Αν δεν λύσουμε το Κυπριακό θα μας μείνει η διχοτόμηση

Χρίστος Χριστόφιας, Τα Νέα, 31/07/2021

Πέρασαν 47 χρόνια από το μαύρο καλοκαίρι που το δίδυμο ΝΑΤΟϊκό έγκλημα αιματοκύλησε την Κύπρο. Εκείνο το καλοκαίρι χάθηκε ο ανθός της Κύπρου. Λεβέντες που αρνήθηκαν να κρυφτούν όπως έκαναν ορισμένοι άλλοι. Παλικάρια που αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι, που τίμησαν με τη ζωή τους την ίδια το υπέρτατο ιδανικό, αυτό της ελευθερίας.

Με ποια ψυχή εμείς σήμερα να γυρίσουμε την πλάτη στη θυσία τους και να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα να ολοκληρωθεί το έγκλημα του 1974 με τη διχοτόμηση της Κύπρου; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο στόχος αυτών που διέταξαν το έγκλημα ήταν η διχοτόμηση της Κύπρου. Αν σήμερα δεν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό, δεν καταφέρουμε να επανενώσουμε τον τόπο μας, θα μας μείνει η διχοτόμηση. Θα χαρίσουμε τη μισή μας πατρίδα στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε σύνορα με την Τουρκία μέσα στην ίδια μας την πατρίδα. Θα συμβιώνουμε μέσα στην ίδια μας την πατρίδα με μια επαρχία της Τουρκίας που θα εξοπλίζεται και θα εποικίζεται συνεχώς.

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί ένα τέτοιο σενάριο. Δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει στον διαμελισμό της Κύπρου. Επιμένουμε και θα επιμένουμε στην επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Είναι γνωστό ότι από τον Δεκέμβριο καταθέσαμε πρόταση για το πώς μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και πώς μπορούμε να σπρώξουμε τη διαδικασία και να την οδηγήσουμε σε θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης μέχρι στιγμής αγνοεί την πρότασή μας. Το τραγικό είναι πως όταν διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι η κατοχική Τουρκία προχωρεί παράνομα σε απαράδεκτα τετελεσμένα στα κατεχόμενα όπως στην Αμμόχωστο, η κυβέρνηση αναφωνεί δήθεν αγανακτισμένη «μα τι άλλο θέλετε να κάνουμε που δεν το κάναμε;». Οταν όμως προτείνει το ΑΚΕΛ τι άλλο μπορεί να γίνει, σφυρίζουν αδιάφορα.

Εμείς επιμένουμε να καλούμε τον κ. Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι ο χρόνος που περνά, περνά εις βάρος μας. Εις βάρος των Ελληνοκυπρίων, γιατί παγιώνει τα κατοχικά δεδομένα, επιτρέπει στην Αγκυρα να αλώνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα μέχρι τελικά να την εξαλείψει. Και τότε με ποιον θα επιδιώξουμε συνεννόηση, με ποιον θα συμβιώσουμε σε αυτό τον τόπο; Επιμένουμε να καλούμε τον κ. Αναστασιάδη, πέραν από τις επιστολές και τα διαβήματα στον διεθνή παράγοντα τα οποία είναι ασφαλώς αναγκαία, να ενεργήσει αξιοποιώντας κάθε περιθώριο για να επαναρχίσουν συνομιλίες, για να πείσει έμπρακτα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ειλικρινή βούληση και διάθεση να συνομιλήσει για λύση του Κυπριακού. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση οι μοιραίες εξελίξεις, με τραγικότερη τη διχοτόμηση του τόπου, θα φέρουν και τη δική του υπογραφή.

Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Ο μόνος τρόπος να ακυρώσουμε τον κίνδυνο της διχοτόμησης είναι η επανέναρξη συνομιλιών με στόχο τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και τα εγγυητικά δικαιώματα του όποιου τρίτου.

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 313

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι