Σπύρος Λυκούδης: Εμείς θα μιλάμε πάντα με τη φωνή της συνείδησής μας είτε αυτό αρέσει στον Αλαβάνο είτε όχι

22/12/2009

Αποσπάσματα συνέντευξης του Σπ. Λυκούδη, μελους Π.Γ. του ΣΥΝ
στο Καναλι 1 Πειραια (Β. Σκουρής, Μ. Ζαφειριάδου)

- Χθες στο σταθμό μας ο κ. Βίτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκτάκτου συνεδρίου για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο χώρο σας. Εσείς τι λέτε; …

Η προσφυγή στη βάση του κόμματος για να λυθούν θέματα είναι απολύτως λογική. Αλλά για να λυθούν θέματα. Ένα έκτακτο συνέδριο που θα συγκληθεί για να απαντήσει στο υπάρχον ζήτημα της διάλυσης ή όχι του ΣΥΝ και της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα έχει σημασία και αξία. Δηλαδή ένα συνέδριο με καθαρά ερωτήματα για καθαρές απαντήσεις. Ένα συνέδριο για ανακατανομές συσχετισμών και δυνάμεων με κρυμμένα τα θέματα είναι άχρηστο.

- Ο κ. Αλαβάνος στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» άνοιξε πολλά ζητήματα σε σχέση με τον ΣΥΝ και επετέθη πάλι στην Ανανεωτική Πτέρυγα. Πώς απαντάτε;..

Με τον Αλ. Αλαβάνο και με όσους στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί του επιδιώκουν τη διάλυση του ΣΥΝ πρέπει να ασχοληθεί ο ΣΥΝ ως κόμμα στο σύνολό του. Δεν είναι δουλειά της Ανανεωτικής Πτέρυγας να απαντάει στις επιθέσεις που δέχεται το κόμμα μας. Ο ΣΥΝ πρέπει να απαντάει και η ηγεσία του. Η Ανανεωτική Πτέρυγα απαντάει στις επιθέσεις που δέχεται η ίδια.

Ο Αλ. Αλαβάνος για άλλη μια φορά κατηγόρησε την Ανανεωτική Πτέρυγα για την στάση της πέρυσι το Δεκέμβρη, αλλά τώρα και για τη… δουλειά τη δική μας στην Υπερνομαρχία.

Θα σχολιάσω κατ’ αρχήν το δεύτερο που είναι και το αστείο. Ο Αλ. Αλαβάνος είναι γνωστό ότι δεν γνώριζε ούτε γνωρίζει οτιδήποτε για τη δουλειά μας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Κάτι του είπαν, κάτι είπε. Ας κάνει καμιά βόλτα μέχρι τη Νομαρχία να ρωτήσει, να ακούσει, να διαβάσει και θα μάθει πολλά και για την παρουσία μας και για το κύρος μας.

Όμως, τα άλλα για τον Δεκέμβρη είναι τα σοβαρά. Η Ανανεωτική Πτέρυγα, λοιπόν, πέρυσι τον Δεκέμβρη απέκρουσε αποφασιστικά κάθε προσπάθεια συκοφάντησης του κόμματός μας, ότι τάχατες ήταν πίσω από τα επεισόδια, αλλά ταυτόχρονα άσκησε αυστηρή κριτική στο κόμμα μας, γιατί με πράξεις ή παραλείψεις ή ανοχές τροφοδότησε αυτή την συκοφαντία. Η Ανανεωτική Αριστερά δεν κρύβεται, δεν υποκρίνεται και δεν υπήρξε ποτέ συμπλεγματική και φοβισμένη. Στα στρατοδικεία της δικτατορίας δεν δίστασε μαζί με την καταδίκη της Χούντας να μιλάει και για τις δικές μας πληγές και να καταγγέλλει την εισβολή των τανκς στην Πράγα. Αυτή είναι η δική μας Αριστερά. Εμείς θα μιλάμε πάντα με τη φωνή της συνείδησής μας είτε αυτό αρέσει στον Αλαβάνο είτε όχι.

- Ο Φ.Κουβέλης επανέλαβε στην «Real News» ότι όλα είναι ανοιχτά σε σχέση με την στάση σας την μελλοντική. Τι σκέφτεστε;

Ο Φ. Κουβέλης είπε το αυτονόητο. Ότι θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια μέσα στο κόμμα μας για ανακαθορισμό των επιλογών του. Τον ΣΥΝ τον φτιάξαμε εδώ και 20 χρόνια, είναι το πολιτικό μας σπίτι και το στηρίζουμε πάντα. Προφανώς, αν οι απόψεις που οδηγούν στη διάλυσή του επικρατήσουν, επειδή η δική μας σχέση με την Αριστερά είναι πολιτική και όχι φετιχιστική, θα δούμε τι θα πράξουμε.

- Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μπουτάρης κάλεσε στη δημιουργία ενός μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην πόλη. Εσείς προσωπικά τι λέτε;

Αυστηρά προσωπικά δηλώνω ότι μια τέτοια εξέλιξη με βρίσκει σύμφωνο. Θα ήθελα τη συνάντηση αυτή ακόμα ευρύτερη. Η Θεσσαλονίκη για χρόνια βρίσκεται στον κλοιό της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Αυτός ο κλοιός πρέπει να σπάσει.

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι