Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην "Ε", Επένδυση, 05/09/2015

...Ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε στην Κεντρική Επιτροπή να μην κατέβει το κόμμα στις εκλογές, αυτό θα ήταν το τέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι συλλογικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται. Οι ατομικές επιλογές είναι σεβαστές αλλά δεν αφορούν την ΔΗΜΑΡ. Η εκλογή της νέας ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, Κ.Ε. και Προέδρου έγινε μόλις πριν τρεις μήνες, από το Συνέδριο του κόμματος, με συμμετοχή μεγάλου αριθμού συνέδρων από όλη την χώρα. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει ιδιοκτήτες, έχει συλλογικά όργανα και Πρόεδρο που εκλέγονται από το Συνέδριο.

 
Κώστας Χαϊνάς, Μεταρρύθμιση, 05/09/2015

Ακούμε τις ηγεσίες των δύο “μεγάλων” κομμάτων και έχουμε λίγο μπερδευτεί. Πριν λίγες μέρες εψήφισαν και τα δύο κόμματα τη συμφωνία με την Ευρώπη (το 3ο μνημόνιο δηλαδή) και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο κος Τσίπρας μιλάει για παράλληλο πρόγραμμα. Δηλαδή για να καταλάβουμε. Το επίσημο πρόγραμμα της Κυβέρνησης του κου Τσίπρα, θα είναι το μνημόνιο, αλλά αυτός θα υλοποιεί (κρυφά;) κάποιο παράλληλο πρόγραμμα; Θα τρελαθούμε τελείως;

 
04/09/2015

Την Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη συναντήθηκαν μέλη κινήσεων πολιτών και στελέχη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και αποφάσισαν να συν-λειτουργήσουν με την ονομασία «ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» συμμετέχοντας ως τρίτη συνιστώσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και στις διαδικασίες του ιδρυτικού Συνεδρίου για ένα σύγχρονο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας.

Στη συνάντηση εκλέχθηκε 30μελή προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή

Διαβάστε ολόκληρη την διακήρυξη

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, Έθνος, 03/09/2015

Με κάθε κόστος η χώρα πρέπει να βγει από την κρίση τάχιστα. Ο μέσος πολίτης δεν αντέχει άλλο χαμένο χρόνο, περαιτέρω αδιέξοδη επιβάρυνση στο εισόδημα και την περιουσία του, εγκλωβισμό σε επιδεινούμενη αγορά εργασίας και ανεπίστρεπτη εξάλειψη των ευκαιριών ισότιμης διεκδίκησης του μέλλοντος. Ο μέσος πολίτης δεν αντέχει άλλη απέλπιδα απαξία των προσπαθειών του, της δημιουργικότητας… της ίδιας της ζωής του. Με δεδομένο το πολιτικό πρόγραμμα που συγκροτεί το 3ο Μνημόνιο, το μέγα ζητούμενο αυτών των εκλογών μετατίθεται στην επιλογή του κόμματος που θα συμβάλει καταλυτικά στην άμεση και επιτυχημένη εφαρμογή του, επιτρέποντας την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας.

 
Αλέξανδρος Παπουτσής, www.badiera.gr, 03/09/2015

ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΔΗΜ.ΑΡ μαζί με άλλες κινήσεις και συλλογικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου σε αυτές τις εκλογές κάνουν ένα μικρό βήμα σε μια πορεία αντίστροφη του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης των πολιτικών δυνάμεων. Είναι η αρχή ενός εγχειρήματος που στόχο έχει τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου με διακριτό στίγμα, τόσο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ένα εγχείρημα δύσκολο καθώς ο πολιτικός αυτός χώρος είναι κατά κάποιο τρόπο πολύπαθος. Ιστορικά σήκωσε πολύ μεγάλα βάρη στην υπόθεση διάσωσης της χώρας, της αποφυγής της άτακτης χρεωκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη. Βάρη που δεν του αναλογούσαν στο σύνολό τους.

 
Με αφορμή το κείμενο παραίτησης από το κόμμα και στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ 111 μελών για
03/09/2015

Είναι πρόδηλη η σημερινή προσπάθεια δικαιολόγησης ατομικών πολιτικών επιλογών μέσα από ανυπόστατα επιχειρήματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι 20 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και 91 μέλη του κόμματος από τους εκατοντάδες Συνέδρους και τα πολύ περισσότερα μέλη της ΔΗΜΑΡ, αποφάσισαν να μην υπηρετήσουν τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι μόνο στο πρόσφατο Συνέδριο, οι Σύνεδροι ξεπέρασαν τους 700 και εξέλεξαν Κ.Ε. 83 μελών. Ερήμην των αποφάσεων του κόμματος, μια ομάδα μελών και στελεχών αποφάσισε να υποτιμήσει τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες με μοναδικό στόχο τα διαπιστευτήρια για την στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρέμβαση των 111

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 02/09/2015

Εκεί που είχαμε ησυχάσει για τον κίνδυνο του παράλληλου νομίσματος ακούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μας μιλάει για το παράλληλο πρόγραμμα. Την ώρα - υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ - που θα υλοποιείται το Μνημόνιο θα τρέχει και η υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος, το οποίο θα θυμίζει κάτι σαν Θεσσαλονίκη, αλλά δεν θα είναι Θεσσαλονίκη. Αυτό το κάτι σαν Θεσσαλονίκη θα κάνει ελαφρύτερο το Μνημόνιο, το οποίο βεβαίως εγγυώνται πως θα εφαρμόσουν μόνο αν είναι κυβέρνηση. Αν δεν είναι, τότε πάλι θα σηκωθούν τα φλάμπουρα του αντιμνημονιακού αγώνα; Μύλος ή παραμύθιασμα, όπως πολύ ορθά δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος; Μάλλον και τα δυο. Αλλά τα χειρότερα έπονται.

 
Γιώργος Γιάνναρος, www.badiera.gr, 01/09/2015
Στο πρόσφατο συνέδριο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ανέφερε πολλές φορές τη φράση «να σταματήσει ο ετεροκαθορισμός της ΔΗΜΑΡ» αλλά μάλλον ορισμένοι αρνούνται πεισματικά να προσπαθήσουν.

Αν δούμε την κυβέρνηση Συριζα-Ανελ από απόσταση και την κρίνουμε για τα πεπραγμένα της χωρίς να ξέρουμε τις πολιτικές της καταβολές τι θα λέγαμε; Θα έλεγε κάποιος νοήμων άνθρωπος οτι αυτή η κυβέρνηση πέτυχε; Γιατί λοιπόν φοβόμαστε να πούμε οτι απέτυχε; Ε ναι λοιπόν απέτυχε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη διαπραγμάτευση και στα οικονομικά αλλά και στο κοινωνικοπολιτικό της στίγμα.
 
Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του τέως προέδρου του κόμματος
31/08/2015

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός μας είναι αρμόδια για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου, έχει την ευθύνη της διεύθυνσης του κόμματος και αποφασίζει για το σύνολο της πολιτικής της ΔΗΜΑΡ. Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη δημιουργία δημοκρατικής συμπαράταξης με το ΠΑΣΟΚ για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πόλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Οι ατομικές πορείες στη συνέχεια είναι σεβαστές αλλά δεν αφορούν την Δημοκρατική Αριστερά.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 30/08/2015

Υπάρχουν κάποιες καλοπροαίρετες φωνές που διαφωνούν με όποιους θεωρούν πως ο κ. Τσίπρας, ακόμη και μετά την αναγκαστική κυβίστησή του, δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη διακυβέρνηση του τόπου. Δεν είναι κάποιοι που πίστεψαν στον ριζοσπάστη και αλαζόνα νεαρό δημαγωγό, στον θαυμαστή της «σκέψης» Ζίζεκ, στην «κινηματική» Αριστερά, στο «σχίζουμε τα μνημόνια», στο «Οχι» της αριστεροακροδεξιάς «εθνικής αξιοπρέπειας».

Είναι πολίτες που εύχονταν να γίνει η στροφή και ήθελαν όσο τίποτε η χώρα να παραμείνει στην Ευρώπη.

 
Ιωάννα Γρηγοριάδου, badiera.gr, 30/08/2015
...Πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν στην κ. Κωνσταντοπούλου μια πολλά υποσχόμενη πολιτικό που μελλοντικά θα προσφέρει μεγάλες και σπουδαίες υπηρεσίες στη χώρα.Διακινδυνεύω την πρόβλεψη πως αυτό δε θα καταστεί δυνατό γιατί η κ. Κωνσταντοπούλου συνεργάζεται θαυμάσια μόνο με τον εαυτό της και μόνο με εκείνους που της αναγνωρίζουν την πρωτοκαθεδρία και το αλάθητο. Αυτά τα στοιχεία εγγυώνται πως ό,τι κάνει θα το κάνει για τον εαυτό της και όχι για τη χώρα. Η ΛΑ.Ε του Π. Λαφαζάνη θα συνεργαστεί με την κ. Κωνσταντοπούλου όχι γιατί δεν αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που πολύ σύντομα θα έχει μαζί της, αλλά γιατί το κύριο για την ΛΑ.Ε στην παρούσα φάση είναι να οικειοποιηθεί την εκλογική επιρροή της τέως ΠτΒ ενόψει του «πολέμου» που έχει κηρύξει εναντίον του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στη Δ. Κρουστάλλη, Το Βήμα της Κυριακής, 30/08/2015

«Η φροντίδα μου δεν είναι άλλη από το να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και στην έξοδο της χώρας από τον θανάσιμο κύκλο της κρίσης» επισημαίνει ο κ. Φώτης Κουβέλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής». Αφήνει έτσι ανοιχτή την προοπτική συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιθέτως κλείνει την πόρτα στη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με το ΠαΣοΚ. «Δεν είμαι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να συνεργήσω στην εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων» παρατηρεί με έμφαση, αλλά δεν σκέπτεται να αποχωρήσει από το κόμμα που ίδρυσε.

 
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ, ΚΑΙ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
30/08/2015

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έδωσαν κοινή Συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσαν τη συγκρότηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ και υπέγραψαν Προγραμματική Συμφωνία με 10+1 θέσεις.

Οι 10+1  προγραμματικές θέσεις για την συμφωνία

Αναλυτικά η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 
ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΑΡ
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στο Δημ. Τσιούφο, Ημερησία, 29/08/2015

H χώρα οδεύει τέταρτη φορά σε βουλευτικές εκλογές στα τελευταία 3,5 χρόνια και τρίτη φορά στις κάλπες εντός του 2015 λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων του κυβερνώντος κόμματος. Οι συνεχόμενες εκλογές όμως δεν λύνουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, αντίθετα τα επιδεινώνουν. Το διακύβευμα είναι να υπάρξει οικονομική και πολιτική σταθεροποίηση και για να γίνει αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αποφασιστικότητα, γνώση, όραμα και βεβαίως, έχουν δημιουργήσει μια τομή στην πολιτική τους σε σχέση με τις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές.

 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ
29/08/2015

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τη συγκρότηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.

Επίσης η Κεντρική Επιτροπή απέρριψε την πρόταση για τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου λόγω της αμεσότητας της εκλογικής μάχης.

Το κείμενο της ΑΠΟΦΑΣΗΣ για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 28/08/2015

Ο Αύγουστος δεν είναι ο καλύτερος μήνας για τους κομμουνιστές και τους νεοκομμουνιστές. Στις 21 Αυγούστου 1968 έγινε η εισβολή των σοβιετικών στη Τσεχοσλοβακία, γεγονός που αποτέλεσε την αρχή του τέλος του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού. Στις 19 Αυγούστου 1991 έγινε το πραξικόπημα κατά Γκορμπατσόφ, το οποίο σφράγισε την κατάρρευση του κομμουνισμού. Όσοι πιστεύουν πώς η Δημοκρατία είναι αυτό το πολίτευμα στο οποίο μπορείς να αλλάξεις την κυβέρνησή σου «χωρίς αιματοχυσία» (Καρλ Πόππερ), δεν μπορούν να ξεχνούν αυτές τις ημερομηνίες.

 
Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, www.badiera.gr, 27/08/2015

Τριχοτομημένη εμφανίζεται για άλλη μια φορά η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!
Εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών και δεδομένων των ανυπέρβλητων δυσκολιών μιας αυτόνομης καθόδου διατυπώνονται τρεις απόψεις.
Η πρώτη, που θα ήταν η πλέον λογικά και πολιτικά ορθότερη, ιδίως μετά την αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ νεοκομμουνιστών, δραχμιστών και λαϊκιστών, καθώς και το σαφή πλέον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του, είναι η επιλογή της συμπόρευσής μας με το νέο ΣΥΡΙΖΑ.
Η δεύτερη άποψη προκρίνει τη συνεργασία με δυνάμεις του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και πολιτικές κινήσεις και πρόσωπα που κινούνται πέριξ αυτού.
Η τρίτη άποψη επιλέγει τη μη συμμετοχή μας στις εκλογές και τη δεδηλωμένη «πανηγυρική» στήριξή μας στο ΣΥΡΙΖΑ.

 
Αλέξανδρος Παπουτσής, www.badiera.gr, 24/08/2015

Το ερώτημα του τίτλου εφόσον απαντηθεί ικανοποιητικά μπορεί να μετατραπεί σε οδηγό ψήφου για τις προσεχείς εκλογές. Αναμφίβολα είναι απορίας άξιο γιατί το εκλογικό σώμα καλείται εντός οκτώ μηνών να τοποθετηθεί για τρίτη φορά για την πορεία της χώρας μιας και οι συνθήκες στην οικονομία αλλά και σε πολλά άλλα πεδία δεν είναι ιδανικές για τέτοιους τακτικισμούς. Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει ορισμένες επιβαρυντικές επιπτώσεις καθώς παραλύουν στην προοπτική διεξαγωγής τους η οικονομία και η δημόσια διοίκηση, παγώνουν οι όποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και γενικά υπάρχει στασιμότητα. Σε κρίσιμες ιδιαίτερα περιόδους όπως αυτή που διανύουμε έρχεται να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα για να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σχεδόν μείγμα που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την όποια προοπτική ανάκαμψης.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 24/08/2015

Η χώρα οδηγείται (και πάλι) σε εκλογές, με ευθύνη φυσικά του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος θεώρησε ότι η παρούσα Βουλή έκλεισε τον κύκλο της επειδή το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς διασπάστηκε. Αν καταλαβαίνω καλά από τις δηλώσεις επιφανών στελεχών του καταρρέοντος κυβερνητικού σχηματισμού, το κόμμα διασπάστηκε επειδή κάποιοι πρώην αντιμνημονιακοί ψήφισαν τώρα ένα σκληρό «μνημόνιο» —που μετά τις εκλογές θα γίνει «μνημόνιο με ανθρώπινο πρόσωπο»—, ενώ κάποιοι άλλοι (πρώην και νυν) αντιμνημονιακοί θέλουν να οικοδομήσουν το «σοσιαλισμό σε μία μόνο χώρα» με κάτι υποτιμημένα φραγκοδίφραγκα ως εθνικό νόμισμα.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, www.tovima.gr, 22/08/2015

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης η κατάσταση στη χώρα είναι ακόμη πιο αντιφατική. Ένα κόμμα που μεταξύ πολλών άλλων επαγγέλονταν την επάνοδο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την σταδιακή αποκατάσταση μισθών στα προ του μνημονίου επίπεδα, την άμεση επάνοδο του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, ένα κόμμα που στο πρόγραμμά του υπόσχονταν την αναχρηματοδότηση της χώρας μέσα από τις «ισχυρές δυνατότητες για αναπτυξιακές συνεργασίες που φαίνεται να υπάρχουν με τη Ρωσία, την Κίνα, χώρες του αραβικού κόσμου και άλλες χώρες» και την εσωτερική αναχρηματοδότηση μέσα από τη «δημιουργία όρων για την επιστροφή καταθέσεων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», φόρτωσε τη χώρα με ανυπολόγιστα νέα οικονομικά βάρη

 
20/08/2015

H χώρα οδεύει τέταρτη φορά σε βουλευτικές εκλογές στα τελευταία 3,5 χρόνια και τρίτη φορά στις κάλπες εντός του 2015. Έχουμε τονίσει, όμως, ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μία αποτελεσματική κυβέρνηση σε προοδευτική, ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Οι εκλογές από την στιγμή που δρομολογήθηκαν πρέπει να οδηγήσουν σε μία τέτοια προοδευτική διακυβέρνηση.

Η νέα πρόταση διακυβέρνησης πρέπει να περιλαμβάνει τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου που θα ανταποκριθούν στο αίτημα συγκρότησης μιας νέας και βιώσιμης προοδευτικής πλειοψηφίας, ικανής να προωθήσει τη δημοκρατική έξοδο από την κρίση.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, The books journal, 19/08/2015
Τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας εντρύφησε στον Μακιαβέλλι, τον οποίο πέρυσι τέτοια εποχή αποστρεφόταν - όχι όμως και απολύτως, θα χρειαστεί και μερικά ακόμα, δωρεάν, μαθήματα. Ένα απ’ αυτά, παρακάτω.

Πολλοί υποστηρίζουν πως, πέρα απ’ όλες τις άλλες ανεπάρκειες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει παιδεία που δεν του επιτρέπει να παρακολουθήσει την πολιτική σκέψη η οποία ξεφεύγει από τα στενά όρια της κουλτούρας των «δεκαπενταμελών». Χαιρεκακία. Τουλάχιστον σε μια περιοχή της ανθρώπινης σκέψης που αφορά την πολιτική θεωρία του Μακιαβέλλι, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει κάνει θεαματικές προόδους.
 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 17/08/2015

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ βάσισε τη σκόπιμη, ή έστω αφελή, εξαπάτηση των ψηφοφόρων του σε ένα διπλό πολιτικό αίτημα: την κατάργηση των Μνημονίων και την αλλαγή της Ευρώπης. Ξημερώματα Παρασκευής (14/8/2015), ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το «Μνημόνιο 3», ενώ ήδη ήταν φανερό πως, μέσα σε έξι μήνες, η Ευρώπη άλλαξε τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Το παλιό αντιμνημονιακό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς οδεύει ταχύτατα σε «εμφύλια» διάσπαση και η κυβέρνηση μειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξαντλεί πλέον τον πολιτικό της χρόνο με τακτικισμούς εσωτερικής κατανάλωσης (βλ. πρόταση για «ψήφο εμπιστοσύνης»).

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 16/08/2015
Αν δήλωνα έκπληκτος, θα έλεγα ψέματα. Κατηγορούσαν τον Αλ. Τσίπρα ότι δεν κλείνει τον δρόμο στη ρήξη και ότι έτσι ρισκάρει την καταστροφή της χώρας. Του έδιναν, με την ψήφο τους στη Βουλή, σαφή εντολή να πάει στη Σύνοδο Κορυφής, υπό τον μοναδικό όρο, ότι θα επιστρέψει έχοντας μία, όποια, συμφωνία. Του υποδείκνυαν με αυστηρότητα την ανάγκη να υπογράψει συμφωνία πάση θυσία, γιατί εναλλακτική δεν υπάρχει. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει Ελλην τόσο ανυποψίαστος, που να μην είχε προεξοφλήσει το σκηνικό της επόμενης ημέρας. Οτι όλα αυτά θα παραχωρούσαν τη θέση τους σε μύδρους κατά της κυβέρνησης, επειδή υπέγραψε συμφωνία…
 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 15/08/2015

Οταν έγινε η πρώτη συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ του «όχι», το δελτίο ειδήσεων ενός βρετανικού καναλιού είχε ζωντανό ρεπορτάζ από το μπαλκόνι κάποιου ξενοδοχείου της πλατείας με φόντο την εικόνα του πλήθους.
Μετά την εισαγωγή και μερικές γενικές πληροφορίες, ο δημοσιογράφος συνομίλησε με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τη Βασιλική Κατριβάνου (αν δεν με απατά η μνήμη μου· αν με απατά, ζητώ συγγνώμη), στην οποία έθεσε και το εξής ερώτημα: Πώς θα περάσετε τις θέσεις σας όταν τα υπόλοιπα 18 κράτη της ευρωζώνης τις απορρίπτουν;
Η απάντηση -δεν θυμάμαι ακριβώς τις λέξεις, αλλά αποδίδω το νόημα- δόθηκε αμέσως, με σιγουριά, ωσάν να επρόκειτο για κάτι φυσιολογικό και γνωστό τοις πάσι:«Η κόντρα είναι με τις κυβερνήσεις και όχι με τους λαούς, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό μας».

 
Αλέξανδρος Παπουτσής, 14/08/2015

Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή πλεύσης του Αλέξη Τσίπρα την επαύριο του δημοψηφίσματος, όπου το όχι μετατράπηκε σε ναι εντός λίγων ωρών, διαφαίνεται μία προσπάθεια διαχωρισμού του κυβερνώντος σχήματος. Γίνεται λόγος για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοβαρό κεντροαριστερό κόμμα που απαλλαγμένο πλέον από τα αδιέξοδα της πολυτασικής δομής του, χωρίς αποκλίνουσες στρατηγικές στα μείζονα θα είναι ικανό να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα μετατραπεί σε ένα κόμμα που θα κλείσει μία συμφωνία με τους εταίρους και θα είναι ικανό να την εφαρμόσει ώστε να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης.

 
ΔΗΛΩΣΗ του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ
12/08/2015

Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε και κατατίθεται στη Βουλή είναι δύσκολη και επώδυνη καθώς περιέχει για άλλη μία φορά μέτρα ατέρμονης λιτότητας και υπερφορολόγησης, όπως τα μέτρα για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ιδιωτική οικονομία. Η συμφωνία βέβαια περιλαμβάνει και ορισμένες αναγκαίες αλλαγές στις οποίες έπρεπε και μόνοι μας να είχαμε προχωρήσει, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η κατάργηση των υπερβολικών κινήτρων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις όμως το τελικό μίγμα είναι υφεσιακό.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 10/08/2015

Όποιος παρακολούθησε την πρόσφατη τρίωρη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναλύοντας διεξοδικά το έργο της κατά το τελευταίο εξάμηνο, πρέπει μάλλον να κατάλαβε ότι η ΠτΒ διεκδικεί πλέον ένα νέο πολιτικό ρόλο, που υπερβαίνει κατά πολύ τη θεσμικά ουδέτερη θέση της. Στο «μαραθώνιο απολογισμό» της, η ΠτΒ αναφέρθηκε αναλυτικά στα πορίσματα των νέων επιτροπών, οι οποίες συγκροτήθηκαν με δική της πρωτοβουλία (αλλά και με πλήρη κάλυψη και υποστήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού). Η μία επιτροπή απεφάνθη ότι το ελληνικό χρέος είναι παράνομο, επαχθές και επονείδιστο. Η δεύτερη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι Γερμανοί πρέπει να καταβάλουν άμεσα στη χώρα μας τις πολεμικές αποζημιώσεις για τις ναζιστικές βιαιότητες του Β΄ παγκόσμιου πολέμου.

 
Στέργιος Καλπάκης, 10/08/2015

Την πενταετία της κρίσης τα κόμματα του πρώην δικομματισμού δεν ήρθαν σε ουσιαστική ρήξη με το ευρύ δίκτυο διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων που οικοδόμησαν. Η απροθυμία τους για δίκαιες περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και βιώσιμης ανάπτυξης είχε ως αποτέλεσμα να σηκώσουν το βάρος της προσαρμογής τα πιο αδύναμα κι απροστάτευτα στρώματα της κοινωνίας. Χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, στον ιδιωτικό τομέα οι περισσότεροι, οι νέοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 09/08/2015

Το πολιτικό προσωπικό, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, σχεδόν στο σύνολό του συνειδητοποιεί ορισμένες στοιχειώδεις αλήθειες:

(α) Η πολιτική που θα αποφασίζει ο ελληνικός λαός να ασκείται στη χώρα μας, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης, θα διαμορφώνεται από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους. (β) Ο έλεγχος και η εποπτεία από τους εταίρους δεν συνιστούν υποτέλεια, αλλά είναι στοιχεία ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και βεβαίως της Ευρωζώνης, και γίνονται δημόσια, όχι εν κρυπτώ. (γ) Η Ευρωζώνη είναι ένα σύνολο από θεσμούς και κανόνες άνευ των οποίων δεν υπάρχει, όλοι οφείλουν να τους σέβονται, η μη τήρησή τους εισάγει καθεστώς ζούγκλας, πλήττει τους αδύναμους.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 07/08/2015

Πολλά, πάρα πολλά έχουν ακουστεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές: δηλώσεις, αναλύσεις, σχόλια, προβλέψεις, επικρίσεις, μπηχτές…
Βάζοντας κατά μέρος εκείνους που πρόσφατα μετακόμισαν στην Κουμουνδούρου από το (βαθύ) ΠΑΣΟΚ, οι αντιδράσεις εμπίπτουν χοντρικά σε δύο κατηγορίες: από τη μια, έχουμε όσους πιστεύουν ότι η έκβαση της μάχης του Καλού ενάντια στο Κακό θα κριθεί από τη μαχητικότητα της Αριστεράς, δηλαδή τους αριστεριστές, και επιπλέον τους (παλαιο)κομμουνιστές, οι οποίοι μπορεί να εκδιώχθηκαν από τον Περισσό αλλά, όπως λέει το τραγούδι, η πρώτη αγάπη δεν λησμονιέται.

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗΜΑΡ
07/08/2015
Το θέμα των προσφύγων και το μεταναστευτικό είναι μία βραδυφλεγής βόμβα και απαιτεί άμεσες λύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο. Οι ελληνικές αρχές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρουσιάζουν για ακόμη μία φορά απόλυτη αμηχανία να αντιδράσουν και να δράσουν θετικά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης. Η Ε.Ε. για ακόμη μία φορά αφήνει τις χώρες πρώτης άφιξης των προσφύγων και μεταναστών, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, να ενεργήσουν εντελώς μόνες τους και μάλιστα πλέον σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας. Η στάση αυτή ανοίγει το δρόμο σε εθνικιστικές ρητορικές και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Τομέα Αγροτικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ
05/08/2015
Σήμερα για πρώτη φορά μετά από έξι ολόκληρους μήνες και λόγω των αντιδράσεων όλων των φορέων και των αγροτών η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τόνισαν ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό μοχλό της αναπτυξιακής διαδικασίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Όμως απαιτούνται και συγκεκριμένες πράξεις. Η αγροτική ανάπτυξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η μείωση των ελλειμμάτων απαιτούν άμεσα μέτρα μείωσης και όχι αύξησης του κόστους παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα η μείωση (και όχι αύξηση) του ΦΠΑ σε χαμηλά κλιμάκια στα αγροτικά εφόδια: λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές.
 
Το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Θα μας συνοδεύει τα 3 επόμενα χρόνια

Το Πλήρες κείμενο σε pdf

Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 31/08/2015
Τώρα που καλούμαστε να ξαναβρεθούμε μπροστά στις κάλπες και να επιλέξουμε τα κόμματα που θα στείλουμε στη Βουλή και τη νέα μας κυβέρνηση, τα διλήμματα είναι πολλά και δύσκολα.

Αναμφίβολα, το παραπλανητικό, αποπροσανατολιστικό δίλημμα των προηγούμενων χρόνων της κρίσης, «μνημόνιο- αντιμνημόνιο», που οδήγησε τον αριστερό λαϊκισμό στην εξουσία, έχει καταρρεύσει, αν και με πολύ μεγάλο κόστος για την ελληνική κοινωνία.
 
Ανδρέας Παπαδόπουλος
iefimerida, 27/08/2015
Οι προσεχείς εκλογές είναι οι πρώτες από τη μεταπολίτευση όπου θα απουσιάζει πλήρως το στοιχείο της ελπίδας και της προσδοκίας. Πλέον, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών γνωρίζει ότι το πλαίσιο σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ασφυκτικό και προκαθορισμένο, με βάση και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο.
 
Joschka Fischer
27/08/2015
Επί πολλούς αιώνες, η Ευρώπη μαστιζόταν από πολέμους, λιμούς και φτώχεια. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι οδηγήθηκαν στη μετανάστευση λόγω της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. Διέσχισαν τον Ατλαντικό προς τη Νότια και τη Βόρεια Αμερική και έφθασαν έως την Αυστραλία για να ξεφύγουν από τη μιζέρια, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
 
Π.Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 26/08/2015
Οι ευρωπαίοι ιθύνοντες αντέδρασαν με προσοχή και διακριτικότητα στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αντέδρασαν με τον συγκρατημένο αυτό τρόπο, πρώτον, γιατί δεν αιφνιδιάστηκαν καθώς είχαν ενημερωθεί και καθώς βλέπουν τις εκλογές ως διαδικασία ξεκαθαρίσματος του πολιτικού πεδίου κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
 
Νικόλας Σεβαστάκης
ΤΟ ΒΗΜΑ, 24/08/2015
Στις 25 Ιανουαρίου του 2015 ένας ορισμένος «αντιμνημονιακός ριζοσπαστισμός» έγινε κυβέρνηση. Η στιγμή εκείνη ενσωμάτωσε τις σωρευμένες εντάσεις μιας πενταετίας μνημονιακών απογοητεύσεων και λαϊκών θυμών μαζί με τη θολή προσδοκία για μια τομή με τη λιτότητα και τα παλιά συστήματα εξουσίας.
 
Φίλιππος Σαχινίδης
www.badiera.gr, 23/08/2015
Τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε από το Eurogroup η νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ ESM και Ελλάδος, ύψους μέχρι 86 δισ. ευρώ.

Επειτα από έξι μήνες αποτυχημένων πειραματισμών, η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης κατέστη αναπόφευκτη μόλις αποδέχτηκε ότι δεν υπάρχει χωρίς οικονομική ζημία εναλλακτική λύση που να διασφαλίζει τη συμμετοχή της Ελλάδος στην ευρωζώνη και να καλύπτει ταυτόχρονα τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
 
Γιάννης Βούλγαρης
Τα Νέα, 22/08/2015
Θα μπορούσε να είναι παρωδία του πασίγνωστου ποιήματος. Τι είναι ο Τσίπρας μας; Μην είν’ ο Τσάβες μας; Μην είναι ο Λούλα μας; Μην είναι ο Λένιν μας κι ο Τρότσκι μας, που επιχειρούν ένα νέο Μπρεστ-Λιτόφσκ υποχωρώντας πρόσκαιρα έναντι του εξωτερικού εχθρού για να βρουν χρόνο να νικήσουν τον εσωτερικό; Μην είν’ ο Ζαχαριάδης μας που «αναστοχάζεται» τη Βάρκιζα;
 
Χρήστος Χωμενίδης
Τα Νέα, 22/08/2015
Ενας φίλος, δόκτωρ πολιτικών επιστημών, μού έλεγε τις προάλλες ότι ο ηγέτης οφείλει να κατέχει σε βάθος την Ιστορία και τα Οικονομικά. Ενας άλλος, παιδί της πιάτσας, διαφωνούσε: «Σε δυο παιχνίδια πρέπει να διαπρέπει ο ηγέτης: στην πόκα και στο σκάκι. Να ψυχολογεί τον αντίπαλο, κρατώντας το δικό του πρόσωπο άγραφο χαρτί. Και να βλέπει δυο και τρεις κινήσεις μπροστά».
 
iefimerida.gr/guardian, 15/08/2015
Μία γυναίκα, που έπεσε θύμα βιασμού από ένα φίλο της έγραψε, ανώνυμα, μία συγκλονιστική εξομολόγηση στον Guardian, περιγράφοντας κάθε συναίσθημα που της προκάλεσε αυτή η φρικτή εμπειρία.
 
Παύλος Τσίμας
http://www.huffingtonpost.gr, 14/08/2015
Λύτρωση ή συμφορά, υφεσιακή ή αναπτυξιακή, η «καλύτερη δυνατή» ή η «χειρότερη όλων», η νέα συμφωνία Αθήνας-πιστωτών έχει ακόμη αβέβαιη την τύχη και ακόμη περισσότερο αβέβαιες τις επιπτώσεις. Έτσι κι αλλιώς, όμως, σημαδεύει το οριστικό τέλος μιας εποχής.
 
Γιώργος Καρελιάς
www.protagon.gr, 12/08/2015
Είναι, φυσικά, για γέλια η προσπάθεια, που κάνουν οι σημερινοί ένοικοι του μεγάρου Μαξίμου μέσω των non papers, να πείσουν ότι το πρώτο «αριστερό» Μνημόνιο είναι καλύτερο από τα προηγούμενα. Κάθε τέτοια προσπάθεια είναι αυτονοήτως καταγέλαστη και προσβλητική για τους πολίτες που υπέστησαν το τσουνάμι της εξαετούς αντιμνημονιακής απάτης, με πρωταγωνιστές τους κκ Τσίπρα και Καμένο(«στα τέσσερα εσύ»).
 
Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 10/08/2015
Το πρόβλημα που έχει προστεθεί στα τόσα άλλα που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι αυτό με την πρόεδρο της Βουλής, μια ακόμη ατυχής επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Πρόβλημα που ενώ όλοι το αναγνωρίζουν, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κανείς δεν τολμά να πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της Βουλής και της Δημοκρατίας.
 
Αντώνης Τριφύλλης
Το Βήμα της Κυριακής, 09/08/2015
Η αριστερά στην Ελλάδα αποδεικνύεται έντονα δυσλεκτική. Η έλλειψη παραστάσεων εκτός των κομματικών τειχών διαμορφώνει λόγο και στρατηγικές που ανήκουν σε άλλες εποχές. Με αποτέλεσμα όλες οι δοξασίες και η τακτική της σχετικά με την κρίση της χώρας να έχουν καταρρεύσει. Και μαζί και η οικονομία και τα υποσυστήματά της.
 
Αρίστος Δοξιάδης
Η Καθημερινή της Κυριακής, 09/08/2015
Κ​​άθε μεγάλο πολιτικό αίτημα έχει δύο ζωές, την πρώτη όταν κάποιοι το διεκδικούν, και τη δεύτερη όταν κάποτε εφαρμοστεί. Ετσι είναι και με το αίτημα της σημερινής κυβέρνησης για μείωση του δημόσιου χρέους.

Είμαστε ακόμα στην πρώτη του ζωή, και έχει επηρεάσει ήδη την οικονομία μας περισσότερο ίσως από όσο θα την επηρεάσει, αν κάποτε πράγματι συμβεί.
 
Γιώργος Λακόπουλος
www.anoixtoparathyro.gr, 08/08/2015
Στην πολιτική η ηθική δεν είναι προαπαιτούμενο, είναι όμως κριτήριο για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς στο δημόσιο βίο. Ωστόσο ποια ηθική υπάρχει στην περίπτωση της παρακίνησης ενός αναγνωρισμένου δημοσίου προσώπου, να βγει μπροστά ως ενδεχόμενος επικεφαλής νέου πολιτικού κόμματος, αλλά στη συνέχεια όσοι τον παρακίνησαν αποφαίνονται ότι δεν είναι κατάλληλος και τον αφήνουν εκτεθειμένο;
 
Μιχάλης Μητσός
Τα Νέα, 08/08/2015
To κομβικό σημείο είναι το κάπνισμα. Ή μάλλον η ποταπαγόρευση, αλλά ας μην πάμε τόσο μακριά. To αρχικό ερώτημα που τέθηκε είναι το εξής: έχει το κράτος δικαίωμα ή ακόμη και υποχρέωση να προστατεύει τους καπνιστές από τις συνέπειες της συνήθειάς τους;
 
Ηλίας Κανέλλης
Τα Νέα, 07/08/2015
Φίλες μου, γεια σας. Η προχθεσινή υπερπαραγωγή του καναλιού της Βουλής ήταν το θέαμα του καλοκαιριού. Η αυτής υψηλότης, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, φορώντας (επιτέλους) ανοιχτόχρωμο φόρεμα που έδινε μια κοριτσίστικη αθωότητα στο event με την κωδική ονομασία Απολογισμός Εξαμήνου
 
Γιώργος Λακόπουλος
www.anoixtoparathyro.gr, 05/08/2015
Τα λουλούδια στην κυρία από μένα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο Δημήτρης Μάρδας από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν κάθε λόγο να στείλουν ανθοδέσμες στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όσο είναι Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, δεν πρόκειται να χάσουν τη θέση τους.

Γιατί; Απλούστατα, αν τους αντικαταστήσει, θα είναι σα να δέχεται τις υποδείξεις της κυρίας. Αυτό παρά είναι βαρύ ακόμη και για κάποιον που της είπε πρόσφατα ότι δεν πολυγουστάρει να του φέρεται σαν μικρό παιδί.
 
Αριστοτελία Πελώνη
Τα Νέα, 05/08/2015

Δεν είναι κακό να είσαι Ιζνογκούντ. Γιατί να μη θέλεις να γίνεις χαλίφης στη θέση του χαλίφη; Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στη γενικότερη εξαλλοσύνη, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μαζευτεί πολλοί που φαντασιώνονται εαυτούς ως συν-πρωθυπουργεύοντες.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει ότι ήθελε να μας σώσει από τις σκοτεινές δυνάμεις του ευρώ πατώντας το κουμπί της δραχμής. Ο δε μεγάλος βεζύρης Λαφαζάνης φαντασιώνεται το δικό του χαλιφάτο.

 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 5147 | Σύνολο από 20/02/2004: 13,196,510 | Μοναδικά IP: 478,841