Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Χρ. Ζέρβα, http://www.presspublica.gr, 21/05/2015

Υπάρχει ζωτικός χώρος για την ανανεωτική αριστερά και τον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να ανασυντάξουμε τον χώρο μας, τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. Στη νέα προσπάθεια δεν χωράνε όσοι δεν διαφοροποιούνται από τις συντηρητικές πολιτικές. Το περιθώριο των ευρύτερρων συνεργασιών μας συναρτάται με το βαθμό που θα διαφοροποιηθούν άλλες δυνάμεις από τις συντηρητικές πολιτικές και θα αντιπαρατεθούν στον νεοφιλελευθερισμό. Απαιτείται ρήξη του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με τον νεοφιλελευθερισμό και με τις συντηρητικές πολιτικές. Η διάκριση μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών πολιτικών είναι βασική για την πορεία του κόμματος. Αρκεί να συμφωνήσουμε στο τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 20/05/2015

Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται συχνά με απαξίωση σε χαρτογιακάδες - τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για ανθρώπους αλλά για αριθμούς. Τα προβλήματα είναι υπόθεση της πολιτικής και όχι υπόθεση αριθμών, υποστηρίζουν.
Αν το πρόβλημα ήταν ακαδημαϊκής φύσεως και μόνο, μπορεί και να μην ήταν θέμα. Είναι όμως υπόθεση ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Διότι το ζήτημα δεν είναι η απαξίωση των τεχνοκρατών, αλλά η απαξίωση της πολιτικής στο όνομα της Αριστεράς. Από την εποχή του Μακιαβέλι, η πολιτική είναι η επιστήμη των γεγονότων. Η μετάβαση από τις προνεωτερικές στις νεωτερικές κοινωνίες έγινε μέσα από την κριτική της μεταφυσικής λογικής που αδιαφορούσε για τα γεγονότα, τα στοιχεία και την τεκμηρίωση.

 
Θωμάς Τσάτσης, www.protagon.gr, 19/05/2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2010 ήταν ένα μωσαϊκό τάσεων και συνιστωσών. Ένα μείγμα απόψεων που ισορροπούσαν για να μετεξελιχθούν και να συγκεραστούν θέσεις και εκτιμήσεις που δεν είχαν σχέση η μία με την άλλη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ χωρούσαν τροτσκιστές, μαοϊκοί, πρώην στελέχη του ΚΚΕ, παλαιά μέλη του ΚΚΕ εσ., αλλά και του ΔΗΚΚΙ. Υπήρχαν συνιστώσες που οι θέσεις τους όχι απλώς διαϕοροποιούνταν αλλά συγκρούονταν (π.χ. η ονομασία της FYROM). Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πολιτικό μήνυμα να είναι ασαϕές, καθώς οι ετερόκλητες δυνάμεις που συγκροτούσαν το συμμαχικό σχήμα συνυπήρχαν με δυσκολία.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, 18/05/2015

Μετά από εκατό μέρες διακυβέρνησης, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα, που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ προεκλογικών διακηρύξεων και μετεκλογικών πραγματώσεων. Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει τη στρατηγική του σε μια τριπλή δέσμευση: «διαγραφή χρέους»-«ενδιάμεση συμφωνία»-«πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», (και μάλιστα «ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης»). Τρεις μήνες μετά, και ύστερα από μια αδιανόητα ερασιτεχνική διαπραγμάτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να οδηγείται πλέον σε μια επώδυνη συμφωνία

 
Αιμίλιος Ζαχαρέας, Η Καθημερινή της Κυριακής, 17/05/2015

Απαντώντας ο υπουργός «Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων» κ. Αρ. Μπαλτάς στο Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, στις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., κ. Κυρ. Μητσοτάκη, και συγκεκριμένα πως διακατέχεται από νεοκομμουνιστικές απόψεις, υποστήριξε καταφατικά πως ναι, έτσι είναι, αφού πρόκειται για απόψεις και ιδέες η εφαρμογή των οποίων καταργεί την «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο»! Συνεπώς, αναδεικνύεται η ηθική και πολιτική υπεροχή της Αριστεράς έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

 
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ΠΑΡΟΝ, 17/05/2015

Οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας επανέφεραν στο προσκήνιο μερικές από τις μείζονες εντάσεις και αντιπαραθέσεις των τελευταίων ετών. Για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η εσπευσμένη ψήφιση των σχετικών διατάξεων ανταποκρίνεται στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπέδωση των δημοκρατικών και συλλογικών διαδικασιών στο Σχολείο και στο Πανεπιστήμιο, ενώ για τους επικριτές των επιχειρούμενων αλλαγών πρόκειται για μία στείρα οπισθοδρόμηση.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 17/05/2015

Η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική, αν δεν είχαν σπαταληθεί τρεις μήνες. Αν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση είχε τη διανοητική ενέργεια για νηφάλια επανεκτίμηση δεδομένων και συσχετισμών και τη δύναμη να πει την αλήθεια. Αν είχε καταστείλει το σύνδρομο «εδώ και τώρα!» που πλημμύριζε τις γραμμές της. Αν ιεραρχούσε προτεραιότητες με στόχο τη σταθερή υλοποίηση σε βάθος 4ετίας των προεκλογικών δεσμεύσεων για ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης. Αν διέθετε ένα σχέδιο που (δεν θα πέταγε σε ροζ σύννεφα, αλλά) θα πάταγε στη πραγματικότητα.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην Μαρ.Ζαφειριάδου, Realnews, 17/05/2015

Η αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει. Μία προωθητική, οριστική και έντιμη συμφωνία είναι απαραίτητη εντός του μηνός. Δεν σας κρύβω ότι είμαι εξαιρετικά ανήσυχος. Εκτιμώ ότι αν η κυβέρνηση βρεθεί σε αδιέξοδο, είτε με τους εταίρους, είτε στο εσωτερικό της, θα προχωρήσει σε εκλογές. Οι συνεχόμενες όμως εκλογές δεν λύνουν τα οικονομικά προβλήματα μιας χώρας και δεν μειώνουν το χρέος. Στην πολιτική πρέπει επιτέλους να λέμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το κόστος.

 
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Δ. Αλειφερόπουλο, ΑΓΟΡΑ, 16/05/2015

Η κυβέρνηση σε αυτή τη διαπραγμάτευση έκανε και λάθη, όπως η μη διασφάλιση της στοιχειώδους χρηματοδότησης για το διάστημα των διαπραγματεύσεων, η υπερτροφική επικοινωνιακή διαχείριση, η αργοπορία στην κατάθεση εναλλακτικών μετρήσιμων προτάσεων και η εμπλοκή τμήματος των στελεχών της στη φιλολογία περί Grexit .

Σήμερα φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτές τις αδυναμίες. Αντίστοιχα βήματα πρέπει να κάνουν και οι εταίροι. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει την παράταση των διαπραγματεύσεων που αυξάνει τον κίνδυνο άτακτης υποχώρησης υπό καθεστώς χρηματοδοτικής ασφυξίας.

 
Η απαραίτητη μεταρρύθμιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Η ΑΞΙΑ, 16/05/2015

Είναι άμεση ανάγκη η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης για την έξοδο από την κρίση. Αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο δυστυχώς παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ποτέ δεν παρουσιάσθηκε, ενώ η σημερινή κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά και διαφαίνεται μέχρι σήμερα ότι δεν έχει στην ατζέντα της την απαραίτητη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτελεί προϊόν ευρείας διαβούλευσης με την κοινωνία, τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους.

 
Δημήτρης Χατζησωκράτης, 16/05/2015

Ηττηθήκαμε. Δεν διαλυθήκαμε. Όσοι/ες το εννοούμε αυτό και είμαστε αποφασισμένοι/ες να προχωρήσουμε, καταλαβαίνουμε ότι αυτή μας η προσπάθεια πρέπει να έχει το χαρακτήρα της ΑΝΑΤΑΞΗΣ. Ανάταξης όμως ενός κομματικού σχήματος στις νέες συνθήκες, που έχει πάντα την αίσθηση των μεγεθών, της μετεκλογικής του εμβέλειας και της σημερινής αντιμετώπισής του από τους πολίτες.

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα, που έστω και αν είναι πιο μικρό από το παρελθόν, θα είναι μαχόμενο και αποτελεσματικό.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 15/05/2015

Μια ολόκληρη γενιά αριστερών και όχι μόνο, προσπαθώντας να ερμηνεύσει το κακό στην κοινωνία, γαλουχήθηκε με τον στίχο της Γαλάτειας Καζαντζάκη από το ποίημά της «Αμαρτωλό», όπου η άτυχη πόρνη αποδίδει μομφή στην κοινωνία γι’ αυτό που είναι η ίδια. «Μ’ από την κόλασή μου στο φωνάζω: / εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω».
Ιδιαίτερα από το χώρο της τέχνης και τις επιστήμες υπήρχαν πολλοί που θεωρούσαν πως ο κόσμος που γεννά και αναπαράγει το κακό χωρίζονταν στους κακούς πλούσιους και στους καλούς φτωχούς, οι οποίοι γίνονταν κακοί μόνο επειδή οι «πλούσιοι» τους έσπρωχναν εκεί.

 
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, 14/05/2015

Έχουμε πλέον ως χώρα τη … συγκατάθεση και κορυφαίων παραγόντων της ΕΕ να πραγματοποιήσουμε το δημοψήφισμά μας. Με την ευκαιρία του Eurogroup της 11/5, αναφερόμενοι στο θέμα είπαν το απολύτως προφανές: Αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της χώρας η καταφυγή σε μια δημοκρατική διαδικασία. Με λίγα λόγια. Κάντε τα κουμάντα σας.
Η υπόθεση, λοιπόν, «δημοψήφισμα» αποτελούσε και αποτελεί μια επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αν θέλει να την επιδιώξει. Η δυνατότητα προσφυγής σε αυτό δεν θα κολλήσει τελικά σε ασυμβίβαστα λόγω συντάγματος.

 
Στέργιος Καλπάκης, 13/05/2015

Στόχος μας πρέπει να είναι η επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο. Σε αυτό θα συμβάλλει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και εμβάθυνση σε προγραμματικές επεξεργασίες όλων των προοδευτικών, αριστερών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προοπτική πρώτον, μια σύγχρονη ελληνική αριστερή αφήγηση, τη μόνη ρεαλιστική αριστερή πρόταση και δεύτερον, έναν σύγχρονο αριστερό συνασπισμό εξουσίας που θα αντιπαρατεθεί με τις συντηρητικές πολιτικές και θα κυβερνήσει με έμπνευση για χρόνια τη χώρα.

 
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 13/05/2015

Η νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή στα Πανεπιστήμια, που αναγγέλθηκε πρόσφατα, είναι τυπικό δείγμα πολιτικής η οποία, παρότι εκκινεί από καλές προθέσεις, υποκύπτει εν τέλει σε έκδηλες ιδεολογικές προκαταλήψεις και πολιτικές αγκυλώσεις (με πρώτη επιβεβαίωση την επαναφορά των «αιωνίων φοιτητών», χωρίς κανένα πρόσφορο, για τη –μερική– δικαιολόγησή της, κριτήριο…).
Αλλά και οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σπανίως χαρακτηρίζονται από νηφάλια αντιμετώπιση, καθώς συνήθως πάσχουν από ιδεολογική μονομέρεια, προσωπική ιδιοτέλεια και πολιτική αναξιοπιστία.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, 11/05/2015

Λίγες μέρες πριν το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ είναι σίγουρο πως απ’ όσους έχουν παραμείνει στο κόμμα κανείς δεν δικαιούται να εμφανίζεται ως Ηρακλής των ιδεών και των αξιών του χώρου. Αυτοί που ακόμη συνεχίζουν δεν είναι στη ΔΗΜΑΡ, γιατί είδαν φως και μπήκαν και έφυγαν, όταν τα φώτα έσβησαν. Αντιθέτως κοιτάζουν να τα ανάψουν εκ νέου. Μπορούν να υπάρχουν διαφωνίες, πολύ θεμιτές μάλιστα, για το πως ξανανάβουν τα φώτα, αλλά όποια μέσα και να επιλέγει κανείς , ένα είναι σίγουρο: Για να υπάρχει το οποιοδήποτε πρόταγμα προοδευτικής διακυβέρνησης στη χώρα χρειάζεται τα φώτα αυτά να είναι αναμμένα.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, 11/05/2015

Εδώ και μήνες —και μετά από αρκετά χρόνια συνεχιζόμενης κρίσης και ύφεσης— η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί αμήχανη και εξουθενωμένη την αργόσυρτη «σκληρή διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τα αντιφατικά πολιτικά μηνύματα για το άδηλο μέλλον της χώρας στα «δελτία των 8». Οι παραλλαγές των μηνυμάτων είναι γνωστές: Grexit, Graccident, «έντιμος συμβιβασμός», «ρήξη», «εκλογές», «δημοψήφισμα», «αλλαγή σκυτάλης» στη διακυβέρνηση. Ευτυχώς όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός φρόντισε να καθησυχάσει τον λαό, αναλύοντας την κατάσταση της χώρας στην Βουλή. «Υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τα Νέα, 11/05/2015

Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Το αδιέξοδο πρέπει να αποφευχθεί. Η κυβέρνηση πήρε εντολή για λύση εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης με πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση και όχι εντολή για ρήξη. Ιδεολογικές εμμονές των εταίρων και παλινδρομήσεις της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε αβεβαιότητα και χειροτέρευση της πραγματικής οικονομίας. Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 20 Φεβρουαρίου ήταν προς θετική κατεύθυνση αλλά μέχρι σήμερα δεν την υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί προφανώς δεν την πιστεύει. Ταυτόχρονα η στάση των εταίρων και το σοβαρό διαπραγματευτικό λάθος της κυβέρνησης να μην εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το τετράμηνο οδήγησε σε ασφυκτικές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

 
Φώτης Κουβέλης, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 10/05/2015

Στη διαπραγμάτευση στηρίζουμε την κυβέρνηση στο βαθμό που θα διεκδικήσει την αλλαγή πολιτικής, δείχνοντας ευθύνη απέναντι στις ευρωπαϊκές συνθήκες και την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και θα διαπραγματευτεί με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις. Είμαστε αντίθετοι σε μια λογική ρήξης.

Στο μέτωπο των εσωτερικών αλλαγών θα στηρίξουμε την κυβέρνηση στο βαθμό που θα προωθήσει αναγκαίους εκσυγχρονισμούς, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και δίκαιες αλλαγές. Αντίθετα, δεν θα συναινέσουμε σε πολιτικές που αναπαράγουν συντεχνιακές ρυθμίσεις και αναδιανεμητικές λογικές του παρελθόντος και κρατισμό.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Το καρφί, 09/05/2015

Απάντηση στο κοινό ερώτημα της εφημερίδας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ στους Οδ. Κωνσταντινόπουλο, Σπ. Δανέλλη, Θ. Θεοχαρόπουλο

Το περιθώριο ευρύτερων συνεργασιών συναρτάται με το βαθμό που θα διαφοροποιηθούν οι πολιτικές δυνάμεις από τις συντηρητικές πολιτικές και θα αντιπαρατεθούν στον νεοφιλελευθερισμό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι όποιες διαδικασίες ανασύνταξης του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού με σαφή την μεταρρυθμιστική και αριστερή ταυτότητα και αδιαπραγμάτευτη την πορεία της χώρας μας εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 09/05/2015

Αν κρίνουμε από τις κομματικές ανακοινώσεις και τα σχόλια των στρατευμένων δημοσιολογούντων, η επικοινωνιακή πολιτική είναι μια απεχθής πρακτική στην οποία επιδίδονται συστηματικά οι αντίπαλοί μας και ποτέ εμείς. Φυσικά, ουδείς αρνείται ότι όλες οι παρατάξεις διαθέτουν «ειδικούς» που δεν παρακολουθούν μόνο τι λένε τα ΜΜΕ, αλλά κυρίως προσπαθούν να τα επηρεάσουν τονίζοντας κάποια πράγματα ή παραβλέποντας κάποια άλλα για να περάσουν την κομματική και διόλου ανιδιοτελή ανάγνωσή τους.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Βαγγ.Στολάκη, www.karfitsa.gr, 09/05/2015

Ο κ. Κουβέλης έχει μεγάλη πολιτική πείρα, πολύχρονη κοινοβουλευτική εμπειρία και ανέλαβε ευθύνες σε μία δύσκολη περίοδο για τον τόπο το 2012. Έκανε βέβαια και λάθη. Πρόσφερε όμως πολλά και είναι σημαντικό ότι ο ίδιος άνοιξε τις διαδικασίες διαδοχής του στην Δημοκρατική Αριστερά, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την ηγεσία και δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Όπως δήλωσε ο ίδιος θα είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Τώρα για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του, κατάλληλος να σας απαντήσει είναι μόνον ο ίδιος.

 
Χρήστος Μαχαίρας, Εφημερίδα των Συντακτών, 08/05/2015

Στελέχη της κεντροαριστεράς που στήριξαν μέχρι τέλους τη δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, συνήθιζαν να χαρακτηρίζουν “απλουστευτικό και διχαστικό” το δίπολο “μνημόνιο – αντιμνημόνιο”, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσέγγιζε και ερμήνευε την πραγματικότητα. Αν και η συγκεκριμένη κριτική υπάκουε και σε άλλου τύπου προτεραιότητες, όπως ήταν η ανάγκη να δικαιολογηθεί η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, η αλήθεια είναι ότι το “μνημόνιο – αντιμνημόνιο” λειτούργησε ισοπεδωτικά, θόλωσε υπαρκτές πολιτικές αποχρώσεις και έθρεψε, τελικά, αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, που βρίσκει μπροστά της η σημερινή κυβέρνηση.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 07/05/2015

Από την κυβερνητική αλλαγή του Ιανουαρίου, που εκφράστηκε με το σύνθημα «Πρώτη φορά Αριστερά», έως σήμερα, πολύ ψέμα συνόδεψε την κλειστή στροφή του Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει να μπει «εντός του πλαισίου», ώστε να μην ξεμείνει η χώρα από τα χρήματα που απαιτούνται όχι για να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης αλλά για να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις.

Δυστυχώς, το σύνθημα «Πρώτη φορά Αριστερά» δεν εκφράζει ό,τι ζούμε. Η Αριστερά που κυβερνά συνεργάζεται με οπαδούς του ανορθολογισμού και της εθνικοφροσύνης σ’ ένα ταξίδι που οδηγεί τη χώρα στην απομόνωση.

 
Μάνος Ματσαγγάνης, Γιώργος Σιακαντάρης, Δημήτρης Σκάλκος, Τα Νέα, 05/05/2015
Η στιγμή της συμφωνίας με τους θεσμούς φαίνεται πως είναι πλέον θέμα χρόνου. Θα πρόκειται σίγουρα για έναν επώδυνο συμβιβασμό καθώς θα συντρίψει τα τελευταία απομεινάρια των ανεδαφικών αντιλήψεων που αναπτύχθηκαν τα χρόνια της κυριαρχίας του αριστερο-δεξιού εθνολαϊκισμού και εγκλώβισαν τον πολιτικό λόγο σε πλήρως μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, οι συνέπειες των οποίων αντανακλώνται στη σημερινή δυσχερή μας θέση. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για άσκηση εύκολης κριτικής στην κυβέρνηση (αν και ο πειρασμός είναι δικαιολογημένος για όσους δέχτηκαν επιθέσεις και στιγματίστηκαν ως προδότες από τους ανέξοδα πλειοδοτούντες οπαδούς της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης»)
 
Σάκης Παπαθανασίου, www.badiera.gr, 05/05/2015

Οι εκλογές στη χώρα μας ανέδειξαν νέα κυβέρνηση. Όσες διαφορές και αν έχει κάποιος με την πολιτική της δεν μπορεί παρά να στηρίξει την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης, υπό τον όρο βεβαίως ότι στοχεύει σε μια νέα συμφωνία εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Η απόσταση μεταξύ των εταίρων και της κυβέρνησης είναι μεγάλη. Οι εταίροι επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με κάποιους εξωραϊσμούς. Η κυβέρνηση κάνει διαπραγμάτευση ωστόσο κινείται με τεχνικά ανέτοιμες προτάσεις, υπερτροφική επικοινωνιακή διαχείριση και ανάδειξη του ενδεχόμενου ρήξης ως κύριου όπλου της διαπραγμάτευσης.

 
Επιστολή της προς τα μέλη του κόμματος
05/05/2015

Η κοινωνία χρειάζεται μια Δημοκρατική Αριστερά που θα καλύψει την παραπάνω από εμφανή απουσία αυτής της Αριστεράς στη χώρα μας, που θα επαναδιατυπώσει με σύγχρονους και επίκαιρους όρους τις θεμελιακές της Αρχές και θα καταστεί το κρίσιμο ιδεολογικό μέγεθος, για να γίνει πράξη μια μακρόπνοη αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος, χωρίς κρατικίστικες και συντεχνιακές αντιλήψεις, με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Αδήριτη προβάλλει σήμερα η ανάγκη για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ως αριστερή απάντηση στην πολιτική των συντηρητικών διευθυντηρίων για μία Ευρώπη, όπως πρώτη η Ανανεωτική Αριστερά οραματίστηκε. Με συνεργασία των αριστερών, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και άλλων προοδευτικών ευρωπαϊστικών δυνάμεων.

 
Επιστολή του προς τα μέλη του κόμματος
05/05/2015

...Με τιμήσατε εκλέγοντας με στα δύο προηγούμενα Συνέδρια στην Κεντρική Επιτροπή και στη συνέχεια Γραμματέα της. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου για 13 μήνες από τον Ιανουάριο του 2014 έως και τον Φεβρουάριο του 2015, δουλεύοντας ασταμάτητα, υπηρέτησα την συλλογικότητα και τις αποφάσεις των Συνεδρίων και Κεντρικών Επιτροπών. Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση δυστυχώς λίγοι άνθρωποι προσπαθήσαμε και καταφέραμε να κατεβάσουμε ψηφοδέλτια σε όλη την χώρα. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και πριν από 2 μήνες, η απόφαση μου για παραίτηση μόνο από τη θέση του Γραμματέα της Κ.Ε. και όχι από μέλος της Κ.Ε. ήθελε να εκπέμψει το σήμα ότι λάβαμε το μήνυμα. Ήταν μια αγωνιώδης προσπάθεια αφύπνισης.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 03/05/2015

Η ερχόμενη Τετάρτη, 6 Μαΐου, είναι κρίσιμη ημέρα. Συνεδριάζει η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με κεντρικό θέμα στην ατζέντα την Ελλάδα. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκτιμάται ότι θα είναι πολύ σημαντικές για την πορεία της χώρας, τη ζωή του ελληνικού λαού. Δύο τα ενδεχόμενα:
(α) Αν υπάρξει βεβαιότητα για συμφωνία με τους εταίρους, η ΕΚΤ εκτιμά ότι μειώνεται το ρίσκο των ελληνικών τραπεζών και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν επιπλέον των 10 δισ. έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, εντός του ορίου των 15 δισ. ευρώ.
(β) Αν, αντιθέτως, υπάρξει βεβαιότητα για ρήξη, η ΕΚΤ θα αυξήσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στις εγγυήσεις από το 23% που είναι σήμερα, σε 44% ή 65% ή 80%.

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, Έθνος, 02/05/2015

Η κυβέρνηση εφαρμόζει τρισχιδή πολιτική. Εναντι των «θεσμών» προσπαθεί να παραμένει εντός των διατάξεων λειτουργίας της ΕΕ, ώστε να απολαμβάνει τις παροχές και να διεκδικεί ενισχύσεις. Την ίδια στιγμή, «παίζει καθυστέρηση» στις μεταρρυθμίσεις στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου που έχει ανάγκη η χώρα, επικαλούμενη τη διαφορετική «λαϊκή εντολή» και την «ανικανότητα» των εταίρων να καταλάβουν τις «συλλήψεις» του οικονομικού επιτελείου.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην Κατ. Φάκα, www.protothema.gr, 30/04/2015

Το Συνέδριο θα αποφασίσει την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος και θα εκλέξει νέα ηγεσία. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια δήλωσα παρών. Αν και κατανοώ το πνεύμα της ερώτησης σας, δεν είναι της δικής μου λογικής ο ετεροπροσδιορισμός. Ο καθένας έχει την επαγγελματική και πολιτική του πορεία και κρίνεται. Η ακαδημαϊκή και ερευνητική μου ενασχόληση στον τομέα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης με έχει πείσει ότι η θέση μας στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της μέσω της ευρωζώνης είναι μία κατάκτηση που δεν πρέπει να διακινδυνευτεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές στην Ε.Ε. ώστε να κατοχυρωθεί το κοινό της μέλλον.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 27/04/2015

Tην ημέρα που απομονώθηκε από τους πάντες στη Ρίγα, ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωνε: «είμαστε δυο βήματα από τη συμφωνία». Ενώ ο πρωθυπουργός «αισθανόταν αισιόδοξος». Αφήστε που σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, δήλωνε ότι η χώρα έχει υλοποιήσει το 70% των υποχρεώσεών της και απομένει οι εταίροι να υλοποιήσουν το δικό τους 30%. Φαντάζομαι την έκπληξη της κυρίας Μέρκελ μπροστά σ’ ένα τόσο καταφανές ψέμα.

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
27/04/2015
Σε μια κρίσιμη καμπή της πορείας της χώρας η κυβέρνηση έρχεται να αναστατώσει τον χώρο της εκπαίδευσης με ένα πρόχειρο Ν/Σ, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση και διάλογο, απαξιώνοντας και αναιρώντας την προεκλογική ρητορική περί συμμετοχής στη δημοκρατία και αυτοδιοικήτου των ΑΕΙ αφού καταργεί νομίμως εκλεγμένα μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης (Πρυτάνεις και Κοσμήτορες)!

Επαναφέρει στην ουσία ένα παλαιό και ξεπερασμένο από τον χρόνο, την εμπειρία και τις σύγχρονες ανάγκες θεσμικό πλαίσιο στα ΑΕΙ ενώ διατηρεί, σχεδόν ως έχει το αναχρονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ερευνητικών ιδρυμάτων.
 
Κώστας Καλλίτσης, 26/04/2015

Οταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, η εσωτερική υποτίμηση περίπου ολοκληρωνόταν. Κάπου, άλλωστε, θα φρέναρε, αφού προηγήθηκε 25% κατάρρευση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων 40% σε μέσο όρο – με το εισόδημα ενός εκατομμυρίου συμπολιτών μας, νέων ανέργων, να μηδενίζεται. Το «Μνημόνιο» με την έννοια ενός προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης πρακτικά είχε λήξει.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 25/04/2015

Ο καθηγητής και αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης σε άρθρο του στα «ΝΕΑ» κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν κάνει τίποτα όσον αφορά τον τομέα πάταξης της ανομικής δράσης και της ασφάλειας των πολιτών.
Αυτή όμως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα παντού. Ή, μάλλον, η μια πλευρά της ακυρώνει ό,τι κάνει η άλλη. Ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Δρίτσας παγώνουν τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών που είχε ξεπαγώσει ο κ. Δραγασάκης.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 25/04/2015

Η ισόνομη δικαιοσύνη και οι κανόνες γενικότερα, όπως τους καταλαβαίνουμε σήμερα, αποτυπώνονται σε έναν λόγο υποχρεωτικά αφηρημένο. Κι αυτό επειδή μιλούν για πράξεις και καταστάσεις τις οποίες ορίζουν μεν με ακρίβεια, αλλά χωρίς να αναφέρονται ποτέ σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Για παράδειγμα, η απαγόρευση «Μην πατάτε το γρασίδι» απευθύνεται σε όλους και ενοχοποιεί όποιον την παραβεί. Το σκεπτικό είναι απλό: το υποκείμενο της πράξης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε και για να εξασφαλιστεί η ισονομία, η δικαιοσύνη οφείλει να τον αντιμετωπίσει χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν το ποιος είναι.

 
Η εισήγησή του στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, 25/04/15

Εδώ και τρεις μήνες με την ψήφο του ελληνικού λαού η χώρα άλλαξε κυβέρνηση. Θα κρίνουμε την κυβερνητική πολιτική στο έδαφος των πραγματικών γεγονότων και με κριτήριο τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και την προοδευτική απάντηση στην κρίση.

Στη διαπραγμάτευση στηρίζουμε την κυβέρνηση στο βαθμό που θα διεκδικήσει την αλλαγή πολιτικής, δείχνοντας ευθύνη απέναντι στις ευρωπαϊκές συνθήκες και την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και θα διαπραγματευτεί σε ρεαλιστική βάση και με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις. Είμαστε δε αντίθετοι σε μια λογική ρήξης.

 
Η ομιλία του στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, 25/04/2015

η πορεία των πολιτικών εξελίξεων, η διάψευση ορισμένων προσδοκιών από την κυβερνητική πολιτική αυτών των πρώτων μηνών και η κινητικότητα για εναλλακτικές διεξόδους δείχνουν καθαρά ότι αξίζει η Δημοκρατική Αριστερά να ξαναπροσπαθήσει. Να είναι συστατικό στοιχείο νέων πολιτικών λύσεων. Χωρίς να είναι δεδομένη για κανέναν. Αρκεί να πορευτούμε συλλογικά. Να ενισχύσουμε την ιδρυτική ταυτότητα μας ως δύναμη της ευρωπαϊκής, δημοκρατικής, ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι παρών!

 
Χρήστος Μαχαίρας, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 23/04/2015

Τι είναι πολιτική; Μήπως δεν είναι ο οργανωμένος τρόπος να επιδράσεις στα πράγματα και να επηρεάσεις τις εξελίξεις; Και αριστερή πολιτική; Μα, τι άλλο από το να επηρεάσεις τις εξελίξεις σε αριστερή και προοδευτική κατεύθυνση. Αντιρρήσεις πάντα θα υπάρχουν… Αν συμϕωνήσουμε, ωστόσο, ότι η πολιτική ήταν και παραμένει ένα εγχείρημα που κινείται μεταξύ επιθυμιών και πραγματισμού, δεν μπορεί παρά να εκϕράζει μια διαρκή άσκηση ισορροπίας πάνω στο τεντωμένο σχοινί της πραγματικότητας. Μια αέναη μάχη ανάμεσα στο εϕικτό και στο αναγκαίο, από την έκβαση της οποίας κρίνεται αν η πολιτική είναι συνώνυμη του ρεαλισμού ή συγγενής ϕαντασιώσεων.

 
Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Μεταρρύθμιση, 22/04/2015

Φαίνεται ότι το «νέο» στην Παιδεία φτιάχνεται πλέον με τα πιο φτηνά υλικά, με παλιά υλικά κατεδάφισης. Εικόνες «αρχαίας σκουριάς» αναβιώνουν μέσα από τις διατάξεις αυτού που είναι γνωστό σήμερα ως πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση, το οποίο προωθεί το Υπουργείο Παιδείας προς συζήτηση και ψήφιση. Ελλείψει οράματος, σχεδίου και πολιτικής για τη μεταρρύθμιση ή έστω για τη βελτίωση των υφιστάμενων παθογενειών του εκπαιδευτικού συστήματος, η καταφυγή στα παλιά υλικά παρουσιάζεται ως υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων.

