Ρωμανός Οικονομίδης, www.badiera.gr, 05/03/2015
Πολλές φορές είναι εντυπωσιακή η χρησιμότητα της Μαρξιστικής σκέψης στην ανάλυση καταστάσεων και την εξαγωγή συμπερασμάτων, όταν μεταφέρεται και εναρμονίζεται στα δεδομένα της σημερινής εποχής. Η θεωρία των σταδίων ίσως αποτελεί ένα τέτοιο εργαλείο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στις οικονομικά αδύναμες χώρες η πλήρης εφαρμογή του καπιταλισμού είναι αναγκαίο στάδιο πριν το ξεκίνημα της προσπάθειας για εγκαθίδρυση σοσιαλισμού. Με τα σημερινά δεδομένα είναι προφανές ότι δε μιλάμε για τον ίδιο με τότε σοσιαλισμό, θα μπορούσαμε όμως να τον αντιστοιχίσουμε με δημοκρατικό σοσιαλισμό ή αριστερή σοσιαλδημοκρατία.
 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 04/03/2015

Η νέα κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν συνάδουν με το πρόγραμμα μιας αριστερής διακυβέρνησης. Ως εκ τούτου θα επιλέξει ένα ελληνικό «τρίτο δρόμο» με κύρια χαρακτηριστικά τη συνέχισή τους σε επιλεγμένους τομείς όπως κάποια ακίνητα, και ίσως κάποιο μικρό αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Βεβαίως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τις απέρριψε συλλήβδην στον τομέα του. Και ο Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε ότι «το νερό και την ενέργεια- ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ- δεν τα πειράζει κανείς.

 
Αλέξανδρος Παπουτσής, www.badiera.gr, 03/03/2015

Οποιαδήποτε αποτίμηση κυβερνητικού έργου σε μόλις ένα μήνα κρίνεται πρόωρη και ευάλωτη σε υποκειμενισμό. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που το κόμμα ή τα κόμματα που αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση βρίσκονται για πρώτη φορά σε αυτή τη θέση. Όμως ας μας επιτραπεί μία παρέκκλιση, μία εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Είναι τόσο πυκνός ο πολιτικός χρόνος, είναι τόσο κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που κάθε λανθασμένη στρατηγική, κάθε λανθασμένη τακτική, κάθε ολιγωρία και λανθασμένη εκτίμηση οδηγεί τους φορολογούμενους στο κρατικό ταμείο και τις δημόσιες δαπάνες στο κρεβάτι του Προκρούστη. Μερικά σημεία αυτού του μήνα.

 
Σάκης Παπαθανασίου, www.badiera.gr, 03/03/2015

Το ζητούμενο σήμερα για τη ΔΕΗ δεν είναι να αυξήσει τις παροχές προς τους εργαζόμενους της, να επαναφέρει προνόμια σε συνδικαλιστές και να κάνει προσλήψεις ( αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη) με σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Όποιες δυνατότητες έχει η ΔΕΗ πρέπει να αξιοποιηθούν α) για την υποστήριξη των συμπολιτών μας που ζουν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας και γενικότερα την ενίσχυση του κοινωνικού τιμολογίου β) για τη συνέχιση της λήψης μέτρων μείωσης της τιμής του παρεχόμενου ρεύματος προς τις παραγωγικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε αυτές να μειώσουν το κόστος τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

 
Αρχές Μαΐου το Συνέδριο

Η επιλογή της κυβέρνησης για τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015 στο Eurogroup ήταν η αναγκαία πράξη προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και να αποφύγει την χρεοκοπία. Συνιστά ένα συμβιβασμό, που επικαθορίζεται από τη ανισοβαρή σχέση δανειζόμενου-εταίρου και δανειστή. Διασφαλίζει επιπλέον στη νέα ελληνική κυβέρνηση χρόνο τεσσάρων μηνών προκειμένου να έλθει σε επαφή με την αμείλικτη πραγματικότητα των πραγματικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και να προετοιμάσει μια επωφελέστερη για τη χώρα μας διάδοχη Συμφωνία. Η κυβέρνηση οφείλει βέβαια να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη Συμφωνία.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 01/03/2015

Ανάσα για τέσσερις μήνες; Ισως. Ο στόχος της μη άμεσης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη επετεύχθη. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η τρόικα είναι παρελθόν. Τώρα, ισχυρίζεται, υπάρχουν μόνο οι «θεσμοί», δηλαδή η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ας μη χαλάσουμε από τώρα το όνειρο.
Η κυβέρνηση κατέθεσε τις προτάσεις της για τη φοροδιαφυγή, την πάταξη της διαφθοράς και τη διοικητική μεταρρύθμιση. Ανεξάρτητα από τον βαθμό αποδοχής τους και πολύ περισσότερο από τον βαθμό υλοποίησής τους, δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως το δημοσιονομικό κενό μετά τις εκλογές αυξάνεται και τα προτεινόμενα μέτρα ίσως δεν αρκούν για να το καλύψουν.

 
5 σκέψεις για το κρίσιμο ελληνικό τετράμηνο
Δημήτρης Χατζησωκράτης, www.MarketNews.gr, 01/03/2015

...Η κυβέρνηση διαπράττει σοβαρό σφάλμα με την επιμονή της για λόγους επικοινωνιακούς να προσπαθεί να εμφανίσει ότι η Συμφωνία της 20/02/15 είναι σε ευθεία αντιστοίχιση με την προεκλογική ρητορική της κατάργησης των Μνημονίων, του κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Η συνέχιση της ρητορικής του λαϊκισμού, πέραν των εσωκομματικών δυσκολιών στο κυβερνητικό πλέον κόμμα, θα δυσκολέψει, αν δεν ακυρώσει, τη ρεαλιστική στροφή σε πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν χρόνια και τη διασφάλιση σταθερής ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

 
28/02/2015

Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στο συνέδριο του κόμματος ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα του κόμματος στις εκλογές.

«Προσωπικά, νοιώθω την ευθύνη της ήττας. Μένω στη θέση μου έως το συνέδριο ώστε να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες εσωκομματικές διαδικασίες και το κόμμα να πορευτεί συντεταγμένα. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου» είπε.

Ο Φ. Κουβέλης στην ομιλία του στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ έκανε αυτοκριτική για την εκλογική ήττα του κόμματος, αν και τόνισε την ανάγκη η ΔΗΜΑΡ να παραμείνει ενεργή και να προχωρήσει σε επανεκκίνηση.

Ολόκληρη η ομιλία του στην ΚΕ

 
28/02/2015

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είμαστε εδώ, όπως έλεγε και το σύνθημά μας στις εκλογές, μετά από ένα πολύ αρνητικό και επώδυνο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά, “έξω από τα δόντια”, χωρίς δεύτερες σκέψεις και τακτικισμούς. Είναι απαραίτητο να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή. Γιατί δεν πρέπει να φθάσουμε στο σημείο, αν δεν έχουμε ήδη φθάσει, όπου θα θεωρούμε ότι “εάν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με εμάς τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα”. Πρέπει να δείξουμε με τις πράξεις μας ότι κατανοούμε τι έχει συμβεί στο κόμμα, στη χώρα και στην κοινωνία και ποιο είναι το νέο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 27/02/2015

Τελικά σε πρώτη φάση επικράτησε η σύνεση και στις δυο πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν να ακολουθούν τη λογική του συμβιβασμού. Μια λογική που υπό πάρα πολλές προϋποθέσεις, ίσως ανοίξει και τον δρόμο για μια μελετημένη κοινή ευρωπαϊκή έξοδο από τα αδιέξοδα των κυρίαρχων πολιτικών της λιτότητας και του στασιμοπληθωρισμού.

Το πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται μόνο στις διαφωνίες για την αναγκαία κυβερνητική «κυβίστηση». Είναι στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Ήδη ο ένας εκ των εταίρων, οι ΑΝΕΛ, έσπευσε να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για τον τρόπο που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο. Για τέτοιες ενέργειες μας προϊδεάσουν και ανάλογες αναφορές του Πρωθυπουργού.

 
Ρούλα Παλαιολογοπούλου, 27/02/2015

Πριν από πέντε περίπου χρόνια, ιδρύσαμε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστερά. Το πρώτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε λίγον καιρό αργότερα, επικύρωσε την ύπαρξή του και η ιδρυτική του διακήρυξη παραμένει ένα από τα σημαντικότερα αριστερά ντοκουμέντα που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα.

Από τα πρώτα του βήματα όμως το κόμμα μας άρχισε να υπονομεύεται και μάλιστα από ανώτερα στελέχη του. Πολλά στελέχη του κόμματός μας είτε προέρχονταν από τον Συνασπισμό, είτε από άλλα πολιτικά κόμματα και ομάδες, είτε από το χώρο των ανένταχτων, δεν είχαν σαν στόχο την οικοδόμησή του, αλλά πως θα το οδηγήσουν από την αρχή σε άλλες κατευθύνσεις, δηλαδή σε άλλους πολιτικούς χώρους!

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, Ναυτεμπορική, 26/02/2015

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της παράτασης του μνημονίου όπως περιγράφεται στο email του κου Βαρουφάκη αποτελεί μια συνέχεια της πολιτικής λιτότητας, καθόσον δεν περιέχει την παραμικρή πρόταση μείωσης φόρων ή φορολογικών συντελεστών ή την οποιαδήποτε αναφορά σε καθαρή αύξηση δημοσίων δαπανών. Παράλληλα, δεν προβλέπει για αλλαγή στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες στη χώρα που θα περιόριζαν το κόστος χρηματοδότησης ή θα βελτίωναν την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Κατά τα άλλα, συνιστά ένα ευχολόγιο μεταρρυθμίσεων σε κατευθύνσεις ευρωπαϊκής συνολοκλήρωσης της οικονομίας, χωρίς ωστόσο σχεδιασμό εφαρμογής και τον οποιοδήποτε υπολογισμό για το σχετικό χρόνο-κόστος, ενώ σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις υπεισέρχεται σε κάποια συγκεκριμενοποίηση.

 
Θόδωρος Μαργαρίτης, www.badiera.gr, 25/02/2015

Η συμφωνία με το Eurogroup την περασμένη Παρασκευή είναι μια σημαντική εξέλιξη. Συντηρεί την χώρα στην Ευρωζώνη και απομακρύνει τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας. Σύμφωνα με πληροφορίες αν δεν είχε γίνει αυτό το βήμα σήμερα ήταν πιθανό να ήταν κλειστές οι τράπεζες .
Φυσικά οι χειρισμοί που έχουν γίνει έχουν θέσει σε μεγάλη αβεβαιότητα την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και έχουν επαναφέρει το Grexit στο τραπέζι. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε μια πολύ μεγάλη στροφή από τις προεκλογικές της διακηρύξεις.Το μνημόνιο δεν καταργήθηκε με ένα νόμο, σε μια μέρα, ούτε φυσικά σκίστηκε! Αντίθετα το 70% κρίθηκε μη τοξικό. Ούτε τελειώσαμε με τα μειλ και την τρόικα που μετονομάστηκε σε “θεσμοί”.

 
Οι πρόσφατες εξελίξεις και η διαπραγμάτευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης
Σωτήρης Βαλντέν, Χρόνος, τεύχος 22, Φεβρουάριος 2015, 24/02/2015

Οι δραματικές στιγμές που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες δεν είναι οι τελευταίες. Θα υπάρξουν κι άλλα δύσκολα ραντεβού με τους «εταίρους». Και η τύχη της χώρας, όπως και του εγχειρήματος της αλλαγής, θα κριθεί σε ένα μακρύτερο χρονικό διάστημα και κυρίως από το έργο της κυβέρνησης. Όμως οι πρόσφατες εξελίξεις επιτρέπουν κάποιες πρώτες σκέψεις και συμπεράσματα, παρόλο που η κατάσταση είναι ευμετάβλητη και τα όσα λέγονται σήμερα δεν αποκλείεται να μην ισχύουν αύριο.
1. Η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έριξε τη χώρα στα βράχια, όπως προεξοφλούσαν τρομοκράτες και τρομοκρατημένοι κατά την προεκλογική περίοδο. Μολονότι υπό αφόρητη πίεση, ο Τσίπρας δεν επέλεξε τη φυγή προς τα μπρος. Έδειξε πως είναι σταθερός στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και έχει τελικά επίγνωση του συσχετισμού των δυνάμεων.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 23/02/2015

Ο Γιώργος Ανανδρανιστάκης με άρθρο του που δημοσιεύεται στην Αυγή με τίτλο «Από πού πάνε για το Κούγκι», γελοιοποιεί και καλά κάνει τον «τραγελαφικό, αλλά και επικίνδυνο» λόγο του κ. Καμμένου. Δεν διέκρινα όμως κάτι αντίστοιχο για τα πολύ χειρότερα που λέει ο κ. Βαρουφάκης. Ο δεύτερος δήλωνε πρόσφατα ότι «δεν υπάρχει plan B, ας γίνει Αρμαγεδδών», σε συνέχεια άλλης δήλωσής του, όπου ταύτιζε την τρόικα με τους βασανιστές της CIA. Οι λεκτικοί παλληκαρισμοί αυτών των δύο κυρίων δεν είναι μόνο ζήτημα προσωπικής αισθητικής.

 
Τα επόμενα βήματα μετά από τη συμφωνία με τους εταίρους στις Βρυξέλλες.
Γιώργος Λακόπουλος, THE TOC, 22/02/2015

Προσγείωση στη μνημονική πραγματικότητα ή οριστική στροφή προς τους κανόνες της κοινοτικής Ευρώπης; Όπως και αν το δει κανείς, η ενδιάμεση συμφωνία της περασμένης Παρασκευής ισοδυναμεί με πράξη αυτό-διορισμού του Αλέξη Τσίπρα στο αξίωμα του πραγματικού Πρωθυπουργού μιας πραγματικής χώρας. Ως εκείνη τη στιγμή ήταν επικεφαλής μιας άλλης κυβέρνησης, σε άλλη χώρα, μέλος μιας άλλης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, www.badiera.gr, 21/02/2015

Το αποτέλεσμα του Eurogroup αποτελεί αναμενόμενη τεράστια ήττα του πολιτικού βερμπαλισμού της ελληνικής κυβέρνησης που έχει και συνέχεια.

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε την όποια αμφισβήτηση του χρέους και την παραμικρή υπεκφυγή επί των ευθυνών αποπληρωμής του. Συμφώνησε στην 4μηνη παράταση του μνημονίου αποδεχόμενη την αξιολόγηση. Επικαιροποίησε την εξάρτηση των εκταμιεύσεων της οικονομικής βοήθειας από την αξιολόγηση επί της πορείας εφαρμογής των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 19/02/2015

Πάνε 55 χρόνια από τότε που ο Ντάνιελ Μπελ έγραφε το «Τέλος της ιδεολογίας». Εκεί ισχυριζόταν ότι οι ιδεολογίες δεν έχουν πλέον να παίξουν κανένα ρόλο στη συγκρότηση του μεταπολεμικού κόσμου. Οι όποιες αντιθέσεις συμφερόντων και αξιών θα μπορούσαν να επιλυθούν στο πλαίσιο της πλουραλιστικής συναίνεσης και της τήρησης των «κανόνων του παιχνιδιού».

Σχεδόν 30 χρόνια μετά ο Φράνσις Φουκουγιάμα πρόβλεψε το τέλος της Ιστορίας και τον θρίαμβο του φιλελευθερισμού. Σήμερα από πολλούς τίθεται το ερώτημα αν έχουμε ήδη εισέλθει στην εποχή του τέλους της ίδιας της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

 
Η διπλωματία, οι διεργασίες, οι στρατηγικές και οι υποτιθέμενες συμμαχίες. Ποιες είναι οι πέντε αστοχίες της διαπραγμάτευσης.
Γιώργος Λακόπουλος , THE TOC, 17/02/2015

Στη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία η κυβέρνηση έδειξε εξαρχής ότι πήρε αψήφιστα, αν δεν αγνόησε πλήρως. Αυτό εξηγεί γιατί θεωρεί τη διαπραγματευτική αναδίπλωση στην οποία την οδηγεί η κοινή -και η κοινοτική- λογική και θα επιδοκιμάσει η διεθνής πλειοψηφία, ως «κωλοτούμπα» που δεν θέλει να κάνει, για να μην την αποδοκιμάσει μια εσωτερική μειοψηφία.
Στις διεργασίες των ημερών αυτοί που εναντιώνονται πρωτίστως στις ελληνικές επιδιώξεις δεν είναι οι Γερμανοί, όπως καλλιεργεί μια συγκεκριμένη προπαγάνδα.
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά τη χώρα – στην οποία έχει εμπεδωθεί ως αδιανόητη η οριστική ρήξη με τους εταίρους, για οποιονδήποτε λόγο και οι πολίτες θα στηρίξουν την αποτροπή της

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 15/02/2015

Οι ρητορείες δεν συγκινούν το Eurogroup (το είχε διαπιστώσει ο κ. Βενιζέλος το 2011, την Τετάρτη ίσως το έμαθε και ο νυν υπουργός Οικονομικών...), καθώς αυτό συζητά πολιτικές, δράσεις, νούμερα. Καθώς δεν έχει γίνει η αναγκαία προετοιμασία, θα είναι άθλος αν ο κ. Γ. Χουλιαράκης (ένας άξιος οικονομολόγος, πρόεδρος του ΣΟΕ) προλάβει να καταρτίσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα-γέφυρα, ώστε να εγκριθεί από το Eurogroup, αύριο. Αν τα καταφέρει, θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Κι αν δεν προλάβουμε πάντως, τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους. Εφόσον δεν αποκλίνουμε από αυτόν, κι αν ακόμη σημειωθεί ορισμένη καθυστέρηση και η χώρα χρειαστεί κεφάλαια στο μεσοδιάστημα, είναι εφικτό να της διατεθούν από τα 12 δισ. του ΤΧΣ.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, 13/02/2015

Τις εποχές που κυβερνούσουν μόνο οι ιδέες του κ. Καμμένου και όχι και ο ίδιος, στα μοναστήρια δάκρυζαν οι εικόνες της Παναγίας, σήμερα στο κοινοβούλιο δακρύζει ο Πρωθυπουργός, όταν δηλώνει ότι «είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού». Αυτή την μετατόπιση των δακρύων θα την έλεγα και πρόοδο. Ε, όπως και νάναι άλλο να δακρύζουν οι δεισιδαιμονίες και άλλο να δακρύζει ο ζωντανός με σάρκα, οστά και πνεύμα Πρωθυπουργός.
Μετά όμως συνέχισε λέγοντας «είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας». Η μεγάλη πλειοψηφία, το 80% αριστερών και δεξιών, ρίγησε στο άκουσμα αυτής της φράσης.

 
Σάκης Παπαθανασίου, badiera.gr, 10/02/2015

Η επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους, δεν θα είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο πρώτος στόχος είναι να περάσουμε σε αυτή τη διαδικασία, χωρίς τον κίνδυνο χρηματοδοτικής ασφυξίας.
Η αναγνώριση του δικαιώματος της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί το δικό της πρόγραμμα, συνιστά πράξη γενικότερης σημασίας για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων εντός της Ε.Ε στη βάση της ισοτιμίας. Είναι κοινή παραδοχή ότι τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει στην Ε.Ε η διαβούλευση και ο συγκερασμός των διαφορετικών αποφάσεων που λαμβάνονται δημοκρατικά σε επίπεδο κρατών – μελών και έχει κυριαρχήσει η μεθοδολογία της λήψης των τελικών αποφάσεων στη βάση των θέσεων της Γερμανίας.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα, Νέες Εποχές, 08/02/2015

Είναι προφανές ότι η απόφαση της EKT, υπό την προεδρία του κ. Ντράγκι, να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων αποτελεί μια πραγματική στροφή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από καθαρά οικονομικής άποψης το πρόγραμμα έχει ως στόχο να αυξήσει τον πληθωρισμό προς το επίπεδο του 2% για να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο ο πληθωρισμός, λέει η ΕΚΤ, λειτουργεί ως εργαλείο για την αύξηση της ζήτησης και τη μείωση των χρεών.
Ο Ντράγκι κάνει εδώ σκριν (ένας παίκτης κλείνει τον δρόμο στον αντίπαλο, έτσι ώστε ο συμπαίκτης του να βρει διάδρομο για σουτ, πάσα ή διείσδυση) στον Ολάντ, στον Ρέντσι, στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και γιατί όχι και στον ΣΥΡΙΖΑ.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 08/02/2015

Η κυβέρνηση ζητεί εύλογο χρόνο για να ολοκληρώσει την πρότασή της για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας. Οι τελευταίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τον δώσουν. Ποια είναι η κατάσταση;
Οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), από τον οποίο έχουν λάβει 59,8 δισ. ευρώ συνολικά (το 2012 είχαν φτάσει στα 123 δισ. ευρώ ) και θα λαμβάνουν όσα κι αν χρειαστούν, υπό την προϋπόθεση (α) ότι η χώρα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα και (β) η ΕΚΤ θα δίνει, ανά 15νθήμερο, την έγκρισή της. Ομως, τα κρατικά ταμεία μπαίνουν στο κόκκινο περί τις 20 Φεβρουαρίου. Απαιτείται νέος δανεισμός, με έκδοση εντόκων γραμματίων. Μοναδικός αγοραστής, οι ελληνικές τράπεζες.

 
Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

03/03/2015

«Υπερασπιζόμαστε τον κριτικό λόγο»

Δεκάδες πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, επιστήμονες με κείμενο που υπογράφουν υπερασπίζονται το δικαίωμα στην κριτική και την ελευθερία του λόγου, με αφορμή την αγωγή που έχει υποβάλει ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά της Athens Review of Books .

 
Μάνος Στεφανίδης
www.topontiki.gr, 02/03/2015

Εκτός από ηρωισμούς, ξέρει κανείς τη δουλειά;

Ένα πολιτικό κείμενο που δεν υπακούει στις σκοπιμότητες της συγκυρίας, ούτε καλύπτεται πίσω από βολικά ψεύδη, είναι πάντα κέρδος. Αυτό αποκόμισα από την επιστολή Μηλιού. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και ως εξουσία το μικρό κόμμα που ήταν στα πέτρινα χρόνια.

 
Νίκος Μπίστης
Έθνος, 27/02/2015
Η μεγάλη μας περιπέτεια μόλις αρχίζει. Θα είναι ένα κολασμένο τετράμηνο που καμία επικοινωνιακή αλχημεία δεν μπορεί να το μετατρέψει στην παραδείσια χώρα των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι είπαν ψέμματα μετά γνώσεως, άλλοι μέσα από την ιδεολογική εμμονή μιας συγκεκριμένης Αριστεράς, που ενώ παγκοσμίως ηττήθηκε στην Ελλάδα νομίζει ότι μπορεί να εφαρμόσει τα ανεφάρμοστα
 
Σπύρος Λαπατσιώρας, Γιάννης Μηλιός, Δημήτρης Π Σωτηρόπουλος
26/02/2015

Μία αποτίμηση της «μεταβατικής» συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου είναι ότι αποτελεί ανακωχή που επετεύχθη με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και αποδοχή από την άλλη πλευρά (των «θεσμών»). Στο επόμενο διάστημα, μέχρι το πέρας του τετραμήνου, θα διαμορφωθούν οι όροι διαπραγμάτευσης για την επόμενη συμφωνία. Αυτό κατά μία έννοια σημαίνει ότι δεν κρίθηκε τίποτα ακόμη.

 
Αγγελική Σπανού
Μεταρρύθμιση, 24/02/2015
Αν στις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία κερδίσει η Μ. Λεπέν, τότε θα έχει συμβεί μια ιστορικής σημασίας καταστροφή για την ΕΕ, ασύγκριτη προς οποιαδήποτε οικονομική παρενέργεια της κρίσης. Το Βερολίνο επιμένει στο οικονομικό δόγμα που έχει επιβάλει στην ευρωζώνη με τη θεωρία ότι η σταθερότητα εξαρτάται από τη μείωση των χρεών και των ελλειμμάτων, όμως ο πραγματικός κίνδυνος είναι πολιτικός και βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας.
 
Κώστας Λαπαβίτσας
http://costaslapavitsas.blogspot.gr/, 23/02/2015
Η συμφωνία του Γιούρογκρουπ δεν έχει ολοκληρωθεί, εν μέρει γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες ‘μεταρρυθμίσεις’ θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση σήμερα (Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου) και ποιες από αυτές θα γίνουν δεκτές. Όσοι όμως έχουμε εκλεγεί στη βάση του προγράμματος του Σύριζα και θεωρούμε τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης ως δέσμευση που έχουμε αναλάβει προς τον ελληνικό λαό, έχουμε βαθιές ανησυχίες. Είναι υποχρέωσή μας να τις καταγράψουμε.
 
Κάκη Μπαλή
Αυγή της Κυριακής, 22/02/2015
Πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών τον περασμένο Μάιο, στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι τον περασμένο μήνα, σε εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης με τον σκιτσογράφο της Jylands Posten στην Κοπεγχάγη την περασμένη εβδομάδα.
 
Νίκος Μαραντζίδης
Η Καθημερινή της Κυριακής, 22/02/2015
Τις τελευταίες ημέρες, βλέπω την ανησυχία στα πρόσωπα πολλών οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και πραγματικά τους κατανοώ. Η χώρα οδηγήθηκε, χωρίς λόγο, σε πρόωρες εκλογές επειδή η τότε αξιωματική αντιπολίτευση δήλωνε έτοιμη για την πραγματοποίηση του άλματος στον ουρανό.
 
Μανώλης Γλέζος
http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/, 22/02/2015

Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.

Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.

Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.

 
Νικόλας Σεβαστάκης
21/02/2015
Αν ο Σύριζα μετά τις εκλογές του 2012 είχε επεξεργαστεί ένα πραγματικό πρόγραμμα αλλαγών στη χώρα χωρίς να επενδύει διαρκώς στην εθνικοανεξαρτησιακή ρητορεία και στα εγκεφαλικά ”προτάγματα” των radical διανοουμένων, δεν θα βρισκόταν σε κατάσταση σοκ.
 
Κώστας Αργυρός
www.News247.gr, 21/02/2015
Στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποδειχτεί ότι οι «καλύτερες» συμφωνίες ή μάλλον αυτές που έχουν κάποια ελπίδα να περάσουν από το χαρτί του ανακοινωθέντος στην πραγματική ζωή είναι εκείνες που αφήνουν όλες τις πλευρές ελαφρώς …δυσαρεστημένες. Και αυτό συνέβη με βεβαιότητα την Παρασκευή το βράδι στις Βρυξέλλες. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε αρκετά πράγματα παραπάνω.
 
Η Καθημερινή, 21/02/2015

Στους κερδισμένους και χαμένους της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup αναφέρεται με δημοσίευμά του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο «μεγάλος νικητής» της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup, εξέλιξη που μάλλον ήταν αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα κλήθηκε να αναμετρηθεί με 18 «αντιπάλους».

 
Δημήτρης Ψαρράκης
www.protagon.gr, 20/02/2015
Από όλα όσα ακούμε για το τι συζητήθηκε μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, έχω μείνει σε ένα σχόλιο που από τις διαρροές φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται από όλους τους εταίρους με πολλαπλούς χαρακτηρισμούς και σε διαφορετικές αποχρώσεις κομψότητας. Ακούγεται ότι απευθύνονται στην ελληνική κυβέρνηση με λέξεις όπως: «άσχετοι», «ερασιτέχνες», «ανίδεοι».
 
Βένα Γεωργακοπούλου
εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 19/02/2015
Τον άκουγα που έλεγε ότι δεν θέλει τα 7,2 δισ., γιατί είναι «μετάθεση» του προβλήματος, και έλεγα ότι θα τα έχει κάνει τα κουμάντα του. Κάτι παραπάνω θα ξέρει. Οταν όμως επέστρεψε ο Λαφαζάνης από το Αζερμπαϊτζάν με άδεια χέρια, μεταξύ μας καλύτερα τα πήγε ο Σωτήρης Χατζάκης, την έστησε τουλάχιστον την ελληνοαζέρικη παράσταση, να την αμέσως η U-turn, μην τη πω με τη γνωστή κακόηχη ελληνική λέξη.
 
Πάσχος Μανδραβέλης
Η Καθημερινή, 17/02/2015
Πολλοί πιστεύουν ότι ο «σιδηρούς νόμος της οικονομίας» δεν έχει σημασία, και το μόνο που χρειάζεται είναι «να πέσουν λεφτά στην αγορά». Βεβαίως τα λεφτά βοηθάνε, αλλά πρέπει να αντικατοπτρίζουν πραγματικές αξίες ή αξιόπιστες προοπτικές της οικονομίας. Λεφτά που τυπώνονται με την σέσουλα, στο τέλος δεν αξίζουν ούτε το χαρτί τους. Κάπως έτσι θα είναι και τα IOUs (I Owe You ή στην νεοελληνική «έχεις λαμβάνειν») που ήδη συζητιόνται ως εναλλακτική λύση
 
Θοδωρής Καλούδης
www.7imeres.gr, 17/02/2015
Σε μια φράση του υπουργού Οικονομίας, που απευθύνεται στους εταίρους μας, συνοψίζεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και μαζί της και εμείς: “Δώστε μας μια διατύπωση”

Εγκλωβισμένος στην προεκλογική ρητορική του και προφανώς στις εσωκομματικές ισορροπίες του, ο κ. Τσιπρας προσήλθε σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση για τον τόπο απαράσκευος πολιτικά και τεχνοκρατικά.
 
Παύλος Τσίμας
http://www.huffingtonpost.gr, 14/02/2015

Πολλοί φαντάζομαι το σκέφτηκαν: Οι ομιλίες του Σαμαρά και του Τσίπρα, το βράδυ της Τρίτης στην Βουλή, θα μπορούσαν να είναι, με το κατάλληλο μοντάζ, το debate που για ανεξήγητους λόγους δεν έγινε προεκλογικά. Τα βασικά επιχειρήματα ήταν εκεί. Μια άμεση αντιπαράθεσή τους σε διάλογο, όχι σε παράλληλους μονολόγους, θα είχε ενδιαφέρον.

 
Άννα Διαμαντοπούλου
Μεταρρύθμιση/Project Syndicate, 13/02/2015
Το μήνυμα των ελληνικών εκλογών δεν πρέπει να το παρανοήσουμε. Το γεγονός ότι ένα 36% των Ελλήνων ψηφοφόρων επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ – το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς , δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει στραφεί προς τον Κομμουνισμό. Το εκλογικό σώμα εξέφρασε την απόγνωση, την απογοήτευση και την πληγωμένη εθνική του υπερηφάνεια.
 
Τάσος Τέλογλου
www.protagon.gr, 13/02/2015
Το απόγευμα της Πέμπτης, Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να αρχίσουν τεχνικές συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα -συγγνώμη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ- ώστε να καθορισθεί το έδαφος πάνω στο οποίο θα συμφωνήσει η κυβέρνηση της Αθήνας για την παράταση -συγγνώμη, στην αναμόρφωση του προγράμματος.
 
Ξένια Κουναλάκη
Η Καθημερινή, 12/02/2015
«​​Οσοι επενδύουν σε μία αποτυχία της Ελλάδας εθελοτυφλούν» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, λίγο προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων και στη συνέχεια επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο αντιγερμανισμού, προειδοποιώντας, μεταξύ άλλων, το Βερολίνο ότι «οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία όχι με την εξόντωση αλλά με την πειθώ».
 
ο Θείος
www.newpost.gr, 10/02/2015

...Είναι λογικό, πιστεύω, να μην κατανοώ την αποδοχή του 70% του μνημονίου εκ μέρους του. Να μην κατανοώ, επίσης, την στροφή για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. Γιατί αυτό που ήξερα είναι ότι το μνημόνιο θα το σκίζαμε. Και ότι τα λεφτά δεν τα θέλαμε. Τώρα όλα αλλάζουν και πάλι. Νομίζω ότι δεν έχω άδικο να ζητάω από τον Υπουργό να δείξει λίγη κατανόηση και να σταθεροποιηθεί επιτέλους σε μια και μόνη θέση.

 
Θανάσης Μαυρίδης
Capital.gr, 10/02/2015

Η κυβέρνηση μπορεί να τα βρει με την Ευρώπη, όπως προσπαθεί να μας πείσει γι αυτό η συνιστώσα του ρεαλισμού, αλλά μπορεί και να μην τα βρει, εφόσον επιμένει σε μη ρεαλιστικές προσεγγίσεις. Αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι είναι το ποιος θα πληρώσει στο τέλος τον λογαριασμό. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Διότι το κράτος είναι σαν τον μινώταυρο που θέλει συνεχώς νέο αίμα. Δηλαδή, νέους φόρους. Καλά καταλάβατε! Κι όσοι νομίζετε ότι έχετε την ασφάλεια των ελβετικών τραπεζών θα πρέπει να κάνετε και πάλι τους λογαριασμούς σας!

 
Τζάνι Πιτέλα
Τα Νέα, 10/02/2015

Οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν και πάλι. Γέμισαν με σκληροπυρηνικούς διαδηλωτές. Και με οργή. Αν ένας λαός που υποφέρει βγαίνει στους δρόμους ή, μάλλον, αν ένας λαός που υποφέρει επιστρέφει στους δρόμους, θα έχει τους λόγους του. Οι πολιτικοί πρέπει να κατανοήσουν αυτούς τους λόγους και να δρομολογήσουν λύσεις. Στην πραγματικότητα, πρέπει όχι μόνο να προτείνουν λύσεις, αλλά και να τις υλοποιήσουν.

 
Παντελής Μπουκάλας
Η Καθημερινή, 07/02/2015
Το ξέρουμε και από τον Ησίοδο: «Η τοι μεν πρώτιστα Χάος γένετ’, αυτάρ έπειτα Γαί’ ευρύστερνος». Πρώτα πρώτα ήταν το Χάος, και ύστερα γεννήθηκε η Γη η ευρύστερνη. Και το Χάος εγέννησε το Ερεβος και τη μαύρη Νύχτα.

Εχει πάψει λοιπόν να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι με κάθε αλλαγή κυβέρνησης ακούμε το ημιβιβλικό-ημιμυθολογικό «παρέλαβα χάος».
 
Πάσχος Μανδραβέλης
Η Καθημερινή, 07/02/2015
Την ώρα που η Ελλάδα εκστρατεύει με σημαίες και με ταμπούρλα για τη μείωση του χρέους της, άλλες χώρες το «κουρεύουν» σιωπηλά. Η Φινλανδία, χωρίς πολλά ταρατατζούμ και μεγαλοστομίες, αποφάσισε να ανταλλάξει ένα δισ. χρέους της με νέα ομόλογα που λήγουν το 2020 πετυχαίνοντας αρνητικό επιτόκιο (-0,017%). Οπως γράφει το Bloomberg, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης κερδίζουν από την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
 
Θανάσης Μαυρίδης
Capital.gr, 06/02/2015
Άκουγα τις δηλώσεις του Γιάνη για το μνημόνιο. Ο Γιάνης, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών μιας αριστερής κυβέρνησης, συμφωνεί με το μνημόνιο σε ποσοστό 67%. Θα μπορούσε να συμφωνεί κατά 66% ή 71%, αλλά αυτός ξέρει γιατί τελικά συμφωνεί με το 67%. Γενικά, ο Γιάνης ξέρει. Το ερώτημα είναι αν εκείνοι που τον ψήφισαν ξέρουν πόσο συμφωνούν οι ίδιοι με το μνημόνιο. Μία απορία: Εγώ που συμφωνώ κατά 50%, θεωρούμαι μνημονιακός;
 
Νίκος Δήμου
www.protagon.gr, 06/02/2015
Στην χώρα μας πολύ συχνά η αποτυχία εορτάζεται ως επιτυχία. Φτάνει να φυσήξει λίγο εθνικό αεράκι και να μας πάρει τα μυαλά. Έτσι και με τις τελευταίες περιοδείες των σούπερ-σταρ της νέας κυβέρνησης. Το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμά τους ήταν ότι μας έκοψαν την φτηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ.
 
Θοδωρής Γεωργακόπουλος
Η Καθημερινή, 06/02/2015
Το 1893 τα πράγματα στην Ελλάδα ήτανε σκούρα. Μετά από δεκαετίες συσσώρευσης υπέρογκων δανείων και σπατάλης, το κράτος βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης. Λεφτά στο ταμείο δεν υπήρχαν. Η μόνη ελπίδα ήταν ένα νέο, ιλιγγιώδες δάνειο από τους Άγγλους (με τοκογλυφικούς όρους) το οποίο ο βασιλιάς αρνήθηκε να υπογράψει. Έτσι, το Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης εμφανίστηκε στη Βουλή (όχι στο Καστελόριζο), και ανακοίνωσε στο έθνος ότι, δυστυχώς, επτωχεύσαμεν.
 
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Η Καθημερινή, 06/02/2015
Εκανε καλά ο κ. Βαρουφάκης να αναφερθεί στους ναζί στην κοινή συνέντευξη με τον κ. Σόιμπλε; Κατ’ άλλους ήταν το δεύτερο ταμπού, εκτός του ενδυματολογικού, που έσπασε μέσα σε λίγες ώρες. Aκουσα κάποιον ρεπόρτερ να λέει πως στη Γερμανία μπορείς να αφήνεις υπονοούμενα για το ζήτημα, αν είσαι επισκέπτης εννοείται, όμως δεν δικαιούσαι να το αναφέρεις ρητά.
 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 4205 | Σύνολο από 20/02/2004: 11,874,089 | Μοναδικά IP: 467,747