Στη φουρτούνα

Νίκος Σπιτσέρης, Εβδόμη, Καβάλας, 26/02/2012

Αυτός που πνίγεται γιατί δεν ξέρει κολύμπι δεν μπορεί να έχει στυλ. Ούτε τον τρόπο να κολυμπά γνωρίζει, ούτε έχει τον χρόνο να χαλαρώσει και να προσπαθήσει να κάνει εκείνες τις κινήσεις που θα τον κρατήσουν στην επιφάνεια. Έτσι, δίχως ίχνος ψυχραιμίας κλοτσά δεξιά και αριστερά, τινάζει χέρια και πόδια σπασμωδικά, με συνέπεια να επισπεύδει τον χαμό του. Άλλη επιλογή δεν έχει. Μοναχά κάτι φωτεινές εξαιρέσεις αλλάζουν τους κανόνες. Συνέβη στη Θάσο χρόνια πριν. Η φουρτούνα πέτυχε την ψαρόβαρκα μακριά από την ακτή και το ναυάγιο ήταν θέμα χρόνου. Ο ένας από τους επιβαίνοντες ήταν δεινός κολυμβητής. Έπεσε με πίστη στις δυνάμεις του και επιχείρησε να βγει έξω κολυμπώντας. Δεν τα κατάφερε. Ο δεύτερος δεν ήξερε να κολυμπά ή ήξερε τα στοιχειώδη. Όταν αναποδογύρισε η βάρκα σκαρφάλωσε πάνω της. Έμεινε γαντζωμένος εκεί για ώρες ώσπου πέρασε η μπόρα και κατάφερε να βγει στη στεριά πετώντας και τραβώντας την άγκυρα. Αυτό μπορούσε. Αυτό έκανε και τελικά σώθηκε.

Ό,τι δεν κάνουν αυτοί που κυβερνούν ετούτη τη χώρα εν μέσω αυτής της μπόρας που ξέσπασε διεθνώς. Αντί να αναζητήσουν με ηρεμία μια λύση ικανή να κρατήσει τη χώρα στον αφρό επιδίδονται σε σπασμωδικές ενέργειες, που εν τέλει επιτείνουν το πρόβλημα και επισπεύδουν το μοιραίο. Έκλεισαν την Εργατική Εστία και την Εργατική Κατοικία καθʼ υπόδειξη των τροϊκανών και όταν ξέσπασαν οι αναμενόμενες και απολύτως δικαιολογημένες διαμαρτυρίες άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν παραπέμποντας ευθέως σε αυτόν που πνίγεται και αντιδρά σπασμωδικά. Μην έχοντας τι άλλο να προτείνουν, κάποια στιγμή είπαν πως ουδείς απολύεται και όλοι θα μεταφερθούν στον ΟΑΕΔ όπου θα δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός. Μεταθέτοντας έτσι το πρόβλημα στον ΟΑΕΔ, που αύριο ξαφνικά μπορεί να είναι το επόμενο κομμάτι αυτού του καταστροφικού ντόμινο που ισοπεδώνει τον δημόσιο τομέα, αντί να τον ανασυντάξει και να τον απαλλάξει από τις παθογένειές του.

Ο πολιτικός χαμός των μοιραίων πρωταγωνιστών αυτού του δράματος που ζούμε είναι κατά πάσα πιθανότητα βέβαιος. Μόνο που το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ότι θα χαθούν αυτοί, αλλά ότι μαζί τους βουλιάζει η χώρα, που πρέπει πάση θυσία να σωθεί. Έστω αυτοσχεδιάζοντας. Έστω με τη βάρκα αναποδογυρισμένη και με μοναδικό τιμόνι μια άγκυρα που πετώντας και τραβώντας θα τη βγάλει στη στεριά.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι