Να αναβαθμίσουμε τον Συνασπισμό

Ρούλα Παλαιολογοπούλου, Δημήτρης Παλαιολογόπουλος, Αυγή, 05/01/2010

"Θα τα καταφέρετε, σύντροφοι;". Με αυτή τη φράση ρωτάμε ολόκληρη την ηγεσία του Συνασπισμού, δηλαδή τον πρόεδρο, την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, με άλλα λόγια όλους και όλες που έχουν εκλεγεί στο τελευταίο μας τακτικό συνέδριο: "Θα τα καταφέρετε, σύντροφοι, να ξεχαστεί ακόμη και το όνομα του κόμματός μας;".

Σύντροφοι, το βλέπετε, πιστεύουμε, πολύ καθαρά, ότι εδώ και αρκετόν καιρό οι προσπάθειές σας δεν εστιάζονται στο πώς θα αναπτυχθεί ο ΣΥΝ, αλλά πώς θα κατορθώσει να προσαρμοστεί στα μέτρα και στις απαιτήσεις των συμμάχων μας, δηλαδή πώς θα "κοντύνει" όσο γίνεται περισσότερο.

Αλήθεια, δεν νομίζετε πως αποτελούμε μια περίεργη πρωτοτυπία στο ελληνικό πολιτικό σύστημα; Εδώ όλα τα πολιτικά κόμματα φροντίζουν καθημερινά ν’ αναπτυχθούν όσο γίνεται περισσότερο, ενώ εμείς ψάχνουμε τρόπο να βρεθούμε στην ίδια ευθεία με τις δώδεκα "συνιστώσες", μερικές από τις οποίες δεν γνωρίζουμε καλά-καλά ούτε από πού κρατάει η σκούφια τους;

Ο Συνασπισμός, σύντροφοι και συντρόφισσες, είναι ένα συγκροτημένο κόμμα, με χιλιάδες μέλη, με εκατοντάδες οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, με πάρα πολλά γραφεία στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σ’ όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες των νομών. Χώρια τα κεντρικά μας της πλατείας Κουμουνδούρου. Και όλοι φυσικά γνωρίζουν τις διαδικασίες με τις οποίες λειτουργεί. Και η ηγεσία μας βγαίνει από τακτικό συνέδριο.

Από την άλλη μεριά, όλοι έχουμε σχεδόν μεσάνυχτα για τις συνιστώσες (κόμματα, πολιτικά μορφώματα ή ομάδες) με τις οποίες αποφασίσατε μόνιμη συγκατοίκηση. Ή μήπως ξέρετε και δεν μας λέτε; Δηλαδή, πόσα μέλη διατηρεί η καθεμιά; Ποιες είναι και με ποιες διαδικασίες έχουν εκλεγεί οι ηγεσίες τους; Έχουν πρόγραμμα και καταστατικό; Πού έχουν τα γραφεία τους;

Και για να προχωρήσουμε στα σοβαρότερα:

Πόσες και ποιες από τις συνιστώσες συμφωνούν μαζί μας για έναν σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία, που μόνο με ειρηνικά μέσα, δηλαδή με εκλογές και με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θα τον πραγματοποιήσουμε; Κι ακόμη, πόσοι συμφωνούν στον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας και της ειρήνης, που όλοι μαζί, μέσα από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και με τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις θα παλέψουμε να γίνει Ευρώπη των λαών; Και όσοι συμφωνούν με τα παραπάνω, ποιος ο λόγος να μην ενταχθούν στον ΣΥΝ; Αν πάλι διαφωνούν, ας τραβήξουν τον δικό τους δρόμο. Το ίδιο θα λέγαμε και για τους ανένταχτους. Το κόμμα μας είναι ανοιχτό για όλους.

Δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε πως κάποια στελέχη μας χρειάζονται όλες αυτές τις συνιστώσες, όχι για να φέρουν κόσμο -είναι γνωστό πως με τέτοιες τακτικές φεύγουν πολύ περισσότεροι απ’ όσους έρχονται- αλλά για να βάλουν στη γωνία ό,τι έχει σχέση με την ανανέωση και τον δημοκρατικό δρόμο. Αλλά, αν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, τους βεβαιώνουμε πως ματαιοπονούν. Η ανανέωση της αριστεράς είναι η πεμπτουσία του κόμματός μας. Ξεκινάει από μακριά, πολύ πριν από τη διάσπαση του 1968, δηλαδή από την προδικτατορική ΕΔΑ. Περνάει στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στην ΕΑΡ και τώρα στον Συνασπισμό. Και σίγουρα θα συνεχίσει τη διαδρομή της ό,τι κι αν γίνει.

Συντρόφισσες και σύντροφοι της ηγεσίας μας, εμείς εκτιμούμε πως το "δημιούργημα" του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν βοηθάει στην ανάπτυξη του κόμματός μας, αλλά με την τακτική του να τον καταστήσει ισότιμη συνιστώσα θα τον υποβαθμίσει ανεπανόρθωτο. Σ’ αυτό βοηθάει όσο μπορεί και ο τέως πρόεδρός μας, που, όπως φαίνεται, εύχεται ακόμη και τη διάλυσή μας.

Ας μην τους κάνουμε το χατήρι. Ας παλέψουμε όλοι μαζί ν’ αναβαθμίσουμε τον Συνασπισμό της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, το κόμμα μας. Περιθώρια για την ανάπτυξή του υπάρχουν και τώρα, αλλά θα υπάρξουν πολύ περισσότερα στο άμεσο μέλλον. Ο δικομματισμός, και με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σίγουρα δεν θα καταφέρει να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που μας ταλανίζουν κι ο κόσμος θα στρέψει το βλέμμα του και πάλι σ ’εμάς. Ας μην τον απογοητεύσουμε για άλλη μια φορά.

Ρούλα Παλαιολογοπούλου

Δημήτρης Παλαιολογόπουλος

ΥΓ.: Στην Πολιτική Κίνηση του ΣΥΝ Παγκρατίου τοποθετήσαμε τις τελευταίες ημέρες καινούργια ταμπέλα, καθώς και μια δεύτερη φωτεινή για τη νύχτα. Ελπίζουμε πως δεν θα θελήσει κανείς να τους βάλει και βαρίδια...

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι