Η κρίση κυριαρχίας της Ευρώπης

Joschka Fischer, www.euro2day.gr, Δημοσιευμένο: 2011-08-07

Η Ε.Ε. πρέπει να συνδυάσει μεγαλύτερη σταθερότητα, μεταφορά κεφαλαίων και αμοιβαία αλληλεγγύη για να αποφύγει την κατάρρευση. Αν όμως οι ηγέτες της δεν προσπαθήσουν, η ήττα τους -και η ήττα της Ευρώπης- είναι δεδομένη, κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και αντικαγκελάριο της Γερμανίας, κ. Joschka Fischer.

Σύμφωνα με τον κ. Fischer, "επιτέλους, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δέχθηκε μια νέα μορφή Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η Ε.Ε. πρέπει να συνδυάσει μεγαλύτερη σταθερότητα, μεταφορά κεφαλαίων και αμοιβαία αλληλεγγύη, προκειμένου ολόκληρο το ευρωπαϊκό project να αποφύγει την κατάρρευση υπό το βάρος της συνεχιζόμενης κρίσης χρεών στα κράτη του.

Για πολύ καιρό, η κ. Μέρκελ αντιστεκόταν με νύχια και με δόντια σε αυτήν τη νέα Ευρώπη, διότι γνωρίζει πόσο αντιδημοτικό είναι στη Γερμανία -και συνεπώς πόσο πολιτικά επικίνδυνο- για τις εκλογικές της προοπτικές. Ήθελε να υπερασπιστεί το ευρώ, όχι όμως να πληρώσει και το τίμημα. Αυτό το όνειρο τελειώνει, χάρη στις αγορές".

Ωστόσο, "οι αγορές έδωσαν τελεσίγραφο στην Ευρώπη: είτε αποδέχεστε περισσότερη οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση σε ομοσπονδιακή βάση είτε θα έρθετε αντιμέτωποι με την κατάρρευση του ευρώ και συνεπώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Αγοράς. Την τελευταία στιγμή, η Μέρκελ επέλεξε τη λογική επιλογή".

Κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, "αν οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχαν πάρει αυτήν την απόφαση πριν από έναν χρόνο, η κρίση του ευρώ δεν θα είχε κλιμακωθεί σε αυτό το σημείο, ο συνολικός λογαριασμός θα ήταν μικρότερος και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εγκωμιάζονταν δικαίως για ένα ιστορικό επίτευγμα. Όμως, όπως προείπα, τότε η Μέρκελ δεν τολμούσε να δράσει.

Η συμφωνία στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι πιο ακριβή, και πολιτικά και οικονομικά. Παρά τον διπλασιασμό της χρηματοοικονομικής βοήθειας και τη μείωση των επιτοκίων, η συμφωνία ούτε θα δώσει τέλος στην κρίση χρέους της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας, ούτε θα σταματήσει την υπαρξιακή κρίση της Ε.Ε. Το μόνο που θα κάνει είναι να αγοράσει χρόνο - με υψηλό τίμημα. Τα επιπλέον πακέτα στήριξης για την Ελλάδα φαίνεται ότι θα είναι αδύνατον να αποφευχθούν, διότι οι απώλειες που θα υποστούν οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων είναι πολύ μικρές".

Όπως επισημαίνει, "άλλες χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση δεν έχουν σταθεροποιηθεί, διότι η Γερμανία -φοβούμενη τον πολιτικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της- δεν έχει τολμήσει να αποδεχτεί μια συλλογική ευθύνη με το να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων, ακόμα και αν ο νέος ρόλος του EFSF σημαίνει ότι ουσιαστικά το 90% αυτού του δρόμου έχει ήδη διανυθεί. Για μία ακόμα φορά, η προσπάθεια ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, παρά τη δυναμική αυτής της κρίσης, έχει αποτύχει.

Όμως, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, η οποία χαιρετίστηκε από τη Γερμανία, είναι δευτερεύουσας σημασίας και στοχεύει μόνο στον λαό της Γερμανίας και στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας. Πράγματι, μια πιο ενδελεχής προσέγγιση δείχνει ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν βγάλει ένα αξιοσέβαστο κέρδος. Οι απώλειές τους θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο".

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Fischer, "η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος αποφεύχθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δικαίως χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου πραγματικό επίτευγμα. Όμως, αυτή η τολμηρή κίνηση έχει τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις, που θα πρέπει να εξηγηθούν στο κοινό, διότι η κίνηση προς τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου -και μαζί με αυτό μιας ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης- ισοδυναμεί με ευρωπαϊκή πολιτική επανάσταση σε τρεις πράξεις.

Πρώτον, η ένωση των δύο ταχυτήτων, που ήταν η πραγματικότητα από τους πρώτους γύρους της διεύρυνσης της Ε.Ε., θα χωρίσει τα κράτη-μέλη στα δύο: στην εμπροσθοφυλακή (Εurogroup) και στην οπισθοφυλακή (τα υπόλοιπα από τα 27 μέλη της Ε.Ε.). Αυτός ο διαχωρισμός θα αλλάξει θεμελιωδώς την εσωτερική αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό την ομπρέλα της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι παλαιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μιας γερμανογαλλικής Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και μιας βρετανοσκανδιναβικής Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελεύθερου Εμπορίου θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο. Από εδώ και πέρα, οι χώρες του ευρώ θα καθορίζουν την τύχη της Ε.Ε. περισσότερο από ποτέ, χάρη στα κοινά συμφέροντά τους.

Δεύτερον, αυτό το άλμα σε ένα νομισματικό ταμείο και μια οικονομική κυβέρνηση θα οδηγήσει σε περισσότερες μαζικές απώλειες εθνικής κυριαρχίας για τα κράτη-μέλη, προς όφελος μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδιακής λύσης. Για παράδειγμα, εντός της νομισματικής ένωσης, οι νόμοι για τους εθνικούς προϋπολογισμούς θα υπόκεινται σε ένα ευρωπαϊκό εποπτικό σώμα.

Τέλος, στο μέλλον, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί -ιδιαίτερα- θα πρέπει να παλέψουν περισσότερο από πριν για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στις εκλογές. Και σήμερα, αυτή η πλειοψηφία είναι λιγότερο βέβαιη από ποτέ".

Σύμφωνα με τον κ. Joschka Fischer, "για να επιβιώσει το ευρώ, η γνήσια ενοποίηση με περισσότερες εκχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας στην Ευρώπη θα είναι αναπόφευκτη. Αυτό το ιστορικό βήμα δεν μπορεί να γίνει με γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά μόνο υπό το φως των δημοκρατικών πολιτικών. Η περαιτέρω ομοσπονδιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει τον μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό της.

Για να αντέξει η ευρωζώνη, η πλειονότητα των πολιτών, ιδιαίτερα στη Γερμανία και στη Γαλλία, θα πρέπει να δεχτεί το ευρώ ως νόμισμά της. Αυτό δεν είναι τεχνοκρατικό ζήτημα, αλλά ξεκάθαρα πολιτικό και δημοκρατικό θέμα. Έτσι, το πρώτο βήμα θα είναι να διασφαλιστεί ο ισχυρός ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων σε αυτήν τη διαδικασία.

Στη Γερμανία υπάρχει ευρεία συναίνεση για μια ένωση σταθερότητας, όχι όμως για ένωση συλλογικής ευθύνης ή μεταφοράς κεφαλαίων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το εκλογικό σώμα της Μέρκελ. Από εδώ και στο εξής, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παλεύουν για πλειοψηφία που θα στηρίζει το ευρώ. Αυτό είναι καλό γιατί μόνο τότε θα μπορέσει να επιτευχθεί μια αξιόπιστη δημοκρατική συναίνεση για το μέλλον της Ευρώπης. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος θα πρέπει να παρουσιάσουν ανοιχτά τις πολιτικές τους και να παλέψουν για μεγαλύτερη ενοποίηση και για το ενιαίο νόμισμα".

"Το αποτέλεσμα θα αποφασίσει την τύχη τους και την παραμονή τους στα αξιώματά τους. Το αν θα επιτύχουν δεν μπορεί κανείς να το ξέρει, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Όμως, αν δεν μπουν καν στον κόπο να προσπαθήσουν, η ήττα τους -και η ήττα της Ευρώπης- είναι δεδομένη", καταλήγει ο κ. Fischer.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Περισσότερα
Φίλιππος Σαχινίδης

Προοδευτικές προτάσεις για την οικονομία σε συνθήκες permcrisis

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-11-21

H λέξη της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το λεξικό Collins είναι...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2021-02-02

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα παγκοσμίως...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Τι μαθαίνουμε από την τριπλή κρίση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2020-09-12

Λίγες ήταν ευτυχώς οι φορές που η μεταπολιτευτική Ελλάδα...

Περισσότερα

Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2020-06-25

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από τη χαμένη 10ετία, μην πάμε στη χαμένη γενιά

Κώστας Καλλίτσης, 2020-05-10

Η καταιγίδα έχει όνομα, λέγεται ανεργία. Και θα είναι σφοδρή....

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Πλοήγηση μέσω κρίσεων

Αντώνης Λιάκος, 2020-05-03

Η τωρινή κρίση της πανδημίας, και η οικονομική που σέρνει...

Περισσότερα

Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς

Αντώνης Καρακούσης, 2019-10-20

Η μακρόχρονη κρίση και το πλήθος των μέτρων, μνημονιακών...

Περισσότερα

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πελαργός, η αλεπού και το Ταμείο Ανάκαμψης

Αλέκος Κρητικός, 2025-06-04

...Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, σήμερα αναμένουμε την...

Γεράσιμος Μοσχονάς

Η Ευρωπαϊκή εξασθένηση των κομμάτων

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2025-04-06

...Η εποχή της αδυναμίας των μεγάλων mainstream κομμάτων αφήνει...

Η οικονομία και ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης

Σάββας Ρομπόλης, Βασίλειος Μπέτσης, 2025-04-01

Ο γεωοικονομικός και γεωπολιτικός παγκόσμιος μετασχηματισμός...

Θόδωρος Τσίκας

Μπορεί η Ευρώπη να γίνει «μεγάλη»;

Θόδωρος Τσίκας, 2025-03-11

Η μακρά περίοδος των ψευδαισθήσεων τελείωσε:Η ψευδαίσθηση...

Κώστας Καλλίτσης

Ρήτρα διαφυγής από τί;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-03-09

Σε ομαλές συνθήκες, οι συνήθεις αντιρρήσεις στην ιδέα του...

Σωτήρης Βαλντέν

Ευρώπη: Και τώρα τι;

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-03-02

Διατυπώνω εδώ κάποιες σκέψεις για την ευρωπαϊκή διάσταση...

Ο Τραμπ, η Ευρώπη και ο μεγάλος φόβος

Λουκάς Τσούκαλης, 2025-02-22

Ζούμε το τέλος μιας εποχής και τα παλιά δεδομένα παύουν...

Θόδωρος Τσίκας

Η βίαιη ενηλικίωση της Ευρώπης

Θόδωρος Τσίκας, 2025-02-22

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε διμερή διάλογο με τον Πούτιν...

Δημήτρης Λιάκος

Το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης

Δημήτρης Λιάκος, 2025-02-13

Η αντανάκλαση στο κοινωνικό επίπεδο θα σημάνει νέα όξυνση...

Γεράσιμος Μοσχονάς

Στην Ευρώπη οι «Τραμπ» δεν θα ευδοκιμήσουν

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2025-02-09

Τα κόμματα υπάρχουν για να διαφέρουν. Δικαιώνουν την ύπαρξή...

Κώστας Καλλίτσης

Η Ευρώπη μας στην αναταραχή

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-12

Ανήμερα τα Χριστούγεννα έγινε δολιοφθορά σε ένα υποβρύχιο...

Κώστας Καλλίτσης

Από τον Λέττα στον Ντράγκι

Κώστας Καλλίτσης, 2024-09-15

Στην Ευρώπη το είχαμε όλοι, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, ανάγκη,...

×
×