% τάσσονται σταθερά υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, ως ότι αυτή είναι το μακράν καλύτερο πεδίο για οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Φάνηκε, επίσης, με τα ειρηνικά συλλαλητήρια στο Σύνταγμα – όχι μόνο με το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης αλλά και με εκείνο που προηγήθηκε, την Τετάρτη, όταν εκφράστηκε η στήριξη των συγκεντρωμένων στην κυβερνητική πρόταση για πρόσθετα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 20/06/2015
Μετά από το φιάσκο της δήθεν σκληρής και δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το κομματικό του αδιέξοδο σε απειλή εθνικής καταστροφής. Κανείς δεν θα πίστευε, πριν από μερικές εβδομάδες, πως θα υπήρχε πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας που θα έκλεινε με δική του πρωτοβουλία τις τράπεζες ενός σύγχρονου κράτους, πως θα «έπλεκε το εγκώμιο της αξιοπρέπειας» —εμπνευσμένος προφανώς από τις ουρές εξουθενωμένων ανθρώπων μπροστά στα ATM—, και πως θα μετέτρεπε τον ιδεασμό της πολιτικής αυτοκτονίας της χώρας του σε απαρχή διάλυσης της Ευρωζώνης.
 
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε
20/06/2015

Θα ήθελα να καλέσω από αυτό το βήμα όλες και όλους που ανά περιόδους ακολούθησαν την Δημοκρατική Αριστερά να συμμετέχουν στην προσπάθεια επανεκκίνησης. Απευθύνω κάλεσμα επανασυσπείρωσης σε όσες και όσους σε αυτή την δύσκολη διαδρομή διαφοροποιήθηκαν, αδρανοποιήθηκαν ή απογοητεύτηκαν. Καλώ όλες και όλους να ξανασυναντηθούμε αφού αναλογιστούμε όλοι τα δικά μας λάθη, τα δικά τους λάθη, κρατώντας τις κοινές μας ιδρυτικές αφετηριακές αξίες. Οι οργανώσεις και οι τομείς μας στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις.

 
Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος Γραμματέας της Κ.Ε.
20/06/2015

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε η εισήγηση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε με ομοφωνία.

Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς εξελέγη ο Γιώργος Μπουλμπασάκος κατά τη ψηφοφορία που διεξήχθη.

Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος συγκέντρωσε 41 ψήφους (ποσοστό 55%) έναντι 31 (ποσοστό 42%) που συγκέντρωσε ο Χρ. Πετράκος, σε σύνολο 75 ψηφισάντων. Κατά τη διαλογή των ψηφοδελτίων βρέθηκαν 2 λευκά (ποσοστό 3%) και 1 άκυρο.

Τα νεοεκλεγέντα μέλη της Ε.Ε. της Κ.Ε .της ΔΗΜΑΡ

 
Σάκης Παπαθανασίου, 19/06/2015

Το κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα. Οι κυρίαρχοι κύκλοι δεν επιθυμούν το Grexit ούτε όμως είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν μια πολιτική που θα αλλάξει εκ βάθρων το πρόγραμμα προσαρμογής. Έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά ο τόνος δίνεται από τη σύμπραξη του ΔΝΤ με τους σκληρούς της Ε.Ε, επιδιώκοντας την πειθάρχηση έως και την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας. Αυτό προεξοφλεί ότι δεν πρόκειται να κάνουν υποχωρήσεις που θα δώσουν την εικόνα ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει νίκη.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 17/06/2015

Ο βίος του Τζέιμς Ντιν στην ταινία του Νίκολας Ρέι «Επαναστάτης χωρίς αιτία» είναι κάτι που θα έπρεπε να παρακολουθήσουν ξανά όλοι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οχι για να θυμηθούν τα νιάτα τους, αλλά για να διακρίνουν το μέλλον τους. Να τη δουν, όχι επειδή υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του Τζέιμς Ντιν και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά γιατί οι διαφορές τους δείχνουν κοινές κατευθύνσεις. Ο «επαναστατημένος νέος» Τζέιμς Ντιν ζει σε μια χώρα που βυθίζεται στη μεταπολεμική ευημερία της ακόμα και πεθαίνοντας από πλήξη. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ζει σε μια χώρα που βιώνει μια βαθιά κρίση, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί για πλήξη.

 
Αλέξανδρος Παπουτσής, www.badiera.gr, 16/06/2015

Από τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου είμαστε παρατηρητές της κυβερνητικής προσπάθειας σύναψης μιας συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας. Ανεξαρτήτως της γνώμης που έχει σχηματίσει κανείς για αυτήν την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης, υπάρχουν ορισμένα σημεία της που είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν. Οριστική αποτίμηση για αυτήν την προσπάθεια δεν μπορεί ακόμα να σχηματιστεί καθώς δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία με τις υπογραφές των εμπλεκομένων Όμως ταυτόχρονα δεν μπορούν να αποσιωπηθούν ορισμένα παράπλευρα αλλά σημαντικά αποτελέσματα.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 15/06/2015

«Ύστερα από την εξέγερση της 17ης Ιούνη / ο γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών / έβαλε και μοιράσανε στη λεωφόρο Στάλιν προκηρύξεις / που λέγανε πως ο λαός / έχασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης / και δεν μπορεί να την ξανακερδίσει / παρά μονάχα με διπλή προσπάθεια. Δεν θα ’ταν τότε πιο απλό, η κυβέρνηση να διαλύσει τον λαό / και να εκλέξει έναν άλλον…;»

Θα μπορούσαμε να αντιγράψουμε αυτούς εδώ τους πολύ γνωστούς στίχους του Μπρεχτ, αντικαθιστώντας μόνο μια λεξούλα για να αποδώσουμε το τι χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα και η Ευρώπη. Αντί να «εκλέξουν ένα άλλο λαό», θα έπρεπε να «εκλέξουν μια άλλη ελίτ».

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 15/06/2015

Το επίκαιρο τηλεοπτικό «επεισόδιο» του καβγά μεταξύ του Γρηγόρη Ψαριανού και της Θεανώς Φωτίου υπενθύμισε σε όλους μας τη σημασία της λεκτικής βίας στα χρόνια της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, εδώ και καιρό, διαμορφώσει ένα ιδιαίτερο λεξιλόγιο πολιτικής αντιπαράθεσης: «γερμανοτσολιάδες», «εθνοπροδότες», «δωσίλογοι», «κουίσλιγκς», «μερκελιστές», «πέμπτη φάλαγγα», «εκπρόσωποι των δανειστών», «τρόικα εσωτερικού» κ. ά. Στη χυδαία εκτροπή του, ο λόγος αυτός ενισχύθηκε πρόσφατα από το κοινοβουλευτικό «Κάμα Σούτρα» του ψεκασμένου υπουργού κ. Καμμένου, ο οποίος, στην ομιλία του στη Βουλή, υπέδειξε τη σεξουαλική μεταφορά της «μνημονιακής» στάσης των αντιπάλων του: «στα τέσσερα εσείς, στα τέσσερα»![1]

 
Σάκης Παπαθανασίου, www.badiera.gr, 15/06/2015

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολούνταν με λεπτομέρειες της δημοσιονομικής προσαρμογής, αφού θα καταργούσε τα μνημόνια και θα κούρευε το χρέος, είχαμε θέσει ως ΔΗΜΑΡ το ζήτημα της προσγείωσης των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό θα έδινε ανάσες στην οικονομία και ταυτόχρονα θα έδειχνε την ανάγκη της αναδιάρθρωσης του χρέους, αφού η εκτίμηση της βιωσιμότητας του στηρίζονταν σε μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις για ρυθμούς ανάπτυξης 3% και 4,5% τα επόμενα έτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σωστά έθεσε το ζήτημα της μεγάλης μείωσης των δημοσιονομικών στόχων. Είναι όμως σκιαμαχία να δίνει μάχη για μια διαφορά 0,2% αφού αυτή είναι αμελητέα, αν συνυπολογίσει κανείς τη σχετική ελαστικότητα που υπάρχει στη μεθοδολογία προσδιορισμού του πλεονάσματος.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 14/06/2015

Συμφωνούμε ότι ο πρώτος, άμεσος, σπουδαιότερος στόχος είναι (και πρέπει να είναι...) να φρενάρει και να αρχίσει η αναστροφή της ύφεσης, προκειμένου να αναχαιτισθεί η καταστροφή των θέσεων εργασίας και να γίνει δυναμική εκκίνηση μιας νέας διαδικασίας, απορρόφησης της ανεργίας (όχι διά της μετανάστευσης αλλά) διά της δημιουργίας νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας; Αν ναι, τότε το δέον γενέσθαι μεταξύ των υπαρκτών διαθέσιμων επιλογών, είναι ολοφάνερο: Να υπογράψουμε συμφωνία με τους εταίρους που είναι και (οι μοναδικοί στον κόσμο πρόθυμοι...) δανειστές μας.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Φ. Πεταλίδη, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 14/06/2015

Επιδίωξή μου είναι να αποκτήσουμε ξανά ένα καθαρό πολιτικό στίγμα με σαφείς αναφορές στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της ανεργίας. Να συμβάλλουμε στο να μπει ένα τέλος στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων και να σταματήσει ο λαϊκισμός από όπου και αν προέρχεται. Σε αυτό το πλαίσιο είμαι αποφασισμένος και πεπεισμένος για την ανάκαμψη. Γυρίζουμε σελίδα με καθημερινές παρεμβάσεις και συστηματικές δράσεις.

 
Θωμάς Τσάτσης, www.protagon.gr, 12/06/2015

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, διατηρεί το δικαίωμα να έχει τους δικούς της κανόνες για να κρίνει εάν κάποιος είναι καλός ή κακός χριστιανός. Έχει την ευθύνη της υπεράσπισης των επιλογών των μελών της και να θεωρεί ότι κάθε πράξη χωρίς «την ευλογία του Θεού είναι εκτός της Χάριτος». Οτιδήποτε άλλο, που είναι εκτός Εκκλησίας ανήκει στον «χώρο της πτώσεως», όπως λένε οι ιεράρχες.
Σ’ αυτό το πεδίο Εκκλησία και κυβερνήσεις έχουν συγκρουστεί για σειρά θεμάτων, που αφορούν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας με γνωστότερο όλων το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, www.huffngtonpost.gr, 11/06/2015
Η Δημοκρατική Αριστερά αρχικά προσπάθησε να εκφράσει τους πολίτες, που αναζητούσαν ένα κόμμα σύγχρονο στη δράση του, ανανεωτικό στην πολιτική του, που χωρίς αμφισημίες στον πολιτικό του λόγο απαντάει στις προκλήσεις της εποχής, αγνοώντας τις βεβαιότητες του παρελθόντος. Με τα στοιχεία αυτά συναντιόμαστε ξανά σήμερα. Στο κόμμα μας έχει γίνει ισχυρή αυτοκριτική στα προηγούμενα Συνέδρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει λάθη κυρίως ως προς την έλλειψη σχεδιασμού για τη συμμετοχή και αποχώρηση από την κυβέρνηση
 
Μαρία Γιαννακάκη, www.badiera.gr, 10/06/2015

Πριν από 31 χρόνια, η ιταλική κοινωνία, και όχι μόνο η Αριστερά, αποχαιρετά έναν μεγάλο ηγέτη, τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ. Ο κινηματογραφικός φακός του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και το ντοκυμαντέρ «Το αντίο στον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ» καταγράφει την οδύνη του κόσμου που μπολιάστηκε από τη σκέψη και τα οράματα του μεγάλου πολιτικού.

Αν για τους συντρόφους του ο Τολιάτι ήταν «ο καλύτερος», ο Μπερλινγκουέρ ήταν «ο αγαπητός». Γκραμσιανός στη σκέψη, πιστεύει ότι τα κομμουνιστικά κόμματα της Δύσης, γεννήματα συγκεκριμένης ιστορικής και πολιτισμικής διαδρομής διαφέρουν από αυτά της Ανατολής .

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, Έθνος, 10/06/2015

Έχει γεμίσει το λεξιλόγιο των κάθε λογής πολιτευτών με την παράθεση “υφεσιακά” ως περιγραφή και διάκριση των μέτρων οικονομικής πολιτικής. Αυτή η προπαγανδιστικά αλόγιστη χρήση των λέξεων ερμηνεύει ως υφεσιακό οτιδήποτε περιορίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα και τη ζήτηση. Ωστόσο, η επιστημονική αλήθεια απέχει παρασάγγας από την λεκτική αυθαιρεσία του πολιτικού προσωπικού της εποχής. Καταρχήν ύφεση σε μια οικονομία ορίζεται διεθνώς η συνεχής για δύο τρίμηνα μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μιας χώρας. Από την άλλη ένα μέτρο οικονομικής πολιτικής διακρίνεται σε επεκτατικό ή περιοριστικό.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 10/06/2015

Στις 2 Φεβρουαρίου, οι Αμερικανοί γιορτάζουν τη μέρα της μαρμότας. Αν η μέρα εκείνη είναι ηλιόλουστη και φαίνεται η σκιά του μικρού αυτού ζώου, τότε ο χειμώνας θα κρατήσει περισσότερο. Αν έχει συννεφιά και δεν φαίνεται η σκιά του, η άνοιξη βρίσκεται επί θύραις.

Μετά τις εκλογές, η κατάσταση για τη χώρα ήταν «ηλιόλουστη», αφού για πρώτη φορά ζούσε στον αστερισμό της «εθνικής αξιοπρέπειας». Αλλά μέσα στο «ηλιόλουστο» περιβάλλον της υπερήφανης εθνικής διαπραγμάτευσης, από τις 20 Φεβρουαρίου και ύστερα, φαίνεται μόνο η σκιά της ελληνικής μαρμότας. Ο επερχόμενος χειμώνας δεν θα είναι σύντομος.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στο Δημ. Κουκλουμπέρη, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 09/06/2015

Επιδίωξη μου είναι να αποκτήσουμε ξανά ένα καθαρό πολιτικό στίγμα με σαφείς αναφορές στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της ανεργίας. Με μία προοδευτική αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική μακριά από λογικές κρατισμού και αντιμετώπισης των πολιτών ως πελατών. Να συμβάλλουμε στο να μπει ένα τέλος στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων και να σταματήσει ο λαϊκισμός από όπου και αν προέρχεται. Σε αυτό το πλαίσιο είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω κάθε πιθανότητα ανάκαμψης. Να γυρίσουμε σελίδα αλλάζοντάς τα όλα. Με καθημερινές παρεμβάσεις και συστηματικές δράσεις. Για το τολμηρό βήμα προς μία προοδευτική πολιτική και όχι προς την συντήρηση κατεστημένων δομών.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 08/06/2015

Η πρώτη δουλειά του Γιώργου Καπουτζίδη που είδα ήταν το περίφημο «Στο παρά πέντε». Το είδα και το χάρηκα: εξαιρετικό σενάριο, σωστός ρυθμός, τίποτα περιττό, αφήγηση δεμένη, στρωτή και ταυτόχρονα γεμάτη ανατροπές, υπέροχη ηθοποιία, ευστοχία ακόμα και στην επιλογή ονομάτων – Θεοπούλα! Οταν λοιπόν έμαθα ότι ο δημιουργός της ετοίμασε νέα σειρά με τίτλο «Εθνική Ελλάδος», στρώθηκα μπροστά στην τηλεόραση και διαπίστωσα ότι οι αρετές αυτές παραμένουν.

Μόνο που η ατμόσφαιρα έγινε πιο σοβαρή και το φόντο έχει αλλάξει. To «Στο παρά πέντε» θα μπορούσε να μεταφυτευτεί οπουδήποτε στον κόσμο. Η «Εθνική Ελλάδος» όμως είναι η ακτινογραφία της πατρίδας μας στη συγκεκριμένη συγκυρία. Είναι η Ελλάδα της κρίσης.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 07/06/2015
Είναι το κεντρικό ερώτημα των ημερών: Θα υπογραφεί συμφωνία ή οι σχέσεις της χώρας με τους εταίρους της θα υποστούν ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες;

Επιπλέον της κοινής λογικής και της πληθώρας των αντικειμενικών λόγων που συνηγορούν στην επίτευξη συμφωνίας, υπάρχει ακόμη ένας λόγος που αναφέρεται στα υποκείμενα της διαπραγμάτευσης με την πιο στενή έννοια και κινείται στην ίδια κατεύθυνση: Ο λόγος είναι ότι κανένας από τους παράγοντες της διαπραγμάτευσης δεν αντέχει να σηκώσει το βαρύ κόστος που συνεπάγεται για τον ίδιο η αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας.
 
Τα μέλη της νέας Κ.Ε. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
07/06/2015

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 4ου συνεδρίου του κόμματος που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγο, ο κ. Θεοχαρόπουλος έλαβε το 53% των ψήφων, ενώ η Μαρία Γιαννακάκη το 41%.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Ψήφισαν 590 σύνεδροι

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: 312 ψήφοι (52,88%)
Μαρία Γιαννακάκη: 241 ψήφοι (40,84%)
Βαγγέλης Ιντζίδης 18 ψήφοι (3,05%)
Αλέξανδρος Πολυχρονιάδης 6 ψήφοι (1,01%)
Λευκά – άκυρα 13 (2,20%)

Η Δήλωση του νέου προέδρου

 
Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Γιάννης Κ. Πρετεντέρης
Τα Νέα, 07/07/2015
...η χώρα μας είναι ίσως μια από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως όπου η κρίση όχι μόνο δεν λειτούργησε ως άσκηση αυτογνωσίας, αλλά ταυτοχρόνως ενεργοποίησε έναν μηχανισμό αποποίησης ευθύνης και εντοπισμού ενόχων. Εναν ανορθολογικό μηχανισμό ισοπεδωτικής απόρριψης.
 
Χρήστος Χωμενίδης:
Η Καθημερινή της Κυριακής, 04/07/2015
Στα τριάντα χρόνια που υπηρετώ με όσες δημιουργικές δυνάμεις διαθέτω την τέχνη μου, έχω μάθει ότι ο συγγραφέας οφείλει να εργάζεται νηφάλιος. Πρέπει να αφομοιώνει πρώτα τις συγκινήσεις που του δίνει η ζωή. Να μεταβολίζει τις εμπειρίες του, θαυμάσιες ή φρικτές. Κι έπειτα να τις κάνει έργο.
 
www.protagon.gr, 04/07/2015
Το συχνά επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση, ηχεί ως ένας αυτονόητος ισχυρισμός από τότε που η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς περιορίστηκε δραματικά, το ίδιο όπως κι η αποτελεσματικότητα πολιτικών θεσμών και λειτουργών που συμμετέχουν στη διακυβέρνηση.
 
Πάσχος Μανδραβέλης
Η Καθημερινή, 03/07/2015
Εχει ένα δίκιο ο σύντροφος του left.gr όταν έγραψε «Για κάποιους οι τράπεζες έκλεισαν πριν από 5 χρόνια» (30.6.2015). Για λίγους· αφού και οι άνεργοι από τα ΑΤΜ έπαιρναν το επίδομα. Ετσι η κυβέρνηση, σε μια κίνηση κομμουνιστικής αλληλεγγύης, αποφάσισε να κλείσει τις τράπεζες για όλους.
 
Παναγιώτης Λαφαζάνης
www.iskra.gr/"ROSSIYA �24", 01/07/2015
η κατάσταση στη χώρα μας είναι αρκετά δύσκολη, δεν μπορούμε να το κρύψουμε αυτό. Σε εκρηκτικές δυσκολίες ζει ο ελληνικός λαός, όμως, εδώ και αρκετά χρόνια θα έλεγα. Δεν είναι μόνο η σημερινή συγκυρία δύσκολη. Δεν θεωρώ όμως καθόλου σωστό να κινδυνολογούμε αυτές τις μέρες πάνω στις δυσκολίες του ελληνικού λαού και να υπερβάλουμε. Όπως βλέπετε, η ζωή στην Αθήνα και στην Ελλάδα εξελίσσεται με αρκετά ομαλό τρόπο.
 
Μαρκ Μαζάουερ
www.iefimerida.gr, 01/07/2015
Το ανθρώπινο κόστος πέντε χρόνων λιτότητας έχει υπάρξει καταστροφικό για την Ελλάδα, αλλά η απόφαση για δημοψήφισμα την Κυριακή θα κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα.

Το ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν να ενώσει το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο όσο προχωρούσαν οι διαπραγματεύσεις μεγάλωνε η ανησυχία.
 
Η Καθημερινή, 30/06/2015
Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ΔΕΝ είναι υπέρ ή κατά μιας συγκεκριμένης συμφωνίας. Είναι υπέρ ή κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. «Ναι» στο δημοψήφισμα σημαίνει «Ναι» στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το «Ναι» εγγυάται ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια βελτίωσης της οικονομίας και των θεσμών της, ώστε να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
 
29/06/2015
"Με μεγάλη μου λύπη υποχρεώνομαι να δώσω σήμερα στη δημοσιότητα την από 19 Μαρτίου 2015 επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση παρά την πάροδο τριών και πλέον μηνών", σημειώνει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
 
Γιώργος Παπαδόπουλος- Τετράδης
29/06/2015

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος- Τετράδης (ο πρώην Καιρός της Ελευθεροτυπίας), ο οποίος έγραψε και στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά τις εκλογές, γράφει στο Facebook ένα συγκλονιστικό κείμενο για τα ψέμματα της κυβέρνησης.

"....Οι ελαχιστες νουνεχεις φωνες μεσα στον ΣΥΡΙΖΑ ειναι πολυ αδυναμες για να αποτρεψουν τα χειροτερα.Και οι λιγοι πραγματικα αξιοι,που κατεχουν κυβερνητικες θεσεις ειναι πολυ αδυναμοι για να αποτρεψουν το μοιραιο.Ο κοσμος που πιστεψε και που ακομα πιστευει οτι η ελπιδα ερχεται θα πληρωσει,οπως παντα,πανακριβα το τιμημα της ευκολοπιστιας του.Στην οποια συμβαλλαμε κι εμεις,οσοι συμβαλαμε.Συγνωμη.

 
Μιχάλης Μητσός
Τα Νέα, 25/06/2015
Από τις διαφορές ανάμεσα στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και στην τελευταία αντιπρόταση των δανειστών, εκείνη που εντυπωσιάζει ίσως περισσότερο αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες. Η μία πλευρά θέλει να μειωθούν κατά 200 εκατομμύρια ευρώ και η άλλη κατά 400 εκατομμύρια. Θα περίμενε κανείς οι πρώτοι να είναι οι καπιταλιστές
 
Ανδρέας Παπαδόπουλος
Athens Voice, 25/06/2015
Ήταν Οκτώβριος του 2013, παραμονή της ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας των «58», όταν καλεσμένοι σε σπίτι φίλης στου Παπάγου, εις εκ των παρευρισκομένων τόλμησε να πει στην αμιγώς εκσυγχρονιστική παρέα που άκουγε ΣΥΡΙΖΑ και έβγαζε φλύκταινες ότι θα πρέπει η χώρα να περάσει (και) από τα «χέρια» του Αλ. Τσίπρα. Μόνο έτσι, μας έλεγε, θα μηδενιστεί το κοντέρ, θα κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης και θα τελειώνουμε με τους μύθους.
 
Ανδρέας Δεληγιάννης
www.anoixtoparathyro.gr, 23/06/2015
Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες και για αρχηγούς μικρών κομμάτων εκτός Βουλής. Μόλις 36 ετών ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παρέλαβε ένα κόμμα που δεν υπάρχει πρακτικά. Παρ” ότι μόλις πριν από τρία χρόνια έδειχνε ότι θα εγκατασταθεί μόνιμα στο αριστερό τμήμα της ελληνικής Κεντροαριστεράς- αν δεν την εκπροσωπεί και κατά προτεραιότητα.
 
Σήφης Πολυμίλης
Το Βήμα της Κυριακής, 22/06/2015
Με τη χώρα σε παράκρουση, με την «πρώτη φορά Αριστερά» έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να περιμένει ακόμη από τον κ. Τσίπρα και τους συντρόφους του. Οσοι και όσες είχαμε ζήσει ή γνωρίσει από κοντά τις παθογένειες που κυριαρχούν στην Αριστερά, δεν τρέφαμε και πολλές ψευδαισθήσεις για το πού μπορεί να οδηγήσει η κατάληψη της εξουσίας από ένα μόρφωμα γεμάτο αντιθέσεις και παρωχημένες ιδεοληψίες
 
Αγγελική Σπανού
Athens Voice, 21/06/2015
Έχω φίλους και στις δύο διαδηλώσεις. Είναι πολύ θυμωμένοι με τους «άλλους». Αυτοί που κατεβαίνουν στην πλατεία Συντάγματος για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της λιτότητας θεωρούν ότι οι συγκεντρώσεις με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» είναι απλώς αντικυβερνητικές και κρύβουν εμπάθεια εναντίον της Αριστεράς.
 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 20/06/2015
Η ειρωνεία είναι ότι μια συμφωνία ήταν, μήνες τώρα, εφικτή!

Ο διάβολος κρύβεται, βέβαια, στις λεπτομέρειες. Αλλά στις βασικές παραμέτρους της συμφωνίας που θα μπορούσε να έχει γίνει όλοι, λίγο - πολύ, συμφωνούν. Oλοι συμφωνούν, πρώτον, σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα δύο - τρία επόμενα χρόνια.
 
Γιάννης Βούλγαρης
Τα Νέα, 20/06/2015
Τι είναι ακριβώς το δράμα που ζούμε εδώ και μερικές εβδομάδες; Είναι μια διαπραγμάτευση που κάνουμε στο πλαίσιο της Ευρώπης, όπως απαιτούσε η εντολή που έδωσε το εκλογικό σώμα; Ή είναι ένα πολιτικό πραξικόπημα με το οποίο οι νεοκομμουνιστικές δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με κάποιους εθνικιστές καμμένους, προσπαθούν να βγάλουν σιγά σιγά την Ελλάδα από την Ευρώπη;
 
Φώτης Γεωργελές
Athens Voice, 19/06/2015
Η διαπραγμάτευση της πλατείας. Την Τετάρτη ο μισός Σύριζα καλεί το λαό σε συγκεντρώσεις στις πλατείες. «Για να πάρουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας. Για να γκρεμίσουμε τη λιτότητα». Όταν παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας την αφαιρούμε από τα χέρια κάποιων άλλων, αυτών που τη διεκπεραιώνουν μέχρι τώρα, δηλαδή από την κυβέρνηση της χώρας. Εναντίον τίνος είναι λοιπόν αυτές οι συγκεντρώσεις;
 
Μάκης Παπούλιας
Μεταρρύθμιση, 18/06/2015
O ελληνικός τουρισμός πέρσι πήγε καλά ,συμφωνούν όλοι ,το ίδιο προβλέπεται και για φέτος, εκτός απροόπτου .Ένα προϊόν μέσα στη γενική κατηγορία ‘’τουρισμός’’ που παραμελείται συστηματικά είναι ο αγροτουρισμός. Έχει την τιμητική του βέβαια στις ημερίδες, εκατοντάδες ημερίδες και συνέδρια, πρωτιά κατέχει σε αναλύσεις ,υποσχέσεις κι εύκολους προγραμματισμούς .
 
Γιάννης Πανούσης
www.anoixtoparathyro.gr, 17/06/2015
Πρέπει να απαλλαγούμε ως χώρα από τους «α(σ)κόπως αριστερούς» που κάνουν ο,τιδήποτε για ν’ αποτύχει η Κυβερνώσα Αριστερά ώστε να μπορούν και πάλι να παίζουν τα διπλά – τριπλά σκοτεινά (και συχνά «βρώμικα») παιχνίδια τους.

Έλεος! Δεν είναι αυτοί οι εκφραστές της Ελλάδας μετά την κρίση. Δεν θέλει ο ελληνικός λαός τέτοιους ανθρώπους να ορίζουν το μέλλον του.

Ώρα για να ξεδοντιαστούν όλα τα φίδια που απειλούν την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία.
 
Τζέφρι Σακς
www.WorldEconomicForum.com, 17/06/2015
Mετά από μήνες αψιμαχιών, η αναμέτρηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πιστωτικές της κατέληξε σε μετωπική σύγκρουση για τις συντάξεις και τους φόρους. Η Ελλάδα αρνείται να υποκύψει στις απαιτήσεις των πιστωτών να περικόψει τις συντάξεις των ηλικιωμένων και να αυξήσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα φάρμακα και την ηλεκτρική ενέργεια.
 
Λευτέρης Κουσούλης
Athens Voice, 16/06/2015
Η διαπραγμάτευση, με την τρέχουσα έννοια, είναι μια διαδικασία που στην κατάληξή της αναμένεται από τα μέρη που συμμετέχουν να έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση. Στο βαθμό που κάποιος συμμετέχει στη διαπραγμάτευση προσέρχεται με ένα κάποιο πνεύμα συμβιβασμού, αφού στον κοινό τόπο τα μέρη κάτι θα έχουν κερδίσει και κάτι θα έχουν χάσει. Αυτό θα μπορούσε να είναι η απόδοση του περιεχομένου της έννοιας.
 
Π.Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 16/06/2015
Το Γιούρογκρουπ της Πέμπτης μπορεί να είναι το καθοριστικό για το μέλλον της χώρας. Σ’ αυτό, την Ελλάδα πρέπει να εκπροσωπήσει αυτοπροσώπως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Θεσμικό πρόβλημα για τη συμμετοχή αυτή δεν υπάρχει . Έχει συμβεί στο παρελθόν. Δεν μπορεί να κρίνεται το μέλλον της χώρας και ο πρωθυπουργός να είναι στην Αγία Πετρούπολη.
 
Κώστας Καρακώτιας
Έθνος, 16/06/2015
Είναι γνωστή η αγωνία του τερματοφύλακα τη στιγμή του πέναλτι. Την ίδια και πολύ μεγαλύτερη βέβαια αγωνία έχουν και οι σχολιαστές των γεγονότων, που όχι μόνο παρατηρούν και γράφουν γι” αυτά αλλά βιώνουν και τις επιπτώσεις τους. Κυρίως όταν τα βλέπουν να αποκτούν μια δική τους ανεξέλεγκτη δυναμική και αδυνατούν να προβλέψουν την κατεύθυνσή τους. Σε μια τέτοια δεινή θέση βρίσκονται όσοι παρακολουθούν την πορεία των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών και εταίρων.
 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 13/06/2015
Η κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την ψευδαίσθηση ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της. Οτι σπρώχνοντας τα πράγματα στην άκρη των προθεσμιών, με «δημιουργική» ασάφεια, θα υποχρέωνε τους έντρομους δανειστές σε μια καλύτερη πρόταση και ταυτόχρονα θα επέτρεπε μια καλύτερη διαχείριση των εσωτερικών κραδασμών, τις οποίες ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε και ο καλύτερος δυνατός «συμβιβασμός».
 
Λευτέρης Παπαγιαννάκης
Τα Νέα, 11/06/2015
Με αφορμή την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο γίναμε ακόμα μία φορά μάρτυρες τις ατέρμονης επανάληψης μιας εκ των αγαπημένων φράσεων των διοικούντων: δεν είμαι αρμόδιος. Ολοι δήλωσαν αναρμόδιοι όταν επί πέντε ημέρες το Λεκανοπέδιο «ποτίζεται» με διοξίνη, ένα εξαιρετικά επικίνδυνο τοξικό χημικό, το οποίο θα βρίσκουμε στο νερό και στην τροφική αλυσίδα τα επόμενα χρόνια και που θέτει σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας.
 
Π.Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 10/06/2015

Τέσσερεις μήνες ατελέσφορων διαπραγματεύσεων έφεραν την Ελλάδα σε πλήρη αδιέξοδο και πολύ κοντά στην ολική καταστροφή.Τα λάθη, συμπεράσματα , διδάγματα των τεσσάρων μηνών :
Η πολιτική λεγόμενη διαπραγμάτευση που τόσο διακαώς επεδίωκε η ελληνική πλευρά ως υποκατάστατο της τεχνοκρατικής – υποτίθεται – διαδικασίας και κανόνων έγινε

 
Νιγιαζί Νταλυαντζί
www.badiera.gr, 09/06/2015
Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι οι ηγέτες εκείνοι που χάνουν την επαφή με το λαό τους αποτυγχάνουν δραματικά να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο αδιαμφισβήτητος χαμένος των εκλογών στην Τουρκία. Παρόλο που συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) παραβιάζοντας ασύστολα το τουρκικό Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ότι όποιος κάθεται στη θέση του προέδρου θα πρέπει να τηρεί αυστηρά υπερκομματική στάση και να ακυρώσει τη συμμετοχή του ως μέλος σε οποιοδήποτε κόμμα
 
Γιάννης Βούλγαρης
Τα Νέα, 08/06/2015
Βαδίζουμε ολοταχώς προς έκτακτες πολιτικές εξελίξεις. Οποιο σενάριο και αν επαληθευτεί, συμφωνία ή μη συμφωνία με τους εταίρους, εκλογές ή όχι, περιλαμβάνει απότομες μεταβολές και δραματικές αναμετρήσεις. Η έκβαση αυτών των αναμετρήσεων είναι απρόβλεπτη. Είναι χαρακτηριστικό και θα το έχετε διαπιστώσει: ο καθένας μας ρωτά «τι βλέπεις; πού πάμε;» για να πάρει την απάντηση «πού να ξέρω, εδώ δεν ξέρει ο Τσίπρας»
 
Ξενοφών Γιαταγάνας
ΕΘΝΟΣ, 08/06/2015
Την Τετάρτη 3 Ιουνίου, ενώ ο κ. Τσίπρας συναντούσε στις Βρυξέλλες τον κ. Γιούνκερ και ενώ έκαναν δηλώσεις περί εποικοδομητικού κλίματος και ορατού αποτελέσματος, παρά την αυστηρή αντιπρόταση των θεσμών, στην Αθήνα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδαν εμπρηστικές ανακοινώσεις περί εμπλοκής με ευθύνη των δανειστών, περί απαράδεκτων αξιώσεων και υπαρκτής πλέον αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλομένων.
 
Daniel Vernet
Slate/badiera, 08/06/2015

Ο έμπειρος διπλωματικός συντάκτης Daniel Vernet αναλύει στο διάσημο αμερικανικό περιοδικό Slate την “τακτική των καθυστερήσεων” που εφαρμόζει εδώ και τέσσερις μήνες ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ένας ιδιοφυής τακτικιστής ή ένας αφελής ερασιτέχνης; Από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, πριν από τέσσερις μήνες, τρενάρει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη ώστε να κερδίσει χρόνο αλλά και να ηρεμήσει τους ψηφοφόρους του.

 
Π.Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 08/06/2015
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατικής Παράταξης ελπίζεται ότι θα ανοίξει τη διαδικασία για την ανασύνταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς με την δημιουργία του σοσιαλδημοκρατικού φορέα στη χώρα. Η αναγκαιότητα του φορέα αυτού γίνεται σήμερα ολοένα και περισσότερο ορατή και επιτακτική. Χωρίς τη συγκρότηση αυτού του χώρου, το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα βρίσκεται σε επικίνδυνη ανισορροπία.
 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 756 | Σύνολο από 20/02/2004: 12,781,292 | Μοναδικά IP: 475,072