 
Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Κώστας Χλωμούδης
Μεταρρύθμιση, 14/05/2015

Θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε μια αποτίμηση και να συμβάλουμε με κάποιες σκέψεις για την αποτελεσματικότερη και λειτουργική διαχείριση της πορείας συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα κεντρικά λιμάνια του Πειραιώς και της Θεσσαλονίκης.
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η προσπάθεια εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα έχει αποδώσει μέχρι στιγμής στη περίπτωση της σύμβασης παραχώρησης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ, της προβλήτα 2 και 3, που συντελέσθηκε πριν την είσοδο της χώρα στη κρίση του 2009.

 
www.banksnews.gr, 22/05/2015
Ο χρόνος εξαντλείται για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θα προχωρήσει στην μεταρρύθμιση της χώρας

Έκκληση να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα προκειμένου να μη συνεχιστεί η «ελληνική τραγωδία» απευθύνουν οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί αναλυτές των Eiffel Group και Glienicke Group.
 
Γιώργος Καπόπουλος
Ημερησία, 21/05/2015
Η Γερμανία επείγεται όσο ουδείς άλλος εταίρος στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη για μια συμβιβαστική λύση με την Αθήνα, αλλά και για μια προληπτική σκιαγράφηση του πλαισίου μιας διευθέτησης με το Λονδίνο που θα επιτρέπει στον Κάμερον να ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα.
 
Πάσχος Μανδραβέλης
Η Καθημερινή, 21/05/2015
Με αυτά και μ’ αυτά, η χώρα βαδίζει σε τρίτο μνημόνιο κι αυτή είναι η πλέον ελπιδοφόρα προοπτική. Διότι, με τα μυαλά που κουβαλούν οι κυβερνώντες και τις τζάμπα μαγκιές που πουλούν για τέρψη των ιθαγενών, μπορεί να συμβεί και το χειρότερο. Η άτακτη χρεοκοπία...
 
Π.Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 20/05/2015
Σε ένα κλειστό σεμινάριο σε Ευρωπαική πρωτεύουσα ένας ομιλητής παρατήρησε πρόσφατα «έχει συνειδητοποιήσει η Αθήνα ότι ο χρόνος τελειώει όχι τοσο για την Ελλάδα όσο για την Ευρώπη ;». Πράγματι ο χρόνος τελειώνει τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη καθώς οι προθεσμίες έρχονται και παρέρχονται χωρίς συμφωνία
 
Αγγελική Σπανού
Μεταρρύθμιση, 19/05/2015
Μπορεί να αποτύχει η κυβέρνηση και παρόλα αυτά να κυριαρχεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το πλέον ανυπόφορο σενάριο για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που έχουν επενδύσει στην “αριστερή παρένθεση” μόνο και μόνο για να μην αλλάξει τίποτα στον δικό τους μικρόκοσμο εξουσίας.
 
Γιώργος Καπόπουλος
ΕΘΝΟΣ, 18/05/2015
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν την αντοχή του Πούτιν στις κυρώσεις, την απροθυμία της Ε.Ε. για επ’ αόριστον παράτασή τους και με δεδομένο ότι χρειάζονται τη συνεργασία του Κρεμλίνου στο Ιράν και στη Συρία, έστειλαν τον Κέρι στο Σότσι την Τετάρτη 12/5 σε ένα πρώτο μήνυμα διόρθωσης της γραμμής τους απέναντι στη Ρωσία.
 
Αρίστος Δοξιάδης
Η Καθημερινή της Κυριακής, 17/05/2015
Στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα τεθούν οι βάσεις για τη νέα ελληνική οικονομία που θα διαμορφωθεί μετά την κρίση. Τα σενάρια είναι πολλά, αλλά είναι χρήσιμο να τα ταξινομήσουμε σε δύο βασικούς τύπους αναπτυξιακού μοντέλου. Ο κάθε τύπος αντιστοιχεί σε μια διαφορετική σύνθεση της μεσαίας τάξης.
 
Μαρία Κατσουνάκη
Η Καθημερινή, 16/05/2015
Εάν ήθελε κανείς να ξεκουράσει το βλέμμα του, χθες, σε μια αισιόδοξη εικόνα της Ελλάδας, θα έπρεπε να πάει στις Κάννες, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, για να δει τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, ανάμεσα σε μια διεθνή ομάδα συνεργατών, να παρουσιάζει τη νέα ταινία του.
 
Πάσχος Μανδραβέλης
Η Καθημερινή, 16/05/2015
Δεν ξέρουμε αν υπάρχει άλλη χώρα που ο ίδιος δρόμος έχει δύο, τρεις διαφορετικές ονομασίες και ανά δέκα τετράγωνα ξεκινάει διαφορετική αρίθμηση. Στην Ελλάδα είναι ο κανόνας για όλες τις λεωφόρους, κάθε μεγαλούπολης.
 
Ηλίας Μαγκλίνης
Η Καθημερινή, 16/05/2015

Είμαι πολύ περίεργος: αν όλος αυτός ο θόρυβος με τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας γινόταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά ή συγκυβερνήσεως Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ή κι ενός σχήματος που περιελάμβανε το «κρυπτοφασιστικό» (κατά πολλούς συριζαίους, επώνυμους και ανώνυμους) «Ποτάμι», τι θα κατέβαζαν, κατά το κοινώς λεγόμενο

 
Σωκράτης Τσιχλιάς
Η Καθημερινή, 16/05/2015
Η ρύθμιση που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο για τις οφειλές προς την εφορία περιείχε και κάτι τουλάχιστον περίεργο, αν όχι σκανδαλώδες: οι μεγαλοοφειλέτες, αυτοί δηλαδή που χρωστούν εκατομμύρια, αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ευνοϊκό τρόπο, και ως προς τα πρόστιμα και ως προς τις εκπτώσεις, με τους μικρούς οφειλέτες.
 
Νίκος Μπακουνάκης
ΤΟ ΒΗΜΑ, 14/05/2015
Σε μια τέτοια γκροτέσκα ιστορία περιττεύουν λοιπόν τα πολιτικά επιχειρήματα. Δεν μας μένει παρά να αναφωνήσουμε, μαζί με εκείνον τον παλιό κομφερανσιέ, την παροιμιώδη φράση του: κέφι, κέφι φίλοι μου καρκινοπαθείς. Ναι, στον Αγιο Σάββα.
 
Λευτέρης Παπαγιαννάκης
Τα Νέα, 13/05/2015
Με αφορμή την πρόσκληση της Χρυσής Αυγής στο ΕΣΕΠ, δεν μπορώ να μη σχολιάσω την επιλογή και των άλλων κομμάτων, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, να παραστούν χωρίς καν να αντιδράσουν στην παρουσία του κατηγορούμενου υμνητή του Χίτλερ, Χρήστου Παπά. Η αποχώρηση είναι το λιγότερο που θα έπρεπε να πράξουν, πρέπει η αντιπολίτευση να έχει πιο καθαρή και συνολική θέση απέναντι στους ναζί
 
Παντελής Μπουκάλας
Η Καθημερινή, 13/05/2015
... Αν ήταν να βοηθήσουν οι άγιοι να μην αποδιαλυθεί το ΕΣΥ, θα το είχαν κάνει επί κυβερνήσεως του ευλαβούς κ. Σαμαρά, που μας κατατρόμαξε προεκλογικά λέγoντας πως αν δεν τον ψηφίσουμε, θα έρθουν στα πράματα οι άθεοι που «θα κατεβάσουν τις εικόνες».
 
Μαρία Κατσουνάκη
Η Καθημερινή, 13/05/2015
... Η πίστη δεν μετριέται με προσκυνήματα ιερών σκηνωμάτων. Εκτός αν στην τάση για μετονομασία (βλ. τρόικα - θεσμοί κ.ο.κ.) προστεθεί και «το εμπόριο ελπίδας». Από εδώ και πέρα: «θρησκευτικό συναίσθημα»
 
Γιώργος Παυλόπουλος
Ναυτεμπορική, 12/05/2015
Τα αιματηρά γεγονότα του Σαββάτου στο Κουμάνοβο, στον βορρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), όπου δυνάμεις της αστυνομίας και Αλβανοί ένοπλοι συγκρούονταν για ώρες, γεννούν φόβους για νέα αποσταθεροποίηση στη Βαλκανική Χερσόνησο, η οποία αποτελεί θέατρο εθνικών αντιπαραθέσεων από την εποχή της δημιουργίας εθνικών κρατών
 
Θανάσης Γεωργακόπουλος
Μεταρρύθμιση, 11/05/2015
Η συζήτηση η οποία είχε ως κατάληξη τη ψήφιση του νόμου για την επανασύσταση της ΕΡΤ επικεντρώθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, στο “μαύρο” που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά πριν δύο χρόνια.

Όταν, όμως, η συζήτηση γίνεται με όρους του χθες τότε και η νομοθέτηση γίνεται με όρους του χθες. Ακόμα χειρότερα γίνεται με όρους ρεβάνς και είναι πιθανό να επαληθευθεί η πρόβλεψη πως η ΕΡΤ κινδυνεύει να γίνει η “πλατεία Κλαυθμώνος” του 21ου αιώνα.
 
Ελένη Αναγνωστοπούλου
Μεταρρύθμιση, 10/05/2015
Το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από νέο μέλος της βασιλικής οικογένειας, διαθέτει πλέον και νέα -αυτοδύναμη- κυβέρνηση. Έτσι, μετά από μία από τις πιο αναπάντεχες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών, η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται επισήμως με το ένα πόδι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελικά αποτελέσματα όπως διαμορφώθηκαν εξέπληξαν πολλούς.
 
Γιάννης Ραγκούσης
Τα Νέα, 10/05/2015
Περίπου 16 εκατομμύρια αποφάσεις, που περιλαμβάνουν δισεκατομμύρια ευρώ δαπανών του κράτους, έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα στη Δι@ύγεια. Δεκαέξι εκατομμύρια αποφάσεις που δεν θα είχαν το συγκεκριμένο περιεχόμενο εάν δεν υπήρχε η Δι@ύγεια – αλλά και δεν θα ήταν μόνο τόσες.

Η τροπολογία-δηλητήριο της κυβέρνησης Τσίπρα για τη Δι@ύγεια αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως η σκοτεινή πλευρά της Μεταπολίτευσης είναι πάλι εδώ. Με νέους εκπροσώπους, αλλά είναι εδώ. Λογικό, θα πει κανείς και δεν θα έχει άδικο.
 
Γιώργος Παγουλάτος
Η Καθημερινή της Κυριακής, 10/05/2015
Οσοι απέδιδαν τις πρώτες κινήσεις του υπουργείου Παιδείας μόνο σε προχειρότητα, ρεβανσισμό και έλλειψη προγραμματικού βάθους, τώρα μπορούν πραγματικά να ανησυχούν. Από τα πρώτα της βήματα η ηγεσία Μπαλτά-Κουράκη στοχοποίησε όσες ισχνές δομές αξιολόγησης, αριστείας και εξωστρέφειας είχαν διασωθεί.
 
Πάσχος Μανδραβέλης
Η Καθημερινή, 09/05/2015
Η μόνη προεκλογική υπόσχεση (ή έστω διαπίστωση) που βγήκε αληθινή στις πρώτες εκατό ημέρες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ήταν εκείνη που κοσμούσε τις αφίσες του μεγαλύτερου εταίρου: «Η Ευρώπη αλλάζει. Η ελπίδα έρχεται». Βγήκε αληθινή έστω κατά 50%, διότι πραγματικά η Ευρώπη αλλάζει.
 
Γιάννης Βούλγαρης
Τα Νέα, 09/05/2015
Εντυπωσιακός πράγματι ο συμβολισμός! Η κυβέρνηση επιχειρεί την πολιτική στροφή στον ρεαλισμό ανήμερα σχεδόν της πέμπτης «επετείου» του πρώτου Μνημονίου. Μάιος 2010. Δεν χρειάζεται κανένα non paper για να πιάσουμε το υπονοούμενο. Το θυμόμαστε! Είμαστε η μόνη πια χώρα που όχι μόνο δεν κατάφερε να βγει από το Μνημόνιο, αλλά ετοιμάζεται να υπογράψει καινούργιο.
 
Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 06/05/2015
Στις 100 ημέρες διακυβέρνησης από τη συνεργασία των κύριων εκφραστών του λαϊκισμού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και ήδη το καράβι αγγίζει επικίνδυνα τα βράχια. Αυτοί που υποσχέθηκαν αξιοπρέπεια και «σκληρή διαπραγμάτευση», παρακολουθούν αμήχανα τα αδιέξοδα στα οποία μας οδήγησαν.
 
Κώστας Καρακώτιας
ΕΘΝΟΣ, 05/05/2015
Το ποδόσφαιρο στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης είναι μια πολλαπλά οργανωμένη επιχείρηση. Βεβαίως υπάρχουν πάντα η λαϊκότητα του αθλήματος, οι συγκινησιακά φορτισμένες ιστορίες των ομάδων και οι αντίστοιχες ταυτίσεις των οπαδών, η ένταση και η ανταγωνιστικότητα του παιχνιδιού, η δύναμη και οι τεχνικές ικανότητες των ποδοσφαιριστών και το εντυπωσιακό συχνά θέαμα των αγώνων.
 
Κύριο Άρθρο
Αυγή, 05/05/2015
Τα ψέματα τέλειωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ’ αυτούς
 
Παύλος Τσίμας
www.huffngtonpost.gr, 03/05/2015
Αρκεί να θέσει κάποιος το ερώτημα ή να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επιλογής που δημοσκοπικά πλειοψηφεί, για να ξεσηκωθεί θύελλα. Από όλα τα θέματα- κι είναι εκατοντάδες- που έχουν τεθεί προς συζήτηση από αυτές τις στήλες, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι εκείνο που ξεσηκώνει περισσότερο τα πάθη, εκείνο που παρακινεί περισσότερα και πιο μαχητικά σχόλια, είναι το θέμα του νομίσματος.
 
Γιάννης Παντελάκης
www.protagon.gr, 01/05/2015
Είναι άνεργη και ανεπάγγελτη, αλλά δεν τρέχει τίποτα. Ήταν μια ευτυχισμένη άνεργη. Δεν είχε λόγους ούτε να ψάξει για δουλειά, ούτε ν’ ανησυχήσει. Στις Τράπεζες, είχε καταθέσεις 97 εκατομμυρίων ευρώ! Καμιά ανησυχία δεν είχε και για το αν την έψαχναν από την εφορία. Για τρία συνεχόμενα χρόνια δήλωνε καταθέσεις 15 εκατ. ευρώ. Κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν υποπτεύθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά με την περίπτωσή της.
 
Π.Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 29/04/2015
Η ιδέα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τους όρους/ προϋποθέσεις επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους μας έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Πρόκειται για μια πέρα για πέρα λάθος ιδέα και για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτα απ’όλα το δημοψήφισμα είναι γενικά ένας εσφαλμένος τρόπος λήψης πολιτικών αποφάσεων
 
Ξενοφών Γιαταγάνας
Έθνος, 27/04/2015
Λέει η κυβέρνηση ότι δεν θα δεχτεί υφεσιακά μέτρα. Υπάρχει, όμως, σκληρότερη ύφεση από αυτήν που δημιουργεί η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με τους εταίρους; Η πραγματική οικονομία και οι τράπεζες στεγνώνουν, οι επενδύσεις παγώνουν, η ανασφάλεια επιχειρηματιών και εργαζομένων κορυφώνεται. Την ελπίδα για ανάκαμψη έχει διαδεχτεί ο φόβος της πτώχευσης. Αν αυτά δεν είναι ύφεση, τότε τι είναι;
 
Φίλιππος Σαχινίδης
Η Καθημερινή, 27/04/2015
Από το ξεκίνημα της ΟΝΕ ένα ερώτημα που τίθεται είναι αν η δημιουργία της και η συμμετοχή μιας χώρας σε αυτή είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Έχουν μεσολαβήσει 16 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της και το ερώτημα παραμένει επίκαιρο. Σήμερα, για πολλούς κυρίως αγγλοσαξωνικής προέλευσης, η απάντηση φαίνεται να συναρτάται με την πορεία και τις αποφάσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά τη συμμετοχή της.
 
Νικόλας Σεβαστάκης
Συνέντευξη στην. Αργ. Μποζώνη, www.lifo.gr, 27/04/2015

Το «εμείς και αυτοί» λειτούργησε καταστροφικά. Δε μπορεί να παράγει τις συναινέσεις ή τις συναντήσεις που χρειάζεται οποιαδήποτε στιγμή κρίσης για να ξεπεραστεί. Δε μπορείς να λειτουργείς με όρους ενός μεταφυσικού εμφυλίου, ενοχοποιώντας την αντίπαλη άποψη ως εθνικά και κοινωνικά ύποπτη.

 
Φώτης Γεωργελές
Athens Voice, 26/04/2015
Η επιλογή του Γιάνη με ένα ν ήταν μια έξυπνη επιλογή. Για δύο λόγους. Όταν οι Ευρωπαίοι αντίκρισαν πρώτη φορά τη νέα κυβέρνηση έμειναν έκπληκτοι. Όπως εκμυστηρεύονταν, περίμεναν να αντικρίσουν κάποιους νέους Ευρωπαίους ριζοσπάστες. Αντί αυτού συνάντησαν κάποιους εκπροσώπους της δημοσιοϋπαλληλίας, κάτι παλαιοκομμουνιστικών απόψεων πολιτικούς, από αυτούς που έχουν να αντικρίσουν στις χώρες τους από τη δεκαετία του ’70 και του ’80.
 
Γιάννης Μεϊμάρογλου
Μεταρρύθμιση, 24/04/2015

Σε μια χώρα βυθισμένη στην κρίση, όπου η απονομή της δικαιοσύνης γίνεται ολοένα και πιο επείγουσα, εκείνη συνεχίζει να λειτουργεί με το πάσο της, οδηγώντας συχνά στη νόμιμη αποφυλάκιση επικίνδυνων εγκληματιών, αδίστακτων τρομοκρατών και πατενταρισμένων φασιστών. Η μεταρρύθμιση στον χώρο της δικαιοσύνης μοιάζει να είναι ακατόρθωτη!

 
Χάρης Ιωάννου
εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 23/04/2015
Η βασική κριτική που ασκείται σήμερα στην κυβέρνηση είναι ότι αρνείται να πάρει αποφάσεις και να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους, οδηγώντας τη χώρα είτε στα βράχια είτε σε νέο Μνημόνιο. Υπάρχει όμως και μια πιο επικίνδυνη διάσταση: αυτή της συστηματικής και με ανυπολόγιστες συνέπειες καλλιέργειας ενός πρωτοφανούς αντιευρωπαϊκού μένους στην ελληνική κοινή γνώμη.
 
Μπενουά Κερέ
Συνέντευξη στον Αλ. Παπαχελά, Η Καθημερινή, 22/04/2015

Η ευθύνη για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και περαιτέρω για τη διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ανήκει αποκλειστικά στην Αθήνα διαμηνύει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 6671 | Σύνολο από 20/02/2004: 12,465,977 | Μοναδικά IP: 471,897