Να αλλάξουμε το τοπίο του δικομματισμού, σήμερα και όχι στην «δευτέρα παρουσία».

Δημήτρης Παπαδημούλης, 12/06/2009

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στον «Αθήνα 9.84» (Σιδηροκαστρίτου – Τασσιόπουλος) για τις εξελίξεις στον ΣΥΝ δήλωσε:

- Θα πρέπει να αισθάνεστε πολύ άσχημα με αυτό το ποσοστό που πήρε το κόμμα σας

Στις εκλογές χάσαμε. Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς όταν χάνει είναι, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς, χωρίς «χρωματιστά» γυαλιά να δει γιατί έχασε και να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές και διορθώσεις. Το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει κανείς να αρνείται να δει τι λάθη έκανε.

Να σας πω τι έφταιξε κατά την άποψη μου. Πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο η συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Μας έβλαψε ένα «ναι μεν αλλά» τις πρώτες μέρες της εξέγερσης του Δεκέμβρη. Ενώ θα έπρεπε να έχουμε μια καθαρή θέση. Δίπλα στις ειρηνικές πορείες, απέναντι στα φαινόμενα της βίας. Επιτρέψαμε στους αντιπάλους μας μετά την πρώτη αμηχανία των πρώτων ημερών να μας «μουτζουρώσουν» και να δημιουργήσουν ένα στερεότυπο ότι ένα κόμμα ο ΣΥΝ που είναι κατεξοχήν απέναντι στη βία, τάχατες είναι συνοδοιπόρος των κουκουλοφόρων. Επίσης μας έβλαψε μια συμπεριφορά αλαζονείας και απομονωτισμού την περίοδο των υψηλών δημοσκοπικών ποσοστών. Όταν παίρναμε τα 15αρια και τα 18αρια είχα κάνει μια δήλωση που έλεγε: «Έχουν αέρα τα πανιά μας δεν παίρνουν αέρα τα μυαλά μας» Αυτή η δήλωση προς τα έξω ήταν μια διαβεβαίωση. Προς τα μέσα ήταν μια προ τροπή που πολύ φοβάμαι ότι δεν εισακούστηκε.

- Για το ευρωψηφοδέλτιο

Άκουγα, τον Αλέκο τον Αλαβάνο και τον Αλέξη τον Τσίπρα να λένε ψηφίστε μας, για να βγάλουμε τρεις ευρωβουλευτές, να πάρουμε διψήφιο ποσοστό γιατί έχουμε στην Τρίτη θέση τον εξαιρετικό ευρωβουλευτή που διακρίθηκε κλπ, κλπ. Ο κόσμος από κάτω αντιδρούσε με το εξής απλό επιχείρημα: μα άμα ήταν ο καλύτερος γιατί τον σπρώξατε στη τρίτη θέση;

- Γιατί σας έβαλαν τρίτο;

Διότι αντί για το κριτήριο της αποτελεσματικής εκπροσώπησης στην κοινωνία επικράτησαν οι εσωκομματικές σκοπιμότητες. Επειδή δεν ανήκω στην ηγετική ομάδα αλλά προέρχομαι από την ανανεωτική αριστερά, με αντιμετώπισαν μετά πολλών επαίνων αλλά ως εσωκομματικό αντίπαλο και όχι ως ατού. Η αριστερά ευαγγελίζεται για την κοινωνία κάποιες αξίες, την αλληλεγγύη, την αξιοκρατία, τα χώνει – και σωστά – στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που συμπεριφέρνονται διαφορετικά. Όταν όμως αυτό που ευαγγελίζεσαι για την κοινωνία δεν το εφαρμόζεις στους κόλπους σου, τότε πείθεις λιγότερους.

Ο κόσμος μας λέει: «έχετε παίκτες αλλά πρέπει να γίνετε αποτελεσματική ομάδα».Ο κόσμος που δεν συναντηθήκαμε στις κάλπες δεν έχει φύγει οριστικά από εμάς. Γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ με δεσμούς συμπάθειας αλλά και άποψης πολλές φορές υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό. Που εκτιμά τις απόψεις μας, τα στελέχη μας, τη διαδρομή μας, το γεγονός ότι δεν έχουμε φιλήσει «κατουρημένες» ποδιές για να γίνουμε υπουργοί. Αυτός ο κόσμος όμως θέλει ένα καθαρό και σταθερό στίγμα από εμάς. Ένα στίγμα ότι είμαστε ένα κόμμα της σύγχρονης αριστεράς. Ένα κόμμα που συνδυάζει την κινηματική δράση με τις σοβαρές προγραμματικές προτάσεις. ‘Ένα κόμμα που αγωνίζεται να αλλάξει το τοπίο του δικομματισμού, σήμερα και όχι στην «δευτέρα παρουσία».

- Είναι εξασφαλισμένη η ενιαία πορεία του ΣΥΝ;

Είναι μονόδρομος για όλους μας. Πιστεύω κατηγορηματικά στην σύνθεση των απόψεων. Το σπίτι μου είναι ο ΣΥΝ και θέλω το σπίτι μου να γίνει καλύτερο. Ο Αλέξης ο Τσίπρας ο οποίος είναι ένας νέος άνθρωπος που εκλέχτηκε στο τιμόνι του κόμματος πρί από 16 μόλις μήνες καλείται να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλου του κόμματος και όχι μόνο αυτών που τον ψήφισαν. Χωρίς ομηρίες, χωρίς κηδεμονίες να παραδεχτεί λάθη που έκανε και ο ίδιος και να μην προσπαθεί να τα ρίξει όλα στον διαιτητή ή το γήπεδο ή τον αντίθετο αέρα για να πάμε όλοι μαζί καλύτερα στο μέλλον.

- Η δική σας η στάση ποια θα είναι μέσα στα όργανα;

Ως απερχόμενος ευρωβουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής θα πω την γνώμη μου και θα είμαι στη πρώτη γραμμή της συλλογικής προσπάθειας για να πάμε καλύτερα στο μέλλον. Τώρα από τα μέσα Ιουλίου που λήγει και η θητεία μου θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με το να πάει καλύτερα το κόμμα μου.

- Υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε σε αμφισβήτηση του κ. Τσίπρα;

Δεν τίθεται από κανέναν και από εμένα προσωπικά το τονίζω, δεν τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας. Αυτό που τίθεται είναι θέμα αλλαγών στην πολιτική μας, στην λειτουργία μας, έτσι ώστε να δείξουμε έμπρακτα στον κόσμο ότι πήραμε τα μηνύματα των εκλογών για να γίνουμε καλύτεροι. Δηλαδή να μην το παίξουμε Καραμανλής που όλο λέει παίρνω το μήνυμα και δεν κάνει τίποτα διαφορετικό.

- Και το θέμα της διαρχίας;

Μέχρι πρόσφατα είχα την εντύπωση ότι ανάμεσα στον Αλέκο και τον Αλέξη υπάρχει μια άριστη συνεργασία όπως επιβάλλεται στο πλαίσιο των διακριτών τους ρόλων. Τα τελευταίο διάστημα με αφορμή το ντιμπέιτ δόθηκε η εντύπωση προς τα έξω, καλώς ή κακώς δεν ξέρω, ότι υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες. Όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα ενόψει και των επερχόμενων εθνικών εκλογών τόσο το καλύτερο.

- Προβλέπεται σύγκρουση ανάμεσα τους;

Όχι σύγκρουση δεν βλέπω, βλέπω όμως την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν τα πάντα έγκαιρα, συλλογικά και ωραία και νομίζω ότι θα γίνει.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι