O κόσμος θέλει την Αριστερά να μην είναι πια στη γωνία.

Άννα Φιλίνη, 14/09/2009

Στη συζήτηση στο τηλεοπτικό κανάλι της NET και στην εκπομπή των κ.κ. Λυριτζή και Οικονόμου «Πρώτη Γραμμή», η Άννα Φιλίνη είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

-Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Τώρα, τις τελευταίες μέρες προ των εκλογών πηγαίνει καλύτερα. Το θέμα είναι με ποια πολιτική, κυρία Φιλίνη; Δηλαδή ο πολίτης χρειάζεται να ξέρει τι ψηφίζει. Ψηφίζει τον κ. Τσίπρα, ψηφίζει την κυρία Φιλίνη και γιατί τον ψηφίζει τον καθένα. Και αν έρθει ο κ. Παπανδρέου αύριο και σας ασκήσει πολιτική ανοιχτών θυρών –που την κάνει ήδη– τι θα κάνετε;

Θέλω να θυμίσω ότι την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υψηλά ποσοστά, ήταν η εποχή που ο κόσμος έβλεπε και ήλπιζε ότι η Ανανεωτική Αριστερά θα έρθει να παίξει στον τόπο έναν δημιουργικό ρόλο. Νομίζω ότι ακόμη και σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πραγματικά χρειάζεται μια άλλη Μεταπολίτευση. Έχει κλείσει η Μεταπολίτευση που υπήρχε. Ο κόσμος αντικειμενικά θέλει κάτι άλλο. Θέλει την Αριστερά να μην είναι πια στη γωνία.

-Μπορεί να θέλει κάτι άλλο, αλλά δεν το βρίσκει σε εσάς. Διότι, πήγε να το βρει κάποια στιγμή και τον διώξατε.

Δεν συμφωνώ μαζί σας. Αντικειμενικά ο κόσμος αναζητεί από την Αριστερά έναν άλλον ρόλο. Είναι αλήθεια ότι κάναμε τρομερά λάθη. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνάμεις μέσα σε εμάς. Νομίζω ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελαν την περιθωριοποίησή μας, έχουν σε μεγάλο βαθμό πια απενεργοποιηθεί. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να παίξουμε ενεργό ρόλο, και σε μια φάση μάλιστα όπου το ΠΑΣΟΚ σε πολύ μεγάλο βαθμό λέει μια από τα ίδια.

-Ακούγοντας τον κ. Παπανδρέου εχθές, τι θα λέγατε, ότι είναι ένας άλλος δρόμος, έστω κι αν τελεί υπό αμφισβήτηση, αν αυτός ο δρόμος μπορεί να εφαρμοστεί σε σχέση με τη ΝΔ, ή πάνω κάτω κινούνται στην ίδια κατεύθυνση;

Πιστεύω ότι πάνω κάτω κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ορισμένα ζητήματα, όπως την αναγκαιότητα αύξησης μισθών, αλλά κρύβει τον τρόπο που το προβλέπει και που είναι ουσιαστικά ο ίδιος με τη ΝΔ. Μιλάει για τη φορολόγηση μερισμάτων κλπ. Αυτό που δεν άκουσα, και που έχει τεράστια σημασία, είναι το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων. Η ΝΔ στο πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων είχε ριζική μείωση όλα τα τελευταία χρόνια στον προϋπολογισμό που κατέθετε. Εκεί τί προτείνει το ΠΑΣΟΚ; Δεν προτείνει αλλαγές.

Επίσης, ποιος είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει ο δημόσιος τομέας για την Ολυμπιακή, την Ενέργεια; Το ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ήταν στην Αντιπολίτευση καταψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ τα νομοσχέδια της ΝΔ για το ζήτημα της Ολυμπιακής, για το ζήτημα των λιμανιών, το ζήτημα της Ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα για έναν άλλο ρόλο στον δημόσιο τομέα, για κοινωνικό έλεγχο καταρχήν. Ως ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουμε αυτό το ζήτημα. Δεν μιλάμε για τον κρατικό τομέα, όπως μιλάνε άλλα κόμματα, όπως το ΚΚΕ, με έναν δογματικό τρόπο. Μιλάμε για έναν κοινωνικό έλεγχο.

Επίσης, ιδιαίτερα θέλω να αναφερθώ στο θέμα της ανεργίας. Είπε ο κ. Παπανδρέου ότι τα STAGE θα τα αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι ότι χρειάζεται όχι μόνο αύξηση του επιδόματος ανεργίας αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

- Ακούμε τον ΣΥΝ να λέει ότι χρειάζονται 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Πώς και από πού;

Π.χ. στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι απαραίτητο να υπάρξουν νέες προσλήψεις αν θέλουμε να λειτουργήσει αυτή η λεγόμενη βιομηχανία του Τουρισμού. Αυτή η πλευρά δεν είναι και η κύρια, αλλά τονίζω το θέμα και από την πλευρά της Οικονομίας. Θα έπρεπε οι αρχαιολογικοί μας χώροι να έχουν φύλακες ώστε να μην κλέβουν, όπως έγινε πριν από λόγο καιρό, τα κιονόκρανα μέσα από αυτούς. Λοιπόν, χρειάζεται να έχουμε φύλαξη, να δουλέψουν οι ανασκαφές που είναι σημαντικός τομέας. Να λειτουργήσουν τα θέατρα που αναγκάζονται να ζητιανεύουν για επιχορηγήσεις. Να μπορέσει να αναπτυχθεί επιτέλους το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το οποίο έχει εγκαταλειφθεί, δεν το χτίζουν. Πώς θα μπορέσει να αναπτυχθεί αυτός ο τόπος; Και η Αυτοδιοίκηση επίσης έχει ανάγκη από προσλήψεις για να μπορέσει να φτιάξει προγράμματα. Επιμένω ότι το ΠΑΣΟΚ ακόμα δεν έχει απαντήσει σε όλα αυτά και δεν το θεωρώ τυχαίο. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ ότι η Αριστερά είναι απαραίτητη και αναγκαία στον τόπο, εμείς δεν δεχόμαστε τον χαρακτηρισμό μας ως «αντισυστημική» Αριστερά.

Επίσης αναφερόμενη σε θέματα Περιβάλλοντος, η Άννα Φιλίνη είπε τα εξής:

Η Ελλάδα έχει δεχτεί επανειλημμένα καταγγελίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περιβαλλοντικά θέματα. Η ΝΔ έχει συστηματικά καταπατήσει τις κοινοτικές οδηγίες για το Περιβάλλον. Ο κ. Σουφλιάς καταπατεί περιβαλλοντικές αρχές όταν νομιμοποιεί αυθαίρετα, όταν με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο που πρότεινε, διαρκώς επεκτείνει οικιστικά την Αθήνα στα Μεσόγεια, στους ορεινούς όγκους. Τι θα κάνει γι’ αυτά τα ζητήματα το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου; Πρέπει να αποσύρει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Θέμα

Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι