Θρίαμβος με προσημειώσεις

Γιώργος Καπόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2019-12-14

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε το στοίχημά του καθώς η προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση ήταν επί της ουσίας ένα δεύτερο δημοψήφισμα που δίνει σαφή λαϊκή εντολή για υλοποίηση του Brexit. Χρειάστηκαν τριάμισι χρόνια από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για να καταλάβουν οι οπαδοί της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. αλλά και στις Βρυξέλλες ότι η συνταγή της Δανίας και της Ιρλανδίας, όπου πραγματοποιήθηκαν δύο δημοψηφίσματα για να προκύψει αποτέλεσμα που να στηρίζει την ευρωπαϊκή κανονικότητα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια μεγάλη δύναμη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τζόνσον κεφαλαιοποίησε τη δυσαρέσκεια και την οργή της κοινής γνώμης για την τακτική παρεμπόδισης, παράκαμψης, αγνόησης και τελικά ακύρωσης μέσω νέου δημοψηφίσματος της λαϊκής ετυμηγορίας του Ιουνίου του 2016. Με πλεονέκτημα τη στρατηγική αμηχανία και την κρίση ηγεσίας και στους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ο Τζόνσον προφανώς γνωρίζει πόσο ετερόκλητο και εύθραυστο είναι το ποσοστό που κατέγραψε το Συντηρητικό Κόμμα στις κάλπες.

Τα δύσκολα για τον Τζόνσον, δίχως υπερβολή, τώρα αρχίζουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει τυπικά την Ε.Ε. στις 31.1.2020, με την αβεβαιότητα να σκιάζει σήμερα τη θέση του Λονδίνου στους παγκόσμιους συσχετισμούς και ειδικότερα τη μελλοντική σχέση με την Ενωση και τέλος, με σοβαρές προσημειώσεις σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της χώρας ως ενιαίου κράτους.

Με τα σημερινά δεδομένα η Βρετανία θα πρέπει εντός του 2020 να συνάψει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., αφού έχει ολοκληρωθεί μια δύσκολη διαπραγμάτευση η οποία θα τρέχει παράλληλα με την αναζήτηση ενός διμερούς εμπορικού συμφώνου με τις ΗΠΑ. Από την παραπάνω οριακή σχοινοβασία ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ θα κριθούν πολλά:

● Το κόστος του Brexit για τις δύο πλευρές, την ευρωπαϊκή και τη βρετανική.

● Η περιφρούρηση της θέσης του Λονδίνου ως παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής πρωτεύουσας, με ό,τι αυτό σημαίνει για θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών.

Από τις ισορροπίες που θα διαμορφώσει η Βρετανία με τις εμπορικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Ε.Ε. θα επηρεαστεί σε καθοριστικό βαθμό και η αμυντική συνεργασία του Λονδίνου με τις δύο ακτές του Ατλαντικού.

Η υλοποίηση όμως του Brexit για την οποία πήρε καθαρή εντολή η κυβέρνηση του Τζόνσον θέτει εκ νέου την πρόκληση της ανεξαρτησίας της Σκοτίας αλλά και τη σταθεροποίηση των νέων ισορροπιών της Βόρειας Ιρλανδίας ανάμεσα στη Βρετανία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο επαναπροσδιορισμός τω διεθνών ισορροπιών του Λονδίνου θα συντελεστεί σε συνθήκες πρωτοφανούς ρευστότητας και αβεβαιότητας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε.:

● Στις ΗΠΑ, ταυτόχρονα με την τυπική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις 31.1 θα αρχίσουν η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου αλλά και η δίκη του Τραμπ ενώπιον της Γερουσίας.

● Στην Ε.Ε., ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, ενώ αβέβαιος είναι ο ορίζοντας της τελικής έκβασης της σύγκρουσης του Μακρόν με τα συνδικάτα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Με δυο λόγια, η ουσιαστική διαπραγμάτευση για τις ισορροπίες τής μετά Brexit εποχής αρχίζει με δραματικά συρρικνωμένη προβλεψιμότητα.

Θέματα επικαιρότητας: BREXIT

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Το μπούνκερ είναι αδιαπέραστο

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-18

Κώστας Καλλίτσης

Το διπλό χάσμα της Ευρώπης

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-12

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 2023-06-15

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ κι ένα ακόμη ναυάγιο

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-06-15

Κώστας Καλλίτσης

Η αφύπνιση της Κομισιόν

Κώστας Καλλίτσης, 2023-05-27

Η ανατροπή του κοινωνικού από το ατομικό στην Ευρώπη

Σάββας Γ. Ρομπόλης*, Βασίλειος Γ. Μπέτσης**, 2023-04-15

Ποια Ευρώπη, ποια χειραφέτηση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-04-14

Νίκος Χριστουδουλάκης

Εικόνες από το μέλλον ή πρόσκαιρη οφθαλμαπάτη;

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2023-02-12

Η νέα πράσινη βιομηχανική πολιτική

Νίκος Ροής, 2023-02-07

×