Επιστροφή στο παρελθόν

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2016-06-22

Η Πέμπτη 23 Ιουνίου μπορεί να καταγραφεί ως μια εντελώς «άλλη μέρα» για την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) προσέρχονται στις κάλπες για να απαντήσουν εάν θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στην ΕΕ ως πλήρες μέλος (στην οποία εντάχθηκε το 1973) ή να αποχωρήσει (Brexit) και να διαμορφώσει μια εναλλακτική σχέση με επιστροφή στο παρελθόν. Καμιά πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή ως προς το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα μετά την τραγική δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ, υπέρμαχου της παραμονής. Ολα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Εάν τελικά οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου επιλέξουν να παραμείνουν στην ΕΕ, αυτό θα ανακουφίσει τις Βρυξέλλες και τις βασικές χώρες - μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.), οι οποίες θεωρούν ότι, παρά τα προβλήματα που προκαλεί το Λονδίνο, η παρουσία της χώρας στην Ενωση είναι πολλαπλώς χρήσιμη και αναγκαία έστω και ως ειδική περίπτωση με αρκετές εξαιρέσεις (opting outs). Στην περίπτωση αυτή η Ενωση θα έχει απαλλαγεί από ένα πρόβλημα και θα στρέψει την προσοχή της στις συσσωρευμένες κρίσεις (οικονομική, προσφυγική, τρομοκρατία, αστάθεια) επαναδρομολογώντας τη διαδικασία εμβάθυνσης της ενοποίησης σε τομείς όπως της ασφάλειας, άμυνας, νομισματικής ενοποίησης κ.λπ. Και ταυτόχρονα ελπίζεται ότι θα θελήσει να αντλήσει ορισμένα χρήσιμα μαθήματα από τη «βρετανική εμπειρία». Εάν ωστόσο η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι αρνητική, υπέρ της εξόδου (Brexit), τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για την Ευρώπη πρωτίστως.

Για την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι η πρώτη αποχώρηση χώρας - μέλους, ο πρώτος ακρωτηριασμός του συστήματος (το 1984 αποχώρησε μια περιοχή, η Γροινλανδία). Δημιουργείται έτσι ένα πολύ κακό προηγούμενο και ανοίγει μια διαδικασία αποσύνθεσης (disintegration) του συστήματος. Αρκετοί που έχουν γράψει ήδη τον «επικήδειο της ΕΕ» θα αισθανθούν δικαιωμένοι (βλέπε J.R. Gillingham, «The EU, an Obituary», 2016). Αλλες εθνολαϊκιστικές δυνάμεις σε χώρες - μέλη, όπως Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία κ.ά., θα ασκήσουν πιέσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με αβέβαια αποτελέσματα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αντιδράσει βεβαίως στο ενδεχόμενο του Brexit με ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διακηρύξει εμφατικά την προσήλωση στους ενοποιητικούς στόχους και θα δρομολογήσει τη διαδικασία επιτάχυνσης της ενοποίησης στους τομείς που προαναφέραμε. Ωστόσο το κακό θα έχει γίνει. Πέρα από το «κακό προηγούμενο» η Ενωση θα έχει δυσκολίες να διαμορφώσει π.χ. αποτελεσματική και αξιόπιστη κοινή εξωτερική πολιτική χωρίς τη Βρετανία στους κόλπους της (χώρα - πυρηνική δύναμη, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με ευρύ δίκτυο παγκόσμιας επιρροής κ.λπ.). Ακόμη θεμελιακές ισορροπίες στην ΕΕ θα έχουν ανατραπεί αναπόφευκτα υπέρ της ισχυρότερης χώρας, της Γερμανίας. Ολα αυτά δεν εξυπηρετούν φυσικά ούτε τα ειδικότερα ελληνικά συμφέροντα, πολύ περισσότερο που το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις υποθέσεις της περιοχής μας, της Ανατολικής Μεσογείου (Κυπριακό κ.λπ.). Οι συνέπειες της εξόδου θα είναι επίσης σημαντικές για την ίδια τη χώρα (πιθανότητα διάλυσης Ηνωμένου Βασιλείου με αποχώρηση Σκωτίας, οικονομικές συνέπειες κ.λπ.). Αλλά αυτό θα είναι το τίμημα μιας δημοκρατικής επιλογής.

Ας σημειωθεί πάντως ότι εάν έχουμε Brexit, αυτό δεν θα συμβεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου. Θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν κάποια χρόνια, ίσως μέχρι το 2020.

Θέματα επικαιρότητας: BREXIT

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αριστεροί υπέρ του Brexit;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2021-01-09

Τώρα που το Brexit δεν είναι πια θέμα αντιδικίας και ανάλυσης...

Περισσότερα

Το Brexit προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στην ΕΕ

Ζωρζέττα Λάλη, 2020-05-21

«Το Brexit προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία για να γίνουν οι αναγκαίες...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Γιατί κέρδισε το Brexit

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2019-12-28

Πριν από έναν χρόνο, περίπου, είδα κάτι που έπρεπε να με...

Περισσότερα
Γιώργος Καπόπουλος

Θρίαμβος με προσημειώσεις

Γιώργος Καπόπουλος, 2019-12-14

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε το στοίχημά του καθώς η προχθεσινή...

Περισσότερα

Τι εξασφάλισε στον Τζόνσον τη μεγάλη νίκη - Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit

Κώστας Ράπτης, 2019-12-13

Στους λίγους μήνες της πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον,...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Ψέματα και πολιτική

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2019-11-02

Πριν από μερικές εβδομάδες, ένας δημοσιογράφος στην Αγγλία...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Πώς αλλάζουν οι καιροί

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2019-09-21

Το τι θα συμβεί τελικά με το Brexit μόνο ο Θεός το ξέρει. Σε...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Οι Εργατικοί του Κόρμπιν και το Brexit

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2019-08-10

«Εχω μια καλή απάντηση. Μήπως έχετε καμιά ερώτηση;» λέει...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Κώστας Καλλίτσης

Το τερματίζουν…

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-23

Τί σχεδιάζει να πει η κυβέρνηση από το βήμα της 90ης Διεθνούς...

Θόδωρος Τσίκας

Θαλάσσια πάρκα: νέες διαφορές πάνω στην παλιά εκκρεμότητα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-22

Η ανακήρυξη από την Τουρκία δύο «εθνικών θαλάσσιων πάρκων»...

Κώστας Ζαχαριάδης

Γίνεται φιλελεύθερος, μετριοπαθής, ευρωπαΐστης και ταυτόχρονα υποστηριχτής του Τραμπ;

Κώστας Ζαχαριάδης, 2026-08-13

Δεν πρόκειται για τρεις «γραφικούς» που ξέφυγαν από την...

Θόδωρος Τσίκας

Η «νέα» Μέση Ανατολή και το ελληνικό στρατηγικό δίλημμα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-13

Η Μέση Ανατολή μετατρέπεται από ένα σύστημα, στο οποίο η...

Νίκος Μπίστης

Ο σταθερός κύριος Γκουτιέρες και οι « νέες ιδέες»

Νίκος Μπίστης, 2026-08-05

Καμία υποχώρηση από το αποκαλούμενο πλαίσιο Γκουτιέρες...

Σωτήρης Βαλντέν

Εμπόλεμοι από την πίσω πόρτα – Η ελληνική εμπλοκή

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-08-03

Η πολυδιαφημισθείσα πρόσφατη νέα αναχαίτηση drones από την...

Κώστας Καλλίτσης

Το πολιτικό πρόβλημα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-02

Ως πολιτικό πρόβλημα της χώρας συχνά νοούνται τα υπαρξιακά...

Θόδωρος Τσίκας

Το «τελευταίο μίλι» για το Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-30

H σημαντικότερη εξέλιξη από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα...

Κωστής Κορνέτης

Οι «δεύτερες ζωές» της Μεταπολίτευσης

Κωστής Κορνέτης, 2026-07-26

Γιατί κάποιες ιστορικές στιγμές αρνούνται να περάσουν...

Ζωρζέτα Λάλη

Με τα χέρια δεμένα

Ζωρζέτα Λάλη, 2026-07-22

H ΕΛ.Α.Σ. θα διαπραγματευόταν για να εξασφαλίσει τα κονδύλια...

Γιάννης Δρόσος

Καθαρές κουβέντες

Γιάννης Δρόσος, 2026-07-22

H πρόσφατη αναμόχλευση του θέματος των καταστημάτων που...

Χρήστος Μαχαίρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα πέφτει, πέφτει…

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-07-21

Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις κομμάτων...

×
×