Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην Αγγ. Σπανού, Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, 24/04/2016

Οι εκλογές κάθε εξάμηνο δεν είναι λύση, οδηγηθήκαμε 3 φορές στις κάλπες το 2015 και τα αδιέξοδα είναι και πάλι μπροστά μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να παραιτηθεί και να δημιουργηθεί μία νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που με ορίζοντα τριετίας θα βγάλει οριστικά την χώρα από τα μνημόνια. Πρέπει να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω για να υπάρξει διακομματική λύση εθνικής συνεννόησης χωρίς να μπλέξουμε σε περιπέτειες εκλογών με κινδύνους νέας πολιτικής και οικονομικής αστάθειας. Ένα βήμα πίσω σημαίνει ο κ. Τσίπρας και οι αποτυχημένοι υπουργοί να αποχωριστούν τις καρέκλες της εξουσίας και η ΝΔ να μην επιμείνει στην διεξαγωγή εκλογών και να στηρίξει μία τέτοια κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής αποδοχής.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 25/04/2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει καλά με το ημερολόγιο, ιδίως όταν αλλάζει ο καιρός και αρχίζουν οι ανοιξιάτικες λιακάδες. Ο πρωθυπουργός, (όπως και ο γραφικός συνεταίρος του με την καρναβαλική «στολή παραλλαγής») είχε δηλώσει πως το Πάσχα αναμένεται η «ανάσταση» της οικονομίας, ενώ διάφοροι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης μιλούσαν για «εκτόξευση» της ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Το κακογραμμένο «success story» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τελειώνει πρόωρα, με μια ακόμη παταγώδη αποτυχία. Η αξιολόγηση ακόμη δεν έχει «κλείσει», τα μέτρα γίνονται ολοένα και σκληρότερα, η ρευστότητα εξαντλείται, και βέβαια η συνεχής «σκληρή διαπραγμάτευση» οδηγεί σε ένα τέταρτο προληπτικό Μνημόνιο, το οποίο είναι ήδη προ των πυλών του Κοινοβουλίου

 
Ρωμανός Οικονομίδης, badiera.gr, 25/04/2016

Το συνέδριο της ΝΔ και ειδικά η ομιλία του K. Μητσοτάκη, αναδεικνύει σημαντικά ερωτήματα για απάντηση και προς το πολιτικό προσωπικό του μεσαίου χώρου αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες.
Κατά την ομιλία του ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε θαυμαστής του έργου όλων των προκατόχων του που διετέλεσαν Πρωθυπουργοί. Κι αν η επίκληση στο έργου τού πατέρα του και σ’ αυτό του “εθνάρχη” είναι εύλογη, ποιος ο συνδετικός κρίκος κυβερνήσεως Καραμανλή και Σαμαρά;
Ακόμα, ήπιε νερό στο όνομα προέδρων όπως ο Ράλλης και ο Αβέρωφ και όλα αυτά σε ένα συνέδριο που υποτίθεται σηματοδοτεί το “fresh start” και το “οξυγόνο” στην πολιτική ζωή της χώρας.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 24/04/2016

Η δημοσιευθείσα στο προηγούμενο «Βήμα» δημοσκόπηση της Κάπα Research δείχνει μια κοινωνία βαθύτατα διχασμένη και απογοητευμένη. Σχεδόν επτά με οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι το συναίσθημα που επικρατεί στην καθημερινότητά τους είναι ανησυχία (81,4%), απογοήτευση (77,8%) και θυμός (71,4%). Τέτοιος βαθμός απελπισίας δεν είναι πρωτόγνωρος και σε άλλες δυτικές κοινωνίες. Η ελληνική ειδοποιός διαφορά είναι ότι τα ευρήματα της δημοσκόπησης «κουμπώνουν» με μια κοινωνία που (για λόγους οι οποίοι δεν μπορούν εδώ να αναλυθούν) δεν έχει τις πολιτισμικές και πνευματικές αποσκευές να υπερβεί μόνη της την απελπισία της.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 24/04/2016

Ο ελληνικός λαός έχει αποφασίσει ότι επιθυμεί να είναι η χώρα μας μέλος της Ευρωζώνης. Το έχει διατρανώσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, δίδοντας το 90% των κοινοβουλευτικών εδρών σε φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, περιθωριοποιώντας όσους νόμισαν ότι θα κάνουν καριέρα τοκίζοντας τυχοδιωκτικά στην απομόνωση της χώρας μας από την Ευρώπη. Με συντριπτική πλειοψηφία είπε «Οχι» στην πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από το ευρώ έναντι ανθρωπιστικής βοήθειας λίγων δεκάδων δισ. ευρώ, γιατί κατανοεί ή υποψιάζεται τι σημαίνει αυτή η «προσωρινότητα» και, κυρίως, γιατί πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει, όπως ήδη τα κατάφεραν Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος. Θα το πιστεύει πάντα;..

 
Δημήτρης Χατζησωκράτης, www.pronews.gr, 24/04/2016

Η συνέχιση, για ένα ακόμη τριήμερο, της απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ από τις ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΥΜ «Με βασικό στόχο την άμεση απόσυρση του εξοντωτικού αντεργατικού κυβερνητικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που εξαθλιώνει και φτωχοποιεί όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας και πλήττει καίρια την Ενημέρωση και τους ανθρώπους της»(από την κοινή ανακοίνωσή τους) θα ήταν πολύ επιεικές να κριθεί ως μια λανθασμένη συνδικαλιστική απόφαση.

Ποιόν ακριβώς θίγουν; Τους εργοδότες των ΜΜΕ;. Μα εδώ πρόκειται, όπως σημειώνουν στην απόφασή τους για την απεργία, για την απόσυρση του νομοσχεδίου που η κυβέρνηση φέρνει την εβδομάδα αυτή (αρχίζει Δευτέρα απόγευμα στις Επιτροπές)!

 
23/04/2016

Η χώρα έχει ανάγκη από μία σύγχρονη Κεντροαριστερά, για την οποία δουλεύουμε εμείς και προσωπικά εργάζομαι συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση και από μία σύγχρονη Κεντροδεξιά, για την οποία πρέπει να δουλέψετε εσείς και προσωπικά εσύ Κυριάκο. Η ισχυροποίηση του ενός χώρου αποτελεί κίνητρο και όχι απειλή για την ιδεολογική και πολιτική ενδυνάμωση του άλλου χώρου. Αυτή είναι η δική μου θεώρηση. Στην χώρα μας, αντίθετα, είχαμε την ξαφνική ισχυροποίηση του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς που καβάλησε το κύμα του λαϊκισμού και ανέλαβε την εξουσία.

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου
22/04/2016

Συνεδρίασε σήμερα το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία προς την προγραμματική συνδιάσκεψη και τόνισε:

"Tα αποτελέσματα του σημερινού Εurogroup αποδεικνύουν ότι η δήθεν «περήφανη διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετετράπη σε άτακτη και χωρίς όρους υποχώρηση.
Η έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής , η πολύμηνη καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση του «Μνημονίου Τσίπρα» , οδήγησαν σε αύξηση του λογαριασμού στα 12,5 δις ευρώ για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Ακόμη και για το χρέος φαίνεται ότι οι συζητήσεις θα γίνουν σε πλαίσιο που υπολείπεται από τις προβλέψεις-αποφάσεις του Eurogroup του 2012.
Η ανικανότητα της κυβέρνησης, οι τακτικισμοί, τα επικοινωνιακά κόλπα, οδηγούν σε νέες επώδυνες καταστάσεις για τους πολίτες. Καταστάσεις που εντείνουν τα αδιέξοδα και την απουσία αξιόπιστης προοπτικής για την υπέρβαση της κρίσης.

 
Η ομιλία του στη συζήτηση στην Βουλή επί του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
21/04/2016

...Θα έπρεπε κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για την αγροτική ανάπτυξη να ενταχθεί και η λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών. Εσείς χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόγραμμα φέρνετε κάτι το οποίο εξηγείται ως εξής στην αιτιολογική έκθεση, ότι σκοπεύει στην ανασυγκρότηση και εξυγίανση των συνεταιρισμών και την ενίσχυση κάθε πρωτοβουλίας που στηρίζεται στη βάση της κοινωνικής οικονομίας και συλλογικότητας.
Αλήθεια, πιστεύετε ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται;

 
20/04/2016
Χρειαζόμαστε μία νέα αισιοδοξία. Να αφήσουμε πίσω τις παλιές μας συνήθειες και να χτίσουμε ένα καινούριο μέλλον που να δίνει έμπνευση και εμπιστοσύνη στις νέες γενιές της χώρας μας.

Αποφασίσαμε να θυμηθούμε την παλιά τέχνη του ψηφιδωτού, όπου παίρνοντας μικρές ψηφίδες διαφορετικού χρώματος και σχήματος μπορεί κανείς να φτιάξει έργα αξίας που αντέχουν στο χρόνο.

Θέλουμε μια καλύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
 
Συντροφεύοντας για στερνή φορά τον Κυριάκο
Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 20/04/2016
Ο Κυρ. Δοματζόγλου σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμη εξόδιος ακολουθία. Πλήθος κόσμου συντρόφεψε για στερνή φορά τον Κυριάκο Δοματζόγλου. Αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του και τιμώντας τον δάσκαλο, τον αγωνιστή της Αριστεράς, της Ειρήνης, της Οικολογίας. Τον ιδρυτή και ψυχή για δεκαετίες της Οικολογικής Κίνησης Δράμας.

Μόλις πληροφορήθηκα αργά χθες το βράδυ το θάνατό του, ένοιωσα παράλληλα με τη θλίψη – που πάντα προκαλεί μια τέτοια είδηση – και μια ικανοποίηση.

Ικανοποίηση που η Οικολογική Κίνηση και η Δράμα πρόλαβαν να τιμήσουν τον Κυριάκο όσο αυτός ζούσε. Τιμώντας τον τον Σεπτέμβριο του 2015 και «βαφτίζοντας» το πανέμορφο ιδιόκτητο κτήριό της σε «ΚΤΗΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΟΜΑΤΖΟΓΛΟΥ».

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 18/04/2016

Αναμφισβήτητα, η φωτογραφία της εβδομάδας ανήκει και πάλι στον παράταιρο εταίρο της συγκυβέρνησης. Ανακοινώνοντας αιφνίδια μια άσκηση πολεμικής ετοιμότητας ως απάντηση στην τουρκική και σκοπιανή «προκλητικότητα των τελευταίων ημερών», ο υπουργός ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος, επέλεξε ως πεδίο επιχειρησιακής άσκησης του στρατού την περιοχή της Ειδομένης και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Σε μια ενδυματολογική έξαρση του εθνολαϊστικού κιτς, μάλιστα —και για να παρασταθεί επικοινωνιακά το πολεμικό κλίμα—, ο υπουργός φόρεσε στολή παραλλαγής, με την οποία εμφανίστηκε τα ξημερώματα στο υπουργείο. Λίγο αργότερα, ο ουρανός της Ειδομένης σκοτείνιασε.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 17/04/2016

Αν πάρουμε στα σοβαρά όσα ακούγονται, θα καταλήξουμε ότι όλοι (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ε.Ε., ελληνική κυβέρνηση...) διακαώς επιθυμούν να κλείσει η αξιολόγηση και επακριβώς να εφαρμοστεί η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τους (μοναδικούς σε όλο τον κόσμο…) δανειστές της. Νομίζω ότι, στην πραγματικότητα, όλοι δοκιμάζουν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους.
Οι δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει για το χρέος, άνευ αυτού δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, άρα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ούτε για το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση.
Το ΔΝΤ κρύβεται πίσω από την Ευρώπη – βέβαιο ότι τα χρέη προς αυτό θα πληρωθούν μέχρι κεραίας, με σύνεση ζητεί να κουρευτεί το χρέος προς όλους τους άλλους.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, badiera.gr, 17/04/2016

Όχι, μη σας παραπλανά ο τίτλος. Εδώ αν αναμένετε αποκαλύψεις, για το ποιοι «κύκλοι» κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις στον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη καλύτερα να μη προχωρήσετε στην περαιτέρω ανάγνωση αυτού του σημειώματος. Δεν υπάρχουν εδώ αποκαλύψεις αστυνομικού χαρακτήρα, ούτε βεβαίως αναζητούνται σκοτεινά κίνητρα ή αγαθοί σκοποί στις επιθέσεις κατά του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Ας τα πάρω όμως τα πράγματα από την αρχή. Διαβάζουμε σε συνεχή ρεπορτάζ και ακούμε σε κομματικούς διαδρόμους και συναντήσεις πως αυτή τη στιγμή ο υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλος της ενότητας του σοσιαλδημοκρατικού χώρου είναι ο Στέφανος Ξεκαλάκης.

 
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 16/04/2016
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος τα τελευταία χρόνια έχουν ειπωθεί πολλά μεγάλα λόγια και έχουν δοθεί αντίστοιχες υποσχέσεις, πλην όμως χωρίς κανένα αντίκρισμα έως τώρα. Η ανακολουθία αυτή, μάλιστα, δεν βαρύνει μόνο την εκάστοτε κυβέρνηση, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αφού για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία απαιτείται απλώς πρόταση 50 βουλευτών.

Στη συνέχεια, βέβαια, συγκροτείται μια επιτροπή που εξειδικεύει τις προτεινόμενες για αναθεώρηση διατάξεις και με βάση τις προτάσεις της αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής, σε δύο συνεδριάσεις που απέχουν μεταξύ τους έναν μήνα, με την ειδική πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των βουλευτών (180).
 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Δ. Κοκλουμπέρη, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 16/04/2016

Το φαινόμενο της χώρας μας όπου ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς επιλέγει μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις να συγκυβερνήσει με το κόμμα της εθνικολαϊκιστικής δεξιάς είναι το αρνητικό παράδειγμα της Ευρώπης. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. Τσίπρας για να δικαιολογήσει την συνεργασία του χαρακτήρισε τους ΑΝΕΛ ως κεντροδεξιά! Τουλάχιστον παραδέχθηκε ότι συγκυβερνά με την δεξιά κατόπιν δικής του επιλογής, είναι και αυτό ένα βήμα. Εμείς στο προτεινόμενο νέο κυβερνητικό σχήμα, δεν εξαιρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο όμως μίας κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας που θα στηρίζεται από περισσότερους από 200 βουλευτές, καθώς οι συνθήκες είναι τόσο οριακές που δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βγούμε από την κρίση.

 
ΔΙΑΛΟΓΟΣ για την ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Χάρης Θεοχάρης, badiera.gr, 15/04/2016

“…Το ζήτημα είναι η προσπάθεια να έχει απεύθυνση στην κοινωνία και να μπορεί να βρει οπαδούς. Αν δεν υπάρχει κόσμος να στηρίξει το εγχείρημα τότε είναι προφανές ότι αυτό αφορά μόνο τους «συγκλητικούς» και καθόλου τη Ρώμη. Για αυτό- όπως έχω επισημάνει επανειλημμένως- οι μεγάλες συμμαχίες δεν δημιουργούνται μέσα από συμφωνίες κορυφής και διεργασίες πίσω από κλειστές πόρτες. Αντιθέτως προκύπτουν μέσα από τη ζύμωση της ίδιας της κοινωνίας, μέσα από τις ανάγκες των πολιτών να βρουν πολιτική έκφραση. Εν τέλει, το εγχείρημα της ανασύνταξης του Κέντρου θα κριθεί από την ικανότητα να πείσει ότι έχει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης…”

 
Ισμήνη Μώρου, badiera.gr, 15/04/2016
«Πρώτη φορά αριστερά». Ένα ευφάνταστο σχόλιο, που ήταν γενικότερα στην αρχή αποδεκτό, μάλλον και ευχάριστο, δυστυχώς μεταμορφώθηκε σιγά-σιγά σε παρωδία. Κι όχι άδικα εν πολλοίς. Κάθε αρθρογράφος, μπρος στο πρόβλημα να προσφέρει στο μεγάλο κοινό ένα μίτο πορείας μέσα στο πυκνό δάσος των ετερόκλητων κυβερνητικών αποφάσεων και ενεργειών, πρέπει να βάλει αρκετό νερό στο κρασί των αξιώσεών του. Πρέπει να βρει τρόπο να αξιοποιήσει την εμπειρία και την ενημερότητά του, έτσι που να βοηθηθεί στην πορεία του ο μη έμπειρος, ο μη ενημερωμένος, αλλά όχι απαραίτητα και μη ευαίσθητος, μη επιδεκτικός αποδοχής κάποιων αληθειών μέσος άνθρωπος, και να εφοδιαστεί με στοιχειώδη κριτήρια αναγνώρισης και στάθμισης των πολιτικών πραγμάτων.
 
Τάσος Δαρσινός, badiera.gr, 15/04/2016

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία το σήριαλ της σκληρής διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης από την Κυβέρνηση με τους θεσμούς. Είναι φανερό ότι η καθυστέρηση που γίνεται στα παραπάνω επιτείνει την ύφεση της πραγματικής οικονομίας και βαθαίνει ακόμα περισσότερο την κρίση με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός να μεγαλώνει. Η Κυβέρνηση είτε από αδυναμία είτε από ιδεολογική επιμονή δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα και δημιουργεί ένα παρόμοιο σκηνικό ρήξης με το καλοκαίρι του 2015.

 
14/04/2016

Επίκαιρη Επερώτηση κατέθεσε η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ζητάει από την Κυβέρνηση και από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, να εξηγήσουν, γιατί παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις τους, 15μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δεν έχουν καταθέσει Εθνικό Σχέδιο Αναπτυξιακής Στρατηγικής για τη χώρα, αλλά αντίθετα λειτουργώντας αποσπασματικά και ασχεδίαστα οδηγούν τη χώρα σε ύφεση και προκαλούν αδιέξοδα στην πραγματική οικονομία και στην απασχόληση.

 
Γιάννης Φασούλας, 14/04/2016

Την Τρίτη 5-4-2016, λίγο πριν τις 10 το βράδυ κι έπειτα από αλλεπάλληλες αναγγελίες, ξεκίνησε επί τέλους και φέτος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη κλείσει 14 μήνες στην εξουσία και μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα το Υπουργείο Οικονομικών έχει επιδοθεί σε πλήθος εξαγγελιών που όμως σχεδόν ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν.
Το φορολογικό σύστημα δεν έχει αλλάξει και οι φορολογικοί νόμοι –εκτός από μερικές μικρές διορθωτικές επεμβάσεις– εξακολουθούν να ισχύουν απαράλλαχτοι, για να μας θυμίζουν ότι, παρά την κυβερνητική αλλαγή που εντωμεταξύ επήλθε, το νεοφιλελεύθερο κι αντιαναπτυξιακό φορολογικό πνεύμα της κυβέρνησης Σαμαρά εξακολουθεί να κυριαρχεί στους «αντιμνημονιακούς» κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

 
Σταμάτης Μαλέλης, www.newpost.gr, 14/04/2016

Όσο περνάει ο καιρός αντιλαμβανόμαστε ότι ΣΥΡΙΖΑ παίρνει διαζύγιο από τις ιδέες της Αριστεράς. Το καταλαβαίνει κανείς και από τον κομπασμό των υπουργών του όταν επιχειρούν να ψελλίσουν τη λέξη που είναι γεμάτη με ιστορίες, θρύλους, αντιφάσεις και οράματα. Και για τον πιο φανατικό πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά. Θα τολμούσα να πω ότι δεν είναι ούτε καν λαϊκίστικη αριστερά, όπως μέχρι πρόσφατα τον χαρακτήριζα, έχοντας κατά νου τα ποπουλιστικά κινήματα της λατινικής Αμερικής με τον έντονο μεσιανικό χαρακτήρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καν αυτό. Είναι ένα μόρφωμα αποτελούμενο από εξουσιομανείς που μένουν παρά τη γενική κατακραυγή γαντζωμένοι στις καρέκλες τους.

 
Ομιλία στην Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
13/04/2016

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ είμαι νέος Βουλευτής. Εκλέχθηκα πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό θα έπρεπε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Βουλευτές, να πει κατά πρώτο λόγο ότι δεν τιμά κανέναν αυτός ο τρόπος νομοθέτησης. Να τονίσουμε ότι δεν τιμά το Κοινοβούλιο, δεν τιμά τους Βουλευτές το να διαβάζουν στο πόδι τροπολογίες τη νύχτα, το πρωί. Είναι πράγματα, τα οποία θα πρέπει να συγκριθούν και με ολόκληρα νομοσχέδια για τις αλλαγές που έχουν γίνει, για να τοποθετηθούμε υπεύθυνα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, www.liberal.gr, 13/04/2016

Η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός ακόμα χρηματοδοτικού κενού που σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν θα καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας τον Ιούλιο. Ακόμα και εάν υπερβούμε το χρονικό ορόσημο λόγω της θετικής αξιολόγησης, η επερχόμενη θα κριθεί επί της οικειοποίησης των μεταρρυθμίσεων, της εφαρμογής των συμφωνηθέντων αλλά και τις επιδόσεις επί αυτών στο ασφαλιστικό, το φορολογικό κλπ. γεγονός που θα μας φέρει ξανά ενώπιον ενός νέου δημοσιονομικού κενού που θα μας ταλανίσει για το 2017.

 
Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 12/04/2016

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δράμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του περί εξαπάτησης του λαού από τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησαν το λαό «δόλια και με σχέδιο», «κατ΄ εξακολούθηση και κατά συνήθεια» και «διέσπειραν σωρεία ψευδών και φρούδων ελπίδων», στοιχεία που καθιστούν το «πολιτικό τους έγκλημα ιδιαζόντως ειδεχθές», με τραγικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, είναι προφανές και το αντιλαμβάνεται όσο περνάει ο καιρός και ο πιο ακραιφνής οπαδός τους.

 
Γιάννης Αργυρός, www.matrix24.gr, 12/04/2016

Δεκατέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένα είναι σίγουρο. Το μόνο που γνωρίζουν εξαιρετικά, είναι τα επικοινωνιακά παιγνίδια. Ακόμα και αυτά που συχνά καταλήγουν σε αυτογκόλ Τα επικοινωνιακά παιγνίδια δεν έχουν πάντα το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα αλλά στην τέχνη της παραπλάνησης και δημιουργίας αντιπερισπασμών έχουν δημιουργήσει σχολή. Αντιπαρέρχομαι τα όσα περί σανού λένε όσοι εγκαλούν καθημερινά την κυβέρνηση για τις ατέλειωτες κυβιστήσεις στην πολιτική της καθώς υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, ιδεολογικές εξαρτήσεις και μια ισχυρή δόση βολονταρισμού όπως στην περίπτωση του κ. Δρίτσα Ένα όμως είναι σίγουρο από κάθε άποψη.

 
11/04/2016

Ο πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε για ακόμη μια φορά να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης του σε άλλους.
Για την αποτυχία της πολιτικής του και για το δράμα των προσφύγων στην Ειδομένη φταίει μια χούφτα “αλληλέγγυων” και κάποιες αγνώστου ταυτότητας ΜΚΟ. Συνεχίζει να εξαπατά την κοινή γνώμη για τις “μονομερείς” ενέργειες του κλεισίματος των συνόρων όταν πλέον όλοι γνωρίζουν ότι όλες οι μέχρι τώρα συμφωνίες έχουν τη σύμφωνη γνώμη του και την υπογραφή του.
Αν υπήρχε κυβέρνηση, αν υπήρχε σχέδιο, δεν θα είχαν δημιουργηθεί τα προβλήματα που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι τοπικές κοινωνίες. Αν υπήρχε κυβέρνηση δε θα είχαμε τις χτεσινές τραγικές εικόνες στην Ειδομένη. Αν υπήρχε κυβέρνηση η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής δεν θα είχε κάνει την επανεμφάνιση της προκαλώντας κάθε δημοκράτη σε αυτή τη χώρα.

Με ψέματα δεν λύνονται προβλήματα.
Αν δεν μπορούν να παραιτηθούν.

 
Με ή χωρίς εξουσία;
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 10/04/2016

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, το τότε Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας σπαράσσεται από τη διαμάχη που αφορούσε το ζήτημα της συμμετοχής ή όχι στις «αστικές κυβερνήσεις». Την ίδια περίοδο ο νεαρός διανοούμενος και βιβλιοκριτικός Λέον Μπλουμ κάνει τα πρώτα βήματα του στην πολιτική.

Ο Μπλουμ αρχικά δεν συγκινούνταν από την κεντρική πολιτική και προσχώρησε σ’ αυτήν λόγω δυο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν η υπόθεση Ντρέιφους και η θέλησή του να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό και ρατσισμό. Ο δεύτερος ήταν η επιρροή ενός άλλου επίσης μεγάλου διανοούμενου και ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος, του Ζαν Ζορές.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 10/04/2016

Τι φταίει; Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ένα οξύ, χρόνιο πρόβλημα: την ανεπαρκή ονομαστική ζήτηση. Η ανεπαρκής ζήτηση πιέζει τις τιμές, εντείνει τον αποπληθωρισμό, συμπιέζει τα κέρδη, εγκλωβίζει τη μεγέθυνση στη περιοχή του μηδενός. Ετσι, η Ευρωζώνη υποφέρει από αρνητικό πληθωρισμό (-0,2%) παρά τις (ατελέσφορες) προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τον ωθήσει προς το 2%. Η Ιαπωνία πάσχει από μηδενική μεγέθυνση και ανεπαίσθητο πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ, οι οποίες πάνε κάπως καλύτερα, η ανάκαμψη παραμένει απογοητευτική, η απασχόληση πολύ κάτω από εκείνην το 2007, ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να πιάσει το 2% ούτε στα επόμενα χρόνια. Δει δη ονομαστικής ζήτησης...

 
ΔΙΑΛΟΓΟΣ για την ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Νίκος Μπίστης, www.badiera.gr, 09/04/2016

Για το οτι η κατάσταση στην χώρα είναι δραματικά απρόβλεπτη και ραγδαία επιδεινούμενη σε όλους τους τομείς δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω. Ούτε για τις αυταπόδεικτες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, της σύμπραξης δηλαδη αριστερού και δεξιού εθνικολαικισμού. Το βασικό πρόβλημα της χώρας που αποτυπώνει την πολιτική κρίση που πάει χέρι χέρι με την οικονομική είναι οτι η κυβέρνηση χάνει σταδιακά τα κοινωνικά της ερείσματα χωρίς να καρπώνεται τα κέρδη η αντιπολίτευση. Δηλαδή δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καθήλωση του ενδιάμεσου μεταρρυθμιστικού χώρου, της κεντροαριστεράς όπως την ξέρει ο κόσμος.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 09/04/2016

Αυτοί που μελετούν τη γλώσσα λένε ότι ο κώδικας της καθημερινής επικοινωνίας για συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις δεν παρουσιάζει κατά κανόνα προβλήματα ερμηνείας. Για παράδειγμα, όλοι όσοι ακούνε τη φράση «την Κυριακή πάω Θεσσαλονίκη» τής αποδίδουν το ίδιο ακριβώς νόημα επειδή η σημασία των λέξεων που την απαρτίζουν εκλαμβάνεται ως απλή και δεδομένη.

Ομως, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε καν πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτή την ελάχιστη συνεννόηση, απαραίτητη είναι και η ασάφεια ή η διχογνωμία γύρω από το τι σημαίνουν οι λέξεις.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Δ. Τσιούφο, Ημερησία, 09/04/2016

Ο χώρος της κεντροαριστεράς έχει ταλαιπωρηθεί από ατέρμονες συζητήσεις και ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια. Για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα και κοιτώντας προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν. Δεν πρέπει να κυριαρχήσουν μικροκομματικές περιχαρακώσεις, παραγοντισμοί και ηγεμονισμοί. Αυτή την φορά η ιστορία δεν θα μας περιμένει. Όποιος υπονομεύσει με προσχηματικές δικαιολογίες το εγχείρημα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους προοδευτικούς πολίτες και την κοινωνία που δεν έχουν άλλες αντοχές, θέλουν άμεσα την δημιουργία ενός ισχυρού και αυτόνομου σοσιαλδημοκρατικού και μεταρρυθμιστικού πόλου.

 
Σωκράτης Βατάλης, www.karfitsa.gr, 09/04/2016

Αναγκαίες ή μη, οι επιλογές που έγιναν όλα τα χρόνια μετά την μεταπολίτευση οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα αδιέξοδο. Δεν το είδαμε νωρίς ή απλά εθελοτυφλούσαμε; Το 2009 η κρίση δεν είχε δείξει, ακόμη, τα δόντια της αν και τα σημάδια ήταν ήδη εμφανή. Η διακυβέρνηση Καραμανλή θα μείνει στην ιστορία ως ο προάγγελος της κρίσης. Πολλά γίνανε εκείνη την περίοδο και συγχρόνως τίποτα δεν έγινε. Σπατάλες δημοσίου χρήματος, προσλήψεις χωρίς αιτία μα μόνο αφορμή, σκάνδαλα που απλώς είδαν το φως της δημοσιότητας, υπέρογκη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τα υπόλοιπα αποτελούν ένα αίνιγμα.

 
06/04/2016

Κείμενο προτάσεων για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναδειχθούν στο προσφυγικό από εδώ και στο εξής, το οποίο η κ. Γεννηματά κατέθεσε σε παρέμβαση της, στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης «Η Αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα» που διεξάγεται στη βελγική πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι μετά τη σύναψη της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και παράλληλα με τις προσπάθειες για την εφαρμογή της, η προσοχή θα πρέπει να στραφεί:

1. Στη διαμόρφωση γνήσιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και ίσης κατανομής των βαρών (burden-sharing). Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν συνιστά κοινή μεταναστευτική πολιτική. Είναι ένα προσωρινό, έκτακτο μέτρο που θέλει να αντιμετωπίσει σε πρόσκαιρη βάση ένα πρόβλημα χωρίς να το επιλύει.

 
06/04/2016
Η απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να διαγράψει ή να επιπλήξει δημοσιογράφους για μεροληπτική συμπεριφορά τις παραμονές του Δημοψηφίσματος αποτελεί σαφές πλήγμα για την ελευθεροτυπία.

Είναι μια απόφαση διχαστική και αυταρχική καθώς ανοίγει το δρόμο σε επικίνδυνες και σκοτεινές ατραπούς ποινικοποιώντας την αντίθετη άποψη.

Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει κάθε προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού δημοσιογράφων καθώς η ελευθερία έκφρασης και λόγου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα”.
 
Βαγγέλης Μυτιληναίος, 05/04/2016
Οι τελευταίες εξελίξεις με τις αντικειμενικές δυσκολίες στη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και η κοινή αποδοχή στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι η εθνολαϊκιστική συμμαχία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τους ακροδεξιούς ΑΝ.ΕΛ. αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή των πελατειακών και τυχοδιωκτικών αντιλήψεων, που οδήγησε στο γνωστό φιάσκο των capital controls και του δημοψηφίσματος, την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και κυρίως, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου κατέστησε κοινό τόπο την άποψη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πλήρως ανίκανη όχι μόνο για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων όπως το προσφυγικό, αλλά ότι είναι και τελείως ανήμπορη για τη διαχείριση ακόμη και απλών ζητημάτων.
 
ΔΙΑΛΟΓΟΣ για την ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Εύη Χριστοφιλοπούλου, Συνέντευξη, www.badiera.gr, 04/04/2016

Η έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια προϋποθέτει συνεννόηση και συναίνεση και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητούσαν τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του τόπου συμπεριλαμβανομένων και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Στο μέτρο που αυτό δεν είναι εφικτό, η στήριξη ή η συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα μπορεί να δοθεί στο πρώτο κόμμα μόνον για λόγους εθνικής ανάγκης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Οι οποιεσδήποτε μελλοντικές συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο οφείλουν να προσδιορίζονται από σαφή προγραμματική συμφωνία με στόχους και χρονοδιαγράμματα. Η εφαρμογή της παρακολουθείται από επιτροπή των συγκυβερνώντων κομμάτων.

 
Γιάννης Τσαμουργκέλης, badiera.gr, 04/04/2016

Η αντίδραση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε μια διαρροή που απλώς επιβεβαιώνει μια από καιρό δημοσίως γνωστοποιημένη πολιτική του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης εγείρει ερωτήματα. Πολύ περισσότερο καθώς κάθε νοήμων στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που επί έτη φωνασκεί για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του και να μετριασθούν έτσι οι κίνδυνοι εμφάνισης δημοσιονομικών κενών στο άμεσο μέλλον (και άρα νέων μνημονίων και πακέτων οικονομικής στήριξης), καταλαβαίνει ότι η παρουσία του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει στις ελληνικές απαιτήσεις μεσομακροπρόθεσμα.

 
HΠρογραμματική Συνδιάσκεψη στις 14-15 Μαΐου, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας
04/04/2016

Συνεδρίασε σήμερα, 4 Απριλίου, το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις και τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά:

1. Προσφυγικό. Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου. Η απουσία του Κράτους είναι εμφανής στην Ειδομένη, τον Πειραιά και τα νησιά. Η Κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο και δεν διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά στην Ε.Ε. η οποία πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι το προσφυγικό είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει άμεσα για το τι θα γίνει με τους χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα.

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 04/04/2016

Μετά την πολιτική πρόταση της Φώφης Γεννηματά για την ενοποίηση του χώρου της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, έχει δημιουργηθεί μια νέα κινητικότητα ιδεών, κινήσεων και προσώπων, που, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, συμφωνούν για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής παράταξης, με μεταρρυθμιστικό πρόσημο και με πρόθεση ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης. Ήδη, η επιτυχημένη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ έχει ανοίξει το δρόμο ενός ομόσπονδου διακομματικού σχήματος, με διακριτή και αυτόνομη παρουσία, με ορατή κοινοβουλευτική ομάδα και με σταθερή κοινή αναφορά στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 03/04/2016

Εκδόσεις ομολόγων διάρκειας ενός αιώνα; Ασυνήθιστο, αλλά επίκαιρο. Μεγάλες επιχειρήσεις (Canadian Pacific Railway, Petrobras) και κράτη (το Βέλγιο πέρυσι για 50 εκατ. ευρώ) έχουν αρχίσει να εκδίδουν 100ετή ομόλογα, επιδιώκοντας (όχι να δανειστούν φτηνά) αλλά να ανταποκριθούν στη ζήτηση που εκδηλώνεται στις διεθνείς αγορές για ασφαλή επενδυτικά προϊόντα με υψηλή απόδοση. Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι 100ετές ομόλογο, για 100 εκατ. ευρώ, εκδίδει και η Ιρλανδία! Μέχρι πριν από δύο χρόνια ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές, αλλά σήμερα προσφέρει αποδόσεις 2,35% σε όσους τοποθετηθούν στο 100ετές ομόλογό της...

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην Στ. Γκαντώνα, Κυριακάτικη KONTRANEWS, 03/04/2016

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να αντέξει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είναι εντελώς αναποτελεσματική στην διοίκηση, δεν έχει όραμα, δεν έχει σχέδιο. Δεν έχει αναπτύξει η κυβέρνηση, εδώ και 15 μήνες, κανένα σχέδιο για την μείωση της ανεργίας, την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων. Αντίθετα εφαρμόζει μόνο σκληρά μέτρα, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η χώρα όμως με αυτή την πολιτική. Δεύτερον γιατί καμία κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας δεν μπορεί να οδηγήσει αυτή την στιγμή την χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και στην υπέρβαση της κρίσης.

 
Νίκος Δεμερτζής, Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 03/04/2016
Οι συνεχιζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες των ακραίων ισλαμιστών υποχρεώνουν τη Δύση να συζητήσει όχι μόνο τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας που οφείλει να λάβει για να προστατέψει τους πολίτες της, αλλά και να επανεξετάσει τα δικά της ερμηνευτικά εργαλεία.

Ξεκινάμε με το αξίωμα ότι στην κοινωνική επιστημονική σκέψη, εξήγηση και κατανόηση δεν σημαίνουν και δικαιολόγηση. Συνεπώς η αιτιώδης εξήγηση των παραγόντων έλξης από και ώθησης προς ριζοσπαστικές, εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές συμπεριφορές, αφενός, και η κατανόηση του υποκειμενικού νοήματος των φορέων των εν λόγω συμπεριφορών, αφετέρου, δεν πρέπει να σημαίνουν και λογικά δεν συνεπάγονται την ηθική τους δικαιολόγηση.
 
Χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στην Ειρ. Μπέλλα, Η Βραδυνή της Κυριακής, 03/04/2016

Η συνάντηση Θεοδωράκη –Γεννηματά την περασμένη Πέμπτη συνιστά ένα σημαντικό βήμα για να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό μεταρρυθμιστικό ρεύμα, που θα σταθεί απέναντι στη προσπάθεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδα οδηγεί.

Η 25μελής Επιτροπή, που με αυστηρό χρονοδιάγραμμα-εντός 2 το πολύ μηνών- θα επεξεργαστεί και θα προτείνει στα κόμματα και τις κινήσεις ένα σχέδιο προγραμματικών συγκλίσεων, καθώς και η προσπάθεια για μια σύγκλιση και επιμέρους συνεργασία στο επίπεδο των Κοινοβουλευτικών ομάδων αποτελούν βήματα καθοριστικά για την επιδιωκόμενη συμπόρευση.

 
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 02/04/2016

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κάποια αξιοπρόσεκτη κινητικότητα στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, με επίκεντρο την πολιτική σύγκλιση των δυνάμεων που κινούνται πολιτικά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξέλιξη αυτή, είτε υπό την εκδοχή της «ομοσπονδιακής» ανασύνθεσης είτε υπό την –προτιμότερη αλλά δυσχερέστερη– εκδοχή της επανίδρυσης αυτού του χώρου, θα μπορούσε να θεωρηθεί εξ ορισμού θετική, δεδομένου ότι ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων λειτουργεί αρνητικά στο πολιτικό μας σύστημα.

 
Τάσος Δαρσινός, badiera.gr, 01/04/2016

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου η νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε ως βασικό στόχο την υλοποίηση του 3ου μνημονίου ψηφίζοντας τους αντίστοιχους εφαρμοστικούς νόμους και ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση θα προχωρούσε γρήγορα στο Εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Κι ενώ όλοι περιμέναμε αυτό να γίνει τους 3 πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ώστε το 2016 να είναι η αρχή για μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, παρακολουθούμε μήνες τώρα ένα διαπραγματευτικό σήριαλ που θυμίζει το έργο «περιμένοντας τον Γκοντό».

 
Πάνος Σκοτινιώτης, www.aftodioikisi.gr, 01/04/2016

“Αν σε κάτι συμφωνούν ακόμη και οι πιο σκληροί πολέμιοι της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», είναι ότι εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες στον τομέα της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας. Οι καινοτομίες αυτές επέτρεψαν να έλθουν στον αφρό όλες τις παθογένειες που είχαν παρουσιαστεί στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είχαν οδηγήσει το θεσμό σε βαθιά κρίση και πολιτική απαξίωση.

Μία από τις πιο κρίσιμες καινοτομίες υπήρξε η γενική καθιέρωση του προληπτικού ελέγχου στις δαπάνες όλων των ΟΤΑ, των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και των κοινωφελών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης και των δημοτικών ανωνύμων εταιρειών.

 
01/04/2016

...Στην κρισιμότερη καμπή της χώρας μας, λοιπόν, υπάρχει ορατός ο σοβαρός κίνδυνος να μείνουμε πλήρως απομονωμένοι και παγιδευμένοι στη διπλή κρίση: οικονομική και κοινωνική από τη μία πλευρά, ανθρωπιστική και προσφυγική από την άλλη. Εξακολουθεί η Κυβέρνηση να πορεύεται χωρίς ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο, χωρίς συνέπεια, επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς, την ανησυχία μας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση: πρόχειρα, επιπόλαια, με πολλές αυταπάτες.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 01/04/2016

...Το ποδόσφαιρο πάει πολύ πέρα από ένα απλό παιχνίδι όπου «22 μαντραχαλάδες κλωτσάνε ένα τόπι». Αν ήταν μόνο κάτι τέτοιο, ποτέ δεν θα συγκινούσε τις μεγάλες μάζες. Το ποδόσφαιρο έχει μεσαιωνικές καταβολές, αλλά ως το δημοφιλέστερο ομαδικό άθλημα εξελίσσεται μετά τη βιομηχανική επανάσταση, τον εξαστισµό των αγροτικών κοινωνιών, την ανάδειξη της αστικής τάξης και του μεγάλου αντιπάλου της, του προλεταριάτου, και γενικότερα μετά την είσοδο των μαζών στην κεντρική πολιτική και κοινωνική σκηνή. Το ομαδικό ποδόσφαιρο είναι το θέαμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαζικών, αλλά και των ανοικτών νεωτερικών κοινωνιών.

 
ΔΙΑΛΟΓΟΣ για την ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, 31/03/2016

Η συνάντηση της κυρίας Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη αποτελεί το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την έναρξη των διεργασιών για τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού φορέα. Από τη στιγμή που οι δυο πλευρές κάθισαν στο τραπέζι, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Όποιος, δηλαδή, «σπάσει» την προσπάθεια θα είναι υπόλογος στα μάτια των προοδευτικών πολιτών που έχουν κουραστεί με τους παράλληλους μονολόγους, τα μαγαζάκια, τις προσωπικές στρατηγικές. Από εδώ και πέρα θα ισχύει το «όποιος δεν μπορεί ας μείνει πίσω»!

 
Ισμήνη Μώρου, badiera.gr, 29/03/2016

Πριν από τέσσερις μήνες, η Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνιζε σε σχόλιό της: «Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και το προσφυγικό, είναι κρίσιμα θέματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα και σε αυτά επιβάλλεται να επιδιωχθεί η μέγιστη εθνική συνεννόηση», υπενθυμίζοντας ότι έχει έμπρακτα αποδείξει ότι είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεννόησης.
Θα ήθελα ευθύς εξ αρχής να δηλώσω ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, – και για να μείνω στον πολιτικό χώρο στον οποίο μετέχω, η ΔΗΜΑΡ – εκτιμά εξαιρετικά την εχέφρονα, τη νουνεχή, τη συνετή αρθρογραφία, αλλά και κάθε πράξη που τη χαρακτηρίζουν οι παραπάνω ιδιότητες, στα προβλήματα του μεταναστευτικού, του προσφυγικού και της τρομοκρατίας.

 
Γιάννης Τούντας, Τα Νέα, 29/03/2016

Το έδαφος της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου το διασχίζουν όχι ένα, αλλά δύο ποτάμια και περισσότεροι παραπόταμοι που τεμαχίζουν τη γεωπολιτική ενότητα του χώρου. Η επαρκής ύδρευση μπορεί να τροφοδοτεί τη γονιμότητα ιδεών, πρωτοβουλιών και προτάσεων, αλλά χωρίς γέφυρες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και ο τόπος αυτός δεν μπορεί να προκόψει.
Τέτοιες γέφυρες προσπάθησαν να κτίσουν το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου με την Ελιά και το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γενημματά με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Άλλοι πάλι προσπάθησαν να τις γκρεμίσουν είτε με διασπάσεις είτε με προσωπικές στρατηγικές και υπέρμετρες φιλοδοξίες. Γέφυρες προσπάθησε να κτίσει και Το Ποτάμι, μόνο όμως με την κοινωνία, χωρίς τελικά ιδιαίτερη επιτυχία.

 
Γιάννης Αργυρός, www.matrix24.gr, 29/03/2016

Σε αντίθεση με όσα πολλοί θεωρούν περί σκληρής διαπραγμάτευσης και δήθεν κόκκινων γραμμών για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, η κυβέρνηση φαίνεται να εφαρμόζει πιστά το δόγμα του Χότζα με μόνο στόχο την παραμονή στην γλυκιά καρέκλα της εξουσίας.

Όσο πιο πολλά ακούγονται στα ΜΜΕ για άγριες περικοπές, επώδυνες μειώσεις εισοδημάτων και υπέρογκες αυξήσεις φόρων τόσο πιο πολύ εξυπηρετούν τώρα την επικοινωνιακή στρατηγική της θολούρας και της αδιαφορίας για τα πάντα που σκεπάζει όλα τα λάθη και τις αδυναμίες των κυβερνητικών επιλογών σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων της καθημερινότητας

 
Το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Θα μας συνοδεύει τα 3 επόμενα χρόνια

Το Πλήρες κείμενο σε pdf

Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Ξενοφών Γιαταγάνας
Έθνος, 28/04/2016
Ποτέ δεν φαντάστηκα καν ότι θα μπορούσα να αποκτήσω ρατσιστικά αντανακλαστικά. Οχι κοσμοθεωρητικά, ούτε συνειδητά, αλλά συγκυριακά και βιωματικά. Γεννήθηκα τέλη της δεκαετίας του ’40 στην οδό Φυλής, τότε μεσοαστική και σήμερα κακόφημη γειτονιά, όπου πέρασα τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής μου.
 
Μαράια Γαλιατσάτου
badiera.gr, 28/04/2016
Στη χώρα όπου όλα γίνονται (με την κακή έννοια, όχι την άλλη, την παραμυθένια), ο υπουργός Παιδείας, αφού έριξε μια χαρά το τυράκι της ανθρωποφαγίας με τη δήθεν απόφασή του να αλλάξει τον τρόπο σύστασης των πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, προχώρησε περιχαρής στην αποδόμηση του δημοτικού σχολείου.
 
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Η Καθημερινή, 28/04/2016
...Η φάρσα του προηγούμενου καλοκαιριού επαναλαμβάνεται ως ανοιξιάτικη φάρσα. Κι αν προσπαθείτε να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα ακολουθώντας κάποια λογική αλληλουχία, μην κάνετε τον κόπο. Στις τέσσερις η ώρα τα ξημερώματα, όταν το μόνο που περιμένεις είναι το γύρισμα της τύχης, δεν υπάρχει λογική αλληλουχία. Υπάρχει η κούραση, η νύστα, η σχετική ψύχρα της μοναξιάς, ο φόβος της επόμενης μέρας – ειδικά αν παίζεις με δανεικά.

Η μόνη ελπίδα είναι να σε λυπηθεί κάποιος δικός σου και να σε πάρει σηκωτό.
 
Joel Hirst
https://joelhirst.wordpress.com/ www.badiera.gr, 27/04/2016
....Η Βενεζουέλα, αργά και εντελώς δημόσια πεθαίνει, μια πράξη που διαρκεί πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Το να παρακολουθείς μια χώρα να αυτοκτονεί, δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Κάποιος που δεν ξέρει, θα υποθέσει ότι είναι κάτι γρήγορο και βίαιο και εντυπωσιακό – όπως η γενοκτονία της Ρουάντα ή ο Βεζούβιος που σκέπασε την Πομπηία. Θα περίμενε να δει απανθρακωμένα πτώματα μητέρων γαντζωμένα προστατευτικά στα παιδιά τους, ή έστω τις σχετικές φωτογραφίες.
 
27/04/2016

Η Ομιλία του στη συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και οικονομικών της Βουλής εν όψει του Ασφαλιστικού

....Όλοι γνωρίζετε τη σχέση μου με το ασφαλιστικό, υποθέτω ότι προσκλήθηκα για να αναφερθώ σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα του ασφαλιστικού, που θεωρώ προσωπικά ότι είναι χρήσιμα να τεθούν υπόψη. Είναι προφανές ότι δεν εκπροσωπώ σωματείο, φορέα, κοινωνική οργάνωση ή ο,τιδήποτε.

 
Βασιλική Γεωργιάδου
Μεταρρύθμιση, 25/04/2016
Η εθνικολαϊκιστική ακροδεξιά στην Αυστρία έχει ένα μακρύ παρελθόν. Η πορεία της είναι σχεδόν διαρκώς ανοδική από το 1986, όταν τα ηνία του κόμματος ανέλαβε ο Jörg Haider, υπό την ηγεσία του οποίου το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία (FPÖ) συγκέντρωσε σε τοπικό αλλά και σε ομοσπονδιακό επίπεδο ποσοστά τόσο υψηλά (27% το 1999)
 
Αλεξάνδρα Κεντρωτή
radio0211.de, 24/04/2016
Το Πανελλήνιο παρακολουθεί συγκλονισμένο την υπόθεση που εκτυλίσσεται στο City Plaza. Πρώην γκλαμουράτο ξενοδοχείο των Αθηνών που μετά από πτώχευση κλείνει κι αφήνει στο δρόμο δεκάδες απλήρωτους εργαζόμενους, την ιδιοκτήτρια του ακινήτου με βουνό από απλήρωτα ενοίκια και το κτίριο παρατημένο να σκονίζεται και να μελαγχολεί.
 
Θεόδωρος Πάγκαλος
Η Καθημερινή της Κυριακής, 24/04/2016
Ο Γρηγόρης Γιάνναρος γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1936 και πέθανε στις 5 Αυγούστου του 1997, στα 61 του. Υπήρξε ένα από εκείνα τα λαμπρά, φωτεινά μυαλά της γενιάς του 1960, που εδημιούργησαν την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά, που περιείχε τους κομμουνιστές, ηττημένους του εμφυλίου πολέμου, σε μια ισότιμη θέση με τους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς, δηλαδή με τους νικητές. Αυτή η Αριστερά οφείλει σε ένα μεγάλο βαθμό τις πολιτικές της επιτυχίες στην ύπαρξη και τη δράση του Γρηγόρη Γιάνναρου.
 
22/04/2016
Την παραίτησή του από το Δ.Σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπέβαλε ο γνωστός δημοσιογράφος Γρηγόρης Ρουμπάνης, διαμαρτυρόμενος σε πολύ υψηλούς τόνους για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε η κυβέρνηση.
 
Π. Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 21/04/2016
Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα ωστόσο, πέρα από τις οποιεσδήποτε αστοχίες στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, έχει αποδεχθεί ρυθμίσεις κυρίως στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος (κλειστά σύνορα, συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, εγκατάλειψη Ελσίνσκι, κ.λπ.) που στο βάθος τους αλλοιώνουν τη γεωπολιτική διάσταση της ελληνικής ένταξης με απρόβλεπτες βλαπτικές συνέπειες.
 
Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 21/04/2016
Ο μέσος πολίτης αναρωτιέται σήμερα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την νέα φορολογική επιδρομή και το νέο ψαλίδι στις συντάξεις, αλλά και μισθούς, τι θα γινόταν εάν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δεν έκανε «σκληρή» διαπραγμάτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο εταίρος της των ΑΝΕΛ, αναρριχήθηκαν στην εξουσία πριν από έναν και πλέον χρόνο, προβάλλοντας ως ισχυρό όπλο την «σκληρή διαπραγμάτευση», εμπλουτισμένη με «πολιτική διαπραγμάτευση».
 
Αρνό Λεπαρμαντιέ
Le Monde/ΑΠΕ ΜΠΕ, 20/04/2016
Εύρηκα! Ιδού η φιλοσοφική λίθος που θα επιτρέψει τη μετατροπή του σοσιαλισμού σε φιλελευθερισμό. Ή, αντιστρόφως, που θα μετατρέψει αστραπιαία το νεοφιλελεύθερο μολύβι σε κομμουνιστικό χρυσάφι. Πρόκειται για το «οικουμενικό βασικό εισόδημα» ή, στα αγγλικά, «universal basic income» (γνωστότερο στα ελληνικά ως «βασικό εγγυημένο εισόδημα»).
 
Αλεξάνδρα Κεντρωτή
badiera.gr, 20/04/2016
1995-1996. Προετοιμασία Πανελληνίων και το χειρότερό μου η έκθεση. Θέματα τετριμμένα, δομές προκατασκευασμένες και περιεχόμενα εγκλωβισμένα. Φαντασία μηδέν. Πρωτοβουλία ίσον τιμωρία. Η Ενωμένη Ευρώπη, το κοινό νόμισμα, η εξειδίκευση, ο ατομικισμός..
 
Τάσος Γιαννίτσης
Το Βήμα της Κυριακής, 17/04/2016
Χρεοκοπίες ατέλειωτες: 1827, 1843, 1893, 1932, 2010. Το 1999 ήταν η χρονιά που εξοφλήσαμε την τελευταία δόση του χρέους μας μετά την εγκαθίδρυση του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου το 1898. Η χρονική διάρκεια μέχρι να δημιουργήσουμε επονείδιστα και επαχθή χρέη, που μας ξανάφεραν σε συνθήκες πτώχευσης, κράτησε μόλις 11 χρόνια. Γι’ αυτά τα 11 χρόνια θα μείνουμε σε διεθνή εποπτεία απροσδιόριστο διάστημα.
 
Guy Verhofstadt
www.tovima.gr, 16/04/2016
Από τα συντρίμμια δύο παγκοσμίων πολέμων, οι ευρωπαϊκές χώρες ενώθηκαν για να ξεκινήσουν αυτό που θα γινόταν το μεγαλύτερο πείραμα ενοποίησης και συνεργασίας με κοινή κυριαρχία. Αλλά παρά τα εντυπωσιακά επιτεύγματά του στο πέρασμα των δεκαετιών, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τώρα κινδυνεύει με διάλυση.
 
Παύλος Παπαδόπουλος
www.tovima.gr, 14/04/2016

Η περυσινή αλλαγή της διαρρύθμισης των επίπλων στο γραφείο του Πρωθυπουργού με τη μετακίνηση του βάρους 94 κιλών δρύινου γραφείου του κ. Τσίπρα στο ανατολικό τμήμα της μακρόστενης αίθουσας με την ξύλινη επένδυση στους τοίχους, δεν έγινε τυχαία. Περιέχει συμβολισμούς. Το «Ιερό Βήμα» βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα των Ναών, αλλά και στην Ανατολή (Ρωσία, Κίνα και Ιράν) προστρέχει ο Αλέξης Τσίπρας για να οικοδομήσει μια «πολύπλευρη» εξωτερική πολιτική και να επιτύχει την εξασθένιση της «εξάρτησης» της χώρας (και των Πρωθυπουργών της…) από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 14/04/2016

Μια ακόμη ευκαιρία δίνεται στο κατακερματισμένο μεσαίο χώρο, αυτόν που βρίσκεται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να ανασυνταχθεί και να αποτελέσει μια σοβαρή εναλλακτική λύση στον σημερινό δικομματισμό.
Στην πραγματικότητα, το ζητούμενο είναι να δοθεί στους πολίτες μια εναλλακτική πρόταση – ένας εναλλακτικός φορέας, στο ισχύον πολιτικό σύστημα, οι αδυναμίες του οποίου προκάλεσαν την τεράστια οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, αλλά και την αδυναμία εξόδου από αυτήν.

 
Π. Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 13/04/2016
Καθώς οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία εχουν την πρώτη συνδιασκεψη τους το ερχόμενο Σάββατο,ο Economist σε τελευταίο τεύχος του αφιέρωσε εκτεταμένη ανάλυση των προοπτικών της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με ένα μάλλον θλιβερό συμπέρασμα. Η σοσιαλδημοκρατία, γράφει, οδηγείται στην «πασοκοποίηση» (pasokification) με την κατάρρευση της εκλογικής της δύναμης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα..
 
Κώστας Καρακώτιας
Έθνος, 12/04/2016
Το τελευταίο διάστημα αρχίζει να εμφανίζεται σταδιακά μια αλλαγή στη στάση των πολιτών απέναντι στους πρόσφυγες Τα αρχικά αισθήματα αλληλεγγύης μετατρέπονται σε δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία. Η παρατεταμένη παραμονή των προσφύγων / μεταναστών στην Ειδομένη και στο λιμάνι του Πειραιά , η άρνηση τους να μεταβούν σε οργανωμένους καταυλισμούς , οι καταλήψεις και οι αποκλεισμοί των δρόμων από μέρους τους
 
Μιχάλης Τσιντσίνης
Τα Νέα, 11/04/2016
Ο Ρόναλντ Ρίγκαν - που στα νιάτα του είχε υπάρξει μέλος των Δημοκρατικών - έλεγε ότι δεν άφησε αυτός τους Δημοκρατικούς. Οι Δημοκρατικοί τον άφησαν. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να ισχυριστεί και ο Θοδωρής Δρίτσας. Δεν έπαψε εκείνος να είναι νομιμόφρων συριζαίος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να είναι ΣΥΡΙΖΑ.
 
Π. Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 11/04/2016
O Κ. Σημίτης στο αυτοβιογραφικό κα ιδιαίτερα ενδιαφέρον από κάθε άποψη βιβλίο του «Δρόμοι Ζώής» αναφερόμενος στον προυπολογισμό του 1991 και ιδιαίτερα στις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας γράφει « οι δαπάνες του Υπουργείου ήταν σε πολλά σημεία αδιαφενείς και υπρεβολικά υψηλές» ( σελ. 490). Γι’αυτό και ο Κ. Σημίτης κατεψήφισε τότε τις στρατιωτικές δαπάνες . Εικοσί πέντε χρόνια μετά οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν συγκριτικά «υπερβολικά υψηλές».
 
Νίκος Κ. Αλιβιζάτος
Η Καθημερινή της Κυριακής, 10/04/2016
Η​​ καταδίκη προ ημερών επτά γνωστών δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ, δηλαδή από το επαγγελματικό σωματείο τους, γιατί τάχθηκαν υπέρ του «ναι» στο περσινό δημοψήφισμα, θέτει μείζονα ερωτήματα για την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας. Διότι, εξ όσων γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που η ΕΣΗΕΑ τιμωρεί μέλη της καθαρά για τις πολιτικές τους απόψεις.
 
Π. Κ. Ιωακειμίδης
Το Βήμα της Κυριακής, 10/04/2016
Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό το τι ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση με τη σύγκρουση που έχει καλλιεργήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ορισμένα πράγματα γίνονται με τόσο κυνικά σκοτεινό τρόπο και τόσο απαράδεκτα για ευρωπαϊκή χώρα
 
Νίκος Χριστοδουλάκης
Το Βήμα της Κυριακής, 10/04/2016
Η αποχώρηση του ΔΝΤ από την ομάδα εποπτείας της ελληνικής οικονομίας έπρεπε από καιρό να είναι βασικός στόχος της χώρας στην πορεία σταδιακής απεμπλοκής από τα μνημόνια. Στην πραγματικότητα, από την εποχή του 2010, όταν συμφωνήθηκε το πρώτο Μνημόνιο, η συμμετοχή του ΔΝΤ στην ομάδα των δανειστών δεν ήταν ούτε αναγκαία ούτε φυσιολογική.
 
Άννα Διαμαντοπούλου
Έθνος, 09/04/2016
Το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει. Αυτό είναι κατανοητό παντού και κυρίως στις χώρες προορισμού, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία αλλά και σε χώρες εισόδου στην ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Οι ασκούμενες πολιτικές αφορούν αφενός στον έλεγχο και διαχείριση των ροών από τις εμπόλεμες περιοχές και αφετέρου στη φιλοξενία μέχρι την ενσωμάτωση των προσφύγων.
 
Κώστας Β. Μποτόπουλος
Τα Νέα, 07/04/2016
Το πιο δυσάρεστο και το πιο αποκαλυπτικό από τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις της κυβέρνησης με το ΔΝΤ είναι το τεράστιο και αμφίπλευρο έλλειμμα εμπιστοσύνης. Συζήτηση με βάση υποκλοπές από το Wikileaks, υπόνοιες για εσκεμμένες διαρροές, ιταμό ύφος δεν συνιστούν τα καλύτερα μέσα για διάλογο μεταξύ «εταίρων» και διαβρώνουν περαιτέρω τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις τους.
 
Μιχάλης Μητσός
Τα Νέα, 07/04/2016
Πάντα αναρωτιόμουν σε τι χρησιμεύει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, του σωματείου των δημοσιογράφων. Γι’ αυτό και προβληματιζόμουν πάντα μπροστά στην κάλπη. Φανταζόμουν ότι ασχολείται με τίποτα απεργοσπάστες, φρικτούς τύπους δηλαδή που μπορεί και να πηγαίνουν στο γραφείο τους μια μέρα σαν τη σημερινή επειδή θεωρούν ότι ανήκουν σε διαφορετική επαγγελματική κατηγορία από τους δημοσίους υπαλλήλους
 
Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 07/04/2016
Ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, στο προοίμιό του αναφέρει πως ο Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων-μελών της Ε.Σ.Η.Ε.Α. έχει στόχο:

«Να κατοχυρώσει την ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης, την αυτονομία και αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου και να θωρακίσει την ελευθεροτυπία επ’ αγαθώ της δημοκρατίας και της κοινωνίας».
 
Ανδρέας Πετρουλάκης
www.protagon.gr, 06/04/2016
Εν αναμονή της απόφασης του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ για τους δημοσιογράφους που κατηγορούνται για μεροληπτική συμπεριφορά τις παραμονές του Δημοψηφίσματος έχω να κάνω κι εγώ μια καταγγελία. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ελλήνων δημοσιογράφων, οι βασικότεροι είναι περίπου 30, του έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού Τύπου, που πρέπει να απασχολήσει το Πειθαρχικό της Eνωσης γιατί τα τελευταία χρόνια υπέπεσαν σε σωρεία σοβαρών παραπτωμάτων.
 
Γιώργος Καρελιάς
www.protagon.gr, 06/04/2016
Είναι άχαρο και θλιβερό-ακόμα και για τον δημοσιογράφο, ο οποίος δεν πρέπει να έχει τέτοιες «ευαισθησίες» να διαπιστώνεις ότι τα δύο κορυφαία πρόσωπα της πολιτειακής πυραμίδας της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός σκέφτονται, αποφασίζουν και μιλάνε με ανεύθυνο τρόπο.
 
Αγγελική Σπανού
Μεταρρύθμιση, 05/04/2016
Και ξαφνικά, η διαρροή ενός διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου έγινε το κυρίαρχο θέμα στην ελληνική πραγματικότητα. Δεν μάθαμε κάτι που δεν ξέραμε, παρόλα αυτά επιβεβαιώθηκε ότι ο σκληρότερος των θεσμικών πιστωτών δεν έχει σκοπό να κλείσει τα μάτια λόγω προσφυγικού.
 
Θεόδωρος Ζαρέτος
Μεταρρύθμιση, 03/04/2016
Τα αποτελέσματα δείχνουν μη αναστρέψιμη εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Για μία ακόμη φορά το αδίστακτο και επικίνδυνο για τη χώρα πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε την εμφάνισή του.
 
Γιάννης Μεϊμάρογλου
Μεταρρύθμιση, 03/04/2016
Η συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά άναψε μια ακόμα σπίθα απ” αυτές που φωτίζουν κατά – σπάνια πια – διαστήματα την ελπίδα για κάτι καινούργιο και μεγάλο στον προοδευτικό χώρο.

Καιρός ήταν. Η επιτροπή πρωτοβουλίας την οποία οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να στηρίξουν θ” αποτελέσει και την τελευταία μάλλον προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής παράταξης ικανής να παίξει καθοριστικό ρόλο στις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις.
 
Ζώης Τσώλης
Το Βήμα της Κυριακής, 03/04/2016
Πόσο πιο θλιβερή μπορεί να γίνει η εικόνα των «αρχηγών» στα μάτια των πολιτών από αυτήν της περασμένης Δευτέρας, όταν όλοι γνώριζαν ότι εδώ και χρόνια, από το 2008, σύμφωνα με τον Γιώργο Προβόπουλο, το καράβι πήγαινε κατευθείαν στα βράχια.
 
Θάνος Κατσάμπας
Το Βήμα της Κυριακής, 03/04/2016

Σε αυτό το άρθρο περιγράφω διάφορες δοξασίες που επικρατούν ακόμη για τον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ και που, μαζί με τα ασυγχώρητα κενά στη θεωρία και εφαρμογή του Χρηματοπιστωτικού Προγραμματισμού, έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο.

 
Μαρία Κατσουνάκη
Η Καθημερινή της Κυριακής, 03/04/2016
Ούτε στα χειρότερα όνειρά τους δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Γιαν Φαμπρ το εύρος και την ένταση των αντιδράσεων που προκάλεσε η κοινή εμφάνισή τους την περασμένη Τρίτη για την ανακοίνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου 2016.
 
Λευτέρης Κουσούλης
Το Βήμα της Κυριακής, 03/04/2016
Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από σωτήρες και αδιάφθορους. Ολοι, χωρίς εξαίρεση, αυτοπροβάλλονται στον δημόσιο χώρο ως οι θεμελιωτές μιας νέας τάξης πραγμάτων. Το παρελθόν δεν έχει για αυτούς καμία αξία. Αφού υπήρξε χωρίς αυτούς, είναι το ίδιο το κακό. Από αυτό το κακό αντλούν ανεξάντλητα τα επιχειρήματά τους. Πάντα η ζωή θα δίνει τροφή για σωτήρες και αδιάφθορους.
 
Χρύσα Κακατσάκη
www.badiera.gr, 02/04/2016
Στ’ άρματα, στ’ άρματα, εμπρός στον αγώνα… Ζώστηκαν τα φυσεκλίκια τις τελευταίες μέρες δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες απ’ όλους τους χώρους εναντίον του Γιαν Φαμπρ, του νέου και συνάμα τέως διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών.

.
 
Γιάννης Βούλγαρης
Τα Νέα, 02/04/2016
Οι πρόδρομοι επικήδειοι για το ενδεχόμενο τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν γίνει το συχνότερο ανάγνωσμα στα διεθνή και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Διάσημες υπογραφές, έγκυροι δημοσιογράφοι, ποικιλόχρωμοι πολιτικοί μεσαίου συνήθως βεληνεκούς προφητεύουν, κρατώντας μικρές μόνο επιφυλάξεις, τη θανάσιμη κρίση και τον κίνδυνο διάλυσης
 
Παύλος Τσίμας
Τα Νέα, 02/04/2016
Αναγγέλθηκε ως καταιγίδα που θα έσχιζε το καταπέτασμα του ναού της διαπλοκής. Προέκυψε ψιλή βροχή, με κάτι αστραπόβροντα κοινοβουλευτικά καβγαδάκια εκεί λίγο πριν βγει ο Αυγερινός. Μας έταξαν οκτώ βαρείς φακέλους με ονόματα και διευθύνσεις. Λάβαμε δεκατρείς ρώγες από περσινά ξινά σταφύλια, κάτι ψηφισμένες τροπολογίες
 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 647 | Σύνολο από 20/02/2004: 15,071,307 | Μοναδικά IP: 491,077