Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στον Μ. Μιχαήλ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 26/03/2017
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα αναλάβει καμία ευθύνη για τη ψήφιση της συμφωνίας που διαπραγματεύεται με τους εταίρους, δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Ας αναλάβουν εξολοκλήρου την ευθύνη. Αν δεν το θέλουν ή δεν μπορούν... η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», προσθέτει. Θεωρεί τραγική τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση, ενώ την επικρίνει για την αβεβαιότητα που καλλιεργείται εξ αιτίας της παρατεταμένης καθυστέρησης να κλείσει την αξιολόγηση.
 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
23/03/2017
Συνήλθε σήμερα το Κ. Σ. Σ. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και συζήτησε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την πορεία προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και αποφάσισε τα ακόλουθα.

1. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζει την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και αντιτίθεται στις λογικές της Ευρώπης των πολλαπλών επιλογών και ταχυτήτων.

2. Επισημαίνει και πάλι τους κινδύνους από την παράταση της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας στην Οικονομία που δημιουργούν οι Κυβερνητικοί χειρισμοί, με δυσβάστακτο κόστος για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κτυπηθεί από την κρίση.
 
22/03/2017

Η ομιλία στη Βουλή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, για τη Λευκή Βίβλο και το μέλλον της Ευρώπης.

“Άκουσα με προσοχή τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ενημέρωσε σε σχέση με το τι έχει ειπωθεί μέχρι τώρα στις συσκέψεις και στις συζητήσεις στην Ε.Ε. για την επιλογή της διαφοροποιημένης ολοκλήρωσης και για την Ευρώπη των ομόκεντρων κύκλων και των πολλαπλών ταχυτήτων. Θέματα τα οποία, όπως έχουμε ήδη τονίσει, είναι σε μία αρνητική κατεύθυνση, αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί από ορισμένους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
Πάνος Τρ. Σκοτινιώτης, 21/03/2017
Αυτό σημαίνει, στην πραγματικότητα, η απόφαση του Δικαστηρίου για το Βατοπαίδι.

Έγκλημα, επειδή η λίμνη Βιστωνίδα, για την οποία ένας υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή αποδέχτηκε πως ανήκει στη Μονή Βατοπαιδίου, και δύο άλλοι την αντάλλαξαν με οικόπεδα-φιλέτα του Δημοσίου, κρίθηκε πως δεν ανήκει στη Μονή αλλά στο Δημόσιο.

Χωρίς τιμωρία, επειδή οι μεν μοναχοί αθωώθηκαν γιατί κρίθηκε πως ενήργησαν χωρίς δόλο, οι δε κρατικοί υπάλληλοι γιατί κρίθηκε πως ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές επιλογές.

Όσο για τους υπουργούς που έβαλαν την υπογραφή τους, τα δικά τους τυχόν αδικήματα παραγράφηκαν με το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής το 2009.

Με άλλα λόγια, ό,τι έγινε, ούτε νόμιμο είναι, ούτε ηθικό. Απλώς ατιμώρητο…
 
Απαιτείται ολοκληρωμένη πρόταση δημιουργίας θέσεων εργασίας ανά τομέα πολιτικής με χρονοδιαγράμματα, με συνεχή έλεγχο και επικαιροποίηση αποτελεσμάτων και στόχων
20/03/2017

Συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) Γιάννη Παναγόπουλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης και το μέλος της Ε.Ε. του κόμματος, Τάσος Δαρσινός, καθώς και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε (ΙΝ.Ε. Γ.Σ.Ε.Ε.), Γιώργος Αργείτης.

Τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να διαμορφωθούν ποιοτικές, σταθερές και επαρκώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας νέων επιστημόνων(πλήρες κείμενο της Πρότασης)

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 20/03/2017

Στην πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία που αφορούσε την ιθαγένεια των Ελλήνων συγγενών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, η ΝΔ ψήφισε «παρών». Λίγο αργότερα, προσπάθησε να δικαιολογήσει τη στάση της, κάνοντας λόγο για «κυκεώνα τροπολογιών της κυβέρνησης και των στελεχών της» αναφέροντας μάλιστα ότι η ψήφος της ΝΔ, «προφανώς εκ παραδρομής, κατεγράφη ως παρών, παρά τη σαφώς διατυπωμένη σύμφωνη γνώμη της». Είμαι πρόθυμος να πιστέψω τη δικαιολογημένη αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στον «κυκεώνα» —συχνά «φωτογραφικών»— τροπολογιών της κυβέρνησης αλλά και μπροστά στην πρωτοφανή γκάφα των βουλευτών της.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 19/03/2017

Πέρασε ολόκληρο το 2016 για να επιστρέψουν στις τράπεζες 8 δισ. ευρώ από το εξωτερικό, αλλά άρκεσαν 2-3 μήνες για να ξαναφύγουν τα μισά από αυτά. Οι επενδύσεις, που για πρώτη φορά από το 2007 είχαν αρχίσει να αυξάνονται πέρυσι, βούτηξαν -13,5% το τελευταίο 3μηνο. Αυτή η βουτιά ανέκοψε την έως τότε ελαφρά ανοδική πορεία του ΑΕΠ, συμπαρασύροντάς το σε πτώση 1,35%. Αυξήθηκαν και τα «κόκκινα» δάνεια. Το οδυνηρότερο όλων: Ανεστράφη η καθοδική πορεία της ανεργίας, που αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σκαρφαλώνοντας στο 23,6%. Οι «μαγκιές» έχουν κόστος...

 
Π. Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, 18/03/2017

Το επόμενο Σάββατο 25 Μαρτίου σε μια πανηγυρική εκδήλωση στη Ρώμη γιορτάζεται η επέτειος των εξήντα χρόνων από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ως αρχικώς Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης στις 25 Μαρτίου του 1957 από έξι αρχικά χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο - ιδρυτικές χώρες). Στα εξήντα αυτά χρόνια η ΕΟΚ μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΕ μέσα από σειρά νέων συνθηκών (Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, Συνθήκη ΕΕ / Μάαστριχτ, Συνθήκη Αμστερνταμ, Συνθήκη Νίκαιας, Ευρωπαϊκό Σύνταγμα / Συνθήκη Λισαβόνας), ενώ αύξησε τον αριθμό των κρατών-μελών της από τα έξι αρχικά σε είκοσι οκτώ σήμερα.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 16/03/2017

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση είναι διχασμένη ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και στην κοινοβουλευτική βάση της, που έχει πλέον υποχρεωτικά υιοθετήσει το μυθικό (και ανύπαρκτο) αφήγημα του «μηδενικού αθροίσματος» ανάμεσα στα «μέτρα και τα αντίμετρα» της νέας διαπραγμάτευσης, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Πρόκειται για την εσωτερική άμυνα μιας καταρρέουσας κυβέρνησης, που επιμένει ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας εμπεριέχουν ήδη και τον εξορκισμό τους

 
Ερώτηση στη Βουλή για την ανεργία προς την Υπουργό Εργασίας
16/03/2017

Ερώτηση στη Βουλή για την ανεργία προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι, με βάση την πρόσφατη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του 2017 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση από το ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε., η ανεργία έχει λάβει δραματικές διαστάσεις στην χώρα μας καθώς το πραγματικό ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 30%.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η ασκούμενη πολιτική και η υπερφορολόγηση έχουν εξοντώσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ανάπτυξη δεν διατάσσεται αλλά για να επιτευχθεί απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με την ανεργία στα ύψη, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ούτε έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για την ανάσχεση της ανεργίας.

 
Ανδρέας Μπελιμπασάκης, www.theinsider.gr, 16/03/2017

Μεγάλη ανάσα από τις εκλογές στην Ολλανδία. Μεγαλύτερη από ότι φανταζόμαστε. Μα δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο, θα αντιτείνει κάποιος. Έγινε.

Τα ιστορικά γεγονότα, κάποιες φορές, εμφανίζουν ήσσονος σημασίας δυναμική στην αρχή. Αργότερα όμως, διογκώνονται με τέτοιο τρόπο που τίποτα δεν μπορεί να τα σταματήσει. Έτσι και στην Ολλανδία. Είναι μια μικρή νίκη ενάντια στον παραλογισμό του λαϊκισμού και του ανορθολογισμού στην Ευρώπη.

Δεν μπορώ να βρω καλύτερο παράδειγμα από την συμπεριφορά του Εβραϊκού πληθυσμού στη Γερμανία, την περίοδο 1937-38.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 14/03/2017

Ως γνωστόν ο αμερικανός νομπελίστας συγγραφέας Σίνκλερ Λιουίς γράφει το 1935 το βιβλίο του «Δεν γίνονται αυτά εδώ» (Καστανιώτης, μτφ. Νίκος Α. Μάντης), όπου στη μυθιστορηματική εκδοχή εκλέγεται το 1936 ένας φιλοναζί πρόεδρος στις ΗΠΑ. Αυτός το πρώτο που έκανε ήταν να κλείσει τις εφημερίδες που δεν τον υμνούσαν. Μετά ήρθαν όλα τα άλλα.

Στις 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου για τη Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία της Δημοκρατικής Αριστεράς με θέμα «Ευρωπαίοι Τραμπ; Γίνονται αυτά εδώ;». Σκοπίμως πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία και φυσικά πριν από τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, σε μια περίοδο που οι επιθέσεις κατά του Τύπου συνδυάζονται με την άνοδο της Ακροδεξιάς.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Εφημερίδα των Συντακτών, 12/03/2017

Ως γνωστόν, η μνησικακία, η χαιρεκακία και γενικότερα η τάση να υπενθυμίζουμε στους άλλους τα λάθη τους, δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευγενών αισθημάτων. Προδίδουν μικροψυχία, ενοχλούν, θρέφουν την αντιπαλότητα και στέκονται εμπόδια στις προσπάθειες να βρεθεί μια μέση οδός συνεννόησης.

Είναι όμως ανθρώπινα. Και ίσως, αν τα εξωτερικεύσουμε σε μικρές δόσεις, αντί να τα κρατάμε μέσα μας, θα μπορέσουμε να τα θέσουμε υπό έλεγχο ή να τα μετριάσουμε.

 
Φώτης Λαμπρινίδης, 12/03/2017

Η οπισθοδρόμηση του Δήμου και της Πόλης είναι δραματική. Η αντίστροφη μέτρηση, ωστόσο, έχει ξεκινήσει. Έτσι κι αλλιώς το τεράστιο έργο της ανασυγκρότησης του Δήμου και της Πόλης θα το αναλάβει μια μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία, με ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, που θα βάλει οριστικά τέλος στην πιο μαύρη αυτή σελίδα της τοπικής ιστορίας σε περίοδο δημοκρατίας.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Θαν. Μωραϊτη, Realnews, 12/03/2017

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι στρατηγικός εταίρος της ΝΔ. Τα αυτονόητα είναι καλό να διευκρινίζονται. Ταυτοχρόνως σήμερα βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες. Για αυτό η πρότασή μας είναι σταθερή για εθνική συνεννόηση και κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα στηρίζεται και από τα δύο πρώτα κόμματα, με πρόσωπα κοινής αποδοχής. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα αποτελέσει το όχημα όσων ενδεχομένως να θέλουν να γίνουν υπουργοί μίας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επιμένουμε στην αυτόνομη πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με σαφή οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ.

 
Π. Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, 08/03/2017

Πολύς λόγος για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων τις τελευταίες μέρες, αλλά περί τίνος πρόκειται;

Με τη φράση «Ευρώπη δύο ή πολλαπλών ταχυτήτων» ή «ευέλικτης ολοκλήρωσης» (flexible integration) ή «διαφοροποιημένης ολοκλήρωσης» (differentiated integration) ή «μεταβλητής γεωμετρίας» (variable geometry) υπονοείται ένα καθεστώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) όπου κάποιες χώρες-μέλη προχωρούν ταχύτερα και βαθύτερα στην ενοποίηση, ενώ κάποιες άλλες παραμένουν πίσω ή εντελώς εκτός. Ωστόσο η Ευρώπη των «δύο ή πολλαπλών ταχυτήτων» δεν είναι εντελώς καινούργια.

 
Πάνος Σκοτινιώτης, Τα Νέα, 08/03/2017

Η δημοσκόπηση «Σφυγμός» της Prorata, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» από 1 έως 3 Μαρτίου, επιβεβαίωσε ότι οι πολίτες βλέπουν ευνοϊκά τη συγκρότηση νέου, ενιαίου κόμματος της Κεντροαριστεράς.
Επ’ αυτού, θεωρώ αναγκαίες οκτώ βασικές επισημάνσεις:
Στον δημόσιο διάλογο συνήθως γίνεται λόγος για «νέο φορέα», χωρίς να προσδιορίζεται με σαφήνεια αν νέος φορέας σημαίνει νέο κόμμα ή συμπαράταξη κομμάτων, κινήσεων και προσώπων. Προσωπικά πιστεύω στις καθαρές λύσεις. Με άλλα λόγια, στην ανάγκη ενός νέου, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Τα βήματα για να φτάσουμε στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος προφανώς και μπορούν να συζητηθούν.

 
Παρέμβαση στην εκδήλωση της Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «Πολιτικές για τη Νέα Γενιά»
Χριστίνα Παπαδοπούλου, 08/03/2017

Πώς συναντιούνται πολιτισμός και νέα γενιά στην Ελλάδα του 2017; Σχεδιάζονται πολιτιστικές πολιτικές με επίκεντρο τη νέα γενιά και στόχο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της;

Από την χώρα μας πάντα έλειπε η ευρύτερη διάδοση του πολιτισμού, η ουσιαστική επένδυση σε αυτόν και η βαθιά συνειδητοποίηση ότι η πρόσβαση στον πολιτισμό έχει προεκτάσεις στην ψυχοκοινωνική μας ανάπτυξη, στην αντίληψη και τον τρόπο ζωής μας.

Οι δυνατότητες πολιτιστικής έκφρασης των νέων μέσα από τις υπάρχουσες δομές περιορίζονται. Μουσεία, θέατρα, καλλιτεχνικοί οργανισμοί, βιβλιοθήκες ή θεσμοί χάραξης πολιτιστικής πολιτικής κλείνουν ή λειτουργούν πλέον υποστελεχωμένοι και υποχρηματοδοτούμενοι.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 08/03/2017

Γιατί για λόγους ιστορικούς (η ήττα του Εμφυλίου) η Αριστερά στην Ελλάδα ορίζεται με ηθικολογικούς και όχι πολιτικούς όρους. Ετσι η Αριστερά στην Ελλάδα παρουσιάζεται ως πολιτική εκκλησία και όχι ως πολιτική παράταξη. Μια εκκλησία άσπιλη, αμόλυντη και προπάντων αδιάφθορη. Αν κάποια πολιτική παράταξη αποδειχτεί «βρώμικη» και διεφθαρμένη, αυτό δεν είναι Αριστερά. Αν κάποιος αριστερός ηγέτης φανεί ψεύτης, ρουσφετολόγος, ανίκανος, αγράμματος, αδαής, κουτσαβάκης, ολιστικός ή και διεφθαρμένος, τότε αυτός δεν είναι αριστερός. Αριστερά είναι μια ηθικολογία και ό,τι δεν ταιριάζει σ’ αυτήν την ιδέα δεν είναι Αριστερά. Τι μας λέτε; Ανοησίες.

 
Από την εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη νέα γενιά
06/03/2017

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος προσερχόμενος στην εκδήλωση της Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης “Πολιτικές για τη Νέα Γενιά” δήλωσε:

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε το δικό μας όραμα και σχέδιο, για την υπέρβαση της κρίσης. Οι νέοι και οι νέες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προτείνουμε τομές και ανατροπές σε κάθε τομέα πολιτικής. Διεκδικούμε την ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και πολιτικές πρακτικές.

Οι λογικές της επετηρίδας δεν είναι ούτε σύγχρονες ούτε προοδευτικές. Η επετηρίδα τελείωσε στην εκπαίδευση, έφθασε η ώρα να τελειώσει και στην πολιτική. Δεν μπορεί ένας τριαντάρης να αντιμετωπίζεται ισότιμα στο εξωτερικό και ως “παιδί” στην χώρα μας. Αυτή είναι μια βαθιά συντηρητική αντίληψη.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 05/03/2017

Προ ολίγων εβδομάδων, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) δημοσιοποίησε τη δική του έκθεση πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας. H S&P επιβεβαίωσε ότι αξιολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες υψηλότερα από τη Moody’s, με σταθερές προοπτικές.

Το πιο ενδιαφέρον είναι η εκτίμηση της S&P ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% το 2016 (αντί για μείωση 1% που πρόβλεπε τον Ιούλιο, πέρυσι) και, ειδικότερα, η πρόβλεψή της ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,5% το 2017, 2,7% το 2018, 3% το 2019 και 3,2 % το 2020 με την ανεργία να μειώνεται στο 15% εκείνο το έτος.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 05/03/2017

Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα επικρατούν ορισμένες τάσεις και φαινόμενα που δείχνουν ότι όσον αφορά την αγάπη προς τη δημοκρατία χρειαζόμαστε περισσότερα POS από όσα χρειαζόμαστε για να χτίσουμε το αφορολόγητό μας.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρώτον, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση από τη δεύτερη ημέρα των εκλογών ζητεί εκ νέου εκλογές. Οταν μάλιστα δημοσιευτούν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που τη φέρνουν, συνήθως, πρώτη, αναζητεί στις δημοσκοπήσεις τη νομιμοποίηση της απαίτησής της. Δεύτερον, γιατί τα μικρά κόμματα, όσα αισθάνονται μικρά ή όσα ήσαν πριν μεγάλα και πλέον δεν πιστεύουν ότι μπορούν να ξαναγίνουν πάλι συνασπισμοί εξουσίας, ζητούν κάθε λίγο και λιγάκι οικουμενικές κυβερνήσεις.

 
Ομιλία στο Συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Αλλάζοντας το αφήγημα για την Ελλάδα».
05/03/2017

Δεν πρέπει να αφήσουμε τον κ. Τσίπρα να κάψει και την αριστερά και τη νέα γενιά.

Απαιτούνται εδώ και τώρα ρηξικέλευθες αλλαγές. Και προφανώς για να γίνουν χρειάζονται έργα και όχι λόγια. Απαιτείται ωστόσο και ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και πολιτικές πρακτικές. Νέοι άνθρωποι χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Για να υπάρξει ένα νέο αφήγημα για την χώρα, από όσους έχουμε την αντίληψη ότι η χώρα δεν πρέπει να είναι παγιδευμένη στα στενά γεωγραφικά της όρια, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και του κόσμου.

 
Γιάννης Βούλγαρης, 04/03/2017

Η δίχρονη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταναλώθηκε σε μια αέναη διαπραγμάτευση που σταθερά κατέληγε εις βάρος της Ελλάδας. Λάθος υπολογισμοί του συσχετισμού δύναμης, υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που συνεχώς διαψεύδονταν, υπερφίαλες ή τυχοδιωκτικές κινήσεις, κατά κράτος υποχώρηση, υψηλότατο κόστος για την πραγματική οικονομία και για τα πιο αδύναμα στρώματα. Το μοντέλο επαναλαμβάνεται σταθερά, είτε με τον φανφαρονισμό του Βαρουφάκη είτε με τον εκνευρισμό του Τσακαλώτου, πάντα βέβαια υπό τον δημαγωγικό τακτικισμό του Πρωθυπουργού.

 
Π. Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, 03/03/2017

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πολυαναμενόμενη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Ην. Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit). Η Επιτροπή παρουσιάζει πέντε σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης/Ενωσης χωρίς να διευκρινίζει ποιο ακριβώς προκρίνει η ίδια ως το πλέον επιθυμητό και ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα Ευρώπη και παγκόσμιο σύστημα. Από τα πέντε σενάρια, τα τέσσερα πρώτα («συνεχίζουμε κανονικά», «περιοριζόμαστε στην εσωτερική αγορά», «αυτοί που θέλουν προχωρούν μπροστά», «κάνουμε λιγότερα πιο αποτελεσματικά») εμφανίζονται περισσότερο ως Μαύρη παρά Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 
Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
02/03/2017

Αντί να αντιμετωπίζετε, λοιπόν, τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της χώρας με λεπτούς χειρισμούς, το μόνο που συνεχίζετε να κάνετε είναι να δημιουργείτε εντυπώσεις εις βάρος του δημόσιου και εθνικού συμφέροντος μόνο υπέρ του στενού κομματικού σας κοινού.

Έχετε ένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο για τα εξοπλιστικά κονδύλια; Πώς θα τα διαχειριστείτε και πως θα τα κατανείμετε στη συντήρηση ή στην αναβάθμιση ή αν χρειάζεται προμήθεια κάπου, πως όλα αυτά; Υπάρχει ένα σχέδιο; το έχουμε δει; Στην επιτροπή πριν στείλετε το αίτημα για δισεκατομμύρια ευρώ ή για την αναβάθμιση ή για την προμήθεια, δεν θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τα θέματα αυτά;

 
Γιάννης Τούντας, Τα Νέα, 01/03/2017

Η χώρα έχει ανάγκη σήμερα, περισσότερο από χθες, από μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη, παράγοντα πολιτικής σταθερότητας και καταλύτη εθνικής συνεννόησης. Την έξοδο από την κρίση δεν μπορεί να την εξασφαλίσει ούτε ο συντηρητισμός της ΝΔ, ούτε ο λαϊκισμός και κρατισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής ανόρθωσης και μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών-μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στη Βουλή και στην κοινωνία για να το υλοποιήσει.

 
Με την πολιτική του αφόπλισε τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και συνολικά τον Προοδευτικό Πόλο, έναντι των απαιτήσεων του ΣΥΡΙΖΑ
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 01/03/2017

Όταν διάβασα την, εμφανώς λόγω σύγχυσης, δήλωση του κ. Φώτη Κουβέλη ότι ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο που ο ίδιος ήταν Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και τα σχόλια για τον «ξεφτίλα» που πλημμύρισαν το διαδίκτυο, σκέφτηκα να στείλω μόνο ένα μικρό σημείωμα στην Athens Voice για να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη τόσο για τη δήλωση, όσο και για το επίπεδο μερικών «φιλοευρωπαίων», οι οποίοι μάλλον έχουν το στρατηγείο τους στην Καμπούλ (ζητώ συγγνώμη από την Καμπούλ) και όχι στην Ευρώπη.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 28/02/2017

Πριν από λίγες μέρες, η αντιπρόεδρος του Die Linke κ. Σάρα Βάγκενχεντ πρότεινε ένα νέο δημοψήφισμα για την Ελλάδα, με στόχο την τελική έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Rheinische Post, η κ. Βάγκενχεντ δήλωσε πως «αν η Ελλάδα βλέπει τις προοπτικές της για την οικονομία της εντός ενός σκληρού νομίσματος, όπως το ευρώ, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ωστόσο, πολλά δείχνουν ότι η ανάκαμψη της χώρας θα ήταν λίγο ευκολότερη έξω από αυτόν τον κορσέ (δηλαδή το ευρώ)». Ασκώντας μάλιστα κριτική στον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, είπε ότι εξαπατά επί χρόνια το γερμανικό λαό, «παρ’ όλο που ο ίδιος ξέρει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ξέρει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει»

 
Η συνέντευξη στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και στο δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα
28/02/2017

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει μέτρα απαράδεκτα τα οποία έρχονται ως προϊόν μιας αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει χθες, το 2016, εγκαίρως και, όπως λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αν αυτό είχε γίνει δεν θα χρειαζόταν αυτά τα νέα απαράδεκτα μέτρα.

Βρισκόμαστε στην κατάσταση όπου συνεχίζεται μία αναποτελεσματική διαπραγμάτευση και στην οποία δεν ξέρει κανένας τι προτείνει και σε τι συμφωνεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή και δεν μίλησε ούτε για τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, ούτε για τις ομαδικές απολύσεις, για το μόνο που είπε ήταν ότι δέχθηκε την προληπτική νομοθέτηση και μάλιστα με μία απίστευτη επιχειρηματολογία ότι έτσι νομοθετούμε και σε άλλα νομοσχέδια εκ των προτέρων!

 
Το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Θα μας συνοδεύει τα 3 επόμενα χρόνια

Το Πλήρες κείμενο σε pdf

Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Δημήτρης K. Ψυχογιός
Τα Νέα, 21/03/2017
Για να θυμηθούμε την ορολογία που κάποτε χρησιμοποιούσε και ο ίδιος, είναι άραγε αμερικανόδουλος ο Νίκος Κοτζιάς; Διότι κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση Μέρκελ - Τραμπ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «National Interest», έσπευσε να υπερασπιστεί τον Ντόναλντ Τραμπ και να αποδοκιμάσει τους ευρωπαίους ηγέτες
 
Παντελής Μπουκάλας
Η Καθημερινή, 18/03/2017
Ισως βιάστηκε λίγο η επίσημη Ευρώπη να δηλώσει απολύτως ανακουφισμένη από το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών. Καμιά αντίρρηση. Ο συντηρητικός Μαρκ Ρούτε νίκησε και ο ακροδεξιός Χερτ Βίλντερς έχασε. Ομως ο κ. Ρούτε νίκησε χάνοντας (πέντε ποσοστιαίες μονάδες, εννιά έδρες και τον κυβερνητικό Εργατικό εταίρο του, που καταποντίστηκε αλά ΠΑΣΟΚ), ο δε κ. Βίλντερς έχασε κερδίζοντας.
 
Βασιλική Γεωργιάδου
Τα Νέα, 18/03/2017
Ο ευρωσκεπτικισμός είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε άνοδο εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Με τον όρο γίνεται αναφορά σε ένα σύνολο διαθέσεων και στάσεων απέναντι στην ΕΕ που εκφράζουν από απλές επιφυλάξεις και κριτική αμφισβήτηση έως άρνηση ή και καθολική απόρριψη του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
 
Χρήστος Ροζάκης
Τα Νέα, 18/03/2017

Η Τουρκία περνάει μια περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων με πολλά κράτη και οντότητες: αν αρχίσουμε από τις τεταμένες σχέσεις της με την Ολλανδία, εξαιτίας της απαγόρευσης από τους Ολλανδούς της ομιλίας του τούρκου υπουργού των Εξωτερικών σε δημόσιο χώρο, και την απαγόρευση εισόδου της τουρκάλας υπουργού στην Ολλανδία,

 
Νίκος Μπίστης
Έθνος, 07/03/2017
Αν δεν ήταν υπουργός Άμυνας, ελάχιστοι θα ασχολούνταν μαζί του. Η θέση του όμως και ο θεσμικός του ρόλος τον καθιστούν αυτόχρημα επικίνδυνο. Και ο Πάνος Καμμένος με ένα μπαράζ λεονταρισμών και ανεύθυνων δηλώσεων, που φτάνουν μέχρι την πρόβλεψη επεισοδίου στην Κύπρο, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας.
 
Μιχάλης Μητσός
Τα Νέα, 07/03/2017
Αν για κάτι δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι ότι πρόκειται για έμπειρο δημοσιογράφο. Στην ιστοσελίδα του μετράμε ότι έχει συνεργαστεί «ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης» με 19 μέσα ενημέρωσης. Κι αυτό, «ενδεικτικά». Χωρίς να υπολογίζουμε το περιοδικό της Ομάδας Φοιτητών Οδοντιατρικής, την εφημερίδα «Μυκονιάτικη» (την οποία διηύθυνε), την «Εποχή» και φυσικά την «Καθημερινή».
 
Γιάννης Παντελάκης
www.protagon.gr, 06/03/2017
Υπάρχει διάχυτη η λάθος εντύπωση ότι ο Καμμένος και το κόμμα του είναι ακροδεξιοί. Ο Τσίπρας ωστόσο χθες το ξεκαθάρισε: "Σε καμμιά περίπτωση, δεν θα χαρακτήριζα τους ΑΝΕΛ ακροδεξιό κόμμα", είπε. Και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Αποστόμωσε εκείνους που αβασάνιστα έκαναν τέτοιους αστήρικτους χαρακτηρισμούς. Η πορεία των Καμμένου και ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνει πως μόνο τέτοιοι δεν είναι!
 
Νίκος Μπίστης
Έθνος, 06/03/2017
Αν δεν ήταν υπουργός Αμυνας, ελάχιστοι θα ασχολούνταν μαζί του. Η θέση του όμως και ο θεσμικός του ρόλος τον καθιστούν αυτόχρημα επικίνδυνο. Και ο Πάνος Καμμένος με ένα μπαράζ λεονταρισμών και ανεύθυνων δηλώσεων, που φτάνουν μέχρι την πρόβλεψη επεισοδίου στην Κύπρο, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας. Στο εσωτερικό μολύνει με το ύφος και ήθος που ανέκαθεν τον χαρακτήριζε στη Βουλή.
 
Σήφης Πολυμίλης
Το Βήμα της Κυριακής, 05/03/2017
Πόσες φορές πρέπει ακόμα να παρακολουθήσουμε αυτή την περιβόητη διαπραγμάτευση με την τρόικα για να συνειδητοποιήσουμε - πολιτικό σύστημα και κοινωνία - ότι με τέτοιου είδους πολιτικάντικες μεθοδεύσεις βουλιάζουμε πιο βαθιά στην κρίση;
 
Φώτης Γεωργελές
Athens Voice, 02/03/2017
Νομίζω πως το σημαντικότερο που μας συμβαίνει, είναι ότι χάνουμε το χρόνο. Όλα είναι τώρα. Όλα πρέπει να γίνονται τώρα. Λίγα λεπτά μετά την είδηση του δυστυχήματος στην εθνική οδό, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε αρχίσει ο σχολιασμός.

Κάποτε η πρώτη στιγμή ήταν για να μάθεις. Στην Ενημέρωση η πρώτη μέρα, αν όχι η πρώτη βδομάδα, ήταν για το ρεπορτάζ. Τι συνέβη, πώς συνέβη, ποια είναι τα γεγονότα. Μετά ακολουθούν οι απόψεις. Επί των πραγματικών γεγονότων. Στα social media οι απόψεις είναι ακαριαίες
 
Γιάννης Μπαλαμπανίδης
εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 02/03/2017
Η νεοσυντηρητική πλημμυρίδα, από τις ΗΠΑ του Τραμπ στη Βρετανία του Brexit κι από κει στη Γαλλία, όπου ακόμη και αν δεν εκλεγεί πρόεδρος η Μαρίν Λεπέν, έχει ήδη κερδίσει τη μάχη των ιδεών, δεν συμβαίνει σε ιδεολογικό κενό.

Συμβαδίζει, μεταξύ άλλων, με ένα επιχείρημα που δεν καλλιεργείται μόνο από την άκρα Δεξιά και το οποίο ταυτίζει τις προοδευτικές ιδέες (της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και της Σοσιαλδημοκρατίας, που όπως έχει γραφτεί στα καθ’ ημάς δεν είναι παρά «η χωριατιά στην εξουσία») με μια θυμική, ανορθολογική και γι’ αυτό επικίνδυνη μήτρα.
 
Παύλος Τσίμας
www.huffngtonpost.gr, 28/02/2017
«Μετά από μια δεκαετία αποτυχημένων προσπαθειών διάσωσης της Ελλάδας, η Γερμανία και τα άλλα ευρωπαϊκά έθνη, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρέπει να δοκιμάσουν μια διαφορετική προσέγγιση. Μια προσέγγιση που θέτει ως προτεραιότητα την αναζωογόνηση της οικονομίας».

Η φράση είναι από ένα editorial των New York Times, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη, την επομένη του πρόσφατου Γιούρογκρουπ, με τον εύγλωττο τίτλο: «Σώστε την Ελλάδα, σώζοντας την οικονομία της πρώτα».
 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 937 | Σύνολο από 20/02/2004: 17,936,699 | Μοναδικά IP: 510,763