ΘΕΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΑΡΓΗΣΕ

Νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω ΕΓΣΣΕ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 29/01/2019

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» , για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπογράμμισε:

Η κυβερνητική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι θετικό γεγονός, έστω και αν άργησε! Έστω και αν η αύξηση θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από 1.1.2017.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει και τις παρενέργειες, που η αύξηση αυτή συνεπιφέρει.

Πρώτα και κύρια απαιτείται η μέριμνα για την μη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, μια και αυτές καθορίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Επιπλέον το γενικό ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους αποκτάει σήμερα επείγουσα προτεραιότητα, με τη συγκεκριμένη μείωση κατάργηση της επιπλέον εισφοράς του 1% επί των ασφαλιστικών εισφορών, όπως ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ.

Πάνω από όλα όμως απαιτείται μια μείζον θεσμική παρέμβαση. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το θεσμικό πλαίσιο του 2013 (Ν. 4172/13) για να είναι αυτή που καθόρισε με υπουργική απόφαση την αύξηση. Πολιτικά κατανοητό στη συγκυρία αυτή.

Όμως αυτό δεν πρέπει να συνεχίζεται. Απαιτείται μια θεσμική τομή. Η κυβέρνηση οφείλει να τροποποιήσει το νόμο, εισάγοντας άμεσα την αποκλειστική ευθύνη για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους-ανταγωνιστές, μέσα από τη πλήρη αποκατάσταση του θεσμού των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν αποδείξει ότι έχουν την υπευθυνότητα και τη μέριμνα για τις αντοχές της οικονομίας.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι