Απίστευτος συνδυασμός

Αλέξης Παπαχελάς, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-11-30

Η ελληνική κοινωνία έχει υποφέρει πολύ. Δεν της αξίζει να υποφέρει άλλο, γιατί οι αντοχές τελειώνουν. Ενας απίστευτος συνδυασμός πείσματος, ανεπάρκειας και ανευθυνότητας απειλεί και πάλι τη χώρα. Το πείσμα είναι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και των ομοϊδεατών του, οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» και επιδεικνύουν απέναντί της πολύ λιγότερη ανοχή από ό,τι σε άλλες χώρες, που έχουν πολύ μικρότερη πρόοδο σε κρίσιμους τομείς. Η Πορτογαλία δεν έχει κάνει περισσότερες περικοπές ή μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά η διαφορά στα spreads των δύο χωρών είναι σημαντική. Η Γερμανία, κατά τον «σοφό» οικονομολόγο Πίτερ Μπόφινγκερ, είναι πολύ πίσω από την Ελλάδα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ή τις εργασιακές σχέσεις. Εχει... κολλήσει όμως ο κ. Σόιμπλε σε μια πουριτανική αντιμετώπιση της χώρας και το πείσμα του δεν φαίνεται να μπορεί να το υπερκεράσει ούτε και η καγκελάριος.

Η ανεπάρκεια ανήκει στο κυβερνών πολιτικό σύστημα, που από την άνοιξη και μετά βιάστηκε να υποτιμήσει τους κινδύνους των αγορών, εγκατέλειψε τις μεταρρυθμίσεις και προέβη σε κινήσεις που κλόνισαν την εμπιστοσύνη στη χώρα.

Η ανευθυνότητα διακρίνει την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία χωρίς κανένα σοβαρό σχέδιο αποφάσισε να εγκλωβίσει τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα. Πιστεύει ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα είναι μια μεγάλη «κατάληψη» που θα εκβιάσει το ποθητό αποτέλεσμα για το χρέος και τη χρηματοδότηση της χώρας. Η άγνοια κινδύνου δεν συγχωρείται το 2014. Οι κίνδυνοι, οικονομικοί, κοινωνικοί και ασφαλώς γεωπολιτικοί, είναι τεράστιοι για να μπορεί να τους διαχειρισθούν άνθρωποι που δεν έχουν διοικήσει ούτε ΚΕΠ στο παρελθόν. Αλλο πράγμα το «νταραβέρι» της πολιτικής και της επικοινωνίας μέσα σε μια μικρή χώρα και άλλο το μεγάλο παιχνίδι που αφορά την πατρίδα σε ένα σύνθετο παγκόσμιο σκηνικό, όχι το κόμμα.

Εχει έλθει η ώρα να σοβαρευτούν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδος. Στη χώρα μας δεν αξίζει να γίνει ένα αποτυχημένο κράτος, ένα failed state με ήλιο και ωραίες θάλασσες. Ούτε βεβαίως της αξίζει μια ουκρανοποίηση, όπου κουμάντο θα κάνουν διάφορα λόμπι που θα ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους με πιστόλια και άλλες... ευγενείς μεθόδους.

Οι Γερμανοί δεν διακρίθηκαν ποτέ για τη γεωπολιτική τους σοφία και ουδέποτε χειρίσθηκαν την ηγεμονία τους με σύνεση και όραμα. Κάθε άλλο. Το κυβερνών πολιτικό σύστημα έχει δείξει αντοχές και τα έδωσε όλα για να κρατήσει τη χώρα όρθια, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να βρει το εμβόλιο που θα απομόνωνε για λίγο τα χαλασμένα κύτταρα της φαυλότητος και της ακρισίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σαγηνευθεί από τα φώτα της εξουσίας και της δύναμης, που μπορεί εύκολα να αποδειχθούν τα φώτα του τρένου που έρχεται καταπάνω της με μεγάλη ταχύτητα έπειτα από έναν εκλογικό θρίαμβο. Ο συνδυασμός δεν είναι καλός. Ο λαός είναι τρομαγμένος και δικαιολογημένα δεν εμπιστεύεται κανέναν. Το τραγικό είναι ότι στο τέλος εκείνος θα την πληρώσει αν το πείσμα, η ανεπάρκεια και η ανευθυνότητα μας ρίξουν στα βράχια.

Θέματα επικαιρότητας: Ελληνικά Κόμματα

Το ξεκαθάρισμα Τσίπρα και τι (δεν) ήθελαν οι άλλοι…

Γιώργος Καρελιάς, 2025-11-25

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει με το παρελθόν: το δικό...

Περισσότερα

Ο καχεκτικός νέος δικομματισμός

Νίκος Μαραντζίδης, 2021-04-18

Οι εκλογές του 2019 ξανάβαλαν το κομματικό σύστημα σε ράγες...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Τίνος παιδιά είναι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ;

Νίκος Μπίστης, 2020-07-13

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στα ΝΕΑ στις 5/7/2020 με τίτλο «Τίνος...

Περισσότερα

Ποιες είναι ειδήσεις και ποιες όχι;

Τάσος Παππάς, 2020-07-06

Στην παρούσα φάση δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι μπλεγμένος...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Εθνική συνεννόηση, όχι μονομερής συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Στέργιος Καλπάκης, 2018-10-21

...Διαφωνώ με τη λογική μετώπων που φέρουν το πρόθεμα “αντί”....

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά εκλογές

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-10-21

H σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Περί πατριωτικού ΠΑΣΟΚ

Νίκος Μπίστης, 2018-02-05

Ή όπως αρέσει σε κάποιους «περί της κοινωνικής βάσης του...

Περισσότερα

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν θα ψηφίσει ποτέ τον "ΥΠΟΥΡΓΟ της ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑΣ"

2016-10-29

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η αριστερή μελαγχολία

Κώστας Δουζίνας, 2026-06-10

Ακούγοντας ομιλίες του ΚΚΕ νοσταλγώ τις παλιές βεβαιότητες...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο Τραμπ πατά Ευρώπη

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Όλοι παρακολουθήσαμε με αποτροπιασμό τις σκηνές βίας της...

Κώστας Τσουπαρόπουλος

Δέκα αόρατες επιβαρύνσεις μετακυλίει το κράτος στους πολίτες

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-13

Δύο από μία δεκάδα «αόρατων» επιβαρύνσεων που επιβάλλει...

Ο πραγματικός κίνδυνος

Παύλος Τσίμας, 2026-06-13

Αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στον Περσικό Κόλπο...

Δημήτρης Μπίρμπας

Η Αυτοδιοίκηση, ο κώδικας και η συνταγματική αναθεώρηση

Δημήτρης Μπίρμπας, 2026-06-11

Διατηρώντας τις μνημονιακές περικοπές στην Αυτοδιοίκηση...

Ξενοφών Κοντιάδης

Μείζονα παρέμβαση Κοντιάδη μέσω Dnews: Το ρίσκο της ακυβερνησίας και ο εκλογικός νόμος

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-06-08

Nα επιτραπεί η λήψη του μπόνους εδρών από τον πρώτο σε δύναμη...

Δημοκρατική αναδιανομή των κερδών από τα δεδομένα μας

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Πριν από καμιά εικοσαετία σε ταινίες κινουμένων σχεδίων...

Βλασφημία

Μιχάλης Μητσός, 2026-06-02

Κάπου μας μπέρδεψε ο δήμαρχος – και περιλαμβάνω αυτούς...

Θόδωρος Τσίκας

Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Θόδωρος Τσίκας, 2026-05-28

Η πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν δεν αποτελεί απλώς...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Πλανεύτρα εξουσία

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-05-27

Και τι δεν έχει κάνει τούτος ο κυβερνήτης που μας έτυχε!...

Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

×
×