Σπύρος Λυκούδης:. Θα μπω στο συνέδριο με την Αριστερή μου συνείδηση και αυτή θα με κατευθύνει.

Πάλι με την Αριστερή μου συνείδηση θα λειτουργήσω και στην έξοδο από το συνέδριο…

19/05/2010

Ο Σπύρος Λυκούδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας», στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, (εκπομπή Βασίλη Σκουρή και Γρηγόρη Τζιοβάρα), μεταξύ άλλων δήλωσε:

Δημ: Πως σχολιάζετε ότι έγινε με τον Φώτη Κουβέλη;

Έχω σηκώσει τα χέρια στον ουρανό . Δεν καταλαβαίνω πια τι γίνεται στο κόμμα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται αυτό το κόμμα να κλείνει τη μία μετά την άλλη τις στρόφιγγες του οξυγόνου που έρχεται από την κοινωνία.

Δημ: Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα σας καλύπτουν;

Εμένα όχι γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε το αυτονόητο ότι αποδοκιμάζει τον αποκλεισμό του Κουβέλη. Από εκεί και πέρα είπε πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ότι ευθύνονται όσοι δεν ήθελαν το συνέδριο και διάφορες τέτοιες παρενέργειες μίας δήλωσης, η οποία δεν μπορώ να καταλάβω που αποσκοπεί. Οι πολιτικοί προπηλακισμοί που γίνονται στις οργανώσεις, η μειωμένη συμμετοχή κ.α αποδεικνύουν ότι το συνέδριο ήταν λάθος επιλογή σε λάθος περίοδο. Έκανε πάρα πολύ καλά που ο πρόεδρος του ΣΥΝ αποδοκίμασε τον αποκλεισμό από το συνέδριο του Φώτη Κουβέλη και θα έπρεπε ο πρόεδρος να αναλογιστεί αν αυτή η απίστευτη νεοσταλινική, σεχταριστική συμπεριφορά μίας ομάδας στην Καλλιθέα θα μπορούσε να έχει έδαφος αν δεν είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα εναντίον τον υποτιθέμενων εσωτερικών εχθρών και για το οποίο είχε ευθύνη η ηγεσία.

Δημ: Θεωρείτε ότι είστε υπό διωγμό;

Δεν θα χρησιμοποιήσω αυτή τη φράση γιατί είναι λίγο βαριά και δεν θέλω να δημιουργήσω ένα κλίμα και εγώ από τη δική μου πλευρά. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, αντί το κόμμα να ανακαλύψει τα προβλήματα που γεννιόνται και τις αιτίες που τα δημιουργούν, έχει ανοίξει μία διαδικασία για να αντιμετωπίσει τους υποτιθέμενους εσωτερικούς εχθρούς, αντί να δει από πού έρχονται τα βέλη στον ΣΥΝ θέτει υπό συζήτηση την παρουσία ή όχι και με ποιους όρους και τρόπους της Ανανεωτικής πτέρυγας. Αυτό είναι αυτοκτονικό.

Δημ: Από πού έρχονται τα βέλη;

Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο κομμάτια, όπου το ένα αντιμετωπίζει με εχθρότητα το άλλο και τα δύο μαζί όταν έρχεται η ώρα αντιμετωπίζουν μαζί με εχθρότητα τον ΣΥΝ. Αυτή είναι η δυστυχία του δικού μας χώρου, ότι η πολιτική συμμαχία που έχει φτιάξει είναι κατακερματισμένη και με απίστευτη εχθρότητα απέναντι στο κόμμα. Αντί να δούμε αυτή τη πραγματικότητα και να δούμε πως θα απεμπλακούμε από αυτή την κατάσταση μέσα στο εσωτερικό του ΣΥΝ, ανακαλύπτεται ως εχθρός η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Δημ: Σε ανακοίνωσή της η «Αριστερή Ανασύνθεση» κατηγορεί την ηγεσία σημειώνοντας ότι τα μέλη του κόμματος έχουν μνήμη και δεν θα επιτρέψουν μεθόδους Τύπου Μπέρια στις οργανώσεις…

Αν μπορώ να καταλάβω, εννοούν ότι το κόμμα δεν θα έπρεπε να διαμαρτυρηθεί στην τακτική μίας ομάδας που επέλεξε να αποκλείσει με νεοσταλινικές και άθλιες μεθόδους κορυφαία στελέχη του κόμματος. Αυτή η ομάδα θα ήθελε να το κάνει και σύσσωμα ο ΣΥΝ να πει «Μπράβο, τι ωραία που το κάνατε».

Δημ: Θέτετε θέμα για την παρουσία αυτής της ομάδας στον ΣΥΝ;

Ο ΣΥΝ έχει τη δυνατότητα να αφομοιώσει όλες τις απόψεις δεν αντέχει όμως άθλιες συμπεριφορές σεχταριστικές και νεοσταλινικές. Στον αποκλεισμό του Κουβέλη οικοδομήθηκε μία ολόκληρη ίντριγκα και αυτό είναι έξω από κάθε πρακτική της δικής μας δημοκρατικής και σύγχρονης Αριστεράς. Ας έχουν οι σύντροφοι όποια άποψη θέλουν αλλά δεν επιτρέπεται να έχουν άθλιες πολιτικές πρακτικές.

Δημ: Το μέτωπο του Αλέκου Αλαβάνου πως το κρίνετε;

Είναι ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να το δει το κόμμα στο σύνολό του, αν θέλει ο ΣΥΝ να έχει μέλλον. Δεν ξέρω πια τι ζητάει και τι θέλει το κόμμα μου ο ΣΥΝ. Οι μισές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συγκροτήσει περίπου έναν ξεχωριστό πολιτικό οργανισμό, ο οποίος βάλει εναντίον του άλλου μισού ΣΥΡΙΖΑ και εναντίον του ΣΥΝ. Αυτός ο πολιτικός διασυρμός έχει τέλος;

Δημ: Τι πρέπει να γίνει;

Ο ΣΥΝ οφείλει να διαμορφώσει μία σοβαρή πολιτική γραμμή στο συνέδριο του, να αποκαταστήσει την εσωτερική του συνοχή και την ενότητά του και να απεμπλακεί από αυτό το αριστερίστικο σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε να συμμαχήσουμε με άλλες δυνάμεις και να προχωρήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Αυτό το οποίο έχει δημιουργηθεί και ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ, ένα σεχταριστικό, αριστερίστικο σχήμα, πρέπει να έχει όρια για τον ΣΥΝ, ένα τέλος.

Δημ: Λύση για εσάς συνεπώς είναι δύο κόμματα στον χώρο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτονομείται και λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο και μία συγκεκριμένη κατεύθυνση κατά του ΣΥΝ . Όσο πιο έγκαιρα το καταλάβει τόσο καλύτερα.

Δημ: Το συνέδριο του ΣΥΝ μπορεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να θέσει τα όρια του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το εύχομαι αλλά δεν αισιοδοξώ.

Δημ: Υπάρχουν πολλοί που λένε για προσωπικές διαφορές του κ. Τσίπρα με τον κ. Αλαβάνο και όχι για πολιτικές. Συμμερίζεστε αυτόν τον προβληματισμό…

Εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να βρω του λόγους, τις πολιτικές πλατφόρμες που τη γέννησαν αυτή την αντιπαλότητα. Είναι αδύνατο να τις βρω. Δεν βλέπω να υπάρχουν στρατηγικού χαρακτήρα διαφορές. Συμπεράσματα μπορώ να βγάλω…

Δημ: Είναι η καρέκλα που χωρίζει του δύο άνδρες;

Καλύτερα να μην με ρωτήσετε…

Δημ: Η Ανανεωτική Πτέρυγα θα ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο…

Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

Δημ: Από το ιστορικό Αριστερό Ρεύμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη τι περιμένετε;

Έχω την εντύπωση ότι έστω και τελευταία στιγμή τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ θα καταλάβουν το ιστορικό τους χρέος και ότι δεν μπορούν παρά να έχουν μία διαδικασία σύνθεσης, με την άλλη πλευρά. Αλλιώς το πρόβλημα είναι πως θα μπούμε στο συνέδριο. Εγώ θα μπω με την Αριστερή μου συνείδηση και αυτή θα με κατευθύνει.

Δημ: Και θα βγείτε;…

Πάλι με την Αριστερή μου συνείδηση θα λειτουργήσω και στην έξοδο από το συνέδριο…

Θέμα

Έκτακτο ΣΥΝέδριο

Σύνολο καταγραφών: 36

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι