Δημήτρης Χατζησωκράτης, Το Βήμα, Νέες Εποχές, 23/10/2016

...Μόνο μια Κυβέρνηση με ενισχυμένη αξιοπιστία και ευρεία λαϊκή στήριξη, μπορεί να συζητήσει, να τεκμηριώσει, να διεκδικήσει και να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνής θεσμούς και για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους και για μια νέα ουσιαστική βελτίωση των όρων της συμφωνίας. Να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, που παρά την μεγάλη διεθνή ρευστότητα δεν «βλέπουν» Ελλάδα, και να πυροδοτήσει μια βιώσιμη αναπτυξιακή έκρηξη. Να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και να προχωρήσει τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Να στηρίξει αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Να χτυπήσει το λαϊκισμό, το πελατειακό και κομματικό κράτος. Να εγγυηθεί αξιόπιστα το κοινωνικό κράτος. Να αποτρέψει την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

 
Συνάντηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ με εκπροσώπους των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
20/10/2016
...Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη που φτάνουν στα όρια της θεσμικής εκτροπής και τις άθλιες προσπάθειες συκοφάντησης δικαστικών λειτουργών. Είναι έωλο το επιχείρημά της ότι κινδυνεύουν να χαθούν 240 εκ. ευρώ που θα δοθούν στο δημόσιο.

Γιατί απλά το ίδιο και μεγαλύτερο ποσό θα μπορούσε να εξασφαλισθεί από 8 – 10 (το λιγότερο) κανάλια, που με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες μπορούν να αδειοδοτηθούν και με ένα τίμημα 20 -30 εκ. ευρώ για το καθένα. Τίμημα που το ύψος του διασφαλίζει τόσο την υγιή και βιώσιμη λειτουργία των καναλιών, αλλά και την απασχόληση των 2000 εργαζομένων των οποίων οι θέσεις σήμερα κινδυνεύουν. Θα οδηγήσει μάλιστα και στη δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας.....
 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 23/10/2016

Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε αντιληφθεί μέσες άκρες ποια είναι η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης, δηλαδή η εικόνα που θέλει να έχουμε γι’ αυτήν. Τη συνοψίζω: ναι μεν τα φλογερά προεκλογικά λόγια μας αποδείχθηκαν αυταπάτες, αλλά, σε αντίθεση με τους προηγούμενους, δεν καταθέσαμε τα όπλα και το παλέψαμε όσο μπορούσαμε.

Ναι μεν αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε μέτρα με τα οποία διαφωνούμε, αλλά τι να κάνουμε, δεν γίνεται αλλιώς. Αν επιμέναμε στις αρχικές υποσχέσεις, η χώρα θα βούλιαζε. Οταν λοιπόν μας κρίνετε, θα πρέπει να παραδεχθείτε ότι εμείς τουλάχιστον προσπαθήσαμε.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 23/10/2016

Από το 2008 έχουν κλείσει περίπου 244.00 επιχειρήσεις και μαζί τους εξαφανίστηκαν 843.000 θέσεις εργασίας και 30 δισ. εισόδημα. Αυτό ήταν το άμεσο κόστος της κατάρρευσης του παρασιτικού μοντέλου καπιταλισμού – μεγέθυνσης μέσω της κατανάλωσης με δανεικά, αδιαφορίας για την παραγωγικότητα, καθυστερημένων παραγωγικών δομών, με κράτος και τράπεζες να δημιουργούν μια τέλεια φούσκα, την ελληνική. Η φούσκα έσπασε, το κόστος δεν έχει φανεί στο σύνολό του. Ενα μεγάλο τμήμα του κρύβεται πίσω από τα 65 δισ. ευρώ «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Πίσω από αυτά βρίσκονται επιχειρήσεις υπό όρους βιώσιμες και άλλες, σκελετοί.

 
Γιάννης Βούλγαρης, Τα Νέα, 22/10/2016

«Οι δικαστές τις χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη». Πιο κατηγορηματική καταδίκη των παρακρατικών μεθόδων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν μπορούσε να υπάρξει. Το ελπίζαμε και το αναμέναμε.Παρακολουθούσαμε με αγωνία την πραξικοπηματική σχεδόν προσπάθεια κατάληψης της Δικαιοσύνης από έναν περίεργο κέντρο εξουσίας. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν από0 καιρό για έναν άξονα Παυλόπουλου – Παπαγγελόπουλου –Θάνου, με τη στήριξη της λεγόμενης καραμανλικής ομάδας της ΝΔ η οποία θεωρείται ότι στηρίζει παρασκηνιακά τον ΣΥΡΙΖΑ.

 
Η «Αυγή» κάποτε έδινε αγώνα για την προάσπιση της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων...
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 20/10/2016

Στις 24-12-1991 είχα δημοσιεύσει ένα κείμενό μου στην «Αυγή» με τίτλο «Έχει αυτόνομο μέλλον ο αυριανισμός;». Η εφημερίδα το πλαισίωσε με μια σειρά από κολάζ πρωτοσέλιδων της «Αυριανής» με τίτλους όπως «οι αρχιψευταράδες», «πήραν τον Κύρκο στο μεζέ, του προσφέρουν …αγγούρια στις λαϊκές», «γύρευε πόσα οικονόμησαν… από αυτή την επιχείρηση» (την κυβέρνηση Τζανετάκη).

Εκεί υποστήριζα ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε ο αυριανισμός να μετατραπεί σε αυτόνομο πολιτικό φαινόμενο, το οποίο θα οδηγούσε στη διαμόρφωση ισχυρού νεοναζιστικού κόμματος στην Ελλάδα.

 
Νίκος Τσούκαλης, www.pronews.gr, 19/10/2016

Σχέδιο για τη προώθησης πολιτισμού απόρριψης της διαφθοράς, προτρέπει να υιοθετήσουν τα κράτη, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς, η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας και έχει καταστεί μέρος του δικαίου μας με το Ν. 3666/2008. Ένας νόμος και ένα πλαίσιο, που θα έπρεπε να συνιστά το «εγκόλπιο» και τον «τυφλοσούρτη» συγχρόνως στη πορεία για την έξοδο από την κρίση και την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

Αντιθέτως το πλαίσιο αυτό μάζί με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έχουν υποπέσει στη «θεσμική λήθη» του πολιτικού μας συστήματος.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 18/10/2016

Με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, διάφορα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς αλλά και της Κεντροαριστεράς προσέγγισαν το κυβερνητικό κόμμα δηλώνοντας την κριτική συμπόρευση τους, ενόψει της δικής του διαδικασίας μετεξέλιξης. Προφανώς είναι και νόμιμες και θεμιτές οι πολιτικές επιλογές όλων των φίλων και συμπολιτών, που στηρίζουν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Η πολιτική κινητικότητα εξασφαλίζει την απαραίτητη ποικιλία στην κίνηση των ιδεών. Οι εκτιμήσεις των όψιμων φίλων του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν άλλωστε και αυτές πολιτικά, όταν αποτυπωθούν στις κάλπες οι εκλογικές επιλογές της κοινωνίας.

 
Ρωμανός Οικονομίδης, 18/10/2016

Η διακοπή του διαλόγου για την ανασυγκρότηση του χώρου της Δημοκρατικής Παράταξης γέμισε πολλούς ενεργούς πολίτες με απογοήτευση. Είναι μάλιστα σημαντικό ότι αυτοί διατάσσονται οριζόντια σε κάθε συλλογικότητα και συνυπάρχουν με όσους έβλεπαν επιφυλακτικά ή καχύποπτα τον διάλογο.

Θεωρώ ότι πρόκειται για αναβολή κι όχι οριστική ματαίωση του εγχειρήματος, γι’ αυτό οι προωθητικές δυνάμεις μέσα στις συλλογικότητες πρέπει να ενεργοποιηθούν, όχι σαν ένα συνονθύλευμα με μόνο σύνθημα την ενοποίηση του χώρου, αλλά με ουσιώδη και ειλικρινή λόγο.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 16/10/2016

Στέκομαι στο βασικό: Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στο τέλος Ιουνίου 2018. Τότε, η χώρα θα πρέπει να μπορεί να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές κεφάλαια για το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών της. Αν αυτή η ικανότητά της δεν είναι διασφαλισμένη, θα αναγκαστεί να ζητήσει πιστωτική γραμμή από την τρόικα, ως δίχτυ ασφαλείας – αν κάτι «στραβώσει». Δεν θα της δοθεί εν λευκώ, αλλά με σύναψη νέου μνημονίου.

Αν θέλουμε να τελειώσουμε με τα μνημόνια, θα πρέπει να αρχίσουμε να βγαίνουμε στις αγορές σταδιακά εντός του 2017, με ομόλογα με διαφορετικές διάρκειες, χτίζοντας μια πλήρη καμπύλη επιτοκίων με την έκδοση νέων προϊόντων, συστηματικά. Με άλλα λόγια, αν και ο Ιούλιος 2018 ημερολογιακά είναι σε 20 μήνες, οικονομικά είναι αύριο.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 16/10/2016

Σήμερα λήγει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουν μια προσπάθεια να πείσουν για το πόσο αριστεροί είναι ακόμη. Μάλλον αυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι εντατικά μαθήματα εφαρμοσμένου νεοφιλελευθερισμού, γιατί πολλά ξέρουν απ’ αυτόν, αλλά όχι όλα, όπως η χαμηλή φορολογία και ο flat tax. Θα τα μάθουν και αυτά, πού θα πάει.

Σε πρόσφατο άρθρο μου στο «Βήμα» (25.9.2016) αναφέρθηκα στις υποκειμενικές προϋποθέσεις που κάνουν «θελκτικές» στα μεσαία στρώματα τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Στο ίδιο φύλλο υπήρξε μια διεισδυτική ανάλυση του Αντώνη Καρακούση σχετικά με τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για την πρώτη φορά εφαρμογή στη χώρα μας νεοφιλελεύθερων πολιτικών με αριστερό πρόσημο.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στο Δ. Χρυσικόπουλο, Freesunday, 15/10/2016

Πρόωρες εκλογές μπορεί να προκληθούν από την ίδια την κυβέρνηση για να αποφύγει τα χειρότερα που θα έχει προκαλέσει με την πολιτική της. Το πιο πιθανό είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας εντός του 2017 θα δραπετεύσει προκαλώντας εκλογές όπως ακριβώς ο Κώστας Καραμανλής το 2009. Από την άλλη σήμερα η ΝΔ νομίζει ότι είναι το κόμμα της υπευθυνότητας και του αστικού πνεύματος. Ένα υπεύθυνο όμως αστικό κόμμα δεν ζητάει κάθε μέρα εκλογές, αλλά καταθέτει την πρότασή του για μια άλλη πολιτική. Ας το καταλάβουν όλοι και προπάντων οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, λύση για την χώρα δεν είναι ένας νέος γύρος ψευδαισθήσεων. Λύση είναι η εθνική συνεννόηση.

 
Δημήτρης Χατζησωκράτης, www.pronews.gr, 15/10/2016

Σέβομαι, αν και διαφωνώ πλήρως, τις επιλογές παλιών φίλων και συντρόφων/ισσών να συμπορευτούν ή και να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, που κυβερνάει με ένα νέο μνημόνιο επί 20 μήνες τη χώρα.

Για την ιδεολογικοπολιτική βάση που καταφεύγουν για να δικαιολογήσουν, σε τελευταία ανάλυση, την επιλογή τους θα ήθελα να υπογραμμίσω.

Η θέση: «Υπάρχουν σήμερα δύο μεγάλοι πόλοι: ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΔΕΞΙΑ. Σε αυτούς ξεκάθαρα θα πρέπει να πάρουμε θέση. Και τι κάναμε τόσα χρόνια; Είμαστε με την αριστερά. Ό,τι άλλο κάναμε, συγκροτήσαμε, επιχειρήσαμε πολιτικά η… ζωή έδειξε ότι δεν ήταν… σωστό. Αφού… δεν τελεσφόρησε».

 
Η Ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής
www.tovima.gr, 13/10/2016

Μειώσεις χρέους στην ιστορία έχουν υπάρξει πάρα πολλές. Χονδρικά, είναι τριών ειδών. Η μία κατηγορία μείωσης χρέους είναι αυτή η οποία γίνεται με απόφαση του ίδιου του ενδιαφερόμενου κράτους, όταν δεν μπορεί πια να πληρώσει την εξυπηρέτηση του χρέους και κηρύσσει μονομερή χρεοκοπία. Η δεύτερη περίπτωση είναι να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους με τους πιστωτές, είτε απευθείας είτε μέσω διεθνών οργανισμών και προεχόντως του Δ.Ν.Τ.. Η τρίτη περίπτωση είναι να γίνει μια βελούδινη μείωση του χρέους, η οποία δεν συνοδεύεται από ειδικά προγράμματα προσαρμογής.

 

Το πλήρες κείμενο

 
Χαιρετισμός στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
13/10/2016

...Η ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλισμού και η συμπόρευση προοδευτικών, αριστερών, σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων γίνεται όμως μόνο στη βάση συλλογικών διαδικασιών και αποφάσεων και όχι με την λογική των ατομικών προσχωρήσεων. Το ίδιο εξάλλου ορθώς θεωρούσε παλαιότερα και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, ότι με τις ατομικές προσχωρήσεις στο κυρίαρχο τότε ΠΑΣΟΚ δεν επηρεάζονται αποφασιστικά οι πολιτικές και δεν οικοδομούνται στέρεες συμμαχίες. Εμείς σταθερά θεωρούμε ότι πρέπει αυτές οι διαδικασίες να γίνονται με συλλογικούς όρους στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής ατζέντας. Αλλιώς το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την κοινωνία.

 
Θόδωρος Μαργαρίτης, 13/10/2016

ο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τα συνέδρια του χώρου που γνωρίζαμε. Ως ένα βαθμό είναι λογικό εφόσον μιλάμε πια για ένα κυβερνητικό κόμμα. Δεν θα έχει δηλαδή ορατό τον ρόλο των τάσεων όπως τις είχαμε συνηθίσει στις εποχές ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ,ούτε τον πολιτικό προβληματισμό μιας κινηματικής Αριστεράς. Δεν θα έχει όμως ούτε τον αναστοχασμό ενός μαζικού και αποτελεσματικού κόμματος ικανού να συζητά με όρους κοινωνίας και στρατηγικού σχεδιασμού.

Όλα δείχνουν ότι στο πλαίσιο της γενικότερης μετάλλαξης θα περιοριστεί σε ένα παιχνίδι ισορροπιών και αναδιανομής ρόλων με μοναδικό παρανομαστή ΟΧΙ τον κόσμο των ιδεών αλλά την διαχείριση και την "λατρεία" της εξουσίας.

 
...παραφράζοντας το «την ελευθερία αγαπώ και καταλαβαίνω»
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 10/10/2016

Εδώ και τρεις μήνες ήθελα να πάω να ξαναδώ την «Γη της Επαγγελίας» του τεράστιου Πολωνού σκηνοθέτη Άντζεϊ Βάιντα που παίζεται ακόμη στην Αλκυονίδα. Η ατυχία το έφερε να το κάνω ακριβώς μία μέρα πριν πεθάνει. Ο Βάιντα δεν μου άρεσε απλά, τον Βάιντα τον αγαπούσα. Τον αγαπούσα ως καλλιτέχνη, αλλά και ως σύμβολο της ελευθερίας.

Κανείς δεν θα μπορούσε, όπως αυτός, να μεταφέρει με τέτοιο συγκλονιστικό τρόπο τη «Γη της Επαγγελίας» του νομπελίστα Βλαντίσλαβ Ρέιμοντ. Έχοντας διαβάσει αυτό το βιβλίο (δυστυχώς αμετάφραστο στα ελληνικά) κατανοώ ακόμη περισσότερο την τεράστια καλλιτεχνική αξία της κινηματογραφικής μεταφοράς του. Γιατί το βιβλίο είναι μια τεράστια απόδοση όχι της μεσσιανικής πλευράς του «Κεφαλαίου» του Μαρξ, αλλά της επιστημονικής πλευράς.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 09/10/2016

Εδώ και μήνες, παρακολουθούμε –με κομμένη την ανάσα, δεν θα το έλεγα– τις εξελίξεις στους κόλπους της Κεντροαριστεράς ή του ριζοσπαστικού Κέντρου ή της Σοσιαλδημοκρατίας ή τέλος πάντων διαλέξτε εσείς πώς θα τους πείτε.

Αν όμως αυτά συμβαίνουν στα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι ανάλογο παρατηρείται και στην αντίθετη πλευρά. Κάτι που έχει περάσει σχεδόν ασχολίαστο. Εννοώ την αδυναμία ή την απροθυμία των «πραγματικά» αριστερών (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑ.Ε. και Πλεύση Ελευθερίας) να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο για να μη μείνουν εκτός Βουλής, όπως έγινε στις προηγούμενες εκλογές.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 09/10/2016

Η σύγκρουση ΔΝΤ και Σόιμπλε μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία το ελληνικό πρόγραμμα. Γι’ αυτό πρέπει να τρέξουμε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε συμφωνήσει ότι μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Τώρα, υποστηρίζει ότι αυτή μπορεί να περιμένει, διότι, όπως είπε, το χρέος δεν συνιστά πρόβλημα για την επόμενη 10ετία. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και, προκειμένου να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θέτει ως προϋποθέσεις τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την αναδιάρθρωση του χρέους μας. Και ο κ. Σόιμπλε, πρώην αταλάντευτος θιασώτης της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τώρα κάνει δεύτερες σκέψεις.

 
H ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε.
09/10/2016

Η κοινωνία βοά. Η κρίση δεν βαθαίνει απλά. Παγιώνεται και αποκτά χαρακτηριστικά μιας μόνιμης πραγματικότητας που τίποτα στα μάτια των πολιτών δεν φαίνεται να μπορεί να την αλλάξει.

Προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής. Να υπάρξει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμη ανάπτυξη για να υπάρξει εκκίνηση της οικονομίας και της επενδυτικής δραστηριότητας. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει όλα αυτά τα ζητήματα, δεν έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε κανένα τομέα πολιτικής και δεν έχει ούτε καν παρουσιάσει κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους για να καταστεί βιώσιμο. Αλλά ας μην υπάρχουν νέες αυταπάτες, ακόμη και να ρυθμιζόταν το χρέος, γρήγορα θα φτάναμε στο ίδιο σημείο εάν δεν υιοθετηθεί ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο.

 
Σύγχρονος ενιαίος φορέας της προοδευτικής, σοσιαλδημοκρατικής παράταξης με Συνέδριο αρχές της άνοιξης του 2017.
09/10/2016
Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά είμαστε σταθερά υπέρ της συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής, σοσιαλδημοκρατικής παράταξης.

Η δική μας πρόταση είναι σταθερή για έναν σύγχρονο ενιαίο φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Για αυτό μένουμε σταθεροί στην ανάγκη ενός Συνεδρίου για τον ενιαίο φορέα για την συγκρότηση οργάνων με σεβασμό στα κόμματα και στις κινήσεις, με αντιπροσωπευτικότητα και αναλογική εκπροσώπηση τόσο στο Συνέδριο όσο και στα όργανα για να υπάρχουν κίνητρα συμμετοχής και όχι αποκλεισμοί. Το Συνέδριο αυτό προτείνεται να γίνει αρχές της άνοιξης του 2017.
 
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ PES ΚΑΙ ΤΩΝ PES ACTIVISTS: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
08/10/2016

Οι νέοι κουράστηκαν από τις θεωρητικολογίες, τις αδιέξοδες πολιτικές και τον λαϊκισμό. Δεν αναζητούν κάποιον που θα τους δείξει το δρόμο εκείνον απ’ όπου η ελπίδα έρχεται. Αλλά ούτε και κάποιον που θα τους παρουσιάσει μια ψεύτικη εικόνα για να τους πείσει ότι κατανοεί τα προβλήματά τους και να μιλήσει ΓΙΑ αυτούς. Αναζητούν κάποιον που θα μιλήσει ΜΕ αυτούς. Αναζητούν κάτι που θα τους εμπνεύσει, θα τους κινητοποιήσει να γίνουν συμμέτοχοι στην επίλυση των σύνθετων προβλημάτων της χώρας.

Δική μας ευθύνη είναι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών. Να βάλουμε τη νέα γενιά μπροστά στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις

 
Στέργιος Καλπάκης, 08/10/2016

Η υποχώρηση της κυβέρνησης, από τη θέση για αναβάθμιση των θρησκευτικών σε μάθημα θρησκειολογίας, έρχεται να μας υπενθυμίσει τη διαχρονική απροθυμία του πολιτικού συστήματος να εκσυγχρονίσει το δημόσιο σχολείο και να ανανεώσει το περιεχόμενο των ανθρωπιστικών σπουδών στην εκπαίδευση, προσδίδοντάς του οικουμενικό και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, ώστε να συμβαδίζει με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Παρά το γεγονός ότι η διαμάχη για τα θρησκευτικά ήταν μικρής έντασης και διάρκειας, εμφανίζει κοινά σημεία με τους συμβολικούς πολέμους που κατά καιρούς έχουν ξεσπάσει με αφορμή το μάθημα της ιστορίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση του αποσυρθέντος εγχειριδίου της Στ’ Δημοτικού.

 
Προτείνω να υπάρξει Συνέδριο για της Κεντροαριστερά την Άνοιξη του 2017
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στο Δ. Τσιούφο, Ημερησία, 08/10/2016

Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετία λόγω τάχιστης απώλειας της κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν αποκλείω επίσης να προκληθούν και πρόωρες εκλογές εντός του 2017 από την κυβέρνηση για να αποφύγει τα χειρότερα που θα έχει προκαλέσει με την πολιτική της. Εξάλλου μόνη της προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές και το 2015 για καθαρά εσωκομματικούς λόγους. Η δημοσκόπηση στην οποία αναφερθήκατε δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δεν θέλει κυβέρνηση ούτε με κορμό τη ΝΔ ούτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Λύση για την χώρα συνεπώς δεν είναι η νέα αυταπάτη Μητσοτάκη όπως ήταν η αυταπάτη Τσίπρα. Για αυτό εμείς ζητάμε σταθερά κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.

 
Θόδωρος Μαργαρίτης, www.anoixtoparathyro.gr, 06/10/2016

Αυτή η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν θα καταρρεύσει. Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις (ακόμα και της ΑΥΓΗΣ). Είναι η εικόνα από τις καθημερινές συζητήσεις και συναναστροφές. Το πρόβλημα είναι ότι η κατάρρευση αυτή θα συμπαρασύρει και πολλές από τις αξίες της Αριστεράς και των προοδευτικών αναζητήσεων δίνοντας τη «σκυτάλη» σε συντηρητικές αντιλήψεις και στον κοινωνικό Δαρβινισμό.

Η νέα τάξη πραγμάτων που θα διαδεχτεί το αποτυχημένο «αριστερό πείραμα» θα επαναφέρει βασικές αντιλήψεις του νεοφιλελευθερισμού. Το μίσος για το δημόσιο χώρο, τη θεωρία ότι «οι φτωχοί φταίνε οι ίδιοι» γιατί δεν επιλέγουν την κοινωνική κινητικότητα, τη φοβία για την Ανοιχτή κοινωνία, τη φετιχοποίηση της καταστολής.

 
Ομιλία στη Βουλή για το Ν/σχέδιο για ΥΠΑ
06/10/2016
Πριν έρθω στα εξειδικευμένα θέματα του νομοσχεδίου, να δούμε λίγο σε ποιο περιβάλλον συζητάμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η κατάσταση στην οικονομία, η κατάσταση στην κοινωνία πάει προς το χειρότερο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η κοινωνία βοά. Μας παρακολουθεί, μας βλέπει. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα αυτή τη στιγμή, διότι η μόνη οικονομική πολιτική που ασκείται είναι φόροι πάνω στους φόρους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης εδώ και είκοσι μήνες δεν έχει αναπτυχθεί από τη Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων -κανένα!- κι η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται. Παρουσιάζεται μια τεχνητή πραγματικότητα, δείχνετε ορισμένες μόνο θέσεις μερικής απασχόλησης που δημιουργούνται, οι οποίες δεν λύνουν το πρόβλημα.
 
Από συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ(εκπομπή Γεωργίου -Πίκουλα)
06/10/2016

Μιλώντας  στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ(εκπομπή Γεωργίου -Πίκουλα) 06/10/16, υπογράμμισε:

«Ο προχθεσινός διχαστικός λόγος του κ. Ιερώνυμου, όπου καταδίκαζε ιδέες ιδεολογίες και κόμματα της αριστεράς, δυστυχώς υπήρξε.

Μακάρι να μη βρει συνεχιστές.

Η χώρα μας δεν πρέπει να ξαναζήσει την εποχή Χριστόδουλου.

Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, όπως στη σύγκρουση για τις ταυτότητες, πρέπει να είναι ανοικτές και για την αναμόρφωση του μαθήματος των θρησκευτικών και για τον χωρισμό κράτους –εκκλησίας.

Οποιαδήποτε κυβερνητική υπαναχώρηση σε αυτή την κατεύθυνση είναι λάθος…»

 
Η δυναμική του εγχειρήματος, η ανάπτυξη δικτύων και η δημιουργία βάσης της συμπαράταξης θα οδηγήσει εντός του 2017, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολιτικές εξελίξεις, στο Συνέδριο μας.
04/10/2016

Η χώρα κινείται χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς εθνική γραμμή.

Η Κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα γεγονότα και αυτοσχεδιάζει.

Η Ελληνική κοινωνία ζει μέσα στην ανασφάλεια, το άγχος και την απόγνωση.

Το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων υποχωρεί συνεχώς.

Η Ελληνική Οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση χάνει το δυναμισμό της κάθε μέρα. Η ανελέητη φοροεπιδρομή πλήττει τους πάντες και βαλτώνει την επιχειρηματικότητα.

Έξι χρόνια θυσιών δεν έχουν αποτέλεσμα.

 
Σάκης Κουρουζίδης, Μεταρρύθμιση, 04/10/2016

Όταν κάποιος συμμετέχει από καιρό σε ένα κόμμα, έχει συνήθως την άνεση να ανήκει στην πλειοψηφία ή στην μειοψηφία του κόμματος (αυτό ισχύει για τα περισσότερα κόμματα που δεν είναι μονολιθικά). Όταν όμως αποφασίζει να ενταχθεί κάποια στιγμή σε ένα κόμμα, σχεδόν πάντα, έλκεται από την πλειοψηφούσα άποψη του κόμματος στο οποίο προτίθεται να ενταχθεί. Πολύ δύσκολα αποφασίζει να ενταχθεί σε ένα κόμμα με του οποίου την κυρίαρχη άποψη διαφωνεί αλλά τον συγκινεί μία μειοψηφούσα τάση σε αυτό. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για έναν που προέρχεται από ένα άλλο κόμμα και μετακινείται, και κάπως λιγότερο για κάποιον που εντάσσεται για πρώτη φορά σε κόμμα.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 03/10/2016

Όποιος παρακολούθησε την πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση για την Παιδεία, σίγουρα απογοητεύτηκε. Ο πρωθυπουργός παινευόταν επειδή υπήρξε «καταληψίας» στα νιάτα του, καταγγέλλοντας παράλληλα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει περάσει ούτε απέξω από δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο. Με τη σειρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούσε τον πρωθυπουργό σε ποια (ιδιωτικά) σχολεία είναι γραμμένα τα παιδιά του, και ξανασήκωνε τη σημαία της αναθεώρησης του «άρθρου 16». Ούτε λίγο ούτε πολύ, η συζήτηση πήρε μια μανιχαϊστική τροπή, στην οποία η σύγκρουση επικεντρώθηκε γύρω από το δίπολο «δημόσιο- ιδιωτικό»∙

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 02/10/2016
Η δυσοσμία της διαφθοράς, δυστυχώς έχει επανέλθει.

Η σημερινή κυβέρνηση (με σχέδια και ετοιμασίες εδώ και μήνες...) κατάφερε να υποστεί μια βαρύτατη πολιτική ήττα που δεν θα έχει στιγμιαίες συνέπειες, αλλά συνέπειες με χαρακτηριστικά διάρκειας. Γιατί πρόκειται για ήττα στην πλέον ευαίσθητη, στρατηγικά κρίσιμη σφαίρα, αυτή της δημόσιας ηθικής. Το τηλεοπτικό πεδίο ήταν υπερώριμο, η κοινή γνώμη ευνοϊκή σε δημοκρατικές αλλαγές στην κατεύθυνση της διαφάνειας, της ποιότητας της ενημέρωσης, της πολυφωνίας. Αλλά αντί να αποδιαρθρώσει το «τρίγωνο της αμαρτίας» (πολιτικό σύστημα-τράπεζες-κανάλια) προωθώντας, με νέες πρακτικές, νέους κανόνες και νέα πρότυπα, η συγκυβέρνηση επέλεξε ένα φθαρμένο εργαλείο, το «νταραβέρι». Με στόχο, την απόκτηση ενός πόντου μέσα σε αυτό το τρίγωνο.
 
Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, Τα Νέα, 01/10/2016

Στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας όλων των κομμάτων υπάρχει πάντα ένα σημείο καμπής. Είναι αυτό που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το κυβερνών κόμμα, συνήθως ύστερα από κάποιο γεγονός ή κάποια πολιτική επιλογή. Για παράδειγμα, για τον κ. Καραμανλή ήταν η ΔΕΘ του 2008 και η αντίδρασή του στην υπόθεση του Βατοπεδίου, για τον κ. Παπανδρέου ήταν τα πισωγυρίσματα με το δημοψήφισμα, για τον κ. Σαμαρά ήταν ο ΕΝΦΙΑ. Φαίνεται, με βάση και τις αναλύσεις των ποιοτικών στοιχείων, ότι βρισκόμαστε στη φάση του u turn για τον κ. Τσίπρα.

 
Η ομιλία του στην Βουλή στην επερώτηση της ΝΔ για το προσφυγικό.
30/09/2016

Όταν είχατε αναλάβει, κύριε Μουζάλα, σας είχα προτείνει σε μια συνάντησή μας -και ξέρετε πόσο προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στο συγκεκριμένο θέμα- να γίνει ένα Εθνικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είχατε πει ότι θα γίνει μια διακομματική Επιτροπή. Δεν έγινε ούτε αυτή. Λέω ότι αν είχαν γίνει κάποια τέτοια στοιχεία, θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη συζήτηση και να μην έχουμε και αυτό το διχαστικό κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας που αναδείχθηκε από τοποθετήσεις σήμερα ανθρώπων και της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

 
Νίκος Χριστοδουλάκης, Συνέντευξη στον Β. Γεώργα, www.liberal.gr, 28/09/2016

Ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στο Liberal για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Οικονομία, τις προϋποθέσεις ανάκαμψης, το χρέος και τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του καταθέτει επίσης συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, αναφέρεται στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και απαντά στο ερώτημα για το αν θα επιστρέψει στην πολιτική. Θεωρεί υπαρκτό το ενδεχόμενο ενός 4ου μνημονίου στην Ελλάδα, εκφράζει προβληματισμό για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, εκτιμά ότι η οικονομία θα συνεχίσει να σέρνεται όσο η κυβέρνηση απωθεί τις επενδύσεις, ενώ προβλέπει ότι το σίριαλ με τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια.

 
Θόδωρος Μαργαρίτης, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 28/09/2016

Ήταν το 2000 όταν στελέχη κυρίως από την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ υποστηρίζαμε δημόσια την επιλογή της κυβέρνησης Σημίτη για την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Τότε πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ σίγησαν στο όνομα του πολιτικού κόστους. Οπως και τώρα που ισχυροί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να πάρουν θέση για την αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών από Ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών.Οι διαφαινόμενες μάλιστα υπαναχωρήσεις της σημερινής κυβέρνησης στη συγκεκριμένη περίπτωση και στο συνολικό θέμα του χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους συνιστούν οπισθοδρόμηση.

 
Γιάννης Τούντας, Τα Νέα, 27/09/2016

Η ενότητα και ανανέωση της Δημοκρατικής Παράταξης με τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας θα προχωρήσει γιατί αποτελεί αίτημα χιλιάδων προοδευτικών πολιτών, αλλά και γιατί αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Το εγχείρημα όμως αυτό θα προχωρήσει εφόσον διαμορφωθεί ένας αξιόπιστος οδικός χάρτης που δεν θα αφήνει ξανά περιθώρια για παρελκυστικές τακτικές, άσκοπες προστριβές και σκόπιμες καθυστερήσεις, ούτε για την επανάληψη λαθών που συνέτειναν στην πρόσφατη εμπλοκή των διαβουλεύσεων.

 
Θόδωρος Μαργαρίτης, 27/09/2016

Από που και ως που οι μεταρρυθμιστικές ιδέες της δικής μας αριστεράς έχουν σχέση με τις νεοφιλέλευθερες κυβερνητικές πολιτικές?

Ποιος είπε ότι η κουλτούρα της Ανανεωτικής αριστεράς έχει σχέση με τον λαϊκισμό,την εξαπάτηση,τα παιχνίδια εξουσίας,την θεωρία "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"?

Ποιος μας καθορίζει ότι όποιο ΠΑΣΟΚ μετακομίζει στον ΣΥΡΙΖΑ εξαγνίζεται και όποιο είναι στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ κουβαλά τις αμαρτίες του παρελθόντος?

Γιατί η σοσιαλδημοκρατία ήταν αρνητική παρέκκλιση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και χρήσιμη δύναμη όταν βρέθηκε στην κυβέρνηση?

Ας σοβαρευτούμε...

 
Το κράτος ανεξάρτητα από το τι θέλουν οι ιεράρχες οφείλει να είναι Ανοικτό και θρησκευτικά ουδέτερο
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 27/09/2016

Στο μέτωπο που έχει ανοίξει κατά των προτάσεων Φίλη για τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα ιστορίας των ιδεών της θρησκείας υπάρχουν πολλές σκόπιμες παρανοήσεις. Αφήνω κατά μέρος γραφικές αντιδράσεις σαν αυτές του εκπροσώπου τύπου των ΑΝΕΛΛ, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι το κόμμα του «προχωρά πάντα μαζί με την Παναγία» ή κάποιους άλλους του «προοδευτικού» χώρου που φοβούνται ότι ο Φίλης μας οδηγεί στην «αθεΐα».

Άλλο είναι αυτό που με προβληματίζει. Είναι η γραμμή εκείνων που θεωρούν πως το θέμα είναι μόνο ένας αντιπερισπασμός της κυβέρνησης για να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα.

 
Το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Θα μας συνοδεύει τα 3 επόμενα χρόνια

Το Πλήρες κείμενο σε pdf

Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 21/10/2016
«Αν οι Έλληνες πολίτες γνώριζαν τα σφάλματα που οδήγησαν στις έξι πρώτες πτωχεύσεις της ιστορίας μας, θα είχαμε αποφύγει την έβδομη. Αν οι Έλληνες πολιτικοί γνώριζαν τα σφάλματα που οδήγησαν στους εμφυλίους πολέμους, θα είχαν αποκηρύξει τις εμφυλιοπολεμικές τους δημαγωγίες».

Έτσι αρχίζει το βιβλίο του ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Δερτιλής, με τίτλο «Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις 1821-2016», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις.
 
Ξένια Κουναλάκη
Η Καθημερινή, 20/10/2016
Μερικά αφελή ερωτήματα μου γεννήθηκαν μετά και τις χθεσινές εξελίξεις με το ΣτΕ και το ΕΣΡ. Πρώτον, γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης χρειάστηκε τόσες μέρες για να ζητήσει έρευνα γύρω από τις συνθήκες διαρροής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούν στην προσωπική ζωή του ανώτατου δικαστή του ΣτΕ;
 
Τάσος Τέλλογλου
www.insidestory.gr, 20/10/2016
«Ο Τσίπρας πάντα έθετε ζήτημα ελέγχου των οικονομικών των καναλιών, αλλά ο Παππάς πήρε αυτήν την εντολή και τη μετέτρεψε στον διαγωνισμό-έκτρωμα», λέει στο inside story παλιός στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Είχαν εκπονήσει σχέδιο ελέγχου από την κυβέρνηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά η γενική γραμματεία της κυβέρνησης τους το γύρισε πίσω.
 
Ανδρέας Πετρουλάκης
www.protagon.gr, 20/10/2016
Πάντως πρέπει να το παραδεχτούμε ότι υπάρχει πολλή κακοπιστία. Γιατί δηλαδή αμέσως πήγαμε να συσχετίσουμε την πειθαρχική δίωξη που διέταξε ο κ. Παρασκευόπουλος εναντίον του δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας με την επικείμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών; Ο άνθρωπος απλώς έκανε τη δουλειά του.
 
Χαρά Κεφαλίδου
www.liberal.gr, 20/10/2016

«Και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν»

Η καταμέτρηση των ψήφων που πήραν οι πρωτοκλασάτοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο δεν στάθηκε ικανή να επισκιάσει μια θλιβερή πραγματικότητα. Αυτήν που σηματοδότησε η παρουσία του προέδρου των ΑΝΕΛ, κ. Πάνου Καμμένου, στην εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

 
Φώτης Γεωργελές
Athens Voice, 19/10/2016
edito

Η στιγμή που ο Πάνος Καμμένος φωνάζει στο συνέδριο του Σύριζα «σύντροφοι και συντρόφισσες», η στιγμή που οι σύνεδροι τον χειροκροτάνε με πάθος ενώ ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του σκάνε στα γέλια, είναι η σκηνή-ορόσημο, η σκηνή που σφραγίζει την ταινία της σημερινής Ελλάδας. Στα πανό που αναδημοσιεύει η εφημερίδα της κυβερνήσεως είναι γραμμένο το σύνθημα: «Τα ξερονήσια και οι φυλακές δεν λυγίζουν τους αγωνιστές». Αυτή είναι η Ελλάδα.
 
Κώστας Καρακώτιας
Έθνος, 19/10/2016
Τελικά το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ διεξήχθη όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί. Δοξαστικό, επιβεβαιωτικό, επικυρωτικό. Ηταν εκπληκτικό. Από τους χιλιάδες συνέδρους δεν βρέθηκε ούτε ένας να ασκήσει κριτική και να διαφοροποιηθεί. Ούτε ένας δεν αμφέβαλλε για την ορθότητα των αναλύσεων του κόμματος για την κρίση, ούτε ένας δεν αναρωτήθηκε για τους στόχους και τους τρόπους της τρέχουσας διακυβέρνησης
 
Σωτήρης Ντάλης
Έθνος, 19/10/2016
Σήμερα το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μόνο το 10% του ιρακινού εδάφους και μια περίεργη «συμμαχία» πολιτικών αντιπάλων ετοιμάζονται να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Κούρδων Πεσμεργκά από το ημιαυτόνομο Κουρδιστάν στο Ιράκ έχει ενοχλήσει την Τουρκία, η οποία μάλλον υποψιάζεται πως μια ενίσχυσή τους θα αναβαθμίσει πολιτικά και στρατιωτικά και τους Κούρδους της Τουρκίας.
 
Στρατής Μπουρνάζος
http://rednotebook.gr/, 19/10/2016

Η υπόθεση εκβιασμού ανώτατου δικαστικού

Το «ερωτικό σκάνδαλο» ανώτατου δικαστικού, που ήρθε στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, δεν είναι ούτε «ροζ», όπως διατείνονται εκείνοι που το διακινούν, ούτε «κίτρινο», όπως ίσως σκεφτεί αμέσως ο αναγνώστης. Είναι μαύρο, κατάμαυρο· είναι μια υπόθεση άθλιου εκβιασμού, εξαιρετικά δυσοίωνη για τον δημόσιο βίο, αν βρει έδαφος.
Θυμίζω πώς ξεκίνησε το ζήτημα. Πριν μία περίπου βδομάδα, το Ζοugla.gr του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου αποκάλυψε ότι «υψηλόβαθμος δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας διατηρούσε ερωτική σχέση με παντρεμένη (πρώην υποψήφια και νυν) δικαστή, την οποία βοήθησε παράνομα ώστε να πετύχει στις εξετάσεις της και να ανέλθει στο Σώμα»

 
Ανδρέας Παππάς
Athens Voice, 18/10/2016

Η πολυπράγμων παρέα που μας κυβερνά δεν διοργανώνει μόνο συνέδρια. Και συντάγματα φτιάχνει...

Από τα πολλά χαριτωμένα που άφησε πίσω του το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη μου, ως μνημείο θράσους, αμετροέπειας αλλά και… σουρεαλισμού, η φράση του πρωθυπουργού: «Το δημοψήφισμα του Ιουλίου θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας σαν η μεγαλύτερη (sic) στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας».

 
Τάσος Κορωνάκης
εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 17/10/2016
Πολλά θα μπορούσε να πει κάποιος για ένα συνέδριο, έπειτα από τρία ταραγμένα χρόνια, επειδή όμως οι διαφωνίες όσων αποχωρήσαμε είναι πάρα πολλές και δεδομένες πια, θα επικεντρωθώ στο τι απαντήσεις έδωσε το συνέδριο σε όσους επέλεξαν να μείνουν και να εφαρμόσουν το νέο Μνημόνιο, σε όσους στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη πιστεύοντας σε μια πιο φιλολαϊκή διαχείρισή του
 
Ζώης Τσόλης
Το Βήμα της Κυριακής, 16/10/2016
Δεκατέσσερις μήνες από την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου - το οποίο υπερψήφισαν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠαΣοΚ και Ποτάμι - τον Αύγουστο του 2015, με την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Και, όπως προβλεπόταν, όλοι έχουν λάβει θέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σε βάθος αξιολόγηση και δεσμεύσεις για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε κάποτε να βγούμε από τα μνημόνια.
 
Σήφης Πολυμίλης
Το Βήμα της Κυριακής, 16/10/2016
Ο ρόλος του διανοούμενου ως μαχητικού κριτή της εξουσίας διαμορφώθηκε ουσιαστικά τον 19ο αιώνα με τη δράση του Εμίλ Ζολά στην υπόθεση Ντρέιφους. Σύμφωνα με τον Ζιλιέν Μπεντά, ο οποίος στο κλασικό του δοκίμιο για την «Προδοσία των διανοουμένων» κωδικοποίησε τον ιδεατό ρόλο τους, πρέπει να συνδυάζουν ελευθερία σκέψης, ανεξαρτησία κρίσης, ηθική ακεραιότητα, και να περιφρονούν κάθε ατομικό ή συλλογικό συμφέρον.
 
Γιώργος Παπαϊωάννου
Το Βήμα της Κυριακής, 16/10/2016
Από την αρχή της κρίσης και έως το 2013-14, όταν η Ελλάδα κατάφερε να ισορροπήσει και να επιστρέψει πρόσκαιρα στις αγορές, οι Ευρωπαίοι ύψωναν «τείχη» γύρω από τη χώρα για να αποφύγουν τυχόν «μόλυνση». Αρχικά αποχώρησαν από το Χρηματιστήριο και κάθε ελληνικό ρίσκο, σταμάτησαν να χορηγούν ρευστότητα στις τράπεζες, οι πολυεθνικές μετέφεραν κάθε βράδυ τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό
 
Πάσχος Μανδραβέλης
Η Καθημερινή της Κυριακής, 16/10/2016
Το μυστικό της επικοινωνιακής επιτυχίας των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν είναι ούτε τα ψέματά τους («εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ») ούτε η επιθετικότητα των στελεχών προς τους αντιπάλους («πώς τολμάτε να αμφισβητείτε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς;»). Είναι η ασυναρτησία τους.
 
Γιώργος Καρελιάς
www.protagon.gr, 14/10/2016
Από το τελευταίο συνέδριο πολιτικού κόμματος στην Ελλαδα που είχε καθηλώσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχουν περάσει 20 χρόνια. Ηταν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του 1996, στο οποίο κρινόταν η πρωθυπουργία. Και, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, η χώρα απέφυγε τότε μεγάλο διεθνές κάζο με την ήττα του Ακη Τσοχαζόπουλου.
 
Κωνσταντίνος Σοφούλης
Μεταρρύθμιση, 14/10/2016
Όταν ένας αποδεδειγμένα σοβαρός κοινωνικός επιστήμονας αντιμετωπίζει την πολιτική επικαιρότητα με αφελή σκέψη, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Είτε κάτι σημαντικό έχασε από την επιστημονική επάρκειά του, είτε βρίσκεται σε αμηχανία επειδή δεν θέλει να ομολογήσει μια αυθαίρετα υποκειμενική προτίμηση που ξέρει ότι δεν στηρίζεται σε γερά τεκμηριωμένες βάσεις.
 
Αλέξης Οικονομίδης
Αυγή, 08/10/2016
Παρ’ ότι επί ενάμιση χρόνο ζούμε καταστάσεις απολύτως πρωτότυπες, πολλά από αυτά που έχουν συμβεί ήταν προβλέψιμα, αν όχι ως βέβαιες εξελίξεις, τουλάχιστον ως πιθανές εκδοχές του μέλλοντος

Πρώτον: Είναι διάχυτη η άποψη ότι η επώδυνη κατάληξη της πρώτης αριστερής διακυβέρνησης οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εγκαίρως επεξεργασθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα Plan B. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω: Αυτό που κατά τη γνώμη μου έλειψε, δεν ήταν το Plan B, αλλά κυρίως το Plan A.
 
Π. Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 05/10/2016
Τα όσα έγιναν με το λεγόμενο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει με καμιά άλλη κυβέρνηση παρά μόνο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο Ταμείο αυτό έχει ενταχθεί για 99 χρόνια το σύνολο σχεδόν της ελληνικής περιουσίας εκτός του... Παρθενώνα (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, κτιριακές υποδομές κ.ά.) με στόχο την αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίησή τους - όπως κι αν ονομασθεί.
 
Γιάννης Μαγκριώτης
05/10/2016
Η κυβέρνηση, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατέθεσε, αποκαλύπτει τον πολιτικό της σχεδιασμό και τους δυο στόχους της, για τους επόμενους μήνες.

Γνωρίζει καλά, όσες αυταπάτες και αν επανέκτησε, μετά την καθολική ήττα της στρατηγικής της, πέρσι το Καλοκαίρι, ότι περιθώρια ουσιαστικής ανάκαμψης της οικονομίας, που να δικαιολογούν, την παρουσία της στην εξουσία, δεν υπάρχουν, πολύ περισσότερο δεν διαμορφώνει, με τις επιλογές της.
 
Αντώνης Τριφύλλης
Fortunegreece.com, 04/10/2016

Έχουν γραφτεί πολλά κείμενα σχετικά με την προχειρότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Συνταγματολόγοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ειδικοί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και κυβερνητικοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το πόσο δίκιο έχει η κυβέρνηση να κάνει το διαγωνισμό όπως τον έκανε, και άλλοι για το ακριβώς αντίθετο.
Θα ήθελα να μείνω όμως σε ένα επίπεδο χαμηλότερο από τις προθέσεις και τις νομικές εμπλοκές, που έχουν συζητηθεί από εδικούς εν εκτάσει, και να ασχοληθώ με την ταπεινή έννοια του δείκτη R.O.I. – Επιστροφή της επένδυσης.

 
Κώστας Καρακώτιας
Έθνος, 03/10/2016
Η αυτοκτονία είναι μία αυστηρά προσωπική υπόθεση και γι’ αυτό αφήνει πάντα αναπάντητα ερωτήματα και πλήθος εικασιών και υποθέσεων. Πόσω μάλλον όταν ο αυτόχειρας είναι ένας μαρξιστής φιλόσοφος, ο οποίος έπρεπε, όπως επέτασσε η κυρίαρχη εκδοχή της κοσμοθεωρίας του, να έχει μια κατάφαση απέναντι στη ζωή. Ο λόγος είναι βέβαια για τον Νίκο Πουλαντζά, ο οποίος τριάντα επτά χρόνια πριν, την 3 Οκτωβρίου του 1979, έφυγε οικειοθελώς από τη ζωή.
 
Δημήτρης Ν. Μανιάτης
Τα Νέα, 01/10/2016
Σε λιγότερο από μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το 2ο Συνέδριό του. Και μάλιστα καταστατικό. Σε άλλη εποχή, πριν από το 2013, η παραπάνω διαδικασία θα αφορούσε το μειοψηφικό ρεύμα της Ανανεωτικής Αριστεράς και των «αναθεωρητικών» δυνάμεων που έχασαν τη μάχη στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1991).
 
Γιάννης Βούλγαρης
Τα Νέα, 01/10/2016
Το συνέδριο ενός κόμματος μιλά στην κοινωνία με αυτά που λέει, αλλά και με αυτά που παραλείπει. Οι Θέσεις του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ λίγα λένε και λίγο θα συζητηθούν ακόμα και από τα ίδια τα μέλη. Ασφαλώς δεν είναι συνέδριο στρατηγικού και πολιτικού επαναπροσανατολισμού όπως θα χρειαζόταν, αλλά ένα συνέδριο αυταρέσκειας για την κατάκτηση της κυβέρνησης και απολογίας για τη μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα.
 
Π. Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 28/09/2016

Εάν ανατρέξει κάποιος στο 1975, χρόνο που η Ελλάδα υπέβαλε την αίτηση για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα - ΕΚ) θα διαπιστώσει ότι ο κύριος λόγος για την απόφαση αυτή (από πλευράς Κωνσταντίνου Καραμανλή και όχι μόνο) ήταν η εδραίωση και προστασία της δημοκρατίας που μόλις έναν χρόνο πριν είχε αποκατασταθεί στη χώρα.

 
Γιώργος Καρελιάς
www.protagon.gr, 26/09/2016
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε πρόσφατα μια λογική διαβεβαίωση, όσο μπορεί να είναι λογικό ό,τι εκπορεύεται από έναν πολιτικό με το δικό του παρελθόν: «όποιος σήμερα σκέφτεται εκλογές δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος, όποιος δε τις ζητάει δυο φορές ανόητος», είπε.
 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 10188 | Σύνολο από 20/02/2004: 16,700,065 | Μοναδικά IP: 503,881