Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, 16/01/2017

Πραγματικά μπορεί κανείς/μια σήμερα να πιστεύει ότι θα μπορούσε να γίνει η εκλογή του ηγέτη μέσα από ένα σώμα συνεδριακό; Όπου η κυρίαρχη οργανωτικά δύναμη θα μπορούσε να ελέγξει το αποτέλεσμα; Μπορεί πλέον να υπάρξει διαφορετική πρόταση όταν και η ΝΔ, μετά από το ΠΑΣΟΚ, έκανε ψηφοφορία ανάδειξης αρχηγού μέσα από προσφυγή στη βάση;

Είναι προφανές ότι η ανάδειξη δεν μπορεί να γίνει παρά , πανελλαδικά, από όσους/ες θα ήθελαν να συμμετάσχουν, πληρώνοντας ένα συμβολικό ποσό και δηλώνοντας την πολιτική τους συμφωνία ή συγκατάθεση στην προγραμματική διακήρυξη του νεοσχηματισμένου, πλέον, ενιαίου φορέα!

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στη Στ. Γκαντώνα, Κυριακάτικη KONTRANEWS, 15/01/2017

Η κεντροαριστερά μπορεί να δώσει σήμερα τις λύσεις για την ανάταξη της κοινωνίας με αρμονική συνύπαρξη και όχι σύγκρουση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας και σύγχρονες υπηρεσίες στους τομείς κοινωνικής πολιτικής αντί μίας αδιέξοδης επιδοματικής πολιτικής ανακύκλωσης της φτώχειας. Είναι φανερό ότι με βάση αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία, εξάλλου το δηλώνει και ο ίδιος.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 16/01/2017

Τις τελευταίες εβδομάδες, στην τηλεόραση και το Διαδίκτυο παρακολουθήσαμε την επιδείνωση του καιρού με trendy shelfies, με εξωτικές φωτογραφίες από αποκλεισμένα νησιά και παγωμένες λίμνες, με εκδρομικές μπότες και αυτοσχέδια έλκηθρα. Τα μετεωρολογικά δελτία εξέδωσαν ερμηνευτικές εγκυκλίους για το τι σημαίνει «προγνωστική περίοδος», ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τον «ιστορικό χιονιά» έδωσαν τροφή σε σχόλια για αδικαίωτες προσδοκίες αλλά και σε εκκλήσεις για άμεση βοήθεια. Σε μια χώρα που έχει συνηθίσει να ζει με ένα μακρύ ζεστό καλοκαίρι, το χιόνι έγινε ξαφνικά το απόλυτο άλλοθι για να βγουν στην επιφάνεια όχι μόνο οι κλιματικές αλλαγές αλλά και ένα κοινωνικό κλίμα, που αναζητούσε ενόχους για τα πάντα.

 
Η Παρέμβασή του μέλους της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ στη συγκέντρωση "Ώρα αποφάσεων" στη Θεσσαλονίκη
15/01/2017

Στην ΔΗΜΑΡ και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είμαστε επικεντρωμένοι στο στόχο της διεύρυνσης του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς. Απαιτείται ενότητα και όχι κατακερματισμός των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και ανανέωση στα πρόσωπα ,στις ιδέες και στις πολιτικές πρακτικές. Στοχεύουμε στην ενοποίηση, ανασύνθεση και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου για την δημιουργία ενός ισχυρού, σύγχρονου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού ρεύματος της κεντροαριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στην εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια. Τώρα είναι "η ώρα των πράξεων» χωρίς ατέρμονες διαβουλεύσεις που έχουν κουράσει τον κόσμο της Κεντροαριστεράς. Εμείς στη ΔΗΜΑΡ και στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ αυτό προωθούμε.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 14/01/2017

Oπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, η ενασχόληση με τα κοινά δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση, αλλά συνιστά την αρχική και ύψιστη αρετή του πολίτη. Εξού και η απαξίωση του ιδιωτεύοντος. Σε πολλές ξένες γλώσσες η λέξη idiot (ηλίθιος) ανάγεται ετυμολογικά σε αυτό, δηλαδή στον άνθρωπο ο οποίος αδιαφορεί και απέχει από τις συλλογικές διαδικασίες που διαμορφώνουν τη βούληση της πόλης.
Οι αρετές, ως γνωστόν, έχουν μια διάσταση ποσοτική: π.χ. αν πρέπει να λέμε την αλήθεια, όσο πιο φιλαλήθεις είμαστε τόσο το καλύτερο. Για να διαχωρίσουμε λοιπόν με βάση την ποσοτική λογική τους ενάρετους από τους ηλίθιους, θα πρέπει να μετρήσουμε τον βαθμό της ενασχόλησης του καθενός με τα κοινά

 
Γιώργος Σιακαντάρης, www.bookpress.gr, 12/01/2017

Ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν πέθανε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου. Πολωνός εβραϊκής καταγωγής, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια του Λιντς και της Βαρσοβίας, μελετητής και κριτικός της μετανεωτερικής κοινωνίας, της μονόπλευρης οικονομικής παγκοσμιοποίησης, αλλά κι ένας στρατευμένος διανοούμενος υπέρ των κοινωνικών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η ατομική του ιστορία είναι συναρπαστική. Μαχητής της πολωνικής αντίστασης, συμμετείχε στις φιλοσοβιετικές δυνάμεις, όχι μόνο γιατί ήταν κομμουνιστής, αλλά και γιατί στις δυνάμεις της φιλοαγγλικής αντίστασης κυριαρχούσαν ισχυρά θρησκόληπτα και αντισημιτικά στοιχεία.

 
Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
12/01/2017
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την οποία και χαιρετίζουμε, καθώς υπάρχει η αναγκαιότητα ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου της κεντροαριστεράς σαφώς οριοθετημένου τόσο από τις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Η συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στην Δημοκρατική Συμπαράταξη με την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία όπως των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών, ενισχύει το εγχείρημά μας με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε προοδευτική κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά προς την κατεύθυνση ενότητας όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Γραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ
12/01/2017
Σήμερα εκδικάζεται η αγωγή του προέδρου των ΑΝΕΛ και συγκυβερνήτη του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Καμμένου κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη. Θα ήμασταν υποκριτές αν δηλώναμε ότι η αγωγή του Υπουργού Άμυνας κατά του γελοιογράφου και αρθρογράφου για άρθρο του στο Protagon, μας εκπλήσσει. Δεν μας εκπλήσσει καθόλου. Αντιθέτως, αποτελεί φυσική συνέπεια μιας πορείας, η οποία αποκρυσταλλώθηκε, εδώ και δυο χρόνια, στη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Η αγωγή του κ. Καμμένου για αυτό το άρθρο δεν είναι μόνο πρόβλημα δικό του και του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται. Δεν είναι πρόβλημα μόνο μίας εθνικολαϊκιστικής σκέψης και πρακτικής. Θα λέγαμε ακόμα ότι δεν είναι μόνο μία αντίληψη ενάντια στο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Είναι όλα αυτά, αλλά κυρίως είναι ένα μήνυμα εκφοβισμού του αντιπάλου, ένα μήνυμα απειλής για την δημοκρατία που όταν κυριαρχούν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι μία “αδύναμη” δημοκρατία. Μπροστά σ’ αυτήν την απειλή δεν δικαιούται κανείς να αδιαφορεί. Εμείς είμαστε σταθερά στο πλευρό της ελευθερίας του τύπου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.
 
Θάνος Παπαδόπουλος, Συνέντευξη στη Ρομ. Ξύδα, www.protothema.gr, 12/01/2017

Ο Τσίπρας είναι εξουσιομανής με τεράστια, εγκληματικά λάθη. Το πρώτο μεγάλο λάθος του ήταν η η αντίληψη του ότι θα έσκιζε τα μνημόνια. Το δεύτερο, το ότι έκανε συνεταίρους του τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα κόμμα ακροδεξιό και γελοίο. Το επόμενο, το ότι έκανε υπουργό οικονομικών τον Βαρουφάκη κι άφησε ανεξέλεγκτους τους Σκουρλέτηδες και τις Βαλαβάνιδες να συνεχίζουν στα συντρίμμια ενός χρεοκοπημένου κράτους τις διάφορες ανόητες θεωρίες του περί μη ιδιωτικοποιήσεων και παροχής 13ης σύνταξης. Μετά έκανε το περίφημο δημοψήφισμα, μια τρύπα στο νερό. Αν φεύγαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γινόμασταν για πενήντα χρόνια Αφρική και θα παλεύαμε άλλα τόσα για να ξαναγίνουμε Βαλκάνια. Η καταστροφή που θα συντελείτο θα ήταν ανυπολόγιστη, πέρα από κάθε φαντασία.

 
Ανδρέας Πετρουλάκης, www.protagon.gr, 11/01/2017

Θεωρώντας ότι η δίκη αυτή στρέφεται κατά της ελευθερίας του τύπου και της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών, στεκόμαστε δίπλα στον Ανδρέα Πετρουλάκη. Συνυπογράφουμε το άρθρο του για το οποίο οδηγείται ενώπιον του δικαστηρίου και το αναδημοσιεύουμε.

H συμμετοχή του κ. Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν κάρφος στο μάτι των κομμάτων που τη στήριξαν. Ουδέποτε ξέπλυναν την ντροπή εκείνη, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΔΗΜΑΡ αργότερα, που υποχρεώθηκε να συγκυβερνήσει με τον γνωστού φιλοχουντικού και τραμπούκικου παρελθόντος κ. Βορίδη. Όπως ήταν φυσικό όλοι οι αριστεροί αναλυτές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, επί μία τριετία άρχιζαν και τέλειωναν κάθε σκέψη τους με την αναφορά στο όνειδος αυτό.

 
ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 8 ΤΟΥΡΚΩΝΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
10/01/2017
Η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή πολιτεία, δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, εθνικούς και διεθνείς κανόνες, αξίες και αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με πυξίδα το ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην Τουρκία.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη χώρα μας περήφανη, ευρωπαϊκή και αξιοπρεπή.
 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 09/01/2017

«Τάσσομαι και αφοσιώνομαι εις τον λόγον της ενότητας του Πανάγαθου Άρχοντος Φωτός με καρδιά και ψυχή συντονισμένη. Ορκίζομαι στην συμπαντική συνειδητότητα και νομοτέλεια ως μονάδα στην ένωση όλων των ιερών ψυχών όπου η δύναμη τους είναι το κοσμικό πυρ». Είναι ένα μικρό απόσπασμα από τον «συμπαντικό όρκο» των οπαδών του κ. Σώρρα. Αμφιβάλλω αν καταλαβαίνουν και οι ίδιοι το νόημα του κειμένου, μιας και το κείμενο είναι ένα ανορθολογικό παραλήρημα, πασπαλισμένο με λίγο «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» και αρκετή αποκρυφιστική μπουρδολογία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο λόγος του δεν έχει αποδέκτες, και μάλιστα, θεσμικούς.

 
Π. Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, 09/01/2017

Οι διαπραγματεύσεις που αρχίζουν σήμερα στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού θα είναι καθοριστικές για το μέλλον, είτε πετύχουν είτε αποτύχουν. Και το ένα σενάριο (επιτυχία) και το άλλο (αποτυχία) θα παραγάγει καταλυτικές συνέπειες, θετικές ή αρνητικές ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και ενδεχομένως «αλλότρια κίνητρα» σε συντελεστές της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Κυρίως αναφέρεται η Τουρκία. Αλλά δεν είναι μόνο η Τουρκία. Ουδείς βεβαίως είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να πει με πλήρη βεβαιότητα εάν ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θέλει ή δεν θέλει τη λύση.

 
Γιάννης Τούντας, Το Βήμα της Κυριακής, 07/01/2017

Τα κομματικά συνέδρια δεν παρουσιάζουν κατά κανόνα ευρύτερο ενδιαφέρον. Συνήθως επικυρώνουν τις επιλογές της ηγεσίας, ενώ σπανίως σηματοδοτούν ριζικές αλλαγές σε θέσεις ή πρόσωπα, οι οποίες να συνιστούν μείζονα πολιτικά γεγονότα. Υπάρχουν βέβαια κάποιες εξαιρέσεις, όπως το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956, που επιχείρησε τομή με το σταλινικό παρελθόν, το συνέδριο στο Μπαντ-Γκόντεσμπεργκ το 1959, όπου το γερμανικό SPD εγκατέλειψε τον μαρξισμό και τον αμιγώς εργατικό του χαρακτήρα, το συνέδριο στο Επινέ το 1971,

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 07/01/2017

Οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, σύσσωμοι, υποστήριξαν την απόφαση του κ. Τσίπρα να μοιράσει με τη μορφή εφάπαξ επιδόματος πλεόνασμα 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους. Διακηρύττουν ότι η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει έτσι στις ρίζες της. Καμία σχέση.

Οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έστερξαν να υποστηρίξουν τα επιδόματα του έλληνα πρωθυπουργού γιατί νομίζουν ότι θα «τσιμπήσουν» κάτι από τη δυσαρέσκεια για τις πολιτικές λιτότητας. Επειδή δεν τολμούν να τα βάλουν με την αρχιτεκτονική του ευρώ, την εμμονή στον πληθωρισμό, την ανυπαρξία κοινών πολιτικών στη φορολογία και στο τραπεζικό σύστημα, επειδή δεν τολμούν να απαιτήσουν ένα σύστημα ευρωομολόγων, γαντζώνονται στον λαϊκισμό των επιδομάτων.

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΜΙΝΗ, Δήμαρχο Αθηναίων
04/01/2017

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Υπεύθυνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος και μέλος της Ε.Ε., Έφη Παγκάλου, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Σιακαντάρης και Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Αργυρός, η Διευθύντρια Γραφείου Δημάρχου Μαρία Λογοθέτη και ο Υπεύθυνος Τύπου Δημάρχου Γιώργος Σταματόπουλος.

 
Π. Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, 02/01/2017

Το Κυπριακό έχει χαρακτηρισθεί ως το πρόβλημα των διαδοχικά χαμένων ευκαιριών. Το κάθε προηγούμενο σχέδιο λύσης υπήρξε κατά κανόνα καλύτερο από το επόμενο. Αλλά αυτή τη στιγμή τα πράγματα έφθασαν πλέον σε οριακό σημείο. Το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί τώρα. Η εντατική διαπραγμάτευση που θα αρχίσει 9 Ιανουαρίου και θα καταλήξει στις 12 του μήνα στη διάσκεψη κορυφής θα πρέπει να ολοκληρωθεί, αν όχι με τελική συμφωνία, τουλάχιστον με ένα κείμενο - πλαίσιο που θα επιτρέψει τη συνέχιση της διαδικασίας για την τελική συμφωνία

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 31/12/2016

Πολλοί έχουν πει ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της νεοελληνικής ιδιαιτερότητας είναι ότι οι καινοτομίες, που κατά καιρούς επικρατούν ως κυρίαρχα παραδείγματα ή ως απλές μόδες, λανσάρονται πρώτα στο εξωτερικό και τελικά φτάνουν και σε μας με καθυστέρηση μιας δεκαετίας περίπου.

Αυτό φαίνεται ότι πρόσφατα άλλαξε και δραστικά μάλιστα. Οχι μόνο γιατί στη διαδικτυακή εποχή μας, όταν η πληροφορία κινείται με ταχύτητα φωτός, το χρονικό χάσμα μειώνεται, αλλά κυρίως επειδή, για πρώτη φορά, η μικρή Ελλάς από ουραγός έγινε πρωτοπόρος ή trend setter.

 
Γιάννης Βούλγαρης, Τα Νέα, 30/12/2016

Το 2016 ήταν η χρονιά που το διεθνές σύστημα μπήκε σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Ήταν επίσης η χρονιά που στην Ελλάδα απομυθοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί βεβαίως το ολέθριο 2015 με την εγκληματική διαχείριση Βαρουφάκη και την κουτοπόνηρη ελαφρότητα της Χριστοδουλοπούλου. Με τα γνωστά πια αποτελέσματα: παράταση της ύφεσης, εξαέρωση του τραπεζικού συστήματος, capital controls, ανθρωπιστική κρίση με τους πρόσφυγες που αντί να λιάζονται ξεπαγιάζουν εγκλωβισμένοι στα νησιά, πολιτική περιθωριοποίηση της χώρας.

 
Τάσος Δαρσινός, www.matrix24.gr, 28/12/2016

Ξαναζούμε αυτές τις μέρες τις «επαναστατικές» αντιστάσεις της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στην τρόϊκα και ιδιαίτερα στην πολιτική της Γερμανίας. Η απαίτηση των δανειστών να συμμετέχει και το ΔΝΤ στο 3ο μνημόνιο και η επιμονή της Γερμανίας να μην κλείσει η 2η αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ ( λόγω Γερμανικών εκλογών) αναγκάζει την Κυβέρνηση να ξαναθυμηθεί την αλλοπρόσαλλη πολιτική της του 2015 και να «πουλήσει» στην ενδοχώρα τσαμπουκά και αντίσταση.

 
AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ
27/12/2016

Πρόκειται για επιστολή ντροπής. Παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν.

Για μια ακόμη φορά, εκθέτουν την χώρα, βουλιάζουν στα ψέμματά τους.

Όμως το «μάρμαρο» δυστυχώς το πληρώνει ο Ελληνικός λαός.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 27/12/2016

Εδώ και λίγο καιρό, η κυβέρνηση έχει ανοίξει ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον Σόιμπλε, την Τρόικα και το ΔΝΤ, με προφανή στόχο την καλλιέργεια του γνωστού «αντιστασιακού προφίλ». Προσφάτως, στον γύρο αυτό προστέθηκαν και ορισμένες ψυχαναλυτικές πινελιές, που ενισχύουν το διπλό σενάριο: διαπραγμάτευση αλλά και ρήξη. Στις «χριστουγεννιάτικες» δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που, αν και έχουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, «αυτό το μεγάλο πλεόνασμα ψυχής που έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός δεν θα το καταφέρουν».

 
Π. Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, 27/12/2016

Το 2016 χαρακτηρίζεται ως το έτος μέσα στο οποίο ήρθε το τέλος πολλών πραγμάτων και ίσως μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου που ξεκίνησε πριν από είκοσι πέντε χρόνια περίπου, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ηρθε με άλλα λόγια το τέλος της διαδικασίας που, όπως πιστεύαμε, κάπως αναπόφευκτα και μηχανιστικά θα οδηγούσε στην επικράτηση της ανοιχτής οικονομίας της αγοράς και της φιλελεύθερης δημοκρατίας με το τέλος των ιδεολογικών αντιπαραθέσεων (το «τέλος της ιστορίας» όπως ονόμασε την περίοδο αυτή ο Φρ. Φουκουγιάμα στο περίφημο άρθρο του του 1993).

 
O κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Φ.Καραμπατσάκη, Η Βραδυνή της Κυριακής, 24/12/2016

Αυτό που επιδιώκουμε είναι ένας αυτόνομος ισχυρός πόλος της σοσιαλδημοκρατίας και σε αυτό το πλαίσιο το συνέδριο και η εκλογή αρχηγού από τη βάση θα δώσουν πνοή στον χώρο. Να σας υπενθυμίσω εξάλλου ότι το θέμα της εκλογής επικεφαλής από την βάση το άνοιξε η ίδια η Φώφη Γεννηματά από τον Ιανουάριο του 2016. Προσωπικά έχω επισημάνει ουκ ολίγες φορές ότι απαιτείται ένα συνέδριο ανοιχτό την άνοιξη του 2017 για την συγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού φορέα και όχι μία διαδικασία κλειστή που δεν αφορά την κοινωνία και μετά την συγκρότηση του φορέα φυσικό είναι να ακολουθήσει η διαδικασία της εκλογής επικεφαλής από την βάση.

 
Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, Τα Νέα, 23/12/2016
Αύγουστος του 2004. Στο απόγειο της ευφορίας, η ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά ενθουσιασμένη μιλάει για το ξεχωριστό DNA των Ελλήνων, δηλώνοντας ότι «είμαστε γεννημένοι να είμαστε πρώτοι», καθώς και ότι «μέσα στα κύτταρά μας κουβαλάμε έστω λίγη από την ιστορία των προγόνων μας». Μολονότι το κλίμα ιδεολογικής αποχαύνωσης είναι διάχυτο στην κοινωνία, οι δηλώσεις Χαλκιά δεν περνούν απαρατήρητες.
 
21/12/2016
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ απεδέχθη εντελώς λανθασμένα εκ των προτέρων την συμμόρφωσή της με την όποια απόφαση του Δ.Ε.Ε., χωρίς να επιχειρήσει με δικές της πρωτοβουλίες την εξεύρεση λύσης.

Αυτό που εμείς είχαμε ως τώρα αποτρέψει παρά τις πιέσεις της τρόικας.

Την τελική ευθύνη όμως για τον τρόπο ενσωμάτωσης της απόφασης στην Ελληνική Νομοθεσία, φέρει αποκλειστικά η Ελληνική Κυβέρνηση. Η οποία όμως ως τώρα περίμενε μοιρολατρικά την απόφαση ως φερετζέ, ως πρόσχημα, για τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις στο πλαίσιο της δήθεν «περήφανης διαπραγμάτευσης», ουσιαστικά της άνευ όρων παράδοσης του κ. Τσίπρα στους δανειστές.
 
Δήλωση μελών της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς
20/12/2016
Με αφορμή την θετική ψήφο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ζήτημα διάθεσης του πλεονάσματος ως εφάπαξ επίδομα ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Ελλάδα κυρίως στο οικονομικό πεδίο αλλά και σε σειρά άλλων εξίσου σημαντικών τομέων ( εθνικά θέματα- εξωτερική πολιτική, μεταναστευτικό – προσφυγικό) εκτιμούμε πως η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έτσι όπως αυτή εκφράζεται επισήμως δεν είναι η κατάλληλη.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Το Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
20/12/2016

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ στη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε το τελικό κείμενο της Κείμενο Προβληματισμού της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγραμματικού Διαλόγου.
Το κείμενο θα αποτελέσει το πολιτικό πλαίσιο για τον διάλογο που ξεκινάμε –με ανοιχτές εκδηλώσεις και θεματικές προγραμματικές παρεμβάσεις- με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

-Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
-ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
-ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ
-ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ: ANAΠΤΥΞΗ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: ANIKANOI KAI EΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ
-Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗ.
-ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ ΔΙΠΟΛΟ – ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
-ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ – ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ
-ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
-ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 
Τέσσερεις Προτάσεις
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Η Καθημερινή, 20/12/2016

Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων συνεχίζει στα ποσοστά της ντροπής του 50%. Η συνακόλουθη τεράστια αιμορραγία των νέων επιστημόνων, που εγκαταλείπουν τη χώρα μας, βαραίνει καθοριστικά, πιστοποιώντας ότι μόνο στα λόγια αναφερόμαστε στην αλληλεγγύη των γενεών.

Εκπονούνται βεβαίως ποικίλα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα, προγράμματα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα αποτελέσματά τους είναι πενιχρά και γιατί το μέγεθος του προβλήματος είναι μείζον.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 19/12/2016

«Δεν θα παραδώσουμε ποτέ το λαό μας στους «yes-men», που θέλουν επέκταση της λιτότητας για πολλά ακόμη χρόνια», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, στη νέα φάση της «σκληρής», όπως πάντα, διαπραγμάτευσης, από το προνομιακό βήμα του συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Δεν ξέρω ακριβώς ποιος είναι ο λαός στον οποίο αναφέρεται ο πρωθυπουργός ούτε κατανοώ τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επικοινωνεί απευθείας μαζί του, ιδίως όταν οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια εικόνα κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος. Αναρωτιέμαι ωστόσο για το νόημα της φράσης.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 18/12/2016

Μέσα στον θόρυβο και στη σύγχυση των ημερών ξεχωρίζω δύο τοποθετήσεις, με τις εναγώνιες συστάσεις που τις συνόδευσαν.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας, σημείωσε την πρόοδο που έχει γίνει και η οποία ενισχύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και οριστικής εξόδου από την κρίση, εκτίμησε ότι αυτό είναι χρήσιμο και δη επιτακτικό σε μια περίοδο έντονων εξωτερικών κλυδωνισμών και ενδεχόμενων κινδύνων και τόνισε ότι «η πρόοδος δεν πρέπει να ανακοπεί επ’ ουδενί λόγω».

Δύο ημέρες νωρίτερα, από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θ. Φέσσας, εκτιμούσε ότι «τώρα εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης»

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 18/12/2016

Αν πιστέψουμε την κυβέρνηση, η διαπλοκή είναι μια θανατηφόρα ασθένεια που έχει μολύνει το σώμα της δημοκρατίας μας. Κι αν δεν κάνουμε κάτι να τη γιατρέψουμε, δεν πρόκειται να δούμε προκοπή, γιατί τα οργανωμένα συμφέροντα των ισχυρών που επιβάλλονται από τα ΜΜΕ θα εξακολουθήσουν να υποσκάπτουν το πολίτευμα διαιωνίζοντας την κρυφή αλλά απόλυτη κυριαρχία τους.

Αν όμως πιστέψουμε την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. προσπαθεί με νύχια και με δόντια να υποκαταστήσει το ισχύον σύστημα με ένα καινούργιο, το οποίο αντί να της τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια, θα την υποστηρίζει.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 18/12/2016
Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015 ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ήταν ένας τρόπος για να αποτρέψει κανείς τη διακυβέρνηση Τσίπρα - Βαρουφάκη να καρφώσει το καράβι που λέγεται Ελλάδα στις ξέρες της δραχμής και της απομόνωσης από τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο κάνοντας πράξη την εθνική συναίνεση, χωρίς να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Τώρα που κλείνουν σχεδόν δύο χρόνια διακυβέρνησης από την «πρώτη φορά Αριστερά», η αρχική βροχή έγινε καταιγίδα.
 
Π. Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, 17/12/2016

Οι κρίσιμες εκλογές που θα διαμορφώσουν τον ευρωπαϊκό χάρτη, το αγκάθι της Ιταλίας, οι συμφωνίες για το Brexit και ο παράγων Ντόναλντ Τραμπ

Το 2016 που φεύγει υπήρξε χρόνος δοκιμασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Το 2017 - κατά το οποίο συμπληρώνονται ακριβώς εξήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης (25 Μαρτίου 1957) για τη δημιουργία της αρχικής Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΟΚ) - μπορεί να αποδειχθεί έτος-σταθμός, καθοριστικός για την πορεία και ίσως την επιβίωσή της.

 
Στέργιος Καλπάκης, www.verianet.gr, 16/12/2016
Σύμφωνα με την Έκθεση Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης 2016, που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2014 η Ελλάδα δαπάνησε για την εκπαίδευση ποσό ίσο με το 4,4% του ΑΕΠ και ίσο με το 8,8% του συνόλου των κρατικών δαπανών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται, μαζί με άλλες 9 χώρες-μέλη από τις 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν 4,9 % και 10,2 % αντίστοιχα.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν και τα αποτελέσματα της έκτης διεθνούς αξιολόγησης μαθητών (Program for International Student Assessment) για το έτος 2015, γνωστή και ως PISA, η οποία διεξάγεται κάθε τρία χρόνια και αφορά τις δεξιότητες δεκαπεντάχρονων μαθητών από όλο τον κόσμο στη φυσική, στα μαθηματικά και στην κατανόηση κειμένου.
 
16/12/2016
Κουραστήκαμε να βλέπουμε το ίδιο έργο, κουραστήκαμε να είμαστε θεατές αυτής της κατάστασης και να ακούμε την επωδό «Όλοι τα ίδια κάνουμε». Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό οδηγεί σε αντι-πολιτικές δυνάμεις. Όποιος επενδύει και ποντάρει μόνο στα λάθη των προηγούμενων, δεν γίνεται ποτέ ηγέτης. Γι’ αυτό, κύριε Τσίπρα, όποιος επενδύει μόνο στα λάθη των προηγούμενων, το μόνο που θα γίνει είναι «πρώην Πρωθυπουργός».
 
ΗΜΕΡΙΔΑ για ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, Ξενοδοχείο CARAVEL.Ώρα 18:00

Διοργάνωση: ΙΣΤΑΜΕ, A. Παπανδρέου- FRIEDRICH EBERT STIFTUNG

Χαιρετισμοί: Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Κατσούλης
Εισαγωγική Ομιλία: Φώφη Γεννηματά
Ομιλητές:
Νίκος Χριστοδουλάκης,
Γιάννης Κουτσούκος,
Φίλιππος Σαχινίδης,
Δημήτρης Χατζησωκράτης,
Γιάννης Καλογήρου,

Συντονιστής:
Πάρις Κουκουλόπουλος

Το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Θα μας συνοδεύει τα 3 επόμενα χρόνια

Το Πλήρες κείμενο σε pdf

Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Πάσχος Μανδραβέλης
Η Καθημερινή της Κυριακής, 15/01/2017
Ή​​ταν συγκινητική η συμπαράσταση όλων των πολιτικών αρχηγών (πλην ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής) στην άδικη και εξοντωτική αγωγή που έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατά του κ. Ανδρέα Πετρουλάκη, γιατί μεταξύ άλλων αποκαλούσε τον κ. Πάνο Καμμένο «ακροδεξιό» και «εθνικολαϊκιστή».
 
Σήφης Πολυμίλης
Το Βήμα της Κυριακής, 15/01/2017
Ο Πρωθυπουργός συνιστά να µη διαβάζουν εφηµερίδες οι πολίτες για να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία! Ο εκλεκτός συνεταίρος του... ψεκάζει µε µηνύσεις όποιον διανοηθεί να σχολιάσει τις κραυγές και τις κυβιστήσεις του. Δηµοσιογράφοι και µέσα ενηµέρωσης στοχοποιούνται για ό,τι συµβαίνει σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα.
 
Γιώργος Παπαϊωάννου
Το Βήμα της Κυριακής, 15/01/2017
Βρισκόμαστε στο μέσο μιας διαπραγμάτευσης η οποία κάθε μήνα κλείνει και συνεχώς μένει ανοικτή. Βεβαίως δεν είναι κάτι καινούργιο. Δύο χρόνια τώρα έτσι πορευόμαστε με τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στην παρούσα διαπραγμάτευση βασικό αντικείμενο είναι τα μέτρα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
 
Χρήστος Μιχαηλίδης
www.protagon.gr, 15/01/2017
Τι έγινε στη Γενεύη; Πόσο κοντά είμαστε σε συμφωνία; Τι ακριβώς είπε ο Ταγίπ Ερντογάν για τα στρατεύματα στο νησί; Και γιατί ο Νίκος Κοτζιάς είναι για κάποιους στην Κύπρο «εθνικός ήρωας» ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να τον «μαζέψει»;
 
www.news247.gr, 13/01/2017

Η Ρωσία έχει να κερδίσει από το να διατηρήσει διαιρεμένους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, υποστηρίζει το Politico. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις διαδικασίες και πως η ανησυχία είναι πως θα το επιδιώξει μέσα από επηρεασμό της κοινής γνώμης.
Χρήστος Δεμέτης

 
Σπύρος Καβουνίδης
Τα Νέα, 11/01/2017
... O παππούς μου ήταν και βαθύτατα πολιτικός. Δίπλα στο συναίσθημα έβαζε και τη σκέψη. Γι’ αυτό πιστεύω ότι σήμερα, δεκαετίες μετά την de facto διχοτόμηση, θα υποστήριζε ότι θα’ πρεπε η ελληνοκυπριακή και η ελλαδική ηγεσία να προσέλθουν στις συζητήσεις της Γενεύης με στόχο τη συμφωνία, χωρίς μαξιμαλισμούς που κράτησαν ανοιχτή την πληγή 43 χρόνια μετά την εισβολή και την κατοχή.
 
Κυριάκος Τζιαμπάζης
Μεταρρύθμιση, 10/01/2017
Προβάλλεται η ιδέα του υπουργού εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά για υπογραφή ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο Συμφώνου Φιλίας και μη Επίθεσης στη θέση της κατάργησης της Συμφωνίας Εγγυήσεων και Συμμαχίας που δεσμεύουν της χώρες τους από το 1960.
 
Απόστολος Βεργής
www.badiera.gr, 09/01/2017
Ακόμα και αρκετά από τα ζώα δείχνουνε πως στο χαρακτήρα τους έχουνε κάτι το ξεχωριστό, πόσο εμείς οι άνθρωποι με την τραγική μας αντιφατικότητα και τη διαφορετικότητά μας, δομές οι οποίες βρίσκονται πίσω από τις αντιδραστικές μας τάσεις που, συχνότατα, καθορίζουν τις σχέσεις μας και τις ισορροπίες, ξεπερνώντας οικονομοκεντρικές λογικές κι αιτίες, ανατρέποντας ακόμα και τις πλέον λογικές ροές.
 
Κώστας Καρακώτιας
Έθνος, 03/01/2017
Η φιλοσοφική θεώρηση του χρόνου κατατείνει πλέον ότι αυτός δεν είναι γραμμικός και δεν εμπεριέχει ενσωματωμένη μια τελεολογική κατεύθυνση αδιάκοπης προόδου. Και η συμβατική όμως θεώρηση του χρόνου με την κατ’ έτος κατάτμησή του και τον ανάλογο απολογισμό επιβεβαιώνει την ασυνέχεια, τα πολλαπλά πισωγυρίσματα και την προσδοκία προόδου μόνο ως ενδεχόμενο.
 
Χριστίνα Ταχιάου
www.protagon.gr, 31/12/2016

Είναι δυνατόν η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη να μην μπορούν να μας διαβεβαιώσουν κατηγορηματικά και επισήμως για το αν αυτός ο άνθρωπος έχει 600 δισ. ευρώ; Και τι κάνουν για τις καταγγελίες σχετικά με την οργάνωση του; Δεν είναι πια αστείο...

 
Der Standard, badiera.gr, 31/12/2016
Ο Michael Schmidt-Salomon, φιλόσοφος και κριτικός της θρησκείας μιλά για την απειλή εναντίον της ανοιχτής κοινωνίας, τα όρια της ανοχής και την έννοια «αποτροπή μέσω της ελευθερίας».

Συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Lisa Nimmervoll στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, 24-12-2016
 
Ανδρέας Πανταζόπουλος
Το Βήμα της Κυριακής, 31/12/2016
Το σημερινό φαινόμενο της σοσιαλδημοκρατικής υποχώρησης δεν είναι μόνον ελληνικό, αφορά σχεδόν το σύνολο της Ευρώπης, σε κάθε περίπτωση της Νότιας Ευρώπης. Ορισμένοι το χρεώνουν στην ήττα των πολιτικών του μπλερισμού, στη μία ή την άλλη εκδοχή του. Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν, το 1999, σύμφωνα με την οποία «το κράτος δεν μπορεί να κάνει τα πάντα», απευθυνόμενος σε εργαζομένους που έχαναν τις θέσεις εργασίας τους, θα μπορούσε να είναι μια συμβολική αφετηρία έναρξης της σοσιαλδημοκρατικής κρίσης
 
Ηλίας Κανέλλης
Τα Νέα, 30/12/2016
Μια γιγαντιαία ρόδα σαν αυτές των λούνα παρκ στήθηκε, πριν από μερικές ημέρες στο Σύνταγμα, ως χριστουγεννιάτικη ατραξιόν. Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), συμβλήθηκε με ιδιωτική εταιρεία, η οποία ανέλαβε να στήσει και να λειτουργήσει τη ρόδα, προφανώς έναντι τιμήματος.
 
Βασίλης Σ. Κανέλλης
Ημερησία, 24/12/2016
«Λουκέτα», ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων προς όφελος των τραπεζών, του Δημοσίου, προμηθευτών, αναγκαστικές αποβολές δύστροπων μετόχων, μετοχοποιήσεις δανείων και πώλησή τους σε τρίτους. Αυτή θα είναι η εικόνα που θα αρχίσει να σχηματοποιείται το 2017 και θα παγιωθεί τα επόμενα τρία, ίσως και περισσότερα χρόνια, για τον επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας.
 
Ανδρέας Πετρουλάκης
www.protagon.gr, 24/12/2016
Από την εποχή που το όνομά μας ήταν η ψυχή μας επισημοποιήσαμε τη μέχρι τότε σφοδρή αλλά παράνομη σχέση μας με τον ανορθολογισμό. Ψυχή – Μυαλό 1-0. Διαθέσαμε όλο το απόθεμα των διεθνών μας ερεισμάτων για δεκαετίες, όχι για να πετύχουμε μία στρατηγική διπλωματική νίκη αλλά για να σώσουμε την ψυχή μας.
 
ΧρήστοςΑ. Χωμενίδης
Τα Νέα, 23/12/2016
... "Εάν νομίζετε ότι ισοπεδώνοντας αυτό το κόσμημα της πόλης μας θα αλλάξετε τις ζωές σας, είστε φρικτά γελασμένοι. Με ή δίχως την Πορταριάλα, οι εκμεταλλευτές τού μόχθου σας θα εξακολουθήσουν να σάς ξεζουμίζουν. Θα στερηθείτε απλώς ένα παράδειγμα ομορφιάς και αρμονίας. Αυτό επιδιώκουν κατά βάθος όσοι σάς προτρέπουν να εκτονώσετε τη δίκαια οργή σας πάνω στο μνημείο
 
Γιαν-Βέρνερ Μίλερ
Συνέντευξη στο περιοδικό L’ Express, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 23/12/2016
Σήμερα, στην Ευρώπη, επικρατεί η τάση να βάζουν όλους τους λαϊκιστές πολιτικούς, ή όσους παρουσιάζουν σαν τέτοιους, στο ίδιο τσουβάλι. Από τη μια μεριά συγχέουν πολύ διαφορετικά κριτήρια: τη δημαγωγία, τις απατηλές υποσχέσεις, την καταγγελία των ελίτ, μιαν υπερβολικά απλουστευτική πολιτική πρόταση.
 
Μιχάλης Μητσός
Τα Νέα, 23/12/2016
To ταξίδι στη Μόσχα ήταν μέρος της «διεθνούς επίθεσης» που υποσχέθηκε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας μετά την ήττα του υποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας. Και κορυφώθηκε με την υπογραφή αυτή την εβδομάδα μιας συμφωνίας ανάμεσα στον αρχηγό του κόμματος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και την Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν
 
Απόστολος Μαγγηριάδης
Τα Νέα, 23/12/2016
Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα επεσήμαιναν στα μέσα της εβδομάδας σε ένα γκρουπ ελλήνων δημοσιογράφων ότι αυτό που ενόχλησε περισσότερο Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν ήταν τα μέτρα ενίσχυσης των συνταξιούχων που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση αλλά η έλλειψη συντονισμού κι ενημέρωσης.
 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 23/12/2016
Τις τελευταίες 48 ώρες πριν από τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, οι τρεις ειδήσεις που διανεμήθηκαν περισσότερο μέσω facebook στο αμερικανικό κοινό, με εκατομμύρια shares, ήταν τρεις «μούφες»: Η «είδηση» πως ο Πάπας ευλόγησε την υποψηφιότητα Τραμπ και του έδωσε την υποστήριξή του. Η «είδηση» πως η Κλίντον κάλεσε τους οπαδούς της σε ένοπλη εξέγερση, σε περίπτωση εκλογής Τραμπ.
 
Κώστας Στούπας
www.capital.gr, 22/12/2016
Με αυταπάτες και απάτες δεν γυρνάμε σελίδα, Αλέξη...Του Κώστα Στούπα

Ο κ. Τσίπρας αρέσκεται να κάνει κηδείες με ξένα κόλλυβα. Για την ακρίβεια αρέσκεται να κάνει "γάμους" και "πανηγύρια" με ξένα "κόλλυβα". Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί ο "μποναμάς" των 617 εκατ. στους συνταξιούχους.
 
Γιώργος Καρελιάς
www.protagon.gr, 21/12/2016
Ο Αλέξης τσαμπουκά, ο Ευκλείδης την ουρά…

Ετσι γίνεται συνήθως. Οι Πρωθυπουργοί άλλοτε παίζουν το «δώστα όλα» και ενίοτε κάνουν (ψιλο)τσαμπουκάδες για το πόπολο. Και έρχονται μετά οι υπουργοί Οικονομικών να τα μαζέψουν και να φέρουν τη λυπητερή
 
Πάνος Τρ. Σκοτινιώτης
www.liberal.gr, 20/12/2016

Πού πηγαίνει, λοιπόν, η Ευρώπη; Το ιστορικό εγχείρημα της πολιτικής και οικονομικής της ενοποίησης παραμένει ζωντανό, ή έχουμε μπει σε μια πορεία χωρίς επιστροφή, με κατάληξη την κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος;
Από την επανένωση των δύο Γερμανιών, πριν από 25 χρόνια, και τις μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για μια ενωμένη Ευρώπη με ομοσπονδιακές πολιτειακές δομές, ο κόσμος έχει αλλάξει εντυπωσιακά. Συγκλονιστικές είναι και οι οικονομικές και πολιτικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην Ευρώπη.

 
Μαρία Χούκλη
www.liberal.gr, 19/12/2016
Αν ήταν ταινία θα έσπαγε ταμεία. Ξαφνικά συσσωρεύτηκε τόση εκρηκτική ύλη που μπορεί να μας πάρει όλους ο διάολος.

Η θανάσιμη επίθεση στο ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα, από Τούρκο αστυνομικό, μέσα σε γκαλερί τέχνης, μου θύμισε ασυναίσθητα τη δολοφονία του διαδόχου του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου Φραγκίσκου Φερδινάνδο και της συζύγου του Σοφίας, τον Ιούνιο του 1914, στο Σεράγεβο από τον σερβοβόσνιο φοιτητή Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Ένα μήνα μετά ξεσπούσε ο ολέθριος Μεγάλος Πόλεμος.
 
Γιάννης Μεϊμάρογλου
Μεταρρύθμιση, 17/12/2016

Την ώρα που ο Ερντογάν ονειρεύεται – και όχι μόνο – τα οθωμανικά σύνορα της καρδιάς του και η ελληνική κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τα εθνικιστικά της στρατεύματα στο Καστελόριζο, οι δυο Κύπριοι ηγέτες δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην επανένωση του νησιού τους, στη βάση ενός ρεαλιστικού και βιώσιμου πολιτικού σχεδίου, ενός οδικού χάρτη στα περισσότερα σημεία του οποίου φαίνεται να έχουν ήδη καταλήξει.

 
Ελένη Κεχαγιόγλου
dim/art, 16/12/2016

Μαθήματα κοινοβουλευτισμού στα παιδιά από Γεωργιάδη και Πολάκη

Στο σάιτ της Βουλής, διαβάζω ότι από το 2004 τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του προγράμματος των επισκέψεων σχολείων στη Βουλή έχει αναλάβει το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στους όρους της επίσκεψης, επισημαίνεται: «Είναι αυτονόητο πως πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το ζήτημα της αθόρυβης και κόσμιας παρουσίας των μαθητών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βουλή».

 
Ανδρέας Πετρουλάκης
www.protagon.gr, 16/12/2016
Τι είδους κόμμα είναι αυτό που μας κυβερνά, ξέρει κανείς; Τι έχει μείνει από εκείνο το κόμμα και από εκείνους τους συντρόφους τού πρώτου καιρού της επέλασης προς τη νίκη; Ενα απομεινάρι γκροτέσκο αριστερής ρητορικής, μια τσακισμένη ιδεολογική ραχοκοκαλιά, ένα κόμμα χωρίς παρελθόν
 
Φίλιππος Σαχινίδης
www.liberal.gr, 16/12/2016
Η παράταση της ύφεσης για ένατη χρονιά και η παρατεινόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, τροφοδοτεί άλλη μια φορά τη συζήτηση αναφορικά με τα δυνητικά οφέλη που θα διαμορφώνονταν για την Ελλάδα αν επέλεγε να εγκαταλείψει το ευρώ.
 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 2106 | Σύνολο από 20/02/2004: 17,347,117 | Μοναδικά IP: 507,562