Ο δικομματισμός έχει συγκλίνουσες πολιτικές...

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΡΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Ασημίνα Ξηροτύρη, Συνέντευξη στη Ντόρα Νταϊλιάνα, Ελευθεροτυπία, 26/09/2009

Κατά της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ τάσσεται η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη.

Η Αριστερά, σημειώνει, «πρέπει να έχει την αυτονομία της, τις προγραμματικές θέσεις και διεκδικήσεις της για να μετακινεί σε προοδευτική κατεύθυνση την πολιτική ζωή, πολύ περισσότερο στην παρούσα κρίση». Στο ερώτημα γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μετείχαν στον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά ότι οι ίδιοι δεν αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί.

Το ντιμπέιτ των αρχηγών και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα πιστεύετε ότι θα σταματήσει τις διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα κόμματα;

«Ναι! Γιατί πράγματι η παρουσία του ήταν πολύ καλή. Αξιοποίησε την παρακαταθήκη και τις προγραμματικές θέσεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, υπερασπίστηκε την ξεχασμένη κοινωνία και πρότεινε ξεκάθαρες, προοδευτικές λύσεις για τη διέξοδο από την κρίση. Γιατί έγινε φανερό ότι ο δικομματισμός, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις, έχει συγκλίνουσες πολιτικές και θα φορτώσει την κρίση στις πλάτες της ανυπεράσπιστης κοινωνίας, στην οποία οι δύο μεγάλοι έδειξαν ένα ιδιαίτερα ψυχρό πρόσωπο».

Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό του πρόγραμμα;

«Οτι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τη δημιουργία μιας ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και την εφαρμογή ενός άμεσου προγράμματος, όπως και μια στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης, που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση και θα αξιοποιεί ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ιδιαίτερα στους τομείς παιδεία, υγεία, περιβάλλον».

Γιατί όχι στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, βάσει συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων;

«Η Αριστερά πρέπει να έχει την αυτονομία της, τις προγραμματικές θέσεις και διεκδικήσεις της για να μετακινεί σε προοδευτική κατεύθυνση την πολιτική ζωή, πολύ περισσότερο στην παρούσα κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο δεν υπήρχαν προϋποθέσεις συγκλίσεων και σήμερα η απόκλιση μεγαλώνει, αφού το ΠΑΣΟΚ, αντί να επιλέξει για το ξεπέρασμα της κρίσης μία αντεπίθεση στη δεξιά πολιτική, υποχωρεί ιδεολογικά συμπληρώνονται ουσιαστικά τις προτάσεις της Ν.Δ.».

Φοβάστε ότι την επομένη των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου θα αναδυθούν και πάλι τα εσωτερικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ;

«Είμαστε όλοι εδώ, ενωμένοι και σοφότεροι. Με σύνεση και δημοκρατικές διαδικασίες θα διαφυλάξουμε την ενότητα, τον ανανεωτικό και ριζοσπαστικό χαρακτήρα του κόμματος και σε αυτή την προσπάθεια θα αντλήσουμε δυνάμεις για το ενωτικό μας εγχείρημα».

Πού οφείλεται το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να προσελκύσει στη συμμαχία των δυνάμεων που τον απαρτίζουν και τους Οικολόγους Πράσινους;

«Το ενωτικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από τη σύγκλιση κομμάτων και συλλογικοτήτων της Αριστεράς, μετά από κοινωνικό διάλογο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μετείχαν, αφού οι ίδιοι δεν αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί. Επειδή όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο DNA του την περιβαλλοντική προστασία και έχει δώσει αποτελεσματικούς αγώνες, υπάρχουν πολλά περιθώρια διεκδίκησης κοινών στόχων με τους Οικολόγους Πράσινους».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πολιτικό ατού του ΣΥΡΙΖΑ;

«Οτι επιχειρεί να δώσει ένα όραμα για την κοινωνία, να δώσει δύναμη και αισιοδοξία στον κόσμο και την Αριστερά, να οδηγήσει στον μετασχηματισμό της κοινωνίας, με τη θέληση των ίδιων των ανθρώπων και τη δύναμή τους. Με νέες αρχές και αξίες, με συλλογικότητα και αλληλεγγύη».

Η καλή, όπως εκτιμήθηκε από τα ΜΜΕ, εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα θα συμβάλει και στην τελική επιλογή του ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο Αλέξης Τσίπρας επιλέχθηκε πρόεδρος στον ΣΥΝ με δημοκρατικό τρόπο και στη βάση πολιτικών κριτηρίων. Θεωρώ ότι με τον ίδιο τρόπο πρέπει να κριθεί και στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Στον βαθμό όμως που τα τηλεοπτικά κριτήρια απηχούν την κοινωνία και είναι μέρος της ζωής μας, όλα δρουν προσθετικά».

Θέμα

Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι