Δεν αποκλείω ψηφοδέλτιο με Ψαριανό και Παπαδόπουλο

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στη Β. Κεχαγιά, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-02-15

Κύριε πρόεδρε οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών με την καθιέρωση του σταυρού αντί της λίστας. Πως στέκεστε ως ΔΗΜΑΡ απέναντι σ’ αυτή την εξέλιξη;

- Η επιλογή της σταυροδοσίας αντί της λίστας στις ευρωεκλογές, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να λειτουργήσει στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού των κομμάτων και της δημόσιας ζωής. Ο αιφνιδιαστικός ωστόσο τρόπος, με τον οποίο επιχειρείται να εισαχθεί λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, καταγράφει πολιτικές σκοπιμότητες απαράδεκτες. Η πολιτική χρήση της εκλογικής νομοθεσίας και η αποσπασματική νομοθέτηση κανόνων, μαρτυρά ιδιοτελή σπουδή και απόπειρα να εξυπηρετηθούν προτεραιότητες εσωκομματικού χαρακτήρα. Η εκλογική νομοθεσία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών. Θα προσέθετα μάλιστα ότι ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται αυτό, με την απουσία άλλων ρυθμίσεων, ενισχύει τη διαπλοκή της πολιτικής και της μηντιακής εξουσίας, αλλά και το μαύρο χρήμα στην πολιτική. Θέλω να είμαι ευθύς. Το μέτρο χαρακτηρίζεται από απίθανη πολιτική υποκρισία και δημιουργεί την απατηλή εντύπωση ότι επιλέγονται δήθεν οι καλύτεροι με αυτόν τον τρόπο.

Σε μερικές μέρες θα προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, άρα θα είναι μια πραγματικότητα. Εσείς ως ΔΗΜΑΡ αλλάζετε τη στρατηγική σας; Πως θα συμπληρώσετε το ευρωψηφοδέλτιό σας;

-Η Δημοκρατική Αριστερά έχει προτείνει εδώ και καιρό ένα ολοκληρωμένο, ένα συνολικό σχέδιο για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, που περιλαμβάνει και ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου αλλά και της νομοθεσίας που αφορά στο πολιτικό χρήμα. Να επισημάνω ακόμη ότι εκκρεμεί, και η καθυστέρηση κρίνεται απαράδεκτη, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου της Δημοκρατικής Αριστεράς για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, που δίδεται στο πρώτο κόμμα. Σε ό,τι έχει σχέση με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου η Δημοκρατική Αριστερά θα το συγκροτήσει και με τα νέα δεδομένα, επιδιώκοντας να εκφράζεται το σύνολο των συμπαρατασσομένων δυνάμεων, στο πλαίσιο της συγκρότησης του πόλου -του δημοκρατικού πόλου- του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οι συμπαρατασσόμενες δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα της γνήσιας και όχι της υποκριτικής έκφρασης μέσα από ένα τέτοιο ευρωψηφοδέλτιο.

Άρα μου λέτε ότι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να βάλετε ονόματα κράχτες στο ευρωψηφοδέλτιο;

-Αναμφισβήτητα η επιλογή για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου θα πρέπει να εξασφαλίζει στοιχεία που έχουν σχέση και με την αναγνωρισιμότητα των προσώπων και με την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων υποψηφίων, για τη θέση του Ευρωβουλευτή ή των Ευρωβουλευτών.

Σας άκουσα πριν από μερικές ημέρες στο ΒΗΜΑ FM να λέτε ότι κάποια στελέχη της ΔΗΜΑΡ που προσέγγιζαν τους 58 γυρίζουνε προς τα πίσω, προς τη ΔΗΜΑΡ. Τι ενδείξεις έχετε;

-Έχω τον δικό τους δημόσιο λόγο όσο και τον προσωπικό τους λόγο ότι το κόμμα στο οποίο ανήκουν είναι η Δημοκρατική Αριστερά.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε, θα ονοματίσω τους κυρίους Ψαριανό ή Παπαδόπουλο στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ;

-Με συγκεκριμένες διαδικασίες στο χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, στο χώρο πια που διαμορφώνεται και με τους συμπαρατασσόμενους στην προσπάθεια της δημιουργίας του προοδευτικού πόλου, είναι δικαίωμα του καθενός να επιδιώξει να είναι υποψήφιος. Έχουμε διαδικασίες βαθειά δημοκρατικές με τις οποίες θα κριθούν και οι διαθεσιμότητες για την συμμετοχή τους στο Ευρωψηφοδέλτιο.

Άρα δεν είναι κάτι που αποκλείετε;

-Αντιθέτως

Κύριε πρόεδρε υπάρχει μια επιφύλαξη στο πολιτικό σύστημα, στην κοινωνία για το εύρος του τρίτου πόλου που θα συγκροτήσετε. Δηλαδή κάποιοι λένε ο τρίτος πόλος θα είναι το κόμμα του κυρίου Κουβέλη και κάποιες μονάδες. Πώς απαντάτε σε αυτό;

-Εμείς θα απαντήσουμε στην πράξη. Δεν είναι μόνο κάποια ονόματα που αναμφισβήτητα υπάρχουν, με πολιτικό αν θέλετε θετικό φορτίο, που προσέρχονται σε αυτή την συμπαράταξη. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις, και όσοι έχουν την αγωνία ή και την περιέργεια ας περιμένουν λίγες ημέρες για να διαπιστώσουν ότι θα είναι μεγάλο το εύρος της συμπαράταξης.

Βεβαίως πρέπει να σας πω ότι η υπόθεση της συγκρότησης του προοδευτικού πόλου, του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με αυτή την συμπαράταξη δεν τελειώνει με την ημερομηνία διενέργειας των ευρωεκλογών. Είναι μια διαδικασία η οποία θα εκταθεί, θα πάει και μετά τις Ευρωεκλογές.

Τι δεν πήγε καλά με το κόμμα του κυρίου Λοβέρδου και δεν προχώρησε η συμφωνία;

- Είχαμε πράγματι με τον κύριο Λοβέρδο αρκετές συζητήσεις γι αυτό το θέμα . Ο κύριος Λοβέρδος και το κόμμα του, επέλεξαν κάποια στιγμή να μας ανακοινώσουν πως στρέφονται σε άλλη κατεύθυνση . Βεβαίως ήταν μια επιλογή που αφορά αυτούς κι όχι εμάς. Κινούνται προς άλλη κατεύθυνση, με τη οποία εμείς διαφωνούμε.

Να σας ρωτήσω λοιπόν για την άλλη κατεύθυνση. Πέραν του δικού σας τρίτου πόλου, υπάρχει ένα παράλληλο σχέδιο για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς , της ελληνικής ελιάς. Πως το βλέπετε; Ως αντίπαλο σχήμα;

- Το βλέπω ως διαφορετικό σχήμα.. Δεν είναι δυνατόν να επιλέγεις να δημιουργήσεις το χώρο αυτόν της σοσιαλδημοκρατίας - όπως τον ονομάζουν οι ίδιοι - και ταυτόχρονα να αρνείσαι να δεις τι σήμερα συντελείται, τι καταγράφεται κοινωνικά, τι καταγράφεται πολιτικά. Δεν είναι δυνατόν να καλείς σε μια συμπαράταξη - εν όψει των ευρωεκλογών - με άρνηση να δεις όλα εκείνα, τα οποία είναι σήμερα τα έντονα προσδιοριστικά στοιχεία για το αύριο αλλά και για την περαιτέρω πορεία της χώρας. Το προσκλητήριο των 58, ήταν ένα προσκλητήριο που έλεγε "ελάτε να συγκροτήσουμε αυτόν το χώρο", αλλά με σταθμό συγκρότησης τις ευρωεκλογές και βέβαια με άρνηση αναφοράς σε όλα τα προηγούμενα. Για σκεφτείτε πόσο πολιτικά ορθό, πόσο πολιτικά λογικό θα ήταν να είμαστε σε αυτή την προσπάθεια της κίνησης των 58 μαζί με τη σημερινή έκφραση του ΠΑΣΟΚ, όταν το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην κυβέρνηση, η δε Δημοκρατική Αριστερά είναι στην αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση που την προσδιορίζει βέβαια με συγκεκριμένο τρόπο που είναι γνωστός. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση, δέχεται να μην έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι οι επί μακρόν διαμένοντες στην Ελλάδα ξένοι πολίτες, οι μετανάστες. Δεν πρόκειται για ένα παρεμπίπτον ζήτημα, πρόκειται για μια υποχώρηση από μία θέση που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είχε καταγράψει ως πολιτική επιλογή στο πρόσφατο παρελθόν. Νομίζω, μια και η αναφορά στους μετανάστες, ότι είναι λάθος – για να αναφερθώ με ένα πρόσφατο παράδειγμα - είναι πολιτικό δημοκρατικό ατόπημα ν’ ανοίγεις μια ατζέντα και να τη χαρίζεις σε ακροδεξιές εκδοχές και πολιτικές. Υπάρχει μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμφισβήτητα σεβαστή, αλλά θα μπορούσε με καινούριο νόμο να αντιμετωπιστούν και όλα εκείνα τα ζητήματα τα οποία ελέγχει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση του. Πρόκειται επομένως για λαθεμένη από άποψη δημοκρατικότητας επιλογή.

Πιστεύετε ότι η κίνηση των 58 θέλει να μετεξελιχθεί σε κόμμα;

- Δεν το ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι αυτό που καταγράφεται στη δημόσια πολιτική ζωή του τόπου, ότι οι 58 θέλουν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

Και με σας θέλουν όμως. Αν σας καλέσουν; Κάποιοι το έχουν προτείνει, λένε "να πάμε να πιάσουμε την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και να της πούμε έλα". Θα πάτε σε μια τέτοια συνάντηση αν σας χτυπήσουν την πόρτα;

- Κοιτάξτε, η πρόσκληση έχει βασιμότητα και μπορεί να τύχει ανταπόκρισης, στο βαθμό που έχει και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Ε, το πολιτικό περιεχόμενο της πρόσκλησης δεν μπορεί να εξαντλείται στο "ελάτε" και μάλιστα με τους κανόνες και τους όρους που θέτουν. Εμείς δεν θα προσέλθουμε σε κάτι τέτοιο.

Πολλοί θεωρούν ότι η γραμμή που ακολουθείτε υπαγορεύεται από σκέψεις που έχουν να κάνουν με αυτά που θα έρθουν .Υποστηρίζουν ότι θέλετε να έχετε ένα παράθυρο ανοιχτό προς το ΣΥΡΙΖΑ η να κλείσετε το μάτι στο ΣΥΡΙΖΑ. Τι ισχύει τελικά;

- Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι ένα κόμμα μεταρρυθμιστικό. Είναι ένα κόμμα με βαθιά την προσήλωση του στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Το έχω πει επανειλημμένα. Ούτε ανοίγουμε παράθυρο, ούτε κλείνουμε μάτι, ούτε ανοίγουμε πόρτες προς το ΣΥΡΙΖΑ. Έχω μιλήσει για το λαϊκότροπο δημαγωγικό τους λόγο, τον αριστερότροπο λαϊκισμό τους. Έχουμε διαφωνήσει και διαφωνούμε με όλα αυτά που καταγράφουν ως πολιτική πρόταση στην ελληνική κοινωνία για την πορεία και την εξέλιξη της χώρας, αλλά κάποιοι ή δεν θέλουν να ακούν ή κάνουν πως δεν ακούν. Και είναι προφανές ότι υπάρχουν και όλοι εκείνοι που λέγοντας πως η Δημοκρατική Αριστερά ανοίγει δρόμους προς το ΣΥΡΙΖΑ, το κάνουν γιατί θέλουν να εξασφαλίσουν ένα ιδιότυπο μονοπώλιο γι αυτόν το ενδιάμεσο το χώρο, το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ας το καταλάβουν κι ας εγκαταλείψουν αυτή την τακτική . Η Δημοκρατική Αριστερά, με τη σαφήνεια των θέσεών της και του προγράμματός της, ούτε παράθυρα ανοίγει ούτε πόρτες.

Εσχάτως γίνεται πολύς λόγος και για την προεδρική εκλογή. Το άνοιξε και η αξιωματική αντιπολίτευση το θέμα, το έχει θίξει και ο πρωθυπουργός. Θεωρείτε ότι αν δεν υπάρχει συναίνεση σε βασικά θέματα πολιτικής, δεν μπορεί να υπάρξει προεδρική εκλογή όταν έρθει ο χρόνος;

- Θεωρητικά μπορεί να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα βουλή αλλά, αξιολογώντας τους πολιτικούς συσχετισμούς, δεν βλέπω να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Δεν βλέπω να προκύπτει ο αναγκαίος μέσα στη βουλή αριθμός ψήφων, που να οδηγήσει στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε η χώρα να μην προσφύγει σε εκλογές. Όλα αυτά όμως, ιδιαίτερα αυτό το ζήτημα που έχει σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι λάθος να αυτονομείται ως διαδικαστικό ζήτημα και είναι επίσης λάθος να μην συνδέεται και με το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής . Ας γίνω πιο συγκεκριμένος . Η χώρα δε χρειάζεται εκλογές,αλλά εκλογές θα γίνουν αν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Αν υποθέσουμε ότι αλλάξει η πολιτική και η κυβέρνηση προτείνει ένα πρόσωπο το οποίο αποδέχεστε, ως ΔΗΜΑΡ θα συναινέσετε;

Σας είπα ότι είναι συνάρτηση και της εξέλιξης και του περιεχομένου της πολιτικής.

Φοβάστε ότι θα υπάρξει νέο μνημόνιο;

Ναι φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξει νέο μνημόνιο ανεξάρτητα από το εάν έχει τον όρο «μνημόνιο» ή θα βαφτιστεί διαφορετικά.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα αντέξει η κυβέρνηση;

- Αν υπάρξουν νέα μέτρα και μάλιστα μέτρα που θα είναι επιβαρυντικά και επαχθή, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωεκλογές 2014

Οι αποφάσεις της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ εν όψει του Εκτάκτου Συνεδρίου (12-14/6/14)

2014-06-22

Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη...

Περισσότερα

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής(21/06/2014)

2014-06-21

Μετά το πολύ κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει ανοίξει...

Περισσότερα

Η σταυρoδοσία των ευρωεκλογών

2014-06-18

Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθηνών, η κατάταξη των υποψηφίων...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής χωρίς ορατή αλλαγή πολιτικής

Φώτης Κουβέλης, 2014-06-15

Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, που θα εκφράσει...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Χρειαζόμαστε νέο μπλοκ εξουσίας με προοδευτικές δυνάμεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2014-06-15

Αυτό που έχουμε τονίσει είναι ότι, με βάση και τα αποτελέσματα...

Περισσότερα
Jean Pisani-Ferry

Ενίσχυση του οράματος μιας Ευρώπης περιορισμένων εξουσιών.

Jean Pisani-Ferry, 2014-06-14

Τα αποτελέσματα των εκλογών που προέκυψαν για το Ευρωπαϊκό...

Περισσότερα
Παναγιώτης Παναγιώτου

Κριτική αποτίμηση

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2014-06-12

Το κακό αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα , να δικαιολογούνται...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα

Θανάσης Μαχιάς, 2014-06-12

Έχω παιδεία θετικών επιστημών και μου είναι αδύνατον να...

Περισσότερα

Άρθρα

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

×
×