Το «μπρα ντε φερ» της Θεσσαλονίκης

Παναγιώτης Παναγιώτου, Έθνος, 15/09/2014

Η κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι την έξοδο από το Μνημόνιο, τις φοροελαφρύνσεις, την ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων και την καταπολέμηση της ανεργίας. Μόνο που έθεσε τα θέματα αυτά πρώιμα, χωρίς να έχει εξασφαλίσει προϋποθέσεις, καθώς ταυτόχρονα είναι δεσμευμένη να υλοποιεί μέτρα αντίθετης λογικής. Αυτό έφερε σύγχυση και αστάθεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο και αναζητείται τρόπος..., πάλι, νέας αναστροφής του κλίματος. Δεν ξέρω αν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο και από πλευράς ουσίας και από πλευράς χρόνου.

Στο «γήπεδο» όμως των θεμάτων που άνοιξε, χωρίς πραγματικές προϋποθέσεις, η κυβέρνηση, είναι προφανές ότι ευνοείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Φάνηκε στη Θεσσαλονίκη... Χωρίς κυβερνητικές δεσμεύσεις, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης των αδύναμων κοινωνικά ομάδων, δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις και εξήγγειλε ένα πλαίσιο περιστολής της ανεργίας, «πακεταρισμένα» σε μία αναπτυξιακή λογική.

Τίποτα «αριστερίστικο» ή «παράλογο», δεν είναι από αυτά. Και η κυβέρνηση αυτά περίπου προαναγγέλλει με διάφορους τρόπους, χωρίς όμως, λόγω δεσμευτικού πλαισίου, να μπορεί να τα κάνει... Θα τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τουλάχιστον μπορεί να τα υποστηρίζει με μεγαλύτερη αξιοπιστία και αυτό είναι που μετράει πολιτικά και εκλογικά. Είναι πανθομολογούμενη η ανάγκη «αλλαγής πλεύσης» και στην Ελλάδα και την Ευρώπη -και ευνοεί όσους το υποστήριζαν από πριν-, παρά τις ισχυρές γερμανικές αντιδράσεις για κάτι τέτοιο. Η επανατοποθέτηση του ελληνικού προβλήματος είναι εκ των πραγμάτων αναγκαία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει «ψηλά τον πήχη» από πλευράς «κουρέματος» του χρέους και διαπραγματευτικών απαιτήσεων. Ο κίνδυνος να «περάσει από κάτω» δεν είναι αμελητέος, παρά τα λογικοφανή επιχειρήματα. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη έκανε άνοιγμα σε κεντρώα ακροατήρια, με μία ομιλία πολλαπλών χρήσεων και στοχεύσεων (και εσωκομματικών ισορροπιών) με «διπλές όψεις» και αναγνώσεις. Λόγου χάρη, έκανε μία κοστολόγηση των δεσμεύσεών του με προϋποθέσεις ανεπιβεβαίωτες (λ.χ. πάταξη φοροδιαφυγής), ενώ από την άλλη έκανε λόγο για «σκληρή διαπραγμάτευση για να συμβιβαστούμε έντιμα». Διαλέγετε και παίρνετε...

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι