Φώτης Κουβέλης: Η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η αποφασιστική μείωση του πληθωρισμού οφείλουν να είναι οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες.

03/08/2010

Ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Κλέωνα Παπαδόπουλο έκανε δηλώσεις όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε :

-Αύξηση των δημοσίων εσόδων και αποφασιστική μείωση του πληθωρισμού οι άμεσες προτεραιότητες.

Η κυβέρνηση αντί να ανοίγει, χωρίς προπαρασκευή και πρόγραμμα νέα μέτωπα, οφείλει να αντιμετωπίσει και να αναμετρηθεί με δύο άμεσες προτεραιότητες:

Η πρώτη είναι η αύξηση των εσόδων, όχι με νέους έμμεσους φόρους, αλλά με την δραστική μείωση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, των φοροαπαλλαγών.

Τα βήματα σημειωτόν στον τομέα αυτόν συνιστούν προκλητική αδικία όταν μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν υποστεί τέτοια μείωση των εισοδημάτων τους.

Η διατήρηση της παραοικονομίας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οδηγεί σε αδιέξοδο κάθε οικονομικό σχεδιασμό.

Επιδεινώνεται ο άδικος χαρακτήρας των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, το φορολογικό σύστημα συνεχίζει στις κατευθύνσεις του πελατειακού κράτους που μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού.

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης μήνες τώρα τα όποια μέτρα είναι αναποτελεσματικά.

Τί έχει γίνει με τις επικοινωνιακές αποκαλύψεις καταλόγων φοροφυγάδων;

Επιβλήθηκαν πρόστιμα;

Πήγε κανείς στη δικαιοσύνη;

Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Η δεύτερη άμεση προτεραιότητα είναι η αποφασιστική μείωση του πληθωρισμού.

Από την αρχή της χρονιάς εκδηλώνεται κυβερνητική ανικανότητα λήψης μέτρων είτε ανοχή απέναντι στη μεγάλη άνοδο των τιμών.

Ο πληθωρισμός του 5 και 6% πλήττει καίρια και επιπλέον το εισόδημα των όλων των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αυτοαπασχολούμενων. Συγχρόνως επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για την πολύμηνη αδράνεια σε αυτά τα δύο μέτωπα. Απαιτούνται μέτρα που τώρα θα ανακόψουν την αδιέξοδη πορεία.

-Για το Ταχ. Ταμιευτήριο και τον δημόσιο τραπεζικό πυλώνα

Το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην επιτυχή αντιμετώπιση των stress tests. Πρέπει να αναδεικνύεται και να αναζητείται η προοπτική του τραπεζικού τομέα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη συμβολή του στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, υποστηρίζοντας την ανάγκη συγκρότησης ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα διερευνούμε τα στοιχεία και το περιεχόμενό του. Άποψή μας είναι ότι ο πυλώνας αυτός δεν μπορεί παρά, στις σημερινές συνθήκες, να προκύπτει μέσα από τη σύμπραξη Εθνικής, ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε τις συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις αυτών των Τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί, με δεδομένο και τον έντονο κοινωνικό του χαρακτήρα, ουσιώδες και αποφασιστικό στοιχείο του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.

Στη συνάντηση μετείχε και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος για την Οικονομία της Ε.Επιτροπής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Θέμα

Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Σύνολο καταγραφών: 283

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι