Το 2015 δεν θα είναι 2012

Σεραφείμ Πολίτης, Τα Νέα, 01/11/2014

Πολιτικός με μεγάλη θητεία στο οικονομικό επιτελείο σε κατ’ ιδίαν συνάντηση διαπίστωνε με νόημα ότι:

- Τα περίφημα πακέτα παροχών Σημίτη δεν έπιασαν τόπο. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχασε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή.

- Ούτε τα ευνοϊκά δάνεια του ΕΤΕΑΝ για τους 55.000 μικρομεσαίους είχαν αντίκρισμα στις επιλογές των ψηφοφόρων στις εκλογές του 2009. Η τότε κυβέρνηση Καραμανλή έχασε με διαφορά 10 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και σήμερα μόνο ο τότε υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και το γραφείο του θυμούνται το πακέτο αυτό.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους προέβλεπε ότι ούτε η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια ή οι 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα παίξουν ρόλο στις επιλογές του εκλογικού σώματος αν γίνουν, όποτε γίνουν, εκλογές. Και ούτε λόγος φυσικά να γίνεται για τα στρες τεστ των τραπεζών.

Είναι αλήθεια ότι οι πολιτικές αυτές, αφενός μεν έχουν προεξοφληθεί από τους πολίτες, αφετέρου δε τις θεωρούν ως υποχρέωση του κυβερνώντος κόμματος να τις διεκπεραιώσει.

Αλλες παράμετροι θα κρίνουν το αποτέλεσμα της κάλπης, προσέθετε ο ίδιος, ο πρώην υπουργός, εκτίμηση με την οποία συμφωνούν παράγοντες της αγοράς και της οικονομίας.

Θα κυριαρχήσει πάλι το σκληρό δίλημμα του 2012 και ο φόβος της αβεβαιότητας όπως προέβλεψε με τις δηλώσεις του στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg o υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ομως το 2015 δεν θα είναι 2012. Με τα χειρότερα να έχουν πια περάσει, η κάλπη, όποτε και αν στηθεί, θα θέτει το δικό της δίλημμα με τα ακόλουθα ερωτήματα:

Ποια προοπτική θα προδιαγράφει για τη χώρα η μία ή η άλλη πλευρά; Θα υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα που θα υπόσχεται σταθερότητα ανοίγοντας παράθυρο αισιοδοξίας για καλύτερες μέρες στους έλληνες ψηφοφόρους; Ή θα ενισχύει την ήδη υψηλή καχυποψία της κοινωνίας για συνέχιση με άλλο όνομα της ίδιας σκληρής πολιτικής λιτότητας και τα επόμενα χρόνια;

Θα υπάρξει από την αξιωματική αντιπολίτευση ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα οικονομικής διαχείρισης της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή ή θα είμαστε «ξεσκέπαστοι» σε απότομες αλλαγές καιρού στις διεθνείς αγορές;

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 996

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι