Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Δημ. Κουκλουμπέρη, Εφημερίδα των Συντακτών, 03/08/2015

Η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας συνδέονται άρρηκτα με την παραμονή μας στην ευρωζώνη. Το στοίχημα άλλωστε για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποδείξει ότι η Αριστερά δεν είναι κατάλληλη μόνο για να αντιπολιτεύεται, όπως προτείνει μια εσωστρεφής και ηττοπαθής αντίληψη, αλλά ικανή να κυβερνά. Η Αριστερά δεν μπορεί να λειτουργεί ως … μη κυβερνητική οργάνωση. Η Αριστερά ή θα αποδειχθεί «κυβερνώσα Αριστερά» και θα σφραγίσει με την παρουσία της τις εξελίξεις ή θα οδηγηθεί στο περιθώριο.

 
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Η Καθημερινή, 01/08/2015

Η προσεκτική ανάγνωση της «Απόφασης του Eurosummit για το ευρώ» στις 12/07/15 αναδεικνύει έναν εξαιρετικά δύσβατο δρόμο, που θα πρέπει μάλιστα να διανυθεί εντός ενός πάρα πολύ περιορισμένου χρονικού διαστήματος. Οι υποχρεώσεις, που θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση να φέρει σε πέρας είναι τέτοιες που τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν φαντάζουν …παιχνιδάκι.

Είναι απολύτως προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέλλεται να υποστεί ένα βαθύτατο κλονισμό, πολύ πιο ουσιαστικό από ότι έχει μέχρι τώρα συμβεί. Η κυβέρνησή του οφείλει να φέρει την ολοκληρωμένη Δανειακή Συμφωνία και το 3ο Μνημόνιο, όχι πλέον για να πει το… μεγάλο ΟΧΙ, αλλά για να εισηγηθεί την υπερψήφισή τους στη Βουλή!

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 03/08/2015

Μετά τις τελευταίες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις γύρω από τη συνεχιζόμενη «Βαρουφακειάδα», όλοι καταλάβαμε πως η απόσταση από το ηττημένο Plan A (της ανύπαρκτης διαπραγμάτευσης) έως το καταστροφικό Plan B (της «παράγκας της δραχμής») ήταν τελικά ελάχιστη, ακόμη και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που κάλυψε πολιτικά τις αδιανόητες πράξεις και έκνομες προθέσεις του πρώην υπουργού του. Ο κ. Βαρουφάκης, πάντως, «αδειάζοντας» τον πρωθυπουργό παραδέχτηκε πως ο ίδιος θα πατούσε τελικά το «κουμπί» για την ενεργοποίηση του Plan B.

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, Capital.gr, 03/08/2015

Η κυβέρνηση, επί υπουργίας του κ. Βαρουφάκη, ακολούθησε πιστά την πολιτική εξόδου από το ευρώ ως διαπραγματευτικό χαρτί. Μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε ενώπιον της πραγματικότητας που παρήγαγε η τακτική της, οπότε και αναγκάσθηκε σε πολιτική αναστροφή μπροστά στο φάσμα της πτώχευσης και του οικονομικού και κοινωνικού καταποντισμού που θα προκαλούσε. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, αυτή η πολιτική εκτίμηση στηρίζεται σε δεδομένα που αποδεικνύουν την ενεργητική και όχι παθητική προώθηση της εξόδου από το ευρώ, ενώ οι συνέπειες θετικής και αποθετικής ζημίας καλούν σε καταλογισμό πολιτικών και ποινικών ευθυνών.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 02/08/2015

Η κυβέρνηση έκλεισε την 5η αξιολόγηση του δευτέρου μνημονίου με την υπερψήφιση των απαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή και άρχισε τη διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους και (μοναδικούς στην οικουμένη) δανειστές μας. Τελικά, κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει. Το κάνει, όμως, μετά από ταλαντεύσεις, δισταγμούς και πισωγυρίσματα, που είχαν ως αποτέλεσμα αυτά που έπρεπε να γίνουν έγκαιρα, να γίνονται καθυστερημένα, σε ένα πολύ χειρότερο περιβάλλον και, γι’ αυτό, με πιο επώδυνο τρόπο και βαρύτερες συνέπειες.

 
Στέργιος Καλπάκης, 31/07/2015

Πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου αρκετοί εκτός του ΣΥΡΙΖΑ ταχθήκαμε υπέρ του αιτήματος για πολιτική αλλαγή. Οι προβλέψεις μας όμως για τη ωρίμανση του στον κορμό μιας προοδευτικής διακυβέρνησης αποδείχθηκαν απλοϊκές, όσο ακριβώς είναι σήμερα και οι αναλύσεις για την μεταρρυθμιστική του μετάλλαξη μετά την συμφωνία. Προτού λοιπόν καταλήξουμε στο εύκολο συμπέρασμα της μεταρρυθμιστικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα.

 
Γαβρίλης Λαμπάτος, 31/07/2015

Πολλές φορές ο Ε.Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση της αριστεράς ασκεί μεροληπτική πολιτική υπέρ των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.
Πόσο όμως αυτές οι διακηρύξεις αυτές συμβαδίζουν με την ασκούμενη πολιτική.
Μια αριστερή κυβέρνηση το πρώτο που θα φρόντιζε θα ήταν μέσω του δημόσιου σχολείου να εξασφαλίζεται η κοινωνική κινητικότητα. Στην Ελλάδα όμως ενώ η παιδεία είναι δημόσια βασικές δεξιότητες οι μαθητές τις αποκτούν σε παράλληλα ιδιωτικά δίκτυα εκπαίδευσης. Η βασικότερη από αυτές είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών.

 
Μαρία Γιαννακάκη, www.badiera.gr, 30/07/2015

Η εμπορία και η εκμετάλλευση ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο, αφού εμπλέκονται είτε με την ιδιότητα του θύτη, είτε με την ιδιότητα των θυμάτων, τα 2/3 των χωρών του πλανήτη. Και αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορεί να αφήνει κανένα μας αδιάφορο.

Παιδιά και γυναίκες, αλλά και άντρες, γίνονται θύματα εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενάντια στη θέληση τους. Ο μέσος όρος ηλικίας, όλο και μικραίνει, αφού η παγκόσμια βιομηχανία αναζητά συνεχώς νεότερα θύματα – προϊόντα.

 
Ανδρέας Μπελιμπασάκης, badiera.gr, 29/07/2015

Από την εμφάνιση των περίφημων ναπολεόντειων μπαλέτων μεγάλων σχηματισμών πεζικού με στολή παρέλασης, μέχρι τα «έξυπνα όπλα» και τα Stealth, οι προθέσεις, οι στόχοι τα χαρακτηριστικά και τα ηθικά διλήμματα του πολέμου ελάχιστα άλλαξαν. Έτσι και τώρα, η ιστορική περίοδος που διανύουμε καταγράφει την αγωνία και την πρόθεση των μεγάλων χωρών, να αποκτήσουν και να συντηρήσουν τους φυσικούς πόρους που χρειάζονται. Η μάχη για το πετρέλαιο και το νερό είναι παλαιά και γνωστή.

 
Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 28/07/2015

Συνεχίζεται το σήριαλ με τις δηλώσεις, αντιδηλώσεις, συνεντεύξεις, τουιτ, διαψεύσεις και επαληθεύσεις των όσων φέρεται να είπε και να σχεδίαζε ο τέως Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Οι πολίτες άναυδοι παρακολουθούν στα δελτία των καναλιών και στα οκτάστηλα του έντυπου τύπου τα έργα και τις ημέρες του. Την εντυπωσιακή και εν πολλοίς εκρηκτική άνοδο στο πολιτικό προσκήνιο ενός ήδη «ροκ εναλλακτικού οικονομολόγου» σταρ και την παλυτάραχη για τον ίδιο και τη χώρα μας εξάμηνη διαδρομή του, διαδέχεται η εκκωφαντική πτώση του.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 27/07/2015

Μετά το «ριφιφί στο Νομισματοκοπείο» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το νέο επεισόδιο του «σχεδίου της δραχμής» που είδε το φως της δημοσιότητας (Καθημερινή, 26 Ιουλίου 2015), αναβαθμίστηκε σε πλοκή, σε δράση και σε μυθοπλαστική φαντασία. Περιλαμβάνει σενάρια ηλεκτρονικής υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, μυστικούς φίλους του κ. Βαρουφάκη, και κυρίως ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα που οργανώθηκε στη γνώριμη εικονική πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, εκτός από τη θερινή διασκέδαση που προσφέρει ο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ, καλό είναι να δώσει και καμιά κατάθεση για τις πιθανές ποινικά κολάσιμες πράξεις που περιγράφονται στις λεπτομέρειες του σχεδίου.

 
Γαβρίλης Λαμπάτος, 27/07/2015

Αυτό που εξέθρεψε η κρίση των τελευταίων χρόνων ήταν η τεράστια οργή της Ελληνικής κοινωνίας για τις πολιτικές δυνάμεις που είχαν κυριαρχήσει τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ιδιαίτερα τα λαϊκά και μεσαία στρώματα που είχαν συμπορευθεί για δεκαετίες με το ΠΑΣΟΚ αναζήτησαν πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούσε ένα καταγγελτικό πολιτικό λόγο και εξέφραζε ένα πολιτικό βολονταρισμό που δεν είχε καμία σχέση με τις παραδόσεις της αριστεράς. Μια πολιτική ελαφρότητα χαρακτήριζε τις ενέργειες της ηγετικής του ομάδας. Θα περίμενε κάποιος ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα συνδεόταν από μια υπεύθυνη στάση που θα βοηθούσε πραγματικά τον κόσμο της εργασίας και ιδιαίτερα την νεολαία.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 26/07/2015

Το 1937 ο γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Ρενουάρ σκηνοθέτησε τη «Μεγάλη Χίμαιρα». Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1916, στα μέσα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και περιγράφει την αδυναμία των εθνικών ταυτοτήτων να εξαλείψουν τις ταξικές διαφορές. Εκατό χρόνια αργότερα η Ελλάδα ζει την αριστερή προσπάθεια δημιουργίας της δικής της μεγάλης χίμαιρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν κάποιοι τώρα που απαλλάχτηκε από τα βαρίδια της Αριστερής Πλατφόρμας, μπορεί να προχωρήσει στην εκλογίκευσή του. Ας δούμε λοιπόν μερικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν οφείλονταν μόνο στους λαφαζάνηδες, στους οποίους τώρα ρίχνεται το ανάθεμα.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 26/07/2015

Απάντηση δίνει η πρόσφατη μελέτη που έκανε η Ernst &Young σε συνεργασία με την Oxford Economics, σε εκτέλεση παραγγελίας πελατών της που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ήθελαν να αποκτήσουν μια ακριβέστερη εικόνα των συνεπειών ενός τέτοιου ενδεχόμενου, για να λάβουν επιχειρηματικές αποφάσεις – όχι για να ικανοποιήσουν ιδεολογικές ή κομματικές ανησυχίες, που ίσως και να μην τους ταλαιπωρούν ιδιαίτερα.

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, Έθνος, 24/07/2015

Ισως να μην έχει κατανοηθεί πλήρως. Η συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου καθορίζει μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση ως ελάχιστες απαιτήσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ώστε η χώρα να συμφωνήσει με τον ESM και το ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Δίνουμε εξετάσεις μήπως και επιτύχουμε την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για την επόμενη τριετία, με την παράλληλη ανάληψη επιπλέον μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 23/07/2015

Οταν ο Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση για την άμεση παρέμβασή της ώστε η χώρα να μη συρθεί σ’ έναν καταστροφικό πόλεμο, θύμα της μεγάλης χίμαιρας του εθνικισμού, η τότε Αριστερά της προόδου τον «φιλοδώρησε» με απίστευτες λοιδορίες και ειρωνείες για την «προδοσία» του. Ο κ. Δραγασάκης, ευχαριστώντας τους Αμερικανούς, ευτυχώς δεν είχε την ανάλογη αντιμετώπιση.
Αντιθέτως ο Πρωθυπουργός της «εθνικής αξιοπρέπειας» στην ομιλία του στη Βουλή κατά την ψήφιση της συμφωνίας απέφυγε να πει έστω και ένα σιγανό ευχαριστώ στον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μαζί με τον Ματέο Ρέντσι και τις περισσότερες ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές δυνάμεις έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 23/07/2015
Tις τελευταίες μέρες πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα διανοουμένων, επιστημόνων και αναλυτών οι οποίοι αφού επαινέσουν τον πρωθυπουργό για το «θάρρος», την «τόλμη», την «ηρεμία», την «εξυπνάδα» να δεχτεί έστω και την τελευταία στιγμή παραμονή της χώρας στο ευρώ, κάνουν εκκλήσεις του τύπου «βάστα Τσίπρα», τον καλούν «να πάρει πάνω του την υλοποίηση» και υποστηρίζουν πως «ή θα επιτύχει ο κ. Τσίπρας ή θα πάμε στη δραχμή».

Θεωρώ πως όλοι αυτοί πιστεύουν βαθύτατα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η σκέψη τους κατευθύνεται μόνο από αυτή την πίστη. Δυστυχώς όμως τρέφουν αυταπάτες γύρω από το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του όλου ΣΥΡΙΖΑ – για τις ικανότητες και την παιδεία του πρωθυπουργού δεν θα ήθελα τώρα να γράψω τίποτα.
 
Χρόνης Διαμαντόπουλος, badiera.gr, 21/07/2015

41 χρόνια συμπληρώνονται από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Με τον κυπριακό ελληνισμό να ξυπνά από τις σειρήνες και την Κερύνεια να δέχεται την επίθεση του «Αττίλα», ξεκίνησε ένα από τα πιο μακρόχρονα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής, ύστερα από την τουρκική εισβολή που οδήγησε στην παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 
Μιχάλης Σαμπατακάκης, badiera.gr, 21/07/2015

Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Μάο

Τι περίεργη που είναι η ιστορία! Ο Παν. Λαφαζάνης δήλωσε προχτές ότι «υπάρχει κίνδυνος μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ». Και θυμήθηκα βέβαια πως αυτά τα λόγια ήταν το μόνιμο μοτίβο μας ως Ανανεωτική Πτέρυγα πριν το 2010, όταν στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εισέβαλαν και κυριαρχούσαν αντιευρωπαϊστές και αριστεριστές, μαοϊκοί και τροτσκιστές, σε απόλυτη συμπαιγνία και με την ομάδα Τσίπρα και με την ομάδα Λαφαζάνη, μεταλλάσσοντας τον. Αυτή η καταγγελία μας, που ήταν άλλωστε και η πραγματικότητα, οδήγησε το 2010 στη διάσπαση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας απ’ αυτόν.

 
Μανόλης Ι. Βελεγράκης, 21/07/2015

Ζούμε μια περίοδο που η ελληνική κρίση εντάθηκε δραματικά και ταυτόχρονα ξεδιπλώθηκαν σε όλο το εύρος τους και με όλα τα όπλα τους οι στρατηγικές και οι τακτικές των εμπλεκόμενων μερών. Ζούμε μια περίοδο κατά την οποία απολογίζονται πολιτικές και πρόσωπα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω την πορεία προς την όξυνση της ελληνικής κρίσης (Ι). Στη συνέχεια, θα συγκρίνω λεπτομερειακά την πρόταση των Θεσμών που τέθηκε στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου με την πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης που υποβλήθηκε για την ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας την 9.7.2015 και θα επισημάνω τις περαιτέρω υποχωρήσεις που έγιναν κατά τη δραματική σύνοδο Κορυφής της 12/13.7.2015, ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα για το αποτέλεσμα των χειρισμών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (ΙΙ).

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 21/07/2015

Η τελική συμφωνία είναι επώδυνη, δύσκολη και στην πορεία πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. στο πλαίσιο της ευελιξίας. Είναι απαραίτητο να αντικατασταθούν αναποτελεσματικά μέτρα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα μέτρα που προτείνονται για την φορολόγηση των αγροτών, τα οποία η κυβέρνηση δεν τα εισάγει για ψήφιση στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων στις 22 Ιουλίου καθώς δεν αποτέλεσαν τμήμα αυτών των προαπαιτούμενων στην συμφωνία με τους εταίρους. Συνεπώς είναι πλέον διαθέσιμος περισσότερος χρόνος για συζήτηση, προτάσεις, αλλαγές με μεταρρυθμίσεις. Τα κυριότερα μέτρα είναι:

 
Δημήτρης Φερέτος, 20/07/2015
Με την έγκριση της Συμφωνίας από τη Βουλή, καταρρίφθηκε η “αντί-μνημονιακή” ρητορεία που δίχασε για πάρα πολλά χρόνια τον ελληνικό λαό και κατέστησε σαφές στο κυβερνών κόμμα ότι η διαπραγμάτευση δε συνίσταται σε μαξιμαλιστικά επιχειρήματα και αριστερές ιδεοληψίες -παραδοχή και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, «Οι εναλλακτικές ήταν ή Συμφωνία ή άτακτη Χρεοκοπία», «είτε είχαμε την τρόικα είτε δεν την είχαμε, με το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα η χώρα» (sic)- αλλά ότι συνέχεται από αναγκαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, που μάλλον άργησε ν’ αντιληφθεί ο πρωθυπουργός με τη “δημιουργική ασάφεια” και την εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλε το Γιάνη Βαρουφάκη.
 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 20/07/2015

Η «αριστερή παρένθεση», δηλαδή ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίσαμε έως τώρα, έκλεισε με τον πιο θεαματικό τρόπο τη νύχτα της 15ης Ιουλίου. Μετά την υπογραφή των προαπαιτούμενων μέτρων για το επόμενο δυσβάσταχτο «Μνημόνιο 3», ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε μια εντελώς νέα συνθήκη. Ήταν το μόνο κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου που η ψηφοφορία το οδήγησε σε μια πιθανή τροχιά διάσπασης. Οι διαφωνούντες βουλευτές που ψήφισαν «Όχι» και «Παρών» δεν είχαν μόνο μια περιστασιακή διαφωνία με την κυβέρνηση∙ την εγκάλεσαν για την προδοσία της «αντιμνημονιακής» ριζοσπαστικής αριστεράς, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και δημόσια το εναλλακτικό σχέδιο της δραχμής ως μόνη λύση για τον τόπο.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Εφημερίδα των Συντακτών, 19/07/2015

Οσοι διαφώνησαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση του πρωθυπουργού να δεχτεί τους όρους που επέβαλαν οι δανειστές, θέτουν το εξής ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να ζητάμε από τον λαό να μας στηρίξει για να απορρίψουμε ένα ιταμό τελεσίγραφο, ο λαός να μας στηρίζει με ποσοστό ανέλπιστα μεγάλο και μια βδομάδα αργότερα να δεχόμαστε λύση πολύ χειρότερη από εκείνη που απορρίψαμε;

Σε μια πρώτη ματιά θα χαρακτήριζα το ερώτημα εύλογο. Μόνο που τα πράγματα δεν έγιναν έτσι ή, μάλλον, δεν έγιναν ακριβώς έτσι.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 19/07/2015

Τα γεγονότα είναι γνωστά, η επίτευξη συμφωνίας και η υπεύθυνη στάση της Βουλής απέτρεψαν μια νέα εθνική καταστροφή. Με τη δημιουργία τετελεσμένων και με ουσιαστική περιφρόνηση της λαϊκής εντολής, έγινε μια απόπειρα υφαρπαγής απόφασης για ρήξη με την Ευρώπη και για την de facto επιβολή μειοψηφικών απόψεων για τη στρατηγική θέση της χώρας. Ωστόσο, η ισχυρή πλειοψηφία της Βουλής, που δημοκρατικά εκφράζει τη σταθερή βούληση του ελληνικού λαού να μετέχει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, έφραξε το δρόμο σε αυτόν τον τυχοδιωκτισμό. Ενα πραξικόπημα απετράπη.
Και τώρα;..

 
Γιώργος Σιακαντάρης, www.tovima.gr, 18/07/2015

Δύο είναι οι μεγάλοι ηττημένοι της Συμφωνίας με τους ευρωπαίους ηγέτες: ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Τσίπρας. Η άποψη του Σόιμπλε δίχασε την Ευρώπη, αλλά ηττήθηκε, αφού είδε για πρώτη φορά την αλληλεγγύη να νικά την οικονομική μονομέρεια, την πολιτική να υπερισχύει της οικονομίας Ο δε κ. Τσίπρας τελικά γκρεμοτσακίστηκε πέφτοντας από τον ουρανό της εθνολαϊκίστικης αλαζονείας του. Η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία στο σοσιαλδημοκρατικό μπλοκ να υπενθυμίσει πως είναι εδώ, παρών.

 
Θόδωρος Μαργαρίτης, 16/07/2015

Είναι θετικό που με συναινετικό τρόπο η Βουλή ψήφισε χθες τα προκαταρτικά της συμφωνίας και κράτησε την χώρα σε Ευρωπαϊκή πορεία. Η σοβαρή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το νέο στοιχείο των πολιτικών εξελίξεων. Ας δούμε τις πρώτες συνέπειες.
1.Κλεινει ο κύκλος της σκληρής αντιπαράθεσης «μνημόνιο-αντιμνημονιο». Αυτή η διαίρεση θα παραμείνει μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
2.Περιοριζονται οι δυνατότητες του βίαιου, επιθετικού, «κινηματικού», αντικαπιταλιστικού λόγου της ηγεσίας του κυβερνητικού κόμματος.
Τώρα δεν μπορούν να παριστάνουν κάποιοι με τόση άνεση ότι είναι οι μοναδικοί εκφραστές του λαϊκού παράγοντα ,του πατριωτικού, της κοινωνικής ευαισθησίας..

 
Σάκης Παπαθανασίου, 16/07/2015

Η εξέλιξη του “ελληνικού ζητήματος” ανέδειξε τις αντιφάσεις της νομισματικής ενοποίησης χωρίς παράλληλη προώθηση της οικονομικής και της πολιτικής ενοποίησης των χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι η αφαίμαξη των δημοκρατικών διαδικασιών και η σταδιακή απόκτηση κυριαρχικού ρόλου από τα κράτη μέλη που έχουν πλεονάσματα και καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος. Στην ουσία μιλάμε για την επιβολή, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Γερμανίας, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και της άνισης ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της.

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, Capital.gr, 16/07/2015

"H σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει την κρίσιμη ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου σχέση εμπιστοσύνης με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για πιθανή μελλοντική συμφωνία σχετικά με νέο πρόγραμμα του ΕΜΣ. Στο πλαίσιο αυτό έχει βασική σημασία η ανάληψη ιδίας ευθύνης από τις ελληνικές αρχές, τις δε δεσμεύσεις πολιτικής πρέπει να ακολουθήσει η επιτυχής υλοποίησή τους."

Αυτή είναι η πρώτη παράγραφος της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής στις 12 Ιουλίου με την οποία ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Μια πρώτη παράγραφος που αναδεικνύει και συγκροτείται από δύο έννοιες

 
Γιώργος Σιακαντάρης, BooksJournal.gr, 15/07/2015

Ο προ Συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για την ευρωπαϊκή «δικτατορία» του κεφαλαίου και της λιτότητας, παραβλέποντας πως ακόμη και έτσι ο καπιταλισμός και η αστική φιλελεύθερη δημοκρατία έχουν «ρωγμές»: κόμματα, πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και δικτύωσης, συνδικάτα, οργανώσεις των πολιτών, διάλογο, συναινέσεις, συμβιβασμούς, προοδευτικές και συντηρητικές μεταρρυθμίσεις. Έχουν περιόδους που κυριαρχεί η λιτότητα και περιόδους που κυριαρχεί το Κράτος Πρόνοιας. Στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο ορισμός της πολιτικής με βάση το διαχωρισμό «φίλος – εχθρός» παρέπεμπε αυτόματα στο φασισμό. Ξέχασε αυτή τη «δικτατορία» ο μετά τη Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ; Όχι βέβαια, αφού η συμφωνία είναι πραξικόπημα για τα στελέχη του. Ο δε αρχηγός του, και πρωθυπουργός, υποστηρίζει πως δεν την πιστεύει.

 
Δημήτρης Χατζησωκράτης, 15/07/2015

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαθέτει πλειοψηφία. Κυβέρνηση Ειδικού σκοπού ή Εθνικής Ευθύνης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ δεν την θέτουν ή την απορρίπτουν. Ο Α. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνά όμως ως να μην έχει αλλάξει τίποτα στη Βουλή. Δεν μπορεί να προωθεί νομοσχέδια εφαρμογής της Συμφωνίας, που θα ψηφίζονται επειδή θα στηρίζονται από την αντιπολίτευση!

Η φάση αυτή απαιτεί αυξημένη ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που «βάζουν πλάτη» στην υπόθεση αυτή της νομοθέτησης των προαπαιτούμενων αλλά και των πρώτων βημάτων εφαρμογής του 3ου Μνημονίου.

 
Φωτεινή Αναστασίου, 14/07/2015

Την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός στην βουλή έθεσε το εξής δίλημμα: «Εδώ κινδυνεύουμε να ανατιναχτεί το κράτος, δεν μιλάμε για Grexit, μιλάμε για άτακτη χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Σ’ αυτό το δίλημμα όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισαν την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση εξ ορισμού τάχθηκαν υπέρ της «ανατίναξης» και εναντίον του προέδρου τους. Η μόνη δικαιολογία να ψηφίσει κάποιος «όχι» ή «παρών/παρούσα» θα ήταν να πιστεύει ότι το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός – μετά την προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα – δεν ήταν σοβαρό.

 
ΔΗΛΩΣΗ του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ για τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής
13/07/2015

Η ύπαρξη συμφωνίας και η αποφυγή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη ήταν απολύτως αναγκαία και ευτυχώς αυτό διασφαλίσθηκε έστω και την ύστατη στιγμή. Οι ιδεολογικές εμμονές, η τιμωρητική διάθεση των εταίρων και οι παλινδρομήσεις της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει διακινδύνευση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και η τελική συμφωνία να περιλαμβάνει βαρύτερους όρους σε σχέση με όσα μπορούσε να επιτύχει η χώρα τους προηγούμενους μήνες. Η τελική συμφωνία είναι επώδυνη και δύσκολη, για να υλοποιηθεί απαιτεί αποφασιστικότητα και μεταρρυθμιστική διάθεση, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλα λάθη και καθυστερήσεις.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 13/07/2015

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η ελληνική κοινωνία δοκιμάστηκε από πολλές οριακές και ακραίες εμπειρίες. Η βιαία προσαρμογή στη δημοσιονομική συνθήκη του χρέους και των Μνημονίων κόστισε πολύ στο ανθρώπινο δυναμικό και στο παραγωγικό κεφάλαιο αυτού του τόπου. Ποτέ άλλοτε όμως η χώρα δεν έφτασε στο χείλος του γκρεμού: κλειστές τράπεζες, έλλειψη ρευστότητας, απονεκρωμένη αγορά, εξαθλιωμένοι πολίτες στις «ουρές» των ΑΤΜ. Η βλάβη για την οικονομία είναι ανήκεστος και οι επιπτώσεις της θα φανούν βέβαια στη μακρά διάρκεια. Μετά το δημοψήφισμα-παρωδία, ο πρωθυπουργός ήταν ένας απόλυτος ηγεμόνας που έβλεπε τη συντριπτική νίκη του να μετατρέπεται ταχύτατα σε μοναχική ήττα, δίπλα στα ερείπια μιας έρημης χώρας.

 
Θωμάς Ψύρρας, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Λάρισσας, 12/07/2015

Στην ελληνική γλώσσα υπάρχει μια περίεργη λόγια λέξη: “θριαμβόλεθρος”. Περιγράφει με ακρίβεια την πολιτική κατάσταση που ζούμε. Μετά από ένα ακατανόητο και αχρείαστο δημοψήφισμα όπου κατεγράφη ο θρίαμβος του εθνικά υπερήφανου ΟΧΙ κατρακύλησε σε άτακτο ΝΑΙ.
Ο χτεσινός λαϊκός θρίαμβος μετατράπηκε σε αποδοχή του “μερκελισμού” και της “υποτέλειας”, οι χτεσινοί ασυμβίβαστοι που θα άλλαζαν την Ευρώπη και θα μας οδηγούσαν στην “εθνική αξιοπρέπεια” μετατράπηκαν εν μια νυκτί σε “ενδοτικούς” και “προσκυνημένους”.

 
Ισμήνη Μώρου, 12/07/2015

Το γνωρίζω, θα μου πείτε, πως αυτός ο δρόμος είναι μοναχικός, αδιέξοδος, και πνίγεται μες στην επίγνωση μιας δαπανημένης απερίσκεπτα θυσίας. Όταν οι άλλοι, όταν αρκετοί από τους άλλους, αδιάφοροι, «ξοδεύονται» με σιγουριά, εξωτερικεύονται με αταξία, προς τι η προσπάθεια, προς τι ο αγώνας, θα μου λέγατε;

Και θα σας απαντούσα, ρωτώντας σας: Πώς να απαντήσει κανείς; Σωπαίνοντας; Μένοντας άραγε μονάχα θεατής; Παθητικός θεατής μιας κοινωνίας που γονατίζει κάτω από το βάρος της ανέχειας, που συγκλονίζεται κάτω από την απύθμενη κακοποίηση της;

 
Γιώργος Καμίνης, Τα Νέα, 11/07/2015

Η χώρα έχει εισέλθει σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της νεότερης ιστορίας της. Η επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε μία ανεκτή κανονικότητα θα αποτελέσει ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια. Η προσδοκία ότι οι «αποκλεισμένοι» θα επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και στην οικονομική δραστηριότητα γίνεται και πάλι μακρινή. Ομως σε περιόδους σαν κι αυτήν είναι που ο ιστορικός χρόνος πυκνώνει απότομα και μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν για δεκαετίες.

 
10/07/2015
Η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η κυβέρνηση κατέθεσε την πρότασή της στους θεσμούς. Έχουμε τονίσει εγκαίρως ότι η τελική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι ακραία υφεσιακά μέτρα.

Η χώρα όμως οδηγήθηκε σε ένα δίλημμα και μία καταληκτική ημερομηνία επιλογής, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα απόδοσης και επιμερισμού ευθυνών.

Είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει συμβιβασμός για μία βιώσιμη συμφωνία και να αποκλειστούν οριστικά τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη.
 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, www.capital.gr, 09/07/2015

Είναι σίγουρο ότι εάν βρεθούμε στη δραχμή, η οικονομική εξαθλίωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, οι κοινωνικές συγκρούσεις και οι διαμάχες θα αποτελούν απαρχή εμφυλιακών συγκρούσεων. Οι πολιτικές συνέπειες θα είναι καταλυτικές όσο και η αναδιάταξη των κομματικών συσχετισμών.
Η χώρα θα βρεθεί σε προοπτική αυταρχικών κυβερνήσεων και παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το δημοκρατικό καθεστώς θα τεθεί σε αμφισβήτηση.

Υπό το ισχύον σύνταγμα τα ως άνω συγκροτούν κατηγορία εθνικής προδοσίας για τους υπαίτιους. Η απόδοση ευθυνών θα επιτείνει την εμφυλιοπολεμική δυναμική…

 
Φωτεινή Αναστασίου, 09/07/2015

Ο Σύριζα κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος μια βιώσιμη συμφωνία μέσα στο ευρώ και στην ευρωζώνη. Η μοναδική λαϊκή εντολή που έχει ακόμα η συγκυβέρνηση είναι αυτή και καμία άλλη: μια βιώσιμη συμφωνία μέσα στο ευρώ και στην ευρωζώνη.

Μετά από ένα πεντάμηνο «δημιουργικής ασάφειας» και σοβαρών διαπραγματευτικών λαθών, ο πρωθυπουργός προκήρυξε δημοψήφισμα αδυνατώντας -κατά ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου- να περάσει την συμφωνία που ο ίδιος πρότεινε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην βουλή. Αναγκαστικά λοιπόν η κυβέρνηση έκλεισε τις τράπεζες ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα από τις συνεχείς αναλήψεις μετρητών που προκάλεσε ο πανικός των απρόβλεπτων εξελίξεων, μετά και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

 
Ρωμανός Οικονονομίδης, 08/07/2015

Αναμφισβήτητα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί μια μεγάλη νίκη για το τόξο που σχημάτισε ο Πρωθυπουργός και από την άλλη σηματοδοτεί την έναρξη ενός κύκλου συζητήσεων και εσωστρέφειας για τον άτυπο συνασπισμό που συγκροτήθηκε υπέρ του ΝΑΙ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την επομένη του δημοψηφίσματος και το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που ακολούθησε, ο κ. Τσίπρας πλέον εμφανίζεται πανίσχυρος στο εσωτερικό, διεκδικώντας έως και λευκή επιταγή για ό,τι επακολουθήσει. Το βασικό ερώτημα, βέβαια, είναι τί θα επακολουθήσει.

 
08/07/2015

Η χώρα μας διέρχεται τις πλέον κρίσιμες στιγμές της μεταπολιτευτικής ιστορίας της.
Στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, δυστυχώς για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη ανακοινώθηκε ότι έχει ετοιμαστεί σενάριο για Grexit και αποτελεί μία από τις δύο επιλογές την επόμενη Κυριακή.
Η Δημοκρατική Αριστερά έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια: Είναι αδιαπραγμάτευτη η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη. Επιδιώκουμε την λύση και είμαστε απέναντι στη ρήξη. Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. για να συμμετέχει ενεργά η χώρα όταν θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση οδηγήσει την χώρα εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε. θα δώσει λογαριασμό στον ελληνικό λαό.

 
Θόδωρος Μαργαρίτης, www.tanea.gr, 08/07/2015

Ήταν μια άνιση μάχη. Λίγος χρόνος, ακατανόητο ερώτημα, στημένο διλημματικο σκηνικό.Με τους «καλούς» η με τους «κακούς»…
Προφανώς το ΝΑΙ το υπονόμευε η παρέλαση του παλαιού πολιτικού κατεστημένου. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Προφανώς στο ΟΧΙ βρεθήκαν τα πληβειακα κοινωνικά στρώματα που έχουν δικαιολογημένη οργή, μηδενισμό και ριζική άρνηση της σημερινής κατάστασης.
Ούτε η εικόνα της Ευρώπης είναι σήμερα ελκυστική. Και μάλιστα σε μια χώρα που η νεωτερικότητα και ο διαφωτισμός δίνουν μάχες με την καθημερινότητα του νέο-ελληνα.
Δεν ήταν μόνο η προνομιακή θέση του ΟΧΙ στοψηφοδελτιο. Ήταν κατά βάση η επικράτηση ενός ισχυρού εθνο-λαϊκίστικου ρεύματος στην ελληνική κοινωνία που χτίστηκε στις πλατείες των αγανακτισμένων και έχει πάρει και την σφραγίδα ενός τμήματος της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ.Όχι πάντως όλης της Αριστερας.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, www.tanea.gr, 07/07/2015

O Γιουνκέρ δηλωσε πως δεν κατάλαβε τι ψηφίσαν οι έλληνες και θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να του εξηγήσει. Στο δημοψήφισμα επικράτησε ένα ψευδεπίγραφο ερώτημα, γιατί το Ναι ταυτίστηκε με ότι έφερε και διαχειρίστηκε την κρίση. Νίκησε ο διχαστικός λόγος της ταύτισης του Ναι με τον δωσιλογισμό και η απόρριψη του διαλόγου ως ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η κοινωνία δεν κατανόησε πως είναι άλλο πράγμα να είσαι άνεργος, ανασφάλιστος και με λίγα ή καθόλου ευρώ στην Ευρώπη από το να είσαι άνεργος, ανασφάλιστος και με πολλές δραχμές εκτός Ευρώπης

 
Μιχάλης Σαμπατακάκης, 07/07/2015

Η χρεοκοπία, το 61% και η αποχώρηση Σαμαρά (μετά την αποχώρηση Βενιζέλου), ξεκλείδωσαν τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Στο εξωτερικό μέχρι στιγμής είναι κλειδωμένες.
Η αντιπολίτευση μετά το 61%, δεν αμφισβητεί (σε αυτή τη φάση) την κυριαρχία του Αλ. Τσίπρα. Δεν είναι δηλ. με το «όπλο παρά πόδα» (όπως ήταν ο Αντ. Σαμαράς και ο Β Βενιζέλος) για να τον αντικαταστήσει και άρα προσφέρει συναίνεση.
Ο Αλ. Τσίπρας ξέρει πως η χώρα είναι στη χρεοκοπία και πρέπει πάση θυσία να την αντιστρέψει, να μην σκάσει δηλ. η απασφαλισμένη χειροβομβίδα στα χέρια του. Με σαφήνεια θέλει να υπογράψει συμφωνία.

 
Σάκης Παπαθανασίου, 06/07/2015

Η μη υπογραφή συμφωνίας έως την 30η Ιουνίου και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος – ανεξαρτήτως προθέσεων – οδήγησε τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά.

Μέσα από το δημοψήφισμα με εκκωφαντικό τρόπο εκφράστηκε η διαμαρτυρία προς τις πολιτικές που απαιτούν οι δανειστές και η απόρριψη των κομμάτων που άσκησαν κυβερνητική πολιτική. Επιβεβαιώθηκε η πολιτική εμπιστοσύνη προς τον Αλέξη Τσίπρα και επιδιώχθηκε να το δοθεί ένα επιπλέον διαπραγματευτικού ατού. Το αποτέλεσμα επήλθε βεβαίως με την επιχειρηματολογία ασφάλειας ότι το ΟΧΙ εμπεριείχε την παραμονή εντός ευρώ και την επίτευξη συμφωνίας εντός 48 ωρών.

 
Γαβρίλης Λαμπάτος, 06/07/2015

Το δημοψήφισμα σαν πολιτική κίνηση κινούνταν στα όρια του πολιτικού τυχοδιωκτισμού.
Η χώρα έχει μπει σε αχαρτογράφητα νερά και η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση. Οι διαπιστώσεις αυτές όμως δεν πρέπει να μας οδηγήσουν να αγνοήσουμε την δυναμική του συγκεκριμένου αποτελέσματος. Κατά την γνώμη μου είναι αναγκαίο να επισημανθούν:
α) Η αναξιοπιστία στα μάτια της κοινής γνώμης του παλιού πολιτικού προσωπικού, είτε αυτό βρίσκεται στο χώρο της κεντροδεξιάς, είτε της κεντροαριστεράς. Ειδικά ο χώρος της νεολαίας που βιώνει με δραματικό τρόπο την κρίση αποστρέφεται πλήρως το πολιτικό προσωπικό που είχε ηγετικούς ρόλους πριν από το 2010.

 
Γιώργος Γιάνναρος, 06/07/2015
Το περίφημο δημοψήφισμα έγινε και έβγαλε ξεκάθαρο νικητή. Ο σοφός ελληνικός λαός απάντησε με ένα βροντερό ΟΧΙ στο ερώτημα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και όσοι στηρίξαμε με θέρμη το ΝΑΙ ηττηθήκαμε κατά κράτος. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλοί αλλά εγώ θα σταθώ σε δύο που θεωρώ τους σημαντικότερους.

Πρώτον, η νίκη του ΟΧΙ είναι μια προσωπική νίκη του Αλέξη Τσίπρα. Η στρατηγική που στηρίχθηκε στη μετατροπή του ερωτήματος σε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του και δευτερευόντως στην κυβέρνηση του, κέρδισε πανηγυρικά.
 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 06/07/2015

Το θεσμικά διάτρητο δημοψήφισμα και η παρωδία του εκλογικού διλήμματος έληξε με μια συντριπτική νίκη του «ΟΧΙ». Είναι η πρώτη φορά που ένα ληγμένο δημοσιονομικό “non paper” τέθηκε σε δοκιμασία και επισφραγίστηκε από μια λαϊκή «εκτόνωση υπερηφάνειας». Πρόκειται για μια θριαμβευτική αλλά και πύρρειο νίκη του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος που κατάλαβε το διπλό της χαρακτήρα του δημοψηφίσματος ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ερμήνευσε το ποσοστό της νίκης του μέσα από την ιδιάζουσα πολιτική μοναξιά της ήττας του. Αμέσως μετά το αποτέλεσμα, και μέσα σε λίγες ώρες, ο κ. Τσίπρας έκανε όσα δεν έκανε σε τόσους μήνες.

 
06/07/2015

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί θετική εξέλιξη την σύγκληση, έστω και καθυστερημένα, του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με στόχο την εθνική συνεννόηση, καθώς και το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε.
Στις αμέσως επόμενες ημέρες πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για βιώσιμη λύση. Η ρήξη με τους εταίρους πρέπει να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Οι εταίροι οφείλουν να στηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Εταίροι και κυβέρνηση πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συγκερασμού των διαφορών και όχι αδιαλλαξία.
Χρειάζεται μία βιώσιμη συμφωνία για να αποκλειστούν οριστικά τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη. Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι ακραία υφεσιακά μέτρα

 

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν χρειαζόταν καθώς η αβεβαιότητα εντείνεται αντί να τερματιστεί. Ζητήσαμε να αποσυρθεί. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.
Καλούμε πλέον να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε διχαστικές συνθήκες και σε πόλωση. Χρειάζεται ενότητα αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
Επιδιώκουμε να υπάρξει συμφωνία για να ανασάνει η κοινωνία, κάτι που είναι απαραίτητο και σήμερα ιδίως μετά την απόφαση για δημοψήφισμα, με τις κλειστές τράπεζες, τον έλεγχο κεφαλαίων, τους περιορισμούς αναλήψεων, το στέγνωμα της αγοράς, την απελπισία των συνταξιούχων και την απόγνωση των επιχειρήσεων.
Στο δημοψήφισμα, η Δημοκρατική Αριστερά λέει ΝΑΙ στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, ΝΑΙ στην λύση και ΟΧΙ στη ρήξη. Η θέση μας είναι θέση της παράδοσης του αριστερού ευρωπαϊσμού, που δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και τα μνημόνια.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Εφημερίδα των Συντακτών, 05/07/2015

Μια από τις επιμέρους αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε όσους θέλουν να παραμείνουμε στον δρόμο που μας υποδεικνύει η σημερινή Ευρώπη και σε όσους αντιστέκονται έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνονται την πολιτική σε ένα πλαίσιο υπερεθνικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι ενώ οι εταίροι μας μιλούν με αριθμούς, ο απώτερος στόχος τους είναι ιδεολογικός: να πνίξουν εν τη γενέσει ένα κίνημα που απειλεί ολόκληρο το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα. Και απαιτεί, μετά τη νίκη του στις εκλογές, να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού αποδεχόμενοι τις προτάσεις της κυβέρνησης. Πρόκειται για άποψη, η οποία ικανοποιεί συναισθηματικά μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, παραβιάζοντας όμως την κοινή λογική.

 
ΔΗΛΩΣΗ του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος
05/07/2015

Ο ελληνικός λαός ψήφισε σε ένα δημοψήφισμα που δεν χρειαζόταν. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν μπορούσε να δώσει λύση σε αυτό το πολυσύνθετο ζήτημα της χώρας μας. Δεν μπορούσε και δεν μπορεί να συνοψίσει το πρόβλημα σε ένα μόνο ερώτημα. Διεξήχθη με πρωτοφανείς ταχύτατες διαδικασίες που δεν επέτρεπαν την ανάπτυξη επιχειρημάτων και το ερώτημα που τέθηκε δεν βοηθούσε στο να δοθεί μια σαφής απάντηση των πολιτών για το τι δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα είναι απολύτως σεβαστή. Μόνο που αυτό το ΟΧΙ, εκ του ερωτήματος που τέθηκε, δεν προσδιορίζει μονοσήμαντα και την πολιτική διαχείρισή του εκ μέρους της κυβέρνησης.

 
Νίκος Τσούκαλης, 04/07/2015

Αμέσως και με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων επί του δημοψηφίσματος, οι ψυχραιμότεροι και οι πλέον νηφάλιοι από τους πολίτες και των δύο πλευρών θα κατανοήσουν τη ματαιότητα του εγχειρήματος. Και από τη Δευτέρα θα γίνουν πιο αντιληπτές οι σοβαρές έως ολέθριες συνέπειές του.
Και αυτό ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ…
Πριν τη ψηφοφορία και ανεξαρτήτως της επιλογής σας ας αναρωτηθείτε:
1) Πως θα κατανεμηθεί η «Αξιοπρέπεια» των Ελλήνων σε περίπτωση οριακού αποτελέσματος υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής; 51% «αξιοπρέπεια» και 49% «Εθελοδουλία» και τούμπαλιν;!

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 04/07/2015

Η κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς και αυθαίρετα να επιβάλει μια τριπλή στέρηση στον ελληνικό λαό:
(α) Να του στερήσει τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, τα 3,5 δισ. ευρώ που θα μας έδινε η ΕΚΤ και τα 12 δισ. ευρώ που θα μας έδινε το ΔΝΤ – συνολικά, τα 27 δισ. ευρώ περίπου που δεν τα κέρδισε ο ίδιος, αλλά είχαν συμφωνηθεί από τις αρχές του 2015.
(β) Να του στερήσει τη (μοναδική) ασφάλεια που προσέφερε η υπαγωγή της χώρας σε πρόγραμμα της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αφήνοντάς την, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, έκθετη σε κινδύνους ατυχήματος και στη βεβαιότητα επιβολής σκληρότερων μέτρων.
(γ) Να του στερήσει την πρόσβαση στις καταθέσεις του και στις λειτουργίες των τραπεζών, καθώς προκάλεσε τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει τη χορήγηση νέας ρευστότητας στις τράπεζες έναντι των καταθέσεων που χάνονται.

 
Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Δημήτρης Ραυτόπουλος
Η Καθημερινή, 19/07/2015
Α​​ν αυτό είναι Αριστερά, δεν δέχομαι την ιδιότητα του αριστερού. Εννοώ την κομμουνιστική ή ριζοσπαστική Αριστερά, που ευδοκιμεί παρ’ ημίν, ενώ αδυνατεί να υπάρξει μια σοβαρή, σύγχρονη, ρεαλιστική Αριστερά, δηλαδή σοσιαλδημοκρατική. Η αιτιολογία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, αλλά χοντρικά πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στον παρασιτικό χαρακτήρα της οικονομίας μας και στην ανάλογη κοινωνιοδομή, στην υπανάπτυξη, στην ασύστατη παιδεία και τη συνακόλουθη ελληνοφρένειά μας.
 
Αρίστος Δοξιάδης
www.protagon.gr, 02/08/2015
«Ηττηθήκαμε», γράφουν οι διανοούμενοι και τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και ψάχνουν να βρουν πού έκαναν το λάθος στις διαπραγματεύσεις. Αναζητούν απαντήσεις στο συσχετισμό δυνάμεων, σε τεχνικές ανεπάρκειες, σε γεωπολιτικούς παράγοντες.

Δεν ηττηθήκατε όμως, σύντροφοι. Δεν είχατε ποτέ κάποιο δικό σας στόχο που αποτύχατε να υλοποιήσετε.
 
Γιώργος Παγουλάτος
Η Καθημερινή της Κυριακής, 02/08/2015
\Οι αποκαλύψεις του Plan B Βαρουφάκη επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί υποψιάζονταν για ορισμένους μαρξιστές οικονομολόγους του είδους. Οταν φτάνει η ώρα της πραγματικότητας, οι κυβερνητικές τους προτάσεις έχουν μεγαλύτερη συγγένεια με τον Γκράουτσο Μαρξ από ό,τι με τον Καρλ Μαρξ.
 
Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 27/07/2015

Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός, τα στελέχη της κυβέρνησής του και του κόμματός τους, μιλούν συνεχώς για «πραξικόπημα» που έγινε σε βάρος της χώρας από τους «αδίστακτους δανειστές», επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσουν το «Βατερλό» της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσής τους.

 
Άννα Διαμαντοπούλου
26/07/2015

Να εκμεταλλευθούνε την κοινοβουλευτική συναίνεση και την εθνική ωρίμανση προτείνει η Αννα Διαμαντοπούλου με επιστολή της προς τους πολιτικούς αρχηγούς Ν.Δ., ΠαΣοΚ, Ποτάμι από τους οποίους ζητά να εκπονήσουν ένα νέο εθνικό σχέδιο για τη χώρα.
Σε μείζον όμως εθνικό ζήτημα αναδεικνύει την ανεργία και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για τη μείωσή της.

 
Αλέξης Παπαχελάς
Η Καθημερινή της Κυριακής, 26/07/2015
Α​​ν ήμασταν μία κανονική χώρα ο Κώστας Καραμανλής θα είχε κυβερνήσει έως τον Σεπτέμβριο του 2011 και όποιος εκλεγόταν τότε θα κυβερνούσε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Ακούγεται περίεργο στα αυτιά μας, γιατί συνηθίσαμε στην αβεβαιότητα και την ανωμαλία.
 
Νίκος Μπίστης
www.protagon.gr, 25/07/2015
Η ιδέα για αυτό το κείμενο ωρίμαζε μέσα μου και αποκρυσταλλώθηκε όταν άκουσα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να επισημαίνει πολύ ορθά στον Τσίπρα ότι «το «Όχι» είναι ανομοιογενές, ότι άλλο ο Λαφαζάνης που τον ξέρουμε 41 χρόνια και άλλο ο Βαρουφάκης που μας φορτώσατε τελευταία».
 
Δημήτρης Ν. Μανιάτης
Τα Νέα, 25/07/2015
Φωτογραφία: Εκείνη με την οποία ακούσια ή εκούσια πορεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Δεν ήταν ελληνική. Μιλώ για την εισβολή πάνοπλου αστυνομικού σε σπίτι στην Ισπανία με στόχο την εκτέλεση πλειστηριασμού. Σε επίπεδο συμβολισμού, ο θύτης εδώ ήταν ο ακραίος νεοφιλελεύθερος Ραχόι.
 
Γιάννης Βούλγαρης
Τα Νέα, 25/07/2015
Χρόνια τώρα τα μηνύματα των κομμάτων για τη Μεταπολίτευση έχουν γίνει ή τελετουργικά ή αμήχανα. Από τη μια, η δημοκρατία και η Ευρώπη ως ιστορικές κατακτήσεις. Από την άλλη, η κρίση και η άκριτη ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης. Και επιπλέον ο χρόνος, η βιωματική απόσταση που χωρίζει τις νεότερες ηλικίες από την ιστορική εμπειρία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
 
Μιχάλης Τσιντσίνης
Τα Νέα, 25/07/2015
Ο Αύγουστος αυτός δεν θα είναι Αύγουστος. Ηδη η κυοφορία του τρίτου Μνημονίου αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερη απ’ ό,τι είχε υπολογίσει το Μαξίμου. Ο δρόμος που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε από την υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους σε εκλογές, με ενδιάμεση στάση ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ευθύς.
 
Βασιλική Γεωργιάδου
Μεταρρύθμιση, 24/07/2015
Είναι αλήθεια ότι όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των κομματικών θεσμών στην Ελλάδα, οι παραδοξότητες έχουν γίνει κανόνας: η ΝΔ, επί παραδείγματι, διοργάνωσε το πρώτο της συνέδριο πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυσή της
 
Λουκάς Ρινόπουλος
Μεταρρύθμιση, 24/07/2015
Τη Νάντια Βαλαβάνη τη συνάντησα στα αμφιθέατρα της ΑΣΟΕΕ μετά τη λεγόμενη μεταπολίτευση. Μου έδωσε την εντύπωση μιας πεπεισμένης κομμουνίστριας, αλλά διέκρινα και ένα ήθος, ίσως το μόνο που έχει μείνει σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Δεν γνωρίζω τι την οδήγησε να εγκαταλείψει το ΚΚΕ, αλλά έχω την αίσθηση ότι οι απόψεις της ουσιαστικά δεν άλλαξαν.
 
Ξένια Κουναλάκη
Η Καθημερινή, 23/07/2015

Ε​​​​ίναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο αληθινός πρωθυπουργός της Ελλάδας;» ρωτάει Γερμανός κωμικός τον εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, στην καθιερωμένη ενημέρωση των αρμόδιων συντακτών. Εκείνος αναγνωρίζει τον συντελεστή της κωμικής εκπομπής, Τίλο Γιουνγκ, και σκάει στα γέλια, αλλά συνεχίζει να απαντάει –όσο μπορεί– σοβαρά: «Οχι, δεν είναι».

 
Γιώργος Παγουλάτος
Η Καθημερινή, 21/07/2015
Κ​​ύριε Πρωθυπουργέ, Σας γράφω με μια αίσθηση μεγαλύτερης οικειότητας από ό,τι στο παρελθόν. Ισως γιατί ανήκω σε εκείνους που είχαν κατανοήσει από το 2010 αυτό που εσείς συνειδητοποιήσατε μετά την αγωνιώδη νύχτα της 5ης Ιουλίου: ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Εσείς το ονομάσατε εκβιασμό, εμείς το είδαμε σαν αναγκαία προσαρμογή της οικονομίας και αναπόφευκτο τίμημα για τη συμμετοχή μας στο ευρώ.
 
Θανάσης Χειμωνάς
Athens Voice, 21/07/2015
Πριν είκοσι ακριβώς χρόνια ήμουν φοιτητής στο Στρασβούργο. Εκείνη την εποχή η Γαλλία συγκλονίστηκε από μια σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων από Ισλαμιστές ως αντίποινα για την ανάμιξη του γαλλικού κράτους στην ανατροπή του σκληρού ισλαμικού καθεστώτος στην Αλγερία. Βασικός ύποπτος ήταν ένας νεαρός Αλγερινός που άκουγε στο όνομα Χαλέντ Κελκάλ.
 
Γιάννης Πανούσης
www.anoixtoparathyro.gr, 15/07/2015
Η δαμόκλεια «πολιτική ηθική» και «καθαρότητα» των μη-ευρωπαϊστών αριστερών μελών του ΣΥΡΙΖΑ σκόρπισε εν μία νυκτί σε μια προφανώς αντι-δεοντολογική, αντι-ηγετική και εν τέλει τυφλή ανυπακοή στην ίδια τη λαϊκή εντολή (που τόσο την επικαλούνται όταν τους βολεύει).
 
Αλέξης Παπαχελάς
Η Καθημερινή της Κυριακής, 12/07/2015
Θ​​έλω σήμερα να πω δυο λόγια στον κόσμο που ψήφισε «Ναι» την περασμένη Κυριακή. Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση. Το κτήνος του ακραίου λαϊκισμού βρήκε την ευκαιρία να ξεσπαθώσει. Ονομάτισε δωσίλογο όποιον διαφωνούσε με την καθεστωτική άποψη, καθύβρισε όποιον τολμούσε να αναρτήσει οτιδήποτε δεν «άρεσε» στα social media
 
Χρήστος Παναγιωτόπουλος
www.aixmi.gr, 12/07/2015
Το βαθύ ρήγμα που υπέστη ο Σύριζα στη Βουλή, όταν ζήτησε απλώς παροχή εξουσιοδότησης για να διαπραγματευτεί και όχι υπερψήφιση επώδυνων μέτρων, αποτελεί την απάντηση στο ερώτημα «γιατί ο Τσίπρας προχώρησε στο δημοψήφισμα». Το είχε αποκαλύψει νωρίτερα ο Τσακαλώτος, βέβαια, με τη φράση «δεν πέρναγε το πακέτο Γιούνκερ από τους βουλευτές μας» -αλλά οι 17 αρνήσεις συν 15 υπό αναμονή, τον επιβεβαίωσαν πλήρως.
 
Χρίστος Αλεξόπουλος
Μεταρρύθμιση, 12/07/2015
Η περίοδος της κρίσης, η οποία πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την ελληνική κοινωνία τα τελευταία πέντε χρόνια και ιδιαιτέρως οι πολύ αρνητικές επιπτώσεις μετά την αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και εταίρους και την προκήρυξη δημοψηφίσματος με θέμα την πρόταση των θεσμών, η οποία πλέον δεν υπάρχει, διότι απεσύρθη, κάνουν ορατή με πολύ ανάγλυφο τρόπο την μεγάλη ανευθυνότητα αλλά και ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος.
 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 11/07/2015

Ηταν αναπόφευκτο για τους Ελληνες να πληρώσουν τόσο ακριβά δίδακτρα για να μάθουν (αν έμαθαν) τους βασικούς κανόνες της προόδου;

Υπάρχουν δύο τρόποι να κρίνει κανείς την πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση (την τύχη της οποίας στις εσωτερικές και διεθνείς δοκιμασίες, όταν γράφονται αυτές οι γραμμές, αγνοώ).

 
Ιωάννα Γρηγοριάδου
www.badiera.gr, 11/07/2015
Στην κάλπη του «ΝΑΙ» υπήρχε το «ΝΑΙ» του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Υπήρχε το «ΝΑΙ» εκείνων που σε κάθε περίπτωση θα έλεγαν «ΝΑΙ» γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες σε οποιαδήποτε επιθυμία των εταίρων/δανειστών μας πριν μάλιστα τους ασκηθεί η παραμικρή πίεση. Το «ΝΑΙ» του “καλού και υπάκουου μαθητή».
 
Π.Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 10/07/2015
Ελπίζω, εύχομαι (και προσεύχομαι) η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει το γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να ακυρώσει την (ειλημμένη) απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη (και ΕΕ) την ερχόμενη Κυριακή. Τώρα τα ψέματα τελείωσαν. Η ώρα της αλήθειας ήλθε.
 
Βασιλική Γεωργιάδου
Μεταρρύθμιση, 10/07/2015
Η φράση είναι του Μένανδρου. Τον θυμήθηκα ακούγοντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο τους πολέμιους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαγκωνίζονται στο ποιος/ποια θα στηρίξει περισσότερο τον Έλληνα πρωθυπουργό στην προοπτική ενός ηθελημένου ή αθέλητου Grexit.
 
Γιάννης Παντελάκης
www.protagon.gr, 09/07/2015
«Το 61,3 % που είπαμε το συντριπτικό, ηχηρό και περήφανο ΟΧΙ. ΟΧΙ, τέλος τα πειράματα της άγριας λιτότητας στις πλάτες μας. ΟΧΙ, κάτω τα χέρια από τη Δημοκρατία. Το ΟΧΙ είναι η άρνησή μας στην άρνησή τους να είμαστε ένας κυρίαρχος λαός. Το ΟΧΙ είναι η μόνη θετική και καταφατική απάντηση του λαού».
 
Θανάσης Γεωργακόπουλος
09/07/2015
Η ξαφνική σύγκληση της Βουλής, ώστε να εγκρίνει την ελληνική πρόταση που έχει σταλεί στα αρμόδια όργανα, ως βάση διαπραγμάτευσης της κυβερνητικής ομάδας, μου μοιάζει καλοστημένη παγίδα.

Ο κ. Τσίπρας βάζει στο "τσουβάλι" του την αντιπολίτευση.

Αν η πρόταση χρειαστεί περαιτέρω διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, που είναι και το πιθανότερο, έχει τη δυνατότητα να κάνει το κόλπο grosso να μείνει αμετακίνητος στις "πιέσεις" και να επιστρέψει μετά από ρήξη, έχοντας ακυρωμένη την αντιπολίτευση, καθώς η ρήξη θα έχει γίνει και στο δικό της όνομα.
 
Κώστας Κούρκουλος
Μεταρρύθμιση, 08/07/2015
Η κοινωνία μας είναι ιστορικά διαποτισμένη από τα νάματα των εκκλησιαστικών διδαχών, τα οποία άλλωστε παράγουν και τους κυρίαρχους μύθους μας. Κεντρικός μάλιστα εκκλησιαστικός μύθος, είναι το θαύμα του «εν Κανά γάμου». Όπου, μόλις ακούστηκε το «οίνον ουκ έχουσι», γέμισαν αμέσως τα πιθάρια με κρασί.
 
Νίκος Ζαχαριάδης
www.protagon.gr, 08/07/2015
Με ένα κείμενο δέκα σημείων, το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καθορίζει τον νέο κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος, προκειμένου να μην υπάρχουν ξανά κρούσματα σαν αυτά των εννέα που παραπέμφθηκαν
 
Φώτης Γεωργελές
Athens Voice, 08/07/2015
Δεν πέρασε ένα 24ωρο και η μεγαλειώδης νίκη του «Όχι» άρχισε ήδη να παρουσιάζει αποτελέσματα. Παραιτήθηκε ο αρχιστράτηγος του αγώνα Γιάνης. Ο θριαμβευτής του δημοψηφίσματος κάλεσε τους γερμανοτσολιάδες του «Ναι», την Πέμπτη φάλαγγα του εχθρού, να πάνε ενωμένοι στους τοκογλύφους ιμπεριαλιστές για να τους παρουσιάσουν την ελληνική πρόταση
 
Γιάννης Αναστασάκος
www.protagon.gr, 08/07/2015
Λετονία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία. Είχαν μνημόνια. Ασχολήθηκαν με παραγωγική ανασυγκρότηση. Τα έσβησαν. Δανείζονται τώρα με 0.5%. Μειώνουν το χρέος. Ελλάδα. Μνημόνια, εκλογές, εκλογές, μνημόνια. Συγχαρητήρια για το δημοψήφισμα: Λεπέν, Φάρατζ, Γκρίλο από Ευρώπη. Κάστρο, Κίρχνερ, Μαδούρο από Λ. Αμερική. Στο βάθος Πούτιν. Επικίνδυνη μοναξιά!
 
Λευτέρης Παπαγιαννάκης
Τα Νέα, 07/07/2015
Αυτή τη φορά η στροφή των 360 μοιρών έγινε. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός βρίσκονται στο ίδιο σημείο με πριν, με τη διαφορά ότι οι συνθήκες είναι χειρότερες. Ξεκινήσαμε τη στροφή μέσα σε πρόγραμμα και την ολοκληρώσαμε εκτός προγράμματος, χωρίς να έχουμε πληρώσει το ΔΝΤ και με κλειστές τράπεζες. Επίσης έχουμε για παρακαταθήκη το, πράγματι πολύ ισχυρό, όχι στο δημοψήφισμα.
 
Θανάσης Γεωργακόπουλος
Μεταρρύθμιση, 07/07/2015
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν σαφές. Το ΟΧΙ κέρδισε με μεγάλη και αναπάντεχη –για όλους- διαφορά. Ο λαός, που έχει το δικαίωμα να σφάλει, μίλησε.

Η κυβέρνηση έχει τώρα στους ώμους της την ευθύνη για την περαιτέρω πορεία. Η ευθύνη της ανήκει, πλέον, εξ ολοκλήρου και δεν μπορεί να τη μετακυλήσει στις πλάτες των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, όπως φάνηκε να επιδιώκει με τον τακτικισμό της ετεροχρονισμένης σύσκεψης κορυφής.
 
Νίκος Περπέρας
www.iskra.gr, 07/07/2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο όριο μεταξύ συμφωνίας από τη μία και διακοπής αποπληρωμής του χρέους και εξόδου από την ευρωζώνη από την άλλη. Το κλειδί για τις εξελίξεις δεν τον κρατάει μόνο η Αθήνα αλλά κυρίως το Βερολίνο. Η Γερμανία, ενδεχομένως, να συνεχίσει να επιδεικνύει τις επόμενες ημέρες ασύγγνωστη πυγμή αδιαλλαξίας, αρνούμενη πεισματικά κάθε επίδραση από τοστεντόρειο «όχι» του ελληνικού δημοψηφίσματος.

 
Γιάννης Κ. Πρετεντέρης
Τα Νέα, 07/07/2015
...η χώρα μας είναι ίσως μια από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως όπου η κρίση όχι μόνο δεν λειτούργησε ως άσκηση αυτογνωσίας, αλλά ταυτοχρόνως ενεργοποίησε έναν μηχανισμό αποποίησης ευθύνης και εντοπισμού ενόχων. Εναν ανορθολογικό μηχανισμό ισοπεδωτικής απόρριψης.
 
Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 06/07/2015
Η σαρωτική νίκη του ΟΧΙ στο χθεσινό δημοψήφισμα αλλάζει όλα τα δεδομένα.

Η κυβέρνηση, μπορεί να πανηγυρίζει τη νίκη της, αλλά ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως τώρα είναι ακόμη πιο πιεσμένος να φέρει λύση, καθώς η αδυναμία του το προηγούμενο διάστημα και πριν λήξει το προηγούμενο μνημόνιο να φέρει μια βιώσιμη λύση -όπως διακήρυττε- και η επιλογή του δημοψηφίσματος, επιδείνωσε δραματικά τόσο την οικονομική κατάσταση της χώρας, όσο και την πολιτική του θέση έναντι των Ευρωπαίων.
 
Κώστας Κωστής
Μεταρρύθμιση, 05/07/2015
Νομίζω ότι οι πιο θλιβερές προσωπικότητες στις μέρες μας δεν είναι οι κάτοχοι ή οι παρατρεχάμενοι της εξουσίας, που πηγαίνουν πέρα-δώθε προσπαθώντας, όταν δεν καταστρέφουν τα πάντα γύρω τους, να κατανοήσουν τι έχει συμβεί και οι μαγικές συνταγές τους για να αλλάξουν την Ευρώπη έχουν ως μόνο αποτέλεσμα να οδηγούν στην άβυσσο την Ελλάδα.
 
Χρήστος Χωμενίδης:
Η Καθημερινή της Κυριακής, 04/07/2015
Στα τριάντα χρόνια που υπηρετώ με όσες δημιουργικές δυνάμεις διαθέτω την τέχνη μου, έχω μάθει ότι ο συγγραφέας οφείλει να εργάζεται νηφάλιος. Πρέπει να αφομοιώνει πρώτα τις συγκινήσεις που του δίνει η ζωή. Να μεταβολίζει τις εμπειρίες του, θαυμάσιες ή φρικτές. Κι έπειτα να τις κάνει έργο.
 
www.protagon.gr, 04/07/2015
Το συχνά επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση, ηχεί ως ένας αυτονόητος ισχυρισμός από τότε που η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς περιορίστηκε δραματικά, το ίδιο όπως κι η αποτελεσματικότητα πολιτικών θεσμών και λειτουργών που συμμετέχουν στη διακυβέρνηση.
 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 4064 | Σύνολο από 20/02/2004: 12,977,333 | Μοναδικά IP: 476,870